Κυριακή 19 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Στις «κάννες» της ΕΕ!

Μέσω ΚΑΠ και ΠΟΕ, η μικρομεσαία αγροτιά της χώρας οδηγείται προσχεδιασμένα στη φτώχεια και το μαζικό ξεκλήρισμα

Να «χτυπήσει» με ένα σμπάρο... «τέσσερα τρυγόνια», αλλά και εκατομμύρια μικρομεσαίους αγρότες στην ΕΕ, επιδιώκει απροκάλυπτα πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κι όταν λέμε «τέσσερα τρυγόνια» εννοούμε τη λεγόμενη ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), τις επικείμενες συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), την ενίσχυση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας (ΚΕΠΑΑ) και τη διεύρυνση της ΕΕ.

Στα μέσα του περασμένου Ιούλη, βγήκε στη φόρα, η κορυφή ενός νέου προκλητικότατου αντιαγροτικού σχεδίου. Ενός σχεδίου που δεν είναι αποσυνδεμένο από την προγενέστερη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. Ετσι, στα πλαίσια των όσων είχαν συμφωνηθεί στην «Ατζέντα 2000» και ενόψει των νέων συμφωνιών του ΠΟΕ και της διεύρυνσης, ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, ανακοίνωσε στις 10/7 την πρώτη προκλητική δέσμη αντιαγροτικών προτάσεων για την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ. Πιο συγκεκριμένα είχε προταθεί η μείωση κατά 3% ετησίως των κοινοτικών επιδοτήσεων, δηλαδή 20% από το 2004 μέχρι το 2010. Προτάθηκε επίσης, η αποσύνδεση των επιδοτήσεων στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και η καθιέρωση εισοδηματικών ψευτοενισχύσεων για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καθώς και η δραστική μείωση έως κατάργηση των τιμών παρέμβασης, δηλαδή την ελάχιστη προστασία στην τιμή παραγωγού σε μια σειρά αγροτικά προϊόντα και κυρίως στα δημητριακά. Στην ίδια κατεύθυνση, προετοιμάζεται ήδη μια σειρά νέων πιο καταστροφικών μέτρων για βαμβακοπαραγωγούς, καπνοπαραγωγούς, ελαιοπαραγωγούς κ.ά., που θα ανακοινωθούν μέσα στο 2003.

Παρά τη φτηνή προπαγάνδα εξαπάτησης και κοροϊδίας της κυβέρνησης, οι προτάσεις αυτές ενισχύθηκαν επί της ουσίας από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Οκτώβρη στις Βρυξέλλες. Εκεί αποφασίστηκε να «παγώσουν» ...μειούμενες, μέχρι το 2006 οι ήδη πετσοκομμένες δαπάνες για τη γεωργία των «15» και να περιοριστούν δραστικά στην πράξη, μετά το 2006. Ετσι στη Σύνοδο Κορυφής, αποφασίστηκε οι δαπάνες του κοινοτικού προϋπολογισμού για την ΚΑΠ των 25 της ΕΕ να είναι το 2004 42,9 δισ. ευρώ, το 2006 45,3 δισ. ευρώ και το 2013 48,5 δισ. ευρώ. Οσο για τις επιδοτήσεις των αγροτών των 10 υπό ένταξη χωρών, αυτές θα ξεκινήσουν το 2004 με 25% επί των κονδυλίων που διατίθεται για τους αγρότες των «15» και θα εξομοιωθούν με τις όποιες επιδοτήσεις θα υπάρχουν, το 2013.

Προκλητικές μεθοδεύσεις

Τις ήδη ληφθείσες αντιαγροτικές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Οκτώβρη και τα προειλημμένα ολέθρια σχέδια αποφάσεων της ΕΕ για το γεωργικό τομέα ήρθαν να «ενισχύσουν» στις 16/12 οι νέες ακόμα πιο προκλητικά αντιαγροτικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενόψει των νέων διαπραγματεύσεων του ΠΟΕ. Πιο συγκεκριμένα, προτάθηκε μείωση κατά 55% των αγροτικών επιδοτήσεων, 45% των επιδοτήσεων στις εξαγωγές και 36% στους δασμούς των αγροτικών προϊόντων. Επίσης, προτάθηκε ο μηδενισμός των δασμών στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου και η παροχή εγγυήσεων ότι οι πλούσιες χώρες θα μηδενίσουν τους δασμούς στις εισαγωγές του 50% τουλάχιστον των προϊόντων που εξάγουν οι αναπτυσσόμενες χώρες.

Τα παραπάνω, προϊδεάζουν τι πρόκειται να ανακοινωθεί σε λίγες μέρες, με τις νέες ολοκληρωμένες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ. Με άλλα λόγια, θα είναι προτάσεις που θα κινηθούν σε ακόμα χειρότερη κατεύθυνση από τις αρχικές και για να καμουφλαριστεί αυτό θα γίνουν κάποιες διαχειριστικού χαρακτήρα ψευτοτροποποιήσεις, χωρίς να αλλάζει η ουσία. Για το θέμα αυτό συνεδριάζουν στις 22 Γενάρη οι Επίτροποι της ΕΕ και στις 27 - 28 Γενάρη θα γίνει η πρώτη συζήτηση στο πρώτο επί Ελληνικής Προεδρίας Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Πάντως, παρά τις ψευτιές και τη σχετική μούγκα της κυβέρνησης, όλο το προηγούμενο διάστημα έγιναν πάμπολλες ενημερώσεις, διαβουλεύσεις και παζάρια και σε επίπεδο επιτροπών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και σε επίπεδο αρχηγών κρατών και υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Κι ό,τι ξεφούρνισε μέχρι τώρα και θα ξεφουρνίσει ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, προφανώς δεν είναι από κεφαλιού του... Ωστόσο, η κυβερνητική προπαγάνδα τους προηγούμενους μήνες έλεγε μόνο, πως διασφαλίστηκαν μέχρι το 2013 οι επιδοτήσεις. Και, βέβαια, η προπαγάνδα εξαπάτησης των μικρομεσαίων αγροτών θα ενταθεί το ερχόμενο διάστημα. Αλλά δε διευκρινίζεται από την κυβέρνηση, που ως προεδρεύουσα αρχή της ΕΕ καλείται να διεκπεραιώσει την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, ποιες επιδοτήσεις διασφαλίστηκαν και τι σόι επιδοτήσεις... διασφαλίστηκαν, καθώς επίσης τι θα γίνει με τους μικρομεσαίους αγρότες και τη ζωή στην ύπαιθρο. Και με βάση, το τι έχει προσυμφωνηθεί και το τι τελικά θα γίνει, η κυβέρνηση δε δικαιούται να βγει στη συνέχεια και να διαλαλεί νέες διαπραγματευτικές επιτυχίες του τύπου ότι οι επιδοτήσεις δεν κόπηκαν όσο πρότεινε η ΕΕ, αλλά κατιτίς λιγότερο...

Ολα για το κεφάλαιο

Το ολοφάνερο της υπόθεσης είναι ότι πετσοκόβεται η στήριξη στη γεωργία, στο όνομα της απρόσκοπτης εξυπηρέτησης των εντολών και των κερδοσκοπικών επιδιώξεων του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Οι επιδοτήσεις κόβονται και ό,τι απομείνει θα μεταφερθεί από την παραγωγή στο εισόδημα και ανά γεωργική εκμετάλλευση, για να προκαταληφθούν και εξυπηρετηθούν τα ιμπεριαλιστικά παζάρια στον ΠΟΕ τον ερχόμενο Μάρτη και Σεπτέμβρη. Μήπως... τελικά η ΕΕ πρότεινε πως θα κοπούν κατά 55% οι επιδοτήσεις στη γεωργία, για να εκθέσει τις ΗΠΑ που ανακοίνωσαν φέτος ότι αυξάνουν τις επιδοτήσεις στη γεωργία τα επόμενα έξι χρόνια μέχρι και 80%; Εκτός αυτών, φαίνεται πως στο όνομα της διεύρυνσης, δηλαδή στο άνοιγμα νέου κερδοσκοπικού πεδίου για το μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές της ΕΕ στις 10 υπό ένταξη χώρες, ο πέλεκυς πέφτει πάλι στους αγρότες. Γιατί, δε συμφέρει μάλλον τους σχεδιασμούς της ΕΕ, να πάρουν τις υπάρχουσες επιδοτήσεις και οι αγρότες των δέκα υπό ένταξη χωρών... Συνεπώς, προαποφασίστηκε «να μοιραστεί η ζημιά» με τους αγρότες των «15». Το αποτέλεσμα θα είναι και στις 25 χώρες της ΕΕ οι μικρομεσαίοι αγρότες να οδηγηθούν ομαδικά και μαζικά στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα.

Παράλληλα, οι δραστικές περικοπές που επιχειρεί η ΕΕ με τις μέχρι τώρα μεθοδεύσεις της, δηλαδή όχι μόνο να μη δοθούν πρόσθετα κονδύλια στη γεωργία, αλλά να πετσοκοπούν κι από πάνω τα ήδη περικομμένα, γίνεται εμφανές ότι επιδιώκεται προσχεδιασμένα η «ενίσχυση» άλλων κοινοτικών δράσεων. Οπως για παράδειγμα η ΚΕΠΑΑ, δηλαδή η χρηματοδότηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών της ΕΕ σε όφελος των πολυεθνικών, πράγμα που σημαίνει τη συγκρότηση και γιγάντωση του ευρωστρατού, που θα έχει ως αντικείμενο δράσης τις απρόκλητες επεμβάσεις σε φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη. Κι αυτό, για να δράσουν κερδοσκοπικά στη συνέχεια και υπό καθεστώς ασφαλείας, οι πολυεθνικές...

Οι «μάσκες» του ΠΟΕ...

Ετσι, μέσα σε ένα τέτοιο ευρύτερο ευρωσχεδιασμό προέκυψαν και οι πρόσφατες προτάσεις της ΕΕ για τον ΠΟΕ. Ομως, αυτό που συμπεραίνεται με βάση τα όσα συντελούνται σχετικά, είναι: Πως, τελικά, επιδιώκεται να μειωθούν οι τιμές και τα εισοδήματα των Ευρωπαίων αγροτών στα επίπεδα των αγροτών των φτωχών ή αναπτυσσόμενων χωρών. Μετά από τόσα χρόνια επιδοτήσεων, όπου ΗΠΑ και ΕΕ επέβαλαν μέσω αυτών στην παγκόσμια αγορά εξευτελιστικά χαμηλές τιμές παραγωγού, αποκαλύπτεται πως οι επιδοτήσεις λειτούργησαν ως «Δούρειος Ιππος», σε βάρος όλων των αγροτών του κόσμου. Και τα όποια φούμαρα περί ποιότητας, ανταγωνιστικότητας και πολυλειτουργικότητας, φαντάζουν πλέον εξοργιστικά γελοία. Γιατί, με τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού που έχουν καθιερωθεί στην παγκόσμια αγορά, ποιος μικρομεσαίος αγρότης θα μπορεί να επιβιώσει και να καλλιεργήσει, έστω ακόμα κι αν λέγεται επιχειρηματίας αγρότης;

Αποκαλύπτεται, δηλαδή, πως «εκσυγχρονίστηκε» τελικά το ευρωσχέδιο για την εξασφάλισης ακόμα πιο φτηνών πρώτων υλών για τις πολυεθνικές, με ένταση της καταλήστευσης των παραγωγών και για ακόμα μεγαλύτερες και άνετες εμπορικές διεισδύσεις των πολυεθνικών στις αγορές του πλανήτη. Ομως, κανένας μικρομεσαίος αγρότης στην ΕΕ και όχι μόνο, δε θα έχει κανένα όφελος, αν γίνουν πράξη τα όσα σχεδιάζονται μέσω ΠΟΕ και τα όσα θα υλοποιηθούν μέσω της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ. Οσο για την κατάργηση ή μεγάλη μείωση των εισαγωγικών δασμών δεν πρόκειται να ωφεληθούν σε τίποτα οι αγρότες των φτωχών ή αναπτυσσόμενων χωρών, αλλά οι πολυεθνικές που εγκαταστάθηκαν εκεί και λυμαίνονται παραγωγή και κόπους, ως ανελέητοι τσιφλικάδες. Και τελικά, αν καταργηθούν ολοσχερώς οι δασμοί για τα προϊόντα των φτωχών χωρών, αυτό που θα συμβεί στην πράξη είναι να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους οι πολυεθνικές, ενώ οι αγρότες και οι λαοί, θα βρεθούν ακόμα πιο ζημιωμένοι.

Οι βαστάζοι

Γίνεται, συνεπώς, εμφανές πως εκτυλίσσεται μια πολιτική επιβολής ολέθριων όρων και συνθηκών ασύστολης καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, καθώς και απύθμενης υποκρισίας, σε βάρος όλων των αγροτών και όλων των λαών του πλανήτη. Σε επίπεδο χώρας, βέβαια, αποκαλύπτονται, για μια ακόμα φορά, οι ευθύνες της κυβέρνησης, της ΝΔ και όσων προασπίζονται την πολιτική της ΕΕ, εμφανίζοντας ως ρεαλιστικό δεδομένο τα όσα συντελούνται στο όνομα της παγκοσμιοποίησης!


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ

ΑΓΡΟΤΕΣ
Ξανά στις επάλξεις!

Προετοιμάζεται νέος αγροτικός ξεσηκωμός για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής

Μεγάλα συλλαλητήρια, στις 23 Γενάρη, σε Καρδίτσα και Τρίκαλα

Αποψη από παλαιότερη αγροτική κινητοποίηση

Eurokinissi

Αποψη από παλαιότερη αγροτική κινητοποίηση
Στα πρόθυρα ενός νέου αγωνιστικού ξεσηκωμού βρίσκεται η αγροτιά. Αμεσος «υποκινητής» των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων είναι η όξυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες - προβλημάτων επιβίωσης, πλέον - εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν με τα μεγάλα συλλαλητήρια των πορτοκαλοπαραγωγών της Πελοποννήσου, που πραγματοποιήθηκαν τη βδομάδα που πέρασε, ενώ τη βδομάδα που έρχεται στον αγώνα μπαίνουν ορμητικά οι αγρότες της Θεσσαλίας - μεγάλα συλλαλητήρια θα γίνουν, στις 23 Γενάρη, στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα, καθώς και στα Φάρσαλα στις 28 του μήνα, ενώ συσκέψεις προετοιμασίας πραγματοποιούνται, με πρωτοβουλίες της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, στις επαρχίες του νομού - κι αναμένεται ν' ακολουθήσουν οι συνάδελφοί τους σε πολλές άλλες αγροτικές περιοχές της χώρας.

Ξεκληρίζονται!

Οι αγρότες ξεσηκώνονται διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχή, δραστική μείωση του εισοδήματός τους, που οδηγεί πολλούς ξωμάχους στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Αγωνίζονται για να μην ξεκληριστούν και «πέσουν» στην ανεργία ή στα σκλαβοπάζαρα της Γερμανίας.

Ταυτόχρονα, παλεύουν για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα προβλήματά τους και για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, η οποία θα εξασφαλίζει την αγροτική απασχόληση, θα διασφαλίζει το αγροτικό εισόδημα και θ' αναπτύσσει την αγροτική οικονομία προς όφελος του ελληνικού λαού. Γνωρίζουν, δε, ότι μόνο αν πετύχουν αυτόν το στόχο, θα μπορέσουν να κρατήσουν τα χωράφια τους και να παραμείνουν στα χωριά τους.

Ξέρουν, καλά πια, οι μικρομεσαίοι αγρότες ότι έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επιχειρούν να τους «βγάλουν από τη μέση», για να πάρουν τη γη τους και να την παραδώσουν σε λίγους μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες. Εχουν αντιληφθεί ότι σ' αυτό αποσκοπεί η πολιτική των στρεμματικών περικοπών στις καλλιέργειες, των περιορισμών στην παραγωγή προϊόντων, των μειώσεων στις τιμές και στις επιδοτήσεις, της αύξησης στο κόστος παραγωγής, της τοκογλυφίας από την ΑΤΕ, των εξευτελιστικών αποζημιώσεων για τις καταστροφές από θεομηνίες.

Γι' αυτό και ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς στρέφεται, φανερά και καθαρά, κατά των κανονισμών και των κατευθύνσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), κατά των διατάξεων της «Ατζέντας 2000» και των αποφάσεων στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Το συνεπές, αγωνιστικό αγροτικό κίνημα δίνει ιδιαίτερο βάρος στο σωστό και «καθαρό» περιεχόμενο των αιτημάτων της αγωνιζόμενης αγροτιάς, καθώς θέλει να γίνει αντιληπτό από όλους τους μικρομεσαίους αγρότες ότι ο αγώνας δε γίνεται για την ικανοποίηση κάποιων επιμέρους και «ειδικών» αιτημάτων - γιατί κι αν λυθούν κάποια μικρά προβλήματα, θα επανεμφανιστούν σε λίγο διάστημα ακόμα πιο οξυμένα και μαζί με άλλα - αλλά για να χτυπηθεί η «ρίζα» του αγροτικού προβλήματος που είναι η αντιαγροτική πολιτική, ώστε να μπορέσει ο αγρότης να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του.

Κοινός ο αγώνας!

Γνωρίζουν, επίσης, οι αγωνιζόμενοι αγρότες ότι μόνοι τους δεν πρόκειται να πετύχουν το στόχο τους. Οτι είναι ανάγκη να συμπαρασταθούν, να συμπαραταχτούν στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς και τ' άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης, που πλήττονται από την αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Απ' αυτή την άποψη έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι το συλλαλητήριο στην Καρδίτσα αναμένεται να λάβει παλλαϊκό χαρακτήρα, καθώς συνδιοργανώνεται από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, το Εργατικό Κέντρο - κήρυξε στάσεις εργασίας - την Ομοσπονδία ΕΒΕ και τους τέσσερις Εμπορικούς Συλλόγους του νομού - αποφάσισαν να κλείσουν για ένα χρονικό διάστημα τα μαγαζιά - ενώ συμμετοχή έχουν δηλώσει και δεκάδες άλλοι μαζικοί φορείς και οργανώσεις της περιοχής.

Προσπάθειες για τη συγκρότηση ενός ευρύτατου μετώπου συμπαράταξης, προς τους αγωνιζόμενους αγρότες, από άλλους εργαζόμενους, επαγγελματοβιοτέχνες, εμπόρους κι άλλους μαζικούς φορείς γίνονται και στα Τρίκαλα, ενώ κοινή κινητοποίηση των λαϊκών στρωμάτων προετοιμάζεται και στη Λέσβο.


Π. Ρ.

Οι πολύ χαμηλές τιμές των 10δρχ./κιλό για το κοινό πορτοκάλι και 4 δρχ.(!) για το μέρλιν, που συμφώνησε η Ομάδα των παραγωγών να πληρώσουν οι μεταποιητικές βιομηχανίες χυμοποίησης στους πορτοκαλοπαραγωγούς. Αλλά και μέρος της παραγωγής - μόνον τα 70% με 80% - να πάει για χυμοποίηση, που έθεσαν επίσης από κοινού (Ομάδα και Χυμοποιεία) σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος της παραγωγής, ήταν τα πρώτα δυσοίωνα σημάδια που έδειχναν πως για ένα παραπάνω λόγο η φετινή χρονιά θα ήταν πολύ δύσκολη για τον παραγωγό του νομού της Αρτας. Οι υπερβολικές για την περίοδο του Δεκέμβρη υγρασίες και θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν καρπόπτωση - έχουν καταστρέψει, ήδη, το 50% σχεδόν της παραγωγής... - ήρθαν να προσθέσουν νέες δυσκολίες στους μικρομεσαίους αγρότες, 2 μήνες πριν τη λήξη της παράδοσης στα χυμοποιεία της φετινής σοδειάς τους. Επιπλέον, ο μικρομεσαίος παραγωγός εσπεριδοειδών στην Αρτα βρίσκεται αντιμέτωπος με μια γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που αφήνει ελεύθερο το πεδίο στους μεγαλέμπορους και τους μεσίτες να αλωνίζουν. Μιας πολιτικής που προωθεί τις εισαγωγές χυμών και πορτοκαλιών από τρίτες χώρες σε όφελος των εμπόρων και των πολυεθνικών. Ο στόχος και το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, η μείωση του αγροτικού πληθυσμού με το βίαιο ξεκλήρισμα. Αυτό προωθείται πιο αποτελεσματικά, τώρα, με την επικείμενη ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ στις αρχές του Μάρτη και τη μείωση των κοινοτικών γεωργικών κονδυλίων με τη διεύρυνση της Ενωσης.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΝΟΜΟΥ ΑΡΤΑΣ
Κυβέρνηση και ΕΕ «βουλιάζουν» καλλιέργεια και παραγωγούς

Χάθηκε, ήδη, το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς, σε απόγνωση οι παραγωγοί χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών

Για τη ζοφερή κατάσταση που βιώνουν οι πορτοκαλοπαραγωγοί του Ν. Αρτας, ο Ν. Βλάχος, πορτοκαλοπαραγωγός, εκπέμπει «SOS»: «Για εμάς, τονίζει, είναι θέμα επιβίωσης. Από το πώς θα πάει η σοδειά εξαρτάται η οικογένειά μας. Αλλά είμαστε σε μία φάση που δεν ξέρουμε αν θα πάρουμε τίποτα και από ποιον. Το δοσμένο είναι πως έχει γίνει μεγάλη ζημιά στην παραγωγή και πως η πλειοψηφία από εμάς είμαστε καταχρεωμένοι και περιμένουμε ψίχουλα από την κυβέρνηση».

«Από την άλλη, συνεχίζει, για τους μικρομεσαίους αγρότες το αποτέλεσμα είναι "ένα μηδέν εις το πηλίκον!" Τα καλλιεργητικά έξοδα ανά στρέμμα είναι πολύ ακριβά, το ίδιο και η συγκομιδή και η μεταφορά. Ξοδεύεις περισσότερο από αυτά που παίρνεις. Ενώ το χυμοποιείο δεν πληρώνει και τα λιγοστά χρήματα αμέσως, κάτι που ισχύει και για την επιδότηση».

Ο Η. Τζιανούμης, παραγωγός και αυτός, θα μας εξηγήσει: «Η κατάσταση είναι άθλια. Γι' αυτά που έδωσες στο χυμοποιείο πληρώνεσαι, συνολικά, γύρω στις 17 δρχ./κιλό... Ετσι, οι παραγωγοί είναι σε μεγάλη απόγνωση και όλοι λένε πως χάθηκε η φετινή παραγωγή, έχει πέσει στο χώμα και κανείς δε μαζεύει πια. Φέτος θα πεινάσει κόσμος».

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων καταγγέλλει

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας δραστηριοποιείται και με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την Ομάδα Παραγωγών Αρτας για την απαράδεκτη αντιαγροτική απόφασή της να αποδεχτεί τιμές, χαμηλότερες ακόμα και από τις περσινές (περσινές τιμές: 8 δρχ./κιλό για μέρλιν και 10, 50 δρχ./κιλό για κοινό πορτοκάλι). Τιμές που δεν καλύπτουν, σε καμία περίπτωση, τα έξοδα των παραγωγών για καλλιέργεια, αλλά και για τις αυξημένες οικονομικές ανάγκες της αγροτικής οικογένειας. Ετσι, όπως υπογραμμίζει η ΟΑΣΝΑ, η εσπεριδοκαλλιέργεια στην Αρτα, με τις αποφάσεις της ΕΕ και της κυβέρνησης, με τις χαμηλές τιμές και τις συνεχείς απαράδεκτες υποχωρήσεις της «κοιναγορίτικης» Ομάδας «Παραγωγών», οδηγείται στην παραπέρα υποβάθμιση και καταστροφή.


Υπογραμμίζει, δε, ότι η Ομάδα των Παραγωγών, σε όλες τις συμβάσεις που έχει κάνει με τους μεταποιητές, λειτούργησε ως όργανο των μεταποιητών - βιομηχάνων και σαν τέτοια καταγράφηκε στη συνείδηση πολλών παραγωγών.

Επίσης, η Ομοσπονδία καλεί τους αγρότες και τις αγρότισσες να δώσουν αγωνιστική απάντηση για μία άλλη αγροτική πολιτική που να είναι προς όφελος του μικρομεσαίου αγρότη και του λαού, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και τις δυνατότητες και τους καλεί να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση - σύσκεψη που οργανώνεται την Τετάρτη 22 Γενάρη 2003, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της Αρτας με θέμα τα οξυμένα προβλήματά τους.

Επικίνδυνα αρνητικό ισοζύγιο

Ο Ν.Γιαννούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας του νομού, σε συζήτηση που είχε με το «Ρ» σημείωσε σχετικά:

«Η φετινή σοδειά των εσπεριδοειδών είναι πλούσια και εξαιρετική σε ποιότητα, αλλά συναντάει πρωτοφανή κρίση τόσο στην εμπορία όσο και στη χυμοποίηση... Στα πλαίσια της ΕΕ τα προϊόντα μας όχι μόνο δε βρήκαν "έδαφος" στις αγορές, αλλά εισάγουμε κιόλας, δημιουργώντας ένα μεγάλο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, από θετικό που ήταν πριν την ένταξή μας στην ΕΕ, έγινε επικίνδυνα αρνητικό μετά την ένταξη. Ο μη σωστός έλεγχος, για παράδειγμα, στις εξαγωγές είχε ως αποτέλεσμα να δυσφημίζονται τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα.

Οι δυνατότητες παραγωγής εσπεριδοειδών του νομού είναι πολλές, αλλά παραγωγοί, καταναλωτές, αγροτική οικονομία ωθούνται σε φθίνουσα πορεία. Ο Νομός της Αρτας παράγει κατά μέσο όρο 250.000 τόνους το χρόνο χυμοποιήσιμο πορτοκάλι - ο Ν. Αρτας είναι πρώτος στην παραγωγή κοινού πορτοκαλιού. Επίσης, ένα σημαντικό ποσοστό του ενεργά αγροτικού πληθυσμού, που φτάνει το 50%, διαμορφώνει το εισόδημά του, αποκλειστικά, από την καλλιέργεια των πορτοκαλιών».

Υπάρχει διέξοδος φιλοαγροτική

Σε σχέση με την κατάσταση που διαμορφώνεται για το μικρομεσαίο αγρότη, αλλά και τις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες παραγωγής χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών, ο Δ. Ξυλογιάννης, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αρτας - Φιλιππιάδας θα πει στο «Ρ»:

«Η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που πιστά ακολουθεί η κυβέρνηση, με τις συμφωνίες της ΓΚΑΤΤ, αλλά και γενικά με την πολιτική που ακολουθεί, έχει ανοίξει τις πόρτες ανεξέλεγκτα στην εισαγωγή αμφίβολης ποιότητας χυμών, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο σε κάθε είδους κομπίνα και νοθεία. Από την άλλη οι οικονομικές και πολιτικές συνθήκες που διαμορφώνονται για τον Ελληνα παραγωγό και την αγροτική οικονομία της χώρας είναι απαγορευτικές.

Στην προκειμένη περίπτωση, όσον αφορά στην Αρτα, να πούμε ότι ο νομός παράγει το 80% των χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών της ελληνικής παραγωγής, η οποία καλύπτει το 10% των αναγκών, αν υπολογίσουμε την κατανάλωση που γίνεται. Οι κύριες ποσότητες χυμών εισάγονται από χώρες της Λατινικής Αμερικής, που κοστίζουν λιγότερο για την ΕΕ και ο ελληνικός χυμός χρησιμοποιείται στις προσμείξεις για το άρωμα και τη γεύση που δίνει, λόγω της εξαιρετικής του ποιότητας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η τιμή του πορτοκαλιού της Αρτας διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Κατά τη γνώμη μας, η διάθεση και εμπορία των χυμών, όπως και όλων των αγροτικών προϊόντων, θα πρέπει να ελέγχεται αυστηρά, ποσοτικά και ποιοτικά. Ενώ η επιβολή δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη. Επίσης, εκτιμάμε ότι Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στις συνεταιριστικές οργανώσεις να δημιουργήσουν δικές τους εγκαταστάσεις χυμοποίησης πορτοκαλιών και να υπάρχει φορέας που θα αναλαμβάνει τη διακίνηση, διάθεση και διαφήμιση των προϊόντων. Να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές για την καλύτερη καλλιέργεια του προϊόντος, όπως, για παράδειγμα, συστήματα άρδευσης, ύδρευσης, αποστραγγιστικά έργα, αντιπαγετική προστασία κλπ.

Πάντως, εμείς είμαστε πεπεισμένοι πως υπάρχει διέξοδος από αυτή την αρνητική κατάσταση και αυτή βρίσκεται στον αγώνα που πρέπει να οργανώσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και ο ελληνικός λαός για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου που θα συγκρούεται με τις επιλογές της αντιαγροτικής πολιτικής ΕΕ και κυβέρνησης και θα προωθήσει μία άλλη πολιτική που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς, της εργατικής τάξης και του λαού. Οι κλιματολογικές και εδαφικές συνθήκες της χώρας μας και η εμπειρία που έχουν αποκομίσει οι Ελληνες παραγωγοί εσπεριδοειδών θα επέτρεπαν σε συνθήκες λαϊκής εξουσίας και λαϊκής οικονομίας να αξιοποιηθούν και θα έδιναν τη δυνατότητα να καλυφθούν όχι μόνο οι ανάγκες της χώρας μας, αλλά και άλλων χωρών με εξαγωγές».


Μαρία ΠΕΡΓΑΝΤΗ

ΑΡΓΟΣ
Τα πορτοκάλια σαπίζουν στα χωράφια...

Τη χειρότερη καλλιεργητική χρονιά των τελευταίων χρόνων αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών καθώς το πορτοκάλι είτε μένει απούλητο είτε υποχρεώνονται να το πουλήσουν σε ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές από πέρσι στους εμπόρους - εξαγωγείς και στα εργοστάσια χυμοποίησης ενώ ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής έχει καταστραφεί από τον παγετό και τις πολλές βροχοπτώσεις.

Με την έναρξη της συλλογής της κύριας παραγωγής επιτραπέζιων πορτοκαλιών, ξεκίνησε από την πλευρά των εμπόρων μια παραφιλολογία ότι οι τιμές που ζητούν οι παραγωγοί δεν είναι ανταγωνιστικές, χάνονται οι αγορές στην Ανατολική Ευρώπη, εισάγονται φτηνά πορτοκάλια από άλλες χώρες και ελλοχεύει ο κίνδυνος τα πορτοκάλια να μείνουν αδιάθετα. Ο στόχος προφανής, να πέσουν με αυτό τον εκβιαστικό τρόπο κι άλλο οι τιμές. Παράλληλα οι έμποροι στη μεγάλη πλειοψηφία τους περίμεναν να εισπράξουν την εξαγωγική επιδότηση και δε βιάζονταν να αγοράσουν πορτοκάλια. Με «ένα σμπάρο δυο τρυγόνια» δηλαδή.

Βέβαια οι έμποροι έχουν πλάτες και τα κάνουν... Εχουν τους κανόνες της ΕΕ και της ΓΚΑΤΤ που απλώς πλήττουν την παραγωγή των προϊόντων και βοηθάνε στο ξεζούμισμα των παραγωγών σε όφελος των μεγαλεμπόρων. Και αυτό γιατί η συμφωνία στα πλαίσια της ΓΚΑΤΤ (τώρα ΠΟΕ), που έγινε πριν έξι χρόνια και ολοκληρώνεται φέτος, προβλέπει ταυτόχρονη μείωση κατά 36% των δασμών εισαγωγής αλλά και του ύψους των εξαγωγικών επιδοτήσεων με αποτέλεσμα να ενισχύεται η εισαγωγή φτηνών πορτοκαλιών από άλλες χώρες. Παράλληλα μειώθηκε και κατά 21% ο όγκος των επιδοτούμενων ποσοτήτων.


Eurokinissi

Το συγκεκριμένο παράδειγμα που ακολουθεί είναι ικανό από μόνο του να καταδείξει ποια πολιτική έχει ακολουθηθεί όλα αυτά τα χρόνια σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς. Πριν από 15-20 χρόνια, όταν ακόμα εξέλειπαν οι κανονισμοί της ΕΕ και της ΓΚΑΤΤ, οι πορτοκαλοπαραγωγοί ή καλύτερα οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών πουλούσαν τα προϊόντα τους στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες με την τιμή (περίπου στις 50 δραχμές) που τα δίνουν σήμερα!!! Δηλαδή 20 χρόνια αργότερα η τιμή του πορτοκαλιού αλλά και των υπολοίπων εσπεριδοειδών παραμένει στα ίδια επίπεδα!

Εκρηκτική κατάσταση

Η κατάσταση στην Αργολίδα είναι εκρηκτική. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μένει απούλητο καθώς δεν υπάρχει ιδιαίτερο αγοραστικό ενδιαφέρον. Οι τιμές που δίνονται είναι κάτω του κόστους και το πορτοκάλι, λόγω των καιρικών συνθηκών, πέφτει στη γη και σαπίζει. Μια βόλτα στους πορτοκαλεώνες του κάμπου είναι άκρως αποκαλυπτική για την κατάσταση που βιώνουν αυτή τη στιγμή οι πορτοκαλοπαραγωγοί.

«Φέτος είναι η πιο "ξεφτιλισμένη" χρονιά. Ο παγετός και η βροχόπτωση χτύπησαν το μίσχο κι έπεσαν τα πορτοκάλια κάτω. Σε όποιο χωράφι και να πας θα το δεις "στρώμα" χάμω. Αποζημιώσεις για την παραγωγή που έχει καταστραφεί δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί και για την υπόλοιπη, εξαγωγές, που θα συντελούσαν στην απορρόφησή της, ουσιαστικά δεν υπάρχουν. Αλλους πόρους δεν έχουμε. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Ζητάμε λύσεις, δεν πρόκειται να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια» μας λέει με οργισμένη φωνή ο πορτοκαλοπαραγωγός Θανάσης Γκολέμης από το Παναρίτη.

Καθώς περιδιαβαίναμε τον αργολικό κάμπο, σταματήσαμε μπροστά από μια πλάστιγγα όπου οι πορτοκαλοπαραγωγοί περνούν για να ζυγίσουν το πορτοκάλι και στη συνέχεια να το παραδώσουν είτε στο εργοστάσιο χυμοποίησης είτε στον έμπορα. Η εικόνα είναι συγκλονιστική. Ενα βουνό γεμάτο πορτοκάλια πεταμένα χύμα στο χώμα και δεκάδες φορτία παρατημένα με πορτοκάλι καθώς οι εξαγωγές δεν «περπατάνε» και τα εργοστάσια χυμοποίησης δεν παίρνουν άλλα. «Τα πορτοκάλια που βλέπεις εκεί παρατημένα, τα άφησαν χτες 15 παραγωγοί επειδή δεν μπορούν να τα διαθέσουν» μας είπε ο υπεύθυνος στην πλάστιγγα.

«Δράση πριν είναι αργά»!

«Η κατάσταση στον αγροτικό κόσμο της περιοχής είναι δραματική» μας λέει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού στο Ανυφί, Γιώργος Αγγελόπουλος και συμπληρώνει: «Ηδη αυτή τη στιγμή που μιλάμε γνωρίζω αρκετούς συναδέλφους μας που η ΔΕΗ τους έκοψε το ρεύμα γιατί δεν είχαν να πληρώσουν το λογαριασμό. Χρειάζεται γενική δράση πριν είναι αργά. Η κυβέρνηση επιβάλλεται να στηρίξει το εισόδημα των παραγωγών και να αποζημιώσει άμεσα και δίκαια τις ζημιές που έγιναν».

Ο αγροτοσυνδικαλιστής της ΠΑΣΥ στην Αργολίδα, Νίκος Σιατερλής, επισημαίνει πως «τα προβλήματα για τη μικρομεσαία αγροτιά σχετίζονται με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που σταθερή επιδίωξή τους είναι να μειώσουν τον αγροτικό κόσμο από το 21% σε 7%. Η εφαρμοζόμενη πολιτική περιστρέφεται γύρω από αυτό το στόχο με αποτέλεσμα να εξοβελίζει τους αγρότες από τα χωράφια τους αφού δεν μπορεί να το κάνει με άλλο τρόπο» και προσθέτει: «Η δραματική μείωση των τιμών στο πορτοκάλι, η ανυπαρξία υποδομών στον αγροτικό τομέα και η πλήρης απουσία στήριξης της καλλιέργειας των εσπεριδοειδών, οδηγούν σιγά σιγά προς την έξοδο τη μικρομεσαία αγροτιά που πλέον με τα σημερινά δεδομένα αδυνατεί να παραμείνει στα χωράφια της και να συνεχίσει την παραγωγή».

«Σε αυτό το φόντο - συνεχίζει ο αγροτοσυνδικαλιστής - μοναδική προϋπόθεση ύπαρξης της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι η ανάπτυξη και η ένταση των πολύχρονων και σκληρών διεκδικητικών αγώνων του συνεπούς αγροτικού κινήματος για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που έχει φέρει σε αυτή την κατάσταση τους αγρότες. Αυτό πρέπει να γίνεται σε συμπαράταξη με τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης καθώς και η δική τους επιβίωση σχετίζεται άμεσα με την καλή οικονομική κατάσταση των αγροτών».


Νίκος ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ