Οι κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις του Κόμματος, με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, είναι οι εξής:
Μετά τη συνάντηση με τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ, η Αλέκα Παπαρήγα επικοινώνησε με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Ζανιά, και έθεσε το ζήτημα του κινδύνου να κλείσει η ΛΑΡΚΟ και να ετοιμαστεί για αποκρατικοποίηση. Ο υπουργός Οικονομίας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσουν σε αποκρατικοποίηση από τη στιγμή που η κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή και πως έχει σταματήσει κάθε πράξη ιδιωτικοποίησης.
Στη συνέχεια, ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, Κ. Μητρόπουλος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Διαβεβαίωσε και αυτός ότι δε θα κλείσει η ΛΑΡΚΟ και δε θα υπάρξουν απολύσεις, ενώ σημείωσε ότι η μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει αφορά το νόμο που είχε ψηφιστεί στη δεκαετία του '70, όπου η εταιρεία Μποδοσάκη παραχωρούσε στις 30/6/2012 το οικόπεδο της ΛΑΡΚΟ στο Δημόσιο και ότι γίνεται προσπάθεια να ρυθμιστεί το θέμα θετικά για τη ΛΑΡΚΟ.
Ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου οι ψηφοφόροι θα πρέπει να επιβεβαιώσουν και πάλι σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν δεδομένου ότι υπάρχει πιθανότητα να μην ψηφίζουν στο ίδιο με αυτό που ψήφισαν την 6η Μάη. Για την ενημέρωση των πολιτών το υπουργείο Εσωτερικών έχει ανακοινώσει ότι 20 τηλεφωνικές γραμμές έχουν διατεθεί ήδη στο κοινό προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις εκλογές, αλλά και τον τόπο ψηφοφορίας. Πρόκειται για τα τηλεφωνικά κέντρα με αριθμούς: 213 1361500 και 213 1364500. Από χτες Δευτέρα 11/6 έως και την Κυριακή των εκλογών 17/6 οι γραμμές θα είναι ανοιχτές από τις 8.00 έως τις 21.00. Επιπλέον, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών και συγκεκριμένα στο σύνδεσμο http://www.ypes.gr/Services/eea/eea.htm βρίσκεται ηλεκτρονική φόρμα αναζήτησης του εκάστοτε εκλογικού κέντρου.
Για τη διευκόλυνση των ετεροδημοτών, δρομολογούνται έναντι συμβολικής τιμής λεωφορεία από την Αθήνα με τους εξής προορισμούς: Πάτρα, Πύργο, Αγρίνιο, Αρτα, Γιάννενα, Κέρκυρα, Λαμία, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λακωνία, Βόνιτσα - Πρέβεζα - Λευκάδα.
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή για διευκόλυνση, σε σχέση με τον τρόπο μετακίνησης, οι ετεροδημότες μπορούν να απευθύνονται στο Εκλογικό Κέντρο του ΚΚΕ στα γραφεία της ΚΟ Αττικής (Βερανζέρου και Κοτοπούλη, Ομόνοια) και στα τηλέφωνα: 210.3302.411 και 210.3301.106. Για όσους θέλουν να ταξιδέψουν στα νησιά του Αιγαίου μπορούν να απευθύνονται στα ίδια τηλέφωνα για το έγκαιρο «κλείσιμο» εισιτηρίων, αλλά και για να μάθουν τα δρομολόγια.
Επίσης, δρομολογούνται λεωφορεία: Από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα (τηλέφωνο επικοινωνίας 2310.280.243). Από Λάρισα για Λαμία, Χαλκίδα, Αθήνα (τηλέφωνο 24102.51878). Από Βόλο για Αθήνα (τηλέφωνο 24210.29766). Από Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη για Λάρισα, Βόλο, Αθήνα (τηλέφωνο 24610.40217).
Λεωφορεία θα δρομολογηθούν και από την ΚΟ Βορειοδυτικής Ελλάδας για όσους θέλουν να ταξιδέψουν για Αθήνα από τους Νομούς Θεσπρωτίας - Ιωαννίνων - Πρέβεζας - Αρτας - Λευκάδας - Αιτωλοακαρνανίας. Τηλέφωνα επικοινωνίας 26510.31755, 697.3311.733 και στα Γραφεία των ΝΕ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.
Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τα Σωματεία των Εργαζομένων στην επιχείρηση
Από τη συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τα σωματεία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ |
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προηγούμενες μέρες υπογράφτηκε 8μηνη σύμβαση για την απόρριψη σκουριάς, ενώ, όπως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είπαν, αναμένεται και η υπογραφή 6μηνης σύμβασης για τις υπόλοιπες δραστηριότητες. Αμέσως μετά τη συνάντηση, η Αλέκα Παπαρήγα έκανε την εξής δήλωση:
«Οπως είχε συμφωνηθεί στη συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων, η επιτροπή αποκρατικοποιήσεων κλείνει, παύει να λειτουργεί και δεν μπορεί να προχωρήσει σε καμία ενέργεια γενικά και βεβαίως απέναντι στη ΛΑΡΚΟ. Θεωρούμε λοιπόν ότι η ενέργεια του κ. Μητρόπουλου να πάρει αποφάσεις που στην ουσία οδηγούν στο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, άρα και στην έναρξη μιας διαδικασίας ιδιωτικοποίησης, είναι εκτός νόμου, με την έννοια ότι έχουμε μία υπηρεσιακή κυβέρνηση και όλα αυτά τα πράγματα πρέπει να λειτουργήσουν μετά τις εκλογές.
Εμείς το ξεκαθαρίζουμε: Είμαστε ριζικά αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ. Θεωρούμε ότι αυτή η επιχείρηση στις σημερινές συνθήκες πρέπει να είναι δημόσια επιχείρηση. Πρέπει να στηριχθεί, να αναπτυχθεί καθετοποιημένα και όσοι μιλάνε για ανάπτυξη πρέπει να καταλάβουν και πρέπει να ξέρουν ότι η ΛΑΡΚΟ μπορεί να στηρίξει και άλλους κλάδους της βιομηχανίας. Ούτε πώληση, ούτε κλείσιμο, κανένα μέτρο πώλησης. Η επιχείρηση αυτή ανήκει στο Δημόσιο, πρέπει να ανήκει, πρέπει να ανήκει στο λαό, γιατί έχει να κάνει με τον ορυκτό πλούτο και μάλιστα σε ένα σιδηρομετάλλευμα που είναι σπάνιο στον κόσμο. Είναι και εξαγώγιμο υλικό και πολύτιμο για τις εσωτερικές μας ανάγκες.
Εμείς θα κάνουμε παρέμβαση στον υπουργό Οικονομίας, γιατί έχει κι αυτός ευθύνη, παρότι είναι υπηρεσιακός υπουργός, να εμποδίσει να γίνονται παράνομες ενέργειες από την πλευρά του κ. Μητρόπουλου και της επιτροπής αποκρατικοποιήσεων, όπου πρέπει όλα τα μέλη της να τοποθετηθούν σε αυτό το ζήτημα».
Από την πλευρά των εργαζομένων, ο Γιώργος Κάζας, πρόεδρος του Σωματείου στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Οπως είπαμε στην κ. Παπαρήγα, και το ξέρει πολύ καλά, γιατί μας έχει στηρίξει με την παρουσία της πολλές φορές, και στο εργοστάσιο και έχουμε συναντηθεί πολλές φορές, θεωρούμε ότι η ΛΑΡΚΟ είναι στρατηγικής σημασίας, δε θέλουμε να πωληθεί. Πρέπει να είναι δημόσια επιχείρηση, γιατί έχει πολλά να προσφέρει στο κράτος. Είναι εξαγώγιμο το προϊόν της, αυτή τη στιγμή βοηθάει την εθνική οικονομία, και πιστεύω ότι η καινούρια κυβέρνηση που θα βγει θα κάτσει να ασχοληθεί σοβαρά με τη ΛΑΡΚΟ.
Πιστεύω ότι κάποια στιγμή πρέπει να λήξει το θέμα της ΛΑΡΚΟ. Οπως μας είπαν, πήραν τελικά άδεια 8 μήνες για την απόρριψη της σκουριάς, που πέφτει στη θάλασσα. Αυτό δε λύνει τίποτα. Το θέμα είναι η ΛΑΡΚΟ να μην πωληθεί και να μείνει κρατική επιχείρηση».
Ευρωπαϊκή Ενωση, επιχειρηματικοί όμιλοι, κόμματα του «ευρωμονόδρομου» έχουν βάλει σκοπό τους όλοι τους να χτυπήσουν το λαό που αντιστέκεται, το εργατικό κίνημα που δυναμώνει.
Θέλουν να έχουν ελεύθερα τα χέρια τους να γδέρνουν το λαό με βάρβαρους νόμους και άλλα χαράτσια για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους.
Θέλουν να εγκλωβίσουν το κίνημα σε αυταπάτες και ψεύτικες ελπίδες.
Μοναδικό εμπόδιο σ' όλα αυτά πλέον μπορεί να είναι μόνο το ΚΚΕ, ο οργανωμένος λαός.
Μην τους επιτρέψεις να αποδυναμώσουν το Κόμμα της ελπίδας, της αντεπίθεσης.
Ξεπέρασε φόβους, δισταγμούς και αυταπάτες.
Ελα με το ΚΚΕ! Δώσε του την ψήφο σου.
Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην Ισπανία
Δηλώσεις για τις εξελίξεις στην Ισπανία και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην Ελλάδα, έκανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά τη συνάντηση που είχε με τα Σωματεία Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ. Η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:
«Καταρχήν θεωρώ κοροϊδία του ελληνικού λαού και πολύ μεγάλη επιπολαιότητα αυτό που λένε τα άλλα κόμματα η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι, ότι όσο προχωράει, όσο βαθαίνει η κρίση και μπαίνουν και καινούργιες χώρες κάτω από το μηχανισμό, τότε δημιουργούνται προϋποθέσεις ελάφρυνσης της κατάστασης και θετικές τροποποιήσεις.
Το αντίθετο. Οσο βαθαίνει η κρίση, η κατάσταση θα γίνεται αφόρητη για τους λαούς. Εάν υπάρξει μια τροποποίηση, αυτή θα αφορά το πώς θα διασωθούν οι τράπεζες, το πώς θα κατανεμηθεί η ζημιά. Θα είναι ελαφρύνσεις ή τροποποιήσεις που θα λειτουργήσουν για τους κεφαλαιοκράτες, αλλά για τους λαούς δεν πρόκειται να πάρουν πίσω τίποτα. Από αυτήν την άποψη, πρέπει να έχει ετοιμότητα ο ελληνικός λαός, γιατί οι παρενέργειες από την ισπανική κρίση, και όχι μόνο, μπορεί αποτελέσουν και ένα εφαλτήριο νέας επίθεσης σε βάρος του λαού, νέων θυσιών, νέων μνημονίων. Καμία αυταπάτη δεν πρέπει να υπάρχει».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το ποιες μπορεί να είναι οι παρενέργειες αυτές, η Αλ. Παπαρήγα, υπογράμμισε:
«Επειδή είμαστε ακόμα στην αρχή και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί όλα όσα χρειάζεται για να δει κανείς τι είδους συμφωνίες γίνονται, ας πούμε μια πλευρά είναι η εξής: Αυτό το περίφημο ταμείο που ενισχύει τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση, πόσα θα μοιράσει στις τράπεζες, πόσα θα μοιράσει στις χώρες. Δεν μπορεί να υπάρξει και ένας περιορισμός, ας πούμε, στη δανειοδότηση ή στην εκταμίευση των δόσεων; Το λέω γιατί τα άλλα κόμματα πολύ ποντάρουν στην εκταμίευση των δόσεων, στην έγκαιρη και στην τήρηση των συμφωνηθέντων. Υπάρχει κι ένα τέτοιο ερώτημα. Επειδή όμως δεν ξέρουμε ακόμα λεπτομέρειες, έχουμε το δικαίωμα να σκεφτόμαστε και αυτήν την πλευρά, πάντα από τη σκοπιά των συνεπειών σε βάρος του λαού».
Ολοένα και μεγαλύτερα τα αδιέξοδα από τη βαθιά κρίση
Οι τρανταγμοί σε Ισπανία, Ιταλία και Κύπρο, δείχνουν βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης στην Ευρωζώνη |
Η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, επιδοκίμασε χτες την απόφαση της Ισπανίας να ζητήσει βοήθεια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έσπευσε όμως να ξεκαθαρίσει ότι ο δανεισμός από τους μηχανισμούς διάσωσης θα είναι συνάρτηση της μεταρρύθμισης του τραπεζικού τομέα. «Θα υπάρξουν φυσικά όροι για την Ισπανία (...) Οι όροι θα είναι διαφορετικοί από εκείνους που επιβλήθηκαν σε ένα ολόκληρο κράτος, το σύνολο του μακροοικονομικού προγράμματος του οποίου τίθεται σε διάσωση», συμπλήρωσε η Μέρκελ. Τέτοιο μνημόνιο, όμως, εφαρμόζεται εδώ και τρία χρόνια στην Ισπανία.
Η ίδια αναφερόμενη στην προωθούμενη τραπεζική ένωση, ως ένα βήμα στην ενίσχυση της οικονομικής ενοποίησης, τόνισε ότι «αν θέλουμε ευρωπαϊκούς θεσμούς που θα προσφέρουν καλύτερη εποπτεία των τραπεζών, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να παραχωρήσουμε περισσότερη εθνική κυριαρχία». Υπεραμύνθηκε ακόμα της πολιτικής της άγριας λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι αυτή είναι «αναγκαία για να αποτελεί το παράδειγμα για όλη την ευρωζώνη».
Τέλος, προβάλλοντας το παράδειγμα των μεταρρυθμίσεων στη γερμανική αγορά εργασίας, η Μέρκελ εκτίμησε ότι «θα είναι μοιραίο για την Ευρώπη να σταματήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις, ακριβώς την ώρα που μερικά ευρωπαϊκά κράτη ξεκίνησαν να δουλεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση, τα γερμανικά αποτελέσματα είναι στη σωστή κατεύθυνση».
Στο ίδιο μήκος κύματος, στη στρατηγική δηλαδή της ανάπτυξης με λιτότητα, κινήθηκε και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρ. Ολάντ κατά τη διάρκεια ομιλίας του χθες στο Παρίσι, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η ανάπτυξη στην Ευρώπη «δε θα προέλθει από συμπληρωματικές δημόσιες δαπάνες» και ότι «η επιθυμία για ανάπτυξη δεν εμποδίζει την αυστηρότητα στον προϋπολογισμό». Η Γαλλία υποστηρίζει τη χρηματοοικονομική ολοκλήρωση στη ζώνη του ευρώ, αλλά θεωρεί πως η πρώτιστη προτεραιότητα οφείλει να είναι η επίλυση της κρίσης στην περιφέρειά της, είπε χτες ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπ. Καζνέβ.
«Τώρα πρέπει να κάνουμε ένα πολύ μεγάλο βήμα. Η Ευρώπη είτε θα πρέπει να κάνει ένα βήμα μπροστά είτε θα κατακερματισθεί», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Μ. Μπαρόζο, ο οποίος ταυτόχρονα κάλεσε τις 27 χώρες της ΕΕ να δεχθούν οι μεγάλες τράπεζές τους να υπαχθούν σε μία ενιαία διασυνοριακή εποπτική αρχή, ως συστατικό στοιχείο μίας τραπεζικής ένωσης που θα μπορούσε να θεσπιστεί από το επόμενο έτος.
Το σχέδιο για μια στενότερη ενοποίηση, το οποίο θα περιλαμβάνει επίσης ένα πανευρωπαϊκό πλαίσιο εγγύησης καταθέσεων και ένα ταμείο διάσωσης τραπεζών που θα χρηματοδοτείται από τους φόρους στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, θα μπορούσε να επιτευχθεί το επόμενο έτος χωρίς αλλαγές στις υφιστάμενες συνθήκες της ΕΕ, δήλωσε ο Μπαρόζο.
Την ίδια στιγμή, η Ισπανία βουλιάζει πιο βαθιά στην κρίση, παρά την εξαγγελία του πακέτου διάσωσης των τραπεζών ύψους 100 δισ. ευρώ, ενώ στο μάτι του κυκλώνα μπαίνει και η Ιταλία. Οι «επενδυτές» δε θεωρούν ότι θα είναι αρκετό το δάνειο των 100 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών, γεγονός που αντικατοπτρίστηκε στην αύξηση του κόστους δανεισμού. Η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων αναρριχήθηκε χτες στο 6,81%, επίπεδο - ρεκόρ από την εισαγωγή του ευρώ.
«Αυτά τα 100 δισ. ευρώ θα προστεθούν στο δημόσιο χρέος της Ισπανίας και συνεπώς θα ενισχύσουν τη διασύνδεση μεταξύ των τραπεζών και του κράτους. Η Ισπανία λαμβάνει κεφάλαια για να σώσει τις τράπεζές της, οι οποίες αγοράζουν το δημόσιο χρέος, ενώ όλοι οι άλλοι φεύγουν από αυτό», σημείωσε αναλυτής της τράπεζας Rabobank International, απηχώντας το κλίμα που επικρατεί στις καπιταλιστικές αγορές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ξένοι επενδυτές μείωσαν τη συμμετοχή τους στο χρέος του ισπανικού δημοσίου στο 37% τον Απρίλη από 50% που ήταν στο τέλος του 2011, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της χώρας. Ετσι, τη διαφορά κάλυψαν οι ισπανικές τράπεζες, οι οποίες αύξησαν το μερίδιο τους από το 17% στο 29% την ίδια περίοδο.
Αίσθηση προκάλεσε, εξάλλου, το γεγονός ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Μόντι έκρινε σκόπιμο να απαντήσει ο ίδιος χτες σε δηλώσεις που είχε κάνει την προηγούμενη μέρα η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μ. Φέκτερ, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι η κρίση στην Ιταλία έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις. Ο Μόντι χαρακτήρισε «εντελώς ανάρμοστα» τα σχόλια της αυστριακής υπουργού Οικονομικών, η οποία είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ιταλία να αναγκασθεί να προσφύγει στον μηχανισμό βοήθειας.
Το κλίμα που επικρατεί στην Ιταλία αποτύπωσε με χθεσινό του άρθρο ο διευθυντής της ιταλικής οικονομικής εφημερίδας «Il Sole 24 Or», που ανήκει στην Confindustria, δηλαδή την Ενωση των βιομηχάνων. Με το χαρακτηριστικό τίτλο «Schnell, Frau Merkel» («Γρήγορα, κυρία Μέρκελ») η ιταλική εφημερίδα καλεί τη Γερμανίδα καγκελάριο να δράσει το ταχύτερο για να σώσει την ευρωζώνη, καθώς είναι η Ιταλία πλέον που θα βρεθεί σε περιδίνηση. Ακόμα και «μια ισχυρή και υγιής Γερμανία δε θα μπορούσε να επιβιώσει ανάμεσα στα συντρίμμια των μικρών και των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών», επισήμανε ακόμα ο διευθυντής της «Il Sole 24 Ore».
Χτες εντάθηκε η φημολογία για επικείμενη προσφυγή και της Κύπρου στο μηχανισμό της ΕΕ, προκειμένου να αντλήσει 4 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Το συγκεκριμένο αίτημα αναμένονταν να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα στα επόμενα 24ωρα, με τον υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή, να δηλώνει ότι το αίτημα για οικονομική βοήθεια δε θα αφορούσε μόνο την άμεση ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά πιθανώς να συμπεριλάβει και ευρύτερες δημοσιονομικές ανισορροπίες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι σε γνώση σεναρίων αντιμετώπισης των επιπτώσεων ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και δεν εργάζεται πάνω σε τέτοια σενάρια, δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί, σχολιάζοντας σχετικό τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Ρόιτερς». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν κάποιες χώρες ή κάποιοι οργανισμοί εκπονούν παρόμοια σενάρια.
Εκτενή αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην τηλεόραση του «902»
-- Αυτή η εξέλιξη με την Ισπανία μπορεί να δώσει θετικές εξελίξεις σε σχέση με τα μνημόνια άλλων χωρών; Γιατί γράφτηκε και ειπώθηκε κάτι τέτοιο. Οτι αφού στην Ισπανία δανείσανε χωρίς μνημόνιο, άρα όσοι δανείστηκαν με μνημόνιο μπορούν να περιμένουν κάτι.
-- Ναι, είναι αυτή η λογική που λέει: Αφού η καταστροφή γενικεύεται μπορούμε καλύτερα να σωθούμε όλοι. Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ επιφανειακό και επιπόλαιο, να το πω έτσι, αν δεν κρύβει - και θα κρύβει σίγουρα - άλλους στόχους. Κοιτάξτε να δείτε, η κρίση βαθαίνει στην Ευρωζώνη, αυτό είναι το κυριότερο. Πιστεύουν, λοιπόν, ότι θα γίνει μια χαλάρωση.
Να δεχθούμε ότι μπορεί να γίνει μια χαλάρωση. Ποια χαλάρωση; Αυτό που λένε επιμήκυνση, αντί να δώσεις τα χρέη, ξέρω γω, σε πέντε χρόνια θα τα δώσεις σε δέκα. Δηλαδή, οπωσδήποτε όταν η κατάσταση βαθαίνει και χειροτερεύει θα πάρουν κάποια μέτρα. Αυτά τα μέτρα, όμως, θα γυρίσουν τους μισθούς των εργαζομένων, αυτά που ήταν πριν το 2009 κ.τ.λ.; Ε, δεν πρόκειται να γίνει αυτό. Η χαλάρωση αφορά άλλο πράγμα. Αφορά αυτό που λέμε το ίδιο το κεφάλαιο, τους κεφαλαιοκράτες, τα μονοπώλια κ.τ.λ. Επιασε πάτο, σου λέει, η ΕΕ και θα σωθεί.
-- Το ενδεχόμενο μέτρων ανακούφισης, που ακούμε από διάφορα πολιτικά κόμματα, ενόψει των εκλογών, στο πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης, υπάρχει; Γιατί αυτό είναι και το ζητούμενο για μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου...
-- Να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα. Καταρχήν κανένα κόμμα, και αυτό έτσι είναι, είτε αστικό, είτε μικροαστικό, είτε ό,τι να 'ναι, δεν παίρνει ευχαρίστως τέτοια μέτρα. Θέλει και το σκύλο χορτάτο και την πίτα γερή. Και το κεφάλαιο να είναι καλά και θέλει να πάρει μέτρα που να μη δημιουργήσουν αυτό που λέμε, να υποσκάπτουν το πολιτικό τους, τις ψήφους. Σου λέει, τι θα γίνει; Να τώρα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συντρίφθηκαν. Ομως, αυτό που καθορίζει αν θα πάρουν μέτρα κατά των εργαζομένων είναι τι ανάγκες και τι δίψα έχει το κεφάλαιο.
Ομως, είναι φανερό τι έχει μπει στην ημερήσια διάταξη: Η μείωση του μέσου εργατικού και υπαλληλικού μισθού. Γιατί στην Ελλάδα ένα μέρος των εργαζομένων - και δεν είναι μόνο στο Δημόσιο όπως εμφανίζεται, και στη βιομηχανία, οι άνθρωποι στη βιομηχανία που δούλευαν 20 και 25 χρόνια φτάνουν να παίρνουν 1.700-1.800 ευρώ - αυτό θεωρείται πια ότι είσαι πάμπλουτος. Οταν, και εδώ είναι το χειρότερο, κατέβασαν το πάτωμα στο υπόγειο, τον κατώτατο μισθό. Και τώρα θα αρχίσουν σταδιακά, τώρα δε θα πάρουν άλλα οριζόντια μέτρα.
Βγαίνει, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζει ένα μέτρο που το θέλει και ο ΣΕΒ, γιατί σου λέει ο ΣΕΒ, πρώτα πρώτα θα επεκταθούν οι εργολαβίες, η μερική απασχόληση, θα έχω ένα σταθερό προσωπικό με 720 μεικτά. Δεν έχει να κερδίσει τώρα από το να το πάει 500. Ομως, έτσι όπως θα οργανωθεί η παραγωγή, και γενικεύονται οι εργολαβίες, ένα μέρος θα αναθέτουν οι επιχειρήσεις στους εργολάβους, οι οποίοι εργολάβοι δίνουν και 300 ευρώ. Μετά έχουνε το δυο - τρεις μέρες τη βδομάδα να δουλεύουν, ή μια μέρα τη βδομάδα. Εχουν πολλούς τρόπους, απ' το να έχουν στο επίκεντρο τον κατώτατο μισθό. Γιατί δε θέλουν σταθερό προσωπικό.
Και βλέπουν και την απότομη μείωση του κύρους των αστικών κομμάτων, θέλουν χρόνο να αναμορφώσουν και τα κόμματα. Αυτά πάντα γίνονταν. Δηλαδή, μου θυμίζει τις εκλογές τότε που έβγαινε ο Σημίτης και έλεγε 150.000 δραχμές σύνταξη, έβγαινε ο Καραμανλής έκανε 152.000 δραχμές σύνταξη, δραχμές ήταν τότε, και μετά έβγαινε κι έλεγε 155.000 δραχμές. Κάποιες τέτοιες δυνατότητες έχουν γύρω από ψίχουλα.
Τον ΕΟΠΥΥ θα τον χρηματοδοτήσουν; Αν δεν χρηματοδοτηθεί ο ΕΟΠΥΥ... Να σας πω ένα άλλο στοιχείο που έμαθα από ορισμένα νοσοκομεία: Λένε στα νοσοκομεία να πάνε να δανειστούν από τις τράπεζες, εάν και οι τράπεζες μπορέσουν βέβαια να πάρουν νέα δάνεια, και να υποθηκεύσουν τη μελλοντική κρατική επιχορήγηση. Γιατί, τι να υποθηκεύσουν, τι να βάλουν ως εγγύηση; Τα λεφτά που θα πάρουν από το κράτος ή από τα ασφαλιστικά ταμεία. Δηλαδή, υποθηκεύονται οι εισφορές μας. Επομένως, τέτοιες λύσεις μπορεί να βρούνε, εξαμβλωματικές, οι οποίες όμως σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν την ουσία του προβλήματος.
-- Να ρωτήσω κάτι, κυρία Παπαρήγα. Ενδεχομένως να ακουστεί απλοϊκό, αλλά για τον κόσμο που μας ακούει, υπάρχει άλλη λύση;
-- Το γεγονός ότι συζητάνε μεταξύ τους στην Κομισιόν, στο G8, στο G20, έχει αναπτυχθεί μια ολόκληρη συζήτηση, ακριβώς γιατί η κρίση του καπιταλισμού δεν κρατάει όπως κρατούσε κάποτε ένα - δυο χρόνια, τόσο κρατούσε. Αγκαλιάζει σήμερα όλη την Ευρώπη, με διεθνείς επιπτώσεις, και, ακριβώς αυτό που λένε, τη συνταγή την ψάχνουν. Μέχρι τώρα δεν την έχουν βρει τη συνταγή. Τώρα στο G8 που έγινε είπαν ότι νέα συνταγή είναι όχι μόνο αυτό που λέμε να κόβουμε μισθούς, στα δημοσιονομικά, να μειώσουμε τα χρέη, τα ελλείμματα αλλά να γίνει και ανάπτυξη.
Η ανάπτυξη, όμως, δε θα είναι αυτή που γνωρίσαμε σε παλιότερες περιόδους όταν μια χώρα έβγαινε από την κρίση. Η ανάπτυξη θα είναι πολύ χαμηλή, και οι ίδιοι το λένε, στην Ευρώπη δεν προβλέπεται πάνω από 2%. Θα είναι ανάπτυξη με φοβερή λιτότητα, με όλους τους νόμους που έχουν περάσει. Ιδιαίτερα για τον ευρωπαϊκό καπιταλισμό, έχει σαπίσει. Και συγκρούεται τώρα, όχι μόνο με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, αλλά με το νέο, ανερχόμενο καπιταλισμό που έχει μια δυναμική και περιθώρια ανάπτυξης, κι αυτός θα μπει στην κρίση.
Επομένως, μπορεί να βρουν μια - δυο συνταγές. Δεν πρόκειται αυτές να γυρίσουν το λαό, και τους λαούς, να ζούμε όπως ζούσαμε τα πρώτα χρόνια, ας πούμε στη δεκαετία του '70, του '80, του '90 κ.τ.λ. Δηλαδή, να ξαναφτάσουμε σε ένα επίπεδο ζωής όπως πριν από 20-30 χρόνια, αυτό αποκλείεται.
-- Η προεκλογική περίοδος χαρακτηρίζεται από υποσχέσεις, για καλύτερα, για ανακούφιση κ.τ.λ. Το ΚΚΕ λέει ότι θα έρθουν χειρότερα. Αυτό ενδεχομένως σε έναν κόσμο να μην ακούγεται όμορφα. Πού βασίζεται αυτή η εκτίμηση και πώς πρέπει να το δει ρεαλιστικά ο κόσμος και να καταλάβει;
-- Αρκετές φορές συζητώντας με τον κόσμο λέμε δεν μπορούμε να σας πούμε αυτό που θα θέλατε να ακούσετε. Πρέπει να σας πούμε αυτό που υπάρχει. Δηλαδή, δεν μπορεί να μην προετοιμάσεις. Να σας πω τώρα, είχα πάει το πρωί περιοδεία σε μια επιχείρηση, «Phone Marketing» λέγεται. Οι εργαζόμενοι είναι σε απεργία 70 μέρες, τους είπαν να παίρνουν 140 ευρώ το μήνα, αντέδρασαν κ.τ.λ.
Για κοιτάξτε τώρα: Αυτός ο κλάδος τελικά θα μονοπωληθεί σε δυο - τρεις μεγάλες εταιρείες. Ούτε οι μεσαίες θα κρατηθούν, ούτε τίποτα. Ο ιδιοκτήτης βρίσκεται σε ένα σημείο που προσπαθεί τώρα, αφαιρώντας από τους εργαζόμενους, μια παράταση δίνει. Κάνα χρόνο θα ζήσουν αυτοί παραπάνω. Κι εκεί που οι εργαζόμενοι, τους το είπα το πρωί, και δωρεάν να δουλέψετε σε αυτόν έξι μήνες, θα του δώσετε έξι μήνες, ένα χρόνο ζωής. Αρα, το θέμα στο συγκεκριμένο δεν είναι ο συγκεκριμένος μόνο εργοδότης. Εδώ αφορά όλη την πορεία του κλάδου.
Τράπεζες; Πόσες θα μείνουν στην Ελλάδα; Αυτό που λέγαν παλιότερα, δυόμισι τράπεζες, τόσες θα μείνουν. Ξέρετε τι σημαίνει συγχωνεύσεις τραπεζών; Και προβλέπονται τώρα για τη διάσωση και συγχωνεύσεις. Δε θα έχει ένα μαγαζί η Εθνική, ένα η Αλφα Μπανκ, ένα η Γιούρομπανκ.
-- Επικράτηση μονοπωλίων δηλαδή, σε όλους τους χώρους.
-- Ναι, και το πολύ απλό, στο ξεκίνημα θα κλείσουν τα καταστήματα. Δε χρειάζεται να έχουν ξεχωριστά υποκαταστήματα. Αυτή την πορεία πρέπει να την πούμε. Και πρέπει να πούμε το εξής πράγμα: Οτι υπάρχουν δύο δρόμοι διεξόδου: `Η η έξοδος από την κρίση θα είναι φιλομονοπωλιακή ή θα είναι υπέρ των λαών. Τι να πούμε στον κόσμο; Τώρα, τα παιδιά αυτά, 70 μέρες είναι στο δρόμο. Πάρτε τη «Χαλυβουργία», 226 μέρες. Εδώ έχει να κάνει και με όλη την εξέλιξη του κλάδου της χαλυβουργίας.
Αρα, η ανάκαμψη που θα έχουμε στην Ελλάδα θα είναι σε τρεις - τέσσερις κλάδους. Ολοι οι άλλοι δε θα μπορέσουν. Τρεις - τέσσερις κλάδοι. Η ανεργία θα μεγαλώσει. Πρέπει λοιπόν ο κόσμος να ξέρει πού πάει. Να δει τα περιθώριά του. Τι μπορεί να κάνει σήμερα ο κόσμος; Να ανακόψει τα χειρότερα. Και για ψίχουλα να κατακτήσει, πρέπει να του βγει η ψυχή στους αγώνες. Εγώ σας λέω, παλεύουμε για να μεγαλώσει το επίδομα ανεργίας. Δε μας αρέσει να παλεύουμε για το επίδομα ανεργίας, μας ενδιαφέρει για θέσεις εργασίας. Αλλά όταν οι θέσεις εργασίας δε δημιουργούνται, τι θα κάνεις;
Δηλαδή, ο λαός πρέπει να καταλάβει ότι ο καπιταλισμός ό,τι είχε να δώσει το έδωσε. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε στον υγιή, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ή στον ανθρώπινο καπιταλισμό, που δεν τον γνωρίσαμε ποτέ. Δεν μπορεί να δώσει άλλα πράγματα. Ο,τι ήταν να δώσει στην Ευρώπη, το έδωσε.
-- Υπάρχει από τον ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα - και μιας και βρισκόμαστε σε αυτό το κομμάτι συζήτησης - αυτή η επιμονή να καλεί το ΚΚΕ στην κυβέρνηση της αριστεράς. Ο κ. Τσίπρας το ξανάκανε μέσω της ΑΥΓΗΣ και έκανε μάλιστα λόγο και για βαριές ιστορικές ευθύνες που φέρει το ΚΚΕ, το οποίο δεν αποδέχεται αυτήν την πρόσκληση.
-- Επειδή, τώρα έγιναν και οι γαλλικές εκλογές, και είμαι αρκετά επηρεασμένη, μήπως έχουμε κανένα παράδειγμα Κομμουνιστικού Κόμματος, που μπορεί να μας πείσει ότι εμείς είμαστε, έτσι, πολύ δογματικοί και αρνούμαστε να κάνουμε κάποιες λογικές υποχωρήσεις; Ποια ήταν τα ισχυρότερα Κομμουνιστικά Κόμματα στη Δυτική Ευρώπη; Το Γαλλικό, το Ιταλικό, πιο πριν ήταν κι άλλα και εξαφανίστηκαν. Η διαδικασία, στην ουσία, εξαφάνισης αυτών των κομμάτων έχει να κάνει οπωσδήποτε με τη στρατηγική τους και το πρόγραμμά τους, αλλά το «κλικ» - να το πω έτσι - ήταν η συνεργασία με τη σοσιαλδημοκρατία.
Κι αυτά εξαφανίστηκαν. Κι όχι μόνο εξαφανίστηκαν, στη συνέχεια εντάχθηκαν μέσα σε αυτά τα θολά σχήματα της αριστεράς. Είτε Ενωμένη Αριστερά στην Ισπανία, είτε η Αριστερά στη Γαλλία με τον Μελανσόν κ.λπ., και γίνανε - τι να πω; - μια κουκκίδα. Και μάλιστα, μια αριστερά - και να το πω - που δεν εμφανίζεται ως σύμμαχος των Κομμουνιστικών Κομμάτων, αλλά μια αριστερά που έρχεται να υποκαταστήσει και να αντικαταστήσει το κομμουνιστικό κίνημα για το οποίο θεωρούν ότι τέλειωσε, ότι δεν έχει νόημα να υπάρχει. Επομένως, δεν μπορεί να αποκόψουμε την εμπειρία την ευρωπαϊκή.
Αλλά και με την ελληνική εμπειρία. Για πάρτε την εμπειρία του '89. Πρωτοβουλία του ΚΚΕ ήταν ο Συνασπισμός της Αριστεράς. Και ξεκινήσαμε, γίνεται συμμαχία και η συμμαχία αυτή πάει να μετατραπεί σε κόμμα. Φεύγει το ΚΚΕ. Δηλαδή, οι διαφορές μας είναι πολύ ουσιαστικές και πάρα πολύ βαθιές. Δεν του έχουμε καμιά εμπιστοσύνη. Η γραμμή που θα ακολουθήσει δεν είναι γραμμή, εν πάση περιπτώσει, υπέρ των εργαζομένων, πέρα από μερικά που μπορεί να κάνει, να φέρει ένα νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό κ.λπ.
Η πείρα, δηλαδή, και της Δυτικής Ευρώπης, για να μη μιλήσω μόνο για τη θεωρία μας και τα βιβλία μας, είναι ότι τα Κομμουνιστικά Κόμματα όχι μόνο δε διέσωσαν λαϊκές κατακτήσεις, βάζοντας λίγο νερό στο κρασί τους, αλλά πέρασαν απ' την πλάτη τους τα πάντα και τα ίδια εξαφανίστηκαν. Για δείτε τώρα αυτό το νέο πείραμα του Μελανσόν στη Γαλλία: 6% έπιασε χτες, από 13% που είχε σαν σχήμα της αριστεράς για την προεδρία.
-- Μεσολάβησε και η γραμμή να ψηφίσουν Ολάντ στο δεύτερο γύρο...
-- Βέβαια... Και τώρα πάλι έτσι θα πάνε. Για να βγάλουν βουλευτές, πρέπει να υποστηρίξουν το σοσιαλιστικό κόμμα και αυτό να τους υποστηρίξει σε άλλες περιοχές. Κοιτάξτε τώρα. Εμφανίστηκε αυτό το νέο σχήμα, το καινούριο, το ελκυστικό, κλπ. Στηρίχτηκε ολόκληρη προεκλογική εκστρατεία σε ένα πρόσωπο, τον Μελανσόν. Αν δείτε πώς έγινε η εκστρατεία, ο Μελανσόν, που ελκύει τις μάζες, που έβγαινε στις πλατείες κ,λπ. Πάμε τώρα για τις κοινοβουλευτικές εκλογές, πάει στο 6%, ενώ έπρεπε τουλάχιστον να διατηρήσει ένα μέρος. Επομένως, είναι σχήματα που δεν αντέχουν και στο χρόνο και στις δυσκολίες της ταξικής πάλης. Δεν αντέχουν.
-- Επειδή ενσωματώνονται από την ίδια τη σοσιαλδημοκρατία;
-- Ε, βέβαια. Ενσωματώνονται. Μα ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται να μείνει ΣΥΡΙΖΑ. Διότι και η μέθοδος που κινούνται είναι μέθοδος ενός αστικού κόμματος. Για πάρτε: Ο ΣΥΡΙΖΑ - αυτό είναι φοβερό - μετά τις εκλογές της 6ης Μάη, βγαίναν και λέγαν τα στελέχη του στην τηλεόραση «νίκησε το κίνημα της πλατείας - οι πλατείες φέρνουν το καινούριο στην Ευρώπη». Βεβαίως, το κίνημα μπορεί να πάρει πολλές μορφές πάλης - δεν τις σνομπάρουμε - αλλά εδώ γίναν 30 απεργίες στην Ελλάδα. Δεν τους πάει ούτε το στόμα να το πουν. Πρέπει να το θυμηθούν, πρέπει να τους τσιγκλίσεις και να πουν «α, οι απεργίες».
Δηλαδή, είναι κόμματα με πολλά «φρου - φρου κι αρώματα» ακριβώς επειδή δεν έχουν γραμμή ρήξης, τη συγκαλύπτουν αυτή με διάφορες επιφανειακές ενέργειες, και ακόμη και αν υπάρχουν καλές προθέσεις, σε κάποια στελέχη, σε κάποιους, δεν πρόκειται αυτές οι προθέσεις να βγουν. Διότι η κινητήρια δύναμη είναι η ταξική πάλη. Είναι η οργάνωση στον τόπο δουλειάς. Αν δεν έχεις αφετηρία το εργατικό κίνημα και την ταξική πάλη, αυτή που αντιστοιχεί στην εποχή μας, κι ως κόμμα, δεν μπορείς να σταθείς. Η αντοχή του ΚΚΕ σχετίζεται με αυτό.
Τώρα, δηλαδή, ο Μελανσόν τι έκανε, πού πήγε - δεν ξέρω τι θα γράψουν και θα πουν. Ετσι λοιπόν κι ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε ένα κίνημα απότομο, φούντωσε - ε, ούτε ο ίδιος θα μείνει, ένα κομμάτι του θα διασπαστεί, δεν πρόκειται δηλαδή να έχει μέλλον, να γίνει δηλαδή ένα κόμμα κ.λπ. Γιατί η σοσιαλδημοκρατία αν θέλετε, ήταν βαθιά ριζωμένη με τα μικροαστικά στρώματα και στη συνέχεια έγινε το δεύτερο κόμμα της αστικής τάξης. Πατούσε, δηλαδή, σε μια τάξη. Αυτοί πού πατάνε; Ο ΣΥΡΙΖΑ πού πατάει; Στην εργατική, δεν πατάει. Στα μικροαστικά στρώματα, αυτά είναι και ταλαντευόμενα, είναι και ρευστά, υπάρχουν κι άλλα δύο κόμματα, που απευθύνονται στα μικροαστικά.
-- Να ρωτήσουμε κάτι άλλο. Το Κομμουνιστικό Κόμμα, επιμένει να αναδεικνύει τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής κι είναι ένα θέμα που τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, και ενόψει των εκλογών και στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο, δεν αναφέρουν πολλά πράγματα - σχεδόν δεν αναφέρουν τίποτα. Ποιο είναι το σχόλιο και γιατί αυτή η επιμονή από πλευράς ΚΚΕ;
-- Καταρχήν, τους συνέφερε να κάνουν επίκεντρο το μνημόνιο. Μια μισητή συμφωνία για το λαό και ακριβώς απέσπασαν το μνημόνιο από την κρίση από το σύνολο των εξελίξεων και το έκαναν το «άλφα και το ωμέγα», άλλος έτσι κι άλλος αλλιώς. Είναι μια επιλογή ενός στόχου. Και βρισκόμαστε τώρα σε μια περίοδο που τα πράγματα αγριεύουν ακόμη πιο πολύ. Δηλαδή, δε λένε τίποτα για το γεγονός ότι στα κράτη - μέλη της ΕΕ έκλεισαν οι πρεσβείες της Συρίας και ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι - μέχρι τώρα τουλάχιστον - όταν κλείνουν οι πρεσβείες ταυτόχρονα σε πολλές χώρες, επίκειται στρατιωτική επέμβαση. Δε λένε κουβέντα.
Να πάρουμε, δηλαδή, πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Εγινε Σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, που εξειδίκευσε μια σειρά κατευθύνσεις. Και η Ελλάδα που είναι κανονικό μέλος, να το πω έτσι - και εδώ δεν έχει ευρωζώνη και ευρώ ή δραχμή - αυτά πρέπει να τα υλοποιήσει. Και είμαστε σε μια περιοχή - Ευρωπαίοι είμαστε - αλλά είμαστε σε μια περιοχή που είμαστε και ολίγον Αφρικάνοι και ολίγον Αραβες, με την έννοια της περιοχής βεβαίως. Στο σταυροδρόμι. Δε λένε τίποτα. Ε, θα τα χειριστούνε εν λευκώ ως κυβέρνηση, είτε η ΝΔ, είτε το ΠΑΣΟΚ - θα κολλήσει σε κάποια κυβέρνηση - το ίδιο αφορά και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα, σε επίμονες ερωτήσεις - σήμερα (σ.σ. χτες) το πρωί άκουγα - που έγινε σε έναν τηλεοπτικό σταθμό, στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τι θα γίνει με το ΝΑΤΟ, έλεγε «δε σας απαντάω γιατί πετάτε την μπάλα στην εξέδρα». Αυτή ήταν η απάντησή του - δεν απαντάω πετάς την μπάλα στην εξέδρα. Δηλαδή με ρωτάς ένα πράγμα, το οποίο δεν είναι της ώρας. Οχι, το μνημόνιο. Μα, όταν είσαι κυβέρνηση πρέπει να τοποθετηθείς.
Εμείς, δηλαδή, βλέπουμε τον κίνδυνο του πολέμου. Τη διαμάχη για τους αγωγούς πετρελαίου, φυσικού αερίου κ.λπ., που η ζωή έχει δείξει, σε συνθήκες κρίσης, δε λύνονται μόνο με πολιτικές αντιπαραθέσεις και οικονομικές. Εχει σε αρκετά έξαλλα συνθήματα, ας πούμε, έχει προχωρήσει και η ηγεσία της Τουρκίας. Συνήθως λένε ότι η ηγεσία της Τουρκίας το κάνει για εσωτερική κατανάλωση. Δεν είναι εσωτερική κατανάλωση. Δεν ξέρω, επιδρά και η κρίση στην Ισπανία, οι αγωγοί κ.λπ. Και δε μιλάμε για την ηγεσία της Τουρκίας με όρους οθωμανικής κατοχής, δεν έχουμε κανέναν αντιτουρκισμό. Μιλάμε για το σύγχρονο ρόλο που παίζει. Η Κύπρος βρίσκεται στο παρά πέντε να έρθει ένα καινούριο σχέδιο Ανάν.
Δεν μπορεί ένα κόμμα που διεκδικεί την κυβέρνηση να μη βγει και να πάρει θέση μπροστά στο λαό. Εμείς πιστεύουμε ότι η εξωτερική πολιτική, ως συνέχεια της εσωτερικής, θα έχει και οικονομικές συνέπειες στην Ελλάδα και ίσως και άλλες, με την εμπλοκή. Και αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι ένας, πώς αν το πω, ένας συγκαλυμμένος φιλοαμερικανισμός του ΣΥΡΙΖΑ.
-- Ως προς το πρόσωπο του Ομπάμα κυρίως και τις πολιτικές του λέτε;
-- Ναι, ο οποίος τι λέει, ο Ομπάμα; Εφαρμόστε τις αποφάσεις. Κοιτάξτε, εγώ δε λέω ότι υπάρχει κάποιο συνωμοτικό σχέδιο ή διαπλοκή, αλλά ο Ομπάμα αξιοποιεί την αντιγερμανική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, όχι την αντι - ΕΕ στάση, αλλά την αντιγερμανική, γιατί οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή έχουν τις αντιπαραθέσεις με τη Γερμανία και ενισχύουν κάθε κυβέρνηση - αυτό το έχουν κάνει και στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη - η οποία αντιπαρατίθεται στη Γερμανία. Αυτό μπορεί να δημιουργεί μια ατμόσφαιρα στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «να, έχω και εναλλακτικές πλάτες».
Ξέρετε τι εμπλοκή είναι αυτό; Δε σου προσφέρουν οι Αμερικανοί χείρα βοήθειας αν δε σου κόψουν μετά και τα δύο χέρια. Αναρωτιέμαι αυτοί οι άνθρωποι είναι τόσο αφελείς; Ο οπορτουνισμός τους έχει κάνει να ξεχάσουν τα πάντα, ακόμα και αυτά που έμαθαν κάποτε και απ' το μαρξισμό; Θα το πω καθαρά, πέρα από την πολιτική τους, που δε θα βγάλει το λαό απ' την κρίση, υπάρχει κι ένα ζήτημα επικίνδυνης επιπολαιότητας και τυχοδιωκτισμού. Το κύριο βέβαια είναι η πολιτική, αλλά υπάρχει κι ένα είδος τυχοδιωκτισμού. Η δίψα για την κυβερνητική εξουσία τούς έχει δημιουργήσει κι ένα είδος τυχοδιωκτισμού, που είναι επικίνδυνος.
-- Η λογική της αξιοποίησης, όμως, των αντιθέσεων; Θα μπορούσε να είναι κάτι τέτοιο. Μπορεί να κερδίσει μια χώρα κάτι από αυτήν την υπόθεση;
-- Κοιτάξτε, εμείς λέμε π.χ. η εργατική εξουσία μέσα σ' έναν κόσμο που ο ιμπεριαλισμός θα είναι δυνατός, θα το κάνεις και αυτό. Π.χ. για εξαγωγές προϊόντων, για εισαγωγές πετρελαίου θα διαλέξεις από πού θα πάρεις πετρέλαιο. Αυτό, όμως, δεν μπορείς να το κάνεις με ανταλλάγματα π.χ. με συμμετοχή σε επεμβάσεις, με συμμετοχή σε στρατούς κατοχής.
Οι ΗΠΑ, πάντως, οικονομικά δε θα δώσουν τίποτα στην Ελλάδα, ούτε έχουν τέτοιες οικονομικές συναλλαγές στην Ελλάδα που έχουν συμφέροντα. Τι επενδύσεις έχουν στην Ελλάδα οι Αμερικανοί; Αυτό, όμως που τους ενδιαφέρει για την Ελλάδα, είναι η Σούδα και όλες οι εγκαταστάσεις που έχουν. Γιατί εφόσον οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται για τη Βόρεια Αφρική και για τον αραβικό κόσμο, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα δίχως το ελληνικό έδαφος, δίχως το ιταλικό έδαφος κ.τ.λ.
Λέμε, μια αριστερή κυβέρνηση δεν πρέπει να είναι αντιιμπεριαλιστική; 'Η σήμερα, ο αριστερός δεν πρέπει να αντιπαρατίθεται στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό; Μπορεί να μη συμφωνεί σε όλα μαζί μας ή να μην είναι υπέρ του κομμουνισμού ή της κομμουνιστικής ιδεολογίας, αλλά είναι δυνατόν να μην είσαι αντιιμπεριαλιστής; Κράτα ουδετερότητα, δεν έχει και πού αλλού να πάει, αλλά κάτι πρέπει να πει, τη βάση δε θα τη χρησιμοποιήσει.
Να σας πως, μπορεί κατασκοπευτικά να την χρησιμοποιήσουν οι Αμερικανοί, γιατί στο κάτω - κάτω έχουν εγκαταστάσεις, αλλά έχει πολιτική σημασία να πεις: Οχι, κύριε, δε θα γίνει εδώ ανεφοδιασμός, δε θα πετάνε εδώ τα αεροπλάνα. Από το πολιτικό αεροδρόμιο των Χανίων πετάνε τα στρατιωτικά αεροπλάνα τα αμερικάνικα. Δε θα πετάνε για να χτυπήσουν τη Συρία. Αυτό μπορείς το κάνεις. Από το πολιτικό αεροδρόμιο των Χανίων, δεν έχει αεροδρόμιο η Σούδα, από εκεί. Πρέπει να το πεις: Δεν μπορείς να χρησιμοποιείς το έδαφός μου για να χτυπήσεις τη Συρία. Εγώ είμαι ουδέτερος. Δε λέω εγώ να στείλει για να υπερασπίσει τη Συρία.
Αυτά γιατί δεν τα λέει προεκλογικά; Για να μην τρομάξει τάχα το λαό; Οχι. Γιατί θέλει την ανοχή.
-- Για να κλείσουμε, κυρία Παπαρήγα. Το ΚΚΕ έρχεται και σε αυτές τις εκλογές ζητά την ψήφο του λαού, για να είναι δυνατό και μέσα από τη Βουλή, αλλά και έξω από αυτή. Επισημαίνει την ανάγκη, ξανά και ξανά, της οργάνωσης του αγώνα των εργαζομένων και της ανασύνταξης του λαϊκού κινήματος. Γιατί να ψηφίσουν οι εργαζόμενοι ΚΚΕ;
-- Καταρχήν, λίγες μέρες μετά την εκλογική μάχη, χτυπήσαμε καμπανάκι συναγερμού. Δεν κάνουμε αυτές τις αστικές τσιριμόνιες. Είδαμε ότι υπάρχει κίνδυνος να αποδυναμωθεί το ΚΚΕ, καθώς αρκετοί άνθρωποι έλεγαν ότι «εγώ θέλω να ψηφίσω τώρα για κυβέρνηση. Το ΚΚΕ ξέρω ότι θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα». Δεν ήταν δηλαδή άνθρωποι που χτυπούσαν το ΚΚΕ.
Μερικοί, δεν ξέρω πώς είχαν παρεξηγήσει το ζήτημα, πίστευαν ότι ο ρόλος του ΚΚΕ μπορεί να ασκηθεί μόνο σε μια κυβέρνηση και ντε και καλά αυτός πρέπει να είναι ο μοναδικός του προορισμός. Εννοώ κυβέρνηση σε συνθήκες, ας το πούμε, όπου στην οικονομία κυριαρχούν τα μονοπώλια και χωρίς να τα θίξουμε αυτά. Μας έβλεπαν σαν ένα κόμμα πιο προοδευτικό από τα άλλα και χτυπήσαμε ένα καμπανάκι.
Να σας το πω καθαρά: Δεν ήταν το γεγονός ότι, εν πάση περιπτώσει, πολιτικά θα βγούμε πιο αδυνατισμένοι. Παίζει ρόλο και -αν θέλετε- σε μια φάση που οφείλει και ο λαός στο κάτω κάτω να στηρίξει μια δύναμη που τον στήριξε. Δεν είναι αυτό. Εμείς συνειδητοποιήσαμε ότι αυτοί που θα φύγουν από το ΚΚΕ και θα πάνε να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, φεύγουν στην ουσία και από τη μάχη και από τη δράση. Αυτό είναι το κυριότερο. Και χτυπήσαμε ένα καμπανάκι ότι δεν πρέπει να αποδυναμωθεί το ΚΚΕ.
Η πρώτη βδομάδα ήταν αρκετά δύσκολη. Να πούμε την αλήθεια. Υπήρχε ένας κόσμος που έλεγε ότι είναι ευκαιρία να φύγει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, να μην έρθει η δεξιά κτλ. Αυτή τη στιγμή έχει αλλάξει σημαντικά το κλίμα και νομίζουμε ότι θα έχει πολύ μεγάλη σημασία το ΚΚΕ να βγει και πάνω από την προηγούμενη εκλογική μάχη. Δεν κάνω πρόγνωση, ούτε θετική ούτε αρνητική, γιατί τα πράγματα είναι ρευστά. Ομως, θα έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία αυτό το πράγμα, δηλαδή ένας κόσμος αυτή την πλύση εγκεφάλου, την κινδυνολογία, τα ευχολόγια, τις αυταπάτες ότι τα ξεπέρασε.
Για εμάς έχει σημασία για το κίνημα αύριο. Πολύ περισσότερο, αναδείξαμε κι αυτό, έχει σημασία σε μια Βουλή κινούμενη άμμο να έχεις μια ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία. Αυτή θα είναι γροθιά, θα είναι η μόνη σταθερή. Γιατί κοιτάξτε να δείτε, θα δουν πολλά τα μάτια μας. Εδώ, στην προηγούμενη Βουλή είδαμε 60 ανεξάρτητους βουλευτές, μετά να γίνονται άλλα 4 κόμματα, μετά να γυρνάει η Μπακογιάννη εκεί, ο ένας, ο άλλος. Οχι ότι το Κοινοβούλιο είναι το κέντρο των εξελίξεων, αλλά υπάρχει ένας αντίκτυπος στο Κοινοβούλιο από τους λαϊκούς αγώνες.
Επομένως, μια ισχυρή Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος θα έχει περισσότερη ευχέρεια στη Βουλή και με τη σωστή έννοια του ελιγμού να περάσει έστω και 2, 3 νόμους ή να αποτρέψει την ψήφιση νόμων. Αυτό ειλικρινά το λέω και το πιστεύω. Γιατί είδα την προηγούμενη Βουλή, μια ονομαστική ψηφοφορία ζητούσαμε που δεν μπορούσαν άλλοι, και ξετυλίχτηκε αυτό το κουβάρι, ανεξάρτητα βεβαίως -το ξαναλέω- δε θα είναι το κέντρο των θετικών εξελίξεων η Βουλή.
Εχει μια σημασία -σε πείσμα αν θέλετε όλων εκείνων που θέλουν να αποδυναμώσουν το Κόμμα- κι αυτοί που θέλουν να το αποδυναμώσουν είναι η κυρίαρχη τάξη, είναι ακόμα ο ξένος παράγοντας - να βγαίνει ένα δυνατό ΚΚΕ κι όχι να είμαστε μια Αριστερά της Γαλλίας που ανεβαίνουμε στο 13, μετά πάμε στο 6 και μετά... Αυτό το πράγμα, ότι υπάρχει μια πρωτοπορία η οποία είναι σταθερή, δεν επαρκεί για να λυθούν τα προβλήματα, αλλά υπάρχει ένα εφαλτήριο για το λαϊκό κίνημα. Θα είναι κρίμα πραγματικά και θα είναι κι ευθύνη αυτών που την τελευταία στιγμή μπορεί να λυγίσουν. Είναι ένα εφαλτήριο.
Κι αν θέλετε και ο ΣΥΡΙΖΑ, να το πω καθαρά, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από ποιον μπορεί να πιεστεί μέσα στη Βουλή κι έξω από τη Βουλή; Μπορεί να πιεστεί από τον Καμμένο; Μπορεί να πιεστεί από τον Σαμαρά; Μπορεί να πιεστεί από μας. Κι αμέσως μόλις γίνει κυβέρνηση, να φέρεις σχέδιο νόμου, τι θα κάνει; Θα πει δεν το ψηφίζω; 'Η αν θα φέρει ένα σχέδιο νόμου να βάλεις τις τροποποιήσεις. Δηλαδή, είναι μια συγκυρία τέτοια, που ένα ισχυρό ΚΚΕ μπορεί -το κυριότερο είναι εφαλτήριο για το κίνημα, για την οργάνωση του λαού- αλλά μπορεί να έχεις και ορισμένα αποτελέσματα, δεν μπορείς να το αποκλείσεις, αλλά με αδυνατισμένο πας πίσω.
Εχει σημασία να υπάρχει μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ στην επόμενη Βουλή, γιατί η πολιτική ρευστότητα στα αστικά κόμματα και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου είναι τέτοια - με δεδομένη την όξυνση των προβλημάτων από το βάθεμα της κρίσης - που η κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ μπορεί να φέρει κάποια θετικά αποτελέσματα προς όφελος του λαού, στην κατεύθυνση της προσωρινής ανακούφισης. Η προηγούμενη Βουλή είχε 5 κόμματα και κατέληξε να έχει 9, όταν έκλεισε για να γίνουν οι εκλογές της 6ης Μάη, κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος κόντρα στα αντιλαϊκά μέτρα και από τις αποφασιστικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ. Ας θυμηθούμε, για ένα διάστημα υπήρχαν 60 ανεξάρτητοι βουλευτές στους 300, δηλαδή ξέκοψαν από τα κόμματά τους, ανεξάρτητα αν δεν άλλαξαν ριζικά πολιτική άποψη. Εφερε όμως ορισμένες δυσκολίες στο σύστημα. Το ΚΚΕ με τους 22 βουλευτές που είχε έκανε ορισμένες κινήσεις, μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Κινήσεις που επέτρεπε ο συγκεκριμένος αριθμός των βουλευτών. Και που δε θα μπορούσαν να γίνουν αν οι βουλευτές ήταν 10 ή λιγότεροι.
Δηλαδή, αυτή τη φορά και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, πέρα από τη μεγάλη σημασία που έχει μέσα στο κίνημα, μπορεί να παίξει και ένα ρόλο σημαντικό μέσα στη Βουλή, έστω, αξιοποιώντας τις αντιθέσεις ανάμεσα στα κόμματα ή βουλευτές των κομμάτων, αξιοποιώντας τη λαϊκή πίεση. Γι' αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία και η κοινοβουλευτική δύναμη του ΚΚΕ, ειδικά σε αυτή τη φάση, που τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα και που είναι ταυτόχρονα και ιδιαίτερα ρευστά.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ
ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ
Διαβεβαιώσεις ότι αποτελεί ακόμα «χαρτί» για το αστικό σύστημα, έδωσε χτες ο Ευ. Βενιζέλος
«Η Ισπανία και η Ιταλία εφαρμόζουν μέτρα αντίστοιχα με αυτά που εφαρμόζει η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία που έχουν μνημόνιο», τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ και αποκάλυψε για πολλοστή φορά ότι η σφαγή του λαϊκών στρωμάτων αποτελεί κοινή στρατηγική της ΕΕ και άρα δεσμευτική για όλες τις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις του ευρωμονοδρόμου.
Ο Ευ. Βενιζέλος είχε χτες και συνάντηση με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο, στη διάρκεια της οποίας τον ενημέρωσε για τις επαφές που είχε τη Δευτέρα στη Ρώμη με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι. Παράλληλα του παρουσίασε και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση «κυβέρνησης συνευθύνης» ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα με ευρωενωσιακό προσανατολισμό. «Σημασία έχει να διαμορφωθεί ένα εκλογικό αποτέλεσμα που είναι ισορροπημένο», ώστε να μπορέσει και το ΠΑΣΟΚ «να παίξει εγγυητικό και καταλυτικό» ρόλο για να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας, δήλωσε, διεκδικώντας «κομμάτι» στη μετεκλογική αναδιάταξη του αστικού πολιτικού συστήματος.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση από την επόμενη των εκλογών, που θα κάνει μια «καλή προετοιμασία για τη Σύνοδο του Γιούρογκρουπ (Εurogroup) στις 21 Ιουνίου». Η «μόνη λύση για τη χώρα είναι η διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης» δήλωσε και κάλεσε, «όλες οι δυνάμεις που δηλώνουν φιλοευρωπαϊκές να το αποδείξουν, αναλαμβάνοντας μέρος της ευθύνης»...
Ο Ευ. Βενιζέλος στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ επιτέθηκε και σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μετεγκαταστάθηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ. «Εχουν μεταπηδήσει εκεί (σ.σ. στο ΣΥΡΙΖΑ) σεσημασμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και λένε λεφτά υπάρχουν», δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος. Ουσιαστικά εξέφρασε τη δυσφορία του για τη μετακίνηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον υπό διαμόρφωση έτερο πόλο της σοσιαλδημοκρατίας.
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, για το ψηφοθηρικό παραλήρημα του Αλ. Τσίπρα ενάντια στο Κόμμα
Μαθήματα Ιστορίας προσπαθεί να παραδώσει με θράσος ο ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΚΕ, αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα και φέρνοντας στα μέτρα της αστικής διαχείρισης, την οποία ορέγεται, τις πιο ηρωικές σελίδες που έγραψαν ο λαός με μπροστάρη το ΚΚΕ.
Σε συνέντευξή του την Κυριακή στην «Αυγή», ο Αλ. Τσίπρας κατήγγειλε το ΚΚΕ ότι δε συνειδητοποιεί «την ιστορική ευκαιρία για την Αριστερά και για το λαϊκό κίνημα στη χώρα μας. Η ηγεσία του ΚΚΕ, δυστυχώς, επιλέγει συνειδητά να αφήσει ένα ιστορικό κόμμα για πρώτη φορά έξω από τις ιστορικής διάστασης διεργασίες λαϊκής χειραφέτησης και ειρηνικής ανατροπής, που συμβαίνουν τούτες τις μέρες στη χώρα μας και οδηγούν σε κυβέρνηση αριστεράς για πρώτη φορά μετά τα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης. Αυτό είναι μια βαριά ιστορική ευθύνη»!
Δίνοντας συνέχεια στο παραλήρημα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο σημείο να παρομοιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ με το ΕΑΜ (!), κάνοντας ανιστόρητους και προσβλητικούς για το λαό παραλληλισμούς, με αποκλειστικό στόχο την ψηφοθηρία. Οπως είπε, μιλώντας προχτές στο Ηράκλειο, «ένα ιστορικό κόμμα δεν μπορεί να λείπει από μια ιστορική διαδικασία χειραφέτησης του λαού μας που αντίστοιχη έχουμε να δούμε από τα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης και εμείς τους ζητάμε να γίνουν κυβερνητικοί εταίροι του ΣΥΡΙΖΑ σε μια κυβέρνηση της αριστεράς».
Σε σχόλιο για την επίθεση του Αλ. Τσίπρα στο ΚΚΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος σημειώνει: «Εντελώς ανιστόρητος και προκλητικός είναι ο παραλληλισμός του ΣΥΡΙΖΑ με το ΕΑΜ που έκανε ο Αλ. Τσίπρας, προκειμένου να διατυπώσει το συκοφαντικό εφεύρημα σε βάρος του ΚΚΕ ότι δε συμβάλλει στη χειραφέτηση του λαού. Θέλει πολύ θράσος, και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι το έχει, για να βάζει όπως η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες.
Καλλιεργώντας ψέματα και αυταπάτες, μετεξελίσσεται ταχύτατα σε ΠΑΣΟΚ του 2009 και το σύστημα και ένα μέρος της πλουτοκρατίας τον αξιοποιούν για να εμποδίσουν τη λαϊκή χειραφέτηση. Το μεγάλο έπος του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ δημιουργήθηκε με τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ΚΚΕ, με το αίμα χιλιάδων μελών και στελεχών του. Το ΚΚΕ τιμά, εμπνέεται και διδάσκεται από αυτό και δεν το πουλάει για κυβερνητικές θέσεις. Το ΚΚΕ ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή στην οργάνωση της πάλης του ίδιου του λαού για το παρόν και το μέλλον του».
Η ΝΕ Βόρειου Τομέα του ΚΚΕ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της την απρόκλητη επίθεση αποθρασυμένων φασιστοειδών χτες βράδυ στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, με στόχο το γραμματέα της ΚΟ Αγ. Παρασκευής και δημοτικό σύμβουλο του ΚΚΕ, Γ. Τσιμπουκάκη. Η επίθεση ήταν προσχεδιασμένη, αφού τα φασιστοειδή προκάλεσαν επανειλημμένα τα μέλη του ΚΚΕ που βρίσκονταν στο εκλογικό περίπτερο του Κόμματος στην πλατεία, με βρισιές και χαρακτηρισμούς όπως «κουμμούνια» και άλλα. Στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Τέτοιου είδους πρακτικές, που κατευθύνονται και σιγοντάρονται από δυνάμεις του συστήματος και επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν το ΚΚΕ και το λαϊκό κίνημα, δε θα περάσουν. Θα αντιμετωπιστούν από τους κομμουνιστές και τον ίδιο το λαό με την ισχυροποίηση και ριζοσπαστικοποίηση του εργατικού λαϊκού κινήματος. Με ένα κίνημα ρήξης και ανατροπής, θα βρουν απάντηση όλοι όσοι νομίζουν ότι μπορούν να πλήξουν με τέτοιες μεθόδους το ΚΚΕ. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, στις 17 Ιούνη να επιλέξουν τη μόνη δύναμη που μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε όλα αυτά τα σχέδια, που θα κόψει τη φόρα του κεφαλαίου και των μηχανισμών του».
Διαχείριση στο τετράγωνο και ψίχουλα στο «περίμενε» για το λαό, στη χτεσινή διακαναλική του Αλ. Τσίπρα
Επεσε και η τελευταία απ' τις μάσκες, με τις οποίες κυκλοφορούσε καθ' όλη την προεκλογική περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ, ψηφοθηρώντας αγρίως και εκμεταλλευόμενος την αγωνία του λαού για ανακούφιση απ' την αφόρητη πραγματικότητα που βιώνει. Χτες, στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε κατηγορηματικά ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα τηρήσει κατά γράμμα τις δεσμεύσεις που απορρέουν απ' τις ευρωενωσιακές συνθήκες, κάτι που αναγόρευσε σε «υποχρέωση της χώρας» και συμπλήρωσε ότι το εθνικό σχέδιο ανόρθωσης που υπόσχεται σε αντικατάσταση του μνημονίου θα κινείται στις ράγες των ευρωενωσιακών, βαθιά αντιλαϊκών συνθηκών.
Απέκρυψε σκόπιμα βεβαίως ότι γέννημα θρέμμα αυτών των συνθηκών είναι και το μνημόνιο, για το οποίο στην εισηγητική του τοποθέτηση δεν είπε κουβέντα. Αντιθέτως, διαβεβαίωσε την πλουτοκρατία ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να παραμείνει η χώρα στην ευρωενωσιακή της συμμαχία, για να σταθεροποιηθεί η οικονομία με το «σχέδιο ανόρθωσης της οικονομίας, ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης», έπειτα από διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Πρόκειται για δέσμευση απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο ότι θα εφαρμόσει κατά γράμμα οτιδήποτε απαιτείται για να ξεπεράσει την κρίση στις πλάτες των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, τάχτηκε αναφανδόν υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ ειδικά για τους εφοπλιστές δήλωσε ότι πρόθεσή τους είναι ο διάλογος μαζί τους, ώστε να πειστούν να συνεισφέρουν τον οβολόν τους τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση! Παραδέχτηκε όμως ότι αν δεν θέλουν να το κάνουν, μπορούν να το αποφύγουν. Αλλωστε, και σε ό,τι αφορά στα περί φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου, πρόσθεσε με νόημα ότι στόχος τους δεν είναι «να πλήξουν την ανταγωνιστικότητα».
Επανέλαβε, τέλος, ότι δεν αποτελεί προτεραιότητά τους η αποχώρηση απ' το ΝΑΤΟ, χωρίς βέβαια να πει το παραμικρό για το ποια θα είναι η στάση μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης της αριστεράς στην περίπτωση που στη γειτονιά μας ξεσπάσει πόλεμος, όπως ήδη φαίνεται από τις προετοιμασίες των ιμπεριαλιστών σε βάρος της Συρίας.
Κατά τα άλλα, στην εισήγησή του αναλώθηκε σε διακηρύξεις εντυπωσιασμού για ρετουσάρισμα της βιτρίνας του αστικού πολιτικού συστήματος. Δεσμεύτηκε π.χ. για ολιγομελές υπουργικό συμβούλιο, για περικοπές στις αποζημιώσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών, για περικοπή των προνομίων των βουλευτών και άλλα σχετικά. Πρόκειται για εξαγγελίες που «άνθισαν» στο έδαφος της αποπροσανατολιστικής προπαγάνδας ότι για την κρίση φταίει το πολιτικό σύστημα, η σπατάλη και οι «κλέφτες».
Αυτήν την προπαγάνδα εξέθρεψε και ο ΣΥΡΙΖΑ, κρύβοντας τις πραγματικές αιτίες της κρίσης. Τώρα έρχεται να ολοκληρώσει την κοροϊδία, λέγοντας ότι ορισμένες αλλαγές βιτρίνας στο αστικό πολιτικό σύστημα συνιστούν «ανατροπή». Τα ίδια έλεγε και ο Γ. Παπανδρέου πριν αναλάβει τη διακυβέρνησης, τα ίδια πάνω κάτω λένε και όσοι διεκδικούν σήμερα αναβαθμισμένο ρόλο στην αστική διαχείριση, όπως ο Κουβέλης, ο Καμμένος, ο Βενιζέλος.
Ο Αλ. Τσίπρας απέφυγε να συγκεκριμενοποιήσει το χρόνο κατά τον οποίο θα υλοποιήσει ακόμα και αυτές τις υποτυπώδεις εξαγγελίες του, όπως για παράδειγμα την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και του επιδόματος ανεργίας στα 461, την επαναφορά της μετενέργειας στους έξι μήνες, μέτρα για τους δανειολήπτες. Ακόμα και για την υλοποίηση αυτών των ελάχιστων μέτρων, τα οποία αφήνουν ανέγγιχτο το πλέγμα των αντεργατικών νόμων που έχουν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενσωματώνοντας οδηγίες της ΕΕ, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «εμείς δεν έχουμε ιδιαίτερη βιάση»!
Στους ανέργους μάλιστα συνέστησε ...υπομονή έως ότου επέλθει η ανάπτυξη, συσκοτίζοντας ότι ακόμα και τότε θα είναι αδύνατη η επανόρθωση της καταστροφής παραγωγικών δυνάμεων, πρώτα και κύρια εργατικής δύναμης, που συντελείται σήμερα. Καλλιεργώντας ήδη άλλοθι για την μετεκλογική αθέτηση κι αυτών των κουτσουρεμένων υποσχέσεων που δίνει στο λαό, αναπαρήγαγε το επιχείρημα της «καμένης γης» και των άδειων ταμείων και ανέσυρε το «άλλο η κυβέρνηση και άλλο η εξουσία».
Επικρίνοντας τα άλλα κόμματα δήλωσε «αφήνουν πίσω τους λεηλασία, εμείς απλά αναλαμβάνουμε την ευθύνη (...) δεν είμαστε σωτήρες, ούτε ήρωες (...) αν στο τέλος θα τα καταφέρουμε θα κριθεί απ' τη στήριξη του λαού (....) θα λέμε πάντα την αλήθεια για δυσκολίες και δυνατότητες που έχουμε μπροστά μας»! Ανέφερε μάλιστα ότι προτείνουν «τις λιγότερες δυνατές παροχές», που κοστίζουν λιγότερο «από αυτά που εξήγγειλε ο Α. Σαμαράς», δείχνοντας ότι και αυτοί κοστολογούν τις ανάγκες του λαού ανάλογα με τις υποχρεώσεις απέναντι στην ντόπια πλουτοκρατία και την ΕΕ.
Ο Αλ. Τσίπρας, ενώ παραδέχτηκε στα λόγια ότι η κρίση βαθαίνει, επέμεινε στη γραμμή του εφησυχασμού του λαού ότι τίποτα πιο επώδυνο απ' όσα ήδη βιώνει δεν τον περιμένει, ότι η ΕΕ δεν μπορεί να πετάξει εκτός την Ελλάδα, αφού έτσι θα είναι η ίδια «ανάπηρη». Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να βαθύνει η κρίση και να υπάρξουν σοβαρές δραματικές εξελίξεις σε βάρος του λαού, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι σε παγκόσμια κλίμακα θα επικρατήσει σύνεση» και «μη μας ζητάτε να σας αναλύσουμε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης»! Μάλιστα, ενώ ο ίδιος και το κόμμα του καθησυχάζουν και παροπλίζουν το λαό, πέταξε σ' αυτόν το μπαλάκι να αποτρέψει αρνητικές εξελίξεις απ' το βάθεμα της κρίσης.
Στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί την ενσωμάτωσή τους στο σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, αξίωσε απ' το λαό να βάλει πλάτη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που τσουρουφλίζει σήμερα την αστική τάξη.
Οπως είπε, αναφερόμενος στην ΕΕ, δεν είναι η ώρα όταν το σπίτι καίγεται να επιρρίπτεις ευθύνες σ' αυτόν που έβαλε την πυρκαγιά, να επενδύεις στην καταστροφή, για να δηλώνεις δικαιωμένος και συμπλήρωσε «βεβαίως φταίει ο καπιταλισμός, αλλά έχουμε ιστορική ευθύνη να αγωνιστούμε για να σώσουμε ό,τι μπορούμε να σώσουμε και έτσι θα μπορέσουμε να αντιπαλέψουμε και να ξεπεράσουμε και τον καπιταλισμό»! Πρόκειται για κυνική ομολογία ότι στόχος της διαχείρισης που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν κυβερνήσει, είναι η διάσωση του γερασμένου και σάπιου καπιταλισμού.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού δήλωσε ότι συστρατεύεται με τον καπιταλισμό γενικώς στα δύσκολα που περνάει, δήλωσε και την ιδιαίτερη προτίμησή του στον αμερικάνικο καπιταλισμό. Πρόβαλε για πολλοστή φορά το «μοντέλο Ομπάμα» και την επεκτατική διαχείριση της κρίσης σαν παράδειγμα προς μίμηση, απέφυγε όμως να απαντήσει σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με το ότι ο αμερικάνικος λαός δεινοπαθεί. Σαν παράδειγμα προς μίμηση πρόβαλε και την πολιτική Ραχόι στην Ισπανία, επειδή δήθεν έλαβε δάνειο δίχως μνημόνιο. Αναγκάστηκε όμως να παραδεχτεί σε σχετική ερώτηση που του έγινε ότι η ισπανική κυβέρνηση εφάρμοζε από τα πριν πολιτική μνημονιακή, σκληρής λιτότητας για το λαό.
Επιβεβαιώνοντας ότι θέλει το εργατικό λαϊκό κίνημα στον πάγο, ισχυρίστηκε ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται την «ομαλότητα» και την «κοινωνική συνοχή», την οποία αντιπαρέθεσε στο «χάος» που θα επέλθει αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική. Και προεξόφλησε ότι στις 18 Ιούνη θα υπάρχει κυβέρνηση.
Μπερδεύοντας τον ίσκιο με το μπόι τους και ανακατεύοντας την βουλιμία τους να ασκήσουν αστική διαχείριση με το μεγαλείο της Εθνικής Αντίστασης, τόλμησε με θράσος να απευθυνθεί στο ΚΚΕ και να του υποδείξει να μην απουσιάζει τάχα απ' τις «διαδικασίες της λαϊκής χειραφέτησης», αλλά να συνεργήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης που θα ξελασπώσει την πλουτοκρατία απ' την κρίση της.
Προσβάλλοντας ευθέως τα μέλη του ΚΚΕ, που συλλογικά διαμορφώνουν τις αποφάσεις του Κόμματος, αλλά και τους χιλιάδες φίλους και ψηφοφόρους του ΚΚΕ, δήλωσε, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια: «Ο κόσμος που ακολουθεί το ΚΚΕ έχει διαφορετική κουλτούρα. Μπορεί να μην εκπλαγεί από απότομες αλλαγές κατεύθυνσης, έχει ξανασυμβεί αυτό». Ο ΣΥΡΙΖΑ διαπράττει αθλιότητα πρώτου μεγέθους σε βάρος του ΚΚΕ όταν αντιστρέφει με ψέματα την πραγματικότητα και προσπαθεί να καλλιεργήσει συγχύσεις για τις αταλάντευτες θέσεις του Κόμματος. Είναι κι αυτό ένα κριτήριο για κάθε προοδευτικό και ριζοσπάστη να γυρίσει την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ, να δυναμώσει και με την ψήφο του στις 17 Ιούνη το ΚΚΕ.
Αιχμές για την εταιρεία πληροφορικής που επεξεργάστηκε τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μάη άφησε χτες ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου του κόμματός του. Στις προηγούμενες εκλογές, ο ΛΑ.Ο.Σ. πήρε ποσοστό 2,90% και έμεινε εκτός Βουλής. Ο Γ. Καρατζαφέρης ισχυρίστηκε ότι δεν έγινε σωστή καταμέτρηση των ψήφων, προσθέτοντας ότι τα εκλογικά αποτελέσματα πρέπει να τα βγάζει το υπουργείο Εσωτερικών και όχι μια ιδιωτική εταιρεία.
Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. ανέφερε ότι για την κατάσταση στην οποία έχει φτάσει σήμερα η χώρα οφείλεται στην πολιτική που ακολούθησαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, κρύβοντας ότι το κόμμα του έχει βάλει πλάτες, ακόμα και σαν κυβερνητικός εταίρος, σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο. Για τις επικείμενες εκλογές ζήτησε από το λαό να ψηφίσει «με λογική και όχι με θυμό και οργή» γιατί, όπως ισχυρίστηκε, «όταν ψηφίζεις με θυμό βγάζεις και θυμωμένα αποτελέσματα τα οποία δεν μπορούν να συνδεθούν»...
Οσο για τις μετεκλογικές εξελίξεις είπε ότι ο ίδιος προτιμάει το σενάριο «να κυβερνήσει ο Τσίπρας για δύο - τρεις μήνες» και μετά τη βέβαιη αποτυχία του, όπως είπε, «υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξει μια ευρύτερη εκπροσώπηση της αστικής δημοκρατίας, για να κυβερνήσει για ένα ευρύ χρονικό διάστημα».
Ο Αντ. Σαμαράς υποσχέθηκε ότι θα ενισχύσει το κατασταλτικό οπλοστάσιο για να έχουν «ασφάλεια» οι επενδύσεις
Το εργατικό - λαϊκό κίνημα και οι ταξικοί αγώνες των εργαζομένων ενοχλούν το κεφάλαιο. Γι' αυτό τα κόμματά του δεσμεύονται για ένταση της καταστολής |
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναγόρευσε την ασφάλεια ως την «πιο θεμελιώδη προϋπόθεση» για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά ότι όταν μιλάει για το δικαίωμα της ασφάλειας, αυτό αφορά πρώτα και κύρια στην ασφάλεια των επιχειρηματικών ομίλων και της πλουτοκρατίας έναντι του ταξικού λαϊκού κινήματος, το οποίο στοχοποιείται απροκάλυπτα ως υπ' αριθμόν 1 εχθρός.
Αναδεικνύοντας σε πρώτο πλάνο την «οικονομική διάσταση» του προβλήματος της ασφάλειας, ο Αντ. Σαμαράς, παρουσιάζοντας χτες «τον δωδεκάλογο για την ασφάλεια», δήλωσε ωμά ότι «χωρίς δημόσια ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, δεν μπορεί να λειτουργήσει η αγορά, δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία, δεν μπορεί να λειτουργήσει το εμπόριο, δεν μπορεί να υπάρξει οργανωμένη παραγωγή, όταν όποιος θέλει κλείνει τα λιμάνια, όποτε θέλει, όταν όποιος θέλει παραλύει τους δρόμους κάθε μέρα, όταν όποιος θέλει κλείνει επιχειρήσεις, διώχνει επιχειρήσεις, ματαιώνει επενδύσεις, με μύρια όσα αστεία προσχήματα», δείχνοντας το μίσος του απέναντι στο ταξικό λαϊκό κίνημα και το ΠΑΜΕ.
Με περίσσιο θράσος και διαστρεβλώνοντας κατάφωρα την πραγματικότητα, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς του ότι τάχα «όλα αυτά παραλύουν κάθε υγιή οικονομική δραστηριότητα, ακυρώνουν κάθε αναπτυξιακή προοπτική και τελικά διώχνουν θέσεις εργασίας».
Παράλληλα, προχώρησε σε επίδειξη πυγμής δηλώνοντας ότι «αν θέλουμε ανάπτυξη, λοιπόν, αν πραγματικά θέλουμε να φέρουμε επενδύσεις, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να υπάρξουν ευκαιρίες για τον τόπο, μέλλον για όλους και ιδιαίτερα για τους νέους, τότε πρέπει να πάρουμε την ασφάλεια πολύ σοβαρά. Να καταλάβουμε ότι η ασφάλεια είναι η πιο θεμελιώδης προϋπόθεση ανάπτυξης. Και να την αποκαταστήσουμε!». Πιο ξεκάθαρη ομολογία ότι το κόμμα του θέλει να αποτελέσει το «μαστίγιο» της πλουτοκρατίας για την επιβολή των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων διά πυρός και σιδήρου δεν μπορούσε να υπάρξει.
Θέλοντας να στείλει μήνυμα στην πλουτοκρατία και τους δανειστές για την αποφασιστικότητά του να επιβάλει τα αντιλαϊκά μέτρα, ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε τα συγκεκριμένα μέτρα που θα πάρει μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ για την κλιμάκωση της καταστολής.
Ειδικότερα ανέφερε ότι θα χρησιμοποιούνται υδροφόρα οχήματα που θα εκτοξεύουν νερό υπό πίεση για τη διάλυση των διαδηλώσεων, θα μαγνητοσκοπούνται οι διαδηλώσεις από την αστυνομία, θα χρησιμοποιούνται επίσης οι χαφιεδοκάμερες, ενώ θα αλλάξει «η ποινική μεταχείριση, αλλά και το δικονομικό πλαίσιο για τη σύλληψη και καταδίκη ενός κακοποιού»! Επίσης, θα ενισχυθούν οι μηχανισμοί καταστολής με την ενοποίηση των μηχανοκίνητων σωμάτων της αστυνομίας, ενώ θα αλλάξουν οι κανόνες «εμπλοκής της αστυνομίας», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι «θα λύσει τα χέρια των αστυνομικών».
Προανήγγειλε ακόμα νέο δόγμα εσωτερικής ασφάλειας, «που θα αρχίζει από τις απειλές κατά της δημόσιας ασφάλειας και την ιεράρχησή τους, μέχρι τους μηχανισμούς προληπτικής και κατασταλτικής αντιμετώπισής τους σε βάθος χρόνου». Ταυτόχρονα, θα ενταθεί το κυνήγι των μεταναστών, προαναγγέλλοντας μαζικές απελάσεις και δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης.
Την ίδια στιγμή, τα στελέχη της ΝΔ προετοιμάζουν το έδαφος για την πλήρη εφαρμογή των μέτρων του νέου μνημονίου. Χαρακτηριστική από την άποψη αυτή ήταν η δήλωση του Ν. Δένδια για απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο. Ερωτηθείς (από το ραδιόφωνο της ΝΕΤ) αν συμφωνεί με τις 15.000 απολύσεις που προβλέπει το μνημόνιο μέχρι το τέλος του έτους και 150.000 μέχρι το 2014, απάντησε ωμά: «Δεν είναι απολύσεις, είναι μειώσεις. Περιλαμβάνει και συνταξιοδοτήσεις. Αυτοί που θα συνταξιοδοτηθούν είναι 110.000 και κάτι, άρα μένει μια διαφορά, αυτοί πρέπει να φύγουν».
Υπέρ της δημιουργίας οικουμενικής κυβέρνησης τάχθηκε ο Δ. Αβραμόπουλος, δηλώνοντας (στον «Real fm») ότι «εκεί που έχουμε οδηγηθεί, πρέπει να υποστείλουμε τα κομματικά λάβαρα».
Αποσπάσματα από την ομιλία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Πειραιά
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας |
«Το δίλημμα δεν είναι ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, μνημόνιο ή αντιμνημόνιο. Το πραγματικό δίλημμα αυτή τη στιγμή είναι από τη μια μεριά οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, της υποταγής και των αυταπατών και από την άλλη η δύναμη που αντιστέκεται, το ΚΚΕ, που μαζί με το εργατικό λαϊκό κίνημα, αγωνίζεται, βρίσκεται σε ρήξη με τις λυκοσυμμαχίες των κρίσεων και των πολέμων, διεκδικεί κατακτήσεις και ανοίγει τους νέους δρόμους για νέα κοινωνική οργάνωση της εργασίας, της οικονομίας, για μια πραγματικά νέα Ελλάδα της δουλειάς και της προκοπής.
Μην υποκύψετε στα ψεύτικα διλήμματα. Τώρα ξανάρχισαν όλοι τους, τις προτάσεις ο ένας προς τον άλλον, τις επιστολές, τα σημεία. Πετάξτε στο καλάθι των αχρήστων τις προτάσεις και τις επιστολές της τελευταίας βδομάδας. Μην δεχτείτε να παίξετε το παιγνίδι τους. 4 επιστολές έστειλε χτες ο Βενιζέλος για κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, 7 προτάσεις για κυβέρνηση έκανε και ο Κουβέλης, 18 προτάσεις ο Σαμαράς, 10 σημεία ο Τσίπρας. Ολες οδηγούν τη χώρα και το λαό σε νέα μέτρα, χρεοκοπία, ανασφάλεια, παραίτηση, υποταγή.
Σε αυτό το πολιτικό παιγνίδι υποταγής του λαού, καλλιέργειας ψεύτικων ελπίδων, είναι μπλεγμένοι όλοι τους: Και τα παλιά κόμματα του δικομματισμού ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και του νέου δικομματισμού με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ παρέα με μεγάλο μέρος του παλιού ΠΑΣΟΚ.
Αναλογιστείτε ότι πάνω από 20 χρόνια τώρα σας προειδοποιούσαμε να φύγετε από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ότι αυτά τα κόμματα τέλειωσαν δεν έχουν πλέον να προσφέρουν τίποτε στον ελληνικό λαό και αυτό το κάνατε στις εκλογές της 6ης Μάη. Δεν θα ήταν καλύτερα τα πράγματα, δεν θα είχαμε γλιτώσει περισσότερα για το λαό, εάν δεν χανόταν τόσος πολύτιμος χρόνος, εάν μας ακούγατε από την αρχή; Εστω και αργά, δικαιώθηκαν οι θέσεις του Κόμματος στα μάτια αυτών των εργαζομένων. Γιατί τώρα θα πρέπει να χαθεί πάλι πολύτιμος χρόνος;
Σκεφτείτε τώρα, λοιπόν, που σας προειδοποιούμε πάλι. Και η κεντροδεξιά με πυρήνα τη ΝΔ και η κεντροαριστερά με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ και τμήμα του παλιού ΠΑΣΟΚ, δεν πρόκειται να δώσουν λύσεις υπέρ του λαού, οδηγούν σε νέα αδιέξοδα. Ο νέος διπολισμός είναι εξίσου αντιλαϊκός και επικίνδυνος. Με το ΚΚΕ όρθιο και δυνατό μπορεί να ξανακερδίσει έδαφος ο λαός, αντί να πέσει στην πιο μεγάλη απογοήτευση και να περάσει ταχύτερα σε πιο συντηρητικές απόψεις. Γι' αυτό χρειάζεται ΚΚΕ ισχυρό, αντίβαρο δυνατό, προσγειωμένο στην πραγματικότητα, ικανό να παλεύει για το λαό, να τον οδηγήσει στην αντεπίθεση. Αυτό είναι το κύριο ζήτημα που κρίνεται σε αυτές τις εκλογές.
Μην τσιμπάτε με το δήθεν ντέρμπι, με το γνωστό εδώ και πολλά χρόνια δίλημμα της τελευταίας βδομάδας, από τους εκπροσώπους του δικομματισμού - διπολισμού, ή ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ. Ο αγώνας κρίνεται σήμερα αλλού. Κρίνεται στο αντίβαρο, στη δυναμική υπεράσπιση των συμφερόντων της πλειοψηφίας, που γίνεται μόνο από τη θέση μιας ισχυρής δύναμης αντιπολίτευσης μέσα στη Βουλή, αλλά με ρόλο πρωταγωνιστικό μέσα στο κίνημα, στο λαό, εκεί που υποφέρει ο λαός και η νεολαία και ψάχνει το καθημερινό αποκούμπι, που δεν μπορεί να το βρει στους κυβερνώντες οποιασδήποτε απόχρωσης.
Κλείστε τα μάτια σας και τα αυτιά σας στο νέο δίπολο εξαπάτησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να απαντήσει στη νεοδημοκρατική και πασοκική επίθεση, γιατί κινείται στην ίδια λογική, της πάση θυσία ενσωμάτωσης στην ΕΕ, της πάση θυσία χρηματοδότησης των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, των μονοπωλίων, για να γίνει ανάκαμψη. Γιατί και οι δύο λειτουργούν με τους κανόνες και την επιβολή της ΕΕ. Οι δύο τρομοκρατούν και ο ΣΥΡΙΖΑ αποκοιμίζει το λαό.
Τα οικονομικά προγράμματα που παρουσίασαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι "άνθρακες ο θησαυρός"! Το νέο αυτό μείγμα που προτείνουν όλοι τους είναι μια γεύση ενίσχυσης της κερδοφορίας για λίγους μεγαλοκαρχαρίες αλλά με πολλή φτώχεια για το λαό, με εργασιακές σχέσεις δουλεμπορίου, με αυξημένη ανεργία που για πολλούς θα πάρει χαρακτήρα μόνιμο. Οι επιχειρηματικές επενδύσεις θα γίνουν σε τομείς που απαιτούν ολιγάριθμο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, με μισθούς Βουλγαρίας και ακόμα παρακάτω.
Η πρόταση της ΝΔ αλλά και των άλλων δυνάμεων, που πίνουν νερό στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, στα πλαίσια της ΕΕ είναι κάτι σαν το γκέτο της Cosco εδώ στον Πειραιά. Οπου ένα ευρώ αφήνει και παίρνει πίσω 10, μια θέση εργασίας προσφέρει και κλείνει άλλες στον Πειραιά. Το επενδυτικό υπόδειγμα της ΝΔ είναι οι μισοί εργαζόμενοι να έχουν εκ περιτροπής εργασία με μηνιάτικο 300 - 400 ευρώ, να προσλαμβάνονται ως ανειδίκευτοι εργάτες χωρίς δικαιώματα, να μην πληρώνονται υπερωρίες, αργίες, νυχτερινά, αυτό είναι το κινέζικο πρότυπο της Cosco.
Αυτό είναι το όραμα της ανάπτυξης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - ΕΕ. Ναυπηγεία κλειστά στην Ελλάδα, μια υπερδύναμη για αιώνες των θαλασσών και τους εφοπλιστές να στέλνουν για ναυπήγηση πλοία στην Κίνα και στη Νότια Κορέα.
Αυτοί είναι οι πατριώτες της ΝΔ που τολμούν να εγκαλούν το ΚΚΕ γιατί στέκεται στο πλευρό των ναυτεργατών, των εργαζομένων σε άλλους κλάδους που διεκδικούν τα δίκαιά τους, τα δικαιώματά τους. Δημαγωγούν ενάντια στην παλικαρίσια στάση των εργατών στους καταπέλτες των πλοίων και δε λένε κουβέντα για το συγγενολόι τους, το εφοπλιστικό λόμπι, που στέλνει δουλειές στην άλλη άκρη της Γης, που φυγαδεύει τα λεφτά του στις ελβετικές τράπεζες!
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι αναφανδόν υπέρμαχοι της ΕΕ και του ευρώ, ευθύνονται για όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που επιβάλλει ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης που υπηρετούν, κινδυνολογούν με το υπαρκτό ζήτημα του ευρώ. Ομως, με το ευρώ και την πολιτική της ΕΕ πτώχευσαν το λαό. Μήπως ήμασταν εκτός ΕΕ όταν μας έφεραν στην κρίση, όταν υπέγραφαν μνημόνια και έπαιρναν μέτρα για αποπληρωμή ενός χρέους για το οποίο δεν ευθύνεται ο ελληνικός λαός;
Κοροϊδεύουν ότι η κρίση είναι κυρίως ελληνικό φαινόμενο. Αφορά όλη την Ευρώπη, γιατί είναι κρίση της καπιταλιστικής ΕΕ. Δείτε τι γίνεται αυτές τις μέρες με την Ισπανία, την Ιταλία, πριν με την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, άλλες χώρες.
Ανάπτυξη μέσα στην ΕΕ δε γίνεται, έχει αποδειχτεί πολλές φορές και σε όλες τις χώρες. Δεν είναι λύση ούτε το ευρωομόλογο, ούτε η οικονομική διακυβέρνηση, η διαδικασία της πολιτικής ενοποίησης που λένε ότι θα συζητήσουν στη Σύνοδο τέλος Ιουνίου. Η ουσία αυτής της ενοποίησης είναι πάλι η διαμάχη για το ποιες τράπεζες, ποιοι όμιλοι, ποια μονοπώλια θα χάσουν λιγότερα, ποια θα κερδίσουν περισσότερα. Για τους λαούς όμως αυτό σημαίνει νέα σκληρά μέτρα, ανεργία, υποαπασχόληση, κι άλλη μείωση κοινωνικών δαπανών σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία. Οποια μορφή κι αν πάρει η ΕΕ θα εξακολουθεί να προωθείται η βάρβαρη πολιτική για τους πολλούς, τα ψίχουλα ελεημοσύνης για ελάχιστους.
Οι εκβιασμοί των κοινοτικών παραγόντων είναι πραγματικοί, δεν είναι μπλόφα, δείχνουν την εχθρότητα της ΕΕ απέναντι στους λαούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ εφησυχάζει το λαό, λέγοντας ότι τα πράγματα είναι εύκολα, αρκεί να υψώσεις φωνή στα όργανα της Ενωσης και τότε θα φοβηθούν οι καπιταλιστές, οι ιμπεριαλιστές. Είναι όχι μόνο μακριά νυχτωμένοι, αλλά θα λέγαμε - επειδή δεν τους κατατάσσουμε στους αφελείς - ότι είναι οι απόψεις τους αυτές μόνο επικίνδυνος τυχοδιωκτισμός.
Κρατήστε το αυτό, ακόμα κι όσοι σήμερα αμφιβάλλετε και μας θεωρείτε υπερβολικούς. Είμαστε σίγουροι ότι γρήγορα θα έλθετε στα λόγια μας. Η ορθότητα της πολιτικής, της στρατηγικής του ΚΚΕ δεν κρίνεται από τα ποσοστά του. Μπορεί και 20% να έχεις και η πολιτική σου να είναι αντιλαϊκή, λαθεμένη, τυχοδιωκτική, να νικάς εσύ ως κόμμα, αλλά να οδηγείς τη χώρα και το λαό, το εργατικό λαϊκό κίνημα στο γκρεμό.
Είμαστε σίγουροι ότι εάν το ΚΚΕ αποφάσιζε να γίνει ΠΑΣΟΚ στη θέση του διαλυμένου ΠΑΣΟΚ, εάν έπαιρνε στις γραμμές του μεγάλο μέρος του παλιού ΠΑΣΟΚ, εάν άνοιγε τις πόρτες του στους γνωστούς εργατοπατέρες, τους συνομιλητές και ομοτράπεζους των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των μεγαλεμπόρων, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε μπορεί τα ποσοστά του να εκτινάζονταν, όμως θα έπαυε να είναι ΚΚΕ, θα έπαιζε ρόλο προδοτικό απέναντι στο κίνημα, θα την πλήρωνε ακριβά, θα διαλυόταν και θα έσερνε στο βάραθρο και τη λαϊκή ελπίδα, την ελπίδα που έχει εναποθέσει πάνω του η ίδια η Ιστορία, οι νεκροί μας από τα πεδία της ταξικής πάλης, αλλά και οι ζώντες ορθοστατούντες και ορθοβαδίζοντες.
Αν το ΚΚΕ γλιστρήσει τώρα, δε θα μας το συγχωρήσουν ακόμα και αυτοί που σήμερα μας ζητούν μια ανοχή σε κυβερνητική λύση».
Τη συστράτευσή τους με το ΚΚΕ, για να βγει το Κόμμα όρθιο και δυνατό από αυτές τις εκλογές, για να γιγαντωθεί ο λαϊκός αγώνας, για να κατακτήσει ο λαός τη διακυβέρνηση που του αξίζει, την κυβέρνηση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, δηλώνουν συνδικαλιστές και εκπρόσωποι του μαζικού κινήματος, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών. Ο «Ρ» συνεχίζει να δημοσιεύει δηλώσεις που καλούν σε συστράτευση για ένα πανίσχυρο ΚΚΕ στις εκλογές.
Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών
«Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι το μοναδικό βόλι στα αντιλαϊκά μέτρα του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη ψήφος ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα, είναι ψήφος σύγκρουσης και ανατροπής με τους εκμεταλλευτές της εργατικής τάξης, των εργαζομένων, τις δυνάμεις του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι έχουν πολύτιμη πείρα από τους αγώνες του ταξικού κινήματος, να μην εγκλωβιστούν στα ψευτοδιλήμματα της τρομοκρατίας της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και στις αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ.
Στις 17 Ιούνη με την ψήφο μας στο ΚΚΕ δίνουμε δύναμη στο εργατικό κίνημα για ακόμα πιο μαζικούς - ταξικούς αγώνες, να βάλουμε φραγμό στα αντιλαϊκά μέτρα της ΕΕ και των πολιτικών υπηρετών της, να ανοίξει ο δόμος που εμείς οι εργαζόμενοι να γίνουμε αφέντες του πλούτου που παράγουμε και το κεφάλαιο μας τον κλέβει».
Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια»
Αναπληρώτρια πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Εργαζομένων Τροφίμων - Ποτών Νομού Αχαΐας
Γιατρός χειρούργος - ορθοπαιδικός, επιμελητής Α' ΕΣΥ, μέλος της τριμελούς επιτροπής της ΕΙΝ Εύβοιας, αναπληρωτής εκπρόσωπος των ιατρών στο ΔΣ του Νοσοκομείου Χαλκίδας
Πορεύτηκα στη ζωή μου με γνώμονα τις αξίες και τα οράματα της ιδεολογίας του κόμματός μας και τα φωτεινά παραδείγματα της ηρωικής ιστορίας του ταξικού Λαϊκού κινήματος.
Το ΚΚΕ καλεί τον Λαό να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να κάνει το πρώτο βήμα δίνοντας δύναμη στις ίδιες του τις δυνάμεις, τις δυνάμεις το ΚΚΕ και των ταξικών σωματείων και οργανώσεων!! Ο Λαός πρέπει να ξέρει ότι σε αυτό το ΚΚΕ μπορεί να βασίζεται σίγουρα για να μπορέσει να χτίσει την Λαϊκή εξουσία και την νέα Ελλάδα του σοσιαλισμού και της εργασίας χωρίς εκμεταλλευτές και αφεντικά!
Οργανωμένα, συσπειρωμένα και με ταξικό προσανατολισμό κάνουμε το πρώτο βήμα για να σαλπίσουμε όλοι μαζί την αντεπίθεση των Λαϊκών δυνάμεων της ανατροπής και της ρήξης με τον Ευρωμονόδρομο και την Ευρωλαγνεία, την εξουσία των μονοπωλίων και της ντόπιας πλουτοκρατίας!
Σε αυτή την κατεύθυνση δηλώνω στρατευμένος και απλός μαχητής γιατί σήμερα όσο ποτέ άλλοτε πρέπει ο Λαός να βγει δυναμωμένος και αυτό θα γίνει μόνο με ψήφο στο ΚΚΕ».
Ψυχίατρος, διευθυντής ΕΣΥ του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λαμίας, υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ
Το πολυδιαφημισμένο από τους αστούς πολιτικούς ''κοινωνικό καπιταλιστικό κράτος'' που για μερικές δεκαετίες εφαρμόστηκε κάτω από την πίεση του εργατικού κινήματος και την ύπαρξη των σοσιαλιστικών καθεστώτων, κατεδαφίζεται συστηματικά σε όλη την Ε.Ε. και στη χώρα μας.
Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια δεν είναι πλέον ''δικαιώματα'' των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πέσανε οι μάσκες.
Ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται.
Ενα ισχυρό ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή του αγώνα, εκεί που η εργατική τάξη παράγει τον πλούτο, είναι η εγγύηση ότι οι μελλοντικοί αγώνες του Λαού μας θα φέρουν την ανάπτυξη της Λαϊκής οικονομίας προς όφελος των εργαζομένων».
Πρωταθλήτρια Ελλάδος στην Ενόργανη Γυμναστική και Βαλκανιονίκης
Επιβεβαιώθηκε και για την καθαρή του θέση υπέρ του ερασιτεχνικού και κατά του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού. Οτι ο αθλητισμός δηλαδή δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα, αλλά δικαίωμα του κάθε παιδιού στο σχολείο, στη γειτονιά, δικαίωμα κάθε εργαζόμενου.
Ο εμπορευματοποιημένος αθλητισμός αντί να παράγει ανθρώπινες αξίες παράγει συνεχώς στημένα παιχνίδια, σκάνδαλα, ντόπινγκ και σάπια πρότυπα για τη νεολαία.
Το ίδιο συμβαίνει και στο πολιτικό σύστημα γιατί όλα στηρίζονται με βάση το κέρδος. Δεν παράγουν για τις ανάγκες των ανθρώπων αλλά μόνο για το κέρδος με αποτέλεσμα να δυστυχούν εκατομμύρια άνθρωποι για να κερδίζουν λίγοι.
Το δικαίωμα στον αθλητισμό για να γίνει πράξη πρέπει να προηγηθούν μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές υπέρ του λαού.
Ολα τα άλλα κόμματα (και τα λεγόμενα Αριστερά, ΣΥΡΙΖΑ κλπ.) υπερασπίστηκαν τη λογική του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, του αθλητισμού των χορηγών - εταιρειών και την πολιτική της ΕΕ στον αθλητισμό που και εδώ είναι μπίζνες με το αθλητικό θέαμα και αντιμετώπιση των αθλητών σαν "άλογα κούρσας".
Πουλάνε και αγοράζουν παίκτες και ομάδες σαν εμπορεύματα. Μέχρι εδώ!
Το ίδιο δίλημμα μπαίνει συνολικά και για τη χώρα. Με τους επιχειρηματικούς ομίλους και την εξαθλίωση ή με το λαό και τα δικαιώματά του.
Το ΚΚΕ είναι ξεκάθαρο. Με το λαό στην εξουσία για να υπάρχει δουλειά για όλους, υγεία, παιδεία για όλους, αθλητισμός δικαίωμα όλων και όχι εμπόρευμα».
Πρόεδρος του Πανελλαδικού Επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων ACS
Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα στη χώρα μας που σταθερά εδώ και χρόνια έλεγε και λέει μόνο την αλήθεια στο λαό. Ψηφίστε - ενισχύστε το ΚΚΕ στις εκλογές στις 17 Ιούνη».
Συνταξιούχος ΕΕΔΙΠ του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών
«Στις εκλογές στις 17/6/2012 θα ψηφίσω ΚΚΕ γιατί είναι το μόνο κόμμα που λέει - πιστεύει και είναι ικανό να οικοδομήσει μια κοινωνία που στο κέντρο της θα είναι ο άνθρωπος και όχι το βάρβαρο καπιταλιστικό κέρδος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την δική του ανάταση, τις ανθρώπινες σχέσεις, για ολόκληρη την κοινωνία.
Πιστεύω ακράδαντα ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα στην πατρίδα μου που μπορεί να κτίσει την υπέροχη κοινωνία που έχει στο κέντρο τον άνθρωπο και την ολόπλευρη ανάπτυξή του, γιατί είναι το μόνο κόμμα που γνωρίζει - πιστεύει σε βάθος το θεωρητικό υπόβαθρο του περάσματος από τη βάρβαρη καπιταλιστική κοινωνία που ζούμε σήμερα στη βαθιά ανθρώπινη σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία.
Το ΚΚΕ μού έχει αποδείξει ότι εκτός από το θεωρητικό υπόβαθρο έχει και την πείρα. Ενας λόγος παραπάνω να το εμπιστευτώ στις εκλογές στις 17/6/2012».
Παλαίμαχος ποδοσφαιριστής ΠΑΣ Γιάννενα
«Ο λαός πρέπει να βγάζει συμπεράσματα από όλα τα γεγονότα και τις θέσεις των κομμάτων, διαφορετικά θα ακολουθούμε λάθος δρόμο και θα επαναλαμβάνουμε λάθη.
Πρέπει να βγουν συμπεράσματα από το ποια είναι η ΕΕ και τι έκανε στην οικονομία της χώρας. Αν είναι πραγματικοί μας φίλοι ή αν ισχύουν οι σιδερένιοι νόμοι του καπιταλισμού. Πρέπει να βγουν συμπεράσματα για τα κόμματα που κυβέρνησαν και αυτά που θέλουν να κυβερνήσουν. Να βγουν συμπεράσματα αν υπάρχουν εύκολες και γρήγορες λύσεις με το λαό στο σπίτι του.
Οι αγώνες κερδίζονται μέσα στο γήπεδο και η μάχη δίνεται από όλους. Οχι με το λαό στον καναπέ να παίζει "στοίχημα" όπως τον θέλουν τα αφεντικά. Το στοίχημα αφορά την ίδια του τη ζωή και τη ζωή των παιδιών του. Γι' αυτό δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε "τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα", όπου κάποιοι αριστεροί με τα λόγια θα κάνουν τους Ευρωπαίους από λύκους αρνάκια. Παίζουν το μέλλον μας σε "σικέ" παιχνίδια, όσοι κοιμίζουν το λαό ότι δε χρειάζεται αγώνας σκληρός, αλλά ...διαπραγμάτευση.
Επειδή με τους αγώνες μόνο έχουμε ελπίδα, το ΚΚΕ πρέπει να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Γκολ χωρίς ισχυρό ΚΚΕ δεν μπορεί να βάλει ο λαός. Νίκη με το λαό στον αγώνα και με ισχυρό ΚΚΕ στη Βουλή και στο κίνημα».
Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ενωσης Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού
«Στις 17 Ιούνη ψηφίζουμε ΚΚΕ, επένδυση για το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων και της νέας γενιάς.
Τα τελευταία χρόνια οι ναυτεργάτες βίωσαν τα αποτελέσματα των πολιτικών που ασκήθηκαν από τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν διαχρονικά.
Τρομακτική ανεργία, κατάργηση του Οίκου Ναύτη, άρση του καμποτάζ (Cabotage), φοροεπιδρομές, χαράτσια, απλήρωτοι εργαζόμενοι στην ακτοπλοΐα.
Σήμερα τα ίδια κόμματα, στα προγράμματά τους περιλαμβάνουν υποσχέσεις για δημιουργία ελκυστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που μεταφράζεται σε κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων αλλά και των συνθέσεων, αρχής γενομένης από τις ειδικότητες των γενικών υπηρεσιών. Στο τέλος του χρόνου πέφτει αυλαία για το ΝΑΤ αφού ενσωματώνεται στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Τα μεγαλόπνοα σχέδια της ανάπτυξης που επικαλούνται πουθενά δεν περιλαμβάνουν τη λέξη εργασία - εργαζόμενος.
Λίγες μέρες απέμειναν από τις εκλογές της 17ης Ιούνη και τα κόμματα προσπαθούν να αξιοποιήσουν το θυμό των πολιτών δημιουργώντας σύγχυση και διλήμματα, όμως το αλάθητο ένστικτο των απλών ανθρώπων λέει ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν, όπως ξέρει ότι τα προβλήματα για μας δεν άρχισαν με το μνημόνιο αλλά πολλά χρόνια πριν, και την επόμενη μέρα των εκλογών όλοι θα βρεθούμε πάλι αντιμέτωποι με προβλήματα μεγαλύτερα από το μπόι του καθενός μας. Ετσι η ψήφος μας έχει ιδιαίτερη σημασία αφού θα επιβραδύνει ή θα επιταχύνει τις εξελίξεις και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να έχει ποδοσφαιρικό χαρακτήρα. Μετά τις 17 Ιουνίου η ενότητα των εργαζομένων - με όλες τις διαφορές που μπορεί να έχουν μεταξύ τους - γύρω από έναν κοινό ταξικό άξονα διεκδικήσεων θα δημιουργήσουν γραμμές άμυνας. Μπορεί ο καθένας από μας με την ψήφο του να τους χτυπήσει εκεί που πραγματικά τους πονάει. Ας μη χανόμαστε μέσα σε επιχειρήματα και διλήμματα που μας βομβαρδίζουν καθημερινά, η Εργασία, η Υγεία, η Παιδεία, ποτέ δεν ήταν δεδομένα και έχουμε υποχρέωση να τα διαφυλάξουμε και για τα παιδιά μας».
Υπάλληλος ΥΠΕΚΑ, πρόεδρος ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΥΠΕΚΑ
«Επιστροφή στα χρόνια της αθωότητας, της νιότης και των αγώνων με ιδανικά.
Είμαι εργαζόμενος στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης 30 χρόνια (υπάλληλος στο ΥΠΕΚΑ) και 25 χρόνια εκλεγμένος συνδικαλιστής στο Σύλλογο και την Ομοσπονδία του υπουργείου. Εχω διατελέσει οχτώ χρόνια πρόεδρος της Ομοσπονδίας και τέσσερα χρόνια πρόεδρος του Συλλόγου των Υπαλλήλων του υπουργείου. Δυστυχώς μετά από τόσα χρόνια δράσης υπαλληλικής και συνδικαλιστικής, τώρα, στο τέλος της καριέρας μου, νιώθω αηδιασμένος, απογοητευμένος και προδομένος απ' αυτά που έζησα και την κατάσταση που αντιμετωπίζω και εγώ όπως και όλος ο ελληνικός λαός που ζει τη ζοφερή πολιτική πραγματικότητα που μας επέβαλαν οι μνημονιακές - καπιταλιστικές - νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Θέλω να εκφράσω μέσω της εφημερίδας σας την κραυγή αγωνίας μου και να επαναλάβω κωδικοποιημένα σε φίλους, συνεργάτες, συναδέλφους ότι υπάρχει άλλος δρόμος:
Είναι ο δρόμος με τον οποίο γκρεμίσαμε τις κυβερνήσεις του Παπανδρέου και του Παπαδήμου. Είναι ο δρόμος με τις πανεργατικές απεργίες, με τις καταλήψεις στο Σύνταγμα, αλλά και στα υπουργεία, με την κλιμάκωση της συλλογικής δράσης των εργατών και της νεολαίας. Ετσι σώσαμε ό,τι δεν κατάφεραν ακόμα να λεηλατήσουν, έτσι μπορούμε και πρέπει να συνεχίσουμε. Αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του δρόμου είναι το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα ανατροπής που προτείνει το ΚΚΕ για τη διαγραφή του χρέους, την κρατικοποίηση των τραπεζών με δημόσιο έλεγχο, την έξοδο από το ζουρλομανδύα της λιτότητας του ευρώ. Εμπρός να μαυρίσουμε ξανά τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα δεκανίκια τους, να απομονώσουμε τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής και να κάνουμε επιστροφή αριστερά, απ' όπου ξεκινήσαμε, πιο μαζική και πιο ορμητική, πιο μεγάλη αριθμητικά, αλλά και πιο αιχμηρή πολιτικά, δυναμώνοντας με τη συστράτευσή μας και με την ψήφο μας το ΚΚΕ. Ετσι θα μπορούμε να έρθουμε σε δεσπόζουσα πολιτική θέση εφαρμόζοντας άμεσα μια πολιτική που συνίσταται σε:
-- Ρήξη με το ευρώ και την ΕΕ.
-- Διαγραφή του χρέους.
-- Κρατικοποίηση των τραπεζών χωρίς αποζημίωση με δημόσιο έλεγχο.
-- Απαγόρευση των απολύσεων.
-- Εργατικός έλεγχος σε όλη την κοινωνία.
Να δυναμώσουμε την Αντικαπιταλιστική Αριστερά ψηφίζοντας ΚΚΕ.
Οι Ελληνες δε θα μπορούν πλέον να πουν ότι δεν ήξεραν. Οι Ελληνες δε θα μπορούν πλέον να πουν ότι παραπλανήθηκαν από τις γνωστές ψεύτικες προεκλογικές δεσμεύσεις περί επαναδιαπραγμάτευσης, αυτοδύναμης Ελλάδας και άλλες τέτοιες μπαρούφες.
Ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ, Γιούνκερ, που αποχωρεί από το αξίωμά του, δήλωσε σε συνομιλητές του πως φοβάται την εξέγερση των Ελλήνων αφού καμία κοινωνία δε θα μπορούσε να δεχτεί το νέο τσουνάμι μέτρων που έρχεται, με αρχή τον Ιούλιο.
Ας ελπίσουμε να μη φτάσουμε μέχρι εκεί, αλλά να τους δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα στις κάλπες...
Σε αυτά που όλα εξέφρασα σαν κατάθεση ψυχής, νιώθω ότι γυρίζω μετά από 38 ολόκληρα χρόνια, σαν φοιτητής της γενιάς του Πολυτεχνείου, στην Ιθάκη μου, από εκεί που πρωτοπίστεψα και ανδρώθηκα πολιτικά και πάντα ζούσα και πίστευα παράπλευρα. Νομίζω ότι με αυτή την υπέρβασή μου να γυρίσω στην αλήθεια και να ξυπνήσω από το λήθαργο, δικαιούμαι ακόμη να έχω ελπίδες.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, δεν τελείωσε τίποτε. Τώρα αρχίζουν όλα. Ας είμαστε αισιόδοξοι. Οι κερασιές θα ανθίσουν και φέτος».
Υπάλληλος ΔΕΗ, υποψήφιος βουλευτής Κέρκυρας του ΚΚΕ
Κάθε έντιμο αγωνιστή κομμουνιστή - ριζοσπάστη - δημοκράτη πολίτη να συμπορευτεί και να στηρίξει με την ψήφο του το ΚΚΕ στις 17 Ιούνη.
Για να σταματήσει να πλανιέται το φάντασμα του φασισμού πάνω από την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Για να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Για να αποκαλυφθούν τα σκοτεινά σχέδια, οι δυνάμεις και τα μέτωπα του νέου διπολισμού - δικομματισμού που επιχειρείται να δημιουργηθεί.
Για να πάρουν απάντηση οι ντόπιοι και οι ξένοι δυνάστες του λαού μας, που πάντα εφεύρισκαν και κατασκεύαζαν πολιτικούς δούρειους ίππους και ενίσχυαν το πολιτικό προσωπικό που προσφερόταν να τους εξυπηρετήσει είτε σαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είτε σαν ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ και Ανεξάρτητοι Ελληνες για να μην τους ξεφύγει ψήφος υπέρ του ΚΚΕ.
Γιατί πρέπει να τους ακυρώσουμε τη δυνατότητα να υφαρπάξουν την ψήφο του λαού μας χρησιμοποιώντας τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.
Γιατί το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δεν απέκρυψε ποτέ την αλήθεια από το λαό με πρόθεση και δόλο να τον ξεγελάσει και να αποσπάσει την ψήφο του. Απεναντίας με όπλα του την ιδεολογική του καθαρότητα, την πολιτική του εντιμότητα, την αγωνιστική του παρουσία, τις θυσίες των μελών του, έδειχνε και δείχνει το δρόμο της λαϊκής αντεπίθεσης.
Γιατί το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που καταγγέλλει την υπακοή και προσήλωση των άλλων κομμάτων στον ευρωμονόδρομο, τον εναγκαλισμό και την εξάρτησή τους από τα ντόπια και ξένα συμφέροντα και ανοίγει το δρόμο για μια γνήσια λαϊκή εξουσία».