Σάββατο 9 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών: Ρεπορτάζ από τις πολύμορφες εκδηλώσεις που πραγματοποιούν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα - Αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων των επόμενων ημερών.

-- «Ριζοσπάστης» - Οπλο για την αποτελεσματικότητα των κομμουνιστών σε όλες τις συνθήκες: Αρθρο για την αναγκαιότητα της καθημερινής μελέτης, αξιοποίησης και διάδοσης της εφημερίδας του ΚΚΕ.

-- «Νερό: Κοινωνικό αγαθό ή εμπόρευμα;»: Ρεπορτάζ από την εκδήλωση που πραγματοποίησε η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ, καθώς και από τις παρεμβάσεις της Κομματικής Οργάνωσης για το ζήτημα του νερού.

«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»
Οπλο για την αποτελεσματικότητα των κομμουνιστών σε όλες τις συνθήκες

Συχνά συζητάμε για την ανάγκη βελτίωσης της μελέτης και της αξιοποίησης του «Ριζοσπάστη» και για τα απαιτούμενα μέτρα που υπηρετούν αυτό το καθήκον, για το ότι δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι καταρχήν από τη διακίνηση της εφημερίδας.

Παρόλο που αναγνωρίζεται από όλο το κομματικό δυναμικό ότι οι συνθήκες, οι εξελίξεις είναι και θα γίνουν πιο σύνθετες το επόμενο διάστημα, η ιδεολογικοπολιτική διαπάλη θα είναι ακόμα δυσκολότερη και ότι η προώθηση της στρατηγικής μας θα προχωρά μέσα από συμπληγάδες, όλη αυτή η ανησυχία δεν μεταφράζεται σε σοβαρό βήμα - στροφή στην πολύπλευρη αξιοποίηση της εφημερίδας.

Αναγκαία η αποφασιστική βελτίωση στη σχέση του κομματικού μέλους με την εφημερίδα

Το πρώτο που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι το πρόβλημα στη σχέση του κομματικού μέλους με την εφημερίδα. Υπάρχουν και αντικειμενικές αιτίες, όπως οι συνθήκες δουλειάς, τα ωράρια, το οικονομικό στοιχείο, όμως μην παραγνωρίζουμε ότι η εφημερίδα δεν προσεγγίζεται σαν αυτό που πραγματικά είναι: Ο συλλογικός πολιτικός - καθημερινός καθοδηγητής που με τον οργανωτικό του ρόλο ενιαιοποιεί την προπαγάνδα των κομμουνιστών, τους ανοίγει δρόμους στην αντιπαράθεση, κάνει πιο αποτελεσματική την παρέμβασή τους, δίνει εφόδια για να πείσουν, για να μη βρεθούν εκτεθειμένοι στα επιχειρήματα του αντιπάλου.

Το ζήτημα αυτό πρέπει να απασχολήσει τη λειτουργία των οργάνων. Πρέπει να γίνει συνείδηση ότι η καθημερινή ανάγνωση του «Ριζοσπάστη» διαπαιδαγωγεί, βοηθά στη συνολική αφομοίωση της στρατηγικής του ΚΚΕ, που η ουσιαστική της προσέγγιση απαιτεί διάβασμα με βάση και την επικαιρότητα. Αξίζει να αναρωτηθούμε: Πόσες αδυναμίες ή ακόμα και διευκρινιστικές απορίες ζητηματα πολιτικής ενημέρωσης χάνονται στην καθημερινότητα ή παραφορτώνουν την καθοδηγητική δουλειά, τις συνεδριάσεις των Κομματικών οργανώσεων και των οργάνων αντί να στηρίζονται στην καθημερινή μελέτη του «Ριζοσπάστη»;

Η διακίνηση της εφημερίδας απαιτεί σχέδιο, προετοιμασία και επιμονή

Πολλές φορές, η εφημερίδα αντιμετωπίζεται σαν ένα ακόμα υλικό που πρέπει να έχουμε στην περιοδεία, στην εξόρμηση, που πρέπει να χρεωθούμε το πρωί και να επιστρέψουμε το απόγευμα, να είμαστε εντάξει με το ταμείο. Δεν εντάσσεται οργανικά στην προπαγάνδα μας, στη διαφώτιση, παρόλο που πολλές φορές το περιεχόμενό της «δένει» με την παρέμβαση της Οργάνωσης.

Με ένα καλύτερο ψάξιμο για το «τι φταίει», μπορούμε να δούμε κι άλλες αδυναμίες μας. Μια βασική τέτοια αδυναμία είναι ότι ο σχεδιασμός της ΚΟΒ τις περισσότερες φορές δεν εστιάζει στο πώς θα πιάσουμε νέες επαφές, θα πείσουμε εργαζόμενους έξω από τις παρυφές του ΚΚΕ για την ανάγκη να μάθουν, να προσεγγίσουν τη στρατηγική του Κόμματος. Συχνά αυτό το καθήκον απλά περιγράφεται, δεν μπαίνει συγκεκριμένα στο χαρτί. Μπαίνει αντιπαραθετικά στην προσπάθεια «να βρούμε τους δικούς μας», με αποτέλεσμα να μη βασανιζόμαστε για το πώς θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί - διεισδυτικοί.

Για παράδειγμα, πρέπει να μας απασχολήσει πώς οργανώνουμε την κυριακάτικη εξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη». Σε ενα βαθμό αντιμετωπίζεται ρουτινιάρικα, αντί με την προετοιμασία της να σηματοδοτεί ότι πάμε για να γνωρίσουμε κόσμο, να αποκτήσουμε επαφές, να ενημερώσουμε, να αποκαλύψουμε, να πείσουμε. Αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν κάθε Κυριακή χτυπάμε τα ίδια κουδούνια και μόνο προεκλογικά, με καθημερινές εξορμήσεις, κάνουμε μια προσπάθεια να φτάσουμε σε περισσότερα σπίτια - προσπάθεια μάλιστα που ατονεί μετά τις εκλογές.

Είναι υπαρκτή η δυσκολία να ανοίξει η πόρτα, να μας βάλει ο άλλος σπίτι του, να μιλήσουμε. Απαιτείται πείσμα, επιμονή και προετοιμασία: Για παράδειγμα ολόκληρη τη βδομάδα να αφιερωθούμε σε ένα δρόμο, να κολλήσουμε αφίσα που θα προαναγγέλλει την εξόρμηση, να περάσουμε με ντουντούκα, να ρίξουμε φυλλάδιο κάτω από πόρτες δίνοντας ραντεβού για την Κυριακή το πρωί, για κουβέντα με το «Ριζοσπάστη». Να κάνουμε καταμερισμό ποιοι πάνε σε καινούριες πόρτες, ποιοι κάνουν περιοδεία στους καταγεγραμμένους.

Υπάρχει τέτοια πείρα από το πώς προετοιμάστηκε η περιοδεία σε χώρους δουλειάς. Στην κατεύθυνση αυτή βοηθάει να έχει προετοιμαστεί σχετική δημοσίευση που αφορά την περιοχή, ένα οξυμένο πρόβλημα, π.χ. το ΙΚΑ που κλείνει, ο παιδικός σταθμός που δεν έχει προσωπικό, το νοσοκομείο κ.ά.

«Ανοιχτή επικοινωνία» των Οργανώσεων με τον «Ριζοσπάστη»

Αλλο ζήτημα, που φαίνεται ότι θα γιγαντωθεί τα επόμενα χρόνια, αν δεν πάρουμε δραστικά μέτρα, είναι γενικά η σχέση με το διάβασμα και πιο ειδικά με το διάβασμα εφημερίδας από νεότερες ηλικίες. Ειδικά οι πιο νέοι - και με καλύτερη επαφή με το διαδίκτυο - αντιμετωπίζουν ως παρωχημένη την ενημέρωση από την εφημερίδα και αυτό φαίνεται από τη γενική πορεία που έχουν όλα τα έντυπα, όχι μόνο ο «Ριζοσπάστης». Εδώ θα κριθεί συνολικά το Κόμμα, στη διαπαιδαγώγηση, ειδικά των νεότερων συντρόφων, της ΚΝΕ. Θέλει πείσμα, επιμονή, καλή κουβέντα, συλλογική προσπάθεια και οργανωτικά μέτρα.

Η βελτίωση της εφημερίδας, η καλύτερη αξιοποίησή της περνά από όλες τις Οργανώσεις. Η «ανοιχτή επικοινωνία» που πρέπει να έχουν με το «Ριζοσπάστη» θα διευκολύνει να προετοιμάζουν καλύτερα τη διακίνηση με βάση το περιεχόμενο, να δίνουν πιο αντικειμενική εικόνα για ένα άρθρο ή ένα ρεπορτάζ, να κάνουν παρατηρήσεις, προτάσεις κ.λπ. Να στηρίζεται η δουλειά τους πιο στοχευμένα από το περιεχόμενο του «Ριζοσπάστη», ώστε να μετρηθούν βήματα και στη διακίνηση.

Πρέπει να επιμείνουμε περισσότερο στο ζωντάνεμα μέσα από την εφημερίδα της κομματικής δραστηριότητας και η αρχή έχει γίνει με το νέο τετρασέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση»: Με την καταγραφή της πείρας των Οργανώσεων, με παραδείγματα από μέτρα που απέδωσαν, με ανάδειξη των δυσκολιών και πώς αντιμετωπίζονται, με την προσέγγιση ιδιαίτερων ζητημάτων για χώρους, πέρα από την καθημερινότητα.

Με αρθρογραφία στελεχών πιο συστηματική, που βλέπει και αναδεικνύει κρίσιμες λεπτομέρειες στην πολιτική δουλειά, κάτι που δεν το κάνει η επίκαιρη αρθρογραφία.

Με τη διαμόρφωση δικτύου «ανταποκριτών» των Κομματικών Οργανώσεων που θα τροφοδοτούν με υλικό και πληροφόρηση, θα βασανίζονται στο γράψιμο, θα δημιουργούν κίνητρο στο κομματικό δυναμικό για διάβασμα και διακίνηση. Θα δίνουν στοιχεία της διαπάλης που μπορεί να συζητιούνται στον κόσμο, στη δουλειά, αλλά δεν εντάσσονται στην «επίσημη» πολιτική παρέμβαση των άλλων κομμάτων. Για παράδειγμα, πώς τοποθετήθηκε ένας συνδικαλιστής, πώς απάντησε ένας εκλεγμένος στην Τοπική Διοίκηση, τι ζητήματα προκύπτουν από την διαπάλη με τις αλλες πολιτικές δυνάμεις. Μπορεί οι Οργανώσεις να είναι εξοικειωμένες με αυτές τις πλευρές, όμως η αποκάλυψή τους βοηθάει γενικότερα στη διαπάλη, στηρίζει τις τοποθετήσεις του Κόμματος.

Γενικά στόχος μας να είναι το πιο σφιχτό δέσιμο της εφημερίδας με την κομματική ζωή και δράση. Οι Κομματικές Οργανώσεις να παίρνουν πάνω τους αυτό το δέσιμο και με την αξιοποίησή του να ανοίγονται στους εργαζόμενους, να ανεβάζουν την αποτελεσματικότητα της παρέμβασής τους.

Σταθερά και αταλάντευτα κάθε ΚΟΒ να επιδιώκει τη δημιουργία ισχυρού δικτύου διακίνησης του «Ριζοσπάστη». Μόνο έτσι θα μπορούμε να δούμε και τις αδυναμίες που μπορεί να έχει η εφημερίδα, να γίνουμε καλύτεροι. Χρειάζεται να στρατευθούν όλες οι δυνάμεις σε αυτήν την κατεύθυνση, οι οπαδοί μας που προσπαθώντας να διακινήσουν την εφημερίδα γίνονται κι αυτοί καλύτεροι.

Με πιο ολοκληρωμένο σχέδιο που να υλοποιεί τα βασικά καθήκοντα του Κόμματος μέχρι το 20ό Συνέδριο, τους στόχους οικοδόμησης, το σχέδιο ανασύνταξης του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Ο εορτασμός των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, να βρει το Κόμμα ένα μπόι πιο πάνω και στο μέτωπο της διακίνησης και αξιοποίησης του «Ριζοσπάστη».


Δ. Π.

Εκδήλωση της ΤΟ Χρηματοπιστωτικού της ΚΟ Αττικής

Με ντοκουμέντα από αγώνες εργαζομένων στις τράπεζες συνοδεύτηκε η εκδήλωση των ΤΟ Χρηματοπιστωτικού της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Στην εκδήλωση μίλησε ο Παναγιώτης Κατηφές, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, αναδεικνύοντας τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, την ηρωική συμβολή της ΕΣΣΔ στην Αντιφασιστική Νίκη, το χαρακτήρα του φασισμού και την απάντηση που πρέπει να δώσει το εργατικό κίνημα με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές. Στην ομιλία του, το στέλεχος του Κόμματος αναφέρθηκε και στην παρακαταθήκη από τον απαράμιλλο ηρωισμό των κομμουνιστών στη μάχη του λαού μας κατά τη δεκαετία του 1940, αλλά και στα συμπεράσματα από τη θετική και αρνητική πείρα του διεθνούς επαναστατικού κινήματος.

Ιδιαίτερα στάθηκε στη συμμετοχή των τραπεζοϋπαλλήλων στην αντιστασιακή δράση μέσα από το ΕΑΜ, κάνοντας αναφορά στην ΕΣΤΟ: Την Επιτροπή Συνεργασίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων, που ιδρύθηκε το 1942 με πρωτοβουλία των Συλλόγων της Εθνικής, της Αγροτικής και της Τράπεζας της Ελλάδας. Υπό την καθοδήγηση του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, η ΕΣΤΟ διαχειρίστηκε με επιτυχία τις απεργίες στον κλάδο, αλλά και τη συμμετοχή του στις μεγάλες απεργίες ενάντια στην πολιτική επιστράτευση και την τρομοκρατία από τη δράση των Ταγμάτων Ασφαλείας. Μάλιστα, στην εκδήλωση μοιράστηκε αντίγραφο του εξωφύλλου του φύλλου 9 της παράνομης εφημερίδας «ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ», έκδοσης του ΕΑΜ Εθνικής Τραπέζης.

Ο Π. Κατηφές αναφέρθηκε επίσης στο «Μπλόκο της Τράπεζας της Ελλάδας», που αποτέλεσε σταθμό στον αντιφασιστικό αγώνα των τραπεζοϋπαλλήλων, όταν στις 28/8/1943 οι Γερμανοί επιτέθηκαν σε εκδήλωση του ΕΑΜικού ΔΣ των εργαζομένων της τράπεζας που τιμούσε τους πεσόντες «τραπεζοελλαδίτες» στο Αλβανικό Μέτωπο.

Η ομιλία της εκδήλωσης έκλεισε με κάλεσμα για ένταση της πάλης για την απαλλαγή της εργατικής τάξης από την εκμετάλλευση, για τη θεμελίωση των νέων κοινωνικών σχέσεων, της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, του κεντρικού σχεδιασμού, της ενεργητικής συμμετοχής των εργαζομένων στην οργάνωση και διεύθυνση της κοινωνίας.

Βιβλιοπαρουσιάσεις στη Θεσσαλονίκη

Με παρουσίαση των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση» και «Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ;», η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ «άνοιξε» το πρόγραμμα εκδηλώσεών της για τις 9 Μάη.

Την Πέμπτη 8/5, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η ΤΕ Εκπαιδευτικών του ΚΚΕ, με ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η Θ. Καπέτη, παρουσιάζοντας το βιβλίο, αναφέρθηκε λεπτομερώς στο πώς ο φασισμός γεννιέται στα σπλάχνα του καπιταλιστικού συστήματος, σε ποια φάση της εξέλιξής του εμφανίζεται, ποιος είναι ο μόνος δρόμος για την κατάργησή του. Στη σημασία που έχει να κατανοηθεί ότι ο φασισμός αποτελεί μορφή άσκησης της εξουσίας των μονοπωλίων και ποια πρέπει να είναι η γραμμή αντιμετώπισής του από την πρωτοπορία της εργατικής τάξης. Αντίστοιχα, πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η Χρυσή Αυγή και ποιες είναι οι ευθύνες των εκπαιδευτικών, ώστε να δημιουργούν αντισώματα απέναντι στο φασισμό - ναζισμό.

Με αφορμή τα συμπεράσματα από το βιβλίο στάθηκε στην εξελισσόμενη αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, στο χαρακτήρα και το ρόλο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που αναλαμβάνει να συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική και να συμβάλει στην ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, υλοποιώντας επώδυνα για το λαό μέτρα.

Ιδιαίτερα στάθηκε στην κριτική που γίνεται στο ΚΚΕ ότι δήθεν παραπέμπει το θέμα της αποδέσμευσης από την ΕΕ στη Δευτέρα Παρουσία, αφού το συνδέει με τη λαϊκή εξουσία. Η Θ. Καπέτη σημείωσε ότι είναι άλλο πράγμα η αποδέσμευση να γίνεται με επιλογή του κεφαλαίου κι άλλο με επιλογή της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Οπως χαρακτηριστικά είπε: «Στη δική μας αντίληψη η αποδέσμευση προκύπτει μέσα σε μια πορεία συγκρούσεων με τον ταξικό αντίπαλο, μέσα από τη συνειδητή απόφαση της εργατικής τάξης να πάρει την εξουσία και τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια της. Την αποδέσμευση την αποφασίζει και τη δρομολογεί ο αποφασισμένος και απελευθερωμένος από τα καπιταλιστικά δεσμά λαός, η εργατική εξουσία, το προλεταριακό κράτος. Φυσικά, η αποδέσμευση από την ΕΕ είναι ουσιαστική προϋπόθεση για έναν φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης, για την αξιοποίηση όλων των (σε μικρό ή σε μεγαλύτερο βαθμό) αναξιοποίητων παραγωγικών - αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας (...) Η πρότασή μας λοιπόν είναι η μοναδική που δε στοιχίζει τα λαϊκά συμφέροντα κάτω από ξένες σημαίες. Είναι μια συνειδητή, σχεδιασμένη πορεία για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, για έναν ανώτερο τρόπο οργάνωσης της κοινωνικής παραγωγής που στο τιμόνι της εξουσίας - διακυβέρνησης θα βρίσκεται η εργατική τάξη».

Τριήμερες εκδηλώσεις στα Τρίκαλα

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε το τριήμερο των εκδηλώσεων για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών που οργάνωσαν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα Τρίκαλα.

Η αρχή έγινε με τη λειτουργία έκθεσης αρχειακού υλικού και αντιφασιστικού - επαναστατικού βιβλίου τα απογεύματα της Τρίτης 5/5 και της Τετάρτης 6/5 στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, η οποία προσέλκυσε το μεγάλο ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Ακολούθησε την Πέμπτη 7/5 πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση στο Πολυκέντρο του Δήμου Τρικκαίων, στην οποία μίλησε ο Σωτ. Σωτηρόπουλος, Γραμματέας της ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, ενώ προβλήθηκε βίντεο - ντοκουμέντο και παρουσιάστηκε αφηγηματικό δρώμενο με συναυλία αντιφασιστικού τραγουδιού.

70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
Υπερασπιζόμαστε την αλήθεια, προβάλλουμε τα διδάγματα από την πάλη των λαών

Τιμώντας τα 70 χρόνια από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ξεδιπλώνουν ένα πλούσιο πρόγραμμα πολύμορφων εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα. Με ανοιχτές συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις και ιστορικούς περιπάτους σε τόπους συνδεδεμένους με την ηρωική αντιφασιστική λαϊκή πάλη, με βιβλιοπαρουσιάσεις, εκθέσεις βιβλίου και αρχειακού υλικού, περιοδείες και εξορμήσεις, τιμούν τον αγώνα όσων συνέτριψαν στο πεδίο της μάχης το φασισμό - ναζισμό, προτρέποντας το λαό και τη νεολαία να σκύψουν στην Ιστορία, αντλώντας διδάγματα πολύτιμα για το σήμερα. Να αντισταθούν στους παραχαράκτες της που εξισώσουν το φασισμό με το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, προκειμένου να βάλουν εμπόδια στην πάλη του λαού για την ανατροπή του καπιταλισμού, για την οικοδόμηση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας.

Ο «Ριζοσπάστης» σήμερα συνεχίζει την παρουσίαση ορισμένων από τις κομματικές δραστηριότητες που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα για τα 70 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης, ενώ δημοσιεύει και ένα αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων για τις επόμενες μέρες.

Ανοιχτές μέχρι και αύριο οι εκθέσεις σε Χαϊδάρι και Καισαριανή

Μέχρι και αύριο Κυριακή θα λειτουργούν στα δημαρχεία Χαϊδαρίου (Στρ. Καραϊσκάκη 138, απέναντι από το «Παλατάκι») και Καισαριανής (Βρυούλων 125 και Κλαζομενών), οι δύο μεγάλες παράλληλες - με το δικό της υλικό η καθεμιά - εκθέσεις πρωτότυπου αρχειακού υλικού, φωτογραφίας και έργων Τέχνης, με τις οποίες άνοιξαν οι εκδηλώσεις του ΚΚΕ για το γιορτασμό της 70ής επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Στο συγκλονιστικό αρχειακό υλικό που εκτίθεται, ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνονται: Χειρόγραφες εφημερίδες από τόπους εξορίας, παράνομες προκηρύξεις, ανακοινώσεις από τη δράση του ΚΚΕ, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και άλλων οργανώσεων της Αντίστασης. Παράνομες εφημερίδες και έντυπα, καθώς και άλλα υλικά που μαρτυρούν και φωτίζουν την ηρωική πάλη των κομμουνιστών και του ΕΑΜικού κινήματος.

Οι εκθέσεις φωτογραφίας είναι από τις συλλογές των Κ. Μπαλάφα, Σπ. Μελετζή και Ντ. Κέσελ.

Εκτίθενται, επίσης, έργα Τέχνης, εμπνευσμένα από την αντιστασιακή πάλη του λαού, των Οικονομίδη, Μεγαλίδη, Φέρτη, Σεμερτζίδη, Τάσσου, Ζ. Μακρή, Κατσικογιάννη κ.ά.

Στους χώρους υπάρχουν, επίσης, εκθέσεις βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» και προβάλλεται βίντεο του Τμήματος Προπαγάνδας της ΚΕ του ΚΚΕ, βασισμένο στη Διακήρυξη της ΚΕ.

Οι εκθέσεις λειτουργούν 10.00 - 13.00 και 18.00 - 21.30. Και στις δύο υπάρχουν ξεναγοί, ενώ καθημερινά πραγματοποιούνται οργανωμένες επισκέψεις και περιηγήσεις στην έκθεση από Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Προσφορά

Μέλη και φίλοι της Περιφερειακής Οργάνωσης Δυτικού Τομέα Αττικής της ΚΝΕ προσφέρουν στο ΣΠ Αττικής 500 ευρώ, στη μνήμη των νεκρών για τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. «Δίνουμε υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα τους ενάντια στο σύστημα που γεννάει κρίσεις, πολέμους, εκμετάλλευση και φασισμό, γνωρίζοντας ότι αυτό αποτελεί πραγματικό φόρο τιμής στον αγώνα τους και στη θυσία τους. Ζήτω η 9η Μάη και η μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών!», σημειώνουν.

ΚΟ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση τιμής στον Γιώργη Τσαρουχά

Η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, διοργανώνει εκδήλωση σήμερα Σάββατο, στις 11.30 π.μ., στα Κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας στη Θεσσαλονίκη. Θα τιμήσει τη μνήμη του δολοφονημένου στελέχους του ΚΚΕ, βουλευτή της ΕΔΑ και μαχητή του αντιδικτατορικού αγώνα, Γιώργη Τσαρουχά, με κατάθεση στεφανιού στον τάφο του.

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Σήμερα, Σάββατο

-- Εκδήλωση παρουσίασης των εκδόσεων «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση» και «Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ;», στις 6.30 μ.μ., στο Θεατράκι Χηλής στην Καλαμαριά, με ομιλήτρια την Εφη Κουκούλα, μέλος της ΙΕ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Αύριο, Κυριακή

-- Στις 6 μ.μ. η ΚΟΒ Αρτέμιδας διοργανώνει παρουσίαση του βιβλίου «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση», στο 2ο ΚΑΠΗ (Λ. Βραυρώνος, 7η στάση). Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Φάνης Παρρής, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ.

-- Στις 11 π.μ. η ΚΟΒ Μαρκόπουλου διοργανώνει παρουσίαση του ίδιου βιβλίου, στον Πολυχώρο του Δήμου Πόρτο Ράφτη (δίπλα στο σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος»). Το βιβλίο θα παρουσιάσει η Βαγγελιώ Σεφέρη, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΟ Αττικής.

Τη Δευτέρα 11/5

-- Στις 7.30 μ.μ. η ΚΟΒ Κορωπίου διοργανώνει παρουσίαση του βιβλίου «Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ;», στη Βιβλιοθήκη του δήμου. Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Μάνος Θερμός, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΟ Αττικής.

Την Τρίτη 12/5

-- Η ΚΟ Αλμυρού Μαγνησίας του ΚΚΕ οργανώνει στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΔΣ, βιβλιοπαρουσίαση των εκδόσεων της «ΣΕ» «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση» και «Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ;». Την παρουσίαση θα κάνει η Μαρία Γαβαλά, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

-- Στην Καλαμπάκα, στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα «Νίτσας Λιάπη» στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, θα γίνει παρουσίαση των ίδιων βιβλίων από τον Χρήστο Κούτσικο, μέλος της ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ.

Την Τετάρτη 13/5

-- Στις 7.30 μ.μ. η ΤΟ Κεντρικής, Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης θα παρουσιάσει το βιβλίο «Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ;», στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σωματείου Λογιστών (Κάνιγγος 27). Την παρουσίαση θα κάνει ο Βασίλης Οψιμος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΟ Αττικής.

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα

Δραστηριότητες των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Στην Αττική

Σήμερα, Σάββατο

-- Στην Καλλιθέα, στο Αγαλμα του Σοβιετικού στρατιώτη (Λεωφ. Συγγρού και Φιλαρέτου), στις 11 το πρωί.

-- Στον Ασπρόπυργο στις 7 μ.μ. στην πλατεία Γενοκτονίας Ποντίων. Θα μιλήσει ο Ν. Μαυροκέφαλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Αύριο, Κυριακή

-- Στις 7.30 μ.μ, στο Ιλιον, στο θεατράκι του Αθλητικού Κέντρου Παλατιανής (Αν. Παπανδρέου - Λιόση). Θα μιλήσει ο Γ. Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στην Ελευσίνα, στις 11 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Θα μιλήσει ο Γ. Μπαγιαρτάκης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Σε Μακεδονία - Θράκη

Σήμερα, Σάββατο

-- Στις 7 μ.μ., στο Μεσόβουνο Εορδαίας. Θα μιλήσει ο Γ. Βήττας, Γραμματέας της ΕΠ.

-- Στις 11 π.μ., στο Ελευθεροχώρι Γιαννιτσών. Θα μιλήσει ο Γ. Χαβατζάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Καπνεργάτη στην Καβάλα. Θα μιλήσει ο Ν. Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στο Κηπουρειό Γρεβενών, στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει η Παναγιώτα Ντάγκα, Γραμματέας της ΤΕ Γρεβενών του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία της Χρύσας στην Ξάνθη. Θα μιλήσει ο Δ. Παπατολίδης, Γραμματέας της ΕΠ Αν. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει πορεία στον τόπο εκτέλεσης των έκτακτων στρατοδικείων.

Αύριο, Κυριακή

-- Στα Νέα Κερδύλλια Σερρών, στις 11 π.μ., στην Πλατεία Ηρώων 17ης Οκτώβρη 1941, η ΤΕ Σερρών του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα των Κερδυλλίων. Θα μιλήσει ο Ο. Μαάιτα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει ιστορικός περίπατος στους μαρτυρικούς τόπους.

-- Στο Εργατικό Κέντρο Φλώρινας, στις 8 μ.μ., θα μιλήσει ο Γ. Μούλης, μέλος της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Εβρου, στην Αλεξανδρούπολη, στις 7 μ.μ., θα μιλήσει η Αγγελική Ακριτίδου, μέλος της ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ.

-- Στις 10.30 π.μ., στο άγαλμα του Αντάρτη στο Κιλκίς.

Τη Δευτέρα, 11/5

-- Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς, στις 8 μ.μ., θα μιλήσει η Βασιλική Χαραμοπούλου, μέλος της ΤΕ Καστοριάς του ΚΚΕ.

Στην Κρήτη

Σήμερα, Σάββατο

-- Στο Ηράκλειο, στις 8 μ.μ., στο Πάρκο Γεωργιάδη. Θα μιλήσει ο Γραμματέας της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, Σ. Βασιλειάδης.

-- Στο Ρέθυμνο, στις 10 π.μ., στο Μνημείο Eθνικής Αντίστασης (Σοχώρα). Θα μιλήσει ο Κ. Σταυρουλάκης, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

Αύριο, Κυριακή

-- Στα Χανιά, στις 11.30 π.μ., στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, στο Θέρισσο. Θα μιλήσει ο Τ. Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στα Ανώγεια, στις 7.30 μ.μ., στο δημαρχείο. Θα μιλήσει ο Μ. Συντυχάκης, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

-- Στο Λασίθι, στις 7 μ.μ., στο Θεατράκι, στην Ιεράπετρα. Θα μιλήσει ο Σ. Συμεωνίδης, μέλος της ΕΟΕ της ΕΠ Κρήτης.

Σε Στερεά - Εύβοια

Σήμερα, Σάββατο

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Λαμίας. Θα μιλήσει ο Κ. Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Αμφισσας.

Αύριο, Κυριακή

-- Στην Ιστιαία, στις 10.30 π.μ., πολιτικό μνημόσυνο στο χώρο του νεκροταφείου, όπου εκτελέστηκαν αγωνιστές στη μάχη του Απρίλη του 1944 και ακολούθως βιντεοπροβολή αρχειακού υλικού, έκθεση βιβλίου, φωτογραφίας και ομιλία στο πρώην Δημαρχείο.

Στη Δυτική Ελλάδα

Σήμερα, Σάββατο

-- Στην κεντρική πλατεία Ληξουρίου, κατάθεση στεφάνου, στις 10.30 π.μ.

-- Στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο Βαθύ Ιθάκης, στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Ν. Μαυροκέφαλος, μέλος της ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Αύριο, Κυριακή

-- Στην Πάτρα, στην πλατεία Ελευθερίας στα Προσφυγικά, στις 10.30 π.μ.

-- Στα Σελλά Αχαΐας στις 10.30 π.μ. Θα μιλήσει η Τασούλα Μπάτσικα, μέλος της ΤΕ Πάτρας.

-- Στην Κερπινή Αχαΐας, στις 11 π.μ.. Θα μιλήσει ο Π. Ρεκούτης, μέλος της ΤΕ Υπαίθρου Αχαΐας.

-- Στη Χαλανδρίτσα, πορεία από το δημαρχείο Ερυμάνθου στο μνημείο Ηρώων που βρίσκεται στη θέση Πλατανιά. Θα γίνει ομιλία στις 11 π.μ. από τον Γ. Τσουμπρή, στέλεχος του Κόμματος.

-- Στα Καλάβρυτα, πορεία, κατάθεση στεφανιών στο μνημείο και ξενάγηση στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος, στις 12 μ.

-- Στο λιμάνι της Αμφιλοχίας, στις 11 π.μ., κατάθεση στεφανιού από τον Ν. Μωραΐτη, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας και βουλευτή.

-- Στη Λάκκα Χρέπα (Δήμος Πηνειού), στις 10 π.μ., ομιλία από τον Μπ. Καλατζή, Γραμματέα της ΚΟΒ Κάμπου του ΚΚΕ.

-- Στο Πούσι (Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας), στις 11 π.μ., κατάθεση στεφανιού και ομιλία από τον Γ. Τζαβάρα, Γραμματέα της ΚΟΒ Αρχαίας Ολυμπίας του ΚΚΕ.

-- Στα Φονικά (Δήμος Πύργου), στις 7.30 μ.μ., ομιλία από τον Χρ. Γιάνναρο, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας.

Την Τρίτη, 12/5

-- Στο Αγρίνιο, στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσει η Ειρήνη Κωνσταντακοπούλου, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας.

Σε Κόρινθο - Μεσσηνία

Σήμερα, Σάββατο

-- Στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία στα Περιβολάκια. Θα μιλήσει ο Γ. Λάμπας, Γραμματέα της ΤΕ Κορινθίας του ΚΚΕ.

-- Στις 6 μ.μ., στην πλατεία 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα.

Σε Ηπειρο - Κέρκυρα - Λευκάδα

Σήμερα, Σάββατο

-- Στις 8.30 μ.μ. στην Πάνω Πλατεία Κέρκυρας με ομιλήτρια τη Μυρσίνη Χαραλάμπους, μέλος της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ.

-- Στις 8.30 μ.μ., στο Κάστρο του Αγίου Ανδρέα στην Πρέβεζα με ομιλητή τον Κώστα Κωτσαντή, μέλος του ΓΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟ Γιαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ πραγματοποιούν πλατιά εξόρμηση στην πόλη των Γιαννίνων, στις 11 π.μ., από τον πλάτανο - Κουρμανιό.

Αύριο, Κυριακή

-- Στη Λευκάδα, στις 7 μ.μ., κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του ΕΛΑΣ στην Εγκλουβή, στις 8 μ.μ. ομιλία στην πλατεία της Καρυάς από την Δήμητρα Σταματέλου μέλος του ΓΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ.

Παράλληλα, κάθε Τετάρτη έως 27 Μάη θα γίνονται προβολές αντιφασιστικών - αντιπολεμικών ταινιών στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, στις 9.15 μ.μ.

-- Στις 8.30 μ.μ στο Εργατικό Κέντρο Αρτας. Θα μιλήσει ο Μπ. Παππάς, μέλος της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ.

Στη Θεσσαλία

Σήμερα, Σάββατο

-- Στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.

-- Στις 11 το πρωί, στο Βελεστίνο, μπροστά στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης.

-- Στη Σκιάθο, στις 8 μ.μ., στην παραλία (Μπούρτζι).

Αύριο, Κυριακή

-- Στις 8 μ.μ., στη Σκόπελο, στον κινηματογράφο ΟΡΦΕΑΣ.

-- Στις 8 μ.μ., στην Αλόννησο (αίθουσα Δημαρχείου).

-- Στις 11 π.μ., στη Δράκεια Μαγνησίας.

-- Από τις ΚΟ Αγιάς, στις 11 π.μ. στη «Χρυσαλλίδα». Θα μιλήσει ο Π. Σπήλιος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Θεσσαλίας.

Τη Δευτέρα, 11/5

-- Στις 7 μ.μ., στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο στη Λάρισα.

Σε Λέσβο - Χίο - Κω - Ρόδο

Σήμερα, Σάββατο

-- Στη Ρόδο, στις 19.00, εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου, με προβολή ταινίας και έκθεση αρχειακού υλικού και αντιφασιστικού - επαναστατικού βιβλίου.

Αύριο, Κυριακή

-- Στο Μανταμάδο, στις 11 π.μ., στο Μνημείο Λαϊκών Αγωνιστών.

-- Στην Κλειδού - Βροντάδος, στις 11 π.μ. στο μνημείο του Χ. Κανόνη, περιφερειακού Γραμματέα Αιγαίου που δολοφονήθηκε στις 21/3/1948.

-- Στην Κω, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου, στις 7 μ.μ.

Δραστηριότητες της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Αύριο, Κυριακή

-- Στις 11 π.μ., σε συγκέντρωση στα Βριλήσσια, στο Στέκι Νεολαίας (Φλωρίνης και Ολύμπου), θα μιλήσει ο Π. Παπαγεωργόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Τη Δευτέρα, 11/5

-- Στις 7.30 μ.μ., σε συγκέντρωση στο Αιγάλεω, στην πλατεία Εσταυρωμένου, θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 π.μ. περιοδεία στη μονάδα των ΕΛΤΑ στο Καματερό με επικεφαλής τον Κ. Σκολαρίκο, στέλεχος του Κόμματος.

Την Τρίτη, 12/5

-- Στις 9.30 μ.μ. περιοδεία στο κέντρο των ΕΛΤΑ στο αεροδρόμιο με επικεφαλής τον Β. Συρίγο, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Την Πέμπτη, 14/5

-- Στις 7 μ.μ. σε συγκέντρωση στα Πετράλωνα, στην αίθουσα «Παλιά Αθήνα» του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα Μερκούρη» θα μιλήσει η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του Κόμματος.

Νερό: Πάλη για συνολική ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησής του

Αποσπάσματα από την εισήγηση στην εκδήλωση της ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ με θέμα «Νερό: Κοινωνικό αγαθό ή εμπόρευμα;»

Από την εκδήλωση της ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ
Από την εκδήλωση της ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ
Εκδήλωση με θέμα «Νερό: Κοινωνικό αγαθό ή εμπόρευμα;» διοργάνωσε την Τετάρτη 22/4, η Τομεακή Επιτροπή Βόλου του ΚΚΕ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Βόλου.

Τις θέσεις του ΚΚΕ παρουσίασε ο Αντώνης Ραλλάτος, υπεύθυνος της Ομάδας Περιβάλλοντος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ, ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα, σημείωσε: «Ολες οι εξελίξεις, διεθνώς, στην ΕΕ και στη χώρα μας επιβεβαιώνουν τις αρνητικές για το λαό συνέπειες της πολιτικής της άρχουσας τάξης και της ΕΕ για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και των υπηρεσιών ύδρευσης - αποχέτευσης. Δύο γαλλικά διεθνικά μονοπώλια, η "Suez" και η "Vivendi Enviroment", ελέγχουν περίπου το 70% της αγοράς υδάτινων πόρων παγκοσμίως και έχουν βάλει στόχο την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Την τελευταία τριακονταετία σαρώνουν τον πλανήτη οι ιδιωτικοποιήσεις των φορέων διαχείρισης του νερού, αλλά και το βάθεμα της εμπορευματοποίησής του.

Το νερό - όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο - από ζωτικός φυσικός πόρος, κοινωνικό αγαθό, κοινωνική ιδιοκτησία μετατρέπεται σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα για το λαό και σε πηγή αστείρευτων κερδών για το μεγάλο κεφάλαιο».

Η πρόταση του ΚΚΕ

«Μέσα στο σημερινό πλαίσιο», τόνισε, «του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και των δεσμεύσεων της ΕΕ δεν πρόκειται να διασφαλισθεί μια φιλολαϊκή διαχείριση του νερού, ούτε η ουσιαστική ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο. Μέσα σ' αυτό το καθεστώς της σοσιαλιστικής οικονομίας όπου η γη, οι υδάτινοι πόροι (υπόγειοι και επιφανειακοί), τα δάση, τα εργοστάσια επεξεργασίας νερού, τα δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης, η υποδομή αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί θα αποτελούν κοινωνική κρατική ιδιοκτησία, ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός θα μπορεί να προβλέπει και να ικανοποιεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών στο συγκεκριμένο τομέα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας Διαχείρισης του Νερού θα υλοποιεί ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης του νερού με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία, η οποία θα αξιοποιεί και τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας, θα κατοχυρώνει το νερό ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα. Θα διασφαλίζει τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Θα ελέγχει και θα μεριμνά για την προστασία των ποταμών, λιμνών και θαλασσών από τη βιομηχανική ρύπανση, για τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό αντιπλημμυρικών έργων, για τη συντήρηση των δικτύων όμβριων υδάτων στις πόλεις. Θα εξασφαλίζει την ολοκληρωμένη διαχείριση, προστασία και οικολογική ανόρθωση των δασικών οικοσυστημάτων, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, την ανάδειξη του υδρονομικού τους ρόλου και την κοινωνικοποίησή τους.

Για να ανοίξει ο δρόμος προς αυτήν τη μόνη ελπιδοφόρα διέξοδο της εργατικής εξουσίας, οι σημερινοί αγώνες ενάντια στην εμπορευματοποίηση, με ή χωρίς ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης - αποχέτευσης, πρέπει να στοχεύουν στη συνολική ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού, που επιτρέπει την επιχειρηματική δράση με κριτήριο το κέρδος τόσο από ιδιωτικούς ομίλους όσο και από δημοτικές και μεικτές επιχειρήσεις και κοινοπραξίες. Να προταχθεί η απαίτηση ικανοποίησης του συνόλου των λαϊκών αναγκών και όχι να επιλεχθεί το δήθεν "λιγότερο επώδυνο μοντέλο" εμπορευματοποίησης του νερού.

Αγώνας για φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για το λαό, με άμεση μείωση των τιμολογίων κατά 30% σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους. Για πλήρη σταθερή εργασία για το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο. Για κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής της οδηγίας της ΕΕ για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Για άμεση υλοποίηση αναγκαίων τεχνικών έργων εξασφάλισης επάρκειας και ορθολογικής διαχείρισης του νερού, χωρίς ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης από τον αρμόδιο κρατικό φορέα (π.χ. εκτροπή άνω ρου του Αχελώου)».

Πλήθος παρεμβάσεων για το ζήτημα του νερού

Η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ, εκτός από την πρόσφατη εκδήλωση, έχει πραγματοποιήσει πλήθος παρεμβάσεων για το ζήτημα του νερού, ενώ οι κομμουνιστές παλεύουν ώστε τα ταξικά εργατικά συνδικάτα και οι μαζικοί φορείς της περιοχής να αναπτύξουν αντίστοιχη δραστηριότητα.

Παίρνοντας αφορμή από δημοσιεύματα σε τοπικά ΜΜΕ για «κύκλωμα εργολάβων» που λειτουργούσαν κατά ομάδες, με στόχο να παίρνουν έργα της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης - Αποχέτευσης του Δήμου Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ) με υψηλό κόστος, η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, αφού επεσήμανε ότι «το πρόβλημα δεν είναι μόνο το "μαγείρεμα" των αριθμών στις προσφορές που βγήκε στην επιφάνεια, είναι η ίδια η ανάθεση έργων σε εργολάβους, ότι βάζουν πόδι στο νερό τα διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα», τόνιζε: «Είμαστε απέναντι στη λογική της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών του Δήμου, μέσα σε αυτές και του νερού, και της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στα οποία συμφωνούν επί της ουσίας, αλλά διαφωνούν στον τρόπο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ απαιτεί την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νερό. Να μειωθούν άμεσα τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΜΒ κατά 50% και να δίνεται δωρεάν νερό στους άνεργους. Να μην κόβεται το νερό λόγω χρεών. Να αναπτυχθεί σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης με λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό, που να αξιοποιεί με τρόπο φιλικό στο περιβάλλον τους υδάτινους πόρους της περιοχής και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών. Καλούμε τα εργατικά σωματεία και τους φορείς να διεκδικήσουν αγωνιστικά το δικαίωμά τους στο νερό, να βάλουν φρένο στις επιδιώξεις της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων. Για να μην πούμε το νερό νεράκι».

Ανάλογη παρέμβαση έκανε τη ΤΕ Βόλου του Κόμματος και στο θέμα του νερού άρδευσης, με αφορμή τις αντιπαραθέσεις που εκδηλώνονται ανάμεσα σε εκπροσώπους της δημοτικής αρχής και των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Βόλου για την πολιτική διαχείρισης της άρδευσης από τη ΔΕΥΑΜΒ, σημειώνοντας: «Το ζήτημα της άρδευσης, σε καμιά περίπτωση, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ξεκομμένα από τη συνολική διαχείριση των υδάτινων πόρων της ευρύτερης περιοχής της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας, καθώς αφορά τις υποδομές, τα υπόγεια και επίγεια υδάτινα αποθέματα, ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και της φύσης. (...) Διεκδικούμε τη διακύμανση της τιμής του νερού, με συνολική ρύθμιση των τιμολογίων ύδρευσης - αποχέτευσης - άρδευσης, που θα εξασφαλίζει φτηνό νερό στις λαϊκές οικογένειες, στους μικρούς και μεσαίους καλλιεργητές και κτηνοτρόφους και που θα επιβαρύνει τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις. Είναι ακόμη ευνόητο ότι διεκδικούμε τη γενναία χρηματοδότηση για τα έργα υποδομών άρδευσης από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ είμαστε ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ, που βάζει φραγμό στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, εμποδίζοντας την ολοκλήρωση σημαντικών έργων για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων στη Μαγνησία και γενικά στη Θεσσαλία».

Παρεμβάσεις έγιναν, επίσης, από τους δημοτικούς συμβούλους του ΚΚΕ στο Δήμο Βόλου για τους παραφουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΜΒ, για τη διακοπή της παροχής νερού σε καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης, καθώς και σε κατοίκους της Πορταριάς και Μακρινίτσας, οι οποίοι δεν έχουν συνδεθεί με το δίκτυο αποχέτευσης από οικονομική αδυναμία.

Διάβημα προς τη δημοτική αρχή, ζητώντας μείωση κατά 30% των λογαριασμών της ΔΕΥΑΜΒ, χορήγηση δωρεάν νερού σε οικογένειες μακροχρόνια ανέργων, πλήρη και ρητή απαγόρευση της διακοπής του νερού σε οικογένειες ανέργων και απλήρωτων χωρίς προϋποθέσεις, έκαναν και εργατικά σωματεία (Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», Σωματείο Εργαζομένων Coca - Cola 3Ε, Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Ν. Μαγνησίας, Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου Ν. Μαγνησίας, Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας, Σωματείο Εργαζομένων «Μαρινόπουλου» Ν. Μαγνησίας, Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας, Σωματείο Καθαριστριών Ν. Μαγνησίας, Σύλλογος Θερμοϋδραυλικών Εγκαταστάσεων Ν. Μαγνησίας).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ