Κυριακή 8 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Με κλειστά μαγαζιά, όλοι στα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ

Για την προετοιμασία της κινητοποίησης, μίλησαν στο «Ριζοσπάστης» συνδικαλιστές της ΠΑΣΕΒΕ από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη

Στις 12 Νοέμβρη, μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ καλούν τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ να κλείσουν τα μαγαζιά και να πάρουν μέρος στα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ.

Για την προετοιμασία της κινητοποίησης, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Θανάση Καλαμπαλίκη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας και μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ, και τη Ράνια Καπετανγιώργη, πρόεδρο του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων νομού Θεσσαλονίκης και μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ.

«Τα μέτρα που ανέλαβε να υλοποιήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σφίγγουν κι άλλο τη θηλιά στο λαιμό της καταχρεωμένης μικρής επιχείρησης, που δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την κυριαρχία των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων επιχειρήσεων, η οποία ενισχύεται με τα νέα μέτρα» λέει ο Θανάσης Καλαμπαλίκης και εξηγεί:

«Η συνεχιζόμενη αναδουλειά, σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα και τη φοροληστεία που περιμένει τους αυτοαπασχολούμενους, με το 26% φόρο από το πρώτο ευρώ, τον "φόρο αλληλεγγύης", την προκαταβολή φόρου από 70% σε -100%, τον ΕΝΦΙΑ και άλλα, μετατρέπουν τους μικρούς ΕΒΕ σε άμεσο στόχο πλειστηριασμών και κατασχέσεων, οδηγούν πιο κοντά στο λουκέτο όσους άντεξαν ως τώρα, διευρύνοντας τα αδιέξοδα.

Αντίστροφα, τα κυβερνητικά μέτρα ενισχύουν την εισβολή των μονοπωλίων σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, τόσο με το ξεσκαρτάρισμα των μικρών, όσο και με την "απελευθέρωση" των επαγγελμάτων, που ενισχύει αυτή την τάση. Οι συνέπειες για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ είναι πλέον ορατές».

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βαδίζει στην ίδια ακριβώς ρότα με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, στοχοπροσηλωμένη στην εξασφάλιση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου», συμπληρώνει η Ράνια Καπετανγιώργη.

«Οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ πιέζονται και εκβιάζονται από τις τράπεζες, το κράτος και το ΚΕΑΟ για τα χρέη, την ίδια ώρα που οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα μονοπώλια, απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, ευεργετήματα μέσω των "αναπτυξιακών" νόμων και αυγαταίνουν τα κέρδη τους με την επιδοτούμενη φτηνή εργασία».

Πρέπει να σπάσει η μοιρολατρία

Για τους στόχους που βάζει το αντιμονοπωλιακό κίνημα των ΕΒΕ μπροστά στις 12 Νοέμβρη, ο Θανάσης Καλαμπαλίκης λέει: «Στόχος της δουλειάς μας για την απεργία, είναι με καλύτερους όρους να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και τα εμπόδια, να ξεπεράσουμε αδυναμίες στη δική μας δράση, να μετρήσουμε βήματα στην κινητοποίηση νέων δυνάμεων και στη συσπείρωση περισσότερων στο αντιμονοπωλιακό κίνημα των ΕΒΕ.

Μέχρι στιγμής, 30 πρωτοβάθμια σωματεία και ενώσεις στην Αττική έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής στη απεργιακή κινητοποίηση. Εχουν γίνει δεκάδες γενικές συνελεύσεις και συσκέψεις για την οργάνωση της απεργίας, έχουν γίνει εκατοντάδες εξορμήσεις σε κλάδους και γειτονιές.

Τις μέρες που απομένουν, έχουν προγραμματιστεί πικετοφορίες στο κέντρο και τις γειτονιές της Αττικής, αφισοκολλήσεις και διάφορες άλλες παρεμβάσεις, που βοηθάνε στη προπαγάνδιση της κινητοποίησης, αλλά δημιουργούν και κλίμα αγωνιστικής ανάτασης, που είναι αναγκαίο μπροστά στην απεργία».

Οι δυσκολίες είναι πολλές. «Εχουμε να αντιμετωπίσουμε τη μοιρολατρία και την απογοήτευση που κυριαρχεί στο στρώμα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, και αυτή είναι από τις μεγαλύτερες δυσκολίες», εξηγεί ο συνδικαλιστής και συμπληρώνει:

«Παρ' όλα αυτά, οι μικροί ΕΒΕ συζητάνε για το κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ, προβληματίζονται πάνω στην πρότασή μας να δοθεί απάντηση με το πλαίσιο πάλης της ΠΑΣΕΒΕ. Εκτιμάμε ότι περισσότερα μαγαζιά θα παραμείνουν κλειστά στην απεργία, ενώ περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι δείχνουν να αντιλαμβάνονται και την ανάγκη της κοινής δράσης με τους εργαζόμενους».

Ανάλογο είναι το κλίμα και η προσπάθεια που γίνεται στη Θεσσαλονίκη, όπως μεταφέρει η Ράνια Καπετανγιώργη: «Δεκάδες εξορμήσεις έγιναν εν όψει της κινητοποίησης που οργανώσαμε την περασμένη Τετάρτη στο ΚΕΑΟ, ενάντια στις κατασχέσεις, αλλά ενόψει και της απεργίας στις 12 Νοέμβρη. Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας εκφράζουν αγωνία, αγανάκτηση, αλλά και απογοήτευση, μοιρολατρία.

Το κυρίαρχο στις συζητήσεις που ανοίγουμε είναι η αναγκαιότητα του αγώνα, οργανωμένου από τα κάτω. Να μην περιμένουμε από άλλους να μας λύσουν τα προβλήματα, δεν υπάρχουν ιεραπόστολοι και σωτήρες. Να πιστέψουμε στη δύναμή μας, ότι ο εχθρός είναι δυνατός, αλλά όχι ανίκητος».

Η στάση των άλλων δυνάμεων

«Τι στάση κρατάνε οι άλλες δυνάμεις απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης και την απεργία στις 12 Νοέμβρη;» ρωτάμε τον Θανάση Καλαμπαλίκη και μας απαντά: «Oι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ συνέβαλαν στην καλλιέργεια προσδοκιών ότι με τη νέα κυβέρνηση θα ανακοπεί τάχα ο αντιλαϊκός κατήφορος των τελευταίων χρόνων. Στηρίζουν τον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης και το αποδεικνύουν με τη δράση τους.

Το προηγούμενο διάστημα, οι ηγεσίες αυτές φώναζαν σε όλους τους τόνους ότι η κυβερνητική εναλλαγή θα δώσει λύσεις. Οτι η "σταθεροποίηση της οικονομίας", η επιστροφή σε ρυθμούς ανάκαμψης, η εμπέδωση "κλίματος ηρεμίας" στην αγορά και βέβαια οι παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα, θα έδιναν "ανάσα" στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ. Θα άνοιγαν τη στρόφιγγα της δανειοδότησης και των επιδοτήσεων για τις επιχειρήσεις, θα "ζέσταιναν" την αγορά.

Γι' αυτό συνιστούσαν υπομονή, "να δούμε τι θα κάνει η κυβέρνηση", την ίδια ώρα που εφαρμόζονταν μέτρα και χαράτσια. Ταυτίζουν το συμφέρον των μικρών ΕΒΕ με τις μεγάλες επιχειρήσεις και μας κοροϊδεύουν ότι ή θα σωθούμε όλοι μαζί, ή όλοι μαζί θα καταστραφούμε. Μιλάνε για "ανάπτυξη" που θα μας ωφελήσει όλους, όταν γίνεται ήδη φανερό ότι τα "αναπτυξιακά" μέτρα της κυβέρνησης οδηγούν τους μικρούς ένα βήμα πιο κοντά στον αφανισμό.

Οι ηγεσίες αυτές υιοθέτησαν μέχρι και την κυβερνητική προπαγάνδα για "πατριωτικό καθήκον", βάζοντας την υπογραφή τους στην καταλήστευση των ταμειακών διαθεσίμων.

Σήμερα, κάνουν πως διαμαρτύρονται για τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής, δηλαδή της πολιτική της ανταγωνιστικότητας και του ευρωμονόδρομου, την οποία υπηρετούν και τα μνημόνια. Συνεχίζουν να κοροϊδεύουν τους αυτοαπασχολούμενους, ξαναζεσταίνοντας την ξινισμένη σούπα μιας δήθεν "καλύτερης διαπραγμάτευσης", προκειμένου να αποφευχθούν -όπως λένε- υφεσιακά μέτρα.

Σηκώνουν τους τόνους για τα κυβερνητικά μέτρα και την ίδια ώρα οι προτάσεις τους, όπως για παράδειγμα της ΓΣΕΒΕΕ για ελεύθερη επιλογή κλάσης, της ΕΣΕΕ για "ανταποδοτική αναλογικότητα" σαν "λύση" στο ασφαλιστικό, βρίσκονται ήδη στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και θα αξιοποιηθούν σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ.

Σε ό,τι αφορά την απεργία, αναγκάστηκαν κάτω από την πίεση των προβλημάτων και των πρωτοβάθμιων συλλόγων να πάρουν αποφάσεις για συμμετοχή. Παρ' όλα αυτά, το πλαίσιο που προβάλλουν δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, ενώ πέρα από τις αφίσες που θα κολλήσουν στους δρόμους για τα μάτια του κόσμου, δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα άλλο για την απεργία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε σε ένα σωματείο ή ομοσπονδία δεν προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση, συσκέψεις ή κάποια εξόρμηση».

Κανείς να μη μείνει απαθής

Τη συζήτηση με τον «Ριζοσπάστη» κλείνει η Ράνια Καπετανγιώργη, η οποία μας λέει: «Δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς όταν το εισόδημά μας εξαφανίζεται, όταν τα χρέη μάς πνίγουν, όταν τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο. Γι' αυτό στις 12 Νοέμβρη πρέπει να απεργήσουμε, να κλείσουμε τα μαγαζιά μας, να συμμετάσχουμε μαζικά στις κινητοποιήσεις, μαζί με τα ταξικά σωματεία του ΠΑΜΕ».


Π.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ

Στην Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 1/11/2015 στο κομμάτι που αναφέρεται στην παρέμβαση του Κόμματος στη φτωχή και μεσαία αγροτιά εκ παραδρομής οι «αγροτικοί σύλλογοι» έγιναν «αγροτικοί συνεταιρισμοί». Δηλαδή το σωστό απόσπασμα έχει ως εξής: «Η πρωτοπόρα δράση μας μέσα από τις Ομοσπονδίες, τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα και τις επιτροπές της ΠΑΣΥ με στόχο την οργανωμένη απόκρουση των κυβερνητικών μέτρων, να εκδηλωθεί σχεδιασμένα».

Ο αγώνας για την επιβίωση προϋποθέτει σύγκρουση με κυβέρνηση και ΚΑΠ

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Βαγγέλη Μπούτα, πρόεδρο της ΕΟΑΣ Καρδίτσας και μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων

Καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ο νέος γύρος των αγροτικών κινητοποιήσεων, με προοπτική κλιμάκωσης και πανελλαδικού συντονισμού στις αρχές Δεκέμβρη, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Βαγγέλη Μπούτα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας και μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, που πρωτοστατεί στους αγώνες των αγροτών.

***

-- Γιατί οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους;

-- Επειδή αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και έχουν καταλάβει πως αν δεν αγωνιστούν δεν θα το λύσει κανένας σωτήρας. Με το εισόδημα που βγάζουμε από τη δουλειά μας και τα βάρη που μας φορτώνει η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, δεν τα βγάζουμε πέρα. Πάρα πολλές αγροτικές οικογένειες έχουν φτάσει στο σημείο να μην έχουν εξασφαλισμένο το καθημερινό φαΐ και να πεινάνε.

Βέβαια, δεν είμαστε μόνο εμείς που υποφέρουμε, είναι και πολλοί άλλοι. Οι άνεργοι που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Οι εργαζόμενοι που τους πετσόκοψαν τα μεροκάματα και δεν τους πληρώνουν τα δεδουλευμένα. Οι συνταξιούχοι που καλούνται να ζήσουν με συντάξεις πείνας. Οι μικροβιοτέχνες και οι μικρέμποροι που κινδυνεύουν, ανά πάσα στιγμή, με «λουκέτο». Οι νέοι που δυσκολεύονται να σπουδάσουν και όσοι το καταφέρουν δε βρίσκουν δουλειά.

Ο Βαγγέλης Μπούτας
Ο Βαγγέλης Μπούτας
Ολα τα λαϊκά στρώματα υποφέρουν από την πολιτική που εφαρμόζεται. Ε, λοιπόν, ας βγούμε όλοι μαζί στον αγώνα! Οι εργαζόμενοι απεργούν στις 12 Νοέμβρη και στις απεργιακές τους συγκεντρώσεις θα πάμε και οι αγρότες. Ας συγκροτήσουμε τη μεγάλη λαϊκή συμμαχία για να ανατρέψουμε την πολιτική που μας καταστρέφει.

-- Προβλήματα οι αγρότες είχαν πάντα. Τι το καινούργιο προστέθηκε τώρα;

-- Πάντα υπάρχουν προβλήματα και πάντα υπάρχουν αγώνες. Ιδιαίτερα στην τελευταία 20ετία το κίνημα των μικρομεσαίων αγροτών έχει δώσει πολλές και σκληρές μάχες με την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ. Αυτά που προστίθενται είναι τα νέα μέτρα του τρίτου μνημονίου και της νέας ΚΑΠ της ΕΕ.

Τέτοια είναι οι περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, που θα φτάσουν, συνολικά, έως το 50%, μέχρι το 2019 και νέοι περιορισμοί στην παραγωγή, η κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων, ο τριπλασιασμός, σχεδόν, του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, τα μέτρα της φοροληστείας, με φορολόγηση από το πρώτο ευρώ στο συνολικό αγροτικό εισόδημα, χωρίς το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ για επιδοτήσεις/ενισχύσεις και μάλιστα με συντελεστή 26%.

Ηρθε η κυβέρνηση της «πρώτη φορά Αριστεράς» να κάνει «τη βρώμικη δουλειά». Μαζί με την ΕΕ, να εξοντώσει όσους μικρομεσαίους αγρότες απόμειναν στη χώρα μας, αφού κατάφεραν να γλιτώσουν από το μεγάλο δρεπάνι της ΚΑΠ και τα δύο προηγούμενα μνημόνια.

Αν αυτά τα νέα μέτρα περάσουν και εφαρμοστούν - και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για να το πετύχει - τότε δε θα μείνει κανένας μικρομεσαίος αγρότης. Η ΕΕ και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θέλουν να μας αποτελειώσουν. Και δεν πρόκειται να μας ξεγελάσουν με τα ψεύτικα και παραπλανητικά λόγια για «ισοδύναμα», «αντισταθμιστικά», «ελαφρυντικά» μέτρα που ακούμε από τον κ. Τσίπρα και τους υπουργούς του, αλλά δεν τα βλέπουμε πουθενά.

-- Γιατί λέτε ότι θέλουν να σας αποτελειώσουν;

-- Στόχος της πολιτικής τους είναι η γη και η παραγωγή να φύγουν ακόμα πιο γρήγορα από τα χέρια των μικρομεσαίων αγροτών και να περάσουν, ολοκληρωτικά, σε λίγους μεγαλοαγρότες κι επιχειρηματίες του αγροτικού τομέα, σε τραπεζικούς ομίλους και μεγαλοεξαγωγικές εταιρείες. Να γίνει ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, ώστε να αυξηθούν τα κέρδη των μονοπωλίων που δρουν σ' αυτόν.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες στεκόμαστε εμπόδιο σ' αυτήν τη διαδικασία και γι' αυτό θέλουν να μας βγάλουν από τη μέση. Αντιδρούμε κι αντιστεκόμαστε όχι μόνο για να υπερασπιστούμε τα δικά μας συμφέροντα, αλλά και τα συμφέροντα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων που έχουν ανάγκη από αγροτικά προϊόντα φτηνά και ποιοτικά, τα οποία μπορούμε να παράγουμε οι μικρομεσαίοι αγρότες, κι όχι από τα μεταλλαγμένα και τα βλαβερά προϊόντα που διακινούν τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές στο χώρο των τροφίμων.

-- Η κυβέρνηση λέει ότι οι αγρότες δεν πληρώνουν φόρους. Μάλιστα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έβγαλε «φιρμάνι» με στοιχεία που δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους δηλώνει πολύ μικρό ή και μηδαμινό φορολογητέο εισόδημα και έτσι πληρώνει πολύ λίγο, ή και καθόλου φόρο. Κι αφήνει, σαφώς, να εννοηθεί ότι οι αγρότες κλέβουν από την εφορία. Πώς το σχολιάζετε;

-- Το πρώτο που έχω να πω είναι πως στόχος των κυβερνητικών κατηγοριών είναι να φέρουν σε αντιπαράθεση τους αγρότες με τα άλλα λαϊκά στρώματα, ώστε να μην έχει τη λαϊκή συμπαράσταση που χρειάζεται, οπωσδήποτε, ο αγώνας μας. Επιχειρούν να περάσουν την ψευδή εντύπωση στον κόσμο ότι οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους γιατί θέλουν να κρατήσουν φορολογικά προνόμια - τέτοια έχει πολλά μόνο το μεγάλο κεφάλαιο - που τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν τα έχουν. Μ' αυτό τον τρόπο θέλουν να εγείρουν τον λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό», που τόσο τους βολεύει στην προσπάθειά τους να υπονομεύσουν και να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις μας.

Το δεύτερο που θα ήθελα να επισημάνω, είναι ότι τούτοι οι κυβερνώντες της «πρώτη φορά Αριστεράς» είναι ίδιοι κι απαράλλαχτοι - αν όχι και χειρότεροι - με τους προηγούμενους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Οι ίδιες ακριβώς συκοφαντίες και βρωμιές σε βάρος των αγροτών. Είναι σαν ν' ακούω τον συχωρεμένο τον Γαννόπουλο και τον Πάγκαλο που, όταν βγαίναμε στους δρόμους, μας κατηγορούσαν ότι «τρώγαμε τις επιδοτήσεις στα μπουζούκια» και μας έβριζαν, χυδαία, αποκαλώντας μας «ακαμάτηδες», «απατεώνες», «γαϊδούρια» και «τρομοκράτες». Τα ίδια λέει σήμερα και ο Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής.

Ως προς την ουσία της κατηγορίας, θα απαντούσα, γενικά, «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Για να πληρώσει φόρο ο αγρότης, πρέπει να έχει και εισόδημα. Κι όπως είναι γνωστό, οι μικρομεσαίοι αγρότες, που αποτελούν το 90% και πάνω της αγροτιάς στην Ελλάδα, έχουν πολύ μικρό εισόδημα. Πληρώνει, λοιπόν, ο καθένας ό,τι του αναλογεί. Σε πάρα πολλές αγροτικές οικογένειες αυτό το εισόδημα δεν φτάνει για την επιβίωση, με αποτέλεσμα να ψάχνουν να κάνουν κανένα μεροκάματο όπου βρουν, εκτός αγροτικής απασχόλησης, για να το συμπληρώσουν. Αυτούς τους φτωχούς αγρότες που, από ανάγκη επιβίωσης, γίνονται περιστασιακά και εργάτες, ή και μικρομαγαζάτορες στο χωριό, η κυβέρνηση και η ΕΕ χαρακτηρίζουν «μη κατ' επάγγελμα» αγρότες και θέλουν να τους αποκλείσουν, εντελώς, από τις επιδοτήσεις και τις ενισχύσεις.

Το αγροτικό εισόδημα είναι λιγοστό όχι γιατί είναι τεμπέληδες και δεν παράγουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, ή γιατί κρύβουν εισόδημα από την εφορία - άλλωστε, πώς να το κρύψουν όταν υπάρχουν οι δηλώσεις καλλιέργειας ΟΣΔΕ και τα παραστατικά παράδοσης της παραγωγής; - αλλά για άλλους λόγους. Διότι ο αγροτικός κλήρος στη χώρα μας είναι μικρός - 40 στρέμματα, κατά μέσο όρο -, οι τιμές των προϊόντων για τον παραγωγό πολύ χαμηλές, το κόστος παραγωγής στα ύψη, οι επιδοτήσεις πετσοκόβονται, οι ζημιές στην παραγωγή δεν αποζημιώνονται κι άλλα πολλά. Και, φυσικά, όλα αυτά δεν αποτελούν «τιμωρία από το Θεό», αλλά αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, την οποία αντιπαλεύουμε.

Εμείς ζητάμε να υπάρχει αφορολόγητο όριο 30.000 ευρώ για κάθε αγροτική οικογένεια που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί - ανάλογο είναι το αίτημα για τους εργαζόμενους που προβάλλει το ΠΑΜΕ και για τους μικρούς ΕΒΕ η ΠΑΣΕΒΕ - κι από κει και πάνω η φορολογία να είναι προοδευτική.

-- Πλούσιοι αγρότες δεν υπάρχουν στην Ελλάδα;

-- Υπάρχουν και παραϋπάρχουν. Δεν έχετε ακουστά για τους «μεγαλοχωραφάδες», τους «φραουλάδες», τους «θερμοκηπιάδες», τους «λαδάδες», τους «γαλατάδες», τις μεγάλες πτηνοτροφικές, ιχθυοκαλλιεργητικές και άλλες επιχειρήσεις; Αυτοί έχουν τα πολύ μεγάλα εισοδήματα και τα πολύ μεγάλα κέρδη. Αυτοί τσεπώνουν και τη «μερίδα του λέοντος» από τις επιδοτήσεις και τις ενισχύσεις, αφού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 80% πάει στο 20% των δικαιούχων και το υπόλοιπο 20% μοιράζεται στο 80% που είναι μικρομεσαίοι αγρότες. Ε, αυτοί που τα κονομάνε να πληρώσουν φόρο - εμείς ζητάμε ο συντελεστής φορολόγησής τους να είναι υψηλός, 45% - και όχι να ζητούν να «βγάλουν από τη μύγα ξίγκι».

-- Εκτός από τις κινητοποιήσεις που οργανώνουν οι Ομοσπονδίες, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ και συντονίζονται από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, βλέπουμε να γίνονται κι άλλες, που οργανώνονται από αγροτοσυνδικαλιστικά σχήματα όπως η Πανελλαδική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων κ.ά. Κάποιοι εκπρόσωποι αυτών των σχημάτων σάς καλούν να πάτε όλοι μαζί στον αγώνα. Γιατί δεν ανταποκρίνεστε;

-- Πρώτα και κύρια, γιατί δεν έχουμε τα ίδια αιτήματα. Μάλιστα, κάποια από αυτά που προβάλλουν αυτά τα σχήματα κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση με τα δικά μας. Π.χ. αυτοί ζητούν να ισχύει ο διαχωρισμός των αγροτών σε «κατ' επάγγελμα ή μη», ενώ εμείς διαφωνούμε γιατί αποτελεί εργαλείο για το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων. Επίσης, αυτοί αποδέχονται τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος, ενώ εμείς διεκδικούμε να υπάρχει αφορολόγητο όριο. Ακόμα, αυτοί διαφωνούν με το αίτημά μας να υπάρχουν κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, προφανώς γιατί πιστεύουν στην «ελεύθερη» καπιταλιστική αγορά που ωφελεί τους εμποροβιομήχανους, τα μονοπώλια, αλλά βλάπτει τους μικρομεσαίους παραγωγούς.

Και, βεβαίως, η πιο μεγάλη διαφορά μας είναι ότι αυτοί αποδέχονται και δεν αντιπαλεύουν την ΚΑΠ της ΕΕ.

Είναι φυσικό να υπάρχουν αυτές οι μεγάλες διαφορές ως προς τα αιτήματα, διότι αυτά τα σχήματα εκπροσωπούν και υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών, ενώ το οργανωμένο αγροτικό κίνημα εκφράζει τους μικρομεσαίους αγρότες και παλεύει για τα δικά τους συμφέροντα.

Θα ήθελα, όμως, να πω και κάτι άλλο: Οι περισσότεροι από αυτούς που ηγούνται σ' αυτά τα σχήματα είναι παλιοί μας γνώριμοι. Υπάρχουν και μερικοί καινούργιοι, που καθοδηγούνται από τους παλιούς και βαδίζουν στον ίδιο «ντορό». Διατέλεσαν μέλη των διοικήσεων των, αλήστου μνήμης, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, καθώς και της ΠΑΣΕΓΕΣ και των Ενώσεων Συνεταιρισμών, που «τσέπωσαν» πολύ παραδάκι από την ΕΕ και το ελληνικό κράτος για να στηρίζουν και να υπηρετούν την αντιαγροτική πολιτική.

Πολλοί έχουν και προσωπικές ευθύνες για τα οικονομικά σκάνδαλα, τη χρεοκοπία και τη διάλυση των συνεταιρισμών, ενώ πρωταγωνίστησαν και στις επιχειρήσεις πλαγιοκόπησης των αγροτικών αγώνων, υπονομεύοντας τη δύναμη και τη δυναμική τους και διαλύοντας τα μπλόκα, όπου και όταν «τους έπαιρνε».

Μ' αυτούς δεν μπορούμε να πάμε «όλοι μαζί». Μπορούμε, όμως, να πάμε όλοι μαζί οι μικρομεσαίοι αγρότες, με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων. Μπορούμε να συγκροτήσουμε μια ισχυρή λαϊκή συμμαχία που έχει ανάγκη ο λαός μας και ο τόπος μας.


Π. Ρ.

Νέες αγροτικές κινητοποιήσεις

Στην πορεία για τον τον πανελλαδικό συντονισμό στις αρχές Δεκέμβρη, τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται ανάμεσα σε άλλες, οι εξής αγροτικές κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες:

  • Σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα των αγροτών, ενάντια στη νέα ΚΑΠ και τη φοροληστεία, διοργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα», την Τρίτη 10/11, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας.
  • Το Σάββατο 14/1 θα γίνει παμπελοποννησιακό παναγροτικό συλλαλητήριο στις 12 μ., στον Ισθμό της Κορίνθου.
  • Την Κυριακή 22/11, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αρτας, θα γίνει πανηπειρωτική σύσκεψη για το συντονισμό των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Στη σύσκεψη καλούν οι Ομοσπονδίες Αρτας, Πρέβεζας, ο Αγροτικός Σύλλογος Ζίτσας, το Μπλόκο του Ωρωπού Πρέβεζας και η Επιτροπή Αγώνα Αγροτοκτηνοτρόφων Ν. Θεσπρωτίας.
  • Στις 2 Δεκέμβρη έχει οριστεί συλλαλητήριο με τρακτέρ στην πλατεία των Φαρσάλων. Ανάλογες κινητοποιήσεις προετοιμάζονται σε Ελασσόνα, Αγιά, Πλατύκαμπο, όπως και στους Νομούς Τρικάλων και Μαγνησίας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ