Πέμπτη 20 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

  • Εργατική Πρωτομαγιά 2017: Πολύμορφες πρωτοβουλίες από Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία με αιχμή την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την προετοιμασία για πανεργατική απεργία ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα
  • Εργαζόμενοι στη ναυπηγοεπισκευή: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης
  • Εκδήλωση για τους εργάτες των τυπογραφείων που «έπεσαν για τη ζωή»: Το παράδειγμα της δράσης τους προσφέρει γνώση και δύναμη
  • Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο για την Υγεία στις 25 Απρίλη διοργανώνουν Εργατικά Κέντρα και σωματεία της περιοχής
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Πολύμορφες πρωτοβουλίες για τη βδομάδα δράσης μπροστά στην Πρωτομαγιά

Με στόχο το σύνθημα «Εργατική Πρωτομαγιά 2017. Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά» να γίνει πλατιά υπόθεση των εργαζομένων

Σε ρυθμούς προετοιμασίας της Πρωτομαγιάτικης απεργίας κινούνται Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Με καθημερινές συνεδριάσεις, συσκέψεις και συνελεύσεις οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αποφασίζουν το πρόγραμμα δράσης, μέσα από το οποίο θα γίνει πλατιά υπόθεση των εργαζομένων το σύνθημα της φετινής Πρωτομαγιάς: «Εργατική Πρωτομαγιά 2017. Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά».

Υλοποιώντας το κάλεσμα του ΠΑΜΕ η βδομάδα 24 - 30 Απρίλη να γίνει βδομάδα δράσης με αυτό το περιεχόμενο, συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα προγραμματίζουν μια πλούσια και πολύμορφη δραστηριότητα, η οποία συνδυάζει την προετοιμασία απεργιακής απάντησης στα νέα αντιλαϊκά μέτρα, με τη συζήτηση γύρω από το ζήτημα της οργάνωσης της πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Το ίδιο περιεχόμενο θα πάρουν και οι απεργιακές συγκεντρώσεις που θα γίνουν σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα, η Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10 π.μ., στο Σύνταγμα, ενώ στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα, στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στο πόδι τα Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα

Το Εργατικό Κέντρο Αρτας οργανώνει πολύμορφες εκδηλώσεις:

-- Την Παρασκευή 28/4, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Αγίου Δημητρίου, ομιλία για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

-- Το Σάββατο 29/4, στις 8.30 μ.μ., στο προαύλιο του 2ου Δημοτικού Σχολείου, ομιλία για την ανάγκη ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος και στη συνέχεια αφιέρωμα στο εργατικό - λαϊκό τραγούδι.

-- Την Κυριακή 30/4, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, προβολή της ταινίας «Και οι δήμιοι πεθαίνουν», του Φριτς Λανγκ, σε σενάριο Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου προχωρά σε Γενική Συνέλευση αντιπροσώπων του την Παρασκευή 28/4. Ηδη έχει αποφασίσει να οργανώσει τριήμερο δράσης, με:

-- Προβολή αντιπολεμικής ταινίας, το Σάββατο 29/4, στις 11.30 π.μ., στο «Cine Foskolos».

-- Ποδηλατοδρομία «για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά», την Κυριακή 30/4, στις 11 π.μ.

-- Συναυλία στο πλαίσιο της απεργιακής συγκέντρωσης της Πρωτομαγιάς.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ) έχει αποφασίσει τις ακόλουθες πρωτοβουλίες:

-- Από Τρίτη 25/4 έως Πέμπτη 27/4, τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5 με ομάδες σωματείων.

-- Την Τετάρτη 26/4, στις 8.30 μ.μ., αντιπολεμική συναυλία στην κεντρική πλατεία.

-- Την Πέμπτη 27/4 εκδήλωση - συζήτηση για τη στάση του εργατικού κινήματος απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, όπου παράλληλα θα λειτουργήσει έκθεση αντιπολεμικής φωτογραφίας.

-- Την Παρασκευή 28/4 προβολή αντιπολεμικής ταινίας, στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

-- Παράλληλα, το ΕΚΛ έχει πάρει απόφαση για στάσεις εργασίας, διάρκειας μιας ώρας, την Πέμπτη 27/4 και την Παρασκευή 28/4, για να γίνουν εκδηλώσεις σε χώρους δουλειάς.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου έχει προγραμματίσει σειρά περιοδειών σε χώρους δουλειάς: Τη Δευτέρα 24/4 στη ΔΕΗ (ΑΗΣ Λαυρίου), την Τρίτη 25/4 στα ΕΑΣ Λαυρίου και την Τετάρτη 26/4 στην επιχείρηση «Βικτώρια» στον κλάδο του Μετάλλου. Παράλληλα, οργανώνει δύο εκδηλώσεις με θέμα τη στάση του εργατικού κινήματος απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο: Η πρώτη θα γίνει την Πέμπτη 27/4, στην κεντρική αποθήκη της Αρχαιολογίας στο Κορωπί (δίπλα στο Αεροδρόμιο), κατά τη διάρκεια δίωρης στάσης εργασίας και θα περιλαμβάνει επίσης έκθεση φωτογραφίας. Η δεύτερη θα γίνει την Παρασκευή 28/4, στις 7 μ.μ., μαζί με συνδικάτα (Μετάλλου, Λιθογράφων, Φαρμάκου, Τροφίμων, Ιδ. Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων) στο Κορωπί (πλατεία Ελευθερίας), ενώ μετά τη συζήτηση θα ακολουθήσει συναυλία με εργατικό - αντιπολεμικό τραγούδι.

Το Εργατικό Κέντρο νομού Σάμου οργανώνει εκδήλωση με τη συμμετοχή Τούρκου συνδικαλιστή την Παρασκευή 28/4 στο Καρλόβασι. Επίσης, την Τρίτη 25/4 και την Τετάρτη 26/4 θα γίνουν συσκέψεις σωματείων της δύναμής του (Οικοδόμων Καρλοβάσου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων). Στην Ικαρία η Πρωτομαγιάτικη απεργία θα ξεκινήσει με εκδήλωση, στις 10.30 π.μ., στον Εύδηλο, στο μνημείο των αγωνιστών που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή, ενώ μετά τη συγκέντρωση (12 μ., Αγ. Κήρυκος) θα ακολουθήσει εκδήλωση του Συνδικάτου Οικοδόμων Ικαρίας.

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας προγραμματίζει: Την Κυριακή 23/4 αντιπολεμική εκδήλωση, τη Δευτέρα 24/4 σύσκεψη Σωματείων και το Σάββατο 29/4 προβολή της ταινίας «Ουτοπία 1961».

Το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας καλεί τη Δευτέρα 24/4 σε εκδήλωση για τα ζητήματα του πολέμου, με ομιλία και προβολή ταινίας.

Σήμερα, Πέμπτη, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου προχωρά σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου για την προετοιμασία της Πρωτομαγιάς, ενώ αύριο Παρασκευή συνεδριάζει με το ίδιο θέμα το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας, με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου και των διοικήσεων των σωματείων. Αντίστοιχη σύσκεψη οργανώνει αύριο, Παρασκευή, στις 7 μ.μ., το Εργατικό Κέντρο Λαμίας.

Περιοδεία στους εργαζόμενους στο hot spot της Μόριας θα κάνει σήμερα το πρωί το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, ενώ το απόγευμα καλεί τα σωματεία σε σύσκεψη για την προετοιμασία της Πρωτομαγιάς.

Εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες από Συνδικάτα

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Ν. Αττικής, το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών Κατεργασίας Ξύλου Ν. Αττικής, η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Τεχνικών διοργανώνουν εκδήλωση για την Πρωτομαγιά με θέμα τη στάση των εργατών στον πόλεμο, την Πέμπτη 27/4, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) οργανώνει εκδήλωση, την Κυριακή 30/4, στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ με θέμα «1η Μάη 2017 - 10 χρόνια ΣΕΤΗΠ, διδασκόμαστε από την ιστορία του ταξικού κινήματος στον κλάδο, συνεχίζουμε για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά». Επιπλέον, το επιχειρησιακό σωματείο στην «360 connect» και οι Σωματειακές Επιτροπές στη «Vodafone» και στις εγκαταστάσεις του ΟΤΕ στον Κεραμεικό διοργανώνουν κοινή εκδήλωση την Παρασκευή 28/4, στην πλατεία Εργατικής Πρωτομαγιάς στα Πετράλωνα.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής καλεί σε εκδήλωση την Κυριακή 23/4, στις 6.30 μ.μ., στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας (Πατησίων 252, πλατεία Κολιάτσου), με θέμα: «Η Εργατική Πρωτομαγιά και η οργάνωση της πάλης για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά». Επίσης, συγκέντρωση με θέμα την Πρωτομαγιά θα γίνει στις 26/4, στην επιχείρηση «Φειδάς».

Εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά οργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας, την Παρασκευή 28/4, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου (Αριστοτέλους 11 - 15, 5ος όροφος).

Σε εκδήλωση με προβολή βίντεο και συζήτηση για την Πρωτομαγιά καλεί η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) την Τρίτη 25/4, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της (Κάνιγγος 27).

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής οργανώνει εκδήλωση το Σάββατο 29/4, με επίκεντρο τον πόλεμο και τη στάση της εργατικής τάξης. Θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας, ενώ θα ακολουθήσει γλέντι με την ορχήστρα του Συνδικάτου. Το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγ. Αναργύρων - Καματερού θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση και ομιλία, την Πέμπτη 27/4, με θέμα την Εργατική Πρωτομαγιά. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν έκθεση φωτογραφίας αλλά και λογοτεχνικά κείμενα συνδεδεμένα με το θέμα του πολέμου.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ διοργανώνει έκθεση ζωγραφικής, φωτογραφίας, ποίησης, χειροτεχνίας και άλλων μορφών πολιτιστικής παρέμβασης με θέμα «Εργαζόμενοι όλων των χωρών, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δώσουν τις δημιουργίες τους στο γραφείο του Σωματείου έως τις 25/4, για να προβληθούν στους χώρους του νοσοκομείου σε δημόσια εκδήλωση.

Δράση με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Αττικής προχωρά σε συνέλευση - εκδήλωση για την Πρωτομαγιά την Τρίτη 25/4, στις 5 μ.μ., στο «Athens Ledra». Δίπλα στο κλαδικό Συνδικάτο, πρωτοβουλίες αποφασίζουν τα επιχειρησιακά σωματεία και οι Επιτροπές Αγώνα. Γενικές Συνελεύσεις σχεδιάζουν τα σωματεία στα ξενοδοχεία «Athens Ledra» (27/4, 7 μ.μ.) και «Metropolitan» (28/4, 3 μ.μ.), ενώ στο «Zafolia» προγραμματίζονται ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου (23/4), με οπτικοακουστικό υλικό για την Εργατική Πρωτομαγιά και συζήτηση για το ζήτημα των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Εκδηλώσεις θα γίνουν σε «Metropolitan» (27/4) και από την Επιτροπή Νέων του Συνδικάτου (30/4). Περιοδείες έχουν αποφασιστεί επίσης σε μια σειρά από χώρους δουλειάς («Hilton», «Caravel», «Crowne Plaza», «Park», «Novotel», «Stanley», «S.G. Lycabetus», «Athens Plaza», «Μεγάλη Βρετανία», «Titania», Καζίνο Πάρνηθας και σε χώρους Επισιτισμού).

Την προετοιμασία της Πρωτομαγιάς με την απεργία του κλάδου στις 25/4 συνδυάζει στο πρόγραμμα δράσης του το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζει συγκέντρωση στο «Ιατρικό Κέντρο Αμαρουσίου» στις 22/4 και στην «Ευρωκλινική» στις 25/4, εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς («Υγεία», «Μητέρα», «Βιοκλινική», «Ιασώ»). Την Πέμπτη 27/4 το σωματείο οργανώνει σύσκεψη - εκδήλωση στο ΕΚ Αθήνας για την Εργατική Πρωτομαγιά. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το βιβλίου του Θ. Κορνάρου «9 - 11 Μάη του 1936 - Οι αγώνες του λαού» και θα προβληθεί σχετικό οπτικοακουστικό υλικό.

Δίωρη στάση εργασίας (12.00 - 14.00) και εκδήλωση για τους εργαζόμενους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος οργανώνει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, την Πέμπτη 27/4, στο χώρο του μνημείου στην κεντρική πύλη.

Σε Γενική Συνέλευση προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Ν. Αττικής τη Δευτέρα 24/4, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητροπόλεως). Το σωματείο έχει ήδη αποφασίσει πανεξόρμηση στις 27/4, στη «First Data».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΗ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης

Στο χώρο του μνημείου που έχει στήσει το Συνδικάτο στην κεντρική πύλη της Ζώνης συγκεντρώθηκαν χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι
Στο χώρο του μνημείου που έχει στήσει το Συνδικάτο στην κεντρική πύλη της Ζώνης συγκεντρώθηκαν χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι
Τις κινητοποιήσεις τους για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα, διεκδικώντας την επαναφορά των όρων της τελευταίας υποχρεωτικής Σύμβασης, των ετών 2009 - 2010, ως βάση για την παραπέρα πάλη τους για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Χτες, προχώρησαν σε στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη της βάρδιας, και σε συγκέντρωση στο χώρο του μνημείου, στην κεντρική πύλη του Περάματος. Στη στάση εργασίας συμμετείχε το Σωματείο Εργαζομένων Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών.

Αντίστοιχη κινητοποίηση θα γίνει σήμερα, Πέμπτη, από τους εργαζόμενους στα ναυπηγεία της Σαλαμίνας.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το ωράριο, διεκδικώντας την εφαρμογή του 7ωρου - 5ήμερου - 35ωρου, όπως προβλεπόταν από τις τελευταίες υποχρεωτικές ΣΣΕ που είχαν υπογράψει το 2009 και το 2010, οι εργαζόμενοι, υλοποιώντας τις αποφάσεις των παραρτημάτων Πειραιά και Σαλαμίνας του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, από τις 3 Απρίλη προχωρούν καθημερινά σε παύση εργασιών στις 2.30 μ.μ. Αντίστοιχα, η απογευματινή βάρδια, όπου υπάρχει, δουλεύει 2.30 μ.μ. έως 9.30 μ.μ.

Στη χτεσινή συγκέντρωση αποφασίστηκε οι κινητοποιήσεις να συνεχιστούν και να συνδυαστούν με την Εργατική Πρωτομαγιά. Ετσι, θα συνεχιστεί η παύση εργασιών, την Τετάρτη 26/4 θα γίνει Γενική Συνέλευση στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, ενώ την Πέμπτη 27/4 θα γίνει νέα στάση εργασίας, από τις 12 μ., και συγκέντρωση με θέμα την Πρωτομαγιά.

Συζήτηση και δράση δεμένη με τις εξελίξεις στα ναυπηγεία και την περιοχή


Στη σημασία των κινητοποιήσεων με τις οποίες οι εργαζόμενοι παλεύουν για το 7ωρο, μια κατάκτηση που τα προηγούμενα χρόνια οι εργοδότες φρόντισαν να βάλουν στο χέρι, αναφέρθηκε στη χτεσινή συγκέντρωση ο Ακης Αντωνίου, πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου.

Με αφορμή την Πρωτομαγιά, κάλεσε τους εργαζόμενους να θυμηθούν το ρολόι που απεικόνιζε την πάλη για το 8ωρο: Τους εργάτες που τραβάνε το δείκτη για να μειώσουν τον εργάσιμο χρόνο και τους εργοδότες που τραβάνε προς την αντίθετη κατεύθυνση, επιδιώκοντας την επέκτασή του. Ενημέρωσε για τις προσπάθειες της εργοδοσίας να ασκηθούν πιέσεις στους εργαζόμενους, και μέσα από την αξιοποίηση του «δουλεμπορικού» που έχει στήσει η ναζιστική Χρυσή Αυγή για να υπονομευτούν οι κινητοποιήσεις, αλλά και τα σχέδια των εργοδοτών για χαμηλά μεροκάματα και χειρότερες συνθήκες δουλειάς, μπροστά στις δουλειές που, όπως υπολογίζουν, θα ανοίξουν. Τα σχέδια αυτά έχουν ήδη φανεί από τις δηλώσεις που κάνουν για το ωράριο, διαμηνύοντας πως τάχα «σε όλο τον κόσμο η ναυπηγική βιομηχανία δουλεύει δεκάωρο»...

«Το μήνυμα που έρχεται από τον κάθε συνάδελφο είναι πως το αίτημά μας είναι πέρα για πέρα δίκαιο», τόνισε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως ο αγώνας για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν αρκεί από μόνος του, ιδιαίτερα τη στιγμή που τα μέτρα που ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση πρόκειται να αφαιρέσουν έναν μισθό το χρόνο από κάθε εργαζόμενο. «Πόσες Συλλογικές Συμβάσεις πρέπει να υπογράψουμε για να πάρουμε πίσω αυτά που μας πήραν τα τελευταία έξι χρόνια;», είναι το ερώτημα που έθεσε στους εργαζόμενους, υπενθυμίζοντας τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν φορτωθεί στις πλάτες τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις εξελίξεις που υπάρχουν στα ναυπηγεία. «Τα ναυπηγεία το επόμενο διάστημα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα ανοίξουν, θα λειτουργήσουν», σημείωσε. Πρόσθεσε πως το κρίσιμο ζήτημα είναι με ποιους όρους θα ανοίξουν, από την άποψη των ωραρίων, των συνθηκών εργασίας, του μεροκάματου, των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Σε αυτό το ζήτημα απαντά και ο αγώνας που έχουν ξεκινήσει οι εργαζόμενοι στη Ζώνη για την υπογραφή ΣΣΕ.

Οσον αφορά την Πρωτομαγιά, ενημέρωσε πως τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ προτάσσουν φέτος το θέμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, τη στάση των συνδικάτων και των εργαζομένων απέναντί του. Φέρνοντας ένα ενδεικτικό παράδειγμα για το πώς οι εξελίξεις στην περιοχή και η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς επηρεάζουν τους εργαζόμενους, επισήμανε πως οι ασφαλιστικές εταιρείες υπολογίζουν τα ασφάλιστρα στην Τουρκία σαν να πρόκειται για εμπόλεμη ζώνη, κάτι το οποίο κάνει τις κατασκευές και επισκευές στη γειτονική χώρα απαγορευτικές. Οπως επισήμανε ωστόσο, οι εργαζόμενοι δεν έχουν λόγο να «τρίβουν τα χέρια τους» για τις δουλειές που μπορεί να φέρει η κατάσταση αυτή στην Ελλάδα, τη στιγμή που βαθαίνει η εμπλοκή του λαού και της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τους εντεινόμενους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς.

Την κινητοποίηση χαιρέτισε ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, τονίζοντας πως ο αγώνας στη Ζώνη δείχνει το δρόμο στους εργαζόμενους σε άλλους κλάδους και χώρους δουλειάς.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΝ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΩΝ ΠΟΥ «ΕΠΕΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ»
Το παράδειγμα της δράσης τους προσφέρει γνώση και δύναμη

Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» στις 19/10/1945, που αναφέρεται στη δολοφονική επίθεση της αστυνομίας στην κηδεία του πιεστή Ν. Σπυρόπουλου
Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» στις 19/10/1945, που αναφέρεται στη δολοφονική επίθεση της αστυνομίας στην κηδεία του πιεστή Ν. Σπυρόπουλου
Την Τρίτη 25/4 η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στην ιστορία των εργατών Τύπου και Χάρτου, που την περίοδο 1940 - 1949 εργάστηκαν στην έκδοση των αντιστασιακών εντύπων.

Η εκδήλωση θα γίνει στις 18.30, στην αίθουσα συνεδριάσεων κάτω από τα γραφεία των Λιθογράφων (Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος). Θα περιλαμβάνει προβολή βίντεο, ομιλία, ενώ στο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας. Επίσης, στους συμμετέχοντες θα μοιραστεί μπροσούρα αφιερωμένη στους εργάτες που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα, με υλικό του παράνομου Τύπου της περιόδου 1940 - 1949.

«Η γνωριμία με το παράδειγμα της ζωής τους», υπογραμμίζουν στην πρόσκληση τα ταξικά σωματεία, «δεν είναι μόνο οφειλόμενη τιμή στους συναδέλφους που έπεσαν. (...) Το παράδειγμα της δράσης τους προσφέρει γνώση και δύναμη ώστε σήμερα να ανταποκριθούμε στη σκληρότητα που έχει η ταξική πάλη».

«...ώσπου οργανωμένος και δυνατός θα πάρει πίσω το σύνολο που του ανήκει»

Στην εισαγωγή που συνοδεύει την μπροσούρα, επισημαίνεται πως ο κλάδος του Τύπου είναι από τους παλιότερους που συναντάμε οργανωμένους αγώνες στη χώρα μας, από την πρώτη καταγεγραμμένη απεργία το 1827 των τυπογράφων του Εθνικού Τυπογραφείου του τότε νεοσύστατου ελληνικού κράτους στο Ναύπλιο.

Στο πρώτο καταστατικό της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, το 1924, περιγράφονταν με σαφήνεια ο ταξικός προσανατολισμός της: «Καθετί που ψηφίζεται υπέρ του εργάτη δεν είναι παροχή, είναι επιστροφή. Είναι μερική καταβολή έναντι ολικού χρέους προς αυτόν. Οσα κι αν του παραχωρήσετε, δε θα μπορέσετε να του εξοφλήσετε όσα του χρωστάτε - ώσπου οργανωμένος και δυνατός θα πάρει πίσω το σύνολο που του ανήκει».

Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» στις 1/4/1947 για τη δολοφονία των τριών τυπογράφων στην εφημερίδα «Αγωνιστής» στη Θεσσαλονίκη
Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» στις 1/4/1947 για τη δολοφονία των τριών τυπογράφων στην εφημερίδα «Αγωνιστής» στη Θεσσαλονίκη
Το Σωματείο συμμετείχε ενεργά στο εργατικό κίνημα. Η δράση του δεν περιορίστηκε στα «οικονομικά αιτήματα», τα οποία βεβαίως ήταν πάντα η αιχμή, αλλά πήρε και πιο έντονα πολιτικό χαρακτήρα, πολλές φορές με προωθημένα αιτήματα, ανάλογα με τις εξελίξεις κάθε περιόδου.

Αλλωστε, η προμετωπίδα του σημερινού καταστατικού των Σωματείων των Λιθογράφων και των Εργατών Τύπου καταγράφει καθαρά ότι σκοπός του Σωματείου είναι «η πάλη για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από τον κεφαλαιοκρατικό ζυγό με την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο», «η ταξική ενότητα και αλληλεγγύη των μελών του για την εξύψωση της ηθικής, οικονομικής και επαγγελματικής τους θέσης, η προάσπιση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και η υποστήριξη της υπόθεσης της Ειρήνης και της κοινωνικής προόδου».

Η συμμετοχή στην έκδοση του παράνομου Τύπου ισοδυναμούσε με θάνατο

Για την περίοδο 1940 - 1949, στην οποία αναφέρεται η μπροσούρα, επισημαίνεται ότι όταν μπήκαν οι Γερμανοί κατακτητές στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση τους παρέδωσε εξόριστους και φυλακισμένους τη συντριπτική πλειοψηφία των συνδικαλιστικών στελεχών του ταξικού εργατικού κινήματος. Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και άλλων οργανώσεων, ιδρύθηκε το Εργατικό ΕΑΜ, στη συνέχεια το ΕΑΜ και κατόπιν το ένοπλο τμήμα του, ο ΕΛΑΣ.

Οπως επισημαίνεται, ένα βασικό κομμάτι της δράσης των αντιστασιακών οργανώσεων από την αρχή της Κατοχής τον Απρίλη του 1941, μέχρι και το τέλος της πάλης του ΔΣΕ το 1949, ήταν η έκδοση του παράνομου Τύπου.

Η συμμετοχή σε μία τέτοια δραστηριότητα ισοδυναμούσε με θάνατο αν έπεφτες στα χέρια των κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους, στα χέρια των μηχανισμών του αστικού κράτους στη συνέχεια. Αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο: Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, δούλεψαν πολλά παράνομα τυπογραφεία, κάτω από τη μύτη των χαφιέδων.

Τυπώθηκαν πολλές αντιστασιακές εφημερίδες του Εργατικού ΕΑΜ, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, των επαρχιακών οργανώσεων, της Κυβέρνησης του Βουνού, ύστερα του ΔΣΕ. Ανακοινώσεις, τρικ, έκτακτα ανακοινωθέντα κ.ά. ενημέρωναν για την πορεία του αγώνα στην Ελλάδα και διεθνώς, εμψύχωναν, καλούσαν το λαό σε οργάνωση και δράση.

Στην μπροσούρα παρατίθενται 75 βιογραφικά εργατών Τύπου, Χάρτου, αλλά και αγωνιστών που έκρυψαν στα σπίτια τους παράνομα τυπογραφεία, οι οποίοι πλήρωσαν τη συμβολή τους στον αγώνα με τη ζωή τους.

***

Στη συνέχεια, παρουσιάζουμε ενδεικτικά ορισμένα μόνο από αυτά τα βιογραφικά και τα συνοδεύουμε, όπου είναι δυνατόν, με το σχετικό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» της εποχής εκείνης.

ΣΑΛΑΒΡΑΚΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΙ ΣΟΥΜΠΑΣΗΣ

Στους Μύλους Καλαμάτας δύο πρωτοπόρα στελέχη της οργάνωσης του ΕΑΜ Καλαμάτας πιάστηκαν τυχαία σε ένα περιβόλι από τους Γερμανούς στις 14/9/1943. Βασανίστηκαν μια βδομάδα για να μαρτυρήσουν ό,τι γνώριζαν για το παράνομο τυπογραφείο που λειτουργούσε στο περιβόλι μέσα σε υπόγεια κρύπτη. Κράτησαν το στόμα τους κλειστό. Εκτελέστηκαν στις 21/9/1943 στη θέση Μύλοι Καλαμάτας.

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Τυπογράφος. Δούλευε στα τυπογραφεία της «Ελεύθερης Αχαΐας», όργανο του ΕΑΜ Πατρών. Δολοφονήθηκε από επίθεση χιτών στα τυπογραφεία, που ήταν απέναντι από τη διοίκηση της Ταξιαρχίας της Εθνοφυλακής. Η επίθεση έγινε στις 10 το βράδυ, στις 16-17/10/1945. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι συνάδελφοί του την επομένη έκαναν στάση εργασίας, με αποτέλεσμα να μην εκδοθεί καμιά εφημερίδα στην Πάτρα. Την ώρα της κηδείας, η Αστυνομία και μοναρχοφασίστες παρακρατικοί επιτέθηκαν και δολοφόνησαν τον χαρτεργάτη Ι. Ελευθεριάδη και τον αστυφύλακα Παναγιώτη Μπελαζώνη που είχε αρνηθεί να πυροβολήσει.

Στο ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» στις 18/10/1945 με τίτλο «ΚΑΙ ΝΕΟ ΑΓΡΙΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΜΟΝΑΡΧΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ, Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΤΥΓΕΡΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗΣ», αναφέρεται ότι «...για ενδέκατη φορά από τον περασμένο Φλεβάρη και για δεύτερη μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο, έγινε άγρια επίθεση κατά των τυπογραφείων της ΕΑΜικής εφημερίδας "Ελεύθερη Αχαΐα". Στις 10 το βράδυ τα μοναρχικά κτήνη της Χ αποθρασυμένα από την ασυδοσία και την ενίσχυση της Αστυνομίας οπλισμένα με αυτόματα, έσπασαν την πόρτα των τυπογραφείων, που βρίσκονται απέναντι ακριβώς από την Ταξιαρχία της Εθνοφυλακής. Με προτεταμένα τα αυτόματα κάλεσαν το προσωπικό του τυπογραφείου να σηκώσει ψηλά τα χέρια. Οι τυπογράφοι όμως αποφασισμένοι να υπερασπιστούν οπωσδήποτε το τυπογραφείο του λαού, συγκεντρώθηκαν και με τη μαζική τους αυτοάμυνα συγκράτησαν τους κανιβάλους. Οι δολοφόνοι τότε πυροβόλησαν στο ψαχνό και μια σφαίρα χτύπησε στην καρδιά τον πιεστή της εφημερίδας Νίκο Σπυρόπουλο, που πέθανε αμέσως. Από τις σφαίρες των γκάγκστερς του Γλύξμπουργκ τραυματίστηκαν επίσης σοβαρά ο Α. Μόσχου και ελαφρότερα ο Κ. Διγώνης.

Η δολοφονική επίθεση είχε προετοιμαστεί και γνωστεί στην εφημερίδα. Ειδοποιήθηκε σχετικά η Αστυνομία, που τους έστειλε δύο φρουρούς. Παράδοξα όμως τη στιγμή της επίθεσης οι δύο αυτοί φρουροί, που τρία λεπτά προηγούμενα τους είχε επιστηθεί η προσοχή, διέταξαν τρεις ανθρώπους του τυπογραφείου, που στέκονταν στην πόρτα, να μπουν μέσα με τη διαβεβαίωση ότι θα προσέξουν οι ίδιοι. Αλλοι ένοπλοι δολοφόνοι φύλαγαν τις δύο εισόδους του δρόμου που βρίσκεται το τυπογραφείο, απαγορεύοντας στους πολίτες να πλησιάσουν. Εξάλλου εξακριβώθηκε ότι αστυνομικά όργανα είναι συνεργοί στη δολοφονική επίθεση».

Στις 18/10, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, δεν εκδίδονται οι πέντε εφημερίδες της Πάτρας, πραγματοποιείται «πανεργατοϋπαλληλική απεργία με πλήρη επιτυχία. Για τον ίδιο λόγο οι επαγγελματίες στο μεγαλύτερο ποσοστό τους έκλεισαν τα μαγαζιά τους». Την ίδια μέρα, γίνεται η κηδεία και η Αστυνομία εξαπολύει νέα δολοφονική επίθεση.

Ο «Ριζοσπάστης» αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το μεσημέρι πάνω από 15.000 λαού της Πάτρας παρακολούθησε την εκφορά του δολοφονημένου εργάτη παρά την απαγόρευση των αστυνομικών αρχών. Ολος ο κόσμος μετά την κηδεία, ενώ πήγαινε ήσυχα να συλλυπηθεί την οικογένεια του θύματος, δέχθηκε απρόκλητη δολοφονική επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις (...). Επακολούθησε σύγκρουση ανάμεσα στο λαό και την αστυνομία. Από τα δολοφονικά βόλια της αστυνομίας σκοτώθηκε ο εργάτης του εργοστασίου Λαδοπούλου Ιω. Ελευθερίου (σ.σ. είναι ο Ελευθεριάδης) και τραυματίστηκαν 2 εργάτες» και ένας αστυφύλακας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» στις 20/10, ο αστυφύλακας δολοφονήθηκε από αστυνομικό «επειδή τον διέταξε να ρίξει κατά του λαού και αυτός αρνήθηκε».

ΒΟΥΤΣΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΜΑΓΟΥΛΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΔΙΑΚΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

Ξημερώματα Κυριακής 30/3/1947, ένοπλοι φασίστες παρακρατικοί, με επικεφαλής τον ταγματασφαλίτη Τσάκωνα, επιτέθηκαν ενάντια στο τυπογραφείο της εφημερίδας «Αγωνιστής», οργάνου της Επιτροπής Περιοχής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, στη Θεσσαλονίκη. Με ριπές και μία χειροβομβίδα δολοφόνησαν εν ψυχρώ τρεις τυπογράφους και τραυμάτισαν άλλους. Μέσα στο τυπογραφείο υπήρχε φρουρά από τρεις χωροφύλακες που την ώρα της επίθεσης κοιμόνταν. Κανείς δολοφόνος δεν πιάστηκε...

Ο «Ριζοσπάστης» προλαβαίνει να δημοσιεύσει τη δολοφονική επίθεση την ίδια μέρα. Σε ρεπορτάζ με τίτλο «ΝΕΟ ΑΙΜΑ ΧΥΘΗΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΕΠΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ. ΝΥΚΤΕΡΙΝΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ "ΑΓΩΝΙΣΤΗ"», αναφέρεται: «Στις 2 το πρωί δύο άτομα με στρατιωτική στολή και μαύρους μπερέδες και άλλοι δύο με πολιτική περιβολή οπλισμένοι με αυτόματα και χειροβομβίδες επέδραμαν στα τυπογραφεία της εφημερίδας "Αγωνιστής". Οι τρομοκράτες με ριπές αυτομάτων και χειροβομβίδες σκότωσαν τρεις τυπογράφους και τραυμάτισαν σοβαρά άλλους επτά. Μετά το στυγερό τους έγκλημα οι δολοφόνοι διέφυγαν και εξαφανίστηκαν. Πρέπει να σημειωθεί ότι στο πίσω δωμάτιο του τυπογραφείου υπήρχε αστυνομική φρουρά».

Την επομένη στο πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» δεσπόζει αναλυτικά το γεγονός της δολοφονικής επίθεσης, με φωτογραφίες δύο από τους δολοφονηθέντες τυπογράφους, καταγγέλλοντας τη δολοφονία - σφαγή του προσωπικού της εφημερίδας «Αγωνιστής», ενώ σε σχετικό θέμα σημειώνεται επίσης: «Στο άνανδρο έγκλημα ο Τύπος της Θεσσαλονίκης απάντησε με απεργία».

Τα αιτήματα του πανηπειρωτικού συλλαλητηρίου
  • Αναπλήρωση των απωλειών σε μισθούς, συντάξεις και δικαιώματα.
  • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, προληπτικής και επείγουσας Ιατρικής για όλους, χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος.
  • Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη, με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, κοντά στους τόπους δουλειάς, κατοικίας, εκπαίδευσης, σε όλους τους δήμους και τις πόλεις, που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες, υγιών και ασθενών, με τις πλήρως ανεπτυγμένες και συνεργαζόμενες μεταξύ τους υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας, αποκατάστασης, υγείας και ασφάλειας της εργασίας και Δημόσιας Υγείας.
  • Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης όλων των φαρμάκων απ' όλες τις κρατικές μονάδες Υγείας και το δίκτυο των κρατικών φαρμακείων.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε Υγεία και Πρόνοια, με δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αμεσες προσλήψεις στα ασφαλιστικά ταμεία, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, στο ΕΚΑΒ, στα ιδρύματα Πρόνοιας. Αμεση μονιμοποίηση των επικουρικών και των εργαζομένων σε ΜΚΟ και εργολάβους.
  • Επαναλειτουργία, με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, των δημόσιων μονάδων που έκλεισαν ή συγχωνεύτηκαν.
  • Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλες οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων να περάσουν στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με χρηματοδότηση 100%.
  • Κατάργηση των περικοπών και των πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις, στα φάρμακα, στα εμβόλια, στις φυσικοθεραπείες και στις ιατρικές επισκέψεις. Να παρέχονται σε όλους δωρεάν, με χρηματοδότηση από το κράτος, με επιστημονικά και όχι με λογιστικά κριτήρια.
  • Αμεσα να ανανεωθούν τα βιβλιάρια του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων των ανέργων, των ΑμεΑ, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Υπεράσπιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ, άμεση επανένταξη στο θεσμό των κλάδων που εξαιρέθηκαν με την Υπουργική Απόφαση του 2011. Καμία εξαίρεση από τη λίστα των ΒΑΕ, ένταξη νέων επαγγελμάτων.
  • Προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, μέσα από το κρατικό σώμα γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας. Ιδρυση κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας, ενταγμένου αποκλειστικά στο δημόσιο σύστημα Υγείας, κατάργηση των ΕΞΥΠΠ (Εξωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης).
  • Κατοχύρωση της εργοδοτικής εισφοράς για την ασφαλιστική κάλυψη του εργαζόμενου από τον επαγγελματικό κίνδυνο.
  • Αμεσα ουσιαστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του ΣΕΠΕ. Συνδυασμένη, με σαφή διακριτά καθήκοντα, δράση των Επιθεωρήσεων Ασφαλείας και Υγείας με τις Επιθεωρήσεις Εργασιακών Σχέσεων, για την αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία και ασφάλεια.
  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας σε Υγεία και Πρόνοια.
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο για την Υγεία στις 25 Απρίλη

Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο για το λαϊκό δικαίωμα στην Υγεία συνδιοργανώνουν τα Εργατικά Κέντρα Ιωαννίνων, Αρτας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας και Αγρινίου και τα Σωματεία Εργαζομένων Νοσοκομείων Πρέβεζας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Προνοιακών Ιδρυμάτων Ηπείρου, Ιδιωτικής Υγείας Ιωαννίνων και Φαρμακοϋπαλλήλων Ιωαννίνων.

Το συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25/4, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, αποτελεί συνέχεια και κορύφωση μιας σειράς σχετικών πρωτοβουλιών και αγωνιστικών παρεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα από το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Η απόφαση για το συλλαλητήριο πάρθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης με θέμα την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για το λαό στο χώρο της Υγείας, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων (ΕΚΙ).

Υπόθεση συνολικά της εργατικής τάξης και του λαού

Την εισήγηση εκ μέρους του ΕΚΙ έκανε ο πρόεδρός του, Νίκος Εξαρχος, ο οποίος αναφέρθηκε στη δράση που ανέπτυξαν το προηγούμενο διάστημα το ΠΑΜΕ, Εργατικά Κέντρα και σωματεία της περιοχής για το ζήτημα της Υγείας - Πρόνοιας, τονίζοντας παράλληλα ότι χρειάζεται μεγαλύτερη και πιο επίμονη προσπάθεια, για να γίνει υπόθεση πάλης και αγώνα συνολικά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων συνολικά, να μη θεωρείται υπόθεση των υγειονομικών. Οπως υπογράμμισε, ο αγώνας για την προστασία της υγείας της εργατικής τάξης και των λαϊκών οικογενειών προϋποθέτει την πάλη ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Δίνοντας στοιχεία για την τραγική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στην Υγεία - Πρόνοια πανελλαδικά, αλλά και στην περιοχή, ανέφερε το ενδεικτικό παράδειγμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, όπου λόγω της υποβάθμισης και υποστελέχωσης όλων των περιφερειακών νοσοκομείων, το 50% των ασθενών που φτάνουν σε αυτό είναι από άλλους νομούς εκτός Ιωαννίνων, μέχρι την Κοζάνη και την Αιτωλοακαρνανία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ταλαιπωρία, κόστος και κινδύνους για τους ασθενείς, λόγω και της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ.

Οπως επισήμανε, χρειάζεται να αναδεικνύονται οι πραγματικές αιτίες, οι ένοχοι για όλα όσα συμβαίνουν στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας. «Να γίνει κατανοητό», σημείωσε, «ότι η τραγική και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στο ΠΕΔΥ, στην Πρόνοια, στην Ηπειρο και τα νησιά, οι υπέρογκες πληρωμές των ασθενών για φάρμακα και εξετάσεις, η εντατικοποίηση της εργασίας των υγειονομικών και οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στα νοσοκομεία, οφείλονται στο ότι και ο τομέας αυτός προσανατολίζεται στη στήριξη της κερδοφορίας των μονοπωλίων», στο πώς οι εργάτες θα γίνουν ακόμα πιο φτηνοί για το κράτος και την εργοδοσία, πώς θα γίνει ακόμα περισσότερο η Υγεία πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο κ.ο.κ.

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίστηκε ότι για να είναι αποτελεσματική η πάλη των εργαζομένων και του λαού, χρειάζεται να στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και το σύστημά του, την επιχειρηματική δράση στην Υγεία - Πρόνοια και συνολικά, να βάζει στο επίκεντρο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, με βάση τις δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας και τον πλούτου που παράγεται.

Χρειάζεται να απεγκλωβιστεί το εργατικό - λαϊκό κίνημα από αποπροσανατολιστικές λογικές, π.χ. ότι μπορεί δήθεν να καλυτερεύσει για το λαό η κατάσταση στην Υγεία αν αλλάξει ο υπουργός, η κυβέρνηση, αν καταπολεμηθεί η διαφθορά, αν «ξανααποκτήσει κοινωνικό πρόσωπο» η ΕΕ κ.τ.λ., όπως διατυμπανίζουν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Χαρακτηριστικές ήταν, από αυτή την άποψη, οι τοποθετήσεις στη σύσκεψη, συνδικαλιστών που αποτελούν την πλειοψηφία του ΔΣ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, οι οποίοι καλούσαν σε «ενότητα» στη βάση τέτοιων αποπροσανατολιστικών λογικών...

Δράση με επίκεντρο την πάλη ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας

Μετά την εισήγηση ακολούθησε συζήτηση, όπου πήραν το λόγο πρόεδροι και εκπρόσωποι Εργατικών Κέντρων και σωματείων.

Εκπρόσωποι των σωματείων των νοσοκομείων μετέφεραν την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα περιφερειακά νοσοκομεία, από την υποστελέχωση και την εμπορευματοποίηση. Ενδεικτικά, το Νοσοκομείο Λευκάδας έχει 24 γιατρούς, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί του νησιού διαφόρων ειδικοτήτων είναι 105. Στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας οι γιατροί, λόγω της έλλειψης προσωπικού, εφημερεύουν με «εντέλλεστε», δηλαδή υποχρεωτική εφημερία, πάνω και πέρα από αυτές που προβλέπονται και πληρώνονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους, αλλά και την ποιότητα των υπηρεσιών που μπορούν να προσφέρουν σε αυτές τις συνθήκες.

Στις τοποθετήσεις μεταφέρθηκε πείρα από το πώς τα Εργατικά Κέντρα και το ΠΑΜΕ, όλο αυτό το διάστημα, έχουν αναπτύξει πρωτοβουλίες για την Υγεία, με συσκέψεις, συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια, αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια σε απολύσεις εργαζομένων και γενικά για τις απαράδεκτες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και υπηρεσίες Πρόνοιας. Ο προβληματισμός στάθηκε στην προσπάθεια που γίνεται αυτές οι παρεμβάσεις να είναι συνεχείς και σταθερές, να έχουν στο επίκεντρο την πάλη ενάντια στην εμπορευματοποίηση και το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής. Να μην ξεκόβονται από αυτό το περιεχόμενο τα αιτήματα για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης ή ενάντια στο κλείσιμο νοσοκομείων. Σε αντίθετη δηλαδή κατεύθυνση από τις φιέστες για τα ΜΜΕ που στήνουν άλλες δυνάμεις, όπως η ΠΟΕΔΗΝ, με αντικυβερνητικά συνθήματα και όχι μέτωπο ενάντια στην επιχειρηματική δράση στον κλάδο, συνολικά στην πολιτική που τη στηρίζει.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με υιοθέτηση του πλαισίου αιτημάτων με πυρήνα τη διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Υγείας και Πρόνοιας για όλους, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης. Αποφασίστηκε τα Εργατικά Κέντρα και τα σωματεία να συζητήσουν αναλυτικά το ζήτημα με τα μέλη τους, να γίνουν εξορμήσεις και περιοδείες ενημέρωσης στους χώρους δουλειάς, παρεμβάσεις για τα οξυμένα προβλήματα στα νοσοκομεία και τις άλλες δομές.

Στενάζουν νοσοκομεία, ασθενείς και 4 Κέντρα Προστασίας Παιδιού

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι διοργανωτές του πανηπειρωτικού συλλαλητηρίου υπογραμμίζουν τη δραματική επιδείνωση της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, της Πρόνοιας και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, της Πρόληψης. Δίνουν απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να κάνει το άσπρο μαύρο και για την πολιτική της στην Υγεία, υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση και στο ζήτημα αυτό ακολουθεί πιστά την κατεύθυνση της ΕΕ για φθηνούς εργαζόμενους, φθηνούς ασθενείς σε ένα φθηνό σύστημα Υγείας, για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους».

Σε αυτό το πλαίσιο, δίνουν στοιχεία για τις χιλιάδες αποχωρήσεις υγειονομικών, τη γενίκευση της «ευέλικτης» εργασίας, την κατακρεούργηση των κρατικών κονδυλίων για την Υγεία. «Η Πρόληψη και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», προσθέτουν, «μετατρέπονται από εργοδοτική και κρατική, σε αποκλειστικά ατομική ευθύνη, με τεράστιους τους κινδύνους που εγκυμονεί η λογική αυτή. Η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και ασθενειών αποδεικνύει του λόγου το αληθές».

Και υπογραμμίζουν: «Η γενική αυτή κατάσταση απεικονίζεται και στην κατάσταση των υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας στην περιοχή μας: Στην ουσία τα περιφερειακά νοσοκομεία Φιλιατών, Λευκάδας, Πρέβεζας και Κέρκυρας λειτουργούν ως Κέντρα Υγείας και όχι ως νοσοκομεία. Αυτό έχει ως συνέπεια οι ασθενείς να μετακινούνται στα Γιάννενα και την Αρτα, να υπερφορτώνονται τα τρία νοσοκομεία και φυσικά να αυξάνονται τα έξοδα για τις λαϊκές οικογένειες, αφού και το ΕΚΑΒ είναι υπό διάλυση με την τεράστια έλλειψη προσωπικού. Και στα 4 Κέντρα Προστασίας Παιδιού είναι ανύπαρκτες οι καθοριστικές για το έργο τους ειδικότητες μόνιμων ψυχολόγων, γιατρών, νοσηλευτών και παιδαγωγών. Υπάρχει τραγική έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και κυριαρχούν τα αλλότρια καθήκοντα. Η μετάθεση της Πρόνοιας στις ΜΚΟ και στους ιδιώτες είναι φανερή και στην περιοχή μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ