Κυριακή 24 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Μαύρο» στους σφαγείς των λαϊκών δικαιωμάτων

Γρηγοριάδης Κώστας

Το είπε καθαρά ο πρωθυπουργός στο Περιστέρι: η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Νοέμβρη θα δώσει δύναμη στην κυβέρνηση να προχωρήσει τις αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές, δηλαδή να συνεχίσει τη σφαγή των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων. Επιπλέον, δε δίστασε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει αυτή τη δύναμη για να συντρίψει όσους αντιδρούν στην αντιλαϊκές ανατροπές, δηλαδή πρώτα απ' όλα το οργανωμένο ταξικό - λαϊκό κίνημα. Ακολουθώντας ωστόσο τη δοκιμασμένη μέθοδο της συκοφαντίας, ισχυρίστηκε ότι στις αντιλαϊκές ανατροπές αντιδρούν «τα συμφέροντα, οι ισχυροί, οι παρασιτικοί, όσοι ήταν βολεμένοι με το πελατειακό σύστημα, όσοι θεωρούσαν ότι μπορούσαν να συνεχίζουν να λεηλατούν το δημόσιο χρήμα, όσοι θεωρούν ότι μπορούν να φοροδιαφεύγουν. Ναι, αυτοί αντιδρούν». Δηλαδή, όλοι εκείνοι που στηρίζουν την κυβέρνηση και τις «μεταρρυθμίσεις» της... Η πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας επέτρεψε στον πρωθυπουργό τη «νομιμοποιητική βάση» για να ζητήσει ψήφο υπέρ των αντιδραστικών αλλαγών. «Και αυτή η ψήφος στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, πρέπει να δώσει δύναμη στο λαό, στις δυνάμεις ανατροπής αυτών των πρακτικών, αντιλήψεων και κατεστημένων, για να απαλλαγούμε από νοοτροπίες και πρακτικές», υποστήριξε. Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι αν δε βουλιάξει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ στις εκλογές και αν δεν ενισχυθεί ταυτόχρονα η «Λαϊκή Συσπείρωση» που στηρίζει το ΚΚΕ, η κατεδάφιση των λαϊκών δικαιωμάτων θα αποκτήσει φρενήρη ρυθμό, «σφραγίζοντας» τη χρεοκοπία του λαού για χάρη των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

Εμπαιγμός της αγροτιάς

Η απόλυτη κοροϊδία σε βάρος της αγροτιάς ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού την περασμένη Κυριακή στη Λάρισα. Ο πρωθυπουργός πήγε ως εκεί προκειμένου να ψαρέψει σε θολά νερά, με σκοπό να «τσιμπήσει» η φτωχομεσαία αγροτιά και να υπερψηφίσει τους «εκλεκτούς» του ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Κι αν επιτευχθεί αυτό, ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και οι νεοεκλεγμένοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα συνεχίσουν με μεγαλύτερη ένταση την εφαρμογή της πολιτικής φτώχειας και ξεκληρίσματος σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε υποκριτικά πολλές φορές τη φράση «δε μας τιμά η σημερινή εικόνα», περιγράφοντας σαν να ήταν παρατηρητής την αρνητική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον αγροτικό τομέα. Ομως, για την κατάντια στην οποία έχουν οδηγηθεί ο αγροτικός τομέας και οι μικρομεσαίοι αγρότες την απόλυτη ευθύνη φέρουν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που συναποφασίζουν στην ΕΕ ό,τι επιτάσσουν το μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια. Κι αυτό δεν «τιμά» ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε τη ΝΔ ούτε και κανένα από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Κι αν ενισχυθούν οι δυνάμεις αυτές στις ερχόμενες εκλογές για τους «καλλικρατικούς» δήμους και περιφέρειες, η φτωχομεσαία αγροτιά θα βρεθεί πολλαπλώς χαμένη. Θα υπογράψει μια ώρα ταχύτερα την καταδίκη της σε φτώχεια και ξεκλήρισμα. Γιατί αμέσως μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα εκλεγούν με τη στήριξη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου θα εφαρμόσουν μέσω του «Καλλικράτη» τους αντιαγροτικούς και αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της νέας ΚΑΠ και του μνημονίου. Οι «καλλικρατικοί» θεσμοί θα αλλάξουν τη χρήση γης και η αγροτική γη θα αξιοποιηθεί για άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, αγροτουρισμός, θα τους φάνε τα χωράφια για ένα κομμάτι ψωμί και θα μείνουν στον άσο). Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, η απάντηση της φτωχομεσαίας αγροτιάς είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ με ψήφο στη «Λαϊκή Συσπείρωση», γεγονός που θα έχει θετικά αποτελέσματα σε όφελός της και σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων.

ΟΤΕ, όπως «Φρανς Τέλεκομ»;

Η επιλογή του Μιχ. Τσαμάζ για τη θέση προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου στον ΟΤΕ, ο οποίος αντικαθιστά τον Παν. Βουρλούμη, θα επιφέρει και συντριπτικές αλλαγές στο μισθολογικό και εργασιακό καθεστώς του Οργανισμού. Η «Ντόιτσε Τέλεκομ», που σήμερα κατέχει το 30,0% των μετοχών του ΟΤΕ, έχει επανειλημμένα στο πρόσφατο παρελθόν εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για το «υψηλό» μισθολογικό κόστος και τους «άκαμπτους» κανονισμούς εργασίας.

Τα παραπάνω επανέλαβε εκ νέου, ο Γκ. Κέρκοφ, επικεφαλής για τις διεθνείς επενδύσεις της «Ντόιτσε Τέλεκομ» στην Ευρώπη, σε συνέδριο τηλεπικοινωνιών που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, αναφέροντας επίσης ότι το κόστος μισθοδοσίας του ΟΤΕ ανέρχεται στο 33% των συνολικών εσόδων του Οργανισμού, ποσοστό που χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα υψηλό, όταν στη «Φρανς Τέλεκομ», το αντίστοιχο ποσοστό είναι 23% επί των συνολικών εσόδων. Υπενθυμίζουμε ότι στον ημικρατικό γαλλικό τηλεπικοινωνιακό όμιλο, μέχρι σήμερα έχουνε δώσει τέλος στην ζωή τους 58 υπάλληλοι, με το αφόρητο εργασιακό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η εταιρεία στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» να θεωρείται ο βασικός υπεύθυνος.

Ας το 'χουν αυτό στο νου τους οι εργαζόμενοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι, του ΟΤΕ όταν ακούν το γνωστό τροπάρι περί «ανταγωνιστικότητας» κι, επιπλέον, ας μην ξεχνούν ούτε το ρόλο που έπαιξαν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Κομματικός Επαναστατικός Τύπος

Η μικρή αυτή έκδοση, απευθύνεται πρώτα και κύρια στη νέα γενιά, στους νέους εργαζόμενους, στα παιδιά της εργατικής τάξης και της φτωχολογιάς.

Με στόχο, η έκδοση αυτή να είναι και μια μικρή συμβολή στη δημιουργία μορφωτικού ρεύματος στις γραμμές της ΚΝΕ και ευρύτερα της νεολαίας, αναδεικνύονται οι βασικές πλευρές της ανάγκης ύπαρξης, της αξίας και της μοναδικότητας, της ιστορικής διαδρομής του κομματικού - επαναστατικού Τύπου στη χώρα μας.

Αντικειμενικά, στις σελίδες της έκδοσης, δεν μπορούν να «χωρέσουν» σε μια διεξοδική ανάλυση όλα τα παραπάνω, μπορεί όμως η έκδοση αυτή να αποτελέσει έναν καλό «οδηγό» για μια πρώτη επαφή των νέων με τον κομματικό - επαναστατικό Τύπο, τη σημασία και την ιστορική πορεία του.

Στις μέρες μας, η αστική τάξη «ευαγγελίζεται» δήθεν την κοινωνία της πληροφορίας, για να κρύψει ότι η ενημέρωση είναι και αυτή στα χέρια του κεφαλαίου και - πέρα απ' τα κέρδη που προσφέρει στους ιδιοκτήτες των Μέσων - είναι ένα σημαντικό όπλο στον ταξικό πόλεμο που διεξάγει ενάντια στην εργατική τάξη, με στόχο την υποταγή της.

Στην ενορχηστρωμένη προπαγάνδα του κεφαλαίου, που στοχεύει στη χειραγώγηση της εργατικής τάξης και της νεολαίας, παρουσιάζοντας τη δική του αλήθεια σαν μοναδική και «ντύνεται» τα χρώματα της «αντικειμενικότητας» και της «ελευθερίας» του Τύπου, εσχάτως και του διαδικτύου, σ' αυτήν την «ψευτιά και υποκρισία», όπως τη χαρακτήρισε ο Β.Ι. Λένιν, απάντηση είναι μόνο ο κομμουνιστικός Τύπος.Το βιβλίο κυκλοφορεί απο τις Εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή».

Χαμίντ Καρζάι

Γρηγοριάδης Κώστας

Συνομιλίες με ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν ισχυρίζεται ότι πραγματοποιεί ο εγκάθετος Αφγανός Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, προωθώντας το σχέδιο της «εθνικής συμφιλίωσης». Ενα σχέδιο το οποίο προβλέπει τη δαπάνη μεγάλων οικονομικών κονδυλίων, που επί της ουσίας θα αναχρηματοδοτήσουν τους Ταλιμπάν, προκειμένου να καταθέσουν τα όπλα και να συνεργαστούν με την εγκάθετη κυβέρνηση και τις κατοχικές δυνάμεις. Οι «προκαταρκτικές επαφές» πραγματοποιούνται σε συνεργασίας της αφγανικής κυβέρνησης με τις αμερικανο - ΝΑΤΟικές δυνάμεις, που δηλώνουν ότι «στηρίζουν τις διερευνητικές επαφές και γι' αυτό το λόγο επιτρέπουν τη διέλευση ηγετικών στελεχών των Ταλιμπάν» σε περιοχές όπως η Καμπούλ, προκειμένου να πραγματοποιούνται οι συζητήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται να αναλαμβάνει δράση και το λεγόμενο «Συμβούλιο Ειρήνης», που δημιουργήθηκε υπό τον Αφγανό Πρόεδρο, προκειμένου η διαπραγμάτευση να εμφανίζεται με «αφγανική σφραγίδα».

Την ίδια στιγμή, ο Χ. Καρζάι, στηρίζει την προοπτική επέκτασης του πολέμου στο Πακιστάν, που προωθούν οι ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία για να χτυπηθούν οι Ταλιμπάν, στα στρατόπεδά τους. Η αφγανική κυβέρνηση παρά τις όποιες δηλώσεις στις οποίες δήθεν εγκαλεί τις κατοχικές δυνάμεις για δολοφονίες αμάχων και επιθέσεις σε μη στρατιωτικούς στόχους, συμμετέχει ενεργά στις κατοχικές επιχειρήσεις εμπαίζοντας τον αφγανικό λαό, που σκοτώνεται καθημερινά στα πεδία των συγκρούσεων, που συνεχώς κλιμακώνονται, ώστε οι ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ, να ελέγξουν πλήρως τη σημαντική γεωστρατηγικά περιοχή.


Α.Φ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ