Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εδώ παπάς, εκεί παπάς...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την περσινή ομιλία του Κ. Σημίτη στη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης, μάς θύμισαν τα τελευταία κυβερνητικά μέτρα, για την «ενίσχυση της χρηματαγοράς». Τότε, που ο πρωθυπουργός παρουσίαζε με το... τσουβάλι τα μέτρα «κοινωνικού χαρακτήρα», που πήρε η κυβέρνησή του κι έλεγε:

«Ομως δε σταθήκαμε μόνο στα μέτρα αυτά. Για λόγους κοινωνικής ισορροπίας, κρίθηκε σκόπιμο να αυξηθεί ο φόρος συναλλαγών στο Χρηματιστήριο από το 3 στο 6 τοις χιλίοις. Ετσι θα διαφυλαχτεί επιπλέον και η δημοσιονομική και νομισματική σταθερότητα.

Τα μέτρα αυτά έχουν κατ' εξοχήν αναδιανεμητικό χαρακτήρα, ενώ δεν επηρεάζουν κατ' ελάχιστο τους στόχους της σύγκλισης και της σταθεροποίησης. Πρόκειται για ένα σύνολο μέτρων, που με κοινωνική ευαισθησία, ρεαλισμό και ανατοποθέτηση προτεραιοτήτων, ανταποδίδει και εξασφαλίζει στον ελληνικό λαό αγαθά και αξίες που η πολιτική μας διασφάλισε προς όφελος των ασθενέστερων τάξεων».

Εμείς, βέβαια ούτε προς στιγμή δε δεχτήκαμε τέτοιου είδους αξιολόγηση των κυβερνητικών μέτρων. Τα καταγγείλαμε και με στοιχεία αποδείξαμε ότι οι μόνοι που ωφελούνται είναι εκείνες που βρίσκονται στην αντίπερα όχθη από τις ασθενέστερες τάξεις, κοινωνικές ομάδες.

Σήμερα, με δεδομένο ότι ήδη κατατέθηκε η τροπολογία που επαναφέρει το φόρο των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο στο 3 τοις χιλίοις, αναρωτιόμαστε για το προπαγανδιστικό περίβλημα της νέας κυβερνητικής επιλογής...

Γιατί εν πάση περιπτώσει «ή παπάς - παπάς, ή ζευγάς - ζευγάς»...

Πολιτιστική εγκατάλειψη

Ετοιμόρροπο είναι το «Ελληνομουσείο» (Σχολείο του Ρήγα), στη Μαγνησία - ένα πολιτιστικό μνημείο το οποίο κάθε καλοκαίρι επισκέπτονται πάνω από 6.000 άτομα - καθώς έχει εγκαταλειφθεί από τους αρμόδιους στη φθορά του χρόνου και παρά το γεγονός ότι υπάρχει έτοιμη μελέτη αναστήλωσης που στοίχισε 100 εκατομμύρια δραχμές. Απροστάτευτα στη φθορά του χρόνου και αναξιοποίητα έχουν αφεθεί και πολιτιστικά μνημεία στη Ζαγορά Πηλίου - μοναστήρια με τοιχογραφίες ανυπολόγιστης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας κι άλλα. Το ΚΚΕ, με Ερωτήσεις βουλευτών του στο Κοινοβούλιο, ζητάει από την κυβέρνηση και ιδιαίτερα το ΥΠΠΟ, να λάβει επείγοντα μέτρα για τη σωτηρία και την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του λαού μας. Αραγε, έχει τη στοιχειώδη ευαισθησία ο νέος υπουργός Πολιτισμού ή όχι;

«Κράτος δικαίου» made in USA

Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση δήθεν του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας, είναι φανερό ότι γίνεται υπό την άμεση καθοδήγηση των ΗΠΑ που ζητούν «εναρμόνιση» με το δικό τους «κράτος δικαίου» και δε χωρά καμία αμφιβολία ότι θα πλήξει στοιχειώδη δικαιώματα και ελευθερίες των λαϊκών μαζών. Είναι τέτοια η έκταση του σαρώματος που επιχειρείται, ώστε υποχρεώθηκαν, όπως φαίνεται, σε παραίτηση δύο καθηγητές - μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, οι Μανωλεδάκης και Παρασκευόπουλος. Ο τελευταίος μάλιστα μιλώντας χτες στον «Φλας», παρά τις κομψές εκφράσεις που χρησιμοποίησε, προϊδέασε με σαφήνεια για τα πελώρια ζητήματα που μπαίνουν. «Η μεταρρύθμιση που θα γίνει - είπε - δε θα αφορά μόνο την περιοχή του οργανωμένου εγκλήματος, διότι όταν κάποιοι θεσμοί καμφθούν, αυτό αντανακλά το σύνολο του ποινικού δικαίου και στην ουσιαστική πλευρά, δηλαδή ποια είναι τα εγκλήματα».

Περιθώρια για αυταπάτες δεν μπορούν να υπάρχουν. Επιταχύνοντας την αντιλαϊκή επίθεση και γκρεμίζοντας τις κατακτήσεις των εργαζομένων, ταυτόχρονα θωρακίζουν με πιο αυταρχικό και κατασταλτικό μηχανισμό το σύστημά τους. Η επαγρύπνηση είναι όσο ποτέ άλλοτε, αναγκαία.

Ανησυχούντες... βουλευτές

Δε λέμε, είναι ένα θέμα προς εξέταση το γεγονός, πως δεκάδες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παίρνουν πρωτοβουλίες, που θέλουν να δείξουν πως κριτικάρουν την πολιτική της κυβέρνησης. Τις προάλλες, 61 βουλευτές κατέθεσαν Ερώτηση για την «Ολυμπιακή». Προχτές, άλλοι 52 κατέθεσαν σχέδιο νόμου για την εξασφάλιση «ενός ελαχίστου εισοδήματος» για τους άπορους Ελληνες.

Θα μπορούσε κανείς ν' αναγνωρίσει και φιλολαϊκή ευαισθησία στους ερωτώντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αν δε γνώριζε ότι όλα τα αντιλαϊκά νομοσχέδια, το σύνολο των κυβερνητικών αποφάσεων και μέτρων που δημιουργούν, πολλαπλασιάζουν και οξύνουν τα λαϊκά προβλήματα, έχουν την τελική συγκατάθεση όλων των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, όπως και τη δική τους. Επομένως, «κάποιο λάκκο έχει η φάβα» και είναι φανερό ότι οι δήθεν ανησυχούντες, αγωνιούντες και... μερικώς διαφωνούντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, απλώς σε άλλα στοχεύουν. Ισως, επιχειρούν ν' αποπροσανατολίσουν το λαό, με το να δείξουν ότι δήθεν υπάρχουν κάποιοι μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και το κόμμα που σκέφτονται και ενεργούν φιλολαϊκά και είναι σε θέση να επηρεάσουν, ή να πιέσουν την κυβέρνηση ν' αλλάξει πολιτική. Ισως, κάνουν προσωπικές πολιτικές επενδύσεις με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές. Ισως, κάτι άλλο... Αλλά ποιος τους πιστεύει πλέον;

Ποιος «γύρισε σελίδα»

Περιχαρής ο Κ. Σημίτης για την εταιρική σχέση ΕΕ - Τουρκίας από τη Νίκαια αποφάνθηκε: «Η Τουρκία γύρισε σελίδα»! Πού στηρίζεται, λοιπόν, αυτή η «αισιόδοξη» εκτίμηση; «Συνειδητοποιούν πλέον ότι καλούνται να λειτουργήσουν μέσα σε ένα νέο πλαίσιο», είπε, εννοώντας προφανώς το πλαίσιο που υπαγορεύει στην Αγκυρα η ΕΕ. Είναι φανερό ότι ο πνιγμένος πιάνεται από τα μαλλιά του. Εχει αποδειχθεί πολλές φορές μέχρι τώρα ότι το «πλαίσιο» που ορίζει κάθε φορά η ενοποιημένη Ευρώπη στην Τουρκία, πρώτα απ' όλα λαμβάνει υπόψη του τη γεωστρατηγική και οικονομική σημασία του «μεγάλου συμμάχου» και καθόλου δε δυσκολεύει το καθεστώς της γειτονικής χώρας, να περιφρονεί τα δικαιώματα του λαού, να εξοντώνει τους Κούρδους, κ.ο.κ. και ταυτόχρονα να αποκτά τον τίτλο του υποψήφιου, προς το παρόν, μέλους της ΕΕ. Κάθε φορά που παρουσιάζονται κάποιες δυσκολίες «προσαρμογής» της Τουρκίας στο «κοινοτικό κεκτημένο», το τελευταίο αλλάζει και όχι η Τουρκία και, τέλος πάντων, γίνεται ό,τι υπαγορεύουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Αρα, η Τουρκία καθόλου δεν έχει αλλάξει. Αυτός που έχει αλλάξει είναι η πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη, η οποία έχει αποδεχτεί πλήρως την ανάθεση της επίλυσης των «διαφορών» στις ΗΠΑ και στην ΕΕ και στο δίκαιο της νέας τάξης.

«Σκοτώνουν τ' άλογα... »

Ο ΟΓΑ και οι κλινικάρχες πετούν στο δρόμο τους συνταξιούχους που πάσχουν από χρόνιες αρρώστιες και νοσηλεύονται σε ιδιωτικές κλινικές. Η διοίκηση του Οργανισμού με εγκύκλιό της προς τις κατά τόπους υπηρεσίες της, που ισχύει από 1η Δεκέμβρη, δίνει, ουσιαστικά, εντολή να διώχνονται από τις ιδιωτικές κλινικές όσοι από τους συνταξιούχους του νοσηλεύονται σ' αυτές και δεν έχουν να πληρώσουν από την τσέπη τους το κόστος της νοσηλείας. Κι αυτό διότι με την εγκύκλιο, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε - μέχρι τώρα ο ΟΓΑ ανανέωνε αυτόματα την άδεια για συνέχιση της νοσηλείας για όσο χρειαζόταν - υποχρεώνει τους χρονίως πάσχοντες υπερήλικες, μετά από νοσηλεία 7 έως 8 ημερών σε μια ιδιωτική κλινική, να επανελέγχονται σε δημόσιο νοσοκομείο και από νομίατρο, ώστε να κριθεί αν χρειάζεται να νοσηλευτούν ξανά εκεί. Ομως, οι περισσότεροι απ' αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορούν καν να μετακινηθούν κι επομένως δεν μπορούν να μπουν σε μια τέτοια διαδικασία και ταλαιπωρία. Αλλά αυτό δε φαίνεται να ενδιαφέρει τον ΟΓΑ και οι κλινικάρχες ζητούν από τους συνταξιούχους ή να πληρώσουν αυτοί τα νοσήλια, ή να φύγουν. Ηδη, μάλιστα, στο Βόλο πολλοί υπέργηροι που δεν είχαν να πληρώσουν τα νοσήλια, που ανέρχονται σε 7.000 δραχμές περίπου τη μέρα - όταν η σύνταξη του ΟΓΑ είναι μόνο 42.000 το μήνα - εκδιώχτηκαν από τις ιδιωτικές κλινικές...

ΒΙΒΛΙΟ
Αθάνατο φιλολογικό κειμήλιο

Με τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση, την εκτρωματοποίηση της ελληνικής εκπαίδευσης, οι διδάσκοντες στο μέλλον τη φιλολογική επιστήμη θα στερούνται τη γνώση όσον αφορά τις «ρίζες», τα ανά τους αιώνες στάδια εξέλιξης και τη σωστή προφορά της ελληνικής γλώσσας. Μόνο με τη δική τους αναζήτηση και μελέτη των «πηγών» θα μπορέσουν να «μυήσουν» τους μαθητές τους στα άγνωστά τους πλέον, «μυστήρια» της γλώσσας μας. Τέτοια πολύτιμη και ανεκτίμητη «πηγή» γνώσης, αθάνατο και πρωτοπόρο για την εποχή του κειμήλιο της ελληνικής φιλολογικής επιστήμης, είναι το έργο του επαναστάτη, φωτισμένου, μεγάλου δασκάλου του υπόδουλου ελληνικού γένους, Ανθιμου Γαζή «ΛΕΞΙΚΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ».

Προς έπαινό τους, οι εκδόσεις «Κύπρος» (Ασκληπιού 82, τηλ. 3629.540, 3607.382), επανεξέδωσαν σε πιστό ανάτυπο, τη δεύτερη έκδοση του έργου, χειροποίητα δερματόδετη από τον παραδοσιακό βιβλιοδέτη Γιάννη Βουρδαμή. Η δεύτερη έκδοση του λεξικού τυπώθηκε το 1839 στη Βιέννη, «εις τόμους τρεις, υπό Κωνσταντίνου Γκάρπολα του Ολύμπιου» και μάλιστα προσαυξημένη «μετά δέκα περίπου χιλιάδων λέξεων, και με την υποσημείωση των μακρών και βραχέων, τα δε εις το παράρτημα του προτέρου λεξικού (σ.σ της πρώτης έκδοσής του) κύρια ονόματα Μυθολογικά, Ιστορικά και Γεωγραφικά, παρατίθενται εις τούτο αλφαβητικώς και κατά στοιχείον». Η σύνταξη του λεξικού (1809 -16), με τα οράματα του Κοραή, συνέβαλε τα μέγιστα στη μόρφωση του λαού.

Ο Ανθιμος Γαζής (Αναστάσιος Γκάζαλης, 1764 -1828) με το σπουδαίο παιδαγωγικό έργο του και την επαναστατική δράση του, υπήρξε ο δεύτερος, μετά τον Φεραίο, πνευματικός και επαναστατικός «φάρος» του σκλαβωμένου λαού. «Φάρος», όμως, και του ελληνισμού της διασποράς, με το περιοδικό «Λόγιος Ερμής» που εξέδιδε στη Βιέννη, με τα συγγράμματά του («Πίναξ Γεωγραφικός της Ελλάδος», «Πίναξ Γεωγραφικός της Ευρώπης», το λεξικό αρχαίων συγγραφέων «Ελληνική Βιβλιοθήκη», κ.ά.) και τις μεταφράσεις του («Γραμματική των φιλοσοφικών ερμηνειών» του Β. Μαρτίνου, «Επιτομή Αστρονομίας» του Λαλάντ, κ.ά). Αρχικά ο Γαζής, ως λόγιος κληρικός που ήταν, θεωρούσε ότι για να μπορέσει ο λαός να απελευθερωθεί πρέπει πρώτα να μορφωθεί. Με την ίδρυση της «Φιλικής Εταιρείας» (του προτάθηκε να γίνει ο ηγέτης της), συνειδητοποίησε ότι προϋπόθεση της μόρφωσης του λαού είναι η απελευθέρωσή του. Ετσι εγκατέλειψε την κληρική του θέση στη Βιέννη, ήρθε στην Ελλάδα και αφοσιώθηκε στην προετοιμασία της Επανάστασης, καθοδηγώντας τους οπλαρχηγούς στη Θεσσαλία, στις Μηλιές (γενέτειρά του), στη Στερεά, στις Σποράδες και αλλού και στην πνευματική αναζωογόνηση της μετεπεναστατικής Ελλάδας.


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

ΠΡΟΣΩΠΟ
Μπουλέντ Ετσεβίτ

Η βδομάδα που πέρασε ήταν «επιτυχημένη» για τον πρωθυπουργό της Τουρκίας. Μετά από παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που φόρα παρτίδα (κι εν μέσω των σχετικών διαβουλεύσεων Αγκυρας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου) κάλεσε τον πιστοδοτικό οργανισμό να παράσχει «τη μέγιστη δυνατή βοήθεια» στην πολύτιμη σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιφέρεια, ο Μπουλέντ Ετσεβίτ... «έπεισε» τον Κάρλο Κοταρέλι και την παρέα του όπως δανειοδοτήσουν τη χώρα με ακόμη 7,5 δισ. δολάρια (συνολικά 11,5 μαζί με την τρέχουσα «υποστήριξη» του προγράμματος μεταρρυθμίσεων). Οι αγορές χάρηκαν και σταμάτησε η απίστευτη κατρακύλα που παραλίγο να τινάξει τα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης (βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών, συν βάρβαρη πάταξη των εργασιακών αιτημάτων) στον αέρα. Κι «εγκρίθηκαν» νέες ιδιωτικοποιήσεις.

Ωστόσο, η «νίκη» αυτή του Ετσεβίτ ίσως του βγει ξινή. Οι ακροδεξιοί (επιεικώς) του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης το βρίσκουν «όλο και πιο δύσκολο» να συνταχθούν «με τις επιλογές στις οποίες συμφωνούν τα άλλα δύο κόμματα του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού», έγραφε την Παρασκευή η « Turkish Daily News», προειδοποιώντας, εμμέσως πλην σαφώς, για ενδεχόμενο κατάρρευσης της κυβέρνησης που εξασφαλίζει την περιπόθητη (για το ΔΝΤ και τις ελίτ στην Ουάσιγκτον) «σταθερότητα» στη χώρα. Ω, τι τραγωδία...

Υπάρχουν και σοβαρότερες εξελίξεις από τους εξωφρενισμούς των κηνσόρων της τουρκικής εξουσίας, πολιτικής κι οικονομικής. Από τους 800 τόσους κρατούμενους που κάνουν απεργία πείνας τις τελευταίες 53 ημέρες (τουλάχιστον), οι 203 (τουλάχιστον) «είναι στα πρόθυρα του θανάτου», αποφάνθηκαν γιατροί που τους εξέτασαν την Πέμπτη. Ολοι τους μέλη κομμάτων κομμουνιστικών - παράνομων δηλαδή. Από την εποχή του στρατηγού Κενάν Εβρέν και των παλικαριών του. Κλείσαμε 20 χρόνια από εκείνο το αμερικανόπνευστο πραξικόπημα, αμέσως μετά το οποίο οι «φιλελεύθεροι»«Financial Times» του Λονδίνου χαρακτήριζαν τον πραξικοπηματία και σφαγέα χιλιάδων (που ουδέποτε τιμωρήθηκε), εγγυητή «της σταθερότητας της χώρας», ακριβώς...


Μπάμπης ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ

Εμείς κι οι άλλοι

Αλλοι με βίλες

κότερα

και μεις

στο «μη χειρότερα»,

άλλοι λόρδοι,

βαρόνοι

και μεις σχοινί

κορδόνι

με «κούρα»

και με «ζώνη»!

*

Αλλοι με τίγκα

χρήματα

κι εμείς μονίμως

θύματα,

βάρη κι ΟΝΕ

στην πλάτη,

η φτώχεια στην ενάτη

και η ζωή

αμανάτι!

*

Αλλοι μες

τον παράδεισο

και μεις βαθιά

στην άβυσσο,

αφεντικά

οι λίγοι

και οι πολλοί

κολίγοι,

η ανατροπή

επείγει!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ