Κυριακή 27 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συγκρίσεις...

Γρηγοριάδης Κώστας

Προ ολίγων ημερών ο κ. Αλογοσκούφης και λοιποί οικονομικοί υπουργοί της κυβέρνησης ανακοίνωσαν την εισοδηματική πολιτική για το 2005. Γεμάτοι χαμόγελα, πληροφόρησαν τους δημόσιους υπαλλήλους, ότι θα πάρουν την... τρομερή αύξηση του 3%, η οποία είναι 2,5% στην πραγματικότητα και ομολόγησαν τη μεγάλη τους λύπη και στενοχώρια, που δεν μπορούν να δώσουν μεγαλύτερες αυξήσεις, γιατί δεν το αντέχει η οικονομία... Μάλιστα, ο κ. Αλογοσκούφης δημοσιοποίησε συνολικό κόστος της κυβερνητικής εισοδηματικής πολιτικής. Θα στοιχίσει στον κρατικό προϋπολογισμό - είπε - 720 εκατομμύρια ευρώ.

Τις τελευταίες μέρες, μια σειρά τράπεζες ανακοίνωσαν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2004. Ανάμεσά τους, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε αύξηση κερδών 40,4% και καθαρά, μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας κέρδη 142,5 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος Alpha Bank ανακοίνωσε αύξηση κερδών 44,9% και σύνολο καθαρών κερδών 411,7 εκατ. ευρώ. Και η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε, μετά τους φόρους και τις δαπάνες «εθελούσιας εξόδου», αύξηση κερδών 7,2% και καθαρά κέρδη 360,3 εκατ. ευρώ...

Με άλλα λόγια, τα επίσημα και καθαρά κέρδη τριών μόνο τραπεζών είναι περισσότερα, από τις αυξήσεις, που θα πάρουν οι εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι το 2005. Τις υπόλοιπες συγκρίσεις, όπως και τα συμπεράσματα, για τις διαβόητες αντοχές της οικονομίας, τις αφήνουμε στην κρίση σας...

Αυξάνεται η ανεργία

Στο 10,1% ανήλθε η ανεργία στο γ΄ τρίμηνο του 2004 ανακοίνωσε προχτές η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας (ΕΣΥΕ). Και το σημειώνουμε, όχι μόνον ή κυρίως, γιατί το πραγματικό ποσοστό -όπως όλοι πλέον γνωρίζουν - είναι αρκετά μεγαλύτερο, αφού η ΕΣΥΕ δε «μετρά» όλους όσοι υποαπασχολούνται, δουλεύοντας έστω και μία ώρα τη βδομάδα ή μετέχουν σε προγράμματα μαθητείας και επαγγελματικής κατάρτισης. Το σημειώνουμε, κυρίως, για τρεις άλλους λόγους: Πρώτον, γιατί το επίσημο αυτό ποσοστό είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2003 (9,3%). Δεύτερον, γιατί είναι ελάχιστα μικρότερο από το β΄ τρίμηνο του 2004 (10,2%). Και, κυρίως, γιατί το γ΄ τρίμηνο του 2004 ήταν αφ' ενός καλοκαίρι - περίοδος αυξημένης απασχόλησης συνήθως - και, αφετέρου, πραγματοποιήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Ολ' αυτά σημαίνουν ότι ακόμη και τα επίσημα νούμερα της ανεργίας βρίσκονται σε ανοδική τροχιά και γίνονται ορατοί οι κίνδυνοι χειροτέρευσης της κατάστασης. Πόσο μάλλον, όταν το φθινόπωρο, που πέρασε, σημαδεύτηκε από αλλεπάλληλα λουκέτα επιχειρήσεων και μαζικές απολύσεις.

Παράταση θητείας και αντιλαϊκής πολιτικής

«Η παρούσα κυβέρνηση προχωρεί στη δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με σκοπό την ουσιαστική αποκέντρωση των υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, με γνώμονα το συμφέρον του πολίτη» αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, που δημοσιοποιήθηκε στις 24/2/2005 και παίρνει το δρόμο για τη Βουλή. Στις 23/2/2005 ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης έστειλε έγγραφο προς τους «Προέδρους - Γενικούς Διευθυντές των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας Πρόνοιας (ΠεΣΥΠ) της χώρας, τους Διοικητές και τους αναπληρωτές τους των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας» με θέμα: «Παράταση της θητείας σας»...

Στο έγγραφό του ο Ν. Κακλαμάνης αναφέρει: «Δεδομένης της λήξης της θητείας σας την 28η Φεβρουαρίου 2005 παρακαλούμε όπως συνεχίσετε να ασκείτε κανονικά τα καθήκοντά σας ενόψει της επικείμενης ψήφισης του νέου νόμου του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης διά του οποίου θα παραταθεί η θητεία σας».

Με το έγγραφο αυτό επιβεβαιώνεται η επισήμανση του «Ρ» (25/2/2005) ότι το νέο νομοσχέδιο αποτελεί αντιγραφή των νόμων του ΠΑΣΟΚ με αναδιανομή ορισμένων ρόλων, αφήνοντας άθικτο το καθεστώς της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας. Γι' αυτό και δεν υπάρχει ανάγκη αλλαγής των διοικητών και παρατείνεται η θητεία τους - παρατείνοντας ταυτόχρονα και την αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της Υγείας.

Η... φροντίδα για τα δάση

Θα θυμάστε, τι έλεγαν οι νεοδημοκράτες βουλευτές, ως αντιπολίτευση, όταν η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προωθούσε το δασικό νομοσχέδιο. Δασοκτόνο το ανέβαζαν, δασοκτόνο το κατέβαζαν. Αυτά, στα τέλη του 2003. Σήμερα, ενάμιση περίπου χρόνο μετά, η κυβέρνηση της ΝΔ, όχι μόνον διατηρεί και εφαρμόζει το δασοκτόνο νόμο του ΠΑΣΟΚ, αλλά φροντίζει και για την «αναβάθμισή» του. Σύμφωνα, με όσα είπε τις προάλλες, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ. Σαλαγκούδης, η κυβέρνηση ετοιμάζει τροποποίηση του δασικού κώδικα, ώστε να επιτρέπεται η εγκατάσταση ιδιωτικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής σε δασικές εκτάσεις και, μάλιστα, ανεξαρτήτως καυσίμου. Η τροποποίηση θα περιέχεται στο προετοιμαζόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και θα προβλέπει - σύμφωνα με τον υφυπουργό - τις παρακάτω ρυθμίσεις:

-- Κατάργηση της εφάπαξ αποζημίωσης 1% υπέρ του Δημοσίου για την εγκατάσταση ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) σε δασικές εκτάσεις.

-- Νομιμοποίηση της επέμβασης σε δασικές εκτάσεις για την εγκατάσταση μετρητικών οργάνων.

-- Αδεια εγκατάστασης σε δασικές εκτάσεις και υποσταθμών σύνδεσης σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

Οπως καταλαβαίνετε, πέρα από τα... μπόλικα δάση, που έχουμε στη χώρα μας. Πέρα, από την πολύχρονη... φροντίδα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Να μην τα... φροντίσει και η ΝΔ τώρα;

Εντυπωσιοθηρία ενότητας

Τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών είναι πολλά, σοβαρά και ιδιαίτερα οξυμένα, όπως όλοι γνωρίζουν. Ανταποκρινόμενη η ΠΑΣΥ στην κατάσταση αυτή ξεδίπλωσε προχτές τη δεύτερη, μέσα σε λίγες βδομάδες, πανελλαδική αγωνιστική πρωτοβουλία της. Οι δυνάμεις του ΣΥΝ, όμως, σε αγροτικούς συλλόγους και συνεταιρισμούς σφυρίζουν αδιάφορα, όταν δεν προπαγανδίζουν... το εφικτό μιας φιλοαγροτικής ΚΑΠ...

Η ίδια και χειρότερη κατάσταση οξυμένων προβλημάτων, επίσης, υπάρχει στο χώρο των εργατοϋπαλλήλων, τόσο του ιδιωτικού όσο και δημόσιου τομέα, στους άνεργους και τους συνταξιούχους. Το ΠΑΜΕ έχει καλέσει, ήδη, σε πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση στις 17 Μάρτη και οι δυνάμεις του παλεύουν καθημερινά για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία και επιτυχία της. Οι δυνάμεις του ΣΥΝ, όμως, στις εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις «βολεύονται» στη σκιά της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ.

Κι ενώ, τα σχετικά παραδείγματα είναι πάμπολλα και σε όλους τους χώρους και τομείς, ο Αλ. Αλαβάνος, μιλώντας τις προάλλες στο ρ/σ «9,84», δεν ξέχασε να τονίσει: «Η κοινωνία θέλει την Αριστερά ενωμένη, για να παλέψει για την ανεργία, τα δημοκρατικά δικαιώματα, την κοινωνική πρόοδο».

ΒΙΒΛΙΟ
Ο «προμηθεϊκός» Ανθρωπος

Περνούμε μπροστά τους βιαστικοί και αγχωμένοι από τα μύρια όσα προβλήματα της ζωής, παραζαλισμένοι από περιβαλλοντικούς και ηχητικούς ρύπους, και δεν αντιλαμβανόμαστε τη «θεραπευτική» ανάσα που θα παίρναμε κοιτάζοντας το κάλλος τους. Οι περισσότεροι, ίσως, αγνοούμε το κάλλος τους - αφού ουδέποτε στα σχολειά μάθαμε γι' αυτό - κι ας απόμειναν πέντε, όλα κι όλα, τα μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας και μνημειακού μεγέθους εικονογραφικά σύνολα, σε σωζόμενα δημόσιας χρήσης νεοκλασικά αρχιτεκτονικά μνημεία της Αθήνας. Στη Βουλή, στο Ιλίου Μέλαθρον (Νομισματικό Μουσείο), στο μέγαρο της Αγροτικής Τράπεζας και βέβαια στο Πανεπιστήμιο και στην Ακαδημία Αθηνών, μπροστά από τα οποία διαβαίνουμε, αμέτρητες χιλιάδες άνθρωποι, καθημερινά. Ο λόγος, εδώ, για το διάκοσμο της Ακαδημίας Αθηνών και την πρώτη, πολύπλευρα εμπεριστατωμένη μελέτη περί του διακόσμου και των δημιουργών του, από τον ακαδημαϊκό Χρύσανθο Χρήστου (ομότιμο σήμερα καθηγητή της Ιστορίας της Τέχνης), με τίτλο «Ο μύθος του Προμηθέα και ο ζωγραφικός διάκοσμος της Ακαδημίας Αθηνών» (έκδοση της Ακαδημίας), η οποία εικονογραφείται με μερικές χαρακτηριστικές συνθέσεις από την τεράστια, πολυεπίπεδη, πολυπρόσωπη τοιχογραφία με θέμα τον πνευματικά μεγαλειώδη, οικουμενικό, βαθύτατης ανθρωπιστικής αλληγορίας προμηθεϊκό κύκλο (και μάλιστα τον πλήρη μύθο του Προμηθέα: Πυρφόρος, Δεσμώτης, Λυόμενος). Μια τοιχογραφία, που όπως αναλυτικά και αποδεικτικά υπογραμμίζει ο μελετητής, αποτελεί ύμνο στο πνεύμα, στη σοφία και στον άνθρωπο, καθώς εικονίζει τον «Τιτάνα» ως τον πρώτο άνθρωπο, δημιουργό - πλάστη του ανθρώπου, δάσκαλο του ανθρώπου στις τέχνες και τις επιστήμες, προστάτη και βοηθό του στις δυσκολίες της ζωής, προσωποποίηση της περήφανης, ανυπότακτης (σωματικής και ψυχοπνευματικής) αντίστασής του στην απάνθρωπη σκοταδιστική εξουσία και της δημιουργικής του δύναμης.

Ο Χρύσανθος Χρήστου, έχοντας μελετήσει γενικότερα (ιστορικά, αρχιτεκτονικά, αισθητικά, θεματολογικά) και τα άλλα μνημειακά εικονογραφικά σύνολα (στην Ελλάδα και το εξωτερικό), ιδιαίτερα όσα συνδέονται με την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης, αναλύει θεματολογικά, μορφολογικά και αισθητικά το σύνολο του ζωγραφικού διακόσμου της Ακαδημίας, αναδεικνύοντας, συγκριτολογικά, το μέγιστο αισθητικό κάλλος και το διαχρονικό ανθρωπιστικό περιεχόμενό του. Και βέβαια, ιστορεί τις αισθητικές επιρροές του και τους δημιουργούς του. Τον μεγάλο και φιλέλληνα αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν (1813-1891), δημιουργό του, ιωνικού ρυθμού, κτιρίου της Ακαδημίας Αθηνών, αλλά και σχεδιαστή όλου του γλυπτού και ζωγραφικού διακόσμου αλλά και της επίπλωσης του ιδρύματος, και τον ζωγράφο Χρίστιαν Γκρίπενκερλ (1839-1916).


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

ΠΡΟΣΩΠΟ
Τζορτζ Ου. Μπους

Γρηγοριάδης Κώστας

Επί ευρωπαϊκού εδάφους και εξ αφορμής της πενθήμερης επίσκεψής του στη «γηραιά ήπειρο» ο Αμερικανός Πρόεδρος χαρακτήρισε «παντελώς γελοίες» τις υποθέσεις «ορισμένων» για στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν.

Βέβαια, εκτός της επιθετικής ρητορικής της αμερικανικής κυβέρνησης, εκτός του σταδιακού «κτισίματος» της υπόθεσης, ώστε να δικαιολογηθεί και νομιμοποιηθεί η στρατιωτική επίθεση, όπως ανάλογα στο Ιράκ, ο πρώην επιθεωρητής όπλων στο Ιράκ, Σκοτ Ρίτερ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο «Ολίμπια» στην Ουάσιγκτον ανέφερε: Ο Πρόεδρος Μπους ήδη έχει υπογράψει την εντολή για αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στόχων στο Ιράν για το 2005.

Ψεύδεται λοιπόν ο Τζορτζ Ου. Μπους; Το πλέον πιθανό είναι ότι για λόγους τακτικής και αναθέρμανσης της «πολύ ζεστής σχέσης» με την Ευρώπη, με αβρότητα παραχώρησε τη θέση του, στους «συμμάχους» του από αυτή την πλευρά του Ατλαντικού. Εάν αποτύχουν στις «διπλωματικές τους προσπάθειες», τότε βλέπουμε... θεωρείται βέβαιο ότι οι Ευρωπαίοι έχοντας μεγαλύτερα συμφέροντα στο Ιράν, αυτή τη φορά θα μπουν στο παιχνίδι, αν και με άλλους όρους...

Εγκαταλείποντας την Ευρώπη ο Πρόεδρος Μπους, ουσιαστικά τίποτα δεν άλλαξε για τις ΗΠΑ. Τα οφέλη που έβαλε στις αποσκευές του ελάχιστα, ενώ η οξεία αντίθεση μεταξύ της επιφανειακά στρατιωτικής υπερδύναμης και η οικονομική κρίση δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα. Υπό αυτή την έννοια, η λεκτική του ανικανότητα και το μεσσιανικό του στιλ δεν είναι για γέλια και ούτε ο ίδιος είναι. Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψή του άφησε πίσω έναν πιο επικίνδυνο κόσμο...


Χρ. Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ