Κυριακή 4 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αύριο Δευτέρα η εκδήλωση στο Γεντί Κουλέ

Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

Στους αγώνες του χτες και του σήμερα είναι αφιερωμένη η προφεστιβαλική εκδήλωση του Εργατικού Τομέα της Οργάνωσης Πόλης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ που θα γίνει τη Δευτέρα 5 του Ιούλη, στις 6 μ.μ., έξω από το Γεντί Κουλέ.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα παρουσιαστεί θεατρικό αφιερωμένο στην κομμουνίστρια και ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης Κούλα Ελευθεριάδου που εκτελέστηκε το Μάη του 1947 στο Γεντί Κουλέ. Θα ακολουθήσει αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι από το συγκρότημα της ΚΝΕ και συναυλία με τον Λάκη Παπαδόπουλο.

Η ΚΝΕ καλεί τους νέους να συμμετέχουν μαζικά στην εκδήλωση που γίνεται έξω από το Γεντί Κουλέ, που υπήρξε, ίσως, η δεύτερη (μετά το Ανάπλι) χειρότερη φυλακή που λειτούργησε στην Ελλάδα μέχρι τη δεκαετία του '70. Στον ιστορικό, μαρτυρικό αυτό τόπο, φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν χιλιάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και των κατοπινών χρόνων και άλλοι τόσοι εκτελέστηκαν έξω από τα τείχη του.

Με αφορμή την αυριανή εκδήλωση, η ΚΝΕ καλεί τους νέους να διδαχθούν από τον ηρωισμό, την αξιοπρέπεια των πρωτοπόρων εργατών και κομμουνιστών που φυλακίστηκαν και εκτελέστηκαν, γιατί δεν έσκυψαν το κεφάλι, δε συμβιβάστηκαν, συνέβαλαν στην οργάνωση μεγάλων αγώνων της εργατιάς, όπως το Μάη του '36, στην ένδοξη Εθνική Αντίσταση και την εποποιία του ΔΣΕ, αντιστάθηκαν στην αμερικανοκίνητη δικτατορία, αμφισβήτησαν την κυριαρχία του κεφαλαίου και πάλεψαν για να περάσει η εξουσία στα χέρια του λαού.

Σήμερα ο ηρωισμός και η αυταπάρνηση που έδειξαν οι χιλιάδες αγωνιστές, πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα για τη δράση του εργαζόμενου λαού, της νεολαίας. Ιδιαίτερα τώρα, που το κεφάλαιο και οι πολιτικοί τους υπηρέτες, βάζουν ταφόπλακα σε κατακτήσεις που κερδήθηκαν με θυσίες και αίμα. Οι εργάτες έχουν χρέος να σηκώσουν το κεφάλι, να πάρουν τη θέση τους στον οργανωμένο ταξικό αγώνα που θα παλέψει να γκρεμίσει την εξουσία των μονοπωλίων.

Στην Ακροναυπλία του παρελθόντος και του μέλλοντος...

Το επόμενο Σαββατοκύριακο 10 - 11 Ιούλη οι εκδηλώσεις του 19ου Αντιιμμπεριαλιστικού Διημέρου

Ο Δημήτρης Γληνός, έγραφε σ' έναν φοιτητή του, τον Αύγουστο του 1937, από τη φυλακή της Ακροναυπλίας: «Κάθε φορά το παρόν μελετώντας τα περασμένα δεν κάνει τίποτα άλλο, παρά να προσπαθεί να καθορίσει τα μελλούμενα».Χιλιάδες ΚΝίτες και ΚΝίτισσες και φίλοι της ΚΝΕ, στις 10 και 11 Ιούλη θα επισκεφθούν την Ακροναυπλία, τον τόπο που το σκοτάδι έγινε φλόγα κι ακόμα καίει και διδάσκει. Θα κάνουν, ακριβώς, αυτό που έγραφε τόσα χρόνια πριν ο κομμουνιστής παιδαγωγός. Θα «δέσουν» το χτες, με το σήμερα, για να «καθορίσουν» το αύριο.

Το φετινό διήμερο της ΚΝΕ έχει ένα αξεχώριστο νήμα με τα προηγούμενα. Μετά το περσινό διήμερο στο Γράμμο, αφιερωμένο στον ηρωικό αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, ήρθε η ώρα του βράχου που έγινε σύμβολο αγώνα. Το σύνθημα του φετινού διημέρου δείχνει κι αυτό μπροστά: «Με το ΚΚΕ υπάρχει λύση - Να συναντηθούμε στο δρόμο της ανατροπής».

Για αρκετούς νέους η Ακροναυπλία είναι «άγνωστη», αφού τέτοιες σελίδες ιστορίας δεν είναι στα μέτρα της αστικής τάξης, δεν εξυπηρετούν την κυρίαρχη ιδεολογία, αλλά αντίθετα την αμφισβητούν και την απειλούν. Η Ακροναυπλία ήταν ένα παλιό ενετικό φρούριο χτισμένο σ' ένα βράχο, με τέσσερις μεγάλους θαλάμους και τρεις μικρότερους. Η φασιστική κυβέρνηση Μεταξά το διάλεξε για να τσακίσει διαλεχτούς κομμουνιστές. Το φρούριο - φυλακή «άνοιξε» το Φλεβάρη του 1937 από τη φασιστική κυβέρνηση Μεταξά και διαλύθηκε το Φλεβάρη του 1943. Στην Ακροναυπλία έστειλαν ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος, με στόχο το τσάκισμα των αγώνων του λαού, με στόχο τη διάλυση κάθε ελπίδας για το μέλλον, με στόχο να ξεμπερδέψει με τους κομμουνιστές. Κι όμως, «κατάφεραν» ακριβώς το αντίθετο, αφού η Ακροναυπλία έγινε φάρος αγώνα.

Τι να πρωτογράψει κανείς για την Ακροναυπλία, το κάτεργο που μετατράπηκε απ' τους κρατούμενους σε μια πηγή ιδεολογικής και μορφωτικής δραστηριότητας; Οι κρατούμενοι, εκτός απ' την οργάνωση του συσσιτίου, οργάνωναν από ιδεολογικά μαθήματα, αλλά μαθήματα μορφωτικού χαρακτήρα, μέχρι φιλολογικές βραδιές. Ξεχωριστή αναφορά αξίζει στις διαλέξεις του Δ. Γληνού.

Τα παραπάνω είναι μόνο λίγα απ' τα πολλά που θα «γνωρίσουν» οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες στο διήμερο. Είναι λίγα απ' τα πολλά που αντανακλά ακόμα η ιστορία του βράχου, που ανέδειξε στελέχη του ΚΚΕ, τα οποία συνέχισαν να είναι πρωτοπόρα, ενώ δεν ήταν λίγοι οι Ακροναυπλιώτες που εκτελέστηκαν, αργότερα, απ' τους κατακτητές ή έπεσαν μαχόμενοι με το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Τέλος, ιστορική έχει μείνει η πράξη των κρατουμένων της Ακροναυπλίας, όταν ο Μουσολίνι κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα: Ζήτησαν να πάνε στο μέτωπο, αλλά η δικτατορία Μεταξά αρνήθηκε.

Η ΚΝΕ στο κάλεσμα για το διήμερό της γράφει, μεταξύ άλλων: «Από τη μία ο καπιταλισμός, το σύστημα της εκμετάλλευσης και το πολιτικό του προσωπικό, που σήμερα μέσα στη βαθιά του κρίση και τη σήψη του οξύνει ακόμα περισσότερο την επίθεση, εξαθλιώνει ακόμα μεγαλύτερα τμήματα του λαού και της νεολαίας. Από την άλλη ο κόσμος για τον οποίο αγωνίζονταν οι Ακροναυπλιώτες, ο κόσμος για τον οποίο σήμερα παλεύουν οι κομμουνιστές, η κοινωνία που θα φέρει στο επίκεντρο τις πραγματικές ανάγκες της εργατικής τάξης και του λαού, ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός. Ο βράχος της Ακροναυπλίας στέκει αγέρωχο σύμβολο της πάλης αυτών των δύο κόσμων».

Δύο κόσμοι, λοιπόν, και σήμερα. Ο κόσμος μας, που ζωντανεύει κάθε στιγμή την ελπίδα και ο κόσμος τους, που θέλει να φτιάξει νέους δούλους στον 21ο αιώνα. Ο κόσμος μας, που φωνάζει για να κατακτήσει τη ζωή που του στερούν και ο κόσμος τους που θέλει να αφαιρέσει ό,τι μας έχει απομείνει. Οι Ακροναυπλιώτες, όχι μόνο διάλεξαν για ποιον κόσμο θέλουν να παλέψουν, αλλά απέδειξαν, στις πιο δύσκολες συνθήκες, πόσο φως γεννιέται μέσα στη νύχτα. Οι συνθήκες, στο πέρασμα του χρόνου άλλαξαν, μα οι εκμεταλλευτές είναι ακόμα εδώ και με παλιούς και «νέους» τρόπους βγάζουν χρυσάφι απ' το δικό μας κόπο. Η ιστορία, όμως, δεν τελείωσε...

Το πρόγραμμα του Διημέρου

Την Παρασκευή 9 Ιούλη θα γίνει η άφιξη των Οργανώσεων απ' όλη τη χώρα, στην παραλία Καραθώνας, όπου θα έχει στηθεί η «κόκκινη κατασκήνωση». Την Παρασκευή το βράδυ θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Από την 4η Αυγούστου ως τις μέρες μας» του Μάκη Μαΐλη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ. Τη βιβλιοπαρουσίαση θα κάνει ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ. Θα ακολουθήσει αφιέρωμα στο αντάρτικο της Πελοποννήσου, από το συγκρότημα της ΚΝΕ στην Πελοπόννησο. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με παραδοσιακό λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα του Τάκη Σταθέα.

Το Σάββατο το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη των Οργανώσεων στο χώρο της Ακροναυπλίας, όπου βρίσκονταν οι φυλακές. Στη συνέχεια θα γίνει κεντρική ομιλία του διημέρου από τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, στην πλατεία Φιλελλήνων του Ναυπλίου, στις 8.30 το βράδυ. Μετά την επιστροφή στο χώρο της κατασκήνωσης θα ακολουθήσει αφιέρωμα στα τραγούδια για τους πολιτικούς κρατούμενους και τους εξόριστους, από το συγκρότημα της ΚΝΕ, αλλά και λαϊκό παραδοσιακό γλέντι με το συγκρότημα «Εαρινή ζυγιά».

Να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια του διημέρου θα γίνουν επισκέψεις σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, στις Μυκήνες, στο Παλαμίδι, στο Μπούρτζι. Τέλος, θα οργανωθούν και αθλητικές δραστηριότητες. Το διήμερο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, μέρα που θα αναχωρήσουν οι Οργανώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ