Τρίτη 11 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καιρός

Σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός, μόνο το απόγευμα στα βορειοδυτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέχρι μέτριοι και πρόσκαιρα στα νότια ισχυροί, αλλά από το απόγευμα στα δυτικά θα γίνουν νοτιοδυτικοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 18-27, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 20-39, στο Αιγαίο από 24-35 και στη Θεσσαλονίκη από 20-37 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι με γρήγορη εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23-39 βαθμούς.

«ΑΡΕΝΑ» θύμιζε η πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού το περασμένο Σάββατο, με απειλές, διαβουλεύσεις και εκτόξευση κατηγοριών ένθεν και ένθεν. (σελίδα 12)

Ο ΕΝΤΟΝΟΣ προβληματισμός για την πρόσφατη εκλογική αποτυχία του ΔΗΚΚΙ, αλλά και η εκφρασμένη πεποίθηση ότι το κόμμα τους έχει θέση στο σημερινό πολιτικό σκηνικό της χώρας, ήταν τα βασικά στοιχεία της διήμερης Πανελλαδικής Οργανωτικής Συνδιάσκεψής του (σελίδα 14)

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ αύξηση παρουσιάζει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο α' τετράμηνο του 2000 (σελίδα 16)

ΜΙΑ ΑΠΟ τις αιματηρότερες βδομάδες ήταν η περασμένη για την Αλγερία, καθώς σε αλλεπάλληλες επιθέσεις ισλαμιστών εξτρεμιστών, περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (σελίδα 22)

ΣΧΕΔΟΝ το ένα τέταρτο του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της Βουλγαρίας προέρχεται από το λαθρεμπόριο, το οργανωμένο έγκλημα και συνολικά την παραοικονομία, ομολογεί η επίσημη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας (σελίδα 23)

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν όταν η παραγκούπολη, στην οποία οικτρά διαβιούσαν, στις παρυφές της Μανίλας, στο προάστιο Κεζόν, καταπλακώθηκε από χωματερή που κατέρρευσε (σελίδα 24)

ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ «Μεταφορές και Ολυμπιάδα 2004» συνεχίζει και σήμερα ο «Ρ» τη δημοσίευση των εισηγήσεων από την πρόσφατη ημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 (σελίδες 26 - 27)

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ η αυθαίρετη αστυνομική συμπεριφορά σε βάρος πολιτών, με το πρόσχημα του ελέγχου ταυτοτήτων, ζητούν με Ερώτησή τους στη Βουλή, προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και Λ. Κανέλλη(σελίδα 28)

ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ επαναλειτουργία του κινηματοθεάτρου «Ιρις», ενός στολιδιού μέσα στην καρδιά της Αθήνας, ζητά η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών (σελίδα 29)

ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΙΚΟΥΣ «Αχαρνής», τους φιλειρηνικούς καρβουνιάρηδες από τις Αχαρνές, που καταδικάζουν τον πόλεμο για να γευτούν ανενόχλητοι τις μικρές, καθημερινές χαρές της ζωής, ζωντανεύει στις 14 και 15 του Ιούλη, στην Επίδαυρο, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (σελίδα 30)

ΠΡΟΣΩΠΑ

1964 Πεθαίνει ο ιστορικός ηγέτης του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και επιφανής παράγοντας του διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος Μορίς Τορέζ. Ο Τορέζ διατέλεσε και μέλος του προεδρείου της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Υπό την καθοδήγησή του το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα ενίσχυσε τους δεσμούς του με την εργατική τάξη, ενώ πρωταγωνιστικός ήταν ο ρόλος του στην εθνική αντίσταση των Γάλλων κατά των Γερμανών. Στις 10 Ιούλη 1940 κυκλοφόρησε στη Γαλλία το Μανιφέστο του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο υπέγραφαν ο Τορέζ και ο Ντυκλό. «Ο λαός», έλεγε το Μανιφέστο, «να σε ποιον στηρίζεται η μεγάλη ελπίδα για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση. Μόνο με πυρήνα την εργατική τάξη, τη φλογερή και μεγαλόψυχη, τη γεμάτη πίστη και τόλμη τάξη, είναι δυνατόν να δημιουργηθεί το μέτωπο της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της αναγέννησης της Γαλλίας».

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1829 Συνήλθε η Δ' Εθνική Συνέλευση στο Αργος.

1921 Νίκη στη Μογγολία της λαϊκής επανάστασης υπό την καθοδήγηση του Σούχε Μπατόρ και με τη βοήθεια της Σοβιετικής Ρωσίας.

1961 Οι πρωτεργάτες του κινήματος του Ιούλη στο Αλγέρι στρατηγοί Σαλάν και Ζουό καταδικάζονται ερήμην σε θάνατο στη Γαλλία.

1962 Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την κατάργηση των έκτακτων μέτρων της περιόδου του Εμφυλίου Πολέμου. Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η ΕΔΑ και η ΕΚ το καταψηφίζουν- η τελευταία με τον ισχυρισμό ότι το νομοσχέδιο στρέφεται εναντίον της.

1970 Καταδικάζονται από το Εκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών οι Χ. Θεοδωρίδης, Φ. Λαζάρου, Σ. Χατζηανδρέου, Ν. Πανώριος και Ν. Γεωργακόπουλος σε ποινές κάθειρξης από 5 ως 20 χρόνων για συμμετοχή στον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ.

1972 Η Κούβα γίνεται πλήρες μέλος της ΚΟΜΕΚΟΝ και η πρώτη λατινοαμερικανική χώρα που εντάσσεται επισήμως στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο.

1983 Τα στρατεύματα του δικτάτορα της Χιλής στρατηγού Πινοσέτ καταλαμβάνουν το Σαντιάγκο, προκειμένου να αποτρέψουν την εξέγερση που πυροδοτεί η τρίτη μέρα διαμαρτυρίας των πολιτών.

1984: Η μεγάλη απεργία των Bρετανών ανθρακωρύχων

Δύο Βρετανοί αστυνομικοί συλλαμβάνουν έναν από τους χιλιάδες απεργούς που διαδηλώνουν στο κέντρο του Λονδίνου
Δύο Βρετανοί αστυνομικοί συλλαμβάνουν έναν από τους χιλιάδες απεργούς που διαδηλώνουν στο κέντρο του Λονδίνου
11 Ιούλη 1984: Ενώ στη Βρετανία η απεργία των ανθρακωρύχων διανύει τη 17η εβδομάδα της, απεργιακές κινητοποιήσεις σε ένδειξη συμπαράστασης κηρύσσουν οι λιμενεργάτες και οι σιδηροδρομικοί. Ο πόλεμος μεταξύ της Θάτσερ και των εργατικών συνδικάτων μαίνεται με ανυποχώρητες και τις δυο πλευρές.

Σε αντίθεση με παλαιότερες απεργίες, που πρόβαλλαν συνήθως οικονομικά θέματα αυτή η απεργία έχει σαν κύριο αίτημά της την υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία.

Ηδη από το 1981 η κυβέρνηση των Συντηρητικών έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να κλείσει έναν αριθμό ορυχείων, αλλά η υλοποίηση αυτού του σχεδίου επιταχύνεται μετά την επανεκλογή της Θάτσερ το 1983.

Στις 6 Μάρτη η κρατική Βρετανική Υπηρεσία Ανθρακα ανακοινώνει το άμεσο κλείσιμο περίπου 20 ορυχείων και τον περιορισμό της ετήσιας παραγωγής άνθρακα, γεγονός που σημαίνει ότι 20.000 ανθρακωρύχοι θα μείνουν χωρίς δουλιά. Στα τέλη του ίδιου μήνα το Κοινοβούλιο εγκρίνει διατάξεις για την πρόωρη συνταξιοδότηση των ανθρακωρύχων ηλικίας άνω των 50 ετών, ενώ οι νεότεροι προβλέπεται να απολυθούν λαμβάνοντας ως εφάπαξ αποζημίωση το ποσό των χιλίων λιρών για κάθε χρόνο εργασίας.

Η αντίδραση της Εθνικής Ενωσης Ανθρακωρύχων (NUM) είναι άμεση. Στις 12 Μάρτη κηρύσσει πανεθνική απεργία. Μέχρι τις 15 Μάρτη από τα 170 ορυχεία που ανήκουν στη δύναμη της NUM έχουν κλείσει τα 140. Οι πιο δυναμικές απεργιακές εστίες είναι στο Γιορκσάιρ και το Νοτιγχαμσάιρ. Οι απεργοί ζητούν την ανάκληση του προγράμματος διακοπής λειτουργίας των ανθρακωρυχείων. Ζητούν ακόμη κρατική ενίσχυση, τον εκσυγχρονισμό της εθνικής βιομηχανίας άνθρακα και τη συνταξιοδότηση στα 55 χρόνια. Η στάση της κυβέρνησης είναι άτεγκτη.

Από τις πρώτες μέρες της απεργίας, οι απεργοί έρχονται αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τη βίαιη καταστολή. Οι συγκρούσεις είναι ιδιαίτερα βίαιες. Στις 15 Ιούλη σκοτώνεται ένας απεργός. Αρχίζει στη συνέχεια κύμα δικαστικών διώξεων κατά των απεργών. Καθώς οι μέρες και οι εβδομάδες περνούν οι απεργοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Εκδηλώνεται τότε κύμα συμπαράστασης από τους άλλους κλάδους, όπως οι λιμενεργάτες και οι σιδηροδρομικοί. Η απεργία έληξε το Μάρτη του 1985 και ήταν μια από τις μεγαλύτερες που έγιναν στη μεταπολεμική Αγγλία. Μπορεί οι απεργοί να μην πέτυχαν τα αιτήματά τους γνώρισαν όμως τον ανειρήνευτο χαρακτήρα αυτής της ταξικής σύγκρουσης που συνεχίζεται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ