Τετάρτη 23 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η υπόλοιπη θεματολογία

Λόγω πληθώρας ύλης, η σημερινή ενότητα «Νεολαία» κυκλοφορεί με περιορισμένη ύλη. Η υπόλοιπη θεματολογία θα δημοσιευτεί σε επόμενα φύλλα.

Μεγάλο νεανικό αντάμωμα τα Φοιτητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Στα Χανιά
Στα Χανιά
Τα Φοιτητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ, με κεντρικό σύνθημα «Μη σταματάς! Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς! Το μέλλον μας είναι ο Σοσιαλισμός!», κορυφώνονται σε όλη τη την Ελλάδα.

Με περιεχόμενο γύρω από τις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών, επίκαιρα ζητήματα, την ανάδειξη της ανατρεπτικής πρότασης του ΚΚΕ, και με ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που αποτελεί ανάσα δημιουργίας και ψυχαγωγίας, οι εκδηλώσεις το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ξεχώρισαν για τη μαζική συμμετοχή, δείγμα και των αγωνιστικών δεσμών που έχει διαμορφώσει η Οργάνωση με φοιτητές και φοιτήτριες μέσα σε δύσκολες συνθήκες.

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων νέων έγινε το Φεστιβάλ στη Λάρισα. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την κεντρική ομιλία από την Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας. Στη συνέχεια οι Pisum Sativum τραγούδησαν γνωστά και αγαπημένα τραγούδια, αλλά και αντάρτικα, ανεβάζοντας την αγωνιστική διάθεση. Στη σκηνή τούς διαδέχτηκαν ο Στέλιος Καραβίδας, ο Smakos, η Κωνσταντίνα Κατσογιάννη και ο Αλέξανδρος Μπαρμπούτης. Αντίστοιχο Φοιτητικό Φεστιβάλ έγινε και στον Βόλο.

Τα Φοιτητικά Φεστιβάλ πέρασαν και από την Κρήτη. Το Σάββατο στα Χανιά, στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, έγινε συζήτηση με θέμα «Ψηφιακός μετασχηματισμός - Πράσινη ανάπτυξη», με ομιλητή τον Ανδρέα Ανδρονικάκη, υποψήφιο διδάκτορα και μέλος της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ. Παρουσιάστηκε ομαδική εργασία και ακολούθησε πλούσια συζήτηση με θέμα «Αγώνας για την απελευθέρωση της γυναίκας από κάθε κοινωνική ανισοτιμία τον 21ο αιώνα». Την κεντρική ομιλία έκανε ο Βαγγέλης Μαγνήσαλης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλάμβανε συναυλία από τον Χρήστο Θηβαίο και από τα συγκροτήματα Planet None, Meridian Blank και Hemingways.

Στη Λάρισα
Στη Λάρισα
Στο Ηράκλειο, την Κυριακή, επίκαιρα ζητήματα αναδείχθηκαν μέσα από τις ενδιαφέρουσες συζητήσεις για τις εξελίξεις στην έρευνα και στην επιστήμη, το αντεργατικό νομοσχέδιο και ζητήματα Υγείας. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Τζόνι Γκιολίκου, Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ. Το μουσικό πρόγραμμα περιλάμβανε συναυλία του Χρήστου Θηβαίου, αφιέρωμα στην Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων και ρεμπέτικο - έντεχνο τραγούδι από τοπικά συγκροτήματα.

Επόμενο ραντεβού στη Θεσσαλονίκη

Στις 25 - 26 Ιούνη είναι το επόμενο μεγάλο φοιτητικό ραντεβού, στη Θεσσαλονίκη, στο Φεστιβάλ που θα γίνει στη Νέα Παραλία, στο ύψος του δημαρχείου.

Ολες οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ξεκινούν στις 20.00.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Παρασκευή 25/6:

- 20.00: Workshop των Τομεακών Οργανώσεων Φιλοσοφικής, ΠΑΜΑΚ, ΝΟΠΕ με θέμα «Ο ρόλος του πανεπιστημίου στην αναπαραγωγή της κυρίαρχης ιδεολογίας: Το παράδειγμα των ανθρωπιστικών σχολών».

- 20.00: Επίδειξη judo.

- 21.00: Εκδήλωση με τίτλο «Η Υγεία στον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα», με βάση την ομώνυμη μπροσούρα της Τομεακής Οργάνωσης Υγείας της ΚΝΕ και ομιλητές τον Ηλία Κονδύλη, καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, και τον Δημήτρη Ταξίδη, Γραμματέα της ΤΟ Υγείας της ΚΝΕ.

- 22.00: Συναυλίες με τους ADAMO, «Φυγή», Friendzone και «Βουκολική Διαταραχή».

Σάββατο 26/6:

- 20.00: Workshop των Τομεακών Οργανώσεων Πολυτεχνείου, Σχολής Θετικών Επιστημών, ΔΙΠΑΕ, με θέμα «Επιστήμη και έρευνα στο αστικό πανεπιστήμιο: Υπάρχει διαφορετικός δρόμος;».

- 20.00: Επίδειξη σύγχρονου χορού.

- 21.00: Εκδήλωση με θέμα «Ζωή ελεύθερη και ολόκληρη, όχι με δόσεις! Πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά!».

- 22.00: Μουσικό αφιέρωμα στον Ν. Καββαδία.

- 22.30: Συναυλίες με τους Blue Sicks Tease, «Πέλαγος» και BAiLDSA.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Συνεχίζουμε με μεγαλύτερη ορμή, πείσμα και αποφασιστικότητα τη μάχη για τη ζωή μας!

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Ν. Αμπατιέλου

Εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες που όλο το προηγούμενο διάστημα βάδισαν μαζί στον αγώνα για τις σπουδές τους, ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα, βρέθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο στις εκδηλώσεις στο γήπεδο της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου, όπου πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις του φοιτητικού Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Στο πρόγραμμα της πρώτης ημέρας, το οποίο περιλάμβανε διάφορες παράλληλες δραστηριότητες, ξεχώρισε η συζήτηση με θέμα «Το φοιτητικό κίνημα και η συμβολή της ΚΝΕ στην ανάπτυξη των αγώνων» και ομιλητές τον Παντελή Αρζόγλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και τον Θοδωρή Κωτσαντή, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με συναυλία με το συγκρότημα «Υπεραστικοί», stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο, hip hop live με τους «Σφάλμα», Rhyme Riot, Raibo, «ΕΝΟΠΛΕΣ ΧΑRΕΣ», και αφιέρωμα στο λαϊκό τραγούδι.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το Σάββατο με την ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκου Αμπατιέλου, εκτενή αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύουμε παρακάτω. Ακολούθησε συναυλία από τον Μίλτο Πασχαλίδη και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα συνεχίστηκε με αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο από συγκρότημα μελών και φίλων της ΚΝΕ.

***

«Σήμερα, εδώ, στην Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Αθήνας, όπου η κυβέρνηση προγραμμάτιζε ότι τέτοιες μέρες αντί για φοιτητές θα γέμιζε με αστυνομία, χτυπά η καρδιά όλων όσοι παλεύουν για μόρφωση, δουλειά και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα!», είπε αρχίζοντας την ομιλία του ο Νίκος Αμπατιέλος και συνέχισε:


«Η σημερινή εικόνα των χιλιάδων φοιτητών που δεν σταματούν να ονειρεύονται, που διψάνε για ζωή και γνώση, που τολμούν να τα βάλουν με το σύστημα και προχωρούν μπροστά, κόντρα στα εμπόδια και τις παγίδες που τους θέτει, είναι ο εφιάλτης τους που γίνεται πραγματικότητα!

Σήμερα, από εδώ, από το Φοιτητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Αθήνα συνεχίζουμε, με μεγαλύτερη ορμή, πείσμα και αποφασιστικότητα τη μάχη για τη ζωή μας!

Συνεχίζουμε τη μάχη για να μην εφαρμοστεί το αντεργατικό τερατούργημα, που μπορεί να ψηφίστηκε από τη Βουλή, όμως είναι ήδη καταδικασμένο και "απονομιμοποιημένο" στη συνείδηση της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων και της νέας γενιάς!

Δεν δεχόμαστε να μας γυρίσει ο Χατζηδάκης στο 1900 με ένα νομοσχέδιο! Το μέλλον μας δεν είναι η σύγχρονη σκλαβιά! Αλλά η δουλειά με δικαιώματα, η ζωή με αξιοπρέπεια, με ιδανικά!

Συνεχίζουμε για να μένουν στα χαρτιά τέτοιοι νόμοι

Το ΚΚΕ κατάφερε να εκφράσει με τη δράση του, μέσα και κυρίως έξω από τη Βουλή, την οργή των εργαζομένων και ιδιαίτερα των νεότερων ηλικιών απέναντι στο αντεργατικό έκτρωμα.

Οι ελπιδοφόρες απεργιακές μάχες της 6ης Μάη, της 10ης και της 16ης του Ιούνη, οι μαζικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, παρά τη λυσσασμένη προσπάθεια κυβέρνησης, εργοδοσίας, εργοδοτικού συνδικαλισμού και των παπαγάλων τους στα ΜΜΕ για το αντίθετο, αποτελούν παρακαταθήκη!


Συνεχίζουμε για να δυναμώσει ο ενωμένος, άφοβος αγώνας των εργαζομένων, της νεολαίας εκεί που πραγματικά δίνεται η "μητέρα των μαχών", στους χώρους δουλειάς, στους κλάδους, στους χώρους μόρφωσης και τις λαϊκές γειτονιές.

Συνεχίζουμε με οργάνωση, ταξική ενότητα, κοινωνική συμμαχία και αλληλεγγύη! Ετσι μένουν στα χαρτιά τέτοιοι νόμοι. Ετσι πετιούνται στα σκουπίδια της Ιστορίας και οι εμπνευστές τους».

Επισήμανε ακόμα ότι «τα εκτρώματα δεν έχουν ποτέ "θετικά σημεία", όσο κι αν πάσχιζε να αποδείξει το αντίθετο εδώ και μήνες ο Χατζηδάκης και τα κυβερνητικά επιτελεία. Οσο κι αν συνεχίζει τη φιλότιμη προσπάθεια ο ΣΥΡΙΖΑ, που ψήφισε σχεδόν τα μισά άρθρα του νομοσχεδίου γιατί "τι να κάνουμε, είναι ευρωπαϊκές Οδηγίες"... Τους καταλαβαίνουμε. Τόσο κόπο έκαναν για να μπουν στη λίστα με τα καλά παιδιά του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των κορακιών της ΕΕ... Δεν είναι να ρισκάρεις μ' αυτά...», σχολίασε ο Ν. Αμπατιέλος.

Αναφέρθηκε ακόμα στους μεγάλους αγώνες των φοιτητών για ν' ανοίξουν οι σχολές, στους αγώνες που κατάφεραν να καθυστερήσουν την εφαρμογή του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, μέχρι και στις πρόσφατες δηλώσεις για τα ενιαία ψηφοδέλτια στις φοιτητικές εκλογές, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι «αν τολμήσουν να το φέρουν, θα φάνε για ακόμη μία φορά τα μούτρα τους». Και κάλεσε «να είναι η επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά ορόσημο στην άνοδο της οργάνωσης στους φοιτητικούς συλλόγους και της συλλογικής διεκδίκησης για όσα έχετε πραγματικά ανάγκη!».

Οπλο για τους φοιτητές η πρόταση του ΚΚΕ για το πανεπιστήμιο


Παραπέρα πρόσθεσε ότι «σε αυτή την κατεύθυνση οι φοιτητές, όχι μόνο τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, έχουν ένα ακόμα μεγάλο όπλο: Την πρόταση του ΚΚΕ για το Πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών!

Για ένα Πανεπιστήμιο πραγματικά δημόσιο και δωρεάν, που θα στηρίζει τις νέες και τους νέους στις σπουδές τους. Πλήρως στελεχωμένο με μόνιμο προσωπικό, με σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό, ώστε να στηρίζει τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, τις αναβαθμισμένες σπουδές των φοιτητών και την ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης και της τεχνολογικής καινοτομίας με γνώμονα τη βελτίωση της ζωής του λαού.

Για ένα πανεπιστήμιο που θα προάγει τη συζήτηση και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Με κατοχυρωμένες τις δημοκρατικές ελευθερίες, τη δυνατότητα των φοιτητικών συλλόγων να έχουν λόγο και συμβολή στην ανάπτυξη ενός πανεπιστημίου για τον λαό. Με διασφάλιση της ελεύθερης ανταλλαγής επιστημονικής γνώσης και της έρευνας, ώστε να αξιοποιούνται χωρίς περιορισμούς για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Για ένα πανεπιστήμιο που θα παρέχει ενιαία επιστημονική μόρφωση και επαγγελματική ειδίκευση. Με αναβαθμισμένα προγράμματα σπουδών, που θα δίνουν στους φοιτητές το αναγκαίο επιστημονικό υπόβαθρο για να ασκήσουν το επάγγελμά τους και να παρακολουθούν τις σχετικές επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Με επιστήμονες ικανούς να συμβάλουν στην ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας, με κοινωνική ευθύνη, με αλληλεγγύη, κριτική σκέψη.

Τελικά μιλάμε για ένα πανεπιστήμιο που έχει απαλλαγεί από τα δεσμά της αγοράς, το κριτήριο του κέρδους. Που θέτει τα επιστημονικά και ερευνητικά επιτεύγματα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, για την ελάφρυνση του μόχθου του ανθρώπου, την αντιμετώπιση ασθενειών, τη γενική βελτίωση του επιπέδου ζωής των εργαζομένων.

Η πρόταση του ΚΚΕ είναι σύγχρονη και ρεαλιστική γιατί στηρίζεται στις δυνατότητες της εποχής μας, στις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων που, αν δεν υποτάσσονταν στην κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, θα είχαν εξαλείψει τα περισσότερα δεινά της κοινωνίας, τη φτώχεια, την πείνα, τις αρρώστιες, τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών.

Στηρίζεται στις τεράστιες δυνατότητες που έχει η χώρα μας σε πολλούς κλάδους της παραγωγής, εφόσον αυτοί τεθούν στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, με κοινωνικοποίηση και κεντρικό σχεδιασμό. Ας σκεφτούμε τη δυνατότητα σήμερα:

-- να εξοπλιστούν τα δημόσια νοσοκομεία με τους χιλιάδες γιατρούς και νοσηλευτές που σήμερα περιμένουν ειδικότητες ή στρέφονται προς το ιδιωτικό επάγγελμα

-- να αξιοποιηθούν τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας και οι φυσικές πηγές Ενέργειας ώστε να εξασφαλιστεί ενεργειακή αυτάρκεια και να εργαστεί το πολυάριθμο επιστημονικό δυναμικό. Να γίνουν έργα αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, τα οποία δεν προχωρούν στον καπιταλισμό, γιατί δεν είναι αρκετά κερδοφόρα για τους μεγαλοεργολάβους

-- να αναβαθμιστεί η παραγωγή, να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος, με την ευρεία χρήση της πληροφορικής και του αυτοματισμού σε όλη την κλίμακα της παραγωγικής διαδικασίας.

Οταν θα μπει ως στόχος η κάλυψη των συνεχώς διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών, μόνο τότε η τεχνολογία δεν θα απαξιώνει την ανθρώπινη εργασία, αντίθετα θα γεννά νέες δυνατότητες αξιοποίησής της. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και μόνο είναι δυνατή η πλήρης εξάλειψη της ανεργίας, η εναλλαγή εργασιών χωρίς απώλεια δικαιωμάτων, η συνεχής επιμόρφωση και στέρεη παρακολούθηση των τεχνολογικών εξελίξεων με ευθύνη του κράτους, η εξαφάνιση της ανασφάλειας για το μέλλον!

Η πρόταση αυτή του Κόμματος δεν φωτίζει μόνο τους όρους και τις προϋποθέσεις για να αλλάξει ρότα το πανεπιστήμιο, αλλά είναι επίσης όπλο σήμερα στα χέρια του φοιτητικού κινήματος:

  • Γιατί αποκαλύπτει τις αιτίες των αντιδραστικών αλλαγών στην Εκπαίδευση και επιτρέπει στο κίνημα να μην παγιδεύεται σε αδιέξοδες "λύσεις", αλλά να στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο!
  • Γιατί μπορεί να συμβάλει στην επεξεργασία επιθετικών διεκδικήσεων σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών και με αυτόν τον τρόπο να βγει το φοιτητικό κίνημα στην αντεπίθεση, να αποσπά κατακτήσεις, να μην εγκλωβίζεται στην άμυνα για το πόσα λιγότερα θα χάσουν οι φοιτητές.
  • Γιατί φωτίζει τη δυνατότητα να κερδίσουμε ένα διαφορετικό πανεπιστήμιο και με αυτόν τον τρόπο δίνει ελπίδα και προοπτική στον καθημερινό αγώνα, προσδίδει αντοχή σε όσους αγωνίζονται.

Γι' αυτό επιδιώκουμε να τη συζητήσουμε πλατιά με τους φοιτητές το επόμενο διάστημα, να διακινηθεί χέρι με χέρι, να ακούσουμε τις γνώμες και τις παρατηρήσεις χιλιάδων νέων»...

Να κάνουν το βήμα οι χιλιάδες νέοι που βρεθήκαμε μαζί τους στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Ιδιαίτερο κάλεσμα απηύθυνε ο Γραμματέας του ΚΣ στους νέους «που αισθάνονται αριστεροί, προοδευτικοί, αντισυστημικοί, έχουν παλέψει, έχουν αντισταθεί, έχουν βάλει στο στόχαστρο την κυβερνητική πολιτική, έχουν αγωνιστεί ενάντια στην εκμετάλλευση και την αδικία.

Τους καλούμε - είπε - να σκεφτούν τα συμπεράσματα και από το τελευταίο διάστημα, από τη στάση συγκεκριμένων δυνάμεων αυτές τις μέρες με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά... Από το πώς πρέπει και μπορεί να οργανώνεται μια απεργία κόντρα σε θεούς και δαίμονες και όχι να σπάει από "αγανακτισμένους" ταξιδιώτες. Από το πώς μπορούν να αγκαλιάζονται τα αιτήματα από χιλιάδες λαού και όχι να απομονώνεσαι από το σχεδιασμό εκατοντάδων σωματείων. Από το πώς μπορεί να εκφράζεται ενιαία απεργιακή απάντηση που στραπατσάρει τον σχεδιασμό των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ και της κυβέρνησης και όχι να διευκολύνεις πιθανά το να ενσωματωθούν νέες αντιδραστικές διατάξεις στο τερατούργημα του Χατζηδάκη.

Από το πώς ο ακραίος τυχοδιωκτισμός, η απουσία επαφής με πλατιές εργατικές - λαϊκές μάζες, αλλά και το αντιΚΚΕ μένος μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλες περιπέτειες το κίνημα, ακόμα και σε προβοκάτσιες».

Και στη συνέχεια απευθυνόμενος στους νέους είπε: «Κάντε μια ερώτηση στον εαυτό σας και απαντήστε με το χέρι στην καρδιά: "Πώς θα ήταν τα πράγματα αν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ ήταν πιο δυνατοί, με περισσότερες δυνάμεις στο κίνημα, σε κάθε χώρο;"

Με ευκολία, η πλειοψηφία του λαού και της νέας γενιάς, ακόμα και σε αστικές έρευνες και δημοσκοπήσεις, απαντάει ότι θα ήταν καλύτερα. Οτι χρειάζεται ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ.

Τα παραπάνω δεν είναι "υπόθεση εργασίας". Αφορούν τον καθέναν και τη καθεμία.

Τώρα είναι που η ΚΝΕ πρέπει και μπορεί να δυναμώσει αποφασιστικά. Τώρα είναι η ώρα να κάνουν το βήμα οι χιλιάδες νέοι που βρεθήκαμε μαζί τους στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που προβληματίζονται για όσα γίνονται γύρω τους και εκτιμούν όλα τα παραπάνω για τη δράση του ΚΚΕ.

Η Οργάνωσή μας είναι ένα επαναστατικό σχολείο

Και η δράση μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ είναι η μεγίστη συμβολή ενός νέου σήμερα να κερδίσει τη ζωή του, το μέλλον του, ως πρωτοπόρος αγωνιστής ανάμεσα στους συμφοιτητές του, καινοτόμος, επαναστάτης με σχέδιο και πολλές αιτίες, μέσα σε ένα συλλογικά οργανωμένο σχέδιο για την αλλαγή της κοινωνίας, για το γκρέμισμα του γερασμένου αυτού κόσμου, του καπιταλισμού!

Μέσα από την οργανωμένη ζωή, την κοινή προσπάθεια με άλλους συντρόφους, με άλλα παιδιά σαν και τα μέλη της ΚΝΕ που γνωρίζετε, η προσωπικότητα, η γνώμη, οι κλίσεις του καθενός αποκτούν πραγματικό περιεχόμενο που αντιστοιχεί στην ταξική θέση και τα πραγματικά συμφέροντα των νέων των λαϊκών οικογενειών.

Δρούμε μέσα στη νεολαία, παλεύουμε, μας απασχολεί κάθε πρόβλημα, κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζουμε. Μιλάμε ανοιχτά και ξάστερα για το χαρακτήρα και τις επιδιώξεις της ΚΝΕ, έχουμε ανοιχτά τα αυτιά μας σε κάθε γνώμη και κριτική παρατήρηση, επιδιώκουμε την κοινή δράση στην πραγματική ζωή.

Δεν μαζεύουμε likes για τις θέσεις μας, αλλά μετράμε τις δυνάμεις μας καθημερινά εκεί που ζει, σπουδάζει, εργάζεται η νεολαία, εκεί που τελικά η δύναμη των ιδεών και της θέλησης γίνεται πραγματική υλική δύναμη που ανατρέπει το παλιό και χτίζει το νέο.

Γιατί η Οργάνωσή μας είναι ένα επαναστατικό σχολείο.

Οι δεσμεύσεις μας είναι να σκύβουμε μόνο όταν είναι να αφουγκραστούμε τα βάσανα και τις δυσκολίες της νεολαίας, να γινόμαστε πραγματικοί μαχητές όταν αγωνιζόμαστε για το δίκιο του λαού. Να αισθανόμαστε την αδικία που βιώνει ο κάθε καταπιεσμένος σαν δική μας, να μην συμβιβαζόμαστε με τις δυσκολίες της εποχής.

Η διαμόρφωση μιας τέτοιας στάσης ζωής, η επιλογή της από όλο και περισσότερους, φοβίζει και τρομοκρατεί το σύστημα, τα κόμματα που το υπηρετούν, τους διάφορους μηχανισμούς του».

Μαθητικά ραντεβού δίνουν «τρόπο»... στην οργή

Αγρίνιο
Αγρίνιο
Για ακόμα ένα Σαββατοκύριακο Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ έγιναν σε δεκάδες γειτονιές και πόλεις της Μακεδονίας κ.α., με τους μαθητές να δηλώνουν ότι μπορούν να δώσουν «τρόπο» στην οργή και να παλέψουν οργανωμένα για μια κοινωνία που θα δώσει ανάσα στη ζωή, στα όνειρα και στις ανάγκες των μαθητών!

Πιο συγκεκριμένα:

Την Πέμπτη 17 Ιούνη το Μαθητικό Φεστιβάλ έκανε στάση στο Γεντί Κουλέ, με ένα escape room ενάντια στα ναρκωτικά, καλλιτεχνικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο και συναυλία.

Την ίδια μέρα οι μαθητές έδωσαν ραντεβού και στον Πεζόδρομο Καλαμαριάς, όπου το ενδιαφέρον κέντρισαν το τουρνουά σκάκι και το workshop στη γωνιά των ΕΠΑΛ με τη γλώσσα προγραμματισμού Python. Με πανό που έφτιαξαν, αλλά και με την έκθεση που επιμελήθηκαν, οι μαθητές έστειλαν το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με συναυλία σε ροκ ρυθμούς.

Την Παρασκευή 18 Ιούνη έγινε Μαθητικό Φεστιβάλ στην Κατερίνη. Το πρόγραμμα περιλάμβανε διαγωνισμό graffiti ενάντια στον πόλεμο και τον φασισμό, ομιλία για το σχολείο που έχουμε ανάγκη στο σήμερα από τον Παναγιώτη Ζαφειρόπουλο, μαθητή στέλεχος της ΚΝΕ, και συναυλίες metal και hip hop.

Την ίδια μέρα ανάλογο ραντεβού δόθηκε και στο Πολύκεντρο Γιαννιτσών, που έστειλε μήνυμα ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό, ενώ το ενδιαφέρον κέντρισε το escape room για το σχολείο που έχουμε ανάγκη.

Εύοσμος
Εύοσμος
Την Παρασκευή οι μαθητές συγκεντρώθηκαν και στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης. Εκεί υπήρχε χώρος για skate και bmx, όπου οι μαθητές ανέδειξαν το ταλέντο τους και διεκδίκησαν μόνιμο ειδικό χώρο στην πόλη, μαζεύοντας και υπογραφές στήριξης του αιτήματός τους. Επίσης παρουσιάστηκαν έκθεση για τους φετινούς αγώνες των μαθητών, έκθεση με σκίτσα μαθητών για το περιβάλλον κ.ά.

Το Σάββατο 19 Ιούνη στάση έγινε και στο Αγρίνιο. Μαθητές και μικροί φίλοι της ΚΝΕ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, να διασκεδάσουν, να κάνουν graffiti, ενώ με πανό που έβαλαν στον χώρο έστειλαν την αλληλεγγύη τους στον λαό της Παλαιστίνης.

Την Κυριακή 20 Ιούνη, Μαθητικό Φεστιβάλ έγινε και στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής. Μαθητές από την περιοχή με όμορφες ζωγραφιές και πανό έστειλαν το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και το escape room με θέμα το περιβάλλον.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΕΣΒΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδηλώσεις προετοιμασίας του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ

Εκδηλώσεις προετοιμασίας του 30ού Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ οργανώνει τις μέρες αυτές η Τομεακή Οργάνωση Λέσβου της ΚΝΕ, ενώ με μαζικές εξορμήσεις στα νησιά προπαγανδίζουν το Διήμερο όλες οι Οργανώσεις του Αιγαίου.

Το φετινό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, με σύνθημα: «Σε Ελλάδα και Τουρκία ίδιος ο εχθρός: ΝΑΤΟ - κυβερνήσεις - καπιταλισμός! Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον!», θα ταξιδέψει στη Λέσβο στις 9, 10 και 11 Ιούλη και η κατασκήνωσή του θα γίνει στο Αλσος Τσαμάκια, στη Μυτιλήνη. Η τοπική Οργάνωση της ΚΝΕ έχει «στολίσει» τα γραφεία του Κόμματος στην πόλη με ένα μεγάλο πανό με το σύνθημα και την αφίσα του Διημέρου κι επίσης έχει στήσει spot στην πλατεία Σαπφούς, όπου τις περασμένες μέρες οργάνωσε εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων, ως μικρά... spoilers μπροστά στο 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο.

Το απόγευμα της Παρασκευής στο spot της πλατείας έγινε συζήτηση για τον Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό της ΤΟ Λέσβου της ΚΝΕ για τον πόλεμο, την προσφυγιά και το ρατσισμό, ο οποίος είναι σε εξέλιξη (δηλώσεις συμμετοχής συνεχίζονται μέχρι τις 30 Ιούνη), ενώ η βράβευση θα γίνει την πρώτη μέρα του Διημέρου στην κατασκήνωση στο Αλσος Τσαμάκια.

Αντίστοιχα το Σάββατο οργανώθηκαν δράσεις αλληλεγγύης για τον Παλαιστινιακό λαό και όλους τους λαούς που δοκιμάζονται από την καπιταλιστική βαρβαρότητα και σχετική συζήτηση με θέμα «Η έκφραση της πραγματικής αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες. Οπου υπάρχουν στρατόπεδα - φυλακές είμαστε όλοι εγκλωβισμένοι», όπου μίλησε η Δήμητρα Νιαβή, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ. Δεκάδες νέοι, φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι σε ΜΚΟ και δομές καθώς και πρόσφυγες παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τη συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε με ταυτόχρονη μετάφραση στα Αγγλικά από διερμηνέα, προκειμένου να συμμετάσχουν οι δεκάδες πρόσφυγες που ήταν στην πλατεία.


Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να γράψουν το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης σε μια όμορφη κατασκευή που επιμελήθηκαν μέλη και φίλοι της ΚΝΕ με τίτλο: «Υψώνουμε τείχος στο ρατσισμό». Ταυτόχρονα, δεκάδες προσφυγόπουλα γέμισαν την πλατεία με τις παιδικές φωνές τους, χορό και παιχνίδια, ενώ ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν τα παιδιά ζωγράφισαν το «δικό τους μήνυμα» για την ειρήνη, για μια κοινωνία χωρίς πολέμους και προσφυγιά.

Η βραδιά έκλεισε με τους ρυθμούς της μουσικής των RAD, μιας ομάδας προσφύγων που δημιουργήθηκε στη Μόρια το 2015. Με τους αφρικάνικους ήχους, αλλά και τραγούδια από πολλές χώρες, οι RAD ξεσήκωσαν τους νέους και τις νέες που βρέθηκαν στην πλατεία Σαπφούς, ενώ η χορευτική τους ομάδα έκανε παρουσίαση χορών από χώρες της Αφρικής, το Αφγανιστάν και αλλού.

Οι ίδιοι ευχαρίστησαν την ΚΝΕ για το βήμα που τους έδωσε και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις εκδηλώσεις του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου όπου θα συμμετάσχουν.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ιστορικοί περίπατοι σε Λιτόχωρο και Γράμμο

Από τα Γιάννενα ανέβηκαν στον Γράμμο
Από τα Γιάννενα ανέβηκαν στον Γράμμο
Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή μελών και φίλων της ΚΝΕ πραγματοποιήθηκε στις 20/6 ο ιστορικός περίπατος της ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης στο Λιτόχωρο Πιερίας.

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ ξεκίνησαν την ξενάγησή τους στην πλατεία του Λιτοχώρου. Στο σημείο όπου δόθηκε τον Μάρτη του 1946 η πρώτη μάχη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στο κτίριο της Χωροφυλακής, άνοιξε η συζήτηση για τον δίκαιο και ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ.

Στη συνέχεια συζητήθηκε ο ρόλος του ΚΚΕ, που κατόρθωσε να συσπειρώσει μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και στη συνέχεια του ΔΣΕ τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Οι μεγάλοι ταξικοί αγώνες στους οποίους πρωτοστάτησε το ΚΚΕ, οι δεσμοί που ανέπτυξε με την εργατική τάξη, η πρωτοπόρα στάση των κομμουνιστών απέναντι σε κάθε ζήτημα που απασχολούσε τον λαό.

Φτάνοντας στο μνημείο του Κόμματος προς τιμήν των εκτελεσμένων αγωνιστών, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ άκουσαν για το όργιο βίας, διώξεων και βασανισμών που εξαπέλυσε το αστικό κράτος απέναντι στους κομμουνιστές και τους λαϊκούς αγωνιστές το διάστημα μετά την απελευθέρωση από τις κατοχικές δυνάμεις και στο Λιτόχωρο και τονίστηκε ότι το Κόμμα και το λαϊκό κίνημα κλήθηκαν να απαντήσουν στο δίλημμα «υποταγή ή οργάνωση της πάλης» και επέλεξαν το δεύτερο.

Από τον περίπατο στο Λιτόχωρο
Από τον περίπατο στο Λιτόχωρο
Το υπόλοιπο της μέρας τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ είχαν την ευκαιρία να το περάσουν στη θάλασσα, στις ακτές της Πιερίας. Ο ιστορικός περίπατος ολοκληρώθηκε με αισιοδοξία και δύναμη για τη συνέχεια, ενώ ανανέωσαν το ραντεβού τους για το Φοιτητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στις 25-26/6 στη Νέα Παραλία.

Στα Γιάννενα

Η ΤΟ ΑΕΙ Ιωαννίνων της ΚΝΕ πραγματοποίησε μονοήμερη εκδρομή για πρωτοετείς και νέους συντρόφους στα «χνάρια του ΔΣΕ» στις κορφές του Γράμμου, την Κυριακή 20 Ιούνη.

Η εκδρομή ξεκίνησε με περιήγηση στο μουσείο του ΔΣΕ στο χωριό της Θεοτόκου με ξενάγηση από μέλη της ΚΟ Ιωαννίνων. Στη συνέχεια ακολούθησε πεζοπορία στα ηρωικά βήματα του ΔΣΕ στις βουνοκορφές του Γράμμου, όπου οι νέοι και οι νέες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν διδακτικές και συγκινητικές ιστορίες από ντόπιους συντρόφους και οπαδούς του Κόμματος.

Σκοπός της εκδρομής ήταν μέσα από την ανάδειξη της ιστορίας του ΔΣΕ, του τρίχρονου αγώνα 1946-'49 και τη διάδοση της ιστορικής αλήθειας, η νέα γενιά να διδαχθεί, να εμπνευστεί έτσι ώστε να αποκτήσει αντοχή και δύναμη για τους αγώνες που έχει μπροστά της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ