Τετάρτη 30 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Την Κυριακή η πεζοπορία στα αντάρτικα μονοπάτια του Ελικώνα

Η κορυφή Παλιοβούνα, όπου οδηγεί το μονοπάτι που θα περπατήσουν οι πεζοπόροι
Η κορυφή Παλιοβούνα, όπου οδηγεί το μονοπάτι που θα περπατήσουν οι πεζοπόροι
Η Επιτροπή Αθλητισμού του ΚΣ της ΚΝΕ και το Τμήμα Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνουν πεζοπορία στα αντάρτικα μονοπάτια του Ελικώνα την επόμενη Κυριακή 4 Ιούλη. Η δράση αυτή αποτελεί συνέχεια προηγούμενων αντίστοιχων πρωτοβουλιών που έγιναν στην περιοχή του Παρνασσού και της Πάρνηθας. Με έναν διαφορετικό τρόπο, αυτόν της μαζικής ομαδικής άσκησης, η πεζοπορία αυτή έχει στόχο να αναδείξει άλλη μία ηρωική σελίδα της Ιστορίας του επαναστατικού κινήματος στη χώρα μας και παράλληλα τη συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση της προστασίας του περιβάλλοντος, της ελεύθερης πρόσβασης σε βουνά και ακτές.

Η διαδρομή θα ξεκινήσει από το χωριό Αγία Αννα Βοιωτίας, σε υψόμετρο 700 μ., και θα ακολουθήσει μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή της Παλιοβούνας, σε υψόμετρο 1.748 μ.

Λόγω των υγειονομικών περιορισμών που ισχύουν για την COVID-19, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους υποχρεωτικά αρνητικό self test ή rapid test. Η συμμετοχή θα είναι 120 άτομα.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 6951.165.574, 6944.683.479 και στο email: kne@kne.gr

Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ.

Αναχώρηση: 7 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη (Μεταξουργείο).

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Διήμερο στα χνάρια των μαχητών του ΔΣΕ

Οργανώνει επίσκεψη στον Γράμμο, το Σαββατοκύριακο 3 - 4 Ιούλη

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Δυτική Μακεδονία οργανώνουν και φέτος επίσκεψη σε ένα από τα πιο όμορφα αλλά και με την πιο βαριά ιστορία μέρη της περιοχής, στην περιοχή του Γράμμου στην Καστοριά, το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Ιούλη, με κεντρικό σταθμό την επίσκεψη στο Νοσοκομείο του ΔΣΕ.

Είναι η συνέχεια των προσπαθειών στην περιοχή ώστε η εργατική τάξη, ο λαός και η νεολαία να διδαχθούν από την Ιστορία του τόπου, να εμπνευστούν από την ηρωική δράση των κομμουνιστών τότε και τώρα, να βγάλουν πολύτιμα συμπεράσματα για την πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση, να γνωρίσουν τη φύση και τα μοναδικά τοπία της περιοχής.

Το πρόγραμμα του Διημέρου

Σάββατο 3/7

12 μ. άφιξη στον χώρο της κατασκήνωσης.

6 μ.μ. εκδήλωση στη Σπανούρα Κοτύλης για τους τρεις νεκρούς μαχητές του ΔΣΕ.

9 μ.μ. γλέντι στην πλατεία Νεστορίου με τα «Χάλκινα Ηχοχρώματα».

Κυριακή 4/7

9 π.μ. πεζοπορία στον χώρο του Νοσοκομείου του ΔΣΕ. Παρουσίαση για το Υγειονομικό του ΔΣΕ.

4 μ.μ. αναχώρηση των κατασκηνωτών.

  • Η κατασκήνωση θα γίνει στο Νεστόριο, στον χώρο του «River Party». Για συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Διημέρου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και στα τηλέφωνα 6984.580.879 και 6940.145.870.
30ό ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Σε Ελλάδα και Τουρκία ίδιος ο εχθρός: ΝΑΤΟ - κυβερνήσεις - καπιταλισμός! Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον!»

Στις 9 - 11 Ιούλη, στη Μυτιλήνη το μεγάλο νεολαιίστικο αντάμωμα

«Σε Ελλάδα και Τουρκία ίδιος ο εχθρός: ΝΑΤΟ - κυβερνήσεις - καπιταλισμός! Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον!»: Με αυτό το σύνθημα το 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ ταξιδεύει στη Μυτιλήνη στις 9 - 11 Ιούλη.

Η κατασκήνωσή του δίπλα στην πόλη, στο Αλσος Τσαμάκια, ένα μέρος που έχει επίσης να μιλήσει για την ιστορία του λαού και θα φιλοξενήσει τη μεγάλη συνάντηση των νέων στην πάλη για τον νέο κόσμο, των σύγχρονων δυνατοτήτων και της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό.

Χιλιάδες νέοι από κάθε μεριά της Ελλάδας αλλά και από την Τουρκία θα ανταμώσουν στην καρδιά του Αιγαίου για να στείλουν μήνυμα «οργανωμένης απειθαρχίας» στα σχέδια κυβέρνησης και ιμπεριαλιστών, στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, εκεί που διασταυρώνονται οι διαμάχες και τα παζάρια των ιμπεριαλιστών σε βάρος των λαών, που ξετυλίγεται το δράμα των προσφύγων, των ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Διημέρου συνεχίζονται οι περιοδείες της Τομεακής Οργάνωσης Λέσβου της ΚΝΕ στα χωριά του νησιού, για να φτάσει παντού το μήνυμά του. Οι περιοδείες ξεκίνησαν την Πέμπτη στον Πολιχνίτο και συνεχίστηκαν την Παρασκευή σε Θερμή, Πέτρα και Μόλυβο, την Κυριακή σε Πλωμάρι και Μανταμάδο, τη Δευτέρα στα χωριά της Γέρας και την Τρίτη στην Αγιάσο, όπου τα μέλη της ΚΝΕ συζήτησαν με τις νέες και τους νέους του νησιού για το τι παλεύει η ΚΝΕ, άκουσαν τους προβληματισμούς τους και τους κάλεσαν να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες του Διημέρου, μαζί με τα χιλιάδες μέλη και φίλους της Οργάνωσης από όλη την Ελλάδα.

Το Διήμερο θα κορυφωθεί το Σάββατο 10 Ιούλη με μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο κέντρο της Μυτιλήνης, στην πλατεία Σαπφούς.

Παράλληλα, θα ξεδιπλωθεί ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων, που θα ξεκινήσει από την Πέμπτη 8 Ιούλη. Αναλυτικά έχει ως εξής:

Πέμπτη 8 Ιούλη

Βράβευση των νικητών του Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού της Τομεακής Οργάνωσης Λέσβου της ΚΝΕ ενάντια στον πόλεμο, στο ρατσισμό, στην προσφυγιά.

Συναυλία με το «Ξεκούρδιστο Μήλο».

Αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι με τους Γιάννη Κακκαρώνη και Στέλιο Σπυριδάκη.

Λαϊκό γλέντι με τους Αλέξανδρο Κεντρή, Κώστα Γκρανόπουλο, Γεωργία Χατζημπαλάση.

Παρασκευή 9 Ιούλη

Θα γίνουν δύο παράλληλες εκδηλώσεις:

  • Θεατρικό απόσπασμα «Το ΣΟΥΦΛΕΛ', η ανταρτομάνα της Αγιάσου» στον συναυλιακό χώρο του Κάστρου Μυτιλήνης, σε σκηνοθεσία Μαρίας Αϊβαλιώτου.
  • Μουσικό αφιέρωμα σε ανέκδοτα και μη τραγούδια της δεκαετίας του '40.

Θα ακολουθήσουν:

Χαιρετισμός από την Τομεακή Οργάνωση Λέσβου της ΚΝΕ.

Παρουσίαση της μουσικής παράδοσης της Λέσβου και της Μικράς Ασίας με σαντούρια, με τον μουσικοδιδάσκαλο από την Αγιάσο Κώστα Ζαφειρίου και τους μαθητές του.

Συναυλία με τους «RAD MUSIC International».

Νησιώτικο γλέντι με το σχήμα «La Muzica».

Σάββατο 10 Ιούλη

Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς.

Θα ακολουθήσουν:

Μουσικό αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση των κομμουνιστών ποιητών Ναζίμ Χικμέτ και Γιάννη Ρίτσου, με τίτλο «Τίποτα πιο ωραίο, τίποτα πιο αληθινό απ' τη ζωή δεν είναι...». Συντελεστές: Δημήτρης Ανδρονιάδης (πιάνο, ακορντεόν, επιμέλεια αφιερώματος), Παύλος Παπαναστασάτος (κιθάρα), Περικλής Μαλακατές (μπάσο), Χρήστος Γκόντζος (μπουζούκι), Θανάσης Ζαχαρόπουλος (κλαρινέτο), Παναγιώτης Βήτος (κρουστά), Κώστας Τριανταφυλλίδης και Πολυξένη Καράκογλου (ερμηνεία). Οι συντελεστές εκ μέρους της ΚΝ Τουρκίας: Mevhibe Kardelen Pinar (βιολί), Gunselin Seda Cetinkaya (φωνή), Volkan Bora Ugur (κιθάρα), Gunes Yuzak (κιθάρα).

Συναυλία με τους «Κοινούς Θνητούς».

Παραδοσιακό - λαϊκό γλέντι με τους Βασιλική Τσιφτσή, Παναγιώτη Κάιτατζη, Γιάννα Μαϊστρέλλη, Erdem Gureler.

Το πρόγραμμα της παιδικής κατασκήνωσης

Για άλλη μια χρονιά στο Διήμερο θα λειτουργήσει και παιδική κατασκήνωση με δικό της πρόγραμμα:

Την Πέμπτη περιλαμβάνει δράση ευαισθητοποίησης για το Προσφυγικό, αθλητικές δραστηριότητες, πάρτι για τα 20 τεύχη του «κόκκινου Αερόστατου» κ.ά.

Την Παρασκευή θα γίνει εκδρομή στο Μανταμάδο με επίσκεψη σε παραδοσιακά εργαστήρια κεραμικής τέχνης και συμμετοχή σε δραστηριότητες με πηλό. Ακόμα, θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Ο μικρός Π» από την ομάδα «πασπΑRΤού». Θα ακολουθήσουν πάρτι και συναυλία.

Το Σάββατο το πρόγραμμα περιλαμβάνει δημιουργικές δραστηριότητες, επίσκεψη στο μουσείο Terriade και στο μουσείο του Θεόφιλου, βόλτα στην πόλη της Μυτιλήνης, συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική πορεία και συγκέντρωση, συναυλία και προβολή ταινίας.

Την Κυριακή τα παιδιά θα συμμετάσχουν σε παιχνίδια στο Μαθητικό Στέκι της ΚΝΕ και θα επισκεφτούν το κάστρο της Μυτιλήνης.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στις κατά τόπους Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορείτε να διαβάσετε:
  • Στις 9 - 11 Ιούλη στη Μυτιλήνη το 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ
  • Συνέντευξη για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ στον Πειραιά στις 2 - 3 Ιούλη
  • Αρθρο: Ο ρόλος του Πανεπιστημίου της Πάτρας και η δικιά μας παρέμβαση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Καταδίκασαν τη νέα επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα

Κινητοποίηση χτες στο υπουργείο, ενάντια στο νομοσχέδιο που είναι στα σκαριά

Νέο αγωνιστικό ραντεβού στις 7 Ιούλη

Πρώτη απάντηση στο νομοσχέδιο που εντείνει τις ανισότητες, οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της μόρφωσης των παιδιών και θέλει τον εκπαιδευτικό σκυφτό να υπηρετεί αυτές τις πολιτικές έδωσαν πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών, με τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας.

Εκπρόσωποι ΕΛΜΕ και Συλλόγων, παίρνοντας τον λόγο, καταδίκασαν τη νέα επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα, που γίνεται κατακαλόκαιρο, δηλώνοντας πως θα ενταθεί ο αγώνας μέσα από τα σωματεία ώστε να μην εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, για να ικανοποιηθούν οι πραγματικά σύγχρονες ανάγκες της Εκπαίδευσης, για μαζικούς μόνιμους διορισμούς με βάση αυτές τις ανάγκες.

Αποκάλυψαν τι σημαίνει «αυτονομία» και «αξιολόγηση», παρά το περιτύλιγμα με το οποίο περιβάλλει τις αναδιαρθρώσεις η κυβέρνηση, και ότι ο τίτλος του νομοσχεδίου, που αναφέρεται σε «αναβάθμιση», είναι ψευδεπίγραφος, αφού επιφυλάσσει μεγαλύτερη κατηγοριοποίηση και φραγμούς. Ανέδειξαν παράλληλα την ανάγκη για αύξηση της χρηματοδότησης της Εκπαίδευσης και να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, δηλώνοντας ότι δεν γίνεται μετά και από αυτήν τη χρονιά να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς να βρίσκονται κοντά στους μαθητές όλοι οι δάσκαλοι και καθηγητές τους. Διεκδίκησαν για μία ακόμα φορά να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων με μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, εξίσωση δικαιωμάτων αναπληρωτών με αυτά των μόνιμων εκπαιδευτικών, οργανικές θέσεις με βάση τις ανάγκες.

«Αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά», «Η αυτονομία σας είναι μια απάτη, φορτώνει κι άλλα βάρη στου λαού την πλάτη», «Τέρμα πια στην κοροϊδία, καλύψτε τις ανάγκες σε όλα τα σχολεία», «Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση των αναπληρωτών» ήταν κάποια χαρακτηριστικά συνθήματα που ακούστηκαν στην κινητοποίηση, δηλώνοντας πως οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση θα βρουν αγωνιστική απάντηση. Εξάλλου, μετά τη σύσκεψη που έκαναν πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία προχτές κατέληξαν στο επόμενο αγωνιστικό ραντεβού τους, μαζική κινητοποίηση ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο την Τετάρτη 7 Ιούλη στο κέντρο της Αθήνας.

  • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία απαίτησαν οι εκπαιδευτικοί και στη Θεσσαλονίκη, με κινητοποίηση χτες το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου. Διαμήνυσαν ότι η κυβέρνηση θα τους βρει μπροστά της ενάντια στους σχεδιασμούς της για κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών, για ασφυκτικό έλεγχο των εκπαιδευτικών και ατομική «αξιολόγηση», για συμπτύξεις και συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων.
ΑΓΡΙΝΙΟ
Ανήλικοι στο εδώλιο του κατηγορουμένου επειδή διεκδίκησαν μέτρα προστασίας της υγείας!

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου σέρνονται ανήλικοι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Αγρινίου, κατηγορούμενοι για τις καταλήψεις του Οκτώβρη του 2020, στο πλαίσιο των μεγάλων μαθητικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, που απαιτούσαν μέτρα προστασίας από την πανδημία στα σχολεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες και σχετική καταγγελία της Τομεακής Οργάνωσης Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ, υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση κατόπιν αιτήματος της διεύθυνσης του σχολείου και πριν μερικούς μήνες ξεκίνησε σχετική προανακριτική διαδικασία, η οποία διακόπηκε, αλλά επανενεργοποιήθηκε και κατέληξε στην απαγγελία κατηγοριών.

Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΤΟ Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ, οι μαθητές «διεκδικούσαν το αυτονόητο, να ανοίξει το σχολείο τους άμεσα με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Διώκονται δηλαδή γιατί διεκδίκησαν: Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη στην κατεύθυνση των 15 μαθητών στην τάξη. Προσλήψεις καθηγητών - να καλυφθούν όλα τα κενά. Επαρκές προσωπικό καθαριότητας. Με ευθύνη υπουργείου Παιδείας, Περιφερειών και δήμων να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για σχολεία με σοβαρά κτιριακά προβλήματα. Ασφαλείς, συχνές και δωρεάν μεταφορές για τους μαθητές. Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.

Να τονίσουμε πως το ίδιο σχολείο, την περίοδο που οι μαθητές και οι γονείς τους κλήθηκαν να καταθέσουν, έκλεισε για 14 μέρες λόγω κρουσμάτων, πράγμα που αποδεικνύει την πολιτική της κυβέρνησης να μη λαμβάνει μέτρα προστασίας και να θέλει τα σχολεία κλειστά από τον κορονοϊό. Βάζει απέναντι τους χιλιάδες μαθητές που διεκδικούν ανοιχτά, ασφαλή σχολεία με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας!», σημειώνει η ΤΟ Αιτωλοακαρνανίας και καταδικάζει τις πρακτικές αυταρχισμού, απαιτώντας να παρθούν πίσω οι διώξεις απέναντι στους μαθητές τώρα!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ενα διήμερο πλούσιου πολιτικού και πολιτιστικού προγράμματος

Στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Φοιτητικό Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη το διήμερο 25 και 26 Ιούνη, στο πάρκο ΧΑΝΘ στη Νέα Παραλία.

Ενα μεγάλο πλήθος νεολαίας, μαθητών, φοιτητών και νέων εργαζομένων συναντήθηκαν στον χώρο που φιλοξένησε το Φεστιβάλ και είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ενδιαφέρουσες συζητήσεις, να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις αλλά και να διασκεδάσουν, να χορέψουν και να τραγουδήσουν στις αξέχαστες συναυλίες του φετινού Φοιτητικού Φεστιβάλ.

Στον χώρο λειτουργούσαν και τις δύο μέρες έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» και έκθεση με τίτλο «Το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας», αλλά και Στέκι Κατά των Ναρκωτικών, Γωνιά για τη Νέα Γυναίκα, Γωνιά του Στεκιού Καλλιτεχνικής Δημιουργίας της ΚΝΕ.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε workshops που ετοίμασαν οι Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ στα Πανεπιστήμια, την Παρασκευή, με τίτλο «Ο ρόλος του πανεπιστημίου στην αναπαραγωγή της κυρίαρχης ιδεολογίας: Το παράδειγμα των ανθρωπιστικών σχολών», από τις ΤΟ Φιλοσοφικής, ΠΑΜΑΚ και ΝΟΠΕ, ενώ το workshop του Σαββάτου, που ετοίμασαν οι ΤΟ Πολυτεχνείου και Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ και του ΔΙΠΑΕ της ΚΝΕ, είχε τίτλο «Επιστήμη και Ερευνα στο αστικό πανεπιστήμιο: Υπάρχει διαφορετικός δρόμος;».

Στην Ξάνθη
Στην Ξάνθη
Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι επισκέπτες του Φοιτητικού Φεστιβάλ τις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν τις δύο μέρες, την Παρασκευή με θέμα «Η υγεία στον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα» και ομιλητές τον Ηλία Κονδύλη, καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, και τον Δημήτρη Ταξίδη, Γραμματέα της ΤΟ Υγείας της ΚΝΕ, και το Σάββατο, που ήταν παράλληλα και Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, με θέμα «Ζωή ελεύθερη και ολόκληρη, όχι με δόσεις! Πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά!», όπου μίλησαν η Κωνσταντίνα Λιαράτσικα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, και ο Παναγιώτης Γεωργάκας, πρώην επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος απεξάρτησης «Αργώ».

Οι δύο βραδιές ολοκληρώθηκαν με συναυλίες γεμάτες κέφι και ζωντάνια, όπως και μπόλικο χορό που απόλαυσαν τόσο το κοινό όσο και οι ίδιοι οι καλλιτέχνες. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Παρασκευής ξεκίνησε με επίδειξη σύγχρονου χορού από τις «Liberates» και στη συνέχεια με χορευτικές μελωδίες από τους «ADAMO», «Φυγή» και «Friendzone» συνέχισαν με ένα rock 'n' roll σφυροκόπημα, ενώ η βραδιά ολοκληρώθηκε με ένα ξέφρενο πάρτι από τη «Βουκολική Διαταραχή».

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Σαββάτου ξεκίνησε με το συγκρότημα της ΚΝΕ, που παρουσίασε ένα καλοδουλεμένο μουσικό αφιέρωμα στον Ν. Καββαδία, και συνεχίστηκε με συναυλία έντεχνου τραγουδιού από την Αλεξάνδρα και την Μελισσάνθη. Οι «Blues Sicks Tease», που ανέλαβαν την «επανεκκίνηση» μετά τις συζητήσεις, ξεσήκωσαν με χορευτικά blues και άλλες διαχρονικές επιτυχίες, δίνοντας τη σκυτάλη στο συγκρότημα «Πέλαγος», που παρουσίασε αγαπημένα έντεχνα κομμάτια. Η εμφάνιση των «BAiLDSA» ενθουσίασε, κρατώντας το κοινό στον χορό μέχρι αργά το βράδυ και ολοκληρώνοντας τις εκδηλώσεις του Φοιτητικού Φεστιβάλ με μία μεγάλη συναυλία.

Σε άλλες πόλεις

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε έγιναν Φοιτητικά Φεστιβάλ και σε άλλες πόλεις.

Οι εκδηλώσεις στην Πτολεμαΐδα πραγματοποιήθηκαν στο πάρκο «Μνήμες Λιγνίτη» το Σάββατο. Το πρόγραμμα περιλάμβανε συζήτηση γύρω από το πανεπιστήμιο και την πρόταση του ΚΚΕ, με αφορμή και τη σχετική έκδοση του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Σάκης Τριανταφυλλίδης, στέλεχος της ΚΝΕ.

Την Κυριακή, στο Φοιτητικό Φεστιβάλ στην Κοζάνη παρουσιάστηκε project που επιμελήθηκε η ΟΒ Πανεπιστημίου Κοζάνης, σχετικά με την απολιγνιτοποίηση και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Την κεντρική ομιλία έκανε η Κέλυ Λιαράτσικα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μαρκεδονίας της ΚΝΕ, ενώ το πρόγραμμα έκλεισε με συναυλία από τους «Fiasco Band».

Τον σταθμό του στην Κατερίνη έκανε το Φοιτητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ το Σάββατο 26 Ιούνη. Το πάρκο της πόλης στολίστηκε με έκθεση φωτογραφίας με θέμα την αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης, με Γωνία ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Το Φεστιβάλ άνοιξε με ομιλία από την Κέλυ Λιαράτσικα και συνεχίστηκε με λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι από τους «Σενιέ Πενιέ».

Την Παρασκευή έγινε Φοιτητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ και στην Ξάνθη, στον χώρο της Πολυτεχνικής. Στήθηκε έκθεση με θέμα το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών, με αφορμή τους φοιτητικούς αγώνες του προηγούμενου διαστήματος για το άνοιγμα των σχολών και τη μη εφαρμογή του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, ενώ πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τα 150 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα. Ακολούθησε λαϊκό γλέντι με τους Αντώνη Ανέστη, Γεωργία Χατζημπαλάση και Κώστα Γκρανόπουλο, ενώ η βραδιά συνεχίστηκε με cocktail party.

Μεγάλη συμμετοχή είχε και το Φοιτητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Λαμία. Το ενδιαφέρον «κέντρισε» η συζήτηση με τον Αντώνη Μοχιανάκη, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ, με θέμα «Πώς το 5G θα αλλάξει τον κόσμο; Ταχύτητες φωτός για την κερδοφορία των μονοπωλίων ή για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών», ενώ ακολούθησε συναυλία με τα τοπικά νεανικά συγκροτήματα «Τουρσί» και «Scars of Onna». Η βραδιά συνεχίστηκε με έντεχνο - λαϊκό γλέντι, με τον Χρήστο Αργυρίου και το σχήμα των Μαρίας Γκολφομήτσου, Ανδρέα Λενά, Παναγιώτη Γιαννακάκη, Δημήτρη Ρούσκα και με τη φιλική συμμετοχή του Αλέξη Παρρά.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πολύμορφες δράσεις ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

Από το τουρνουά στη Λάρισα
Από το τουρνουά στη Λάρισα
Με μαζική συμμετοχή νέων της πόλης, τη Δευτέρα 28 Ιούνη πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα τουρνουά μπάσκετ 3on3, στο πλαίσιο των δράσεων των Οργανώσεων της ΚΝΕ με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών. Με σύνθημα «Λέμε όχι σε όλα τα ναρκωτικά - Ζωή ολόκληρη και όχι με δώσεις», οι δεκάδες νέοι που συμμετείχαν έστειλαν ένα δυνατό μήνυμα ενάντια στη ναρκω-κουλτούρα, στον συμβιβασμό, στις πολιτικές αθώωσης και ανοχής στα ναρκωτικά.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η Αγγέλα Τσιάτσιου, Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Λάρισας της ΚΝΕ. Αναφερόμενη στη φετινή Παγκόσμια Μέρα σημείωσε ότι συνοδεύεται από την ψήφιση - με ευρεία πλειοψηφία (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ) - του νόμου για την παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση προϊόντων «φαρμακευτικής» κάνναβης, αδιαφορώντας ακόμα και για τα όρια περιεκτικότητας που καθιστούν την κάνναβη ναρκωτικό...

Κλείνοντας απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους νέους και τις νέες που πειραματίζονται με τα ναρκωτικά, τις οικογένειές τους, τους εργαζόμενους στην Πρόληψη και τη Θεραπεία, όλους όσοι βιώνουν το κοινωνικό αυτό πρόβλημα από «πρώτο χέρι», να συμπορευτούν με το ΚΚΕ στην πάλη ενάντια στην τοξικοεξάρτηση, στην πάλη για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά.

Στη Θεσσαλονίκη

Πολύμορφη δραστηριότητα με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών ανέπτυξαν και οι Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, αναδεικνύοντας πλατιά στη νεολαία τη θέση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Συγκεκριμένα:

-- Η Tομεακή Oργάνωση Δήμου Θεσσαλονίκης διοργάνωσε προβολή ταινίας στις 24/6 με περιεχόμενο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

-- Η Tομεακή Οργάνωση Δυτικής Θεσσαλονίκης διοργάνωσε τουρνουά ποδοσφαίρου στον Εύοσμο στις 25/6, με σύνθημα «Κλότσα την μπάλα, όχι τη ζωή σου! Πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά!».

-- Η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας διοργάνωσε πλατιά πανεξόρμηση στις 26/6 στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου συζήτησε μαζικά με τη νεολαία τη θέση της ΚΝΕ για το θέμα.

-- Η Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ ανέδειξε το θέμα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της, με στέκι και έκθεση που λειτουργούσε εκεί, αλλά και με σχετική συζήτηση στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Στις 2 και 3 Ιούλη το Φεστιβάλ της ΚΝΕ στον Πειραιά!
  • Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Για το περιεχόμενο και την προετοιμασία του μιλάει στον «Ριζοσπάστη» η Ευτ. Χατζηδάκη, Γραμματέας του ΤΣ Πειραιά της ΚΝΕ

Λίγες μέρες απομένουν για να ανοίξει τις πύλες του το Φεστιβάλ της ΤΟ Πειραιά της ΚΝΕ που πραγματοποιείται στις 2 και 3 Ιούλη, στο πάρκο Κράκαρη του πολυχώρου «Λιπασμάτων», στη Δραπετσώνα, με σύνθημα «Να ζεις! Να τολμάς! Να προχωράς! Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό!».

Για το περιεχόμενο των εκδηλώσεων και την προετοιμασία τους μίλησε στον «Ριζοσπάστη» η Ευτυχία Χατζηδάκη, Γραμματέας του ΤΣ Πειραιά της ΚΝΕ. Η συζήτηση έχει ως εξής:

-- Με μία πλούσια δραστηριότητα η Οργάνωση απλώνει αυτό το διάστημα το κάλεσμα του Φεστιβάλ σε κάθε γειτονιά. Ποια είναι τα μηνύματα από αυτήν την πλατιά επαφή με τη νεολαία της περιοχής;

-- Οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, το αθλητικό τουρνουά, οι συσκέψεις, οι περιοδείες και οι εξορμήσεις σε χώρους και στέκια νεολαίας επιβεβαιώνουν την ανάγκη των νέων ανθρώπων να βρουν διέξοδο στη μουντή καθημερινότητα που τους επιβάλλει το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης. Πολλοί είναι οι νέοι που από την οργή που έχει συσσωρευτεί από τις συγκλονιστικά ζοφερές εικόνες, τη «ζωντανή» απόδειξη ότι μπροστά στο κέρδος το σύστημα δεν υπολογίζει ανθρώπινες ζωές, την ενίσχυση των ταξικών φραγμών στην Εκπαίδευση, συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, τους δημιουργείται η ανάγκη να ψάξουν, να μάθουν, να δράσουν. Σε αυτές τις ερωτήσεις η ΚΝΕ επιδιώκει να δώσει απάντηση και με το σύνθημα του Φεστιβάλ: «Να ζεις! Να τολμάς! Να προχωράς! Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό!».

-- Με ποιον τρόπο, μέσα από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, η ΚΝΕ αναδεικνύει τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες των νέων;

-- Ειδικά αυτήν την περίοδο, μετά τις παρατεταμένες απαγορεύσεις, την «κλεισούρα», χωρίς πρόσβαση ακόμα και στις ελάχιστες πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, η ανάγκη για δημιουργική έκφραση είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Γι' αυτό τόσο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ μας όσο και οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις επιδιώξαμε να έχουν πολυμορφία και πολυθεματικότητα. Τα Μαθητικά Φεστιβάλ που προηγήθηκαν σε όλες τις γειτονιές του Πειραιά είχαν επιτυχία, διοργανώσαμε εκδηλώσεις ενάντια στα ναρκωτικά, για τον αθλητισμό, πραγματοποιήθηκαν αθλητικά τουρνουά, παιχνίδια σκακιού, προβολές ταινιών.

Βεβαίως, από το πρόγραμμα δεν λείπουν, μαζί με νέους καλλιτέχνες και νεανικά συγκροτήματα, καταξιωμένοι καλλιτέχνες, που η παρουσία τους αναβαθμίζει το πρόγραμμα ακόμα παραπάνω.

Στο Φεστιβάλ μας ξεχωριστή θέση θα έχει το «Τραβέρσο», Πολιτιστικό Στέκι Πειραιά της ΚΝΕ, στην ολοκλήρωση των εργασιών του οποίου θα διατεθούν και τα έσοδα του Φεστιβάλ. Στο πρόγραμμα θα υπάρχει μουσικό αφιέρωμα στον μελοποιημένο Ν. Καββαδία, αφιερωμένο στο Στέκι μας. Επίσης, θα υπάρχουν μπλούζες με το λογότυπο του «Τραβέρσο», Πολιτιστικό Στέκι Πειραιά της ΚΝΕ, με πρωτότυπα έργα νέων καλλιτεχνών.

«Ανάσα» διεκδίκησης στο «αποπνικτικό» τοπίο για τη νεολαία

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ και όλη η δραστηριότητα που προηγήθηκε, αποτελούν πραγματικά «ανάσα» στις γειτονιές του Πειραιά, οι οποίες υποβαθμίζονται συνεχώς από την κυβερνητική πολιτική. Σε όλη την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, ψάχνεις με το «κιάλι» για να βρεις ελεύθερο χώρο, χώρους πρασίνου, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις ανοιχτές για το λαό και τη νεολαία της περιοχής, που δεν καλύπτουν ούτε κατ' ελάχιστο τις ανάγκες του κόσμου της περιοχής. Ενώ βρίσκεις «σε αφθονία» μόλυνση και καταστροφή του περιβάλλοντος, με τα «καζάνια του θανάτου» στη Δραπετσώνα και στο Πέραμα, στην Ψυτάλλεια, σχέδια υποβάθμισης της Πειραϊκής, μέχρι και σχέδια για δημιουργία χωματερής κοντά σε σχολεία στο Πέραμα.

Το «αποπνικτικό» περιβάλλον στο οποίο ζει και μεγαλώνει η νεολαία της περιοχής, προστίθεται σε όλα τα υπόλοιπα που αντιμετωπίζει, στην ανασφάλεια, στην προσωρινή και κακοπληρωμένη δουλειά. Για όλα αυτά οι δυνάμεις του Κόμματος και της ΚΝΕ έχουμε πρωτοστατήσει να διαμορφωθούν εστίες αντίστασης όλα αυτά τα χρόνια.

Στοιχείο ενίσχυσης των διεκδικήσεων της νεολαίας της περιοχής αποτελεί και η επιλογή του χώρου όπου θα διεξαχθεί το Φεστιβάλ μας: Ο χώρος των «Λιπασμάτων» είναι ένας τεράστιος χώρος, 640 στρεμμάτων, που δίνεται βορά στις επιχειρήσεις, αντί να αξιοποιείται για τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας. Απαιτούμε να αποδοθεί στον λαό της περιοχής και να γίνει ανάπλαση με βάση τις ανάγκες του.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
  • Παρασκευή 2 Ιούλη:

-- Στις 19.00 συναυλία με τους Groove aloud.

-- Στις 20.00 συζήτηση με θέμα «Πράσινη ανάπτυξη: Μπίζνες για το κεφάλαιο, υποβάθμιση της ζωής για τον λαό και τη νεολαία. Το παράδειγμα του Πειραιά». Στο πάνελ συμμετέχουν: Ιωνας Παπανδρεόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ, Αντώνης Μοχιανάκης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ, Ξάνθος Γερμανάκος, μαθητής της περιοχής και στέλεχος της ΚΝΕ.

-- Στις 21.00 hip hop live με τους Retro, Ζωγράφο, Ghetto rock και Frank.

-- Στις 23.00 συναυλία με τον Φοίβο Δεληβοριά.

  • Σάββατο 3 Ιούλη:

-- Στις 19.00 συναυλία με τους over9000 και anima band.

-- Στις 20.30 πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 21.30 η Πολυξένη Καράκογλου παρουσιάζει το καινούργιο της άλμπουμ «Σημεία στίξης» και αφιερώνει μουσικό απόσπασμα του μελοποιημένου Ν. Καββαδία στο «Τραβέρσο» - Πολιτιστικό Στέκι της ΚΝΕ στον Πειραιά.

-- Στις 22.30 ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης παρουσιάζει τον Τσολιά εν δε Τσολιά Μπαντ!

-- Στις 23.30 στη σκηνή ο Δημήτρης Μυστακίδης, 15 χρόνια ρεμπέτικο με κιθάρα.

Στο χώρο θα υπάρχουν έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», χώρος του περιοδικού «κόκκινο Αερόστατο», άλλες εκθέσεις και αφιερώματα.

Ο ρόλος του Πανεπιστημίου Πάτρας και η δική μας παρέμβαση

Το Πανεπιστήμιο Πάτρας αποτελεί, με βάση τα αστικά κριτήρια, ένα διακεκριμένο και καταξιωμένο Ιδρυμα, χάρη στην πολυσχιδή και καινοτόμα δράση του σε τομείς τόσο των Θετικών Επιστημών, της Μηχανικής και των Επιστημών Υγείας, όσο και των Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται στη σελίδα του Πανεπιστημίου, σπουδάζουν κοντά στις 30 χιλιάδες προπτυχιακοί και 1.700 μεταπτυχιακοί, ενώ κοντά στις 2 χιλιάδες είναι και οι ερευνητές που απασχολεί. Είναι επίσης χώρος που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους, 1.500 μόνιμους και 3.500 με δελτία παροχής, με συμβάσεις έργου.

Είναι αξιοσημείωτο ότι με βάση αυτά τα κριτήρια, στον δείκτη της αναγνωρισιμότητας του επιστημονικού έργου το Πανεπιστήμιο Πάτρας καταλαμβάνει τη θέση 223 μεταξύ των 400 καλύτερων ΑΕΙ σε παγκόσμιο επίπεδο και έρχεται δεύτερο στην Ελλάδα, ενώ οι Σχολές Πολιτικών Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών και Ιατρικής είναι ανάμεσα στις 200 κορυφαίες του κόσμου.

Βήματα βαθύτερης διασύνδεσης του Πανεπιστημίου με την αγορά

Τόσο το Πανεπιστήμιο Πάτρας όσο και η Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (πρώην ΣΤΕΦ), που εδράζεται στην Πάτρα, ιεραρχούνται ψηλά από την αστική τάξη της περιοχής. Τα προηγούμενα χρόνια αναγνωρίζαμε την επιδίωξη της βαθύτερης διασύνδεσης του Πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας, πλέον όμως έχουμε περάσει στην υλοποίηση, με συνεργασίες και σχεδιασμούς, της επιδίωξης αυτής. Χαρακτηριστικό είναι πως παρότι με την καραντίνα οι σχολές έκλεισαν για τους προπτυχιακούς, το ερευνητικό κομμάτι δεν σταμάτησε ούτε μία μέρα, ενώ οι συνεργασίες που υπέγραψε με άλλα Ιδρύματα, Περιφέρειες, επιμελητήρια και επιχειρήσεις είναι πολλές.

Ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα που μαρτυρούν τα παραπάνω, αλλά και επιδίωξη της εμπλοκής των Ιδρυμάτων μας σε στρατιωτικούς - πολεμικούς σχεδιασμούς, είναι τα εξής:

  • Η θέσπιση των βιομηχανικών διδακτορικών σε συνεργασία με εταιρείες όπως η «Intracom» και ο «TITAN».
  • Η παρέμβαση εταιρειών σε μαθήματα, με διαλέξεις και σεμινάρια, αλλά και η εμπλοκή τους σε προγράμματα σπουδών.
  • Η εμπλοκή του εργαστηρίου των Μηχανολόγων Μηχανικών σε έρευνες για drones σε γαλλικές φρεγάτες (Naval Group) και η συμμετοχή του στην επερχόμενη έκθεση για την αμυντική βιομηχανία, προσδοκώντας νέες συνεργασίες με αντίστοιχες εταιρείες, παγκοσμίου βεληνεκούς.
  • Η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΠΔΕ, του υπουργείου Αμυνας και του ινστιτούτου «Von Karman» (ερευνητικό ινστιτούτο υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ), με συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πατρών.
  • Η συμμετοχή του στα «αναπτυξιακά» συνέδρια της Περιφέρειας και τα summer schools που οργανώνει.
  • Οι συχνές βόλτες του Αμερικανού πρέσβη στο Επιστημονικό Πάρκο και η εκτίμησή του ότι η Πάτρα έχει μια πολύ σημαντική συγκέντρωση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ανθρώπινου δυναμικού.
  • Η υπογραφή συμφωνίας που εφόσον επιτραπεί νομοθετικά, θα ανοίξει παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών στην Κίνα.
  • Η υπογραφή μνημονίου με τη «Συμμετοχές 5G ΑΕ», για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη στήριξη επιχειρηματικών σχημάτων που αναπτύσσουν προϊόντα και λύσεις για την εκμετάλλευση της τεχνολογίας 5G. Επίσης, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Πατρών και της «Digital Transformation and Digital Skills» (DT&S) της «Cisco Hellas». Σκοπός της συνεργασίας είναι η ενίσχυση της καινοτομίας, η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και η από κοινού ανάπτυξη ερευνητικών δραστηριοτήτων.

Σε όλα τα παραπάνω, συνδετικό ρόλο παίζει το Επιστημονικό Πάρκο, που αποτελεί τον κρίκο μεταξύ Πανεπιστημίου και επιχειρήσεων. Η λειτουργία του έγκειται στη διαμόρφωση ευνοϊκών όρων για τη δημιουργία spin off και start up εταιρειών, για την εκμετάλλευση ευρεσιτεχνιών που δημιουργούνται στα εργαστήρια των σχολών από μεταπτυχιακούς φοιτητές ή υποψήφιους διδάκτορες, για την εμπορευματοποίησή τους. Το 2019 ιδρύθηκε επίσης το Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο, που αποτελείται από 9 ινστιτούτα συνδεδεμένα με 16 Τμήματα, ενδεικτικά: Το Ινστιτούτο Τεχνητής Νοημοσύνης, το Ινστιτούτο Επιστημών της Θάλασσας και το Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων, με στόχο την εκπόνηση μελετών.

Ρόλο θα παίξουν επίσης τα εργαστήρια των Ιδρυμάτων μας, καθώς όπως δήλωσε ο πρύτανης «στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Πατρών εταιρείες θα αξιολογούν τις συσκευές και τις υπηρεσίες που θέλουν να διαθέσουν στο ευρύ κοινό. Τα εργαστήρια του Πανεπιστημίου έχουν επιλεγεί σαν κέντρο για την Ελλάδα». Την ίδια ώρα προωθείται η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του Πανεπιστημίου Πατρών.

Επιλογές που αντανακλώνται και στο περιεχόμενο των σπουδών

Οι παραπάνω επιδιώξεις και στρατηγικές επιλογές αντανακλώνται και στο περιεχόμενο και τον προσανατολισμό των σπουδών, στις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων, και όχι μόνο στη Πολυτεχνική Σχολή. Βλέπουμε τη στροφή των Παιδαγωγικών Τμημάτων στη ρομποτική και στις νέες τεχνολογίες, τη στροφή της Φυσικομαθηματικής σε κατευθύνσεις που σχετίζονται με τους παραπάνω κλάδους και τη Βιομηχανία, π.χ. τα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ή την Οργανική Χημεία. Στις Σχολές Υγείας συναντάμε, και με τη βοήθεια ΜΚΟ, το πώς ο γιατρός πρέπει να θεραπεύει με ελάχιστα μέσα (άρα και στο μέλλον να δέχεται τις ελλείψεις), ενώ ο φαρμακοποιός διαπαιδαγωγείται σαν έμπορος και ερευνητής Φαρμάκου, προωθείται η έρευνα σε επικερδείς κλάδους όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή τα καλλυντικά. Τέλος, οι φοιτητές των Οικονομικών Σχολών προετοιμάζονται για να διασφαλίζουν την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Εκφραστές όλων των παραπάνω είναι και η πλειοψηφία των καθηγητών, που λειτουργούν ως managers και μετέπειτα ως εκπαιδευτικοί. Στεγάζουν έρευνες, «εκμεταλλεύονται» προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές για να τους «βγάλουν τη δουλειά», να παράγουν έρευνα για τα συμφέροντα ομίλων. Δρουν ως αυθεντίες, προωθώντας ιδεολογήματα στους φοιτητές π.χ. περί ανταγωνιστικότητας, «ο καλός δεν χάνεται» κ.ο.κ.

Δρουν επίσης 18 Φοιτητικές Επιστημονικές Οργανώσεις, οι οποίες παρουσιάζονται ως μη κυβερνητικές, μη κερδοσκοπικές και μη κομματικοποιημένες οργανώσεις, οι περισσότερες παραρτήματα πανευρωπαϊκών οργανώσεων, με στόχους όπως η συνεργασία με επιχειρήσεις, η πρακτική άσκηση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, η κινητικότητα των φοιτητών και αποφοίτων, η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία, η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και ο εθελοντισμός.

Ολα τα παραπάνω ιδεολογήματα έρχονται και δένουν και με άλλες αντιλήψεις και απόψεις που ακούγονται μέσα στα αμφιθέατρα και στα μαθήματα από καθηγητές αλλά και από τις άλλες δυνάμεις, όπως ζητήματα παραχάραξης και διαστρέβλωσης της Ιστορίας, θεωρία των «δύο άκρων», «κοινωνικό φύλο» και φεμινισμός, «φαρμακευτική» κάνναβη, ζητήματα διαπάλης πάνω στις εξελίξεις, π.χ. πόλεμος και οικονομική κρίση, κ.ά.

Για την παρέμβαση του ΚΚΕ στο πεδίο του περιεχομένου των σπουδών

Σε ό,τι αφορά τη δική μας παρέμβαση στα παραπάνω, αν και έχουμε κάνει βήματα στο να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στους χώρους μας, συχνά δυσκολευόμαστε να δούμε πώς τα ζητήματα αυτά εκφράζονται στις εξελίξεις στις σχολές, να συζητάμε σταθερά στα Οργανα του Κόμματος και της ΚΝΕ, να εντοπίζουμε πώς τοποθετούνται οι άλλες δυνάμεις, παρότι αποτελούν βασικά πεδία της διαπάλης σήμερα. Αρκούμαστε σε μια θεματική εκδήλωση, στο διάβασμα ενός σχετικού άρθρου στον κομματικό Τύπο ή σε μια διαμαρτυρία απέναντι στις πρυτανικές αρχές και τους προέδρους των Τμημάτων.

Δουλειά με το επιστημονικό αντικείμενο σημαίνει όμως και πολλά παραπάνω: Δουλειά με το περιεχόμενο των μαθημάτων, τα συγγράμματα, τις πτυχιακές και διπλωματικές. Σημαίνει πραγματοποίηση εκδηλώσεων με αυτό και την προοπτική του αποφοίτου, σημαίνει να εντοπίζουμε τα παραπάνω αστικά, οπορτουνιστικά και αντικομμουνιστικά ιδεολογήματα, να απαντάμε σε αυτά και να προβάλλουμε τη θέση μας, σημαίνει πολιτική δράση. Να αναπτύξουμε τα αντανακλαστικά μας, να αντιστοιχίσουμε τις διεκδικήσεις και τον αγώνα μας.

Η δουλειά με το περιεχόμενο, τον προσανατολισμό των σπουδών και τις προοπτικές των αποφοίτων αποτελεί απαραίτητο συμπλήρωμα στη δράση μας στο κίνημα, αλλά και της αυτοτελούς παρέμβασης του Κόμματος, αποτελεί όρο για τη σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου και την παρέμβαση των αστικών και οπορτουνιστικών δυνάμεων.

Ζητούμενο είναι πώς θα αναδείξουμε τις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας σε μόρφωση, δουλειά και άλλες πλευρές της ζωής (πολιτισμός, αθλητισμός), αλλά ταυτόχρονα να οργανώνουμε και τον αγώνα για τη διεκδίκησή τους.

Το πανεπιστήμιο είναι χώρος που υπολογίζει η αστική τάξη και υλοποιεί ταυτόχρονα τους στρατηγικούς της στόχους, χώρος άμεσα συνδεδεμένος με την αγορά εργασίας, όπου «τρέχουν» καθημερινά έρευνες, προγράμματα και συμφωνίες, τόσο για σκοπούς συνυφασμένους άμεσα με την καπιταλιστική κερδοφορία όσο και για εξοπλιστικούς - στρατιωτικούς. Χρειάζεται επομένως αναβάθμιση της καθοδηγητικής δουλειάς Κόμματος και ΚΝΕ, το πώς η παρέμβαση και λειτουργία μας θα αναβαθμίσει τα πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά της, απαντώντας στους παραπάνω σχεδιασμούς με βάση τη στρατηγική μας.


Λυδία ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
Μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ