Εκδήλωση τιμής πραγματοποιήθηκε από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και αγροτικές Ομοσπονδίες
Στην εκδήλωση απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας.
Μετά την ομιλία, στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας και Τρικάλων, της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, του Αγροτικού Συλλόγου Καλλιφωνίου και της ΠΑΚ Θεσσαλίας.
Επειτα κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς του Κιλελέρ, ενώ στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι μαζί με ένα τρακτέρ ανέβηκαν στην κοντινή σιδηροδρομική γραμμή, τονίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι «Οι ζωές μας δεν είναι κόστος, έχουν αξία» και απαιτώντας να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις και τα μπλόκα του προηγούμενου διαστήματος, αναδεικνύοντας ότι «έδειξαν σε όλους τους αγρότες ότι ο μόνος δρόμος που μπορεί να πιέζει την εκάστοτε κυβέρνηση και να φέρνει αποτελέσματα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, είναι ο δρόμος του αγώνα».
Υπενθύμισε ότι ενώ στον προϋπολογισμό τον Δεκέμβριο δεν ψηφίστηκε ούτε ένα ευρώ για επιστροφή ΕΦΚ για τους αγρότες, με τα μπλόκα «η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δώσει 76 εκατ. ευρώ, κάτι που είναι όμως πολύ πίσω από τις ανάγκες, ούτε ένα μπιτόνι πετρέλαιο για την πλειοψηφία των αγροτών, την ώρα που οι κυβερνήσεις δίνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες εκατομμύρια για το αφορολόγητο πετρέλαιο των εφοπλιστών. Στα προϊόντα και τις περιοχές που υπήρχε μαζική συμμετοχή, καταφέραμε με τις κινητοποιήσεις να αποσπάσουμε λύσεις και κατακτήσεις από την κυβέρνηση και για ορισμένα προϊόντα θα υπάρχει αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος, ενώ δεν είχαν καμιά πρόθεση να το κάνουν αν δεν υπήρχαν οι μαζικές κινητοποιήσεις που τους στρίμωξαν. Είναι πολύτιμη εμπειρία και πρέπει να βγάλουμε τα απαραίτητα συμπεράσματα».
Ο Ρ. Μαρούδας ξεκαθάρισε ότι «τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται και το επόμενο διάστημα όπως το τεράστιο κόστος παραγωγής, οι τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής, ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, νέες αποφάσεις και νομοσχέδια που προστίθενται στην ήδη άσχημη κατάσταση που βιώνουμε. Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και η αναγκαιότητα να παλέψουμε ενάντια στις αρνητικές συνέπειές της, καθώς εξυπηρετεί τους ανταγωνισμούς και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τη στήριξη των αγροτών ώστε να καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες των λαών».
Κλείνοντας αναφέρθηκε στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, που οδήγησε στον θάνατο 57 ανθρώπους, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «στον βωμό του κέρδους θυσίασαν τις ανθρώπινες ζωές, γιατί για αυτούς όφελος είναι το κέρδος και η ανθρώπινη ζωή κοστολόγιο. Αυτό βιώνει ο λαός και με την αντισεισμική, αντιπλημμυρική, αντιπυρική προστασία». Και κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα «ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους αναλογούν σε κυβερνητικό, κρατικό, εταιρικό και ατομικό επίπεδο. Να ληφθούν μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σιδηροδρομικών γραμμών. Οι ζωές μας δεν είναι κόστος, έχουν αξία!».
Παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη στον ΕΦΚΑ
Σε παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 23 Μάρτη, στις 11 π.μ., στις κεντρικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ (Ακαδημίας 22) καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, καθώς από τον Ιούνη του 2022 έκοψαν το επίδομα σε παιδί με βαριά τετραπληγία από τους Μυτιληνιούς της Σάμου. Το επίδομα δεν καταβάλλεται στην οικογένεια με τις τεράστιες ανάγκες, επειδή υπάρχει «σύγχυση» από ποια υπηρεσία θα καταβληθεί!
Η ΣΕΑΑΝ απαιτεί «εδώ και τώρα να δοθούν όλα τα αναδρομικά και να καταβληθεί κανονικά το επίδομα στην πληρωμή του Μάρτη».
Την επανασύνδεση του ρεύματος σε σπίτι συνταξιούχου απαίτησαν και πέτυχαν χτες το πρωί τα συνταξιουχικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, με μαχητική παρέμβαση - κινητοποίηση που πραγματοποίησαν στο κατάστημα της ΔΕΗ στην Καλαμαριά.
Η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στο σπίτι του συνταξιούχου, επειδή καθυστέρησε την πληρωμή της δόσης του διακανονισμού Φεβρουαρίου κατά 10 μέρες κι ενώ είχε πληρωθεί η δόση Μαρτίου κανονικά. Σημειώνεται ότι ο συνταξιούχος περιμένει εδώ και δύο χρόνια την έκδοση της σύνταξής του.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των Σωματείων συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΔΕΚΟ - Τραπεζών, ΠΑΣΑΣ-ΔΕΗ.
Με σημαντικά ενισχυμένες δυνάμεις και τη συμμετοχή νέων Αγροτικών Συλλόγων πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, το Σάββατο 18 Μάρτη στη Λαμία, αφήνοντας παρακαταθήκη για παραπέρα δυνάμωμα του αγροτικού κινήματος στην περιοχή.
Στην έναρξη των εργασιών παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμούς εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, φοιτητικών συλλόγων και σωματείων συνταξιούχων, καθώς και ο Ρίζος Μαρούδας, εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.
Στους χαιρετισμούς των εκπροσώπων συλλόγων και φορέων έγιναν ιδιαίτερες αναφορές στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, ενώ τονίστηκε η ανάγκη να δοθεί οργανωμένη και συλλογική απάντηση στην πολιτική που θυσιάζει τη ζωή των εργαζομένων και του λαού για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, μέσα από την κλιμάκωση του αγώνα και την ενίσχυση του κοινού μετώπου εργαζομένων, αγροτών, φοιτητών, συνταξιούχων.
Μέσα από τον απολογισμό της προηγούμενης περιόδου από τον απερχόμενο πρόεδρο, Γιάννη Μαρούλη, καθώς και τις τοποθετήσεις των συνέδρων που εκπροσώπησαν τους Αγροτικούς Συλλόγους που συμμετέχουν στην Ομοσπονδία, κατατέθηκαν πλούσια πείρα και συμπεράσματα από την πολύμορφη αγωνιστική δράση και τις διεργασίες ανασύνταξης της συλλογικής οργάνωσης.
Αυτό που τονίστηκε ιδιαίτερα ήταν η αύξηση της δύναμης που σημείωσε τα τελευταία χρόνια η Ομοσπονδία, μέσα από τη συμμετοχή νέων Αγροτικών Συλλόγων και τον πολλαπλασιασμό των αγροτών και κτηνοτρόφων που συμμετείχαν στις εκλογές των Συλλόγων τους. Συγκεκριμένα, πλάι στους πέντε Αγροτικούς Συλλόγους που συμμετείχαν στην ίδρυσή της το 2017, προστέθηκαν τρεις ακόμα Σύλλογοι, που ιδρύθηκαν ή επανασυγκροτήθηκαν μέσα από τις αγωνιστικές διεργασίες και τα μπλόκα των τελευταίων ετών, ενώ παράλληλα στην Ομοσπονδία συμμετέχουν πλέον και δύο Σύλλογοι Κτηνοτρόφων.
Επίσης αναδείχθηκαν τα μεγάλα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι, η ερήμωση των χωριών από τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού, αναλύθηκαν τα βασικά αιτήματα που διεκδικεί το οργανωμένο αγροτικό κίνημα σε όλη τη χώρα, αλλά και τα επιμέρους που απασχολούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Φθιώτιδας, ενώ παράλληλα επισημάνθηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη συνολικότερη υποβάθμιση της ζωής των εργαζομένων και του λαού μέσα από την απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας, της Παιδείας, των υποδομών, της ασφάλειας κ.λπ.
Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε η ανάγκη για ακόμα μαζικότερη οργάνωση του αγροτικού κόσμου, ενώ τέθηκαν στόχοι για δημιουργία νέων Αγροτικών Συλλόγων και ενίσχυσης της κοινής δράσης με τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τους συνταξιούχους, πάνω στα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά.