Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Μαζική καταδίκη της αντιλαϊκής μεταρρύθμισης στο Ασφαλιστικό

Την αλληλεγγύη στους Γάλλους απεργούς μετέφερε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, που είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά την προσπάθεια συνδικάτων να οργανώσουν τον αγώνα «από τα κάτω»

Η σημαία του ΠΑΜΕ ανάμεσα σ' αυτές των Γάλλων απεργών
Η σημαία του ΠΑΜΕ ανάμεσα σ' αυτές των Γάλλων απεργών
Συνεχίζονται στη Γαλλία οι μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στη μεταρρύθμιση που επιδιώκει να μετατρέψει τις συντάξεις σε επιδόματα και να παραδώσει εισφορές και αποθεματικά στον τζόγο και την αγορά.

Μετά τη μαζική απεργία της 5ης Δεκέμβρη, τη βδομάδα που πέρασε έγιναν και νέες απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις, ενώ υπάρχουν χώροι όπου πραγματοποιούνται επαναλαμβανόμενες απεργίες εδώ και 7 - 10 μέρες (π.χ. συνδικάτα σιδηροδρομικών, κάποιοι χώροι δουλειάς από Ενέργεια). Σε ορισμένους κλάδους και χώρους δουλειάς, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και μέσα στις γιορτές.

Την Τετάρτη, η κυβέρνηση παρουσίασε τα νέα μέτρα προκαλώντας, με ισχυρισμούς ότι στόχος είναι «ένα καθολικό σύστημα» και ψελλίζοντας διάφορα περί «σταδιακής» εφαρμογής, ωστόσο η αλήθεια είναι άλλη: Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται στα 64, ορίζονται οικονομικές «ποινές» για την «πρόωρη έξοδο» ως «κίνητρο παραμονής στην εργασία», καθιερώνεται ένα σύστημα συγκέντρωσης μορίων που θα πετσοκόβει συντάξεις κ.τ.λ., με βασικό στόχο να εξαναγκαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι να στραφούν στον πυλώνα της επαγγελματικής και της καθαρά ιδιωτικής ασφάλισης (βλέπε και «Ριζοσπάστης», 22/11/2019 και 6/12/2019).

«Δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστούν οι απεργίες», εκτίμησε ο πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ, ενώ η κυβέρνηση επεξεργάζεται και νέα σχέδια χειραγώγησης, συκοφάντησης και διάσπασης των αγώνων των εργαζομένων, μπροστά στο ενδεχόμενο αυτοί να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα.

Με όπλο την αλληλεγγύη!

Από τις συνελεύσεις εργαζομένων στους χώρους δουλειάς
Από τις συνελεύσεις εργαζομένων στους χώρους δουλειάς
Στο πλευρό των Γάλλων απεργών βρέθηκε από την πρώτη στιγμή το ΠΑΜΕ, χαιρετίζοντας τον αγώνα τους και μεταφέροντας μήνυμα αλληλεγγύης, καθώς την ίδια περίοδο πρωτοστατεί στην Ελλάδα στους αγώνες για το ίδιο ζήτημα, ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, στον ενταφιασμό της Κοινωνικής Ασφάλισης.

«Η επίθεση των κυβερνήσεων στους μισθούς, στις συντάξεις, στο δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση, που γίνεται και στην Ελλάδα και στη Γαλλία, δείχνει πως σε κάθε χώρα οι εργαζόμενοι έχουμε κοινό εχθρό τους επιχειρηματικούς ομίλους - ΕΕ - κυβερνήσεις που θέλουν με κάθε τρόπο να αυξήσουν τα κέρδη των μονοπωλίων, καταργώντας ό,τι έμεινε όρθιο από εργατικά δικαιώματα», σημείωνε το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωση αλληλεγγύης προς τους Γάλλους εργαζόμενους πριν από την απεργία, επιβεβαιώνοντας ότι αυτές οι ανατροπές δίχως τέλος στο Ασφαλιστικό υπακούν στην ενιαία στρατηγική του κεφαλαίου σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Στην ίδια ανακοίνωση, το ΠΑΜΕ σημείωνε: «Και στην Ελλάδα σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το έργο του ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζει νέα επίθεση στο δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση. Η ιδιωτικοποίηση στην οποία προχωράει η κυβέρνηση εξυπηρετεί την αύξηση των κερδών των ασφαλιστικών εταιρειών και των μονοπωλιακών ομίλων. Για εμάς η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι ατομική υπόθεση του κάθε εργαζόμενου, αλλά κοινωνικό δικαίωμα. Το ΠΑΜΕ στέκεται στο πλευρό σας! Ολοι στην Απεργία! Ζήτω ο Αγώνας των εργατών της Γαλλίας! Ζήτω η Ταξική Αλληλεγγύη!».

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ στη Γαλλία

Χιλιάδες απεργοί στους δρόμους
Χιλιάδες απεργοί στους δρόμους
Με την κήρυξη της απεργίας στις 5 Δεκέμβρη, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ βρέθηκε στο Παρίσι και συμμετείχε στις κινητοποιήσεις. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το ίδιο το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, τη μέρα εκείνη αναμένονταν ή ήταν σε εξέλιξη πάνω από 240 απεργιακές συγκεντρώσεις, ενώ σε πολλές περιπτώσεις στήθηκαν απεργιακές περιφρουρήσεις από την προηγούμενη μέρα.

Η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη και σε κλάδους στρατηγικής σημασίας (λιμάνια κ.τ.λ.). Σύμφωνα με συνδικαλιστικές οργανώσεις, «παρέλυσαν» διυλιστήρια, συγκοινωνίες, τομείς του Δημοσίου και άλλοι χώροι.

Ανήμερα της απεργίας, η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ συμμετείχε από το πρωί στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στα τρένα στην περιοχή των Βερσαλλιών, αλλά και στις κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι σε χώρους δουλειάς της ευρύτερης περιοχής και στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών.

Το μεσημέρι πήρε μέρος στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στο κέντρο του Παρισιού. Την επομένη, Παρασκευή 6 Δεκέμβρη, συμμετείχε στην απεργιακή περιφρούρηση στον σταθμό λεωφορείων της περιοχής Τραπ - Βερσαλλιών, στα προάστια του Παρισιού, και στη συνέχεια παραβρέθηκε σε συνελεύσεις εργαζομένων και δράσεις των τοπικών συνδικάτων, μεταφέροντας το μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης των ταξικών συνδικάτων της Ελλάδας.

Σύσφιξη των δεσμών με γαλλικά συνδικάτα

Η παρουσία και οι επαφές του ΠΑΜΕ στη Γαλλία, πέρα από τη σύσφιξη των δεσμών με τους Γάλλους εργαζόμενους, αποτέλεσαν μια καλή ευκαιρία για ανταλλαγή της πείρας, αλλά και για να καταγραφούν από πρώτο χέρι οι δυσκολίες και η προσπάθεια συνδικάτων να οργανώσουν την απεργία «από τα κάτω», να δώσουν με αποτελεσματικότητα την αντιπαράθεση με την εργοδοσία και την κυβέρνηση, τους «πυλώνες» τους στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Δεν είναι τυχαίο ότι μπροστά στην απεργία και επιδιώκοντας τον εκφυλισμό της, πολλές δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούσαν γενικά σε «μέρες δράσης» («journees d' action») και σε ετοιμότητα για επιστροφή στους «διαλόγους υπό όρους» με την κυβέρνηση.

Απέναντι σ' αυτές τις προσπάθειες υπονόμευσης, υπήρξαν συνδικαλιστικές οργανώσεις που έθεταν μαχητικά το ζήτημα της μαζικής συμμετοχής στην απεργία και έπαιρναν μέτρα για την επιτυχία της. Για παράδειγμα, η Ομοσπονδία εργαζομένων στις χημικές βιομηχανίες FNIC (μέλος της ΠΣΟ), χαιρετίζοντας τις απεργιακές αποφάσεις ενός «πολύ σημαντικού αριθμού συνδικάτων», καλούσε τα συνδικάτα - μέλη της να αναλάβουν ρόλο «οργανωτή των εργαζομένων», με αίτημα «την απόσυρση χωρίς καμιά προϋπόθεση» της νέας μεταρρύθμισης.

«Να σταματήσουμε τη δουλειά... Να αγωνιστούμε, να δράσουμε για να ξαναγίνουμε εμείς εκείνοι που παίρνουμε τις αποφάσεις (...) Ετσι είναι που η δική μας συλλογική δύναμη θα επιτρέψει να αλλάξει η κατάσταση και ο φόβος να αλλάξει στρατόπεδο», σημείωνε σε ανακοίνωση λίγες μέρες πριν από την απεργία, οργανώνοντας σ' αυτήν την κατεύθυνση τις πρωτοβουλίες της στον κλάδο, με συνελεύσεις, κατά τόπους συγκεντρώσεις προετοιμασίας κ.ά.

Το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας

Αντίστοιχη δράση ανέπτυξε και το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας (επίσης μέλος της ΠΣΟ), εκπρόσωπος του οποίου βρέθηκε πρόσφατα και στη χώρα μας, προσκεκλημένος του ΠΑΜΕ, ενώ απηύθυνε χαιρετισμό και στο συλλαλητήριο για το Ασφαλιστικό στις 30 Νοέμβρη στην Αθήνα.

«Καμία γενιά δεν πρέπει να θυσιαστεί στο βωμό των κερδών!», σημείωνε στις ανακοινώσεις του μετά την απεργία στις 5 Δεκέμβρη, καλώντας «να διευρύνουμε την κινητοποίηση» και προκηρύσσοντας νέα απεργία την Τρίτη 17 Δεκέμβρη. «Οι κυβερνητικές εξαγγελίες επιβεβαιώνουν την αλλαγή του μοντέλου της Κοινωνικής Ασφάλισής μας, καταργώντας την αλληλεγγύη ανάμεσα στις διαφορετικές γενιές, στρώνοντας το έδαφος για την εξατομίκευση και το κεφαλαιοποιητικό σύστημα», ανέφερε στην ανακοίνωσή του.

Από την έναρξη των κινητοποιήσεων, το ΕΚ Μασσαλίας σχεδίασε τη δράση με κεντρικό σύνθημα «όλοι στην απεργία - μπλοκάρουμε την οικονομία», δίνοντας βάρος στη διοργάνωση όσο το δυνατόν περισσότερων συνελεύσεων, ενώ εκτός από την πόλη της Μασσαλίας, οργάνωσε τοπικές συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις της ευρύτερης περιφέρειας.

Ανάλογη δράση αναπτύσσουν και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων ενάντια στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση, όπως το Συνδικάτο Δημοσίου του Εργατικού Κέντρου Βαλ ντε Μαρν και η Ομοσπονδία εργαζομένων στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες.


Α. Μ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ