Πέμπτη 20 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο για την Υγεία στις 25 Απρίλη

Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο για το λαϊκό δικαίωμα στην Υγεία συνδιοργανώνουν τα Εργατικά Κέντρα Ιωαννίνων, Αρτας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας και Αγρινίου και τα Σωματεία Εργαζομένων Νοσοκομείων Πρέβεζας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Προνοιακών Ιδρυμάτων Ηπείρου, Ιδιωτικής Υγείας Ιωαννίνων και Φαρμακοϋπαλλήλων Ιωαννίνων.

Το συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25/4, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, αποτελεί συνέχεια και κορύφωση μιας σειράς σχετικών πρωτοβουλιών και αγωνιστικών παρεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα από το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Η απόφαση για το συλλαλητήριο πάρθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης με θέμα την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για το λαό στο χώρο της Υγείας, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων (ΕΚΙ).

Υπόθεση συνολικά της εργατικής τάξης και του λαού

Την εισήγηση εκ μέρους του ΕΚΙ έκανε ο πρόεδρός του, Νίκος Εξαρχος, ο οποίος αναφέρθηκε στη δράση που ανέπτυξαν το προηγούμενο διάστημα το ΠΑΜΕ, Εργατικά Κέντρα και σωματεία της περιοχής για το ζήτημα της Υγείας - Πρόνοιας, τονίζοντας παράλληλα ότι χρειάζεται μεγαλύτερη και πιο επίμονη προσπάθεια, για να γίνει υπόθεση πάλης και αγώνα συνολικά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων συνολικά, να μη θεωρείται υπόθεση των υγειονομικών. Οπως υπογράμμισε, ο αγώνας για την προστασία της υγείας της εργατικής τάξης και των λαϊκών οικογενειών προϋποθέτει την πάλη ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Δίνοντας στοιχεία για την τραγική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στην Υγεία - Πρόνοια πανελλαδικά, αλλά και στην περιοχή, ανέφερε το ενδεικτικό παράδειγμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, όπου λόγω της υποβάθμισης και υποστελέχωσης όλων των περιφερειακών νοσοκομείων, το 50% των ασθενών που φτάνουν σε αυτό είναι από άλλους νομούς εκτός Ιωαννίνων, μέχρι την Κοζάνη και την Αιτωλοακαρνανία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ταλαιπωρία, κόστος και κινδύνους για τους ασθενείς, λόγω και της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ.

Οπως επισήμανε, χρειάζεται να αναδεικνύονται οι πραγματικές αιτίες, οι ένοχοι για όλα όσα συμβαίνουν στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας. «Να γίνει κατανοητό», σημείωσε, «ότι η τραγική και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στο ΠΕΔΥ, στην Πρόνοια, στην Ηπειρο και τα νησιά, οι υπέρογκες πληρωμές των ασθενών για φάρμακα και εξετάσεις, η εντατικοποίηση της εργασίας των υγειονομικών και οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στα νοσοκομεία, οφείλονται στο ότι και ο τομέας αυτός προσανατολίζεται στη στήριξη της κερδοφορίας των μονοπωλίων», στο πώς οι εργάτες θα γίνουν ακόμα πιο φτηνοί για το κράτος και την εργοδοσία, πώς θα γίνει ακόμα περισσότερο η Υγεία πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο κ.ο.κ.

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίστηκε ότι για να είναι αποτελεσματική η πάλη των εργαζομένων και του λαού, χρειάζεται να στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και το σύστημά του, την επιχειρηματική δράση στην Υγεία - Πρόνοια και συνολικά, να βάζει στο επίκεντρο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, με βάση τις δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας και τον πλούτου που παράγεται.

Χρειάζεται να απεγκλωβιστεί το εργατικό - λαϊκό κίνημα από αποπροσανατολιστικές λογικές, π.χ. ότι μπορεί δήθεν να καλυτερεύσει για το λαό η κατάσταση στην Υγεία αν αλλάξει ο υπουργός, η κυβέρνηση, αν καταπολεμηθεί η διαφθορά, αν «ξανααποκτήσει κοινωνικό πρόσωπο» η ΕΕ κ.τ.λ., όπως διατυμπανίζουν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Χαρακτηριστικές ήταν, από αυτή την άποψη, οι τοποθετήσεις στη σύσκεψη, συνδικαλιστών που αποτελούν την πλειοψηφία του ΔΣ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, οι οποίοι καλούσαν σε «ενότητα» στη βάση τέτοιων αποπροσανατολιστικών λογικών...

Δράση με επίκεντρο την πάλη ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας

Μετά την εισήγηση ακολούθησε συζήτηση, όπου πήραν το λόγο πρόεδροι και εκπρόσωποι Εργατικών Κέντρων και σωματείων.

Εκπρόσωποι των σωματείων των νοσοκομείων μετέφεραν την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα περιφερειακά νοσοκομεία, από την υποστελέχωση και την εμπορευματοποίηση. Ενδεικτικά, το Νοσοκομείο Λευκάδας έχει 24 γιατρούς, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί του νησιού διαφόρων ειδικοτήτων είναι 105. Στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας οι γιατροί, λόγω της έλλειψης προσωπικού, εφημερεύουν με «εντέλλεστε», δηλαδή υποχρεωτική εφημερία, πάνω και πέρα από αυτές που προβλέπονται και πληρώνονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους, αλλά και την ποιότητα των υπηρεσιών που μπορούν να προσφέρουν σε αυτές τις συνθήκες.

Στις τοποθετήσεις μεταφέρθηκε πείρα από το πώς τα Εργατικά Κέντρα και το ΠΑΜΕ, όλο αυτό το διάστημα, έχουν αναπτύξει πρωτοβουλίες για την Υγεία, με συσκέψεις, συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια, αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια σε απολύσεις εργαζομένων και γενικά για τις απαράδεκτες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και υπηρεσίες Πρόνοιας. Ο προβληματισμός στάθηκε στην προσπάθεια που γίνεται αυτές οι παρεμβάσεις να είναι συνεχείς και σταθερές, να έχουν στο επίκεντρο την πάλη ενάντια στην εμπορευματοποίηση και το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής. Να μην ξεκόβονται από αυτό το περιεχόμενο τα αιτήματα για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης ή ενάντια στο κλείσιμο νοσοκομείων. Σε αντίθετη δηλαδή κατεύθυνση από τις φιέστες για τα ΜΜΕ που στήνουν άλλες δυνάμεις, όπως η ΠΟΕΔΗΝ, με αντικυβερνητικά συνθήματα και όχι μέτωπο ενάντια στην επιχειρηματική δράση στον κλάδο, συνολικά στην πολιτική που τη στηρίζει.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με υιοθέτηση του πλαισίου αιτημάτων με πυρήνα τη διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Υγείας και Πρόνοιας για όλους, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης. Αποφασίστηκε τα Εργατικά Κέντρα και τα σωματεία να συζητήσουν αναλυτικά το ζήτημα με τα μέλη τους, να γίνουν εξορμήσεις και περιοδείες ενημέρωσης στους χώρους δουλειάς, παρεμβάσεις για τα οξυμένα προβλήματα στα νοσοκομεία και τις άλλες δομές.

Στενάζουν νοσοκομεία, ασθενείς και 4 Κέντρα Προστασίας Παιδιού

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι διοργανωτές του πανηπειρωτικού συλλαλητηρίου υπογραμμίζουν τη δραματική επιδείνωση της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, της Πρόνοιας και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, της Πρόληψης. Δίνουν απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να κάνει το άσπρο μαύρο και για την πολιτική της στην Υγεία, υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση και στο ζήτημα αυτό ακολουθεί πιστά την κατεύθυνση της ΕΕ για φθηνούς εργαζόμενους, φθηνούς ασθενείς σε ένα φθηνό σύστημα Υγείας, για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους».

Σε αυτό το πλαίσιο, δίνουν στοιχεία για τις χιλιάδες αποχωρήσεις υγειονομικών, τη γενίκευση της «ευέλικτης» εργασίας, την κατακρεούργηση των κρατικών κονδυλίων για την Υγεία. «Η Πρόληψη και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», προσθέτουν, «μετατρέπονται από εργοδοτική και κρατική, σε αποκλειστικά ατομική ευθύνη, με τεράστιους τους κινδύνους που εγκυμονεί η λογική αυτή. Η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και ασθενειών αποδεικνύει του λόγου το αληθές».

Και υπογραμμίζουν: «Η γενική αυτή κατάσταση απεικονίζεται και στην κατάσταση των υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας στην περιοχή μας: Στην ουσία τα περιφερειακά νοσοκομεία Φιλιατών, Λευκάδας, Πρέβεζας και Κέρκυρας λειτουργούν ως Κέντρα Υγείας και όχι ως νοσοκομεία. Αυτό έχει ως συνέπεια οι ασθενείς να μετακινούνται στα Γιάννενα και την Αρτα, να υπερφορτώνονται τα τρία νοσοκομεία και φυσικά να αυξάνονται τα έξοδα για τις λαϊκές οικογένειες, αφού και το ΕΚΑΒ είναι υπό διάλυση με την τεράστια έλλειψη προσωπικού. Και στα 4 Κέντρα Προστασίας Παιδιού είναι ανύπαρκτες οι καθοριστικές για το έργο τους ειδικότητες μόνιμων ψυχολόγων, γιατρών, νοσηλευτών και παιδαγωγών. Υπάρχει τραγική έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και κυριαρχούν τα αλλότρια καθήκοντα. Η μετάθεση της Πρόνοιας στις ΜΚΟ και στους ιδιώτες είναι φανερή και στην περιοχή μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
8 οι νεκροί ηλικιωμένοι στα δύο γηροκομεία(2020-11-12 00:00:00.0)
Σήμερα οι κινητοποιήσεις για μονιμοποίηση των συμβασιούχων(2020-06-04 00:00:00.0)
Συγκέντρωση για τα προβλήματα στο Νοσοκομείο και την ΠΦΥ(2018-10-31 00:00:00.0)
Εκτός λειτουργίας και το ακτινοσκοπικό μηχάνημα(2017-07-25 00:00:00.0)
Συμμετέχουν 33 σωματεία από Υγεία - Πρόνοια(2014-10-30 00:00:00.0)
Δράση για να καταργηθούν τα χαράτσια στην Υγεία(2014-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ