Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΡΗΤΗ
Πλούσια δράση απέναντι στους ενεργειακούς σχεδιασμούς κεφαλαίου, κυβέρνησης και ΕΕ

Περιοδεία στον ΑΗΣ Αθερινόλακκου
Περιοδεία στον ΑΗΣ Αθερινόλακκου
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη η εκδήλωση της ΚΟ Σητείας Κρήτης με θέμα: «Οι εξελίξεις και επιπτώσεις του ενεργειακού σχεδιασμού του κεφαλαίου στην περιοχή μας - Η πρόταση του ΚΚΕ». Την κεντρική ομιλία έκανε ο Τάσος Ναθαναηλίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν πλούσια συζήτηση και παρεμβάσεις των παρευρισκομένων, οι οποίοι επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις και την πρόταση του ΚΚΕ, με την πλούσια πείρα που έχει συσσωρευθεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή αλλά και με τις πρόσφατες εξελίξεις, όπου η Σητεία και η Κρήτη βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα του ενεργειακού σχεδιασμού του κεφαλαίου.

Ο Τ. Ναθαναηλίδης αναφέρθηκε στις διεθνείς εξελίξεις και στην όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων που εκφράζονται έντονα και στην περιοχή μας, σημειώνοντας πως αυτές είναι άμεσα συνδεδεμένες με τους σχεδιασμούς στον στρατηγικό κλάδο της Ενέργειας.

Ανέδειξε το «παράδοξο», «σε μια χώρα τόσο πλούσια σε ενεργειακούς πόρους, να υπάρχει τόσο μεγάλη ενεργειακή φτώχεια. Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που ζεσταίνονται με μαγκάλια, οικογένειες που τους κόβουν το ρεύμα, γιατί το κόστος για το ρεύμα είναι δυσβάσταχτο για τη μεγάλη πλειοψηφία».

Οπως είπε, η απάντηση βρίσκεται στο ότι οι ενεργειακοί και γενικότερα οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι «χρησιμοποιούνται με κριτήριο την κερδοφορία των επενδυτών. Και η κερδοφορία αυτή τελικά απαιτεί συνεχείς θυσίες απ' τους εργαζόμενους.

Εκδήλωση στη Σητεία
Εκδήλωση στη Σητεία
Ετσι το ζήτημα δεν είναι ποιες είναι οι διαφορετικές τεχνικές πλευρές του ενεργειακού σχεδιασμού. Το ζήτημα είναι ποιες είναι οι προϋποθέσεις ώστε ο ενεργειακός σχεδιασμός και γενικότερα ο σχεδιασμός της οικονομίας να υπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων».

«Η απάντηση κρύβεται στην αιτία της σημερινής κατάστασης. Το πρόβλημα βρίσκεται στην αντιμετώπιση της Ενέργειας ως εμπορεύματος και του κέρδους ως κριτηρίου της παραγωγής. Και η απάντηση βρίσκεται στην άρνησή τους. Στην άρνηση της εμπορευματοποίησης της Ενέργειας και του κέρδους ως κριτηρίου. Και προϋπόθεση για να γίνει αυτό, είναι ο ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης της εργατικής εξουσίας, ο οποίος στη βάση της μετατροπής του συνόλου των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής σε κοινωνική ιδιοκτησία, μέσα σ' αυτά και της Ενέργειας και της ανάπτυξής τους με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, θα μπορέσει να καλύψει τις συνδυασμένες λαϊκές ανάγκες, επιτυγχάνοντας στόχους που σήμερα είναι αντιφατικοί μεταξύ τους:

-- Φθηνό και επαρκές ρεύμα για όλους,

-- αξιοποίηση εγχώριων πηγών Ενέργειας και συνδυασμό με τη βιομηχανία και την επιστημονική έρευνα,

-- κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων στον κλάδο».

Περιοδεία στον ΑΗΣ Αθερινόλακκου

Στο ίδιο πλαίσιο, συζήτησης με τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις στην Ενέργεια, κλιμάκιο της ΚΟ Λασιθίου με επικεφαλής τον Ανδρέα Κοκοσάλη, μέλος του ΓΠ Κρήτης του ΚΚΕ, πραγματοποίησε περιοδεία την Τετάρτη 11/12 στον ΑΗΣ Αθερινόλακκου.

Συζητώντας με τους εργαζόμενους στάθηκε στις επιπτώσεις από την «απελευθέρωση» της Ενέργειας, τονίζοντας ότι οι τελευταίοι νόμοι εντείνουν την αντεργατική επίθεση. «Ενα μεγάλο ζήτημα είναι αυτό των εργολαβικών εργαζομένων, με χειρότερους όρους αμοιβής και εργασίας, που τα τελευταία χρόνια έχει διευρυνθεί. Οι 6μηνες ή 8μηνες συμβάσεις και οι "εργολαβικοί" είναι πλέον ο κανόνας στη ΔΕΗ. Τα τελευταία νομοσχέδια διευρύνουν τις "ευέλικτες" εργασιακές σχέσεις, έτσι ώστε να "απελευθερώσουν" ακόμα παραπέρα την επίθεση του κεφαλαίου», «καταργούν στην πράξη τις Συλλογικές Συμβάσεις, τη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, τις δημοκρατικές ελευθερίες και ταυτόχρονα "ξεμπερδεύουν" με τους παλιούς εργαζόμενους που τους θεωρούν "κόστος", μέσω "οικειοθελών" αποχωρήσεων». Το στέλεχος του Κόμματος κάλεσε σε αποφασιστική πάλη «ώστε να μην εφαρμοστεί ο νόμος αυτός που δίνει αποφασιστικό πλήγμα στο αγαθό "Ενέργεια", στους καταναλωτές και στους εργαζόμενους του κλάδου ακολουθώντας την τεχνογνωσία από το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ στο παρελθόν». Τέλος, παρουσίασε τη θέση του ΚΚΕ για «κρατικό φορέα ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο του συνολικότερου προγράμματος κοινωνικοποίησης των βασικών μέσων παραγωγής» και τα αιτήματα που στηρίζει το Κόμμα στους αγώνες των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ