Κυριακή 14 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προεκλογική υποσχεσιολογία

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο ένας υπόσχεται ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 4%. Ο άλλος ανέβασε κι άλλο τον πήχη και υποσχέθηκε ρυθμούς ανάπτυξης 5,5%. Και οι δυο μιλάνε για αύξηση της απασχόλησης και των επενδύσεων, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και, πάνω απ' όλα, παραπέρα προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Οπως καταλάβατε μάλλον, μιλάμε για τον Κ. Σημίτη και τον Κ. Καραμανλή, οι οποίοι ανεβάζουν συνεχώς τους προεκλογικούς τόνους, ταυτόχρονα με το απλόχερο μοίρασμα υποσχέσεων. Κι ενώ τα όσα λένε και υπόσχονται ένα και μόνον εγγυώνται, τη συνέχιση της μέχρι σήμερα αντιλαϊκής πολιτικής και, μάλιστα, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, θέλουν σώνει και καλά να πείσουν τους εργαζόμενους, ότι η προοπτική αυτή θα είναι προς όφελός τους.

Οι εργαζόμενοι, πάντως, μπορούν και πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από τη μέχρι σήμερα πείρα τους. Οσο επιβλαβής ήταν για τα συμφέροντά τους η μέχρι σήμερα πολιτική των κυβερνώντων, άλλο τόσο και περισσότερο θα είναι η συνέχιση και η κλιμάκωση της πολιτικής αυτής, είτε στην κυβέρνηση της χώρας είναι το ΠΑΣΟΚ είτε η ΝΔ. Μόνον η καταδίκη της αντιλαϊκής αυτής πολιτικής, η καταδίκη και καταψήφιση του δικομματισμού συνολικά και η αποφασιστική ενδυνάμωση του ΚΚΕ μπορεί να στείλει το αναγκαίο μήνυμα αντίστασης και να ενισχύσει τις προϋποθέσεις αγωνιστικής υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων.

Τι θα κάνουν τώρα;

Τι λέει, τώρα, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και συνολικά η κυβέρνηση, για το προεκλογικό και ψηφοθηρικό νομοσχέδιο, που αφορά τη σύνδεση των αυθαιρέτων με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας; Καλά, τα όσα έχουν πει το ΚΚΕ και τ' άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, το ΤΕΕ, άλλες κοινωνικές και μαζικές οργανώσεις, τ' ακούνε βερεσέ. Θα κάνουν, όμως, το ίδιο και με όσα σημειώνει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής; Στην έκθεση του τελευταίου, σχετικά με προαναφερόμενο νομοσχέδιο που συζητείται τις μέρες αυτές στο Κοινοβούλιο, σημειώνονται σωρεία σοβαρών αντιρρήσεων και ενστάσεων και, εμμέσως πλην σαφώς, τονίζεται πως η ενδεχόμενη και ετσιθελική θεσμοθέτησή του θα βρεθεί αντιμέτωπη με το Συμβούλιο της Επικρατείας ή θα οδηγήσει σε κάθε είδους τραγελαφικές καταστάσεις.

Τι θα κάνουν, λοιπόν, τώρα; Θα επιμείνουν, βάζοντας την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, να ψηφίσουν ως «στρατιωτάκια» ένα ολοφάνερα αντισυνταγματικό νομοσχέδιο - εκτός των άλλων - το οποίο, έτσι κι αλλιώς, δε θα εφαρμοστεί στην πράξη, αποκλειστικά και μόνον για λόγους ψηφοθηρικούς;

Η «δεξίωση» του Γ. Δρυ...

Με δεξίωση έμοιαζε η προχτεσινή σύνοδος του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής στη Λάρισα. Δεν ήταν μόνο ο πλούσιος «μπουφές» και τα «πηγαδάκια» εκτός της αιθούσης του Δημοτικού Ωδείου που δημιουργούσαν αυτή την εντύπωση. Ηταν και το «είδος» των συμμετεχόντων και των παρευρισκομένων, που κάθε άλλο παρά με τους αγρότες είχαν σχέση. Παρόντες στη «δεξίωση» του Γ. Δρυ υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές, που «ξερογλείφονται» για αγροτικούς ψήφους, καθώς και νέοι υποψήφιοι, που κάνουν «κρα» για γνωριμίες. Δήμαρχοι κι άλλοι τοπικοί παράγοντες, που δε χάνουν καμιά ευκαιρία για δημόσιες σχέσεις. Κι ένα «σμήνος» παρατρεχάμενων της εξουσίας που κάνουν όλα τα θελήματα.

Μέσα στην αίθουσα, υποχρεωμένοι, εκ της θέσεώς τους, να παραμείνουν ο Γ. Δρυς και ο Φ. Χατζημιχάλης - ο έτερος των υφυπουργών Γεωργίας, Β. Αργύρης, απουσίαζε - οι «καρεκλοκένταυροι» πρόεδροι των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, διάφοροι υπηρεσιακοί παράγοντες και κάποιοι αγροτοσυνεταιριστές προσκείμενοι στη ΝΔ, που με την παρουσία τους δίνουν το δικαίωμα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας να κάνει λόγο για «διάλογο κυβέρνησης - αγροτών». Ελειπαν από τη «δεξίωση» οι πραγματικοί εκπρόσωποι της αγροτιάς. Αυτοί, λίγο πριν αρχίσει η «φιέστα», παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση έξω από το Δημοτικό Ωδείο, που διοργάνωσε η ΠΑΣΥ, καταγγέλλοντας την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ...

Αλίμονο στους ψεύτες...

Μιλώντας προχτές στο Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής στη Λάρισα κι αναφερόμενος στο θέμα του καπνού, ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Δρυς, είπε: «Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οδηγούν στο συμπέρασμα ότι για τον καπνό όχι μόνο δεν προκύπτει κατάργηση των επιδοτήσεων, αλλά αντίθετα προκύπτει ρητή δέσμευση της Επιτροπής ότι θα συνεχίσουν να καταβάλλονται οι σημερινές ενισχύσεις»

Μόλις 24 ώρες νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο Τάσος Χανιώτης, αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου του Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ, Φρανς Φίσλερ, έλεγε: «Για τον καπνό η Επιτροπή έχει αποφασίσει να περιορίσει μέχρι την πλήρη αποδέσμευση τις επιδοτήσεις, δίνοντας το χρόνο και την οικονομική ενίσχυση στους παραγωγούς να στραφούν είτε σε άλλες καλλιέργειες, είτε σε άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες».

Ποιος λέει ψέματα; Προφανώς, ο Γ. Δρυς, διότι αυτός «έχει νόμιμον συμφέρον», καθότι πιστεύει πως με το ψέμα μπορεί να ξεγελάσει τους αγρότες και να υφαρπάσει την ψήφο τους. Πέρασαν όμως οι καιροί που στην ελληνική ύπαιθρο υπήρχε πλήθος αφελών και ευκολόπιστων. Τώρα οι αγρότες αντιλαμβάνονται τα ψέματα κι αλίμονο στους ψεύτες...

Μισό εκατομμύριο οι ξεκληρισμένοι!

Στα 23 χρόνια που η χώρα μας συμμετέχει στην ΕΟΚ και στην ΕΕ πάνω από 450.000 αγρότες - περισσότερο από 40% όσων υπήρχαν πριν την ένταξη - ξεκληρίστηκαν, αναγκάστηκαν να φύγουν από το αγροτικό επάγγελμα και πολλοί να εγκαταλείψουν τα χωριά τους.

Ιδού η πορεία συρρίκνωσης του αγροτικού δυναμικού: Το 1981 που η Ελλάδα εντάχθηκε στην ΕΕ υπήρχαν 1.076.000 αγρότες. Το 1990, μετά τις πρώτες δυο τετραετίες διακυβέρνησης του Α. Παπανδρέου, είχαν μείνει 890.000. Το 1993, μετά την κυβέρνηση Μητσοτάκη, υπήρχαν 790.000 αγρότες. Το 2002, μετά από 7 χρόνια διακυβέρνησης Σημίτη, έχουμε 620.000 αγρότες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι επί κυβερνήσεων Α. Παπανδρέου ξεκληρίστηκαν περί τους 200.000 αγρότες, 100.000 επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και άλλοι περίπου 200.000 επί κυβερνήσεων Σημίτη.

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ -«εκσυγχρονιστικές» και μη - όπως και της ΝΔ, ακολούθησαν την ίδια πολιτική μαζικού ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, που συναποφασίζεται στις Βρυξέλλες. Να γιατί ο αγροτικός κόσμος πρέπει να «μαυρίσει» και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ στις επικείμενες εκλογές...

ΒΙΒΛΙΟ
Κατ-όψεις της Ελλάδας

Οσο και να έχει ταξιδέψει κανείς στην Ελλάδα, δεν υποψιάζεται την ύπαρξη αμέτρητων θαλασσινών και στεριανών τοπίων, «μυστήριων» γεωλογικών φαινομένων, διατηρημένων ή εγκαταλειμμένων παραδοσιακών οικισμών, επιφανειακών, υπόκρυφων, σωζόμενων ή καταστρεφόμενων αρχαιοτήτων, καθώς και μέγιστης επιστημονικής σημασίας γεωλογικών στοιχείων από ιδιωτικές ή και κρατικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Οσο και να ταξιδέψει κανείς, το μάτι «φωτογραφίζει» ό,τι αντικρίζει στον ορίζοντα. Δε «συλλαμβάνει» την αθέατη πλευρά αυτού του ορίζοντα, ούτε ως όψη, ούτε, πολύ περισσότερο, ως κάτοψη. Λευκώματα καλλιτεχνικών φωτογραφιών από υπέροχα, φημισμένα ελληνικά θαλασσινά, βουνίσια, οικιστικά τοπία υπάρχουν ουκ ολίγα. Για πρώτη φορά, όμως, κυκλοφόρησε ένα λεύκωμα καλλιτεχνικών αεροφωτογραφιών, υψηλής μάλιστα τέχνης, το οποίο αποτυπώνει σε κατόψεις άγνωστες «εικόνες» από όλους τους νομούς της χώρας μας. Αναφερόμαστε στο λεύκωμα (370 σελ.) αεροφωτογραφιών του Νίκου Δανιηλίδη «ΕΛΛΑΣ Ανωθεν», με συνεργάτες τους Τάκη Τσιρώνη (έρευνα), Δημήτρη Παλαβούρη (καλλιτεχνική διεύθυνση) και, σύντομα, επιστημονικά εμπεριστατωμένα κείμενα των Τάκη Τσιρώνη -Χριστιάνας Χαλκιοπούλου (εκδόσεις «Μίλητος»).

Ο Ν. Δανιηλίδης από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 μέχρι το 2000, παρακινημένος και από το ορειβατικό του χόμπι πρωτοβάδισε και φωτογράφισε δύσκολα μορφολογικά ορεινά σύνολα. Πετώντας εκατοντάδες ώρες πάνω από όλους τους νομούς της στεριανής και νησιωτικής Ελλάδας και τις θάλασσες ανακάλυψε απίστευτης ομορφιάς εικόνες, λχ τον παράξενο σχηματισμό στο βυθό της θάλασσας της Ελαφονήσου και ένα πελαργό που έφτιαξε τη φωλιά του πάνω σε ένα στύλο στη λίμνη της Κερκίνης. Ανακάλυψε, όμως, και πολλές εικόνες που αποτυπώνουν το αδηφάγο τσιμέντο, που τρώγοντας τα βουνά και το πράσινο, απ' άκρου σ' άκρο, μετέτρεψε την Αττική σε ένα γιγάντιο «τέρας». Ανακάλυψε και εικόνες που καταμαρτυρούν το πώς αντιμετωπίζουν τα αρμόδια κρατικά όργανα το φυσικό και αρχαιολογικό μας πλούτο, προς χάριν του ιδιωτικού μεγάλου κεφαλαίου. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικές είναι οι αεροφωτογραφίες από την εκμετάλλευση δυο μικρών νησιών, με τεράστια, παγκόσμιου ενδιαφέροντος, αρχαιολογική και κυρίως γεωλογική σημασία. Αναφερόμαστε στη Νίσυρο και στο Γυαλί. Επί δεκαετίες οι αρχαιολόγοι και άλλων ειδικοτήτων επιστήμονες εξέφραζαν έντονα τη διαφωνία τους όχι μόνο για αφαίμαξη της Θηραϊκής ηφαιστειακής τέφρας χάριν των τσιμεντοβημιομηχάνων, αλλά και της Νισύρου και του Γυαλιού. Το Γυαλί, παρά τα όστρακα προϊστορικών αρχαιοτήτων και τον σπανιότατο, παγκοσμίως, οψιανό του (ηφαιστειακό πέτρωμα), σταδιακά σβήνει από τον ελληνικό χάρτη, για να πλουτίζουν οι τσιμεντοβιομήχανοι με την πολύτιμη ελαφρόπετρα που εξορύσσουν.


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

ΠΡΟΣΩΠΟ
Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς

Μπορεί μία υποψηφιότητα στις γενικές εκλογές μίας χώρας να προκαλέσει την παρέμβαση αξιωματούχων του «αμερόληπτου» Δικαστηρίου της Χάγης; Μπορεί ένα τέτοιο δικαστήριο να φιμώνει τους υποψήφιους - και δη ηγέτες πολιτικών παρατάξεων κατά το δοκούν - με διάτρητα προσχήματα; Η απάντηση - στο μάλλον ρητορικό αυτό ερώτημα - είναι θετική! Δόθηκε προχτές στον πρώην ηγέτη της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και στον αρχηγό του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος Βόισλαβ Σέσελι...

Μόλις 16 ημέρες πριν τη διεξαγωγή των σερβικών γενικών εκλογών, οι αξιωματούχοι του Δικαστηρίου της Χάγης απαγόρευσαν στον Μιλόσεβιτς κάθε επαφή με τον Τύπο, με («μη εγκεκριμένους») δικηγόρους, με τους συνεργάτες και τα στελέχη της οργάνωσης «ΣΛΟΜΠΟΝΤΑ» και του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, επειδή ο λόγος του εξακολουθεί να έχει ισχυρή απήχηση σε ένα μη ευκαταφρόνητο αριθμό Σέρβων πολιτών.

Οπερ αποδείχτηκε με το ολιγόλεπτο ηχητικό μήνυμα που απηύθυνε - με χίλια δυο εμπόδια... - στις 3 Δεκέμβρη στο σερβικό λαό. «Η Σερβία δε χρειάζεται να μπει στην ΕΕ για να είναι στην Ευρώπη. Είναι στην Ευρώπη. Ο λαός μας δε χρειάζεται το ξεπούλημα των εθνικών συμφερόντων αλλά δουλιά, νοσοκομεία, σχολεία, περίθαλψη» είχε πει ο Μιλόσεβιτς. Και ενοχλώντας - για πολλοστή φορά - τα ιμπεριαλιστικά κέντρα εντός και εκτός Σερβίας προσέθετε: «Μην σκύβετε το κεφάλι στους νεοαποικιοκράτες»!

Η δίκη - φιάσκο έναντι του Μιλόσεβιτς δεν αρκεί στους (εξ)υπηρετητές των ιμπεριαλιστών. Δεν τους φτάνει ούτε η φυσική εξόντωση στην οποία τον υποβάλλουν με την ανεπαρκή πρόσβαση σε γιατρούς, φάρμακα και εξαντλητικά ωράρια. Παρότι αποκλεισμένος απ' τα ΜΜΕ (που φωτίζουν μόνο τους ΝΑΤΟϊκούς σφαγείς, π.χ. Γουέσλεϊ Κλαρκ) ο Μιλόσεβιτς παραμένει - για τους εισβολείς του '99 - ένα σύμβολο που πρέπει να «σπιλωθεί» και να «ξεχαστεί». Παρά τα μεγάλα μέσα, καταφέρνουν το αντίθετο...


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ