Στηρίζεται από τη ΝΔ. Τα τελευταία 8 σχεδόν χρόνια, το «έργο» που έχει να επιδείξει η δημοτική αρχή είναι: Εφαρμογή φορομπηχτικής πολιτικής, εκχώρηση αρμοδιοτήτων στο ιδιωτικό κεφάλαιο, αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων με μερική απασχόληση. H παράταξη του ΠΑΣΟΚ στηρίζει αυτή την πολιτική σχεδόν σε όλα τα σημεία. Αλλωστε, η κριτική που ασκείται από τη συγκεκριμένη παράταξη περιορίζεται μόνο σε ζητήματα διαχείρισης και αυτή για λόγους καθαρά αντιπολιτευτικούς.
Συγκεκριμένα:
Ακόμα περιμένουν τα δεδουλευμένα τους οι απολυμένοι της Υπηρεσίας Διεύθυνσης Ελέγχου Συντήρησης Εργων (ΔΕΣΕ) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Οπως μας πληροφορούν, με προ ημερών Ερώτησή τους στη Βουλή, προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιώργος Χουρμουζιάδης και Αγγελος Τζέκης, «η Υπηρεσία οφείλει δεδουλευμένα πολλών μηνών σε πρώην εργαζομένους της που τους απέλυσε επειδή έληξε η σύμβασή τους».
Στο μεταξύ, την ίδια τύχη φοβούνται ότι θα έχουν και όσοι συμβασιούχοι προσλήφθηκαν στην εν λόγω υπηρεσία το Δεκέμβρη του 2005, καθώς τον Αύγουστο λήγει η σύμβασή τους. Στο μεταξύ, οι εν λόγω συμβασιούχοι παρέμεναν ήδη τρεις μήνες απλήρωτοι. «Οι περισσότεροι από αυτούς - αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ στην Ερώτησή τους - εργάζονται στο εργοτάξιό της, στο Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης. Καλύπτουν ανάγκες συντήρησης του Εθνικού Οδικού Δικτύου και απασχολούνται στον αποχιονισμό, στη διαγράμμιση, στον ηλεκτροφωτισμό, στα ασφαλτικά, αλλά και στην καθαριότητα, στη φύλαξη κλπ. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται είναι πολύ δύσκολες και ανθυγιεινές, αλλά και επικίνδυνες πολλές φορές για τη σωματική τους ακεραιότητα, όπως φαίνεται και από τα ατυχήματα που έχουν συμβεί στο παρελθόν».
Οι συγκεντρωμένοι είναι απολυμένοι από δημοτικές επιχειρήσεις του δήμου Ανω Λιοσίων. Αφού χρησιμοποιήθηκαν για μικρό χρονικό διάστημα πετάχτηκαν στο δρόμο... (στιγμιότυπο από παλιότερη συγκέντρωσή τους στο δημαρχείο) |
Ηδη, από το 1997, πολλοί δήμοι, με πρόσχημα την πενιχρή χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους περιορισμούς που τίθονταν στην πρόσληψη προσωπικού, προχώρησαν αθρόα στη σύσταση τέτοιων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται κυρίως σε κοινωνικούς τομείς. Αποτέλεσμα ήταν η επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των δημοτών για κάθε υπηρεσία που οι δημοτικές επιχειρήσεις παρείχαν και η δημιουργία στρατιάς συμβασιούχων, που είτε είδαν το δρόμο της απόλυσης, για να ανακυκλωθούν από άλλους, είτε παραμένουν σε καθεστώς ομηρίας.
Χαρακτηριστικά είναι τα πιο πρόσφατα στοιχεία που κατέγραψε έρευνα της ΠΕΤΑ ΑΕ (Πληροφόρηση Επιμόρφωση Τοπική Ανάπτυξη), η οποία έγινε για λογαριασμό της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Τα στοιχεία αφορούν μέχρι και το 2004, χρονιά κατά την οποία λειτουργούσαν 1.800 δημοτικές επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια.
Μέσα σε επτά χρόνια, από το 1997 έως το 2004, οι επιχειρήσεις σχεδόν διπλασιάστηκαν. Το 1997 ήταν 960. Σημαντικά αυξήθηκαν και οι αδρανείς επιχειρήσεις, που δεν είχαν, δηλαδή, κάποιο αντικείμενο, οι οποίες το 1997 ανέρχονταν σε 185, ενώ το 2004 σε 403. Ανάλογη αύξηση σημειώθηκε και στο προσωπικό που απασχολείται σε αυτές τις επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, το 1997 το προσωπικό έφτανε στα 15.160 άτομα, το 2001 ήταν 27.856 και το 2004 ανήλθε στα 34.498 άτομα. Σύμφωνα με την έρευνα, παραπάνω από τις μισές και συγκεκριμένα το 59,57% των δημοτικών επιχειρήσεων που λειτουργούσαν το 2004 είναι ζημιογόνες, ενώ το 22% αυτών δεν έχουν αντικείμενο.
Πάνω σε αυτό το στοιχείο, «έρχεται» να πατήσει η κυβέρνηση, η οποία με τον νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που κατέθεσε στη Βουλή - με τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΚΕ (σ.σ. πρόσκειται σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ) - προβλέπει απολύσεις συμβασιούχων σε περιπτώσεις συγχώνευσης δύο ή παραπάνω δημοτικών επιχειρήσεων που χρειάζονται οικονομική «εξυγίανση»! Οπως, επίσης, ταξινομεί σε κατηγορίες τις επιχειρήσεις που μπορεί να συστήνουν οι δήμοι για κάθε έργο, δραστηριότητα, υπηρεσία και δημοτική περιουσία.
Το ΚΚΕ έχει δηλώσει τη ριζική του αντίθεσή του σε κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται για να υποκαταστήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα αιρετά όργανά της, στο ρόλο τους, τη λειτουργία και τη δράση τους. Συγκεκριμένα, στην απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές αναφέρεται: «Οι δημοτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε έργα και υπηρεσίες αρμοδιότητας της ΤΑ να κλείσουν και οι εργαζόμενοι σε αυτές να ενταχθούν σε αντίστοιχες υπηρεσίες των δήμων με σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας».
Και στο Δήμο Γαλατσίου, με δήμαρχο τον Θ. Τούντα - ο οποίος κατέβηκε δήθεν ως «ανεξάρτητος», αλλά ανήκει στο ΠΑΣΟΚ - στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» δουλεύουν 24 εργαζόμενοι, υπό καθεστώς εργασιακής ομηρίας, δηλαδή μερικώς απασχολούμενοι.
Συνεχίζονται τα έργα για την κατασκευή του Προαστιακού Σιδηροδρόμου. Αιωνόβια δέντρα κόβονται. Ηδη, σε μια προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων γεγονότων, σύμφωνα με καταγγελίες στο «Ρ» του Εξωραϊστικού Συλλόγου Σεπολίων «Η Αναγέννηση», οι εργασίες συνεχίζονται. Η ανάδοχος εταιρία που έχει αναλάβει το έργο (κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ - ΤΕΡΝΑ - ΖΙΜΕΝΣ), ακόμη και τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, συνέχιζε τα έργα και μάλιστα μέσα στα όρια του Δήμου της Αθήνας.
Και όλα αυτά όταν η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει πάρει απόφαση αναστολής των έργων του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, που θα φέρουν επιπλέον περιβαλλοντική καταστροφή και ενώ αναμένεται η κοινοποίηση της απόφασης του ΣτΕ στην προσφυγή των κατοίκων. Τεράστια είναι η ευθύνη, σημειώνουν οι κάτοικοι, όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και της διοίκησης του Δήμου της Αθήνας.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι τα δέντρα κόβονται από το ύψος των οδών Σεπολίων και Κωνσταντινουπόλεως μέχρι σχεδόν και τη γέφυρα της Λένορμαν. «Δουλεύουν συνεχώς, επί μήνες», σημειώνει στο «Ρ» η Αλέκα Μπενάτου, μέλος της Γραμματείας της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και του Συλλόγου «Η Αναγέννηση».
Και συνεχίζει: «Υπάρχουν περιπτώσεις, όπως μας λένε και περίοικοι, που τα δέντρα κόβονται ακόμη και τη νύχτα. Εχουν γίνει καταγγελίες στο Αστυνομικό Τμήμα, αλλά η απάντηση είναι ότι "δεν μπορούν να κάνουν τίποτα". Ενώ θα έπρεπε τα έργα να σταματήσουν, αυτοί προχωρούν. Θέλουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα. Τεράστιες είναι οι ευθύνες και της διοίκησης του Δήμου της Αθήνας και της κυβέρνησης, που αν και γνωρίζουν τι γίνεται, δεν επεμβαίνουν».
Η δανειοληπτική πολιτική και στη συνέχεια η υπερφορολόγηση των πολιτών για την αποπληρωμή των δανείων είναι πάγια τακτική των διοικήσεων του δήμου...
Οι υπέρογκες αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών σε σπίτια και καταστήματα έρχονται ως συνέχεια και της δανειοληπτικής πολιτικής των διοικήσεων του δήμου... |
Ενδεικτικό της πρακτικής που ακολουθούν οι διοικήσεις του δήμου της Αθήνας είναι ότι το εν λόγω δάνειο η διοίκηση το πήρε με τη λογική ότι «θα διατεθεί αποκλειστικά για την υλοποίηση του Ολυμπιακού προγράμματος του δήμου» και για την αποπληρωμή μη ληξιπρόθεσμων κεφαλαίων των ήδη υφισταμένων δανείων. Δηλαδή, το μεγαλύτερο μέρος του σπαταλήθηκε για... Ολυμπιακά φτιασιδώματα. Ομως, οι Αθηναίοι θα το πληρώνουν για 15 χρόνια.
Η τακτική της διοίκησης της Ντ. Μπακογιάννη είναι απλά η συνέχεια μιας παγιωμένης πολιτικής. Και, συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή του Δ. Αβραμόπουλου προχώρησε σε δύο υψηλά δάνεια. Το 1996, ύψους 25 δισ. δραχμών και το 1999, ύψους 19 δισ. δραχμών. Μαζί, με άλλο ένα δάνειο, ύψους 5 δισ. δραχμών που πήρε το 1995, το συνολικό ύψους δανεισμού φτάνει περίπου τα 49 δισ. δραχμές (περίπου 143 εκατ. ευρώ!). Από το 1982 μέχρι και το 1995 - οπότε και ανέλαβε η διοίκηση Αβραμόπουλου - τα δάνεια που είχαν συνάψει οι μέχρι τότε διοικήσεις των δήμων ήταν περίπου 19 δισ. δραχμές.
Επιπλέον, την ίδια στιγμή που όλες οι διοικήσεις ασκούν αυτή τη δανειοληπτική πολιτική, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χρωστούν συνολικά στο Δήμο της Αθήνας (από το 1990 μέχρι και σήμερα) το εξωφρενικό ποσό των 136,3 δισ. δραχμών (400 εκατ. ευρώ), από τους παράνομα παρακρατηθέντες πόρους που δεν αποδίδονται στην Αυτοδιοίκηση. Και όλες οι παραπάνω διοικήσεις του δήμου σε καμιά περίπτωση δε διεκδίκησαν δυναμικά αυτούς τους πόρους!
Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, που επικροτούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε αυτοδιοικητικό, τα βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2006, το 70% των εσόδων του δήμου προβλέπονται από φόρους και τέλη. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι - σε σύνολο εσόδων 602,95 εκατ. ευρώ - θα εισπραχθούν από δημότες: