Κυριακή 3 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν είναι «μετατρέψιμο»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μπορεί το «ευρωλεωφορείο», που δρομολόγησε η κυβέρνηση, με σκοπό την ανά την Ελλάδα προπαγάνδιση του «ευρωσυντάγματος», να φέρει εξωτερικά τις λέξεις «Ευρωπαϊκό Σύνταγμα» και ανάλογα συνθήματα, αλλά οι «επιβαίνοντες» είναι πέραν του ενός. Δε «μεταφέρει» μόνο το «ευρωσύνταγμα», αλλά και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τις μετέπειτα σημαντικές αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής, τη Σένγκεν, τον ευρωστρατό και την πολιτική των «προληπτικών πολέμων», το «αντιτρομοκρατικό» πλαίσιο, την «Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας», την πολιτική ενοποίηση, κλπ., κλπ. Με δυο λόγια, όσα προετοίμασαν το έδαφος για το αντιδραστικό «ευρωσύνταγμα» ή, αλλιώς, όλα όσα θωρακίζουν παραπέρα την εξουσία των πολυεθνικών και των μεγάλων επιχειρήσεων, σε βάρος των λαών των χωρών - μελών της ευρωένωσης, καθώς και όλα όσα «εγγυώνται» την ακόμη μεγαλύτερη ανισότητα στις σχέσεις «μεγάλων» και «μικρότερων» χωρών.

Επομένως, μπορεί να ακούγεται ωραία η σχετική δήλωση του προέδρου του ΣΥΝ, με την οποία κάλεσε την «κυβέρνηση να "τραβήξει φρένο" στο ευρωλεωφορείο», αλλά μια σειρά ερωτήματα παραμένουν: «Φρένο» στο ευρωλεωφορείο σημαίνει και «φρένο» σε όλους τους «επιβαίνοντες»; Μα, ο ΣΥΝ συμφωνεί με αρκετούς εξ αυτών και, μάλιστα, ήταν και είναι ανάμεσα σ' εκείνους που πατούν το γκάζι. `Η, μήπως, έχουν την αυταπάτη ότι το «όχημα» της ΕΕ είναι ένα παιδικό παιχνίδι και, μάλιστα, της κατηγορίας των μετατρέψιμων..;

Σιούφας ο ... παραπονιάρης

Πολύ στενοχωρήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, που οι έμποροι της Θεσσαλίας προχώρησαν στο κλείσιμο των καταστημάτων τους - η συμμετοχή στην κινητοποίηση ήταν καθολική - διαμαρτυρόμενοι κατά της κυβέρνησης για το θέμα του ωραρίου. Και ευρισκόμενος στην Καρδίτσα, που είναι και η εκλογική του περιφέρεια, έκανε δηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι οι κινητοποιούμενοι ...αδικούν την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία νοιάζεται και κοπιάζει για το καλό τους! Ταυτόχρονα, εξέφρασε το παράπονό του που, αν και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ οι ΕΒΕ αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματα - όπως «συνάφεια», φορολογία κ.ά. - εντούτοις δεν προχωρούσαν σε ανάλογες κινητοποιήσεις.

Εχει έναν «παραπονιάρικο» τρόπο που μιλάει ο Δ. Σιούφας, όταν επιχειρεί να δικαιολογήσει την αντιλαϊκή και φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης, την οποία υπηρετεί, αλλά κάποτε θα πρέπει να καταλάβει πως ο λαός «δε σηκώνει παράπονα» και, μάλιστα, από εκείνους που τον αδικούν και τον κάνουν να υποφέρει...

«Πανηγύρι» στις πλάτες των ΑμεΑ

Αποκαλυπτική για το ποιος ωφελείται τελικά από τα πολυδιαφημισμένα προγράμματα της ΕΕ για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης σε «ευαίσθητες» κατηγορίες του πληθυσμού, όπως οι γυναίκες, οι νέοι και τα Ατομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), ήταν πρόσφατη ημερίδα της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Επιχειρηματικότητα για όλους», στην οποία, σημειωτέον, καλούσε και η λεγόμενη Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των δράσεων της «Αναπτυξιακής Σύμπραξης», η οποία ιδρύθηκε στις 21.5.2002 από 16 φορείς (από τον ΟΑΕΔ, τη λεγόμενη Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ, Τράπεζες και άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις). Σύμφωνα με αυτά, η «Σύμπραξη» χρηματοδοτήθηκε με 2.540.000 ευρώ (κατά 75% από ευρωενωσιακούς πόρους και 25% από εθνικούς) και στο διάστημα αυτό «κατάφερε» τη δημιουργία μόλις 15 επιχειρήσεων πανελλαδικά(!) που επιδοτήθηκαν από τον ΟΑΕΔ με 23.477 ευρώ εκάστη. Τα υπόλοιπα 2.187.845 ευρώ (!!!) δόθηκαν για την πληρωμή των «στελεχών» των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στη «Σύμπραξη», για ταξίδια στο εξωτερικό και την πληρωμή εξωτερικών συνεργατών. Και μη βιαστεί κανείς να πει ότι το πρόβλημα είναι η «κακοδιαχείριση» κάποιων «κακόβουλων στελεχών». Εδώ μιλάμε για «πανηγύρι» κανονικό, με τα χρήματα και των Ελλήνων εργαζομένων, όπου δίνει και παίρνει το φαγοπότι βιομηχάνων, «στελεχών» και κάθε λογής παρατρεχάμενων, πάντα στο όνομα της «ανάπτυξης» και της αύξησης της «απασχόλησης»...

Τα ... πήρε όλα κι έφυγε

Με «ελαφρά πηδηματάκια» φαίνεται πως την κάνει ο όμιλος «INTERSONIC» από το εργοστάσιο παραγωγής αναλογικών και ψηφιακών μέσων «Ο Μ. Ρ. Europ ΑΒΕΕ» στη Θήβα, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Οι ιδιοκτήτες του ομίλου αφήνουν πίσω τους χρέη 40 εκατομμυρίων ευρώ και, βέβαια, δε φεύγουν «φτωχοί», αφού η κυβέρνηση φρόντισε να τους ...προικίσει με επιδοτήσεις ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ, στα πλαίσια ευρωενωσιακού προγράμματος για τις υψηλές τεχνολογίες. Ως νέοι ενδιαφερόμενοι για το εργοστάσιο -το οποίο σημειωτέον είναι υπερσύγχρονο- εμφανίζονται τώρα ο Δ.Ο. Λαμπράκη και ένας ακόμα όμιλος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, στον οποίο, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ανήκει και η αθλητική εφημερίδα «Σπορτ Τάιμ».

Το αναφέρουμε για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί κατανοούμε απόλυτα την ανησυχία των 225 εργαζομένων που απέμειναν στο εργοστάσιο και τους φόβους τους ότι αυτές οι ...αλλαξοδουλιές βάζουν σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας στην επιχείρηση. Και, δεύτερον, γιατί οι ιδιοκτήτες της «INTERSONIC» αποτελούν ένα ακόμα παράδειγμα «επενδυτών», που γέμισαν τις τσέπες τους με ζεστό χρήμα των Ελλήνων εργαζομένων και τώρα φεύγουν ανενόχλητοι, αφήνοντας πίσω τους χρέη και τους εργαζόμενους «επί ξύλου κρεμάμενους». Αυτά, προς γνώση και συμμόρφωση όλων των εργαζομένων και ανέργων, που στηρίζουν τις ελπίδες τους για δουλιά στην αδρή επιδότηση των εργοδοτών.

Το «τείχος» της Λάρισας

Πεισματικά αρνείται ο ΟΣΕ να ικανοποιήσει το πάνδημο αίτημα των Λαρισαίων για υπογειοποίηση ή απομάκρυνση των σιδηροδρομικών γραμμών που διέρχονται από το κέντρο της πόλης, κόβοντάς την στη μέση. Για να δικαιολογήσει, δε, την άρνησή του επικαλείται το υψηλό κόστος των έργων που απαιτούνται, χωρίς όμως να παρουσιάζει κάποια αντικειμενική και εμπεριστατωμένη μελέτη, που θα καθορίζει το κόστος, αλλά και θ' αναδεικνύει τα τεράστια οφέλη που θα φέρει η λύση του προβλήματος.

Ο ΟΣΕ κρατάει όρθιο το «τείχος» της Λάρισας, παρά τα σοβαρά και ανυπέρβλητα προβλήματα που δημιουργούνται στο κυκλοφοριακό - σ' αυτό οφείλονται και πολλά από τα θανατηφόρα ατυχήματα που γίνονται, κατά καιρούς, στις αφύλακτες διαβάσεις - αλλά και στην κοινωνική συνοχή των κατοίκων, καθώς για τις συνοικίες είναι δύσκολη η συγκοινωνία με το κέντρο.

Βεβαίως, οι αρμόδιοι του Οργανισμού ενεργούν μ' αυτό τον προκλητικό τρόπο, έχοντας τη στήριξη της κυβέρνησης και εκμεταλλευόμενοι την αδράνεια και την υποχωρητικότητα της Νομαρχιακής και Δημοτικής Αρχής, που ανήκουν στη ΝΔ. Επομένως, την υπόθεση πρέπει να πάρει στα χέρια του ο λαός της Λάρισας, που ξέρει ν' αγωνίζεται και μπορεί με την πάλη του να επιβάλει τη θέλησή του...

ΒΙΒΛΙΟ
Πολύτιμη ιστορική μελέτη

Υπηρέτησε τους κοινωνικο-απελευθερωτικούς αγώνες του λαού μας, από την εποχή της μεταξικής δικτατορίας, με την ένταξη (1940) στην ΟΚΝΕ, τη στελεχική δράση του στο ΚΚΕ, στην Ενωση Νέων Αγωνιστών Ρούμελης, στην ΕΠΟΝ Λοκρίδας, στο ΕΑΜ Λαμίας, στο ΔΣΕ Ρούμελης, στην Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση του Βουνού, ως εκπρόσωπος της Ρούμελης. Μετά τον εμφύλιο καταφεύγει στη ΣΣΔ Ουζμπεκιστάν. Σπουδάζει στην Ιστορική Σχολή «Λένιν» του Πανεπιστημίου Τασκένδης. Τότε αρχίζει η άλλη μεγάλη και πολύχρονη προσφορά του Δημήτρη Κάιλα στους αγώνες του λαού μας, με «όπλο» την ιστοριογραφική πένα: Πλήθος τα κείμενά του στο πολιτικό και θεωρητικό περιοδικό «Νέος Κόσμος», που εξέδιδε στο εξωτερικό το ΚΚΕ. Στους παράνομους ραδιοσταθμούς «Ελεύθερη Ελλάδα» και «Φωνή της Αλήθειας». Στο περιοδικό «Εθνική Αντίσταση» (στα πρώτα 12 τεύχη του περιοδικού που εκδόθηκαν στο εξωτερικό, στα χρόνια 1962 -1974, αλλά και μετά το 1974, οπότε το περιοδικό άρχισε να εκδίδει στην Ελλάδα η ΠΕΑΕΑ. Υπήρξε μάλιστα για πολλά χρόνια, μέχρι το 104 τεύχος, του 1999, αρχισυντάκτης του περιοδικού, και πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης Ιστορίας Εθνικής Αντίστασης. Με τον Γιώργο Ζωίδη συνέγραψε το βιβλίο «Στ' άρματα, Στ' άρματα» (πρωτοεκδόθηκε στο εξωτερικό) και μαζί με τους Γιώργο Ζωίδη, Τάκη Μαμάτση, Φώτη Αθανασίου, Γιώργη Ασούρα το δοκίμιο «Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης». Την υπογραφή του φέρουν τα βιβλία «Στερνές υποθήκες των ηρώων» (συλλογή 75 γραμμάτων εκτελεσμένων αγωνιστών της ΕΑΜικής αντίστασης), «Ο κλήρος στην Αντίσταση», «Το Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο», «Λεύκωμα μνημείων της Εθνικής Αντίστασης», το ανέκδοτο «Μια ζωή δοσμένη στον αγώνα», κ.ά.

Πρόσφατα, η «Σύγχρονη Εποχή» κυκλοφόρησε την εξαιρετικά πολύτιμη, πρωτότυπη, με φωτογραφικά ντοκουμέντα, ιστορική μελέτη του (580 σελ.) «Κάτω από τις σημαίες του Λαϊκού Στρατού (Ελληνες μόνιμοι αξιωματικοί στις τάξεις του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού - ΕΛΑΣ»), προλογισμένη από τον συναγωνιστή του Αλέκο Παπαγεωργίου (συνταγματάρχης ε.α). Με πολύχρονη έρευνα ο Δ. Κάιλας κατέγραψε τα ονόματα, τα βιογραφικά στοιχεία και τα τεκμήρια μαχών και άλλων αγώνων 1.240 ανώτατων αξιωματικών (όπως ο Στέφανος Σαράφης), μεσαίων και κατώτερων, οι οποίοι διοίκησαν και εμψύχωσαν 90.000 ενεργούς αντάρτες και περισσότερους από 50.000 του εφεδρικού ΕΛΑΣ, ο οποίος, ήδη, το καλοκαίρι του 1943 είχε απελευθερώσει τα 3/5 της Ελλάδας (σ.σ. έτσι για να ξέρουμε τη μόνη και πάσα αλήθεια για το ποιος τη λευτέρωσε).


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

ΠΡΟΣΩΠΟ
Ομάρ αλ Μπασίρ

Την καυτή ανάσα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του νεοσυσταθέντος Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ένιωσε προχτές ο Σουδανός Πρόεδρος Ομάρ αλ Μπασίρ, με την έκδοση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο, μεταξύ άλλων, σηματοδοτεί τη διεξαγωγή δίκης κατηγορουμένων για εγκλήματα κατά των αμάχων της σουδανικής δυτικής επαρχίας, Νταρφούρ. Παρά τους διπλωματικούς ελιγμούς με ΟΗΕ, Αφρικανική Ενωση, ΗΠΑ και ΕΕ, που αναγκάστηκε να κάνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια (αφότου άρχισαν οι μαζικές σφαγές και άλλες βιαιοπραγίες κατά των κατοίκων της δυτικής επαρχίας Νταρφούρ)... Παρά την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας εφ' όλης της ύλης στις αρχές του χρόνου με τους αντάρτες του νότου (Σουδανικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός του Τζον Γκάρανγκ)...

Οσο, όμως, και να επικρίνει ο Σουδανός Πρόεδρος το «ψήφισμα» ως «άδικο και μεροληπτικό», το βέβαιο είναι πως και αυτός, με τη σειρά του, έπεσε στη δίνη των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, που εστιάζονται (και...) στο δυτικό τμήμα της χώρας του, το οποίο - ας σημειωθεί - είναι, ανάμεσα στα άλλα, πλούσιο σε μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου, ουρανίου, χαλκού.

Η αντίδρασή του, από την άλλη, στο νέο ψήφισμα του ΟΗΕ δεν είναι άνευ ουσίας. Παρά τις δεδομένες ευθύνες της, από το 1989, ισλαμικής κυβέρνησής του έναντι του σουδανικού λαού, ο Μπασίρ βλέπει τη χώρα του να ακολουθεί, τρόπον τινά, την τύχη του Ιράκ. Αλλωστε, πριν από την εισβολή και κατοχή στο Ιράκ, δεν είχε προηγηθεί το εμπάργκο και η δημιουργία «απαγορευμένης ζώνης»; Ετσι και σήμερα στο Νταρφούρ, όπου τα σουδανικά πολεμικά αεροσκάφη δε θα πετούν πάνω απ' το δυτικό τμήμα της χώρας, δίχως την έγκριση του ΟΗΕ...


Δ. ΟΡΦ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ