Motion Team |
...και στα ΤΕΙ Σερρών |
Με συνθήματα και παρατεταμένα χειροκροτήματα υποδέχτηκαν την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, οι εκατοντάδες φοιτητές που γέμισαν ασφυκτικά το μεγάλο αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και μετέτρεψαν την εκδήλωση που έγινε στο πλαίσιο της Καμπάνιας για την Παιδεία, και με αφορμή τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, σε βήμα έκφρασης της απόφασής τους να δώσουν προοπτική στους αγώνες τους και με την ψήφο τους. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι του ΤΕΙ και του ΑΠΘ.
Η Αλέκα Παπαρήγα ανέπτυξε την πρόταση του ΚΚΕ για ενιαία λαϊκή Παιδεία παρουσιάζοντας τις θέσεις για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, για την έρευνα και τη σύνδεσή τους με την παραγωγή. Μιλώντας μεταξύ άλλων για τις εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση και τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος σημείωσε:
«Οι φοιτητές και οι σπουδαστές πραγματοποίησαν μεγάλους αγώνες και στα ΤΕΙ και στα πανεπιστήμια, όλη τη χρονιά. Αγώνες έγιναν και στα γυμνάσια και στα λύκεια. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές. Εμείς θα το πούμε καθαρά: Πρέπει τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών να αποτυπώσουν την εμπειρία που διαμορφώθηκε στη διάρκεια των αγώνων. Αν το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα δε θέλει να περάσει η αναθεώρηση του άρθρου 16, δε θέλει να περάσει η ιδιωτικοποίηση, ή να υπερισχύσουν οι κοινοτικές οδηγίες έναντι του Συντάγματος, που κατοχυρώνει τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία, πρέπει αυτό να αποτυπωθεί στο εκλογικό αποτέλεσμα. Πρέπει αυτές οι εκλογές να οδηγήσουν σε μία σύνθεση των οργάνων τέτοια που να μπορεί να έχει συνέχεια αυτός ο αγώνας. Τα ίδια λέμε και στους εργάτες και στους αγρότες. Γιατί χιλιάδες αγώνες να κάνεις, αυτοί θα πάνε χαμένοι, όταν δεν οδηγούν σε πολιτικές ανακατατάξεις κι αλλαγές.
Motion Team |
Από την ομιλία στο Αριστοτέλειο... |
Και προέτρεψε: «Οι φοιτητικές κι οι σπουδαστικές εκλογές πρέπει να εκφράσουν αυτό που συντελέστηκε. Εχει σημασία το φοιτητικό κίνημα να έχει όργανα και να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης θετικά. Γιατί όταν δεν έχεις όργανα δεν μπορείς να εκφράσεις τη θέληση της πλειοψηφίας σωστά. Λένε κάποιοι "χρειάζονται επιτροπές" κλπ. Χρειάζονται κι οι επιτροπές αλλά χρειάζονται κατ' αρχήν όλες οι διαδικασίες κι η δομή του φοιτητικού κινήματος, η υπεύθυνη τοποθέτηση στα όργανα κλπ. Οπου ακούτε "αυτόνομα" και "ακομμάτιστα", να ξέρετε ότι εκεί περνάει μεγαλύτερη πίεση για εξάρτηση», είπε.
Την ανάγκη, ιδιαίτερα τα ΤΕΙ, να δώσουν ριζοσπαστικό αποτέλεσμα, να στηρίξουν την ΠΚΣ, την παράταξη που στηρίζει η ΚΝΕ, σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα. Και εξήγησε: «Αν δούμε την κοινωνική σύνθεση του ΤΕΙ, παρατηρούμε πως η μεγαλύτερη πλειοψηφία των σπουδαστών είναι από οικογένειες λαϊκών στρωμάτων. Η αναλογία αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη στα ΤΕΙ από ό,τι σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Και στις πλάτες των σπουδαστών των ΤΕΙ παίχτηκαν μεγάλα παιχνίδια. Εμείς έχουμε απαίτηση να βγάλουν συμπεράσματα κι οι σημερινοί σπουδαστές, οι παλιοί και νέοι πτυχιούχοι, και οι διδάσκοντες». Επίσης σημείωσε πως «οι προτάσεις για "ανωτατοποίηση" είναι παγίδα, είναι μύθοι που κοροϊδεύουν».
Motion Team |
Την εμφάνισή τους έκαναν τα «δίδακτρα», για πρώτη φορά, σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) με όχημα το πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ της ΕΕ και το ν. 2469/97 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (περί «Περιορισμού και βελτίωσης αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών»), που εφαρμόζεται, όταν οι λειτουργικές δαπάνες ξεπερνούν τα ποσά που χορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Το εν λόγω μεταπτυχιακό πρόγραμμα, με τίτλο «Οργάνωση και Διοίκηση Τεχνικών Συστημάτων» είναι διαπανεπιστημιακό, διατμηματικό μεταξύ του ΔΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ).
Σημειώνουμε ότι το ΠΑΜΑΚ είναι ήδη «πρωτοπόρο» στην επιβολή των διδάκτρων και φαίνεται πως μεταλαμπαδεύει τις ...«πρωτοποριακές» του ιδέες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για τη στήριξη Διατμηματικών Μεταπτυχιακών στη «Διοίκηση Επιχειρήσεων» και στα «Πληροφοριακά Συστήματα» του ΠΑΜΑΚ, και για όσο χρόνο δεν υπάρχουν σχετικά κονδύλια από το υπουργείο, θα πρέπει να καταβληθεί το ποσό των 5.869,5 ευρώ (δηλαδή 1.467,35 ευρώ για κάθε εξάμηνο). Το συνολικό ποσό προβλέπεται να καλύψει την ανάπτυξη τεχνολογικής υποδομής του προγράμματος, την ανάπτυξη υποδομής βιβλιογραφίας, τις αποζημιώσεις των καθηγητών και διδασκόντων (του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και των προσκεκλημένων άλλων ΑΕΙ Ελληνικών και Ξένων), τη γραμματειακή υποστήριξη και ό,τι άλλο αποφασίσει η Σύγκλητος.
Το διαπανεπιστημιακό, διατμηματικό μεταπτυχιακό του ΔΠΘ θα διαρκέσει έως το 2012. Εως το 2008 το κόστος λειτουργίας του ανέρχεται στα 210.400 ευρώ και θα καλυφθεί από το ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ, ενώ το ετήσιο κόστος μετά το 2008 εκτιμάται στα 92.000 ευρώ και θα καλυφθεί από τα δίδακτρα των φοιτητών, από ερευνητικά προγράμματα και μελέτες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω του ΕΠΕΑΕΚ, εκτός από τα δίδακτρα, εισάγεται ένα αντικείμενο σπουδών που θα εξυπηρετήσει τα τρέχοντα συμφέροντα επιχειρήσεων κι οργανισμών της χώρας και της ΕΕ, για την περίοδο έως το 2012... Σε αυτό το μεταπτυχιακό με δίδακτρα συναίνεσαν ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, ενώ η ΕΑΑΚ και οι Αγωνιστικές Κινήσεις έλαμψαν διά της απουσίας τους.
Η Πανσπουδαστική ΚΣ είναι η μόνη παράταξη, που καταψήφισε το μεταπτυχιακό. Καλεί τους φοιτητές του ΔΠΘ να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα για το μονόδρομο εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης Παιδείας και έρευνας, όπου οδηγεί η πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΕΕ, καθώς και να καταδικάσουν τους εκφραστές αυτής της πολιτικής στα ΑΕΙ.
Οι κάλπες στις περισσότερες σχολές ανοίγουν στις 8 το πρωί και κλείνουν στις 8 το βράδυ. Δικαίωμα ψήφου έχουν οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα (καταλόγους) των Τμημάτων με την επίδειξη απαραίτητα της αστυνομικής ταυτότητας (ή διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης). Σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ, δε γίνονται δεκτές οι «βεβαιώσεις» που έδιναν οι γραμματείες των Τμημάτων για να πιστοποιούν την ταυτότητα ενός φοιτητή ή σπουδαστή που δεν έφερε επίσημο έγγραφο.
Επίσης, όπως κάθε χρόνο, δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στις εκλογές σε στρατιωτικούς (μόνιμους αξιωματικούς) και σε μέλη Σωμάτων Ασφαλείας και τα λευκά ψηφοδέλτια θα καταμετρηθούν στα έγκυρα.
Το σύνολο των φοιτητικών συλλόγων ανά την Ελλάδας είναι 201, πέρσι είχαν γίνει εκλογές με βάση τον κανονισμό της ΕΦΕΕ σε 191 συλλόγους πανεπιστημίων (στους υπόλοιπους 10 έγιναν με ενιαία ψηφοδέλτια, είτε δεν έγιναν καθόλου) και φέτος αναμένεται να γίνουν εκλογές σε ανάλογο αριθμό. Αντίστοιχα στα ΤΕΙ, οι σύλλογοι είναι συνολικά 76 και πέρσι είχαν γίνει εκλογές στους 67 από αυτούς (οι υπόλοιποι ήταν σύλλογοι υπό συγκρότηση σε νέα Τμήματα).
Δυστυχώς, δε λείπουν και φέτος από έναν αριθμό συλλόγων οι προσπάθειες των παρατάξεων ΔΑΠ και ΠΑΣΠ να δημιουργήσουν προϋποθέσεις νοθείας, να αλλοιώσουν την πραγματική βούληση των φοιτητών, προκειμένου να μην αποτυπωθεί στις κάλπες. Τέτοιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις κατήγγειλε στη χτεσινή της συνέντευξη Τύπου και η Πανσπουδαστική ΚΣ.
Στο ΤΕΙ Αθήνας, χαρακτηριστικά, έχουν βρεθεί αλλοιώσεις στους εκλογικούς καταλόγους (σπουδαστές που τα ονόματά τους δε βρίσκονται στους εκλογικούς καταλόγους ή πτυχιούχοι και μάλιστα στελέχη της ΔΑΠ που εμφανίζονται να είναι ακόμα σπουδαστές). Στο αίτημα της εφορευτικής επιτροπής να κάνουν έλεγχο των εκλογικών καταλόγων με αντιπαραβολή των στοιχείων των σπουδαστών που υπάρχουν στις γραμματείες, αντιδρούν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ιδρύματος που απειλούν μάλιστα και με στάση εργασίας την ημέρα των εκλογών. Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση η ΔΑΠ τηρεί σιγήν ιχθύος, δείχνοντας ουσιαστικά ότι δεν την ενδιαφέρουν... ή μάλλον τη συμφέρουν οι αλλοιώσεις στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ η ΠΑΣΠ στα λόγια απαιτεί να γίνει ο έλεγχος και στην πράξη δεν κάνει τίποτα, αφήνοντας τα πράγματα να βαλτώσουν με τους αλλοιωμένους καταλόγους.
Θυμίζουμε ότι πριν δυο χρόνια η ίδια ακριβώς κατάσταση στο ΤΕΙ Αθήνας, με ευθύνη της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ είχε ως αποτέλεσμα να μη γίνουν εκλογές σε δυο μεγάλους συλλόγους του ιδρύματος.
Ακόμα, σύμφωνα με τις χτεσινές καταγγελίες της ΠΚΣ: «Στελέχη της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ στην Πάντειο ζητούν τρίπτυχα από φοιτητές που δεν πρόκειται να ψηφίσουν προκειμένου να ψηφίσουν άλλοι στη θέση τους», ενώ την ίδια στιγμή καταγγέλλονται απειλές ενάντια σε φοιτητές ή ταξίματα σε άλλους ότι θα περάσουν π.χ. κάποιο μάθημα με αντάλλαγμα την ψήφο τους.
Στο ΤΕΙ Λαμίας, αντίστοιχα, η ΔΑΠ ετοιμάζει τις συνθήκες ώστε να ψηφίσουν... ακόμα και τα δέντρα! Συγκεκριμένα, η ΔΑΠ εξέλεξε πραξικοπηματικά εφορευτική επιτροπή αποτελούμενη μόνο από δικά της στελέχη, κόντρα στην απόφαση της ΕΣΕΕ για αντιπροσωπευτικές εφορευτικές επιτροπές. Παράλληλα, αρνείται τη διεξαγωγή των εκλογών με παραβάν(!) και όρισε ότι θα μπορούν οι σπουδαστές να ψηφίσουν μόνο με «πάσο», χωρίς επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας, ώστε να εμφανίσουν όσους ψηφοφόρους - «μαϊμού» χρειάζονται. Απέναντι δε, στις καταγγελίες της ΠΚΣ στο ΤΕΙ για όλα αυτά, τα στελέχη της ΔΑΠ είχαν το θράσος να εκτοξεύουν απειλές.
«Πρόκειται στην κυριολεξία για μια βιομηχανία εξαπάτησης των φοιτητών, για μια νοσηρή κατάσταση που από κοινού προωθούν και δημιουργούν ΔΑΠ και ΠΑΣΠ», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Θεοδόσης Μπενάτος εκ μέρους της ΠΚΣ για όλα αυτά τα φαινόμενα. «Εμείς καλούμε τους φοιτητές», συνέχισε «να ορθώσουν ανάστημα, να καταγγείλουν επώνυμα κάθε τέτοια προσπάθεια εκφοβισμού και εξαπάτησης. Ολα όσα κάνουν (σ.σ.. ΔΑΠ και ΠΑΣΠ) είναι στοιχείο αδυναμίας και όχι στοιχείο δύναμης των παρατάξεων αυτών. Αποδεικνύεται δηλαδή για ακόμα μια φορά η χρεοκοπία της λογικής τους, το ότι οι θέσεις τους δε βρίσκουν έρεισμα στους φοιτητές».
Να θυμίσουμε ότι η ΔΑΠ την περασμένη βδομάδα είχε καλέσει τις υπόλοιπες παρατάξεις σε κοινή έκδοση αποτελεσμάτων, ενώ χτες σε συνέντευξη Τύπου η ΠΑΣΠ σημείωσε ότι «κοινά αποτελέσματα, ενδεχομένως να υπάρξουν - και θέλουμε όλοι να υπάρξουν - σε όλες τις σχολές όπου οι σπουδαστικοί και οι φοιτητικοί τους σύλλογοι τηρούν τους κανονισμούς διαφάνειας της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ», ενώ σημείωσε ότι καλό θα ήταν «να εξαιρεθούν από τα φοιτητικά αποτελέσματα» οι σύλλογοι που δεν τηρούν αυτούς τους κανονισμούς. Βέβαια, η ΠΑΣΠ, όπως και η ΔΑΠ, δε λέει ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων που δεν τηρούνται οι κανονισμοί των φοιτητικών εκλογών, οι δυο αυτές παρατάξεις έχουν ...βάλει το χεράκι τους! Ούτε παραδέχονται ότι τα διαφορετικά αποτελέσματα προκύπτουν από το γεγονός πως δε δίνουν στη δημοσιότητα όλα τα αποτελέσματα παρά μόνο εκείνα που τους δίνουν αυξημένα ποσοστά...
Αντιγραφή στο νέο νόμο - πλαίσιο και την ομιλία του Γ. Παπανδρέου στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το νέο νόμο, έκανε η ΠΑΣΠ και εξέδωσε «δεκάλογο» διαφάνειας - πανάκεια στα προβλήματα των Πανεπιστημίων!
Η δήθεν «αγωνιστική», και διαφοροποιημένη από το ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΠ μιλάει για διασφάλιση «της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της κοινωνικής λογοδοσίας» και προτείνει δημοσιοποίηση των προσόντων εκπαιδευτικών και ερευνητών, της οικονομικής διαχείρισης και των πόρων των ιδρυμάτων, καθολική ψηφοφορία των φοιτητών για ανάδειξη οργάνων διοίκησης ...με άλλα λόγια ό,τι προβλέπει ο νέος νόμος - πλαίσιο! Ενώ η υποτιθέμενη αντίδρασή της στην ιδιωτικοποίηση εξαντλείται στο αίτημα για «ακαδημαϊκό έλεγχο και δημοσιοποίηση όλων των συμβάσεων που συνάπτουν τα ιδρύματα με ιδιώτες»! Καθόλου δεν την ενοχλούν την ΠΑΣΠ οι συνεργασίες με ιδιώτες και οι εταιρείες μέσα στις σχολές! Αρκεί να ...δημοσιοποιούνται οι συμβάσεις!
Πάνω από 12.000 πανελλαδικά οι υποψήφιοι με την ΠΚΣ σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ για τις αυριανές φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές
«Οι φοιτητικές εκλογές του 2007 σφραγίζουν μια χρονιά ορόσημο, μια χρονιά όπου αναπτύχθηκαν μεγάλες και μαζικές κινητοποιήσεις, διεκδικήσεις από δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, σπουδαστές και όχι μόνο», σημείωσε ο Ορέστης Παπαγιαννόπουλος, στέλεχος της ΠΚΣ, φοιτητής στο Πάντειο, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της παράταξης.
Ο Ο. Παπαγιαννόπουλος υπογράμμισε: «Μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν αυτές οι εκλογές σοβαρό βήμα, να δοθεί ώθηση ώστε να συνεχίσει και να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στα μέτρα τα οποία έρχονται και τόσο καιρό ιδιωτικοποιούν και υποβαθμίζουν τις σπουδές μας, ενάντια σε αυτή την πολιτική που όλοι οι φοιτητές και οι σπουδαστές βιώνουν μέσα στα ιδρύματά τους, την πολιτική της ακριβοπληρωμένης αμάθειας».
Η αισιοδοξία της ΠΚΣ εδράζεται και στον αυξημένο - σε σχέση με πέρσι - αριθμό υποψηφίων της: Οι υποψήφιοι που υπέγραψαν την αγωνιστική διακήρυξη της παράταξης και συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια με το γαρίφαλο αναμένεται να ξεπεράσουν τους 12.000 πανελλαδικά (2.000 περισσότεροι από πέρσι), ενώ κατά 20% είναι αυξημένος ο αριθμός των υποψηφίων της ΠΚΣ στους συλλόγους της Αθήνας.
«Εμείς καλούμε τους φοιτητές και τους σπουδαστές να ψηφίσουν για τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους. Για δωρεάν σπουδές, για πτυχία με αξία, για μόνιμη και σταθερή δουλιά για κάθε απόφοιτο, για μια ανώτατη εκπαίδευση πραγματικά δημόσια και δωρεάν στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών», επισημαίνει ο Θεοδόσης Μπενάτος, στέλεχος της ΠΚΣ, φοιτητής Γεωπονικής.
«Να ξεπεραστεί η αναντιστοιχία που υπάρχει ανάμεσα στη μαζική διάθεση των φοιτητών να αναμετρηθούν και στα εμπόδια που έβαλαν και συνεχίζουν να βάζουν οι αρνητικοί συσχετισμοί που επικρατούν ακόμη στους συλλόγους», κάλεσε επίσης ο Θ. Μπενάτος, τονίζοντας ότι πρέπει «τα όργανα και οι εκπρόσωποι του φοιτητικού κινήματος να έχουν διεκδικητικό χαρακτήρα. Να είναι δίπλα στο φοιτητή, κόντρα στα προβλήματα. Οι σύλλογοι να ευνοούν και να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες και δράση ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική».
Και υπογράμμισε ότι «είναι ανάγκη και απαίτηση να συγκροτηθεί ξανά η ΕΦΕΕ και η ΕΣΕΕ, που διαλύθηκαν με την ευθύνη των παρατάξεων ΔΑΠ και ΠΑΣΠ τα προηγούμενα χρόνια. Το αποτέλεσμα των εκλογών πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να δώσει ώθηση, να διεξαχθούν φέτος τα πανσπουδαστικά συνέδρια, 19-21 Μάη της ΕΦΕΕ και 24-27 Μάη της ΕΣΕΕ».