Παρασκευή 4 Ιούλη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαβάστε σήμερα στο ένθετο «Διεθνή και Οικονομία»:
  • Στελέχη τεχνολογικών κολοσσών των ΗΠΑ αναλαμβάνουν βαθμοφόροι στον Στρατό! Η απόλυτη σύμφυση των μονοπωλίων της τεχνολογίας με τις Ενοπλες Δυνάμεις
  • Απιαστο όνειρο οι διακοπές για 1 στα 2 λαϊκά νοικοκυριά. Με ...εκπτώσεις στη διάρκεια και τους προϋπολογισμούς δραπετεύουν τα υπόλοιπα
  • Καύσωνας στην Ευρώπη: Χιλιάδες θάνατοι στον βωμό του κέρδους και της πολιτικής του κόστους - οφέλους
  • Παζάρια στη σκιά του «εμπορικού πολέμου»: «Μικρότερη αφέλεια» και «μεγαλύτερη φιλοδοξία» ψάχνει η ΕΕ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Στελέχη τεχνολογικών κολοσσών σε ρόλο ... συνταγματάρχη!

Το «Απόσπασμα 201» αποτυπώνει την απογείωση της συνεργασίας ανάμεσα στον στρατό και τα μονοπώλια της τεχνολογίας αιχμής, σε συνθήκες κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Τα στελέχη των ομίλων της τεχνολογίας ορκίζονται αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού
Τα στελέχη των ομίλων της τεχνολογίας ορκίζονται αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού
Τέσσερα ανώτερα στελέχη των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών «Palantir», «Meta» και «OpenAI» διορίστηκαν επίσημα αντισυνταγματάρχες του αμερικανικού στρατού, μετά τη δημιουργία μιας «ειδικής» μονάδας για ειδικούς των μεγάλων τεχνολογικών ομίλων, που η σημασία τους για τον αμερικανικό στρατό αναβαθμίζεται.

Στις 13 Ιουνίου, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε τη δημιουργία του «Αποσπάσματος 201», γνωστού και ως «Executive Innovation Corps» (Σώμα Εκτελεστικής Καινοτομίας), το οποίο περιγράφει ως «μια νέα πρωτοβουλία που αποσκοπεί στη συγχώνευση της τεχνογνωσίας αιχμής με τη στρατιωτική καινοτομία».

«Το "Απόσπασμα 201" είναι μια προσπάθεια προσέλκυσης ανώτερων στελεχών του τεχνολογικού τομέα, για να υπηρετήσουν με μερική απασχόληση στην Εφεδρεία του Στρατού ως ανώτεροι σύμβουλοι», αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει:

«Σε αυτόν τον ρόλο, θα εργαστούν σε στοχευμένα, έργα για να βοηθήσουν στην καθοδήγηση γρήγορων και επεκτάσιμων τεχνολογικών λύσεων σε σύνθετα προβλήματα. Φέρνοντας την τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα στο στρατό, το "απόσπασμα 201" ενισχύει προσπάθειες όπως η "πρωτοβουλία αναμόρφωσης του Στρατού", η οποία στοχεύει να κάνει τις ένοπλες δυνάμεις πιο ευέλικτες, πιο έξυπνες και πιο αποτελεσματικές».

Οι τέσσερις νέοι αξιωματικοί είναι διευθύνοντες σύμβουλοι των τριών κολοσσών. Η ορκωμοσία τους «είναι μόνο η αρχή μιας μεγαλύτερης αποστολής που έχει ως στόχο να εμπνεύσει περισσότερους επαγγελματίες του τεχνολογικού τομέα να υπηρετήσουν χωρίς να εγκαταλείψουν την καριέρα τους, δείχνοντας στη νέα γενιά πώς μπορούν να κάνουν τη διαφορά φορώντας τη στολή», αναφέρει ο αμερικανικός στρατός.

Οι «δύσκολες εποχές» ανεβάζουν τα κέρδη

Οι «Meta» και «OpenAI» είναι γνωστές ως ιδιοκτήτριες των Facebook/Instagram και ChatGPT αντίστοιχα. Ωστόσο, έχουν αναπτύξει στενή συνεργασία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και για τις ανάγκες του αμερικανικού στρατού. Η διαβόητη «Palantir» εστιάζει ιδιαίτερα σε πελάτες όπως οι ένοπλες δυνάμεις, οι κυβερνητικές υπηρεσίες και τα υπουργεία, οι μυστικές υπηρεσίες.

Η μετοχή της «Palantir» έχει μακράν την καλύτερη απόδοση του χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500 για το έτος, σε μεγάλο βαθμό χάρη στα τεράστια συμβόλαια που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση Τραμπ. Είναι εταιρεία λογισμικού, που δημιουργεί πλατφόρμες συλλογής, σύνδεσης και ανάλυσης δεδομένων. Χρηματοδοτήθηκε από την ίδρυσή της, το 2003, από τον επενδυτικό βραχίονα της CIA, την «In-Q-Tel», η οποία δαπάνησε συνολικά πάνω από 300 εκατ. δολάρια στην «Palantir», και για χρόνια παρέμεινε ο μοναδικός της πελάτης.

Οι περιγραφές των προϊόντων της «Palantir» είναι κάπως ασαφείς. Σύμφωνα με τον συνιδρυτή της εταιρείας, Alex Carp, η «Palantir» «είναι εδώ για να αναστατώσει (...) και όταν είναι απαραίτητο, να τρομάξει τους εχθρούς και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να τους σκοτώσει». Σε συνέντευξη, είπε: «Αυτή είναι μια εταιρεία που δημιουργήθηκε για δύσκολες εποχές. Οι δύσκολες εποχές είναι πολύ καλές για την "Palantir", επειδή δημιουργούμε προϊόντα (...) που είναι κατασκευασμένα για τον κίνδυνο».

Τα τελευταία χρόνια, η «Palantir» έχει αναδειχθεί σε κυρίαρχη εταιρεία στον χώρο της συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών. Πλέον, απολαμβάνει απεριόριστη πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα πολιτών στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού. Στο πελατολόγιό της εντάσσονται το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας, η CIA, η NSA, το FBI, η ICE και η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού.

Σε αρκετές περιπτώσεις, έχει αναλάβει «έργα» του αμερικανικού στρατού που άλλες τεχνολογικές εταιρείες έχουν αρνηθεί ύστερα από αντιδράσεις εργαζομένων. Ετσι, η «Palantir» έχει αναπτύξει τη φήμη μιας εταιρείας που δεν αντιμετωπίζει τέτοια «ηθικά» διλήμματα. Αλλωστε, ο Carp είχε προειδοποιήσει τους υποψήφιους εργαζόμενους της εταιρείας: «Αν δεν αισθάνεστε άνετα να υποστηρίζετε τις νόμιμες προσπάθειες της Αμερικής και των συμμάχων της στο πλαίσιο του πολέμου, μην ενταχθείτε στην "Palanti,r"».

Η «Palantir» έχει συνάψει συμφωνίες με πολλούς από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της τεχνολογίας. Για παράδειγμα, τον περασμένο Αύγουστο, ανακοίνωσε με τη «Μicrosoft» μια νέα συνεργασία, για την παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών ανάλυσης και τεχνητής νοημοσύνης σε απόρρητα δίκτυα για κρίσιμες επιχειρήσεις εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

«Πρόκειται για μια πρωτοποριακή, ολοκληρωμένο πακέτο τεχνολογιών που θα επιτρέπει σε κρίσιμες αποστολές εθνικής ασφάλειας να αξιοποιούν τα κορυφαία μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) της "Microsoft" μέσω της υπηρεσίας Azure OpenAI Service εντός των πλατφορμών τεχνητής νοημοσύνης της "Palantir" σε κυβερνητικά και απόρρητα περιβάλλοντα cloud της "Microsoft"», ανέφεραν οι δύο εταιρείες σε κοινή ανακοίνωση.

Για τις ανάγκες της νέας εποχής των ανταγωνισμών

Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε την ημέρα που ο αμερικανικός στρατός αποκάλυψε την δημιουργία του «αποσπάσματος 201», ο Shyam Sankar, Διευθύνων Σύμβουλος Τεχνολογίας της «Palantir», εξήγησε τους λόγους που η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει ο στρατός τις «τεχνικές ικανότητες» των τεχνολογικών κολοσσών.

Ο διευθυντής της «Palantir» ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις όπως αυτή με τους βομβητές της Μοσάντ, που σκότωσε δεκάδες αξιωματικούς της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, και η πρόσφατη επίθεση της Ουκρανίας σε στρατηγικές αεροπορικές βάσεις της Ρωσίας με drones κρυμμένα σε κοντέινερ, είναι επιθέσεις που «αποδεικνύουν ότι η τεχνολογία έχει αλλάξει, για άλλη μια φορά, το πεδίο της μάχης» και ότι «ο στρατός μας πρέπει να αλλάξει μαζί της».

«Πριν από μια δεκαετία, θα ήταν αδιανόητο τόσοι πολλοί τεχνολογικοί κολοσσοί να συμμαχήσουν ανοιχτά με τον αμερικανικό στρατό», έγραψε. «Ομοίως, θα ήταν ασυνήθιστο για τον στρατό να ζητήσει την υποστήριξη της επιχειρηματικής ελίτ της χώρας, πόσο μάλλον να δημιουργήσει ένα ειδικό σώμα, ώστε να μπορεί να αξιοποιήσει τα τεχνικά ταλέντα του στην υπηρεσία της κυβέρνησης».

Τι είναι όμως αυτό που έκανε πραγματικότητα όλα αυτά που πριν από δέκα χρόνια ήταν αδιανόητα; Η δημιουργία της τεχνολογικής ομάδας ήταν «απαραίτητη», όπως υπογράμμισε ο Sankar, λόγω μιας γεωπολιτικής «μεγάλης αλλαγής», στην οποία «οι πόλεμοι στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και, πάνω απ' όλα, η απειλή ενός πολέμου στον Ειρηνικό» έχουν «εστιάσει την προσοχή της χώρας και έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια κινητοποίησης».

Η τεχνολογική υπεροχή αναπόσπαστο κομμάτι της πάλης για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα

Η ανάπτυξη και η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στα πεδία του ιμπεριαλιστικού πολέμου και των μυστικών υπηρεσιών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της μάχης για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ, όπως και οι ευρωατλαντικοί τους σύμμαχοι έχουν επιταχύνει τις προσπάθειές τους σε διάφορους τομείς, με αιχμή του δόρατος την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, προχωρώντας σε νέες επενδύσεις για την ενσωμάτωσή τους στην ανάπτυξη όπλων, συστημάτων πρόβλεψης πολέμου και κυβερνοασφάλειας.

Οι νέες τεχνολογίες, που αναπτύσσονται υπό τον έλεγχο των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, «ενδυναμώνουν» τους ιμπεριαλιστές και τους στρατούς τουςμ την ώρα που αυτοί προετοιμάζονται εντατικά για μια γενικευμένη ανάφλεξη, στη μάχη για την πρωτοκαθεδρία.

Τα βήματα ενσωμάτωσης όλο και περισσότερων κλάδων στην οικονομία του πολέμου αποτελούν καμπανάκι κινδύνου για τους λαούς. Κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στο καπιταλιστικό σύστημα γενικότερα που αναπτύσσει την έρευνα και την τεχνολογία με κριτήριο το κέρδος και τις ανάγκες των πολεμικών μηχανών.


Δ. Μ.

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ - ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ!
Ονειρο θερινής νυκτός και φέτος οι διακοπές για τα λαϊκά νοικοκυριά

Ενας στους δύο δεν πρόκειται να πάει πουθενά, ενώ και όσοι φεύγουν θα λείψουν λίγες μέρες και με «σφιχτά» οικονομικά

Τα έξοδα για λίγες μέρες διακοπών ρίχνουν έξω τον προϋπολογισμό της λαϊκής οικογένειας

Eurokinissi

Τα έξοδα για λίγες μέρες διακοπών ρίχνουν έξω τον προϋπολογισμό της λαϊκής οικογένειας
Με την καλοκαιρινή σεζόν να έχει μπει για τα καλά, πολλοί είναι οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες που βλέπουν το πλάνο των διακοπών ...να τους κουνάει μαντήλι και φέτος. Κι αυτό γιατί οι μισθοί πείνας, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις - φωτιά στο κόστος σε μια σειρά προϊόντα και υπηρεσίες, καθιστούν απαγορευτικές για την εργατική τάξη έστω και μερικές μέρες ανάπαυλας μακριά από τον τόπο κατοικίας.

Την ώρα που το λαϊκό δικαίωμα στον τουρισμό στενάζει κάτω από τα βάρη της καθημερινότητας, οι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου είναι οι μόνοι κερδισμένοι, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι τουρισμός - εμπόρευμα και λαϊκές ανάγκες δεν «κολλάνε» με τίποτα...

* * *

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, 1 στις 4 λαϊκές οικογένειες δεν θα κάνει καθόλου διακοπές φέτος, αφού το 26% των οικογενειών δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο κόστος έστω και για λίγες μέρες. Οι μονογονεϊκές οικογένειες και εκείνες με 3-4 παιδιά ή παραπάνω είναι οι πλέον ευάλωτες, με τα ποσοστά αδυναμίας να αγγίζουν το 50% - 60%. Οι τετραμελείς οικογένειες με 2 παιδιά δυσκολεύονται να κάνουν διακοπές σε ποσοστό 40%.

Την ίδια στιγμή 1 στους 2 (52%) δεν σχεδιάζει να κάνει διακοπές φέτος το καλοκαίρι (έρευνα του ΙΕΛΚΑ), ενώ από το 48% που σκοπεύει να κάνει διακοπές το 33% δηλώνει ότι θα λείψει περιορισμένες μέρες, το 14% ότι θα ταξιδέψει όπως κάθε χρόνο και μόλις το 1% ότι θα κάνει διακοπές για περισσότερες μέρες. Από το παραπάνω σύνολο, το 38% υπολογίζει να κάνει διακοπές για 8 έως 14 μέρες και το 24% για 4 έως 7 μέρες, με τον μέσο χρόνο διακοπών για όσους τελικά ταξιδέψουν να διαμορφώνεται στις 11,3 μέρες.

Ως προς τη διαμονή, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι από αυτούς που σχεδιάζουν κάνουν διακοπές το 31% δηλώνει πως θα πάει στο δικό του εξοχικό σπίτι, το 23% πως θα φιλοξενηθεί στο σπίτι τρίτου προσώπου και το 21% πως θα μείνει σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Μόνο ένα 7% επιλέγει διαμονή σε ξενοδοχείο και 1% την κρουαζιέρα. Ενα 5% των ερωτηθέντων θα πάει για camping και ένα αντίστοιχο ποσοστό θα ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Οσον αφορά τον προορισμό, το 60% προσανατολίζεται σε κάποιο μέρος στην ηπειρωτική Ελλάδα κοντά σε θάλασσα, δείγμα των πανάκριβων ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, που κάνουν απαγορευτική τη μετακίνηση σε κάποιο νησί. Ακολουθούν τα νησιά με 28%, ένα 12% δηλώνει ότι θα παραθερίσει στην ορεινή ηπειρωτική Ελλάδα και διακοπές στο εξωτερικό εξετάζει το 9%.

Στο μεταξύ, το συντριπτικό 61% δηλώνει ότι θα μειώσει τη δαπάνη για αγορές στις φετινές διακοπές. Οι παράγοντες που οδηγούν σε αυτό είναι το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα (για το 68%), το αυξημένο κόστος εισιτηρίων (32%), διαμονής (30%), εστίασης (22%) και καυσίμων (16%).

Η ακρίβεια σε συνδυασμό με το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα «χτυπούν» και τη διατροφή. Οι μισοί από αυτούς που θα φύγουν μαγειρεύουν οι ίδιοι, το 62% επισκέπτεται συχνά καταστήματα τροφίμων, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ και το 71% φούρνους και αρτοπωλεία. Μόνο ένα 21% δηλώνει ότι δεν μαγειρεύει την περίοδο των διακοπών.

Φαίνεται λοιπόν ότι το δικαίωμα στις διακοπές γίνεται όλο και πιο άπιαστο για τη λαϊκή οικογένεια, τους εργαζόμενους και τη νεολαία, αφού το αυξημένο κόστος σε συνδυασμό με το καθηλωμένο εισόδημα βάζουν απροσπέλαστα εμπόδια για λίγες ανάσες ξεκούρασης και αναψυχής.

Αλλά ακόμα κι αυτοί που θα κάνουν μια ολιγοήμερη απόδραση θα αναγκαστούν είτε να κόψουν από άλλες ανάγκες, είτε γυρνώντας πίσω να κάνουν οικονομία από την... οικονομία, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος ζωής, που βέβαια δεν πάει ποτέ διακοπές!

Απλησίαστες οι τιμές

Οι ανατιμήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι απανωτές, με τα μονοπώλια της ακτοπλοΐας να στήνουν πάρτι κερδοφορίας και φέτος. Για να ταξιδέψει ένα ζευγάρι από τον Πειραιά στα Χανιά, για παράδειγμα, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών Ναύλων θα δαπανήσει για την οικονομική θέση (ούτε λόγος για καμπίνα) συνολικά 100 ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 8,20% συγκριτικά με πέρυσι.

Το κόστος αυτό ανεβαίνει επιπλέον 93 ευρώ αν θέλουν να ταξιδέψουν μαζί με το αυτοκίνητό τους. Περίπου δηλαδή 200 ευρώ για το πήγαινε και άλλα τόσα για το έλα! Μια τετραμελής οικογένεια που θα θελήσει το φετινό καλοκαίρι να ταξιδέψει από τον Πειραιά στη Ρόδο θα ξοδέψει περίπου 330 ευρώ για μονή διαδρομή!

Συνολικά οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων παρουσιάζουν φέτος αύξηση της τάξης του 10% - 15%. Φυσικά, το κόστος εκτοξεύεται κι άλλο όταν μιλάμε για μετακίνηση με τα γρήγορου τύπου πλοία ή με αεροπλάνο.

Ακόμα κι αν κάποιος επιλέξει να μετακινηθεί οδικώς θα χρειαστεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, για διόδια και βενζίνη. Αλλά και όσοι διαθέτουν σπίτι σε παραθεριστικό προορισμό, ή μπορούν να φιλοξενηθούν, ή επιλέγουν την εναλλακτική του κάμπινγκ, θα πληρώσουν ακριβά τη μετακίνησή τους. Η κατάσταση βέβαια δυσκολεύει κι άλλο για όσους δεν διαθέτουν κάποια από τις παραπάνω επιλογές, άρα θα αναγκαστούν να κλείσουν κατάλυμα.

Οσον αφορά το κόστος των καταλυμάτων, οι δείκτες για το φετινό καλοκαίρι δείχνουν περαιτέρω αύξηση. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, η μέση τιμή δίκλινου δωματίου τον Απρίλη ήταν 109 ευρώ ανά διανυκτέρευση, ποσό που όσο προχωράει η σεζόν αυξάνεται.

Στα έξοδα συνυπολογίζονται οι χρεώσεις στις παραλίες με τις οποίες θα έρθουν αντιμέτωποι οι ταξιδιώτες. Οι μπίζνες απλώνονται μέχρι και στην εκμετάλλευση της αμμουδιάς, του ήλιου και του νερού, εκεί όπου οι τιμές για τις ξαπλώστρες από ...χρυσάφι ζαλίζουν, με τις περισσότερες παραλίες να είναι ιδιωτικοποιημένες ή βορά στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Στην εξίσωση προστίθεται το κόστος διατροφής, ακόμα κι αν επιλέξει κάποιος να μαγειρέψει μόνος του, λόγω του κόστους βασικών αγαθών, πολλώ δε μάλλον αν φάει έξω.

Ενδεικτικά, το κόστος του «πακέτου διακοπών» εσωτερικού (μεταφορά, καταλύματα, εστίαση) το 2024 είχε αυξηθεί πάνω από 36% σε σύγκριση με το 2020. Οσο για το πακέτο διακοπών εξωτερικού, επίσης είχε ακριβύνει πάνω από 29% για το ίδιο διάστημα (ΕΛΣΤΑΤ). Η μέση τιμή για τα πακέτα διακοπών στην Ελλάδα τον Ιούλη του 2024 σε σχέση με έναν χρόνο πριν αυξήθηκε κατά 7,7% (Eurostat). Πέρυσι στην ΕΕ οι τιμές των πακέτων διακοπών εσωτερικού αυξήθηκαν κατά 11,1%, ενώ του εξωτερικού κατά 5,7%.

Την ίδια στιγμή, το πρόγραμμα - κοροϊδία του Κοινωνικού Τουρισμού, που επιδοτεί μόνο ένα μέρος τους κόστους για διαμονή και μετακίνηση, είναι «σταγόνα στον ωκεανό» για εκείνους που θα «ανακηρυχθούν» φτωχότεροι ανάμεσα στους φτωχούς, και άρα θα λάβουν voucher για τις διακοπές τους.

Το κεφάλαιο ο μόνος κερδισμένος

Την ώρα που δυο μισθοί δεν φτάνουν έστω και για λίγες μέρες παραθερισμού, οι επιχειρηματικοί κολοσσοί του Τουρισμού (ξενοδοχειακοί όμιλοι, tour operators, ναυτιλιακές εταιρείες και λοιποί) βλέπουν τα κέρδη τους να εκτινάσσονται, με τον τουρισμό να οδεύει προς νέο ρεκόρ αφίξεων όσον αφορά τους ξένους επισκέπτες, με την Κρήτη να κόβει την κορδέλα και να ακολουθούν τα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο σύνολο της θερινής σεζόν φέτος οι προσφερόμενες θέσεις είναι 28,5 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση +5,2% από πέρυσι, που ήταν 27,1 εκατ.

Τρεις μήνες πριν μπει το καλοκαίρι, οι αφίξεις στα τουριστικά καταλύματα σημείωσαν αύξηση της τάξης του 3,5% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2024. Την ίδια στιγμή, τον φετινό Απρίλη καταγράφηκαν 228 χιλιάδες καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης (έτοιμα να δεχτούν το καλοκαίρι τους επισκέπτες), αυξημένα κατά 16.000 σε σχέση με τον Απρίλη του 2024, δείχνοντας τις επενδύσεις κεφαλαίων που έγιναν και σε καινούργια καταλύματα, πέρα από ανακαινίσεις, επεκτάσεις, αναβαθμίσεις ή εξαγορές.

Ο ΙΝΣΕΤΕ υπογραμμίζει σε σχετική έκθεσή του πως είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι για πρώτη φορά το 2025 ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο ήδη από τον Απρίλη, ενώ την προηγούμενη χρονιά το αντίστοιχο όριο είχε καταγραφεί μόλις τον Ιούλη, που αποτελεί και μήνα αιχμής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το α' τρίμηνο του τρέχοντος έτους ο τζίρος των καταλυμάτων αυξήθηκε κατά 7,5% και ανήλθε σε 488,4 εκατ. ευρώ.

Οπως δείχνουν έρευνες, μάλιστα, η χώρα μας συγκαταλέγεται στην πρώτη πεντάδα των πιο ακριβών τουριστικών προορισμών στην Ευρώπη ως προς τη διαμονή σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς για τι τζίρους θα μιλάμε μετά το κλείσιμο της τουριστικής σεζόν, με έμφαση στον λεγόμενο «τουρισμό υψηλών εισοδημάτων».

Κοινωνικό δικαίωμα, όχι εμπόρευμα!

Στο έδαφος του καπιταλισμού οι διακοπές είναι προνόμιο όλο και λιγότερων, οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους αποκλείονται διαρκώς από την ξεκούραση και τη χαλάρωση προκειμένου να αναπληρώσουν την εργατική τους δύναμη, ενώ συγχρόνως ξεζουμίζονται, χύνοντας νυχθημερόν τον ιδρώτα τους για να κερδοφορεί το κεφάλαιο στη «βαριά βιομηχανία».

Οι διεκδικήσεις σωματείων και φορέων για φτηνές και ποιοτικές διακοπές για όλους, με αυξήσεις στους μισθούς, διεύρυνση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, μείωση των τιμών εισιτηρίων και ναύλων, κατάργηση των διοδίων και των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, κρατική μέριμνα για τη διαμονή, δωρεάν μετακίνηση για φοιτητές, ΑμεΑ, ανέργους κ.λπ., φωτίζουν τον αγώνα που πρέπει να δυναμώσει για να πάρουν τα λαϊκά στρώματα ανάσα και να αποσπάσουν κάποιες κατακτήσεις, σε σύγκρουση με την εμπορευματοποίηση της αναψυχής και την πολιτική που θωρακίζει τα κέρδη των εφοπλιστών, των ξενοδόχων, των tour operators κ.λπ.

Αναγκαία προϋπόθεση για να γίνουν οι διακοπές κοινωνικό αγαθό γι' αυτούς που πραγματικά παράγουν τον πλούτο είναι η ανατροπή του καπιταλισμού που έχει σαπίσει, η κατάργηση του κέρδους ως κριτήριο στην οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας. Ο σοσιαλισμός είναι η απάντηση στην αγωνία των λαϊκών οικογενειών να καλύψουν σήμερα ακόμα και στοιχειώδεις ανάγκες τους, την ίδια ώρα που οι δυνατότητες της εποχής αυξάνονται κατακόρυφα, λόγω της ανόδου της παραγωγικότητας, της προόδου της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Υπάρχει άλλωστε και το ιστορικό προηγούμενο: Στις χώρες όπου οικοδομούνταν ο σοσιαλισμός τον 20ό αιώνα οι διακοπές ήταν εξασφαλισμένο και κατοχυρωμένο κοινωνικό δικαίωμα για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, καθώς με ευθύνη του κράτους παρέχονταν σε όλους τα μέσα για ξεκούραση, ποιοτικό χρόνο και αναψυχή.


Κ. Πολ.

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΗΠΑ - ΒΙΕΤΝΑΜ
Εντονη αντίδραση από την Κίνα

Δηλώνει έτοιμη να προστατεύσει «τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της»

Το επίκεντρο γύρω από το οποίο περιστρέφονται όλες οι εξελίξεις στο παγκόσμιο εμπόριο και στη γεωστρατηγική - τον σφοδρό ανταγωνισμό ΗΠΑ και Κίνας - ήρθαν να φωτίσουν οι υψηλοί τόνοι με τους οποίους αντέδρασε η κινεζική κυβέρνηση όταν η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι έκλεισε εμπορική συμφωνία με το Βιετνάμ.

«Χαιρόμαστε να βλέπουμε όλα τα μέρη να επιλύουν τις εμπορικές διαμάχες με τις ΗΠΑ μέσω ισότιμων διαπραγματεύσεων, αλλά είμαστε σθεναρά αντίθετοι σε οποιοδήποτε μέρος συνάπτει συμφωνία σε βάρος των συμφερόντων της Κίνας», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, μετά την ανακοίνωση για τη συμφωνία Ουάσιγκτον - Ανόι, και πρόσθεσε: «Αν προκύψει κάτι τέτοιο, η Κίνα θα αντεπιτεθεί αποφασιστικά για να προστατεύσει τα δικά της νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα».

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, η συμφωνία προβλέπει ότι το Βιετνάμ θα πληρώσει δασμό 20% για όλα τα προϊόντα που εξάγει στις ΗΠΑ, αλλά και δασμό 40% για τα προϊόντα που μεταφορτώνονται.

Σήμερα πολλές χώρες αξιοποιούν το Βιετνάμ ως ενδιάμεσο σταθμό για να εξάγουν προϊόντα που παράγουν εργοστάσια με έδρα στο δικό τους έδαφος.

Την ίδια στιγμή, σημαντικά διαφορετικά δεδομένα για τις εμπορικές ισορροπίες ίσως προκύψουν και από την πορεία των συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και - τουλάχιστον επί χρόνια - στενών τους εταίρων.

Εκτός από τις δυσκολίες που φαίνεται ότι παραμένουν στις διαπραγματεύσεις της Ουάσιγκτον με το Τόκιο, καθυστέρηση εντοπίζεται και σε αυτές με τη Σεούλ.

Οπως είπε ο νέος ηγέτης της Νότιας Κορέας Λι Τζε Μιούνγκ, «εμείς κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε» αλλά «δεν είναι ακόμα σαφές σε κάθε πλευρά τι θέλει η άλλη πλευρά», αναγνωρίζοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν εύκολες μέχρι στιγμής». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την πρώτη εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που έδωσε ως Πρόεδρος της χώρας, όπου είπε ότι η κυβέρνησή του θα πορευτεί «βασισμένη στην ισχυρή συμμαχία Νότιας Κορέας - ΗΠΑ, στη στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, βελτιώνοντας την ίδια στιγμή "απαλά" τις σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία» και έτσι «θα προστατεύσουμε την ειρήνη και τις ζωές των ανθρώπων μας, μέσω πραγματιστικής διπλωματίας που θα επικεντρώνεται στα εθνικά συμφέροντα».

Οπως εκτιμάται στη Σεούλ, χωρίς συμφωνία με τις ΗΠΑ ή παράταση των συνομιλιών οι αμοιβαίοι δασμοί στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ θα αυξηθούν στο 25%, από 10% που είναι σήμερα. Η δε Κεντρική Τράπεζα της χώρας υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ το τρέχον έτος σε 0,8%, από 1,5%, αποδίδοντας την ευθύνη στην αβεβαιότητα σχετικά με τους δασμούς.

  • Περιορισμούς που επέβαλε πρόσφατα η Ουάσιγκτον σε εξαγωγές λογισμικού τσιπ στην Κίνα ανέστειλε το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας των ΗΠΑ. Την εξέλιξη επιβεβαίωσαν εκπρόσωποι των αμερικανικών εταιρειών «Synopsys» και «Cadence», που εκτιμάται ότι το 2024 κατείχαν το 31% και το 30%, αντίστοιχα, της παγκόσμιας αγοράς αυτοματισμού ηλεκτρονικού σχεδιασμού (EDA - electronic design automation).
«ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ»
Ολα τα «εργαλεία» βρίσκονται στο τραπέζι

Αβέβαιη η κατάληξη και των νέων διαπραγματεύσεων ΕΕ - ΗΠΑ, ενώ εντός της Ευρωένωσης διατυπώνονται διάφορες απόψεις

Συνάντηση ντερ Λάιεν - Βανς τον περασμένο Φλεβάρη, όταν η πρώτη τόνιζε πως «αλλάζουν οι κανόνες της τελευταίας 70ετίας»

2025 The Associated Press. All

Συνάντηση ντερ Λάιεν - Βανς τον περασμένο Φλεβάρη, όταν η πρώτη τόνιζε πως «αλλάζουν οι κανόνες της τελευταίας 70ετίας»
«Επιθυμούμε μια λύση έπειτα από διαπραγμάτευση, όμως γνωρίζετε όλοι πως την ίδια ώρα προετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο καμία ικανοποιητική συμφωνία να μην βρεθεί», δήλωσε ξανά χτες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς ελάχιστα 24ωρα πριν την 9η Ιούλη - που αναμένονται τα αποτελέσματα συνομιλιών ώστε να κριθεί αν θα εφαρμοστούν δασμοί που είχαν ανακοινωθεί πριν τις 2 Απρίλη 2025 από ΗΠΑ και άλλες χώρες - δεν υπήρχε ακόμα συγκεκριμένο αποτέλεσμα στις συνομιλίες Βρυξελλών - Ουάσιγκτον.

Ο αρμόδιος Επίτροπος, Μάρος Σέφκοβιτς, βρέθηκε ξανά για επαφές στην αμερικανική πρωτεύουσα, με αμφίβολο ωστόσο αποτέλεσμα και ενώ οι Βρυξέλλες διαμήνυαν (βλ. όπως το εξέφρασε η ντερ Λάιεν) ότι «εμείς θα υπερασπιστούμε το ευρωπαϊκό συμφέρον εφόσον καταστεί αναγκαίο (...) όλα τα εργαλεία βρίσκονται στο τραπέζι».

Θυμίζουμε ότι εξετάζοντας τα πιθανά αντίμετρα σε μια αμερικανική επιμονή να μη βρεθεί «λύση» ικανοποιητική και για την ευρωπαϊκή πλευρά, η ΕΕ έχει «απειλήσει» να επιβάλει σε αμερικανικές εισαγωγές (αυτοκινήτων, αεροσκαφών κ.τ.λ.) δασμούς που αθροιστικά θα φτάνουν μέχρι και τα 95 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μπέσεντ: «Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε»

Η επικεφαλής της Κομισιόν είπε πάντως και ότι «στοχεύουμε την 9η Ιουλίου (...) διότι έχουμε τον μεγαλύτερο όγκο εμπορικών συναλλαγών στον κόσμο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ» (ο όγκος των διμερών συναλλαγών εκτιμάται στο 1,5 τρισεκατομμύριο ευρώ).

Χτες το απόγευμα (ώρα ΗΠΑ), ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε ότι ο εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Τζέιμισον Γκριρ, θα «εργαστεί επιμελώς το Σαββατοκύριακο» με Ευρωπαίους αξιωματούχους και «θα δούμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε με την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Βεβαίως, στην «ισορροπία» που οι Βρυξέλλες αναζητούν στη διαχείριση της εμπορικής τους συνεργασίας με την Ουάσιγκτον, επιδρά η «πίεση» που ασκεί κάθε κράτος - μέλος ανάλογα με τις προτεραιότητες που αντίστοιχες μερίδες του κεφαλαίου διαμορφώνουν.

Από την πλευρά της, η Γερμανία εξακολουθεί να προκρίνει μια άμεση «διευθέτηση» της εμπορικής σχέσης Ευρωπαίων - Αμερικανών, αφού η οικονομία της παραμένει σοβαρά εκτεθειμένη στις εξαγωγές και ειδικά αυτές που κατευθύνονται στην αμερικανική αγορά. Οπως είπε στην πρόσφατη Σύνοδο της ΕΕ ο Γερμανός καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, υποστήριξε ότι «είναι προτιμότερο να ενεργούμε γρήγορα και απλά, παρά αργά και με ιδιαίτερα περίπλοκο τρόπο». Κατά τη διάρκεια μάλιστα σχετικής συζήτησης αναφέρθηκε σε μια σειρά τομείς της γερμανικής βιομηχανίας (Χημική, Φάρμακο, χάλυβα, αλουμίνιο, αυτοκίνητα κ.τ.λ.) που «όλοι επιβαρύνονται σήμερα με τόσο υψηλούς δασμούς που πραγματικά θέτουν τις εταιρείες σε κίνδυνο».

Αλλά και η κυβέρνηση Μελόνι στην Ιταλία χαρακτηρίζεται «αρκετά πρόθυμη να διατηρήσει καλές σχέσεις και πρόθυμη να δεχτεί πολλά» στις συνομιλίες για την οριστική διαμόρφωση των δασμών στο εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού.

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, παρατήρησε ότι «θα ήταν καλύτερο να έχουμε τον χαμηλότερο δυνατό δασμό, το 0% θα ήταν το καλύτερο. Αλλά αν είναι 10%, θα είναι 10%» και έσπευσε να προσθέσει: «Εάν η αμερικανική επιλογή πέσει στο 10%, θα υπάρξει αντιστάθμιση στα αγαθά που πωλούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εισφορά θα έχει ως αποτέλεσμα την ίδια εισφορά στα αμερικανικά προϊόντα».

«Πιο στοχευμένες και πραγματιστικές συμφωνίες»

Τους προβληματισμούς που διατυπώνονται στα ευρωενωσιακά επιτελεία περιέγραψε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Grand Continent» («η Μεγάλη Ηπειρος») ο (Γάλλος) Επίτροπος Ευημερίας και Βιομηχανικής Στρατηγικής, Στεφάν Σεζουρνέ, που είπε ότι «η Ευρώπη δεν είναι πλέον αληθινά ένας σύμμαχος στη συνείδηση των Αμερικανών, αλλά περισσότερο μίας από τις παγκόσμιες δυνάμεις με τις οποίες οι ΗΠΑ θέλουν να διατηρήσουν μια ισορροπία ισχύος». Υποστηρίζοντας δε ότι «το όραμα των ΗΠΑ για την Ευρώπη αλλάζει», τόνισε ότι «αυτό σημαίνει πως χρειάζεται να εγκαταλείψουμε μια ορισμένη αφέλεια και να μην βασιζόμαστε τυφλά στη στήριξη των ΗΠΑ (...) αναφορικά με τις εμπορικές σχέσεις, αυτό σημαίνει να γίνουμε περισσότερο φιλόδοξοι στον στόχο μας για ανεξαρτησία και γι' αυτό να επιταχύνουμε την πολιτική κυριαρχίας μας».

Επίσης, σχολιάζοντας ότι «λύσεις "win-win"» για τη σημερινή αμερικανική κυβέρνηση «σημαίνει οι ΗΠΑ να κερδίσουν διπλά και εμείς να χάσουμε διπλά», υποστήριξε ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τις ΗΠΑ, η όποια απάντηση «πρέπει να καθοδηγηθεί από τα ευρωπαϊκά οικονομικά συμφέροντα», καθώς «χρειάζεται να διακρίνουμε την πολιτική νίκη από τον οικονομικό πραγματισμό (...) πρέπει να σταθούμε πιο έξυπνοι από τους Αμερικανούς».

Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να υπογράφουμε εμπορικές συμφωνίες - κάποιες πιο στοχευμένες (ειδικά όσον αφορά τις πρώτες ύλες), πιο πραγματιστικές και λιγότερο δογματικές», ενώ μιλώντας ειδικά για τη διαπραγμάτευση της εμπορικής συνεργασίας με την Κίνα, είπε ότι «πρέπει να μειώσουμε την εξάρτησή μας σε στρατηγικούς τομείς» όπως κρίσιμες πρώτες ύλες - οι Βρυξέλλες καταρτίζουν λίστα με 17 από αυτές, για την προμήθεια των οποίων σε επαρκείς ποσότητες υπάρχει κίνδυνος μέχρι το 2030 η εξάρτηση από την Κίνα να ξεπεράσει το 60%. Εστίασε ακόμα στην ανάγκη να «επανεξισορροπηθεί η εμπορική μας σχέση με την Κίνα», καθώς «αν οι Κινέζοι "παίκτες" θέλουν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά - που εκπροσωπεί 450 εκατομμύρια καταναλωτές - τότε πρέπει να "επιβληθεί" μια σειρά από απαραίτητες μεταφορές τεχνολογίας σε τομείς όπου η Ευρώπη υστερεί, αλλά η Κίνα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, όπως οι μπαταρίες».

Επιπλέον, περιγράφοντας ανταλλάγματα που οι Βρυξέλλες θα εξέταζαν για μια μεγαλύτερη ανοχή της κινεζικής διείσδυσης στην ευρωπαϊκή αγορά, είπε ότι «μια σειρά προϋποθέσεων μπορούν να εκπληρωθούν: Η αλυσίδα αξιών πρέπει να είναι ευρωπαϊκή, όπως και τα εξαρτήματα και η παραγωγή: Μέρος της παραγωγής (σ.σ. προϊόντων που κατασκευάζουν κινεζικοί όμιλοι) πρέπει να διεξάγεται στην Ευρώπη και όχι απλά να εισάγεται από την Κίνα».

Απαντώντας σε ερώτημα για τον κίνδυνο οι ευρωπαϊκές χώρες να γίνουν «χώροι συναρμολόγησης» κινεζικών βιομηχανικών προϊόντων, είπε ότι «αν τα κινεζικά αυτοκίνητα πρόκειται να πωλούνται στην Ευρώπη - κάτι που από μόνο του δεν αποτελεί πρόβλημα - πρέπει επίσης να είναι δυνατή (και) η παραγωγή τους στην Ευρώπη, με ευρωπαϊκά συστατικά, υψηλής ειδίκευσης θέσεις εργασίας και μια ευρωπαϊκή αλυσίδα αξιών. Η αγορά μας δεν μπορεί να αποτελεί απλά μια αγορά για την εισαγωγή ή τη συναρμολόγηση κινεζικών εξαρτημάτων»...

ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Χιλιάδες θάνατοι που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί
  • «Μπόνους» για ποδήλατο στο λιοπύρι προσφέρει η ιταλική πλατφόρμα διανομέων «Glovo»
  • Σπρέι με νερό για να ψεκάζουν τους μαθητές έδωσαν στους εκπαιδευτικούς του Παρισιού

Ο κόσμος στη Γαλλία έχει ξεχυθεί στα πάρκα

2025 The Associated Press. All

Ο κόσμος στη Γαλλία έχει ξεχυθεί στα πάρκα
Νεκρούς και βαριά νοσηλευόμενους αφήνει πίσω του το κύμα καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη, ανάμεσά τους και ανθρώπους που κατέρρευσαν ή πέθαναν εν ώρα εργασίας. Πρόκειται για άλλο ένα καιρικό φαινόμενο το οποίο οδηγεί σε θανάτους που - κατά βάση - θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, ενώ κάθε χρόνο αυξάνονται τα θύματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και της «γύμνιας» των κρατικών υποδομών όταν αυτές προορίζονται για να προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή και υγεία, αλλά δεν αποφέρουν τα «αντίστοιχα» κέρδη.

Οσο για την κλιματική αλλαγή, αξιοποιείται από την ΕΕ και τα καπιταλιστικά κράτη για να «μπουκώσουν» με επιδοτήσεις τούς επιχειρηματικούς ομίλους ώστε να επενδύσουν στην ενεργειακή μετάβαση και σε άλλα κερδοφόρα πεδία (βλέπε Ταμείο Ανάκαμψης, «πράσινη μετάβαση»). Ούτε σεντ δεν προβλέπεται για την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία και ανάπτυξη των δασών και συνολικά του πρασίνου, αντιπλημμυρικά έργα και διαχείριση των υδάτων, προσαρμογή των δημόσιων κτιρίων στις νέες συνθήκες, π.χ. των σχολείων, κ.λπ.

Από τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη είχαν καταγραφεί τουλάχιστον 22 θάνατοι στη Νότια Ευρώπη από το κύμα καύσωνα, συγκεκριμένα 16 στην Ιταλία, 3 στη Γαλλία και 3 στην Ισπανία, ενώ υπήρξαν και περιστατικά λιποθυμίας εν ώρα εργασίας. Ενδεικτικά:

Αφόρητη η ζέστη στη Βαρκελώνη

2025 The Associated Press. All

Αφόρητη η ζέστη στη Βαρκελώνη
Στην Ιταλία ένας 47χρονος οικοδόμος κατέρρευσε και πέθανε ενώ εργαζόταν σε εργοτάξιο κοντά στην Μπολόνια. Επίσης, ένας 70χρονος οδηγός φορτηγού βρέθηκε νεκρός μέσα στο φορτηγό του κοντά στην Μπρέσια, ενώ δύο εργάτες που είχαν αναλάβει την αποκατάσταση οδοστρώματος έξω από τη Βιτσέντζα έχασαν τις αισθήσεις τους εξαιτίας της ζέστης και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπου ο ένας διασωληνώθηκε σε κωματώδη κατάσταση.

Καταγράφηκαν ακόμα περιστατικά λιποθυμίας τραγουδιστών και κομπάρσων που συμμετέχουν σε πρόβες έργων στην Αρένα της Βερόνας. Οι καλλιτέχνες απαίτησαν από τη διοίκηση ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους. Τέλος, ένας 70χρονος άνδρας πνίγηκε σε τουριστικό θέρετρο κοντά στο Τορίνο, από σφοδρές καταιγίδες που ξέσπασαν μετά τον καύσωνα.

Στην Ισπανία, δύο νεαροί αγρότες έχασαν τη ζωή τους όταν παγιδεύτηκαν από φλόγες στην Καταλονία, κοντά στην πόλη Κόσκο της επαρχίας Λιέιδα.

Θα χρειαστούν μήνες για να εκτιμηθεί ο φετινός αριθμός των νεκρών λόγω ζέστης. Πάντως οι καύσωνες του 2022 και του 2023 προκάλεσαν 70.000 και 61.000 πρόωρους θανάτους αντίστοιχα στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνες.

Ευρώπη: Εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί από το κρύο και τη ζέστη

Τον 21ο αιώνα, παρά την εκτόξευση των τεχνολογικών και επιστημονικών δυνατοτήτων, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι τον χρόνο πεθαίνουν είτε από το κρύο είτε από τη ζέστη, και μάλιστα στην Ευρώπη, την πιο ανεπτυγμένη καπιταλιστικά και «πλούσια» γωνιά του πλανήτη.

Μελέτη του επιστημονικού περιοδικού «The Lancet» (https://joint-research-centre.ec.europa.eu/jrc-news-and-updates/temperature-related-mortality-burden-worsen-europe-2024-08-22_en), η οποία δημοσιεύτηκε το 2024 και αναφέρεται σε 30 ευρωπαϊκές χώρες (ΕΕ των 27, Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελβετία), αποκαλύπτει απίστευτους αριθμούς θανάτων: Η συνολική θνησιμότητα που αποδίδεται σε υπερβολικά υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες (περίοδος αναφοράς 1991 - 2020) ανέρχεται σε 407.000 θανάτους ετησίως σε όλη την Ευρώπη.

Περίπου 363.500 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από το κρύο και 43.700 από υπερβολική ζέστη.

Στο σενάριο αύξησης της μέσης θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου, προβλέπεται ότι θα μπορούσε να υπάρξει τριπλάσια αύξηση της θνησιμότητας που σχετίζεται με τη ζέστη σε σχέση με σήμερα. Ενδεικτικά, οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη στην Ελλάδα θα αυξάνονταν ετησίως από 1.730 σήμερα σε 4.767, στη Γαλλία από 3.061 σε 13.564, στην Ιταλία από 10.433 σε 28.285 και στην Ισπανία από 4.414 σε 20.194, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Μπόνους» καύσωνα κι όποιος αντέξει

Μετά τον θάνατο του 47χρονου οικοδόμου στην Μπολόνια, ορισμένες ιταλικές περιφέρειες «θυμήθηκαν» να εκδώσουν περιορισμούς στην εργασία σε εξωτερικούς χώρους τις μεσημεριανές ώρες.

Η προστασία των εργαζομένων από τα καιρικά φαινόμενα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη στη νομοθεσία του αστικού κράτους, ή παραβιάζεται κατά κόρον, και η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη όπου δεν υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να εξασφαλίζουν δικαιώματα στους εργαζόμενους.

Εξάλλου, στην Ιταλία τα εργατικά δυστυχήματα έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια διαστάσεις επιδημίας, με τη χώρα να βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις στην Ευρώπη σε θανάτους την ώρα της δουλειάς.

Στην πάλη ανάμεσα στους εργαζόμενους και στους επιχειρηματικούς ομίλους για το ποιος θα πληρώσει το «κόστος» της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς εν μέσω καύσωνα, ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός στην Ιταλία ζήτησε συνάντηση με την κυβέρνηση προκειμένου να συζητηθούν μέτρα «προστασίας» ...των επιχειρήσεων που μένουν κλειστές ή μειώνουν το ωράριο εργασίας.

Η πλατφόρμα delivery «Glovo» έφτασε στο σημείο να προσφέρει ένα «μπόνους θανατηφόρου ρίσκου» για τους εργαζόμενους οι οποίοι σε συνθήκες ακραίου καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη θα δεχτούν να κάνουν παραδόσεις με το ποδήλατό τους ή με το μηχανάκι τους.

Προκειμένου να μη σταματήσουν οι παραδόσεις και χαθούν κέρδη τις μέρες του καύσωνα, πρόσφερε ένα «τυράκι» για όσους έχουν μεγάλη οικονομική ανάγκη και άρα είναι πιο ευάλωτοι στο να δεχτούν να ρισκάρουν την υγεία και τη ζωή τους για ένα καλύτερο μεροκάματο. Συγκεκριμένα, προσφέρει 2% επιπλέον για εργασία σε θερμοκρασία μεταξύ 32 και 36 βαθμών Κελσίου, 4% για 36 - 40 βαθμούς και 8% για θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου! Αυτό σημαίνει ότι π.χ. για μια παραγγελία 10 ευρώ οι εργαζόμενοι λαμβάνουν από 0,20 έως 0,80 ευρώ για «πετάλι» κάτω από το λιοπύρι...

Δεν είναι όμως μόνοι οι θάνατοι. Εξίσου σοβαρές είναι και οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία των εργαζομένων οι οποίες συνδέονται με την υπερβολική ζέστη, όπως «θερμικό στρες, θερμοπληξία, θερμική εξάντληση, ραβδομυόλυση, θερμικές κράμπες, θερμικό εξάνθημα, καρδιαγγειακές παθήσεις, οξεία νεφρική βλάβη, χρόνια νεφρική νόσος και σωματικές βλάβες», αναφέρει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) στην τελευταία έκθεσή της, «Διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα».

Κίνδυνος για πολλούς θανάτους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν

Καθώς ο καύσωνας άγγιζε την Τετάρτη τη Γερμανία, επιστημονικές ενώσεις προειδοποιούν για τον κίνδυνο δεκάδων χιλιάδων θανάτων, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν, και οι οικονομολόγοι επισημαίνουν το ...κόστος των υψηλών θερμοκρασιών για την καπιταλιστική οικονομία.

Σε ανάλυσή της η Γερμανική Εταιρεία Γηριατρικής (DGG) υποστηρίζει ότι «αν δεν υπάρξει επαρκής προετοιμασία της χώρας, τα ακραία κύματα καύσωνα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δεκάδες χιλιάδες θανάτους εντός λίγων ημερών - θανάτους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν». Με τον καύσωνα σχετίζονται μεταξύ άλλων περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων, αφυδάτωσης και καρδιακών προσβολών, σημειώνεται.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ», μέχρι το καλοκαίρι του 2023 είχαν καταγραφεί στη Γερμανία 7.600 θάνατοι οι οποίοι σχετίζονταν με την υψηλή θερμοκρασία, «χωρίς ωστόσο να αφυπνιστούν οι αρμόδιες αρχές». Ενδεικτικά, μόνο 25 από τις 294 περιφέρειες της χώρας έχουν εκπονήσει σχέδιο δράσης για την περίπτωση ακραίας ζέστης.

Μία μέρα καύσωνα = μισή μέρα απεργία

Φυσικά, οι εκπρόσωποι των μονοπωλιακών ομίλων έχουν τον δικό τους «καημό» και μιλούν για «ευάλωτους» κλάδους, εννοώντας τον κίνδυνο για μειωμένα καπιταλιστικά κέρδη εξαιτίας καύσωνα.

Σύμφωνα με μελέτη της «Allianz Research», «τα κύματα καύσωνα μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές απώλειες στην οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας» και «να μειώσουν το ΑΕΠ κατά 0,5 μονάδες στην Ευρώπη». «Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει εξασθένηση της προβλεπόμενης ανάπτυξης στη Γερμανία ύψους 0,1% για το 2025», διευκρινίζεται.

Μάλιστα, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι τα κύματα καύσωνα έχουν παρόμοιες ...επιπτώσεις με τις απεργίες των εργαζομένων - μία μέρα «με ακραίες θερμοκρασίες», άνω των 32 βαθμών Κελσίου, αντιστοιχεί σε περίπου μισή μέρα απεργίας.

Ο τουρισμός της Γερμανίας είναι κλάδος ιδιαίτερα ευάλωτος στις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, και ο Γερμανικός Σύνδεσμος Τουρισμού (DTV) εξέφρασε ανησυχία για τον αντίκτυπο του καύσωνα για τα κέρδη.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων θεωρούνται προφανώς αδιανόητα, στον βαθμό που μειώνουν την καπιταλιστική κερδοφορία.

Σπρέι ...στην έδρα

Αν κάτι ακόμα ξεχωρίζει σε αυτό το τελευταίο κύμα καύσωνα είναι οι πρωτόγονες δημόσιες υποδομές για την πρόληψη και την προστασία της υγείας του λαού.

Για παράδειγμα, στη Γαλλία σχεδόν 1.900 σχολεία που δεν διαθέτουν εξοπλισμό για την αντιμετώπιση της ζέστης παρέμειναν κλειστά Τρίτη και Τετάρτη, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν προβλέπεται κάποια ειδική άδεια για τους εργαζόμενους γονείς.

Τα ρεπορτάζ του γαλλικού Τύπου ανέφεραν ότι τα σχολικά κτίρια στη χώρα είναι παλιά και δεν έχουν σχεδόν καθόλου μόνωση, ούτε κλιματισμό.

Με το Παρίσι να έχει τεθεί σε «κόκκινο συναγερμό» - δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο - και τη θερμοκρασία να φτάνει τους 41 βαθμούς Κελσίου, όταν οι δάσκαλοι μπήκαν στις αίθουσες για μάθημα βρήκαν στην έδρα ένα σπρέι με νερό. Οπως μετέδωσε ο «Guardian», οι εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να ψεκάζουν τα παιδιά ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να δροσιστούν.

Επίσης, τα σχολεία στη γαλλική πρωτεύουσα δεν έκλεισαν, όμως υπήρξε ...σύσταση προς τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι. Δηλαδή, η ατομική ευθύνη σε όλη της το μεγαλείο.

Μετά την αντίδραση των συνδικάτων των εκπαιδευτικών, ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να δηλώσει ότι θα μιλήσει με τον δήμαρχο του Παρισιού προκειμένου να γίνουν κάποια έργα συντήρησης και ανακαίνισης.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ