Κυριακή 6 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Να κηρύξουμε «πόλεμο»...

Ταυτόχρονα με τις καθημερινές «μάχες» κατά της εμπλοκής της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που δίνει ο ελληνικός λαός, είναι ανάγκη ν' ανοίξει κι άλλα μέτωπα. Και πρώτον, να κηρύξει τον «πόλεμο» κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία «βομβαρδίζει» συνεχώς και «ερειπώνει» τα λαϊκά νοικοκυριά της χώρας μας. Η ακρίβεια, σε συνδυασμό με την εισοδηματική λιτότητα, προκαλεί τεράστιες «απώλειες» μέσα στα λαϊκά στρώματα. Η ζωή της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού όλο και δυσκολεύει - ο «μέσος μισθός» δε φτάνει, πλέον, ούτε για την κάλυψη των βασικών αναγκών - η φτώχεια αυξάνεται, πολλοί Ελληνες φτάνουν μέχρι την εξαθλίωση.

Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης προκαλεί την αγανάκτηση και συνεχείς «μουρμούρες» στην πλειοψηφία του κόσμου, αλλά αυτό δε φτάνει. Χρειάζεται, εδώ και τώρα, ν' αναπτυχθεί ένα ρωμαλέο λαϊκό κίνημα για την ανατροπή της αντιλαϊκής, καταστροφικής πολιτικής, η οποία αυξάνει, κατά μήκος και κατά πλάτος, τις «ζώνες της φτώχειας», αβγαταίνοντας, ταυτόχρονα, το «ζωτικό χώρο» της πλουτοκρατίας στον τόπο μας.

Τόσο κράτησε...

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, εκμυστηρεύεται ότι δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης των διατλαντικών δεσμών. Ο Γερμανός καγκελάριος, Γκ. Σρέντερ, εκφράζει την ελπίδα «της κατάρρευσης του ιρακινού καθεστώτος και του τερματισμού του πολέμου το ταχύτερο δυνατό, ώστε ο ιρακινός λαός να δει την πραγμάτωση των προσδοκιών του για ειρήνη, ελευθερία και αυτοδιάθεση». Και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, δηλώνει ότι «από πολιτική και οικονομική άποψη η Ρωσία δεν έχει τίποτε να κερδίσει από μια αποτυχία των ΗΠΑ». Την ίδια στιγμή, έχουν φουντώσει οι διαπραγματεύσεις και τα παζάρια ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές ηγεσίες, για τα συμβόλαια της «ανοικοδόμησης» του Ιράκ της μετά Σαντάμ εποχής, όπως και για το αν θα υπάρξουν και ποιοι κανόνες στις ενδοϊμπεριαλιστικές τους αντιθέσεις και μοιρασιές ή, όπως λένε, στην οικοδόμηση του «μεταψυχροπολεμικού» κόσμου.

Τόσο κράτησε η δήθεν αντιπολεμική στάση των Ευρωπαίων ηγετών και εκπροσώπων των αντίστοιχων μεγάλων συμφερόντων, μονοπωλίων και πολυεθνικών.

Δεν έχουμε δει τίποτε ακόμη...

Είναι σιίτισσα και πρόεδρος του τοπικού συλλόγου γυναικών στη μικρή πόλη του Ουμ Κασρ, των 3.000 κατοίκων, πριν ξεκινήσει ο πόλεμος. Ονομάζεται Σάλμα και αποτέλεσε την ψυχή της αντίστασης των ιρακινών στο λιμάνι αυτό, που αποτέλεσε τον πρώτο στόχο των Αμερικανο-βρετανών εισβολέων. Εξι ολόκληρες μέρες αντιστέκονταν σε κατά πολύ υπέρτερες βρετανικές δυνάμεις και υποχρέωσε τις τελευταίες, να ζητήσουν την ενίσχυση των Αμερικανών, για να κάμψουν την αντίσταση των Ιρακινών και να καταλάβουν τη μικρή πόλη. Σήμερα ηγείται του ανταρτοπολέμου που διεξάγεται κάθε βράδυ στην περιοχή του Ουμ Κασρ και της χερσονήσου Αλ Φάο.

Τα στοιχεία έδωσε προχτές ο πρέσβης του Ιράκ στη χώρα μας. Και τα σημειώνουμε, γιατί συνηγορούν στις εκτιμήσεις που έκανε ο γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη χώρα μας. Δεν έχουμε δει τίποτε ακόμη, δήλωσε ο Αμρ Μούσα και συμπλήρωσε: Οι αραβικοί λαοί είναι πολύ, πάρα πολύ οργισμένοι. Ο πραγματικός πόλεμος θα ξεκινήσει μετά την κατάληψη της Βαγδάτης - εάν και όποτε αυτή γίνει - και θα έχει χαρακτηριστικά που δεν τα έχουμε μέχρι σήμερα ξαναδεί...

Αναδεύονται οι «σαλίγκαροι»...

Να το θυμάστε: Οταν, ο μη γένοιτο, «πέσει» η Βαγδάτη και ξεκινήσει η ιμπεριαλιστική κατοχή στο Ιράκ, θα υπάρξουν κάποιοι και στη χώρα μας που δε θα μπορέσουν να κρύψουν την ανακούφισή τους και να συγκρατήσουν τη χαρά τους. Και δεν αναφερόμαστε μόνο σ' αυτούς που, διαρκούντος του νέου πολεμικού εγκλήματος των ΗΠΑ, κάνουν προσπάθειες να διαφοροποιηθούν από το ομόθυμο αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό αίσθημα του ελληνικού λαού, αλλά και στους άλλους, οι οποίοι φαίνονται να καταδικάζουν την ιμπεριαλιστική εισβολή και να θρηνούν για τις δολοφονίες αμάχων.

Ηδη, μερικοί - βλέπε και στο χώρο των τηλεπαρουσιαστών - επικαλούμενοι δήθεν την ανάγκη κράτησης «ίσων αποστάσεων» ανάμεσα στους δικτάτορες Μπους και Σαντάμ, άρχισαν τη στροφή τους υπέρ των αμερικανικών θέσεων. Να ξέρουν, όμως, όλοι όσοι θα βγουν «σαν τα σαλιγκάρια μετά τη βροχή», με στόχο να «αποκαθάρουν» την Ελλάδα από τον «αντιαμερικανισμό» του λαού της, ότι σε τούτο τον μικρό τόπο «και λίγοι είμαστε και καλά γνωριζόμαστε» και «έχουν γνώσιν οι φύλακες»...

ΒΙΒΛΙΟ
Η διαχρονική «Θεία Κωμωδία»

Η μεγαλοσύνη και η «αθανασία» κάποιων δημιουργημάτων αποδεικνύεται κυρίως από το γεγονός ότι μέσα από αυτά βλέπει το «πρόσωπό» της κάθε εποχή. Αν «γεννήματα» μιας εποχής και κοινωνίας, τα μεγάλα έργα γίνονται σύμβολα οικουμενικά και διαχρονικά, συμπυκνώνουν την ιστορία της ανθρωπότητας και των περιπετειών του ανθρώπου, και παραμένουν ανοιχτά σε αναγνώσεις από κάθε εποχή. Τέτοιο έργο - και κάθε άλλο παρά κωμωδία - είναι η «Θεία Κωμωδία» του Δάντη Αλιγκέρι (1265-1321). Πάμπολλες φορές στην ιστορία της ανθρωπότητας, και μόνον η αναφορά κάποιου από τους τίτλους - κεφάλαια του ποιητικού δημιουργήματος του Δάντη («Κόλαση», «Καθαρτήριο», «Παράδεισος») - αρκούσε για τη συμβολοποίηση των ιστορικών γεγονότων κάθε εποχής. Δυστυχώς για την ανθρωπότητα, τα μαρτύρια των ανθρώπων από το μακραίωνο και ποικιλόμορφο σκοταδισμό και κυρίως των αμέτρητων κατακτητικών πολέμων, το κεφάλαιο «Κόλαση» αποτέλεσε τη συνηθέστερη μεταφορική έννοια. Λ.χ., σήμερα, που μαίνεται η ιμπεριαλιστική εισβολή στο Ιράκ, η δαντική «Κόλαση» συμβολοποιεί τον εξολοθρεμό του ιρακινού λαού. Ακριβώς γι' αυτούς τους λόγους η «Κόλαση» υπήρξε το περισσότερο διαβασμένο και μεταφρασμένο (τουλάχιστον στη χώρα μας) μέρος της «Θείας Κωμωδίας», αλλά και το μέρος που αποτέλεσε «πηγή» έμπνευσης άλλων μεγάλων ξένων δημιουργών (ζωγράφων, ποιητών, πεζογράφων, μελετητών της ποίησης και γενικότερα της λογοτεχνίας). Στην Ελλάδα, η γραμμένη σε δεκαπεντασύλλαβο στίχο και στην ιταλική δημοτική γλώσσα «Θεία Κωμωδία», εκτός από τμηματικές μεταφράσεις της, ολόκληρη μεταφράστηκε στο παρελθόν από τους Παναγιώτη Βεργωτή (1865), Γ. Αντωνιάδη (1871), Κώστα Μουσούρο (1890), Αλέξανδρο Ρίζο Ραγκαβή. Σπουδαιότερη από όλες υπήρξε η μετάφραση του Νίκου Καζαντζάκη (1934), την οποία ξαναδούλεψε το 1954 και δημοσίευσε σε τρεις τόμους (1955).

Πρόσφατα είδε το φως (σε τρεις τόμους από τις εκδόσεις «τυπωθήτω» και με εισαγωγή του Στέφανου Ροζάνη) η σημαντική μετάφραση του Ανδρέα Ριζιώτη. Ο Α. Ριζιώτης δεν είναι λογοτέχνης, αλλά η σχέση του με το δαντικό μεγαλούργημα άρχισε στο γυμνάσιο, όταν κάνοντας για λίγο διάστημα ιταλικά αποστήθιζε στίχους του. Αφ' ότου ο Α. Ριζιώτης για βιοποριστικούς λόγους βρέθηκε στην Ιταλία διάβαζε και ξαναδιάβαζε τη «Θεία Κωμωδία», εκτός των άλλων και για να μάθει τη γνήσια ιταλική δημοτική γλώσσα, τη «θεμελίωσε» με το ποιητικό αριστούργημά του και με δοκίμιό του ο Δάντης. Μετά τη συνταξιοδότησή του και επί δέκα χρόνια επιδόθηκε με πάθος στη μετάφρασή της, «γραμμένη στη γλώσσα που μιλάμε», όπως τονίζει.


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

«Παιγνίδια»... ισορροπίας

Τα έξι πρώτα (από τα 60 συνολικά) υπερσύγχρονα αεροσκάφη F-16 block 52+ παρέλαβε τις προάλλες ο Γ. Παπαντωνίου, στη διάρκεια επίσημης τελετής, που έγινε στο Τέξας. Το γεγονός καταγράφτηκε στις εφημερίδες και μαζί του η παρακάτω, σχετική δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας: «Η χώρα μας συνεχίζει να αντιμετωπίζει απειλή εξ ανατολών. Εχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία η διατήρηση της ισορροπίας στον κρίσιμο χώρο του Αιγαίου και η προμήθεια αυτών των αεροσκαφών θα ενισχύσει καθοριστικά την ισορροπία αυτή».

Ποιοι «φροντίζουν» για τη διατήρηση της απειλής εξ ανατολών και, μάλιστα, από μια σύμμαχο και στο ΝΑΤΟ και στην «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία χώρα; Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ (Γερμανία, Μ. Βρετανία, Γαλλία, κλπ.). Ποιοι «φροντίζουν» για τη «διατήρηση της ισορροπίας στον κρίσιμο χώρο του Αιγαίου»; Πρωτίστως οι ΗΠΑ κι από κοντά η Γερμανία, η Μ. Βρετανία, η Γαλλία, κλπ. Ποιοι πληρώνουν τα σπασμένα της «διατήρησης της ισορροπίας»; Οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας. Και ποιοι κερδίζουν; Οι πολυεθνικές των όπλων στις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία, τη Γερμανία, κλπ. Τα πολιτικά συμπεράσματα είναι δικά σας.

Αίσχος!

Θα τους στείλουμε

κονσέρβες,

ρύζια, λέει, και νερό,

μα τους στέλνουμε

κανόνια

απ' τη Σούδα μας θαρρώ,

απ' εκεί φεύγουν

οι βόμβες

που τις «τρώνε» για καλά,

δεν αρκεί αυτή

η «βοήθεια»;

Κάθε «Κρουζ» χίλια κιλά!

*

Θα τους στείλουμε

«βοήθεια»,

κρίμα, λέει, τόσοι εκεί

να πηγαίνουν οι καημένοι

απ' τους «Ράμπο» νηστικοί,

απ' τη μια θα βοηθάμε

να τους σφάζουν

σαν τραγιά

κι απ' την άλλη

από... συμπόνια

θα τους στέλνουμε

φαγιά!


Ο οίστρος

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αμρ Μούσα

Γρηγοριάδης Κώστας

«Δε θέλω καν να φανταστώ τι θα γίνει σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν στρατιωτικές επιθέσεις και εναντίον άλλων αραβικών χωρών». Μ' αυτόν το λακωνικό τρόπο, ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, σχολίασε τις επαναλαμβανόμενες απειλές που διατυπώνονται από αξιωματούχους της Ουάσιγκτον, (είτε από τον υπουργό Αμυνας είτε από τον υπουργό Εξωτερικών), τις τελευταίες μέρες, σε βάρος, κυρίως, της Συρίας αλλά και του Ιράν.

Ο Αμρ Μούσα τόνισε ότι, ήδη, η οργή που νιώθει η πλειοψηφία των αραβικών πληθυσμών είναι τέτοια που δύσκολα μπορεί να χαλιναγωγηθεί και παραδέχτηκε πως, σε μεγάλο βαθμό, αυτή η οργή συνδέεται και με την αδυναμία των αραβικών ηγεσιών να συγκεράσουν τις διαφορές τους και να τηρήσουν μια αποφασιστικότερη στάση. Ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου δε δίστασε να επιρρίψει την ευθύνη για τη «δυσάρεστη αυτή εικόνα» στις αραβικές εκείνες ηγεσίες που έχουν δεχτεί αμερικανο-βρετανικά στρατεύματα στο έδαφός τους.

«Εκτός του ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει τους αμερικανικούς ισχυρισμούς περί προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Συρία στο Ιράκ, αν πληγεί η Συρία, η αραβική αντίδραση είναι αδύνατον να προβλεφθεί», τόνισε ο Αμρ Μούσα. Και προειδοποίησε ότι ο «πόλεμος» θ' αρχίσει μόλις «πέσει» η Βαγδάτη και ιδιαίτερα αν υπάρξει, για καιρό, στρατιωτική διοίκηση, καθώς, ήδη, οι εικόνες του αιματοκυλίσματος του ιρακινού λαού έχουν εξοργίσει την αραβική κοινή γνώμη και συντείνουν στην καλλιέργεια «εξτρεμιστικών και ακραίων στοιχείων».


Ε. ΜΑΥΡΟΥΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ