Παρασκευή 4 Ιούλη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Χιλιάδες θάνατοι που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί
  • «Μπόνους» για ποδήλατο στο λιοπύρι προσφέρει η ιταλική πλατφόρμα διανομέων «Glovo»
  • Σπρέι με νερό για να ψεκάζουν τους μαθητές έδωσαν στους εκπαιδευτικούς του Παρισιού

Ο κόσμος στη Γαλλία έχει ξεχυθεί στα πάρκα

2025 The Associated Press. All

Ο κόσμος στη Γαλλία έχει ξεχυθεί στα πάρκα
Νεκρούς και βαριά νοσηλευόμενους αφήνει πίσω του το κύμα καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη, ανάμεσά τους και ανθρώπους που κατέρρευσαν ή πέθαναν εν ώρα εργασίας. Πρόκειται για άλλο ένα καιρικό φαινόμενο το οποίο οδηγεί σε θανάτους που - κατά βάση - θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, ενώ κάθε χρόνο αυξάνονται τα θύματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και της «γύμνιας» των κρατικών υποδομών όταν αυτές προορίζονται για να προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή και υγεία, αλλά δεν αποφέρουν τα «αντίστοιχα» κέρδη.

Οσο για την κλιματική αλλαγή, αξιοποιείται από την ΕΕ και τα καπιταλιστικά κράτη για να «μπουκώσουν» με επιδοτήσεις τούς επιχειρηματικούς ομίλους ώστε να επενδύσουν στην ενεργειακή μετάβαση και σε άλλα κερδοφόρα πεδία (βλέπε Ταμείο Ανάκαμψης, «πράσινη μετάβαση»). Ούτε σεντ δεν προβλέπεται για την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία και ανάπτυξη των δασών και συνολικά του πρασίνου, αντιπλημμυρικά έργα και διαχείριση των υδάτων, προσαρμογή των δημόσιων κτιρίων στις νέες συνθήκες, π.χ. των σχολείων, κ.λπ.

Από τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη είχαν καταγραφεί τουλάχιστον 22 θάνατοι στη Νότια Ευρώπη από το κύμα καύσωνα, συγκεκριμένα 16 στην Ιταλία, 3 στη Γαλλία και 3 στην Ισπανία, ενώ υπήρξαν και περιστατικά λιποθυμίας εν ώρα εργασίας. Ενδεικτικά:

Αφόρητη η ζέστη στη Βαρκελώνη

2025 The Associated Press. All

Αφόρητη η ζέστη στη Βαρκελώνη
Στην Ιταλία ένας 47χρονος οικοδόμος κατέρρευσε και πέθανε ενώ εργαζόταν σε εργοτάξιο κοντά στην Μπολόνια. Επίσης, ένας 70χρονος οδηγός φορτηγού βρέθηκε νεκρός μέσα στο φορτηγό του κοντά στην Μπρέσια, ενώ δύο εργάτες που είχαν αναλάβει την αποκατάσταση οδοστρώματος έξω από τη Βιτσέντζα έχασαν τις αισθήσεις τους εξαιτίας της ζέστης και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπου ο ένας διασωληνώθηκε σε κωματώδη κατάσταση.

Καταγράφηκαν ακόμα περιστατικά λιποθυμίας τραγουδιστών και κομπάρσων που συμμετέχουν σε πρόβες έργων στην Αρένα της Βερόνας. Οι καλλιτέχνες απαίτησαν από τη διοίκηση ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους. Τέλος, ένας 70χρονος άνδρας πνίγηκε σε τουριστικό θέρετρο κοντά στο Τορίνο, από σφοδρές καταιγίδες που ξέσπασαν μετά τον καύσωνα.

Στην Ισπανία, δύο νεαροί αγρότες έχασαν τη ζωή τους όταν παγιδεύτηκαν από φλόγες στην Καταλονία, κοντά στην πόλη Κόσκο της επαρχίας Λιέιδα.

Θα χρειαστούν μήνες για να εκτιμηθεί ο φετινός αριθμός των νεκρών λόγω ζέστης. Πάντως οι καύσωνες του 2022 και του 2023 προκάλεσαν 70.000 και 61.000 πρόωρους θανάτους αντίστοιχα στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνες.

Ευρώπη: Εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί από το κρύο και τη ζέστη

Τον 21ο αιώνα, παρά την εκτόξευση των τεχνολογικών και επιστημονικών δυνατοτήτων, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι τον χρόνο πεθαίνουν είτε από το κρύο είτε από τη ζέστη, και μάλιστα στην Ευρώπη, την πιο ανεπτυγμένη καπιταλιστικά και «πλούσια» γωνιά του πλανήτη.

Μελέτη του επιστημονικού περιοδικού «The Lancet» (https://joint-research-centre.ec.europa.eu/jrc-news-and-updates/temperature-related-mortality-burden-worsen-europe-2024-08-22_en), η οποία δημοσιεύτηκε το 2024 και αναφέρεται σε 30 ευρωπαϊκές χώρες (ΕΕ των 27, Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελβετία), αποκαλύπτει απίστευτους αριθμούς θανάτων: Η συνολική θνησιμότητα που αποδίδεται σε υπερβολικά υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες (περίοδος αναφοράς 1991 - 2020) ανέρχεται σε 407.000 θανάτους ετησίως σε όλη την Ευρώπη.

Περίπου 363.500 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από το κρύο και 43.700 από υπερβολική ζέστη.

Στο σενάριο αύξησης της μέσης θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου, προβλέπεται ότι θα μπορούσε να υπάρξει τριπλάσια αύξηση της θνησιμότητας που σχετίζεται με τη ζέστη σε σχέση με σήμερα. Ενδεικτικά, οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη στην Ελλάδα θα αυξάνονταν ετησίως από 1.730 σήμερα σε 4.767, στη Γαλλία από 3.061 σε 13.564, στην Ιταλία από 10.433 σε 28.285 και στην Ισπανία από 4.414 σε 20.194, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Μπόνους» καύσωνα κι όποιος αντέξει

Μετά τον θάνατο του 47χρονου οικοδόμου στην Μπολόνια, ορισμένες ιταλικές περιφέρειες «θυμήθηκαν» να εκδώσουν περιορισμούς στην εργασία σε εξωτερικούς χώρους τις μεσημεριανές ώρες.

Η προστασία των εργαζομένων από τα καιρικά φαινόμενα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη στη νομοθεσία του αστικού κράτους, ή παραβιάζεται κατά κόρον, και η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη όπου δεν υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να εξασφαλίζουν δικαιώματα στους εργαζόμενους.

Εξάλλου, στην Ιταλία τα εργατικά δυστυχήματα έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια διαστάσεις επιδημίας, με τη χώρα να βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις στην Ευρώπη σε θανάτους την ώρα της δουλειάς.

Στην πάλη ανάμεσα στους εργαζόμενους και στους επιχειρηματικούς ομίλους για το ποιος θα πληρώσει το «κόστος» της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς εν μέσω καύσωνα, ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός στην Ιταλία ζήτησε συνάντηση με την κυβέρνηση προκειμένου να συζητηθούν μέτρα «προστασίας» ...των επιχειρήσεων που μένουν κλειστές ή μειώνουν το ωράριο εργασίας.

Η πλατφόρμα delivery «Glovo» έφτασε στο σημείο να προσφέρει ένα «μπόνους θανατηφόρου ρίσκου» για τους εργαζόμενους οι οποίοι σε συνθήκες ακραίου καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη θα δεχτούν να κάνουν παραδόσεις με το ποδήλατό τους ή με το μηχανάκι τους.

Προκειμένου να μη σταματήσουν οι παραδόσεις και χαθούν κέρδη τις μέρες του καύσωνα, πρόσφερε ένα «τυράκι» για όσους έχουν μεγάλη οικονομική ανάγκη και άρα είναι πιο ευάλωτοι στο να δεχτούν να ρισκάρουν την υγεία και τη ζωή τους για ένα καλύτερο μεροκάματο. Συγκεκριμένα, προσφέρει 2% επιπλέον για εργασία σε θερμοκρασία μεταξύ 32 και 36 βαθμών Κελσίου, 4% για 36 - 40 βαθμούς και 8% για θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου! Αυτό σημαίνει ότι π.χ. για μια παραγγελία 10 ευρώ οι εργαζόμενοι λαμβάνουν από 0,20 έως 0,80 ευρώ για «πετάλι» κάτω από το λιοπύρι...

Δεν είναι όμως μόνοι οι θάνατοι. Εξίσου σοβαρές είναι και οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία των εργαζομένων οι οποίες συνδέονται με την υπερβολική ζέστη, όπως «θερμικό στρες, θερμοπληξία, θερμική εξάντληση, ραβδομυόλυση, θερμικές κράμπες, θερμικό εξάνθημα, καρδιαγγειακές παθήσεις, οξεία νεφρική βλάβη, χρόνια νεφρική νόσος και σωματικές βλάβες», αναφέρει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) στην τελευταία έκθεσή της, «Διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα».

Κίνδυνος για πολλούς θανάτους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν

Καθώς ο καύσωνας άγγιζε την Τετάρτη τη Γερμανία, επιστημονικές ενώσεις προειδοποιούν για τον κίνδυνο δεκάδων χιλιάδων θανάτων, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν, και οι οικονομολόγοι επισημαίνουν το ...κόστος των υψηλών θερμοκρασιών για την καπιταλιστική οικονομία.

Σε ανάλυσή της η Γερμανική Εταιρεία Γηριατρικής (DGG) υποστηρίζει ότι «αν δεν υπάρξει επαρκής προετοιμασία της χώρας, τα ακραία κύματα καύσωνα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δεκάδες χιλιάδες θανάτους εντός λίγων ημερών - θανάτους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν». Με τον καύσωνα σχετίζονται μεταξύ άλλων περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων, αφυδάτωσης και καρδιακών προσβολών, σημειώνεται.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ», μέχρι το καλοκαίρι του 2023 είχαν καταγραφεί στη Γερμανία 7.600 θάνατοι οι οποίοι σχετίζονταν με την υψηλή θερμοκρασία, «χωρίς ωστόσο να αφυπνιστούν οι αρμόδιες αρχές». Ενδεικτικά, μόνο 25 από τις 294 περιφέρειες της χώρας έχουν εκπονήσει σχέδιο δράσης για την περίπτωση ακραίας ζέστης.

Μία μέρα καύσωνα = μισή μέρα απεργία

Φυσικά, οι εκπρόσωποι των μονοπωλιακών ομίλων έχουν τον δικό τους «καημό» και μιλούν για «ευάλωτους» κλάδους, εννοώντας τον κίνδυνο για μειωμένα καπιταλιστικά κέρδη εξαιτίας καύσωνα.

Σύμφωνα με μελέτη της «Allianz Research», «τα κύματα καύσωνα μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές απώλειες στην οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας» και «να μειώσουν το ΑΕΠ κατά 0,5 μονάδες στην Ευρώπη». «Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει εξασθένηση της προβλεπόμενης ανάπτυξης στη Γερμανία ύψους 0,1% για το 2025», διευκρινίζεται.

Μάλιστα, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι τα κύματα καύσωνα έχουν παρόμοιες ...επιπτώσεις με τις απεργίες των εργαζομένων - μία μέρα «με ακραίες θερμοκρασίες», άνω των 32 βαθμών Κελσίου, αντιστοιχεί σε περίπου μισή μέρα απεργίας.

Ο τουρισμός της Γερμανίας είναι κλάδος ιδιαίτερα ευάλωτος στις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, και ο Γερμανικός Σύνδεσμος Τουρισμού (DTV) εξέφρασε ανησυχία για τον αντίκτυπο του καύσωνα για τα κέρδη.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων θεωρούνται προφανώς αδιανόητα, στον βαθμό που μειώνουν την καπιταλιστική κερδοφορία.

Σπρέι ...στην έδρα

Αν κάτι ακόμα ξεχωρίζει σε αυτό το τελευταίο κύμα καύσωνα είναι οι πρωτόγονες δημόσιες υποδομές για την πρόληψη και την προστασία της υγείας του λαού.

Για παράδειγμα, στη Γαλλία σχεδόν 1.900 σχολεία που δεν διαθέτουν εξοπλισμό για την αντιμετώπιση της ζέστης παρέμειναν κλειστά Τρίτη και Τετάρτη, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν προβλέπεται κάποια ειδική άδεια για τους εργαζόμενους γονείς.

Τα ρεπορτάζ του γαλλικού Τύπου ανέφεραν ότι τα σχολικά κτίρια στη χώρα είναι παλιά και δεν έχουν σχεδόν καθόλου μόνωση, ούτε κλιματισμό.

Με το Παρίσι να έχει τεθεί σε «κόκκινο συναγερμό» - δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο - και τη θερμοκρασία να φτάνει τους 41 βαθμούς Κελσίου, όταν οι δάσκαλοι μπήκαν στις αίθουσες για μάθημα βρήκαν στην έδρα ένα σπρέι με νερό. Οπως μετέδωσε ο «Guardian», οι εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να ψεκάζουν τα παιδιά ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να δροσιστούν.

Επίσης, τα σχολεία στη γαλλική πρωτεύουσα δεν έκλεισαν, όμως υπήρξε ...σύσταση προς τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι. Δηλαδή, η ατομική ευθύνη σε όλη της το μεγαλείο.

Μετά την αντίδραση των συνδικάτων των εκπαιδευτικών, ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να δηλώσει ότι θα μιλήσει με τον δήμαρχο του Παρισιού προκειμένου να γίνουν κάποια έργα συντήρησης και ανακαίνισης.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ