Πέμπτη 6 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στις πλάτες του λαού στήνεται πάρτι δισεκατομμυρίων για εξοπλισμούς και συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στη Βουλή, για το πόρισμα της Επιτροπής για τον πρώην υπουργό Γ. Παπαντωνίου

Eurokinissi

Οταν συζητούσαμε για τη συγκρότηση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για αδικήματα τα οποία αφορούν τυχόν εμπλοκή του πρώην υπουργού, είχαμε τονίσει ότι παρά την αρνητική εμπειρία τόσο των προηγούμενων Εξεταστικών Επιτροπών, όσο και των Ειδικών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, σταθερή πρόθεσή μας είναι να διερευνώνται διεξοδικά όλες οι υποθέσεις που ενδέχεται να περιέχουν σκοτεινές πλευρές και να δημιουργούν τυχόν υποψίες παράνομων δραστηριοτήτων.

Γι' αυτό, άλλωστε, το Κόμμα μας είχε υπερψηφίσει τη συγκρότησή της.

Ταυτόχρονα, όμως, επιδίωξή μας ήταν και μέσα από τη λειτουργία αυτής της Επιτροπής, όπως και σε άλλες υποθέσεις που εξετάστηκαν και αφορούσαν εξοπλιστικά προγράμματα, να αναδειχθεί η ουσία του πολιτικού κυρίως προβλήματος: Των εκάστοτε επιλογών, που οδηγούν, στα πλαίσια αυτού του σάπιου συστήματος, και στη διαφθορά και στη διαπλοκή.

Αποπροσανατολισμός και εξαπάτηση του λαού

Βεβαίως και τότε είχαμε επισημάνει και επιμένουμε σ' αυτό, ότι οι προτάσεις για σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών, τώρα από τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προηγούμενα από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, υπηρετούν κι έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο.

Τον αποπροσανατολισμό των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που πλήττονται από τις πολιτικές της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Eurokinissi

Και δεν είναι βέβαια μόνο ο αποπροσανατολισμός. Είναι και η εξαπάτηση από πλευράς της κυβέρνησης, ότι μόνο εκείνη, σε αντίθεση με προηγούμενες κυβερνήσεις, έχει την πολιτική βούληση να πατάξει τάχα τη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα.

Είναι η αντίληψη που προσπαθείτε να καλλιεργήσετε, ότι για την εκρηκτική κατάσταση που βιώνει ο λαός μας, βασική ευθύνη φέρουν τα σκάνδαλα και όσοι συμμετείχαν σε αυτά ή τα ανέχτηκαν ή τα υπέθαλψαν.

Και όχι βέβαια οι πολιτικές, οι στρατηγικές επιλογές της κυρίαρχης τάξης και των συμμάχων της, όπως είναι η ΕΕ, στις οποίες βέβαια συγκλίνουν όλες οι δυνάμεις της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Επιβεβαιώνεται ξανά και ξανά ότι όσο μεγαλύτερη γίνεται η σύγκλιση σε στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, τόσο τα διάφορα αστικά κόμματα θα κάνουν προσπάθεια να συγκρούονται για θέματα όπως είναι η διαφθορά, η διαπλοκή.

Για να αποκρυφτεί τελικά ο πραγματικός ένοχος των συνειδητών επιλογών τους, που δεν είναι άλλος από τη σταθερή επιλογή για την ολόπλευρη στήριξη αυτού του βάρβαρου δρόμου, αυτού του δρόμου της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της κερδοφορίας των λίγων.

Δεν έγινε ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης

Εμείς μέσω και του βουλευτή μας, που συμμετείχε στην Εξεταστική Επιτροπή, δηλώσαμε ξεκάθαρα ότι πρέπει να τύχουν περαιτέρω διερεύνησης ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, για το αδίκημα «της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα», ενώ το αδίκημα της απιστίας είναι ήδη παραγεγραμμένο.

Ταυτόχρονα, όμως, με τα παραπάνω, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, δεν έγινε ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης, που θα μπορούσε ενδεχομένως να αναδείξει και άλλες πλευρές σχετικά με τα υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα που φορτώθηκαν στις πλάτες του λαού μας.

Οταν μάλιστα είναι γνωστό ότι τα εξοπλιστικά αυτά προγράμματα υπαγορεύονταν και καθορίζονται κατά κύριο λόγο από τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, της συμμετοχής της χώρας σε αυτό και της ευθυγράμμισης των κυβερνήσεων στα επιθετικά σχέδια κατά χωρών και λαών.

Η παύση της διερεύνησης, με τον ισχυρισμό ότι το αδίκημα της απιστίας είναι παραγεγραμμένο, ενώ στο αδίκημα «της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα» δεν εμπλέκεται η Βουλή, είναι προσχηματικά. Αφού αυτά ήταν ήδη γνωστά από την πρώτη στιγμή. Πριν κινηθεί καν η διαδικασία για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης. Εξάλλου, επιπλέον ζητήματα που σχετίζονται με τα αδικήματα αυτά, ενδεχομένως να συναντώνται και να αλληλοεξαρτώνται.

Επομένως, θα έπρεπε από την αρχή να προταθεί η συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση όλων των πτυχών της σοβαρής αυτής υπόθεσης από τη Βουλή.

Υπάρχει η αρνητική εμπειρία από το παρελθόν, σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των διαφόρων Επιτροπών, αφού είναι τόσο πολυπλόκαμο το σύστημα που τελικά μόνο από τη σύγκρουση συμφερόντων εταιρειών γίνεται κατορθωτό να βγαίνουν και κάποια στοιχεία στο φως της δημοσιότητας.

Συνήθως - και όχι πάντα - σε αυτές τις υποθέσεις, ένας μικρός αριθμός των εμπλεκόμενων αποκαλύπτεται, τιμωρείται, για να κρατηθούν τα προσχήματα, ενώ συνεχίζει να λειτουργεί με τις ίδιες ή άλλες μορφές η μίζα, η διαφθορά, που αποτελούν συστατικό στοιχείο του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος.

Για μια ακόμη φορά, επισημαίνουμε την επιτακτική ανάγκη ριζικής αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε αυτοί να διώκονται χωρίς κωλύματα, όπως όλοι οι πολίτες.

Ματώνει ο λαός για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ

Και με αφορμή τη σημερινή συζήτηση, θα θέλαμε για μια ακόμη φορά να τονίσουμε ότι το συγκεκριμένο θέμα των εξοπλισμών συνδέεται άμεσα με τον προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, το δόγμα χρήσης τους, τη συμμετοχή της χώρας στο NATO, την ΕΕ, τις αποστολές και τις επεμβάσεις τους.

Δεν είναι τυχαία τα διάφορα «ευχαριστώ» των Αμερικανών στην ελληνική κυβέρνηση, γιατί δίνει σταθερά το 2% του ΑΕΠ, δηλαδή 3,8 δισ. (!!!) για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, ενώ στις δίκαιες απαιτήσεις του λαού μας η κυβέρνηση απαντάει με «τα στενά δημοσιονομικά της χώρας».

Εχουν τεράστιες ευθύνες όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.

Η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όχι μόνο υλοποιεί τις δεσμεύσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ, αλλά αναλαμβάνει και καινούργιες, κάνει προτάσεις που ούτε οι πιο φιλοΝΑΤΟικές κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης δεν είχαν τολμήσει να κάνουν.

Στη δύναμη του NATO στο Αιγαίο συμμετέχουν και τουρκικές δυνάμεις, πλοία, αεροπλάνα που πετάνε και πλέουν με ΝΑΤΟική «βούλα» και άδεια πάνω και γύρω από τα νησιά του Αιγαίου.

Εφαρμόζεται στην πράξη η γραμμή του NATO που δεν αναγνωρίζει εθνικά σύνορα στο Αιγαίο, αλλά το θεωρεί ενιαίο επιχειρησιακό χώρο.

Αυτή ακριβώς η γραμμή είναι που δίνει και αέρα στις διεκδικήσεις της Τουρκίας. Είναι κι αυτός ένας από τους λόγους που οι παραβιάσεις και οι τουρκικές προκλήσεις έχουν πολλαπλασιαστεί μετά την έλευση του NATO στο Αιγαίο.

Συνεπώς η συμμετοχή σε αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς κάθε άλλο παρά ωφέλιμη είναι για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα σύνορα, τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, που σε συνθήκες οικονομικής κρίσης πληρώνει και πανάκριβα αυτήν τη συμμετοχή.

Δηλαδή με τα λεφτά και το αίμα του ελληνικού λαού στήνεται ένα τεράστιο πάρτι δισεκατομμυρίων, γύρω από εξοπλισμούς, συμμετοχή της χώρας σε επεμβάσεις, σε τέτοιους τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς.

Και βεβαίως απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορούν να παίρνουν τη μερίδα του λέοντος τα εγχώρια και ξένα μονοπώλια των εξοπλιστικών, είναι ο αποκλεισμός και η απαξίωση από την πίτα των εξοπλισμών της κρατικής πολεμικής βιομηχανίας.

Καταλυτική είναι η επίδραση των ΝΑΤΟικών επιχειρησιακών αναγκών στη χάραξη της Πολιτικής Εθνικής Αμυνας.

Το αποτέλεσμα αυτής της επίδρασης είναι εμφανές στο δόγμα χρήσης των Ενόπλων Δυνάμεων, που δεν εξυπηρετεί, όπως θα έπρεπε, αποκλειστικά και μόνο την υπεράσπιση των συνόρων, αλλά σε σημαντικό βαθμό είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του NATO.

Φυσική απόρροια αυτής της προσαρμογής, αυτού του προσανατολισμού του δόγματος, είναι και η «στοίχιση» των απαιτούμενων οπλικών συστημάτων που θα το υποστηρίξουν και τακτικά. Δηλαδή στο πεδίο της μάχης.

Είναι κοινή διαπίστωση όλων ότι βασικά οπλικά συστήματα και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων είναι προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις που πηγάζουν από την ανάγκη εξυπηρέτησης ΝΑΤΟικών σχεδίων.

Αυτό αφορά τόσο στο είδος όσο και στον αριθμό οπλικών συστημάτων που αγοράζει η Ελλάδα.

Εσωτερική και εξωτερική πολιτική πάνε πακέτο

Το θέμα αντικειμενικά συνδέεται με τη γενική πολιτική κατεύθυνση, με στρατηγικές επιλογές και των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της σημερινής.

Η άμυνα της χώρας συνδέεται με το αμυντικό δόγμα που υιοθετεί η χώρα. Η έρευνα και η ανάπτυξη των πολεμικών βιομηχανιών συνδέεται και αυτή με τη συνολική αυτή πολιτική.

Εμείς μιλάμε σε όλους τους τόνους για την ανάγκη υπεράσπισης κυριαρχικών δικαιωμάτων, για την υπεράσπιση των συνόρων της χώρας.

Εχουμε αντίθετη άποψη για τη συνολική πολιτική της χώρας και ειδικά και στον τομέα της άμυνας.

Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να έχουμε μια πολιτική που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας μας, που είναι τα πραγματικά συμφέροντα της πλειοψηφίας των εργαζομένων σε αυτόν εδώ τον τόπο. Μιλάμε για πολιτική στον τομέα της άμυνας τέτοια, που θα υπερασπίζεται ακριβώς αυτό και όχι τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ.

Και να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Εσωτερική πολιτική και εξωτερική πολιτική πάνε πακέτο. Δεν μπορεί να έχεις μια βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική και στην εξωτερική πολιτική σου να έχεις πολιτική πραγματικής ειρήνης για παράδειγμα. Αυτά δεν συμβιβάζονται.

Εκτός κι αν εννοούμε βέβαια ειρήνη - όπως αρκετοί, πιθανόν, εδώ μέσα από σας να τη θεωρείτε - ως ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών, που προετοιμάζει και νέους πολέμους και νέες επεμβάσεις, νέους τυχοδιωκτισμούς.

Τα διάφορα προγράμματα - εξοπλιστικά, αμυντικά, διαχείρισης προβλημάτων και άλλα - και η Τουρκία και το ΝΑΤΟ τα γνωρίζουν πολύ καλά. Γνωρίζουν τα πάντα, το τι συμβαίνει στην περιοχή και στη χώρα και μάλιστα στις λεπτομέρειές τους.

Ακόμη και η δομή των Ενόπλων Δυνάμεων καθορίζεται έως ένα βαθμό, όπως και οι εξοπλισμοί σε ακόμα μεγαλύτερο βέβαια βαθμό, από το ίδιο το ΝΑΤΟ.

Με αποτέλεσμα να πληρώνει ο λαός μας τόσα χρήματα για εξοπλισμούς, που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές αμυντικές ανάγκες του ελληνικού λαού, αλλά στις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Και η ιστορία έχει δείξει ότι τα συμφέροντα αυτά, τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, είναι αντίθετα με τα συμφέροντα της χώρας. Από το Κυπριακό μέχρι τα Ιμια και άλλα δεκάδες παραδείγματα μπορούμε να βρούμε.

Και δεν μας ξεγελάνε επιμέρους τακτικισμοί και αντιθέσεις που εμφανίζονται σε διάφορες φάσεις, για να ξεχαστούν μετά στο έδαφος των κοινών συμφερόντων τους.

Συνεπώς, έχουμε και ασήκωτα εξοπλιστικά βάρη για τον ελληνικό λαό και ουσιαστική υπονόμευση της κυριαρχίας της χώρας.

Η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας απαιτεί σύγκρουση με την ΕΕ και τους μονοπωλιακούς ομίλους

Αντίστοιχα, η συμμετοχή στην ΕΕ και οι οδηγίες και οι νόμοι που ψηφίστηκαν από το ελληνικό Κοινοβούλιο, έχουν οδηγήσει σε διάλυση ουσιαστικά της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας.

Η Ελλάδα, στην καλύτερη περίπτωση, με την πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων των κομμάτων που τάσσονται υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μπορεί να γίνει το πολύ - πολύ ένας μικροεργολάβος.

Για να αναπτύξει εγχώρια αμυντική βιομηχανία, όμως, δεν μπορεί να το κάνει αυτό, χωρίς να συγκρουστεί στην πραγματικότητα με την ίδια την ΕΕ, τους μονοπωλιακούς ομίλους, το σύστημα που στηρίζει όλα αυτά.

Εμείς έχουμε καταθέσει πρόταση ολοκληρωμένη, την οποία κάποτε βέβαια υιοθετούσαν οι πάντες, άσχετα εάν και τότε ακόμα την διαστρέβλωναν ορισμένοι σκόπιμα.

Η πρόταση αυτή αφορά την ανάγκη για ενιαίο φορέα αμυντικής βιομηχανίας, αποκλειστικά δημόσιο, ο οποίος θα μπορούσε να αξιοποιήσει πραγματικά τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η χώρα και σε τεχνολογία και σε τεχνογνωσία και σε επιστημονικό, τεχνικό, εργατικό δυναμικό, έμπειρο, καταρτισμένο και βεβαίως να αντιμετωπίσει προβλήματα της άμυνας και να επεκταθεί και σε άλλους τομείς.

Κι όλα αυτά σήμερα έχουν απαξιωθεί πλήρως, απαξιώνονται δυστυχώς συνεχώς.

Κακά τα ψέματα, η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά υπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα, τους στόχους της ΕΕ, των μονοπωλίων, του μεγάλου κεφαλαίου των κρατών - μελών της. Οι κατευθύνσεις της στρέφονται κατά των λαών της Ευρώπης, κατά του ελληνικού λαού, κατά όλων όσων τους αμφισβητούν.

Δυσωδία από επιχειρηματικές κόντρες στις οποίες η κυβέρνηση μετέχει ενεργά

Θα ήθελα να κάνω και ένα ακόμα μικρό σχόλιο πάνω σ' αυτήν τη γνωστή αντιπαράθεση μεταξύ των άλλων κομμάτων για την υπόθεση του «Noor 1» και την εμπλοκή του υπουργού Αμυνας, αρχηγού των ΑΝΕΛ και κυβερνητικού συνεταίρου του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Πάνου Καμμένου.

Μόνο ειρωνικά, βεβαίως, μπορεί να σας αφιερώσουμε το στίχο για τον «όμορφο κόσμο σας, τον ηθικό, τον αγγελικά πλασμένο»...

Το ΚΚΕ δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα, όπως ξέρετε, ακριβώς γιατί αυτός ο κόσμος σας δεν είναι ο δικός μας κόσμος. Ούτε είναι, βέβαια, ο κόσμος των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, που ματώνουν από τις πολιτικές σας.

Είναι όλος δικός σας αυτός ο κόσμος, η σαπίλα του συστήματος. Γιατί οι πόλεμοι, το λαθρεμπόριο, τα ναρκωτικά είναι παιδιά και όχι αποπαίδια του συστήματος, που ξερνάει την μπόχα του.

Σήμερα είναι φανερό ότι έχει οξυνθεί η διαπάλη μεταξύ μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για το ποιος θα επιβιώσει και ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο μέρος της πίτας.

Και οι αποκαλύψεις, ενδεχόμενης ή όχι εμπλοκής σε εμπορία ναρκωτικών επιχειρηματιών ή επιχειρηματικών ομίλων, αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει. Και η διαπάλη αυτή, βέβαια, σιγοντάρεται και από κάθε είδους «Καμμένους», που υπάρχουν σε όλο το πολιτικό προσωπικό των κομμάτων του κατεστημένου, από τους ΑΝΕΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τους προηγούμενους κυβερνώντες, αλλά και τους δουλεμπόρους φασίστες, ναζιστές εγκληματίες.

Και, βέβαια, μέσα σε όλη αυτήν τη δυσωδία που αποπνέει η υπόθεση, φαίνεται ότι ο σημερινός υπουργός Αμυνας του κ. Τσίπρα, εκτός από το ότι προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι είναι τίμιος, δεν τα καταφέρνει.

Ακριβώς, γιατί δεν φτάνει αυτό. Αφού πρέπει και να είναι τίμιος, αλλά και να φαίνεται τέτοιος, κάτι όμως που το έχουν ακυρώσει οι ενέργειες, τα λόγια και οι πράξεις του.

Οπως και η γυναίκα του Καίσαρα δηλαδή. Ετσι, βλέπετε, συμβαίνει με κάθε γυναίκα του Καίσαρα... Και ο Καίσαρας δεν είναι Πόντιος Πιλάτος να «νίπτει τας χείρας του», πρακτική που μέχρι σήμερα ακολουθεί ο κ. Τσίπρας.

Ετσι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας - με την κάλυψη του πρωθυπουργού - προβαίνει σε πρακτικές που αποδεικνύουν ότι αυτή η κυβέρνηση όχι μόνο δεν είναι αποφασισμένη να διερευνήσει τις σοβαρές υποθέσεις, να αντιμετωπίσει τα σκάνδαλα και τη διαφθορά, που άλλωστε είναι σύμφυτα με το σύστημα το οποίο υπηρετεί, αλλά μετέχει ενεργά και δραστήρια σε όλες τις επιχειρηματικές κόντρες που διεξάγονται αυτήν την περίοδο και με όλους τους τρόπους.

Και γενικά και διαχρονικά μιλώντας, η πείρα δείχνει ότι όλες αυτές οι κόντρες λήγουν με κάποιο πάρε - δώσε, με το αλισβερίσι που κάτι πιέζει να δώσει ο ένας και κάτι να πάρει ο άλλος.

Κι αυτό γίνεται ακόμα σοβαρότερο όταν, όπως έγραψε και η εφημερίδα του κυβερνώντος κόμματος η «Αυγή», με την υπόθεση αυτή ασχολούνται ινστιτούτα που απηχούν θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, τα οποία καλούν τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ να εμπλακούν, αφού, όπως λένε, η υπόθεση δεν είναι απλά ελληνικό ζήτημα.

Είναι, για παράδειγμα, ένα ερώτημα, γιατί ασχολείται τώρα τόσο δραστήρια με το «Noor 1» ο κ. Καμμένος, όταν αυτή η υπόθεση είναι γνωστή εδώ και 2 χρόνια;

Τώρα, το τι τελικά δίνει και τι παίρνει κάθε φορά ο εκάστοτε εμπλεκόμενος επιχειρηματίας, για παράδειγμα, ή ο εκάστοτε εμπλεκόμενος υπουργός και η κυβέρνηση στην οποία ανήκει, είναι θέμα προς διερεύνηση, το οποίο θα αποτελεί αντικείμενο πάλι κάποιων Εξεταστικών Επιτροπών, όπως όλα δείχνουν.

Συνέβη αρκετές φορές στο παρελθόν, μάλλον θα συμβεί ξανά και στο μέλλον.

Οπως σας βλέπω και με βλέπετε.

ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Με την επικύρωση με μυστική ψηφοφορία του πορίσματος της Ειδικής Επιτροπής, που διενήργησε προκαταρκτική εξέταση σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, την περίοδο που ήταν υπουργός ο Γ. Παπαντωνίου, ολοκληρώθηκε χτες το βράδυ η σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το πόρισμα της πλειοψηφίας αυτό προτείνει την εξάλειψη του αξιόποινου για το αδίκημα της απιστίας επειδή έχει παραγραφεί και την αναρμοδιότητα της Επιτροπής για το αδίκημα που αφορά το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, καθώς αυτό ερευνάται από τη Δικαιοσύνη. Η ψηφοφορία έγινε ξεχωριστά για αυτά τα δύο θέματα. Από την καταμέτρηση βρέθηκαν 27 ψήφοι κατά και 205 υπέρ και ένα «παρών». Για το δεύτερο θέμα ψήφισαν 32 κατά της σχετικής πρότασης του πορίσματος και 202 υπέρ.

Το ΚΚΕ αποχώρησε από την ψηφοφορία κάνοντας την εξής δήλωση: «Το ΚΚΕ έχει καταθέσει ξεχωριστή από το πόρισμα δήλωση, με την οποία τοποθετούμαστε συνολικά για την υπόθεση Παπαντωνίου και την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης από τη Δικαιοσύνη, και η οποία δήλωση αποτελεί ενιαίο σύνολο και δεν μπορεί να διασπαστεί. Για το λόγο αυτό, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος δεν θα πάρει μέρος στην ψηφοφορία».

Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο Ειδικής Ημερήσιας Διάταξης, μετά από αίτημα που κατέθεσαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, με προφανή στόχο την όξυνση της αντιπαράθεσης με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα στο εύκολο πεδίο της «διαπλοκής», προσβλέποντας στη συγκάλυψη της στρατηγικής τους ταύτισης στην πολιτική που τσακίζει το λαό για την καπιταλιστική κερδοφορία.

Επιπλέον, επιδίωξαν να συγκαλύψουν ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα που χρυσοπληρώνει ο λαός, εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη στα μονοπώλια, δεν αφορούν τις ανάγκες της άμυνας της χώρας, αλλά εξυπηρετούν τα σχέδια των ΝΑΤΟικών φονιάδων. Ενώ για μία ακόμα φορά εμφάνισαν τη διαπλοκή και τη διαφθορά ως αιτία για όλα τα δεινά του λαού, για να «βγάλουν λάδι» το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, που ανάμεσα στα άλλα γεννάει και αναπαράγει και τέτοια φαινόμενα, ενδεικτικά της σαπίλας του.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org