Το Ισραήλ από τα δυτικά, η Ιορδανία από τα ανατολικά και η Συρία με το Λίβανο από τα βόρεια αντλούν τόσο πολύ νερό από τον Ιορδάνη για ύδρευση και άρδευση, που μόλις το ένα δέκατο φτάνει τελικά στη Νεκρά Θάλασσα. Το Ισραήλ και η Ιορδανία καταναλώνουν νερό από τη λίμνη και στο πλαίσιο ανάκτησης πολύτιμων ορυκτών που βρίσκονται διαλυμένα σ' αυτό. Τα εδάφη που αποκαλύπτονται καθώς υποχωρούν τα νερά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τίποτα, λόγω των καθιζήσεων. Αιτία για τις καθιζήσεις θεωρείται η εισροή γλυκού νερού στο υπέδαφος εκεί που πρώτα υπήρχε αλμυρό νερό. Το γλυκό νερό διαλύει τα στρώματα αλάτων, προκαλώντας υποχώρηση των ανώτερων στρωμάτων εδάφους. Η κατανόηση του μηχανισμού των τοπικών καθιζήσεων θα βοηθούσε στην εξήγηση ανάλογων φαινομένων μικρότερης έκτασης που έχουν εμφανιστεί στη Φλόριντα, στη Γουατεμάλα, τη Γερμανία και την Ισπανία.
Ολόκληροι ύφαλοι και σκόπελοι από άλατα βιομηχανικής σημασίας (που μεταξύ άλλων περιέχουν βρώμιο, μαγνήσιο και κάλιο) σχηματίζονται στις τεχνητές λιμνοθάλασσες, υλικό έτοιμο για εκμετάλλευση από τις δύο εταιρείες |
Ηδη από την καπιταλιστική οικονομική κρίση της δεκαετίας του 1970, με αφορμή το ενεργειακό, είχε προταθεί η δημιουργία καναλιού που θα τροφοδοτεί τη Νεκρά Θάλασσα με νερό της Μεσογείου, παράγοντας μέσω υδροηλεκτρικών εργοστασίων - λόγω υψομετρικής διαφοράς - ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 160 Μεγαβάτ. Το νερό θα μπορούσε να ψύχει ένα θερμοηλεκτρικό σταθμό ισχύος 1 γιγαβάτ και στη συνέχεια να εξατμίζεται πιο γρήγορα στο εργοστάσιο αφαλάτωσης. Ενδιαφέρον για το έργο είχαν δείξει και κατασκευαστικοί όμιλοι εκτός Μέσης Ανατολής, αλλά τα σχέδια δεν ευοδώθηκαν.
Οι τοπικές καθιζήσεις μπορεί να φτάσουν τα 25 μέτρα διάμετρο και 15 μέτρα βάθος |
Ετσι, κέρδισε έδαφος η λύση ενός καναλιού που θα συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τη Νεκρά Θάλασσα, παρότι υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για τη χημική συμβατότητα των υδάτων αυτών των δύο σωμάτων νερού, ζήτημα το οποίο είναι υπό εξέταση από ερευνητές τα τελευταία χρόνια. Το σχέδιο είναι ιορδανικό και η λύση που οριστικοποιήθηκε το 2005 υποστηρίχτηκε τόσο από την Παλαιστίνη, όσο και από το Ισραήλ! Ομως, μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα, τον Ιούνη του 2009, το Ισραήλ φαίνεται να το ξανασκέφτηκε και ύστερα από επαφές με την Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ...πιλοτικού έργου κατασκευής αγωγού 180 χιλιομέτρων μεταξύ Ερυθράς και Νεκράς Θάλασσας, που θα μετέφερε 200 εκατ. κυβ. μέτρα νερό, αφαλατώνοντας και παραδίδοντας στην Ιορδανία τη μισή ποσότητα. Τέσσερις μήνες αργότερα, τον Οχτώβρη του 2009, η Ιορδανία ανακοίνωσε ότι ξεκινά μονομερώς την κατασκευή του έργου, παρότι εκκρεμούν τα συμπεράσματα από τις επιστημονικές μελέτες.
Η Ιορδανία ενέταξε το έργο σε ένα ευρύτερο αναπτυξιακό έργο που περιλαμβάνει την ανάπτυξη οικισμών για τη στέγαση 1,36 εκατ. ανθρώπων, σε περιοχές νότια του Αμμάν, στο νοτιότερο άκρο της Νεκράς Θάλασσας και βόρεια της Ακαμπα, καθώς και τουριστικών καταλυμάτων σε περιοχές κατά μήκος της υδάτινης «αρτηρίας». Τον Μάρτη το ιορδανικό υπουργείο Νερού και Αρδευσης κατέληξε σε 6 εταιρείες για την πρώτη φάση του έργου, ύψους 2 δισ. δολαρίων. Οταν η φάση αυτή ολοκληρωθεί θα μεταφέρονται 400 εκατ. κυβ. μέτρα νερό το χρόνο, από τα οποία τα μισά θα γίνονται γλυκό νερό και το υπόλοιπο θα χύνεται στη Νεκρά Θάλασσα. Οταν ολοκληρωθεί και η τελευταία φάση του, το έργο θα αποτελείται από 525 χλμ. καναλιών θαλασσινού νερού, 348 χλμ. σωλήνων γλυκού νερού και θα ενσωματώνει εκτός από τα εργοστάσια αφαλάτωσης και υδροηλεκτρικά εργοστάσια, που όμως θα παράγουν μόλις το ένα πέμπτο της απαραίτητης ενέργειας για την άντληση του νερού της Ερυθράς Θάλασσας. Το υπόλοιπο θα παράγεται από πυρηνικό σταθμό που θα κατασκευαστεί στην κεντρική Ιορδανία και για τον οποίο πριν από λίγες μέρες υποβλήθηκαν προτάσεις από ρωσικά, καναδικά και γαλλοϊαπωνικά κονσόρτσιουμ.
Συμβαίνουν απροειδοποίητα, καταπίνοντας ό,τι βρίσκεται στο σημείο, ανθρώπους, ζώα δρόμους και κτίρια |