Κυριακή 27 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Την παρέδωσαν στις πολυεθνικές

Eurokinissi

Πρέπει να το χωνέψουμε μια για πάντα. Οι επιχειρηματίες, το κεφάλαιο και οι πολυεθνικές είναι εντελώς αδίστακτοι μπροστά στην ιστορία που λέγεται κέρδος. Αμα πρόκειται για την εξασφάλιση του κέρδους τους, δε σταματούν μπροστά σε τίποτα. Δε λογαριάζουν κανένα. Στο έλεος τους κέρδους τους, που οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερη ασυδοσία τους εκπροσώπους του κεφαλαίου, έχει παραδοθεί η ασφάλεια και η υγιεινή των τροφίμων. Τρόφιμα που παράγονται για να τα εμπορευτούν και να αποσπάσουν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος.

Οι αποκαλύψεις των προηγούμενων ημερών είναι χαρακτηριστικές. Οι Ιταλοί σε παρτίδα της σάλτσας «Worchester», που παρασκευάζεται και διακινείται από τη βρετανική «Primary Foods», ανακάλυψαν - ανίχνευσαν μιαν επικίνδυνη συνθετική χημική ουσία, ικανή να προκαλέσει μεταλλάξεις στο ανθρώπινο DNA και πιθανόν καρκίνο. Πρόκειται για την ουσία Sudan 1, που χρησιμοποιείται για να δίνει χρώμα σε βερνίκια, κεριά, διαλυτικά και από τη Διεθνή Υπηρεσία για την Ερευνα κατά του Καρκίνου έχει ταξινομηθεί στο επίπεδο 3 της κλίμακας επικινδυνότητας. Αφού ενημερώθηκαν σχετικά, οι βρετανικές αρχές έστειλαν επείγον σήμα σε όλες τις χώρες, όπου διακινείται η συγκεκριμένη σάλτσα, αλλά και άλλα παρασκευάσματα που την περιέχουν ως πρώτη ύλη. Πρόκειται για συνολικά 350 τυποποιημένα προϊόντα διατροφής, για την παρασκευή των οποίων χρησιμοποιείται η σάλτσα. Κυρίως για κατεψυγμένα πικάντικα γεύματα, έτοιμες σάλτσες, κινέζικες ή πικάντικες ινδικές, μαγιονέζες και σάλτσες («ντρέσινγκ») για σαλάτες και διάφορες κονσέρβες. Το συγκεκριμένο προϊόν περιλαμβάνεται στα υλικά που συνιστώνται σε ορισμένες συνταγές για την παρασκευή φαγητών στο σπίτι, ενώ η έκταση του κινδύνου είναι ακόμα μεγαλύτερη, εάν αναλογιστεί κανείς ότι ενδεχομένως χρησιμοποιείται και από επιχειρήσεις παρασκευής φαγητών που απευθύνονται σε ευρύ κοινό, όπως εστιατόρια και εταιρίες κέτερινγκ.


Motion Team

Μπροστά στο νέο κίνδυνο - που αποτελεί μόνον ένα μικρό μέρος, μέσα στον ωκεανό των ενδεχομένως επικίνδυνων προϊόντων που ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί και όλων εκείνων που κατά καιρούς έχουν δημοσιοποιηθεί - ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Ν. Κατσαρός, ανακοίνωσε ότι ζητήθηκε από τον εισαγωγέα να φροντίσει για την απόσυρση των επικίνδυνων προϊόντων που κυκλοφορούν και στην ελληνική αγορά μέχρι ...νεωτέρας. Το θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή, προβλέπει την ανάθεση της απόσυρσης των επικίνδυνων προϊόντων στον άνθρωπο που βγάζει κέρδος από τη διακίνησή τους. Το πόσο ασφαλείς μπορούν να νιώθουν οι καταναλωτές με τέτοιες πρακτικές - οι οποίες, μάλιστα, προβλέπονται από το σχετικό θεσμικό πλαίσιο - είναι αυτονόητο. Αυτό που ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί είναι ότι, στο βαθμό που τα ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων είναι μέρος μιας συνολικής πολιτικής υποταγμένης στη λογική του επιχειρηματικού κέρδους, της ελεύθερης αγοράς και άρα της ασύδοτης δράσης των κάθε λογής κερδοσκόπων, δεν μπορεί παρά κάθε φορά οι αρμόδιες αρχές να βρίσκονται εκ των υστέρων μπροστά στις επικίνδυνες συνέπειες της ασυδοσίας του εκάστοτε επιχειρηματία. Στο ίδιο πλαίσιο, οι ασκούμενες πολιτικές είναι αυτονόητο ότι θα παρέχουν όλο και λιγότερα «εργαλεία» για την έγκαιρη πρόληψη τέτοιων φαινομένων, καθώς και για τη δημιουργία πλήρους εικόνας όσον αφορά στην παρασκευή και διακίνηση των προϊόντων. Τελικά, δε, οι αρχές τύπου ΕΦΕΤ θα καταλήγουν να αποτελούν το άλλοθι για την άσκηση αυτών των πολιτικών.


Motion Team


Μ. Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ