Σάββατο 17 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ψηφίδες και σμάλτο

«Μια θάλασσα γυαλιά» ονομάζεται η έκθεση έργων του Μιχάλη Ραπανάκη, που παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στο Ελληνικό Κέντρο, στο Λονδίνο. Μία ξεχωριστή εικαστική παρουσίαση, ενός Ελληνα δημιουργού, που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Ενα μικρό κομμάτι της πολυδιάστατης καλλιτεχνικής του ενασχόλησης, που έχει ως αφετηρία τις ψηφίδες και το σμάλτο.

Ζωγράφος και γλύπτης ο Μ. Ραπανάκης, δουλεύει μικρά και μεγάλα έργα, με πέτρα, χαλκό, μέταλλο, γυαλί, σμάλτο και ψηφίδες. Εργα, που διακρίνονται για το λυρισμό τους, την εκφραστικότητα και αφηγηματικότητά τους. Δημιουργίες που χαρακτηρίζονται από εσωτερική αλήθεια και αυθορμητισμό.

Ο Μ. Ραπανάκης γεννήθηκε στην Αθήνα, με καταγωγή από την Κρήτη και τη Μάνη. Οι πίνακες του ζωγράφου θείου του ήταν το ερέθισμα για τις πρώτες του στυλογραφίες, σε ηλικία 13 χρόνων. Η ουσιαστική όμως εικαστική του ενασχόληση ήρθε αρκετά χρόνια μετά. Προηγήθηκαν σπουδές του στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, διδακτορικό στα μαθηματικά και ενασχόληση με τις γλώσσες. Ομως, η «φλόγα» του χρωστήρα και της σμίλης ποτέ δεν έσβησε. Πάντα αναζητούσε τη λύτρωση της δημιουργίας, ένα «παράθυρο» στο φως, εκεί που τα «μάτια» της ψυχής αποκτούν «σάρκα και οστά». Κολάζ, καλλιγραφίες και «ασημί μελάνι σε μπλε γυαλιστερή κόλλα» είναι μερικές από τις ενότητες της δημιουργίας του στη ζωγραφική. Ακολουθεί η ενασχόληση με το σμάλτο, για να περάσει σύντομα στη γοητεία που προσφέρει η πέτρα ή το ξύλο, το γυαλί ή το ψηφιδωτό.

Φωτογραφικές ματιές

Τρεις Ελληνες φωτογράφοι, οι Γιάννης Λυκούρης, Μενέλαος Μελετζής και Χρήστος Σανταμούρης, εκθέτουν δουλιά τους στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας στα πλαίσια του γιορτασμού της Ναυτικής Βδομάδας και του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας. Ο Γιάννης Λυκούρης εκθέτει μια σειρά φωτογραφιών με τίτλο «Ζωγραφική της θάλασσας», προσπαθώντας με το φακό του να αιχμαλωτίσει τις αντανακλάσεις των χρωμάτων. Το φως χρησιμοποιείται ως πινέλο, που δημιουργεί πάνω στον υδάτινο καμβά αφηρημένες συνθέσεις. Ο Μενέλαος Μελετζής παρουσιάζει την τελευταία δουλιά του στις νοτιοδυτικές Ινδίες, ενώ ο Χρήστος Σανταμούρης παρουσιάζει μια σειρά φωτογραφιών με θέμα τους περιστερώνες της Τήνου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 του Ιούνη.

Εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο, η «Αίθουσα Παναγιώτη Μιχελή». Η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, έχει μια ιδιαίτερη σχέση με το Ιδρυμα Παναγιώτη και Εφης Μιχελή. Από το ακαδημαϊκό έτος 1998 - 1999, το Ιδρυμα Μιχελή, επιχορηγεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης για τη λειτουργία μιας εκπαιδευτικής θέσης, της θέσης «Μιχελή», με γνωστικό αντικείμενο τις Αισθητικές Θεωρίες.

Xιούμορ και ευρηματικότητα

Την πρόσφατη εικαστική του δημιουργία, παρουσιάζει από τις 20 του Ιούνη στην αίθουσα τέχνης «Αέναον» (Αντερσεν 18, Κατεχάκη), ο Μανώλης Πεταλάς. Εως τις 9 του Ιούλη θα εκτεθούν 25 γλυπτά με ξύλο, μέταλλο, γυαλί και άλλα υλικά. Οπως σημειώνει στον κατάλογο ο Μάνος Στεφανίδης: «... Ο Μ. Πεταλάς, με χιούμορ, ευρηματικότητα, επιμονή και "δωρική" ευαισθησία, φιλοτεχνεί τις μηχανές του, που είναι γλυπτά συχνά αυτοφωτιζόμενα ή κατασκευασμένος "χώρος", χωρίς να ξεχνάει ποτέ, ότι το αντικείμενο έχει μεν το συγκεκριμένο του ορίζοντα, αλλά επίσης, μπορεί το ίδιο, να φορέσει ποικίλα όσα διανοήματα σαν θεατρικές εσθήτες. Υπό την έννοια αυτή, η λειτουργία του μπορεί να καταστεί παιχνίδι, το αστείο να γίνει δράμα ή να υποφώσκει ακόμη και στην πλέον πεζή κατασκευή, ένα λαμπυρίζον ψήγμα ποιητικότητας...».

«Χρώματα» εκτός των τειχών

Εργο του Λογό
Εργο του Λογό
Από τις εκθέσεις που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες «εκτός των τειχών» της πρωτεύουσας σημειώνουμε:

  • Εκθεση έργων του μεγάλου Βρετανού γλύπτη Χένρι Μουρ θα φιλοξενήσει αυτό το καλοκαίρι το Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Η ξεχωριστή αυτή εικαστική παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος στην Ανδρο, από τις 25 του Ιούνη έως τις 17 του Σεπτέμβρη. Τίτλος της: «Χένρι Μουρ: Υπό το φως της Ελλάδος». Θα παρουσιαστούν 45 γλυπτά, 26 σχέδια, 3 χαρακτικά, 5 λευκώματα, 2 ταπισερί, καθώς και μακέτες και αντικείμενα από το εργαστήριο του καλλιτέχνη. Τα περισσότερα προέρχονται από το Ιδρυμα Χένρι Μουρ.
  • Εγκαινιάζεται την 1η του Ιούλη στην αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος - Σπέτσες» (Συγκρότημα Νησιά), έκθεση κατασκευών του Λογό, με τίτλο «ΛΟΓΟ... ήρωες». Με τη γνωστή χιουμοριστική γραφή του και τους συνήθεις... ύποπτους ήρωές του, ο Λογό έκανε δύο ενότητες έργων, μία κατασκευών ντεκουπαρισμένων σε μέταλλο και ζωγραφισμένων και από τις δύο πλευρές και μία επίτοιχων κατασκευών σε ξύλο με ντεκουπαρισμένα και βαμμένα τα ανθρωπάκια του, πάνω σε φόντα από ξύλο, στα οποία δημιουργεί τις συνθέσεις του. Επενδυτές, λεφτάδες με χονδρές κοιλιές και πούρα, τροφαντές ξανθούλες, κατσαρομάλλες ναζιάρες, ποδοσφαιριστές και άλλοι πολλοί ΛΟΓΟ... ήρωες παρελαύνουν από τη χαρούμενη αυτή έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 27 του Ιούλη.

Την ίδια μέρα, στον ίδιο χώρο, εγκαινιάζεται έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Ηλία . Η έκθεση αποτελείται από μια σειρά έργων με θέμα το παιδί, άλλων σε μουσαμά και άλλων σε χαρτί με κύριο υλικό λάδι, σκόνες με κόλλα, με ξηρά παστέλ κ.ά. Παιδικές μορφές-κούκλες, πλασμένες με μαυρόασπρες αποχρώσεις, στέκουν προβληματισμένες στους πίνακές της, ντυμένες με έντονα χρώματα και πλαισιωμένες από κάποια παιδικά παιχνίδια. Οπως σημειώνει η ίδια η ζωγράφος, «εικόνες παρμένες από παιδικά φιγουρίνια, εικόνες-αφορμή να ξαναδημιουργήσουν τον ψεύτικο ποπ αρτ κόσμο μου. Απόπειρες να βρω την επιθυμία που έχασα, προσπαθώντας να την αναλύσω».


  • Οι μαθητές του Εργαστηρίου Τέχνης Χαλκίδαςπαρουσιάζουν την ετήσια έκθεση των παιδικών τμημάτων Δημιουργικής Απασχόλησης. Η έκθεση πραγματοποιείται στην πλατεία Αγίου Δημητρίου και θα λειτουργεί έως τις 25 του Ιούνη από τις 6 έως τις 9 το βράδυ.
  • Στην αίθουσα τέχνης «Βουρκαριανή», στην Κέα, φιλοξενείται έκθεση έργων της Κατερίνας Μωραΐτη. Η καλλιτέχνιδα τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη μικρογλυπτική. Το υλικό που μεταχειρίζεται είναι ο μπρούντζος, τον οποίο επεξεργάζεται με τη μέθοδο του «χαμένου κεριού», μία αρχαία τεχνική που χρησιμοποιούσαν για την κατασκευή κοσμημάτων και γλυπτών μικρού μεγέθους. Στα έργα της συνυπάρχουν δύο γήινα στοιχεία χαρακτηριστικά για τον αγώνα της ύλης έναντι στο χρόνο, ο μπρούντζος και η πέτρα η λαξευμένη από το κύμα της θάλασσας και τον ελληνικό αγέρα.

Δημιουργίες του Εργαστηρίου Τέχνης Χαλκίδας
Δημιουργίες του Εργαστηρίου Τέχνης Χαλκίδας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ