Κυριακή 12 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στον Καιάδα της Σοφοκλέους

Δεν πρόλαβε να ψηφιστεί και να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ο νόμος για την «επιχειρηματικότητα» και το υπουργείο Οικονομίας σπεύδει να προωθήσει τις ιδιαίτερα... ευαίσθητες διατάξεις του. Ετσι, τις επόμενες μέρες, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γ. Ζανιάς, διοργανώνει μεγάλη σύσκεψη με τη συμμετοχή των διοικητών των ασφαλιστικών Ταμείων, ώστε «να τους ενημερώσει για τις δυνατότητες επενδύσεων που προσφέρει η νέα νομοθεσία».

Ποια είναι η ουσία; Να «σπρωχτούν» και, μάλιστα, γρήγορα γρήγορα, τα διαθέσιμα των Ταμείων προς τη Σοφοκλέους, αφού αποτελούν την τελευταία ουσιαστικά ελπίδα της κυβέρνησης για τη διαβόητη ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου, την προσέλκυση νέων... επενδυτών, την αναθέρμανση της χρηματαγοράς, την εισαγωγή προς πώληση μιας σειράς δημοσίων επιχειρήσεων, που περιμένουν στην ουρά, την καλλιέργεια νέων ψευδαισθήσεων και προσδοκιών κλπ., κλπ. Με άλλα λόγια, θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα διαθέσιμα των Ταμείων, ως προσάναμμα, σ' έναν καινούριο πύρινο κύκλο ανακατανομής των λαϊκών εισοδημάτων, προς όφελος της ολιγαρχίας, σαν αυτόν, που όλοι γίναμε μάρτυρες πριν από δύο χρόνια.

Και τα διαθέσιμα των Ταμείων; Το σήμερα και το αύριο εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων; Ποιος τους ρωτάει αυτούς... Προέχει η... ανάπτυξη.

Αγρια ψηφοθηρία

Τον τελευταίο καιρό, τα επιτελεία της ΝΔ και οι προσκείμενες σ' αυτήν εφημερίδες προβάλλουν με ιδιαίτερη φροντίδα τα «αριστερά» ανοίγματα του Κ. Καραμανλή, την «κεντρώα» φυσιογνωμία και πολιτική της παράταξης, κλπ. κλπ. Την ίδια στιγμή, τα κυβερνητικά επιτελεία και οι προσκείμενες στην κυβέρνηση εφημερίδες «ανακάλυψαν» και πάλι τις αριστερές και δεξιές διαχωριστικές γραμμές, προβάλλουν, με εξίσου ιδιαίτερη φροντίδα, τις όποιες αντιρρήσεις νεοδημοκρατικών στελεχών στα «ανοίγματα» του αρχηγού τους και, σε τελευταία ανάλυση, κάνουν αγώνα, για την ιδεολογική και πολιτική καθαρότητα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης...

Χρειάζονται, άραγε κι άλλες αποδείξεις, για την άγρια ψηφοθηρία και, ταυτόχρονα, ανοιχτή κοροϊδία και των δυο εκπροσώπων του δικομματισμού, σε βάρος των εργαζομένων;

«Γέφυρα άμεσου κινδύνου»

Σε «επικίνδυνη αιώρα» έχει μετατραπεί η κρεμαστή γέφυρα πάνω από τον Πηνειό, στην Αγία Παρασκευή Τεμπών, καθώς οι ταλαντώσεις της κάτω από τα βήματα όσων τη διαβαίνουν είναι πάρα πολύ έντονες και νιώθεις, ότι βαδίζοντας πάνω της παίζεις τη ζωή σου κορόνα - γράμματα! Ο κίνδυνος ενός δυστυχήματος με πολλά θύματα είναι υπαρκτός, καθώς η γέφυρα έχει να συντηρηθεί πάνω από τρεις δεκαετίες! Η τελευταία πρόταση μελέτης για συντήρηση έγινε το 1985, αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε, επειδή δε δόθηκαν τα κονδύλια που απαιτούνταν!!

Να σημειωθεί ότι η γέφυρα αποτελεί τη μοναδική πρόσβαση προς ένα σημείο που θεωρείται θρησκευτικού, αλλά και παγκόσμιου τουριστικού ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα να τη διέρχονται καθημερινά εκατοντάδες τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ στη διάρκεια της γιορτής της Αγίας Παρασκευής, περνούν απ' αυτή, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους, χιλιάδες πιστοί απ' όλη τη χώρα.

Την αρμοδιότητα για τη συντήρηση της κρεμαστής γέφυρας των Τεμπών έχει η ΕΥΔΕ - πρόκειται για δημόσια υπηρεσία που ασχολείται με τη συντήρηση αυτοκινητοδρόμων και εδρεύει στην Αθήνα - η οποία, όμως, όχι μόνο δεν ενδιαφέρθηκε για το πρόβλημα, αλλά απ' ό,τι φαίνεται δε γνωρίζει καν την κατάσταση της γέφυρας και τους κινδύνους που εγκυμονεί. Βεβαίως, η ευθύνη ανήκει στο αρμόδιο υπουργείο, το οποίο και θα πρέπει πάραυτα να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, πριν θρηνήσουμε θύματα...

Εργοδοτικό ανοσιούργημα

«Πρωτοφανές εργοδοτικό ανοσιούργημα» χαρακτηρίζουν οι εργαζόμενοι της Μαγνησίας - σχετική ανακοίνωση εξέδωσαν από κοινού οι διοικήσεις του Συνδέσμου Χαλυβουργών Μαγνησίας και του Εργατικού Κέντρου Βόλου - την κοινοποίηση στο προσωπικό της «Χαλυβουργίας Θεσσαλίας» έγγραφης διαμαρτυρίας της Εταιρίας, επειδή οι εργαζόμενοί της... αποτόλμησαν να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά απεργώντας! Καταγγέλλεται, επίσης, ότι η εργοδοσία απέστειλε στα σπίτια των εργαζομένων εκφοβιστικές απεργοσπαστικές ανακοινώσεις, στις οποίες κατηγορεί τους εργαζόμενους ως «υπεύθυνους απωλείας κερδών της» επειδή δε δούλεψαν και την Πρωτομαγιά!!

Να επισημάνουμε ότι η εν λόγω επιχείρηση, ιδιοκτησίας Μάνεση, δε διστάζει να κάνει οτιδήποτε, και να «πατήσει επί πτωμάτων», για να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κέρδη. Προς τούτο εντατικοποιεί συνεχώς την εργασία αυξάνοντας το βαθμό εκμετάλλευσης των εργατών και παίρνει μέτρα για την κατάργηση βασικών εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάτ' επανάληψη έχει ενοχοποιηθεί για παραλείψεις στον τομέα Υγιεινής και Ασφάλειας που προκάλεσαν πολλά «δυστυχήματα» μέσα στο εργοστάσιο και στοίχισαν ανθρώπινες ζωές.

ΒΙΒΛΙΟ
Ο Δον Κιχώτης ... ξύπνησε

Τετρακοσίων ετών θα είναι σε λίγο «Ο χαρισματικός ινδαλγός δον Κιχώτης ντε λα Μάντσα», το διασημότερο μέχρι σήμερα μυθιστόρημα, του οποίου ο πρώτος τόμος του γράφτηκε το 1604, εκδόθηκε το 1605 και μεταφράστηκε το 1612 στα αγγλικά και στα γαλλικά το 1614, ενώ ο δεύτερος τόμος γράφτηκε το 1614 και εκδόθηκε το 1615, ένα χρόνο πριν πεθάνει ο δημιουργός του. Ο «κολοσσός» των ισπανικών Γραμμάτων Μιγκέλ ντε Θερβάντες (Σααβέδρα, ψευδώνυμο που χρησιμοποίησε για τον «Δον Κιχώτη»). Σ' αυτό το - «ωραιότερο» παγκοσμίως, όπως κρίθηκε πρόσφατα - ρεαλιστικά «μαγικό» και ηθικοκοινωνικά διδακτικό μυθιστόρημα, το οποίο αναγέννησε την ισπανική Λογοτεχνία και επηρέασε γενικότερα την ευρωπαϊκή Λογοτεχνία του 16ου αιώνα, αλλά και μεγάλους σύγχρονους Λατινοαμερικανούς συγγραφείς, βασίζεται το μυθιστόρημα του Λευτέρη Κανέλλη «Ο Δον Κιχώτης σε νέες περιπέτειες» («Σύγχρονη Εποχή»). Πρόκειται, βέβαια, για μια ολότελα ελεύθερη, επίκαιρη, συμβολική, απερίφραστα καυστική παράφραση του θερβαντικού μύθου. Παράφραση, η οποία «ανασταίνει» τον Δον Κιχώτη και τον υπηρέτη του Σάντσο Πάνθα και τους φέρνει αντιμέτωπους με τα «σημεία και τέρατα» - πολιτικές, φορείς και εκτελεστικά όργανα της «παγκοσμιοποίησης» του κεφαλαίου.

Ο Λ. Κανέλλης, γνωρίζοντας τη μυθο-φιλολογία που αναπτύχθηκε γύρω από το θερβαντικό μυθιστόρημα, «θεμελίωσε» την παράφρασή του πάνω σε ένα ειρωνικότατο απέναντι σε διαφόρους «θερβαντολόγους» λογοτεχνικό «παίγνιο». Ξεκινά το μυθιστόρημά του, διηγούμενος ένα υποτιθέμενο ταξίδι σημερινών Ελλήνων συγγραφέων στη Βαρκελώνη. Αφετηρία της ευφάνταστης μυθοπλασίας του γίνονται το Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης, μια «διάλεξη» του ισπανομαθή Ελληνα λογίου «Φ» (σ.σ. γνωστό συγγραφέα μας θυμίζει ο «Φ»), η «ανακάλυψη» ενός υποτιθέμενου «χειρόγραφου αντιτύπου» του δεύτερου τόμου (με τη δεύτερη εκστρατεία) του «Δον Κιχώτη» και η «αφύπνιση», εν έτει 2001, των «κοιμισμένων» επί αιώνες Δον Κιχώτη και Σάντσο Πάνθα, οι οποίοι, χορτάτοι από ύπνο, αλλά πεινασμένοι, ανυποψίαστοι και τίμιοι, εξορμούν ενάντια στην εποχή της «παγκοσμιοποίησης» του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ (λογοπαικτικά ΠΟΥΝΤΟ). Ηλίου φαεινότερον είναι ότι ο Λ. Κανέλλης μελέτησε και τα λογοτεχνικά συστατικά του θερβαντικού αριστουργήματος, ώστε να τα μιμηθεί αποτελεσματικά. Η παράφρασή του αποτελεί πολυσύνθετο αλά Θερβάντες κράμα κριτικού κοινωνικού ρεαλισμού και οργιώδους φαντασίας. Αφήγησης και διαλόγων. Μυθολογικών, αρχαιολογικών και ιστορικών αναγωγών. Εμβόλιμων - άλλοτε σχετικών και άλλοτε άσχετων με τη δράση - ποιημάτων. Θυμοσοφίας και παροιμιών. Σοβαρότητας, ελευθεροστομίας και αθυροστομίας. Δηλητηριώδους σαρκασμού και λαϊκού χιούμορ. Δραματικού και κωμικού στοιχείου.


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Πλάνες ελπίδες

Απ' το μισθό

τα μισά

το κράτος - κλέφτης

τα μασά

και τα υπόλοιπα

κατόπι

μου τα βουτούν

οι κερδοσκόποι,

χαράμι όλοι μου

οι κόποι!

*

Δουλιά, λοιπόν,

σαν το σκυλί

και μες στην τσέπη μου

αλί,

δεν απομένει

ούτε δεκάρα,

μου τα αρπάζει

όλα η φάρα

σ' αυτό το σύστημα

κατάρα!

*

Και φεύγουν

μαύροι οι καιροί

κι όμως πιστεύουν

- πως μπορεί; -

κάποιοι πως ήλιος

θα προβάλει,

χωρίς αντίσταση

και πάλη,

α, τι ψευδαίσθηση

μεγάλη!


Ο οίστρος

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΡΟΣΩΠΟ
Σερ Μπαχαντίρ Ντέουμπα

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο σερ Μπαχαντίρ Ντέουμπα είχε τα 15 λεπτά του δημοσιότητας, συναντώντας τον Τζορτζ Ουόκερ Μπους αυτήν τη βδομάδα. Ο πρωθυπουργός του Νεπάλ έλαβε υποσχέσεις βοήθειας 20 εκατ. δολαρίων, αποστολής επιπλέον στρατιωτικών παρατηρητών στη χώρα του (ήδη, την αλωνίζουν δεκάδες) και «ηθικής» στήριξης. Πίσω στο Νεπάλ, μια λωρίδα γης κοντά στα Ιμαλάια ανάμεσα στην Ινδία και την Κίνα, οι επιθέσεις του στρατού κατά ανταρτών του Κομμουνιστικού Κόμματος Νεπάλ - Μαοϊκού και των ανταρτών εναντίον στρατού και αστυνομίας κόστιζαν συνολικά κάπου 700 ζωές έως την Παρασκευή.

Από στρατιωτικής πλευράς, συνομολογούν αναλυτές, είναι αδύνατο να καταλάβει κανείς ποιος έχει το πάνω χέρι: Ο βασιλικός στρατός ή οι μαοϊκοί αντάρτες; Την Παρασκευή, στρατηγός του Νεπάλ έλεγε πως η σύγκρουση ίσως διαρκέσει «δεκαετίες». Η επιλογή του διαλόγου δε μοιάζει να βρίσκεται στις προτεραιότητες καμιάς πλευράς προς το παρόν, αν και την Παρασκευή δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στο Κατμαντού, που κάλεσαν και τα επτά κόμματα της αντιπολίτευσης, απαίτησαν τερματισμό της σύρραξης. Ο Ντέουμπα μοιάζει να προκρίνει εκστρατεία «στρατιωτικής συντριβής» των ανταρτών. Ο ηγέτης των μαοϊκών Πρατσάντα, που φερόταν να έχει προτείνει μονομερή εκεχειρία, διέψευσε την είδηση, μιλώντας για «προπαγάνδα της απελπισμένης κυβέρνησης». Ολα δείχνουν ότι η σύγκρουση, που εξυπηρετεί θαυμάσια στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ για διείσδυση στην περιοχή, θα συνεχιστεί.


Μπ. Γ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ