Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Διεθνή και Οικονομία» μπορείτε να διαβάσετε:
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ: Βαριά η αντιλαϊκή ατζέντα και για τη νέα χρονιά
  • ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ: Μοναδικοί ωφελημένοι από το «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα» ελάχιστοι μονοπωλιακοί όμιλοι
  • ΜΑΖΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ: Οι δυνάμεις της ΠΣΟ εντείνουν την προσπάθεια για την οργάνωση του αγώνα
  • ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ «ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΝΟΡΜΑΝΔΙΑΣ»: Βήματα προς αναθέρμανση του παζαριού για την Ανατολική Ουκρανία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Βαριά η αντιλαϊκή ατζέντα και για τη νέα χρονιά

Οι διεργασίες γύρω από την «εμβάθυνση» της Οικονομικής Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ), η προώθηση των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και ο συνολικός δημοσιονομικός προσανατολισμός της Ευρωζώνης θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο των συνεδριάσεων του συμβουλίου Γιούρογκρουπ για το α' εξάμηνο του 2020, σύμφωνα με τον προκαταρκτικό προγραμματισμό όπως αυτός εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της 4ης Δεκέμβρη.

Μόνιμη η «εποπτεία» για τις αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις»

Ψηλά στην αντιλαϊκή ατζέντα βρίσκεται και το ζήτημα της «ενισχυμένης εποπτείας» που εφαρμόζεται στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας και, όπως υπενθυμίζεται στη σχετική ανακοίνωση, με άξονες «τις δεσμεύσεις μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο του 2018» και «τη συνεχή εφαρμογή των βασικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας».

Βάση της «συζήτησης» για το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελούν οι τριμηνιαίες «αξιολογήσεις», ενώ σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα, η 5η «έκθεση ενισχυμένης εποπτείας», που θα δημοσιεύσει η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα βρεθεί στην ατζέντα του Γιούρογκρουπ στις 6 Μάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 5η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προγραμματίζεται να δημοσιοποιηθεί προς το τέλος Φλεβάρη, αφού βέβαια θα έχει προηγηθεί η αποστολή των υψηλόβαθμων κλιμακίων των «θεσμών» στην Αθήνα, που αναμένεται μέχρι το τέλος Γενάρη.

Σε κάθε περίπτωση, θυμίζουμε ότι «οι ειδικές δεσμεύσεις της Ελλάδας που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση και ολοκλήρωση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων» για την περίοδο μέχρι το 2022, εστιάζουν στους άξονες: Δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αγορές εργασίας και προϊόντων, «εκσυγχρονισμός» του συστήματος Κοινωνικής Πρόνοιας, με προσαρμογές προς τα κάτω και αναδιανομή της φτώχειας, για τις παροχές που έχουν απομείνει.

Ψήνονται τα «προαπαιτούμενα»

Την ίδια ώρα, στις προτεραιότητες της τρέχουσας περιόδου συγκαταλέγονται:

  • Η «ολοκληρωμένη στρατηγική για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους», με «ενοποίηση των διάσπαρτων μηχανισμών και εργαλείων», που σηματοδοτεί ακόμα μεγαλύτερη ένταση των εκβιασμών και των πλειστηριασμών για τις κάθε είδους οφειλές της λαϊκής οικογένειας. Σε αυτό το πλαίσιο, δρομολογείται ο λεγόμενος «ενιαίος πτωχευτικός κώδικας» για την ενιαία διαχείριση των κάθε είδους οφειλών για τα νοικοκυριά καθώς και για επιχειρήσεις, όπως για χρέη σε τράπεζες, φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ κ.ά.

Βέβαια, για τη «λειτουργικότητα» του νέου πλαισίου θα τεθεί σε εφαρμογή η «ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα», όπου θα ενσωματώνονται όλοι οι υπάρχοντες μηχανισμοί (ρυθμίσεις χρεών σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ασφαλιστικά ταμεία, «κόκκινα» δάνεια, εξωδικαστικός συμβιβασμός κ.ά.).

  • Η αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών (αναμένεται μέχρι τον Μάη του 2020), που αποτελεί μία ακόμα «εφεδρεία» για την ένταση της φοροληστείας απέναντι στο λαό και τη στήριξη των προνομίων και «διευκολύνσεων» που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για το κεφάλαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κομισιόν εστιάζει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης για τον ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους περιουσίας, δηλαδή για σειρά από χαράτσια που επίσης συνδέονται με τις αντικειμενικές τιμές, όπως οι φόροι σε γονικές παροχές, κληρονομιές, μεταβιβάσεις ακινήτων, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που καταβάλλεται στους ΟΤΑ μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Η «κανονικότητα» των «Ευρωπαϊκών Εξαμήνων»

Την ίδια ώρα, η ελληνική οικονομία, από το σκέλος της «κανονικότητας» του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», έχει ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς των «υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών» (μαζί με την Ιταλία και την Κύπρο).

Μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο αυτό τα αστικά επιτελεία αναδεικνύουν ζητήματα που σχετίζονται με το υψηλό κρατικό και εξωτερικό χρέος, το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα χαμηλά επίπεδα αποταμίευσης και όλα αυτά «σε συνθήκες υψηλής ανεργίας, χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας και υποτονικής επενδυτικής δραστηριότητας». Σε αυτό το φόντο, ειδικό βάρος δίνεται στην «τόνωση της ανταγωνιστικότητας», ζήτημα γύρω από το οποίο και η κυβέρνηση ΝΔ, σε συνέχεια αυτής του ΣΥΡΙΖΑ, ξεδιπλώνει σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων για την τόνωση των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων με φορομποναμάδες, μπαράζ από «κίνητρα» και βέβαια με την ενίσχυση του αντεργατικού οπλοστασίου.

Παράλληλα, η ατζέντα των προσεχών συνεδριάσεων του Γιούρογκρουπ περιλαμβάνει την «εποπτεία μετά το πρόγραμμα» για Κύπρο, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία, καθώς στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής «κανονικότητας» θα υπάγονται στους ειδικούς ελέγχους μέχρις ότου αποπληρώσουν το 75% των δανείων που πήραν από τους μηχανισμούς διάσωσης.

Η εμβάθυνση της ΟΝΕ

Το Γιούρογκρουπ, στη διάρκεια του α' εξαμήνου 2020, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «θα συνεχίσει τις εργασίες του για την περαιτέρω εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ζώνης του ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019», που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες με σημεία αιχμής την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), την Τραπεζική Ενωση και τις διεργασίες για τον λεγόμενο κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης.

Τα ζητήματα αυτά, γύρω από τα οποία συνεχίζουν να εκδηλώνονται οι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί και οι διαιρέσεις, συζητήθηκαν σε πρόσφατο Γιούρογκρουπ ενόψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής. Οπως δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Μ. Σεντένο, «καταλήξαμε σε συμφωνία επί της αρχής σχετικά με τη μεταρρύθμιση του ESM και θέσαμε τα θεμέλια για επικείμενες αποφάσεις προς την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένου του κοινού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάζεται να αποσαφηνιστούν κάποιες «εκκρεμότητες νομικής φύσης», ζήτημα το οποίο θα επανέλθει και σε επόμενες συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ, ενώ εκτίμησε ότι η μεταρρύθμιση του ΕSM θα υπογραφεί στο α' τρίμηνο του 2020. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι συγκαταλέγονται οι ρήτρες για τη διαδικασία αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών σε χώρες που υπάγονται σε «προγράμματα διάσωσης». Πρόκειται για τις λεγόμενες «ρήτρες συλλογικής δράσης», που υπό προϋποθέσεις αφορούν το υποχρεωτικό «κούρεμα» κρατικών ομολόγων, και για τις μερίδες των μεγαλοπιστωτών που δεν θα «επιλέξουν» τη λεγόμενη εθελοντική συμμετοχή τους σε αυτό.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα φαίνεται να προβάλλει ισχυρές ενστάσεις η κυβέρνηση της Ιταλίας, μεταξύ άλλων γιατί μια τέτοια προοπτική θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται από τις διεθνείς χρηματαγορές. Θυμίζουμε ότι οι «ρήτρες συλλογικής δράσης» είχαν εφαρμοστεί στο «κούρεμα» του ελληνικού κρατικού χρέους το 2012.


Α. Σ.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μοναδικοί ωφελημένοι από το «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα» ελάχιστοι μονοπωλιακοί όμιλοι

Οι τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας στο εσωτερικό της χώρας μετά την ψήφιση του νέου ενεργειακού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, τη δημοσιοποίηση του «Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα», αλλά και οι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί με επίκεντρο τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των οδών διέλευσης των ενεργειακών προϊόντων, αναλύθηκαν την Τετάρτη στην εκδήλωση της ΚΟ Ενέργειας της ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ, με θέμα «Οι διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις με επίκεντρο την Ενέργεια αναδεικνύουν την ανάγκη οι εργαζόμενοι να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στους καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς με ισχυρό ΚΚΕ για την ανατροπή». Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ ακολούθησε πλούσια συζήτηση.

Μπαίνουμε μπροστά για να οργανωθεί η αντεπίθεση απέναντι στο νέο σχέδιο της ΕΕ και της εγχώριας άρχουσας τάξης

Μεταξύ άλλων, ο Μ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως «η προσπάθεια της αστικής πολιτικής, να εμφανίζει τις θυσίες και τα πολιτικά εγκλήματα σε βάρος των αναγκών του λαού ως προοδευτική απάντηση στα προβλήματα που γεννά το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, δεν είναι καινούργια.

Ετσι, δεν μας προκαλούν καμία έκπληξη οι κυβερνητικές διακηρύξεις που συνοδεύουν το νέο "Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα" που τέθηκε ήδη σε διαβούλευση. Το Σχέδιο που εξειδικεύει την "Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Ενέργεια και το Περιβάλλον" της ΕΕ, παρουσιάζεται ως τεράστια ευκαιρία για την προσέλκυση καινοτόμων επενδύσεων, ως συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος, ως σχέδιο προστασίας της λαϊκής κατανάλωσης. Τα ίδια ακούσαμε και στα προεόρτια, με το νομοσχέδιο "εξυγίανσης της ΔΕΗ".

Στην πραγματικότητα η "Νέα Πράσινη Συμφωνία", που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εξειδικεύει η ελληνική κυβέρνηση έχει ως βασικούς στόχους:

-- Να δώσει κερδοφόρα επενδυτική διέξοδο σε κεφάλαια που λιμνάζουν, που έχουν υπερσυσσωρευτεί,

-- να αντιμετωπίσει η ΕΕ την ενεργειακή υπεροχή των ΗΠΑ και της Ρωσίας στον τομέα των υδρογονανθράκων,

-- να προωθήσει τα εμπορεύματα "πράσινης τεχνολογίας" στα οποία η ΕΕ έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.

Μοναδικοί ωφελημένοι απ' το σχέδιο "απολιγνιτοποίησης του εγχώριου συστήματος ηλεκτροπαραγωγής έως το 2028" θα είναι ελάχιστοι μονοπωλιακοί όμιλοι που έχουν ήδη επενδύσει και προετοιμάζουν νέες επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο και ΑΠΕ καθώς και όμιλοι που θα επενδύσουν στη Δυτική Μακεδονία μετά τη διάλυση της βαριάς βιομηχανίας λιγνιτικών σταθμών.

Το σχέδιο της κυβέρνησης θα φέρει δραματική εκτίναξη της ανεργίας, αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, μεγάλη επιβάρυνση στα τιμολόγια οικιακής κατανάλωσης. Η αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο οδηγεί σε μεγάλη σπατάλη αντί σε εξοικονόμηση Ενέργειας. Τα τελευταία 2 χρόνια είχαμε δραματική αύξηση των εισαγωγών ηλεκτρικού ρεύματος με πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις».

Ο ομιλητής τόνισε επίσης πως «οι δυνάμεις του ΚΚΕ μπαίνουμε μπροστά σε κάθε ενεργειακό όμιλο -κάθε χώρο δουλειάς- σ' όλους τους κλάδους για να οργανωθεί η αντεπίθεση απέναντι στο νέο σχέδιο της ΕΕ και της εγχώριας άρχουσας τάξης.

Οργανώνουμε την πάλη ενάντια στον νέο νόμο παραπέρα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και στις αρνητικές συνέπειες που θα έχει για τη λαϊκή οικογένεια και τους εργαζόμενους του κλάδου, αλλά δεν αποκόπτουμε αυτήν τη μάχη απ' τη διέξοδο που προτείνουμε.

Ο περιορισμός της πάλης μόνο στην απόκρουση των νέων κυβερνητικών μέτρων, μόνο στην αντίσταση στη νέα επιδείνωση της κατάστασης, δεν μπορεί να διασφαλίσει συνέχεια, διάρκεια και νικηφόρα προοπτική στην προσπάθεια ανασύνταξης του κινήματος.

Δεν αντιπαλεύουμε την κυβερνητική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της μετάβασης στη «μεταλιγνιτική εποχή» με τη σημαία του χτες, της επιστροφής στο κρατικό μονοπώλιο της ΔΕΗ, ούτε υπερασπιζόμενοι τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση. Δίνουμε την πολιτική μάχη με τη σημαία του αύριο, με την απαίτηση της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών».

ΚΡΗΤΗ
Πλούσια δράση απέναντι στους ενεργειακούς σχεδιασμούς κεφαλαίου, κυβέρνησης και ΕΕ

Περιοδεία στον ΑΗΣ Αθερινόλακκου
Περιοδεία στον ΑΗΣ Αθερινόλακκου
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη η εκδήλωση της ΚΟ Σητείας Κρήτης με θέμα: «Οι εξελίξεις και επιπτώσεις του ενεργειακού σχεδιασμού του κεφαλαίου στην περιοχή μας - Η πρόταση του ΚΚΕ». Την κεντρική ομιλία έκανε ο Τάσος Ναθαναηλίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν πλούσια συζήτηση και παρεμβάσεις των παρευρισκομένων, οι οποίοι επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις και την πρόταση του ΚΚΕ, με την πλούσια πείρα που έχει συσσωρευθεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή αλλά και με τις πρόσφατες εξελίξεις, όπου η Σητεία και η Κρήτη βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα του ενεργειακού σχεδιασμού του κεφαλαίου.

Ο Τ. Ναθαναηλίδης αναφέρθηκε στις διεθνείς εξελίξεις και στην όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων που εκφράζονται έντονα και στην περιοχή μας, σημειώνοντας πως αυτές είναι άμεσα συνδεδεμένες με τους σχεδιασμούς στον στρατηγικό κλάδο της Ενέργειας.

Ανέδειξε το «παράδοξο», «σε μια χώρα τόσο πλούσια σε ενεργειακούς πόρους, να υπάρχει τόσο μεγάλη ενεργειακή φτώχεια. Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που ζεσταίνονται με μαγκάλια, οικογένειες που τους κόβουν το ρεύμα, γιατί το κόστος για το ρεύμα είναι δυσβάσταχτο για τη μεγάλη πλειοψηφία».

Οπως είπε, η απάντηση βρίσκεται στο ότι οι ενεργειακοί και γενικότερα οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι «χρησιμοποιούνται με κριτήριο την κερδοφορία των επενδυτών. Και η κερδοφορία αυτή τελικά απαιτεί συνεχείς θυσίες απ' τους εργαζόμενους.

Εκδήλωση στη Σητεία
Εκδήλωση στη Σητεία
Ετσι το ζήτημα δεν είναι ποιες είναι οι διαφορετικές τεχνικές πλευρές του ενεργειακού σχεδιασμού. Το ζήτημα είναι ποιες είναι οι προϋποθέσεις ώστε ο ενεργειακός σχεδιασμός και γενικότερα ο σχεδιασμός της οικονομίας να υπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων».

«Η απάντηση κρύβεται στην αιτία της σημερινής κατάστασης. Το πρόβλημα βρίσκεται στην αντιμετώπιση της Ενέργειας ως εμπορεύματος και του κέρδους ως κριτηρίου της παραγωγής. Και η απάντηση βρίσκεται στην άρνησή τους. Στην άρνηση της εμπορευματοποίησης της Ενέργειας και του κέρδους ως κριτηρίου. Και προϋπόθεση για να γίνει αυτό, είναι ο ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης της εργατικής εξουσίας, ο οποίος στη βάση της μετατροπής του συνόλου των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής σε κοινωνική ιδιοκτησία, μέσα σ' αυτά και της Ενέργειας και της ανάπτυξής τους με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, θα μπορέσει να καλύψει τις συνδυασμένες λαϊκές ανάγκες, επιτυγχάνοντας στόχους που σήμερα είναι αντιφατικοί μεταξύ τους:

-- Φθηνό και επαρκές ρεύμα για όλους,

-- αξιοποίηση εγχώριων πηγών Ενέργειας και συνδυασμό με τη βιομηχανία και την επιστημονική έρευνα,

-- κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων στον κλάδο».

Περιοδεία στον ΑΗΣ Αθερινόλακκου

Στο ίδιο πλαίσιο, συζήτησης με τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις στην Ενέργεια, κλιμάκιο της ΚΟ Λασιθίου με επικεφαλής τον Ανδρέα Κοκοσάλη, μέλος του ΓΠ Κρήτης του ΚΚΕ, πραγματοποίησε περιοδεία την Τετάρτη 11/12 στον ΑΗΣ Αθερινόλακκου.

Συζητώντας με τους εργαζόμενους στάθηκε στις επιπτώσεις από την «απελευθέρωση» της Ενέργειας, τονίζοντας ότι οι τελευταίοι νόμοι εντείνουν την αντεργατική επίθεση. «Ενα μεγάλο ζήτημα είναι αυτό των εργολαβικών εργαζομένων, με χειρότερους όρους αμοιβής και εργασίας, που τα τελευταία χρόνια έχει διευρυνθεί. Οι 6μηνες ή 8μηνες συμβάσεις και οι "εργολαβικοί" είναι πλέον ο κανόνας στη ΔΕΗ. Τα τελευταία νομοσχέδια διευρύνουν τις "ευέλικτες" εργασιακές σχέσεις, έτσι ώστε να "απελευθερώσουν" ακόμα παραπέρα την επίθεση του κεφαλαίου», «καταργούν στην πράξη τις Συλλογικές Συμβάσεις, τη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, τις δημοκρατικές ελευθερίες και ταυτόχρονα "ξεμπερδεύουν" με τους παλιούς εργαζόμενους που τους θεωρούν "κόστος", μέσω "οικειοθελών" αποχωρήσεων». Το στέλεχος του Κόμματος κάλεσε σε αποφασιστική πάλη «ώστε να μην εφαρμοστεί ο νόμος αυτός που δίνει αποφασιστικό πλήγμα στο αγαθό "Ενέργεια", στους καταναλωτές και στους εργαζόμενους του κλάδου ακολουθώντας την τεχνογνωσία από το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ στο παρελθόν». Τέλος, παρουσίασε τη θέση του ΚΚΕ για «κρατικό φορέα ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο του συνολικότερου προγράμματος κοινωνικοποίησης των βασικών μέσων παραγωγής» και τα αιτήματα που στηρίζει το Κόμμα στους αγώνες των εργαζομένων.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Μαζική καταδίκη της αντιλαϊκής μεταρρύθμισης στο Ασφαλιστικό

Την αλληλεγγύη στους Γάλλους απεργούς μετέφερε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, που είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά την προσπάθεια συνδικάτων να οργανώσουν τον αγώνα «από τα κάτω»

Η σημαία του ΠΑΜΕ ανάμεσα σ' αυτές των Γάλλων απεργών
Η σημαία του ΠΑΜΕ ανάμεσα σ' αυτές των Γάλλων απεργών
Συνεχίζονται στη Γαλλία οι μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στη μεταρρύθμιση που επιδιώκει να μετατρέψει τις συντάξεις σε επιδόματα και να παραδώσει εισφορές και αποθεματικά στον τζόγο και την αγορά.

Μετά τη μαζική απεργία της 5ης Δεκέμβρη, τη βδομάδα που πέρασε έγιναν και νέες απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις, ενώ υπάρχουν χώροι όπου πραγματοποιούνται επαναλαμβανόμενες απεργίες εδώ και 7 - 10 μέρες (π.χ. συνδικάτα σιδηροδρομικών, κάποιοι χώροι δουλειάς από Ενέργεια). Σε ορισμένους κλάδους και χώρους δουλειάς, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και μέσα στις γιορτές.

Την Τετάρτη, η κυβέρνηση παρουσίασε τα νέα μέτρα προκαλώντας, με ισχυρισμούς ότι στόχος είναι «ένα καθολικό σύστημα» και ψελλίζοντας διάφορα περί «σταδιακής» εφαρμογής, ωστόσο η αλήθεια είναι άλλη: Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται στα 64, ορίζονται οικονομικές «ποινές» για την «πρόωρη έξοδο» ως «κίνητρο παραμονής στην εργασία», καθιερώνεται ένα σύστημα συγκέντρωσης μορίων που θα πετσοκόβει συντάξεις κ.τ.λ., με βασικό στόχο να εξαναγκαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι να στραφούν στον πυλώνα της επαγγελματικής και της καθαρά ιδιωτικής ασφάλισης (βλέπε και «Ριζοσπάστης», 22/11/2019 και 6/12/2019).

«Δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστούν οι απεργίες», εκτίμησε ο πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ, ενώ η κυβέρνηση επεξεργάζεται και νέα σχέδια χειραγώγησης, συκοφάντησης και διάσπασης των αγώνων των εργαζομένων, μπροστά στο ενδεχόμενο αυτοί να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα.

Με όπλο την αλληλεγγύη!

Από τις συνελεύσεις εργαζομένων στους χώρους δουλειάς
Από τις συνελεύσεις εργαζομένων στους χώρους δουλειάς
Στο πλευρό των Γάλλων απεργών βρέθηκε από την πρώτη στιγμή το ΠΑΜΕ, χαιρετίζοντας τον αγώνα τους και μεταφέροντας μήνυμα αλληλεγγύης, καθώς την ίδια περίοδο πρωτοστατεί στην Ελλάδα στους αγώνες για το ίδιο ζήτημα, ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, στον ενταφιασμό της Κοινωνικής Ασφάλισης.

«Η επίθεση των κυβερνήσεων στους μισθούς, στις συντάξεις, στο δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση, που γίνεται και στην Ελλάδα και στη Γαλλία, δείχνει πως σε κάθε χώρα οι εργαζόμενοι έχουμε κοινό εχθρό τους επιχειρηματικούς ομίλους - ΕΕ - κυβερνήσεις που θέλουν με κάθε τρόπο να αυξήσουν τα κέρδη των μονοπωλίων, καταργώντας ό,τι έμεινε όρθιο από εργατικά δικαιώματα», σημείωνε το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωση αλληλεγγύης προς τους Γάλλους εργαζόμενους πριν από την απεργία, επιβεβαιώνοντας ότι αυτές οι ανατροπές δίχως τέλος στο Ασφαλιστικό υπακούν στην ενιαία στρατηγική του κεφαλαίου σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Στην ίδια ανακοίνωση, το ΠΑΜΕ σημείωνε: «Και στην Ελλάδα σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το έργο του ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζει νέα επίθεση στο δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση. Η ιδιωτικοποίηση στην οποία προχωράει η κυβέρνηση εξυπηρετεί την αύξηση των κερδών των ασφαλιστικών εταιρειών και των μονοπωλιακών ομίλων. Για εμάς η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι ατομική υπόθεση του κάθε εργαζόμενου, αλλά κοινωνικό δικαίωμα. Το ΠΑΜΕ στέκεται στο πλευρό σας! Ολοι στην Απεργία! Ζήτω ο Αγώνας των εργατών της Γαλλίας! Ζήτω η Ταξική Αλληλεγγύη!».

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ στη Γαλλία

Χιλιάδες απεργοί στους δρόμους
Χιλιάδες απεργοί στους δρόμους
Με την κήρυξη της απεργίας στις 5 Δεκέμβρη, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ βρέθηκε στο Παρίσι και συμμετείχε στις κινητοποιήσεις. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το ίδιο το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, τη μέρα εκείνη αναμένονταν ή ήταν σε εξέλιξη πάνω από 240 απεργιακές συγκεντρώσεις, ενώ σε πολλές περιπτώσεις στήθηκαν απεργιακές περιφρουρήσεις από την προηγούμενη μέρα.

Η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη και σε κλάδους στρατηγικής σημασίας (λιμάνια κ.τ.λ.). Σύμφωνα με συνδικαλιστικές οργανώσεις, «παρέλυσαν» διυλιστήρια, συγκοινωνίες, τομείς του Δημοσίου και άλλοι χώροι.

Ανήμερα της απεργίας, η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ συμμετείχε από το πρωί στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στα τρένα στην περιοχή των Βερσαλλιών, αλλά και στις κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι σε χώρους δουλειάς της ευρύτερης περιοχής και στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών.

Το μεσημέρι πήρε μέρος στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στο κέντρο του Παρισιού. Την επομένη, Παρασκευή 6 Δεκέμβρη, συμμετείχε στην απεργιακή περιφρούρηση στον σταθμό λεωφορείων της περιοχής Τραπ - Βερσαλλιών, στα προάστια του Παρισιού, και στη συνέχεια παραβρέθηκε σε συνελεύσεις εργαζομένων και δράσεις των τοπικών συνδικάτων, μεταφέροντας το μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης των ταξικών συνδικάτων της Ελλάδας.

Σύσφιξη των δεσμών με γαλλικά συνδικάτα

Η παρουσία και οι επαφές του ΠΑΜΕ στη Γαλλία, πέρα από τη σύσφιξη των δεσμών με τους Γάλλους εργαζόμενους, αποτέλεσαν μια καλή ευκαιρία για ανταλλαγή της πείρας, αλλά και για να καταγραφούν από πρώτο χέρι οι δυσκολίες και η προσπάθεια συνδικάτων να οργανώσουν την απεργία «από τα κάτω», να δώσουν με αποτελεσματικότητα την αντιπαράθεση με την εργοδοσία και την κυβέρνηση, τους «πυλώνες» τους στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Δεν είναι τυχαίο ότι μπροστά στην απεργία και επιδιώκοντας τον εκφυλισμό της, πολλές δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούσαν γενικά σε «μέρες δράσης» («journees d' action») και σε ετοιμότητα για επιστροφή στους «διαλόγους υπό όρους» με την κυβέρνηση.

Απέναντι σ' αυτές τις προσπάθειες υπονόμευσης, υπήρξαν συνδικαλιστικές οργανώσεις που έθεταν μαχητικά το ζήτημα της μαζικής συμμετοχής στην απεργία και έπαιρναν μέτρα για την επιτυχία της. Για παράδειγμα, η Ομοσπονδία εργαζομένων στις χημικές βιομηχανίες FNIC (μέλος της ΠΣΟ), χαιρετίζοντας τις απεργιακές αποφάσεις ενός «πολύ σημαντικού αριθμού συνδικάτων», καλούσε τα συνδικάτα - μέλη της να αναλάβουν ρόλο «οργανωτή των εργαζομένων», με αίτημα «την απόσυρση χωρίς καμιά προϋπόθεση» της νέας μεταρρύθμισης.

«Να σταματήσουμε τη δουλειά... Να αγωνιστούμε, να δράσουμε για να ξαναγίνουμε εμείς εκείνοι που παίρνουμε τις αποφάσεις (...) Ετσι είναι που η δική μας συλλογική δύναμη θα επιτρέψει να αλλάξει η κατάσταση και ο φόβος να αλλάξει στρατόπεδο», σημείωνε σε ανακοίνωση λίγες μέρες πριν από την απεργία, οργανώνοντας σ' αυτήν την κατεύθυνση τις πρωτοβουλίες της στον κλάδο, με συνελεύσεις, κατά τόπους συγκεντρώσεις προετοιμασίας κ.ά.

Το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας

Αντίστοιχη δράση ανέπτυξε και το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας (επίσης μέλος της ΠΣΟ), εκπρόσωπος του οποίου βρέθηκε πρόσφατα και στη χώρα μας, προσκεκλημένος του ΠΑΜΕ, ενώ απηύθυνε χαιρετισμό και στο συλλαλητήριο για το Ασφαλιστικό στις 30 Νοέμβρη στην Αθήνα.

«Καμία γενιά δεν πρέπει να θυσιαστεί στο βωμό των κερδών!», σημείωνε στις ανακοινώσεις του μετά την απεργία στις 5 Δεκέμβρη, καλώντας «να διευρύνουμε την κινητοποίηση» και προκηρύσσοντας νέα απεργία την Τρίτη 17 Δεκέμβρη. «Οι κυβερνητικές εξαγγελίες επιβεβαιώνουν την αλλαγή του μοντέλου της Κοινωνικής Ασφάλισής μας, καταργώντας την αλληλεγγύη ανάμεσα στις διαφορετικές γενιές, στρώνοντας το έδαφος για την εξατομίκευση και το κεφαλαιοποιητικό σύστημα», ανέφερε στην ανακοίνωσή του.

Από την έναρξη των κινητοποιήσεων, το ΕΚ Μασσαλίας σχεδίασε τη δράση με κεντρικό σύνθημα «όλοι στην απεργία - μπλοκάρουμε την οικονομία», δίνοντας βάρος στη διοργάνωση όσο το δυνατόν περισσότερων συνελεύσεων, ενώ εκτός από την πόλη της Μασσαλίας, οργάνωσε τοπικές συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις της ευρύτερης περιφέρειας.

Ανάλογη δράση αναπτύσσουν και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων ενάντια στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση, όπως το Συνδικάτο Δημοσίου του Εργατικού Κέντρου Βαλ ντε Μαρν και η Ομοσπονδία εργαζομένων στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες.


Α. Μ.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ «ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΝΟΡΜΑΝΔΙΑΣ»
Βήματα προς αναθέρμανση του παζαριού για την Ανατολική Ουκρανία

Αποφασίστηκαν κατάπαυση του πυρός, απεμπλοκή των στρατευμάτων και ανταλλαγή κρατουμένων. Παραμένουν οι πολιτικές διαφωνίες

Ουκρανός στρατιώτης στη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς

Copyright 2019 The Associated

Ουκρανός στρατιώτης στη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς
Κάποια βήματα σε «εύκολα» θέματα για τη διευθέτηση της ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία σημειώθηκαν κατά τη συνάντηση, τη Δευτέρα στο Παρίσι, των τεσσάρων ηγετών του «σχήματος της Νορμανδίας»: Της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά σε τέσσερις μήνες «σχετικά με τις πολιτικές συνθήκες και τις συνθήκες ασφάλειας, μεταξύ άλλων για τη διοργάνωση των τοπικών εκλογών», ένα από τα κρίσιμα ζητήματα όπου εκδηλώνεται αντιπαράθεση.

Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας» είχε γίνει το 2016 και όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε εφαρμοστεί καμία από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ, μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (Ντονμπάς). Με την ανάληψη της προεδρίας από τον Ζελένσκι, τον περασμένο Μάη, αυξήθηκε η κινητικότητα στις διαπραγματεύσεις σε μια περιοχή όπου διασταυρώνονται τα συμφέροντα διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Γαλλία και Γερμανία ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τη διευθέτηση της σύγκρουσης, η οποία αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην αποκατάσταση των οικονομικών και γεωπολιτικών σχέσεων με τη Ρωσία, αλλά και στην «ευρωατλαντική προοπτική» της Ουκρανίας. Είναι ενδεικτικό ότι Παρίσι και Βερολίνο πρωτοστάτησαν και πέτυχαν την επαναφορά της Ρωσίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, από το οποίο είχε αποπεμφθεί το 2014 εξαιτίας της ενσωμάτωσης της Κριμαίας και της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία.

Βήματα για κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή κρατουμένων

Από τη συνέντευξη Τύπου των τεσσάρων ηγετών τη Δευτέρα

Copyright 2019 The Associated

Από τη συνέντευξη Τύπου των τεσσάρων ηγετών τη Δευτέρα
Γενικότερα, ενώ στο στρατιωτικό σκέλος των συμφωνιών του Μινσκ πραγματοποιείται τους τελευταίους μήνες κάποια πρόοδος, παραμένουν οι δυσκολίες στο πολιτικό σκέλος, δηλαδή σχετικά με το ειδικό καθεστώς του Ντονμπάς, τη διεξαγωγή εκλογών και τον έλεγχο των ουκρανορωσικών συνόρων.

Στο κοινό ανακοινωθέν τους οι τέσσερις ηγέτες καλούν την τριμερή Ομάδα Επαφής (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη - Ουκρανία - εκπρόσωποι του Ντονμπάς) να εφαρμοστεί μια πλήρης και συνολική κατάπαυση του πυρός στο Ντονμπάς μέχρι τα τέλη του 2019, απόφαση που στο παρελθόν δεν είχε τηρηθεί. Υποστηρίζουν επίσης την εφαρμογή «ενός επικαιροποιημένου σχεδίου αποναρκοθέτησης», ενώ τίθεται και ο στόχος της απόσυρσης βαρέων όπλων από την περιοχή, με απεμπλοκή των στρατευμάτων και του εξοπλισμού μέχρι τις 3/3/2020.

Ηδη έχει προχωρήσει η απεμπλοκή στρατευμάτων στις τρεις «πιλοτικές» περιοχές στη γραμμή επαφής - Στάνιτσα Λουγκάνσκαγια, Ζολότε και Πετρόφσκι - παρά τις έντονες αντιδράσεις από ουκρανικές εθνικιστικές «εθελοντικές πολιτοφυλακές» και «βετεράνους» στρατιωτικούς.

Συμφωνήθηκε επίσης να συνεχιστεί η απελευθέρωση και ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των δύο πλευρών, με βάση την αρχή «όλοι για όλους». Εχουν πραγματοποιηθεί άλλες δύο ανταλλαγές τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένων και των 24 Ουκρανών ναυτών που είχαν συλληφθεί στα Στενά του Κερτς πέρυσι.

Η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε «πολύ ικανοποιημένη» από τη Σύνοδο, λέγοντας ότι «συμφωνήθηκαν ρεαλιστικά πράγματα», ενώ χαρακτήρισε σημαντικό το ότι «σήμερα έχουμε ξεπεράσει την εποχή της ακινησίας».

«Το γεγονός ότι βρισκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο είναι σημαντικό αποτέλεσμα», σχολίασε ο Εμ. Μακρόν, χαρακτηρίζοντας «ανοιχτή πληγή στην καρδιά της ευρωπαϊκής ηπείρου» τον πόλεμο στην Ανατολική Ουκρανία.

Σοβαρές διαφωνίες για τα σύνορα

Παρέμεινε πάντως το «αγκάθι» της εφαρμογής του πολιτικού σκέλους των συμφωνιών του Μινσκ (φόρμουλα Σταϊνμάγερ), δηλαδή το ειδικό καθεστώς του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και η διεξαγωγή τοπικών εκλογών. Παρότι στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται ότι το ειδικό καθεστώς του Ντονμπάς «είναι απαραίτητο να ενσωματωθεί στην ουκρανική νομοθεσία», η Ουκρανία ζητά έλεγχο των ουκρανορωσικών συνόρων ως προϋπόθεση για τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής, ο Βολ. Ζελένσκι είπε πως «ήταν πολύ μικρό, θα ήθελα να έχουμε επιλύσει περισσότερα προβλήματα. Εχουμε σοβαρές διαφωνίες για τα σύνορα. Η θέση μας είναι ότι η επανάκτηση του ελέγχου των συνόρων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από τις εκλογές», χαρακτηρίζοντας το θέμα των συνόρων «τη μεγαλύτερη ήττα για την Ουκρανία στις συμφωνίες του Μινσκ». «Η Ουκρανία δεν θα παραδώσει ποτέ τα εδάφη της», δεν θα δεχτεί «την ομοσπονδιοποίηση» και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν «να επηρεάσει την φιλοευρωπαϊκή της πορεία προς την ανάπτυξη», τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Η Ρωσία επιμένει στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, δηλαδή επιστροφή των συνόρων υπό ουκρανικό έλεγχο μόνο μετά τη διενέργεια τοπικών εκλογών. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βλ. Πούτιν την επομένη της συνάντησης, αν η Ουκρανία αποκτήσει τον έλεγχο των συνόρων στο Ντονμπάς χωρίς να παρέχει εγγυήσεις προστασίας στους κατοίκους του, «οι εθνικιστές ενδέχεται να πραγματοποιήσουν εκεί μεγάλη σφαγή».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των τεσσάρων ηγετών, ο Πούτιν ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει καμία εναλλακτική από την αυστηρή τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ που υπογράφτηκαν το 2015» και χαρακτήρισε τη Σύνοδο «σημαντικό βήμα» προς την αποκλιμάκωση και μια «συνολική κατάπαυση του πυρός».

Στο μεταξύ, μετά τη Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες Ρωσίας και Ουκρανίας είχαν διμερή συνάντηση, μεταξύ άλλων για τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις προκειμένου να ανανεωθεί η σύμβαση διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας. Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του ρωσικού αγωγού «Nord Stream 2», που θα καταλήγει στη βόρεια Γερμανία, η διέλευση μέσω Ουκρανίας ενδέχεται να σταματήσει ή να ελαχιστοποιηθεί, κάτι που αξιοποιείται ως μοχλός πίεσης από τη Ρωσία. Αλλωστε ο Ουκρανός Πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει τον «Νοrd Stream 2» ένα είδος «άρσης των κυρώσεων» που έχει επιβάλει η ΕΕ στη Ρωσία.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μόλις λίγες ώρες πριν από την έναρξη της Συνόδου, το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως περίπου 160.000 κάτοικοι περιοχών του Ντονμπάς έχουν υποβάλει αίτηση για ρωσική υπηκοότητα και περίπου 125.000 έχουν λάβει ρωσικά διαβατήρια. Τον περασμένο Απρίλη η ρωσική κυβέρνηση ενέκρινε νόμο που διευκολύνει τους Ουκρανούς του Ντονμπάς να λάβουν και τη ρωσική υπηκοότητα. Η Ουκρανία διαμαρτύρεται έντονα για το νόμο αυτό, δηλώνοντας ότι δεν θα αναγνωρίσει αυτά τα διαβατήρια, την παράδοση των οποίων ο Ζελένσκι χαρακτήρισε «παράνομη».

«Απαραβίαστες» οι συμφωνίες του Μινσκ

Σύμφωνα με αναλυτές στα ρωσικά ΜΜΕ, ο Ουκρανός Πρόεδρος θα συναντήσει «πολλά εμπόδια» σε μια ενδεχόμενη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Ιδιαίτερα για το ειδικό καθεστώς του Ντονμπάς υπάρχουν «σοβαρές αμφιβολίες ότι θα ενσωματωθεί στην ουκρανική νομοθεσία», καθώς η νέα ουκρανική κυβέρνηση δέχεται μεγάλες πιέσεις από εθνικιστικές - νεοναζιστικές οργανώσεις και από την αντιπολίτευση, με προεξάρχοντα τον τέως Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος είχε υπογράψει τις συμφωνίες του Μινσκ και τώρα τις χαρακτηρίζει «συνθηκολόγηση».

Παράλληλα με τους εσωτερικούς πολιτικούς παράγοντες που παρεμποδίζουν τις «ειρηνευτικές διαδικασίες», υπάρχουν και εξωτερικές πιέσεις, από τις ΗΠΑ. «Υπάρχει επιρροή από τις ΗΠΑ. Αρκεί να θυμίσουμε την επίσκεψη στην Ουκρανία, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων, Φίλιπ Ρέικερ, ο οποίος πιθανότατα έκανε κάποιες προσαρμογές», σημειώνει το ρωσικό πρακτορείο «TASS».

Πάντως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο εμφανίστηκε την Τρίτη να αποδέχεται τις συμφωνίες του Μινσκ, μετά από συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος τον ενημέρωσε διεξοδικά για τα όσα ειπώθηκαν στη Σύνοδο στο Παρίσι μια μέρα πριν.

«Η Ουκρανία ήταν ένα από τα βασικά θέματα των συνομιλιών μας (...) Επανέλαβα στον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ ότι η Κριμαία ανήκει στην Ουκρανία και ότι η επίλυση της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία αρχίζει με την τήρηση των δεσμεύσεων που προβλέπονται στις συμφωνίες του Μινσκ», δήλωσε ο Πομπέο.

Αλλά και ο Λαβρόφ από την πλευρά του χαρακτήρισε «πρωταρχικής σημασίας» το ότι «η τελική ανακοίνωση των ηγετών της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας επιβεβαιώνει εκ νέου το απαραβίαστο της συμφωνίας του Μινσκ και απαιτεί την πλήρη τήρησή τους».

Να σημειωθεί ότι όταν είχε εκλεγεί ο Ζελένσκι είχε προτείνει τη διεύρυνση του «σχήματος της Νορμανδίας» και με άλλες δυνάμεις, όπως ΗΠΑ και Μ. Βρετανία, κάτι που απορρίφθηκε από όλες τις άλλες πλευρές, ενώ η ουκρανική κυβέρνηση συχνά απειλεί ότι αν οι συμφωνίες του Μινσκ αποδειχθούν αδιέξοδες θα αναζητήσει «άλλες λύσεις», π.χ. ανάπτυξη «ειρηνευτικής αποστολής» του ΟΗΕ.


Ε. Μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ