Από τις χτεσινές τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ
Οπως είπε, σήμερα βάλλονται οι αυτοαπασχολούμενοι αφού «οι πολυεθνικές, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απαιτούν την κατάργηση κάθε εμποδίου στη δράση τους, στην κατάκτηση των αγορών, στην αύξηση της κερδοφορίας τους. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η δήθεν απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων».
Καταγγέλλοντας την υποκρισία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ο Α. Τζέκης τόνισε πως «διαχρονικά οι κυβερνήσεις, ενώ στα λόγια χαρακτήριζαν τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες ως ραχοκοκαλιά της οικονομίας, στην πραγματικότητα, με τις πολιτικές τους, τους γονάτιζαν, τους γονατίζουν, τους αφανίζουν. Σ' αυτό συντελεί η φοροεπιδρομή με την περαίωση, που είναι ένας ωμός εκβιασμός προς τους εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματοβιοτέχνες. "Πλήρωσε" δηλαδή, για να μην έρθει ο έλεγχος».
Περιγράφοντας την πραγματικότητα, ανέφερε ότι «είναι καθημερινά τα χιλιάδες λουκέτα των μικρών επαγγελματιών, με αποτέλεσμα 400.000 να μην μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές προς τον ΟΑΕΕ, και να είναι ανασφάλιστες αυτές οι χιλιάδες οικογένειες».
Ο προϋπολογισμός του 2011 «κηρύσσει τον πόλεμο στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα και σε αυτό τον πόλεμο πρέπει να επιλέξει η εργατική τάξη ή τις αλυσίδες ή τα όπλα του αγώνα», επισήμανε παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος.
Σχετικά με το επιχείρημα περί ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, ο Γ. Μαυρίκος ανέφερε ότι «αν έφταιγαν για την ανταγωνιστικότητα οι μισθοί των εργαζομένων, με δεδομένο το ύψος των μισθών στην Ελλάδα - τα 740 ευρώ - θα έπρεπε να έχουμε κυριαρχήσει σε ολόκληρο τον κόσμο»!
Χαρακτήρισε μάλιστα «προκλητικό» το ότι «καταργείτε τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, καταργήσατε το 13ο και 14ο μισθό, απελευθερώσατε τις απολύσεις, αυξάνετε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ μειώνετε τις συντάξεις, καταργείτε την αργία της Κυριακής, ιδιωτικοποιείτε και ξεπουλάτε τα πάντα».
Πρόσθεσε, τέλος, πως «εξίσου οδυνηρή πραγματικότητα βιώνουν και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, η φτωχομεσαία αγροτιά. Τα κονδύλια για την αγροτική οικονομία για το 2011 μειώνονται κατά 8,45%. Τα κονδύλια για τον ΟΓΑ το 2011 μειώνονται κατά 7,7%. Τα κονδύλια για τον ΕΛΓΑ, δε, μειώνονται κατά 42,25%».
Με βάση τους νόμους της αγοράς θα λειτουργούν ακόμη περισσότερο οι υπηρεσίες της Υγείας, με τις λογικές που προωθούνται στον προϋπολογισμό, αποσαφήνισε στην ομιλία του ο βουλευτής του Κόμματος Χαράλαμπος Χαραλάμπους. Συγκεκριμένα, είπε πως «από το 2011 και μετά τα νοσοκομεία θα ρυθμίζουν τις δαπάνες τους ανάλογα με αυτά που θα εισπράττουν από την πώληση των υπηρεσιών τους χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση».
Πρόσθεσε ακόμα ότι «θα γενικευτεί το μέτρο της πληρωμής των 5 ευρώ για το εισιτήριο στα εξωτερικά ιατρεία. Τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας θα συγχωνεύονται, θα οδηγούνται σε κλείσιμο ή σε αλλαγή του ρόλου τους με κριτήριο το κόστος - όφελος και τη βιωσιμότητά τους».
Για τα μέτρα δήθεν περιορισμού των εξόδων για τα φάρμακα, ο Χ. Χαραλάμπους σχολίασε ότι «ένα μέρος της φαρμακευτικής δαπάνης θα επιβαρύνει επιπλέον τους ασθενείς ενώ κι άλλα φάρμακα θα ενταχθούν στη λίστα που δε θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία». Τέλος, σημείωσε ότι οι δαπάνες για την Πρόνοια «είναι μειωμένες κατά 170 εκατομμύρια ευρώ και αυτό οδηγεί σίγουρα σε παραπέρα συγχωνεύσεις και καταργήσεις προνοιακών ιδρυμάτων».
Το ΚΚΕ «επιλέγει να μην πτωχεύσει ο λαός, να πτωχεύσουν οι βαθύπλουτοι», σημείωσε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου, εστιάζοντας στη φορολογική πολιτική. Θύμισε ότι οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου χρωστούν - σύμφωνα με στοιχεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου - «37 δισεκατομμύρια ευρώ στον κρατικό κορβανά».
Επίσης, ανέφερε ότι αυτοί είναι που «θησαύρισαν τα πρόσφατα 15 χρόνια, που συγκέντρωσαν απίστευτα κεφάλαια μέσα από ένα πλέγμα κρατικά νομοθετημένων επιδοτήσεων».
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης αγώνων για «να καταργηθεί ο ΦΠΑ στο γάλα, το τυρί, τα αυγά, το ψωμί, τα τετράδια, τα βιβλία, τα φάρμακα, τα εμβόλια, τα παιδικά ρούχα. Να ακυρωθούν τα "διόδια" των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και τα Κέντρα Υγείας. Καμία συμμετοχή των ασθενών και των ασφαλισμένων για διαγνωστικές, χειρουργικές αγωγές και πράξεις. Να τερματιστεί το χαράτσι των 80 έως 130 ευρώ για κάθε παιδί στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Να μην περικοπούν επιδόματα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Να μπλοκαριστεί η εκτίναξη των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος».
Την προκλητική κερδοφορία του κεφαλαίου στην Ελλάδα αποκάλυψε με στοιχεία στην παρέμβασή του ο Γιάννης Ζιώγας. Οπως είπε, «ο δείκτης απόδοσης κεφαλαίου στην Ελλάδα, δηλαδή η κερδοφορία των επιχειρήσεων, ανέρχεται στο 14%, που είναι διπλάσιος από τον αντίστοιχο όλης της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ενωσης και δεύτερος παγκοσμίως».
Επιπρόσθετα, τόνισε πως «στο σύνολο της βιομηχανίας τα ετήσια κέρδη ανά εργαζόμενο ήταν για το 1997 4.500 ευρώ και το 2007 πήγαν στα 12.000 ευρώ», ενώ «τα συνολικά κέρδη των εισηγμένων επιχειρήσεων ήταν για τη δεκαετία αυτή 100 δισεκατομμύρια ευρώ».
Παράλληλα, σημείωσε πως την ίδια ακριβώς περίοδο «ο ελληνικός λαός πολλαπλασίασε με τη δουλειά του την πίτα με κατά 5,5 φορές αύξηση του ΑΕΠ. Το αποτέλεσμα ήταν τα κέρδη των καπιταλιστών να αυξηθούν κατά 28 φορές». Επίσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην Παιδεία, τονίζοντας ότι τα κονδύλια του προϋπολογισμού είναι «6,85 δισεκατομμύρια ευρώ», δηλαδή «το μικρότερο ποσοστό μετά τη χούντα».
Επισήμανε, τέλος, ότι το μόνο κονδύλι που αυξάνεται είναι αυτό της «διά βίου μάθησης, εξυπηρετώντας άμεσα τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων» και συνιστώντας «διά βίου εκμετάλλευση».
Τη φτώχεια και το μαρασμό των νησιών στηρίζουν οι επιλογές του προϋπολογισμού του 2011, τόνισε στην ομιλία του ο Σταύρος Σκοπελίτης. Αναφερόμενος στα νησιά, είπε ότι «η γεωργία τους αφανίζεται, το ίδιο και η κτηνοτροφία. Η δε αλιεία κυριολεκτικά καρατομείται αφού η μόνη διέξοδος για τους ψαράδες είναι η ...καρατόμηση του ψαράδικού τους».
Πρόσθεσε πως με την αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική «θα μειωθούν οι ενισχύσεις και θα πεταχτούν έξω από αυτές και άλλες χιλιάδες μικρομεσαίων αγροτών». Συνέχισε λέγοντας ότι «το επίπεδο ζωής στα νησιά μας συνεχώς επιδεινώνεται και πρώτο θύμα είναι οι παρεχόμενες υπηρεσίες στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας».
Την ίδια στιγμή «οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες έχουν γίνει ξέφραγο αμπέλι για τους εφοπλιστές που αλωνίζουν με τα σαπιοκάραβά τους και τα υπέρογκα ναύλα που καθορίζονται γι' αυτά». Συνολικά επισήμανε ότι «η κατάσταση θα γίνει χειρότερη αύριο αφού τίποτε δεν προβλέπεται από τον προϋπολογισμό για τη βελτίωσή της».
Η διέξοδος από την κρίση δεν είναι θέμα διαχείρισης είτε από το ΠΑΣΟΚ είτε από τη ΝΔ, επισήμανε στη δική του παρέμβαση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «φταίνε τα δύο κόμματα όχι για το ότι έκαναν το "Α" ή το "Β" στον τρόπο διαχείρισης, αλλά γιατί υπηρετούν το κοινωνικοπολιτικό σύστημα του καπιταλισμού που γεννά την οικονομική κρίση».
Στη συνέχεια ανέφερε ότι «σπατάλες έγιναν αλλά δεν είναι η κύρια αιτία της κρίσης ή του δημοσιονομικού προβλήματος», αλλά «η προσήλωση στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλίων, του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου ή ξένου». Επισήμανε πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μιλάνε για ανάπτυξη αλλά «εννοούν ανάπτυξη των επιχειρήσεων, δηλαδή να συνεχίσει και να αυξηθεί η κερδοφορία τους, να μεγαλώσει η καπιταλιστική πίτα».
Οσο για τον φερόμενο ως «δημοσιονομικό χαρακτήρα» της κρίσης, αναρωτήθηκε ρητορικά «πώς συμβαίνει χώρες οι οποίες δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό πρόβλημα, που δεν είχαν δημόσιο χρέος, τώρα να αυξάνεται το χρέος τους; Είναι υπερσυσσώρευση πλούτου που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν, υπερσυσσώρευση των εμπορευμάτων».
Το επιχείρημα που λέει ότι οι νεότερες γενιές πρέπει να πληρώσουν τις σπατάλες των προηγούμενων στηλίτευσε στην ομιλία της η Σοφία Καλαντίδου αναρωτώμενη: «Ποιον ασύδοτο βίο ζήσανε οι πατεράδες και οι παππούδες των εργαζομένων;» Και θύμισε ότι «η γενιά αυτή κάτι μας άφησε, όπως το 8ωρο ή αυτό που λέμε σύνταξη και σήμερα την παίρνει ο άνεμος της ανταγωνιστικότητας».
Συνέχισε λέγοντας ότι «ασύδοτα έζησαν τα παράσιτα της κοινωνίας. Αυτοί που χωρίς να δουλεύουν απομυζούν το μόχθο των εργαζομένων», προσθέτοντας ότι «τα ελλείμματα και τα χρέη οφείλονται στις ενισχύσεις και φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο (...) στις στρατιωτικές δαπάνες για ιμπεριαλιστικούς σκοπούς» και «στο κόστος ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση».
Αναφερόμενη στα κυβερνητικά επιχειρήματα σημείωσε: «Είναι μεγάλο ψέμα ότι η μείωση των ήδη απαράδεκτων μισθών γίνεται για να αντιμετωπιστούν οι απολύσεις, αφού την ίδια στιγμή γίνονται απολύσεις και η ανεργία διαρκώς μεγαλώνει». Οσον αφορά τους ανέργους σημείωσε ότι «δίνετε 2,5 δισ. σε επιχειρηματικούς ομίλους για να φτιάξουν δήθεν θέσεις εργασίας», ή προωθούνται οι λεγόμενες κοινωνικές επιχειρήσεις, δηλαδή «ελάτε φτωχοί να μοιράσετε τη φτώχεια σας».
Ολόκληρη η ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» που κυκλοφορεί αύριο Παρασκευή
Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατά τη χτεσινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό
Eurokinissi |
Η Αλέκα Παπαρήγα στη χτεσινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό |
Η κυβέρνηση, στελέχη της κυβέρνησης, να το πω έτσι, ή αυτοί που μιλάνε περισσότερο ή που χειρίζονται ζητήματα, κατά τη γνώμη μου βρίσκονται σε εξαιρετικά μεγάλη σύγχυση. Και βρίσκονται σε σύγχυση όχι από ανικανότητα, όχι από μετριότητα, δεν μας απασχολεί αυτό, αλλά γιατί συνειδητοποιούν το εξής πράγμα: Ο,τι εργαλεία, φάρμακα, μέσα κι αν χρησιμοποιήσουν για την αντιμετώπιση της κρίσης, δεν πρόκειται να τιθασευτεί.
Και όποιο μείγμα πολιτικής -κι αυτή η κριτική ισχύει και για τα άλλα κόμματα αλλά μιλάμε για την κυβέρνηση, η οποία χειρίζεται το ζήτημα-, όποιο μείγμα πολιτικής και να εφαρμοστεί απ' αυτά που προτείνονται εδώ μέσα στο Κοινοβούλιο ή αποτελούν αντικείμενο προβληματισμού σε όλη την Ευρώπη και παγκόσμια, όποιο μείγμα και να έρθει, ούτε το χρέος θα αντιμετωπιστεί, ούτε τα ελλείμματα, ούτε ανταγωνιστική θα γίνει η Ελλάδα, ούτε θα αποφύγει είτε την ελεγχόμενη, είτε την άναρχη -να το πω έτσι- κι απρόσμενη χρεοκοπία. Ηδη είναι σε πορεία χρεοκοπίας.
Ας πάρουμε ένα παράδειγμα: Αναπτύσσεται μια συζήτηση με μοχλό βεβαίως ένα σημαντικό τμήμα της κυρίαρχης τάξης της χώρας, των βιομηχάνων, λένε και τα άλλα κόμματα για να ξεφύγουν από τη δυσκολία, γιατί δεν μπορούν να μπουν στην αιτία του προβλήματος, ότι πρέπει να γίνει ανάπτυξη, να γίνουν επενδύσεις, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να γίνει ανακατανομή της πίτας... Είναι κι αυτό μία επιλογή διαχείρισης.
Εάν γίνει αυτό, το χρέος θα ανέβει, τα ελλείμματα θα ανέβουν, ο πληθωρισμός θα ανέβει και θα μεταφερθεί η χρονική στιγμή όπου θα γίνει το μεγάλο μπουμ. Απλώς θα μετατεθεί η χρονική στιγμή. Θα κερδίσει κάποιο χρόνο η κυβέρνηση. Δεν έχω χρόνο να το αναλύσω με αυστηρά οικονομικούς όρους. Αν κάνουμε αυτό που σήμερα επιλέγει η κυβέρνηση, ύφεση, ύφεση, ύφεση, δηλαδή δίνει έμφαση σ' αυτό που λέμε δημοσιονομική πολιτική, η κρίση βαθαίνει.
Είχαμε καπιταλιστική ανάπτυξη στην Ελλάδα και δεν έγινε κυρίως με δανεικά, αυτό είναι λάθος. Εγινε από εσωτερική συσσώρευση κεφαλαίων, από ταξική εκμετάλλευση, από τη ληστεία και την εκμετάλλευση του λαού, από τους ίδιους λόγους που σε κάθε χώρα καπιταλιστική διαμορφώνεται συσσώρευση κεφαλαίου. Ακόμα και το σχέδιο Μάρσαλ σας δόθηκε, στην τότε κυβέρνηση, για την ανάπτυξη της βιομηχανίας, δεν πήγε στη βιομηχανία, γιατί για άλλους λόγους οι ΗΠΑ ήθελαν να πάνε σε στρατιωτικούς σκοπούς.
Κι όμως, καπιταλιστική ανάπτυξη είχαμε, και τώρα λέτε να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο και δεν παίρνετε υπόψη -το παίρνετε αλλά δεν το λέτε στον κόσμο-, ότι η Ελλάδα είναι ενσωματωμένη στην ΕΕ, είναι άλλες οι συνθήκες και είναι άλλο πράγμα η κρίση σε μια ξεχωριστή χώρα που δεν είναι ενταγμένη θεσμικά μέσα στο ιμπεριαλιστικό σύστημα -έτσι κι αλλιώς είναι, αλλά δεν είναι θεσμικά, δεν έχει μνημόνια-, κι άλλο πράγμα μια Ελλάδα ενταγμένη μέσα στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Καμία σχέση ούτε με την Ελλάδα της κρίσης του 1929-'31, ούτε με την Ελλάδα της κρίσης την περίοδο του Μεταξά ούτε με την Ελλάδα την περίοδο του Τρικούπη.
Και η Ελλάδα, ακόμα κι όταν βγει από τον κύκλο της κρίσης, θα είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Οχι από όλες, αλλά θα είναι σε κατάσταση πίσω από το ΑΕΠ που είχε πριν αρχίσει η κρίση. Εδώ αν θέλετε να το υπογράψουμε κιόλας... Και μιλάμε κυρίως για ό,τι αφορά την παραγωγική ανάπτυξη.
Παρακολουθούμε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που κάνουν λιγότερη προπαγάνδα και λένε πιο άμεσα τις θέσεις τους. Λένε, να επιδοθούμε σε τομείς όπου η Ελλάδα θα κάνει εξαγωγές. Καλά, Γερμανία είναι η Ελλάδα; Εμείς εδώ εκ μέρους του Κόμματος, σας φέρνουμε επιχειρήματα με βάση και το δικό σας σκεπτικό και όχι από την πλευρά του σοσιαλισμού που τα βλέπουμε εμείς. Και σας λέμε το εξής πράγμα: Αυτό που λέτε στον κόσμο. Πού θα κάνετε επενδύσεις, για να καταλάβουμε; Πού θα αποκτήσετε πλεονέκτημα, θα γίνετε ανταγωνιστικοί, για να κάνετε εξαγωγές;
Μα στην Ελλάδα έχουμε θάλασσα εισαγωγών. Δηλαδή, θα συνεχιστεί η κατάσταση των εισαγωγών, θα συνεχιστεί ακόμα περισσότερο το χτύπημα στη μεταποίηση. Πού θα κάνετε εξαγωγές; Το 1929 - 1931 τα ίδια έλεγε εκείνη την περίοδο και ο Βενιζέλος. Η Ελλάδα τότε έκανε εισαγωγές σε είδη πρώτης ανάγκης και εξαγωγές σε είδη πολυτελείας για άλλες χώρες... Πέστε μου τι εξαγωγές θα κάνουμε; Γιατί, βεβαίως, τότε όταν έκανε εξαγωγές, σε σύκα και σταφίδα, όταν η κρίση του καπιταλισμού είναι παγκόσμια, κάποιες χώρες θα κόψουν τις σταφίδες και τα σύκα. Αλλά εμείς κάνουμε εισαγωγές σε είδη πρώτης ανάγκης.
Και αυτές οι εισαγωγές στα είδη πρώτης ανάγκης δε γίνονται γιατί δεν μπορούμε να τα παράγουμε εμείς, αλλά γιατί η καπιταλιστική Ελλάδα μέσα στην ΕΕ έχει αυτή τη συγκεκριμένη θέση και αυτές τις επιπτώσεις.
Και με την ευκαιρία, επειδή μας λέτε για τις εξαγωγές κεφαλαίων. Εδώ επειδή λέτε επίσης και για τη διαφάνεια, έχουμε τρελαθεί στη διαφάνεια. Διαφάνεια δεν είναι να μας βάζετε στα site τις αποφάσεις των υπουργείων και τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων. Μπορείτε να μας πείτε όλα αυτά τα χρόνια, από το 1992 και μετά, με τη Συνθήκη του Μάαστριχ, οι επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν κάνει εξαγωγές κεφαλαίων πού έχουν τις επιχειρήσεις τους; τι κερδοφορία έχουν, τι έχει κερδίσει ο Ελληνας εργαζόμενος από τις εξαγωγές κεφαλαίων στην Ελλάδα και γενικά τις εξαγωγές; Να δούμε τι ήρθε στην Ελλάδα, πού επανεπενδύθηκε...
Για μας βεβαίως η επένδυση δε σημαίνει και αναδιανομή. Αλλά να μας πείτε και αυτό. Μπορείτε να μας πείτε, λοιπόν, να μας δώσετε έναν κατάλογο, οι μέτοχοι που επενδύουν τι βγάζουν; Οι τράπεζες έχουν αγοράσει τμήματα ξένων τραπεζών. Η Εθνική και άλλες. Μπορείτε να μου πείτε τι κέρδη, κινήθηκαν τα κεφάλαια αυτά που υποτίθεται ότι ήταν κερδοφόρα; Τα φέρανε στην Ελλάδα και τι έγινε; Για να αποτιμήσουμε, υπάρχει ή δεν υπάρχει ρευστότητα στην Ελλάδα; Και όταν γίνονται επενδύσεις, γίνεται και αναδιανομή; Ποιος κερδίζει από τις επενδύσεις; Για να δεχθούμε το εξωστρεφές παραγωγικό αποτέλεσμα, να το δεχτούμε κι εμείς, να μας πείτε. Για πείτε μας...
Τώρα κοιτάξτε, επιμήκυνση χρέους να κάνετε. Κι αυτό πρέπει να το ξέρουν οι εργαζόμενοι. Δώδεκα δόσεις θα έχουμε; Δώδεκα μνημόνια. Αλλωστε αυτό το ομολόγησε και ο κ. Παπακωνσταντίνου. Είκοσι δόσεις θα έχουμε; Είκοσι μνημόνια. Τριάντα δόσεις θα έχουμε; Τριάντα μνημόνια, σε βάρος των εργαζομένων. Θα πάμε για κούρεμα, θα πάμε για αναδιαπραγμάτευση; Ναι. Κι εδώ είναι το πρόβλημα. Αυτή είναι η αγωνία σας και η σύγχυσή σας πώς θα χειριστείτε την καταστροφή, ενός μέρους του κεφαλαίου που πρέπει να γίνει στην Ελλάδα, υποτίμηση χρήματος και καταστροφή κι ενός μέρους μηχανημάτων, εμπορευμάτων κλπ., γιατί το κεφάλαιο δεν είναι μόνο χρηματικό.
Κι εδώ έχετε δυσκολία. Αντικειμενικά υπάρχει δυσκολία για σας. Ούτε το ευρω-ομόλογο σώζει. Ακούμε μάλιστα ότι ήταν ριζοσπαστική η πρόταση, «σοσιαλιστική» και «αριστερή», η πρόταση για το ευρω-ομόλογο. Καταρχήν το ευρω-ομόλογο θα πάει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράσει μια σειρά κρατικά, ας πούμε, ελληνικά ομόλογα, θα τα υπερτιμήσει, πρόβλεψη θα κάνει. Και με την υποτίμηση τι θα γίνει; Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο; 'Η θα καταστραφεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - δεν κλαίμε βεβαίως γι' αυτό - ή οι ελληνικές τράπεζες...
Αλλη αξία θα έχει το ομόλογο της Γερμανίας και άλλη της Ελλάδας. Γιατί με το ίδιο νόμισμα δεν εξασφαλίζεται ισομετρία. Το νόμισμα δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε ισόμετρη ανάπτυξη, ούτε ισότιμη αντιμετώπιση των συνεπειών. Επομένως, εμείς προβλέπουμε ότι βεβαίως η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, έχει ήδη ξεκινήσει η χρεοκοπία, δεν είναι κάτι που θα 'ρθει, που είναι κάτι άγνωστο. Αυτό που δεν έχει λυθεί, είναι το ποσοστό και πόσο κεφάλαιο θα καταστραφεί -γιατί θα καταστραφεί ένα μέρος του κεφαλαίου, είναι υπερτιμημένο- και ποιοι θα πληρώσουν τη ζημιά.
Και τώρα πέφτουν στο τραπέζι λύσεις. Να βγούμε από την ευρωζώνη να επιστρέψουμε στη δραχμή. Κοιτάξτε να δείτε. Να κρατικοποιήσουμε κάποιες τράπεζες, να εκδημοκρατιστεί η ΕΚΤ και κάτι τέτοια. Τεχνοκρατικά μπορεί να υπάρχουν κάποιες λύσεις. Και εγώ σας λέω ότι η καλύτερη λύση είναι να πεις «δεν πληρώνω το χρέος»... Αυτό είναι το σωστό. Δεν το αναγνωρίζω, όπως λέμε εμείς. Δεν πληρώνω ευρώ. Αυτό εξαρτάται από το αν θα το πει μια κυβέρνηση αστική, όπως λέμε εμείς, μια κυβέρνηση η οποία δρα υπέρ του καπιταλιστικού συστήματος ή θα το πει μια κυβέρνηση εργατική, λαϊκή που θα έχει στα χέρια της με τη μορφή της κοινωνικοποίησης και της συνεταιριστικοποίησης τον πλούτο που έχει η χώρα.
Η Ελλάδα είναι σε πορεία χρεοκοπίας, τώρα αυτό που λέμε το μπουμ, να το πω έτσι, αν θα γίνει ελεγχόμενη, εδώ πρέπει να εξετάσει κανείς και όλη την πορεία της Ευρώπης και πόσες χώρες είναι σε κρίση, και πόσες χώρες θα περάσουν σε ελεγχόμενη χρεοκοπία. Δεν μπορούμε να πούμε αν θα είναι σε ένα χρόνο σε δύο ή σε τρία ή σε πέντε. Αλλά αυτή είναι η τάση.
Και γι αυτό εμείς, σαν Κόμμα, χωρίς να παραιτούμαστε από τον καθημερινό αγώνα, την προσπάθεια να απαλυνθεί ο πόνος των εργαζομένων -από την προσπάθεια να υπάρχουν κατακτήσεις, τοπικές, περιφερειακές, κλαδικές κλπ.- θεωρούμε ότι αντικειμενικά σήμερα το ζήτημα της εξουσίας, της πάλης για την ανατροπή της εξουσίας πρέπει να μπει σε ημερήσια διάταξη για να δημιουργηθούν και υποκειμενικά οι προϋποθέσεις.
Πλούσια σε αντικυβερνητικές κορόνες ήταν η παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όμως, στο «διά ταύτα» κατέθεσε προτάσεις για την αθώωση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των συμφερόντων του κεφαλαίου που εκπροσωπεί, αποδεχόμενος ότι αιτία για την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα είναι το δημόσιο χρέος. Για τη διαχείρισή του μάλιστα, ζήτησε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής!
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «ρεαλιστικές και βιώσιμες προτάσεις διεξόδου από την κρίση», ζητώντας «επιτροπή διακομματική, που θα ανοίξει τους φακέλους των χρεών και των δανείων» και «θα εξετάσει ποιο μέρος του χρέους είναι νόμιμο, ποιο επαχθές, πού έγιναν παρανομίες ή υπερβάσεις που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σε μια διαπραγμάτευση», ζητώντας από την κυβέρνηση διεκδίκηση για «ένα σύστημα ευρωπαϊκής εγγύησης των καταθέσεων, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα».
Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για απόρριψη των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ «για απευθείας δανεισμό από την ΕΚΤ και για ευρωομόλογο», ενώ σήμερα «έρχεστε να μας πείτε πόσο θιασώτης είστε του ευρωομολόγου, χωρίς βέβαια να εξηγείτε τι ακριβώς εννοείτε». Επίσης ζήτησε «δίκαιη ρύθμιση του χρέους, με διαγραφή μέρους, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και κυρίως με βιώσιμο επιτόκιο αποπληρωμής».
Κατηγόρησε επίσης την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος για παράκαμψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ (!) λέγοντας πως «δεν λογοδοτείτε ούτε καν στη Κοινοβουλευτική σας Ομάδα, για να μην πω στο Κοινοβούλιο που το έχετε γραμμένο στα παλαιότερα των υποδημάτων σας». Τέλος, άσκησε κριτική για καθυστέρηση της απορρόφησης των κοινοτικών προγραμμάτων για την ανεργία, λέγοντας πως υφίσταται «μόλις 6,2% η απορρόφηση κονδυλίων από την Ελλάδα για την ανεργία και την απασχόληση».
Εκκληση στην κυβέρνηση για μέτρα καταστολής της δράσης του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, απεύθυνε από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης ως προϋπόθεση για τη δημιουργία επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, ενώ τάχθηκε συνολικά υπέρ της πλήρους ασυδοσίας του κεφαλαίου.
Αναφερόμενος - χωρίς να ονοματίσει - στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην αλυσίδα ξενοδοχείων «Ακουις ΧΟΤΕΛ», είπε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία αποτελεί επένδυση αραβικών κεφαλαίων και ότι ο επιχειρηματίας προκειμένου να σώσει θέσεις εργασίας θέλησε να κάνει 10 απολύσεις. Ομως «πήγε το σωματείο που ελέγχεται από συγκεκριμένο χώρο» και «κατέλαβε την επιχείρηση στην Κέρκυρα και στην Αθήνα», υποστηρίζοντας ότι «αυτός δεν θα ξανάρθει να κάνει επένδυση στην Ελλάδα» και «θα το πει και σε άλλους 50 που επίσης δεν θα έλθουν γιατί φοβάστε να αναμετρηθείτε στο συγκεκριμένο θέμα»!
Παράλληλα, απαίτησε τον περιορισμό των εξουσιών του Συμβουλίου της Επικρατείας λέγοντας πως είναι «ανεξέλεγκτο» και «για έναν θάμνο φύγανε οι άλλοι για τον Αστακό. Μια ένσταση, πέντε χρόνια η επένδυση πίσω». Τέλος, όσον αφορά την πολιτική της ΕΕ και του ΔΝΤ, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από τον δανεισμό».
Υπέρ της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών και άλλων ανατροπών που προωθεί η κυβέρνηση τάχθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ
«Πακέτο» μέτρων ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και νέες φοροαπαλλαγές, ζήτησε με την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς. Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι η ΝΔ θα στηρίξει όλες τις κυβερνητικές επιλογές και μέτρα όπως οι περικοπές και οι ενισχύσεις προς τους επιχειρηματίες.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι «είναι εφικτή η έξοδος από την κρίση (...) με ανάκαμψη και ανάπτυξη» και απαίτησε μέτρα ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου, υποστηρίζοντας ότι «η βασική επιβάρυνση της ανταγωνιστικότητας προέρχεται από το μη μισθολογικό εργασιακό κόστος. Οχι από τους μισθούς, αλλά από τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές. Που φτάνουν αθροιστικά - για εργοδότες και εργαζόμενους - στο 45% του ονομαστικού μισθού».
Μάλιστα, ήταν ξεκάθαρος στο ότι θα στηρίξει τέτοιου είδους κυβερνητικές αποφάσεις, λέγοντας πως «ξέρουμε ότι η αρμόδια υπουργός δήλωσε προχθές πως προτίθεται να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει κιόλας. Είναι θετικό ότι μας άκουσε». Επίσης, ανέφερε ότι «με τις περικοπές, δεν είμαστε αντίθετοι. Αλλά θέλουμε περικοπές "στοχευμένες", να χτυπούν πραγματικά τη σπατάλη», καθώς και ότι «μεμονωμένες διαρθρωτικές αλλαγές τις ψηφίζουμε, γιατί είναι μέρος του δικού μας προγράμματος».
Παράλληλα απαίτησε τη «μείωση των φορολογικών συντελεστών, ώστε να ανασάνει η οικονομία, να σωθούν επιχειρήσεις που πάνε για κλείσιμο και να σταματήσει να αυξάνεται η ανεργία». Συνολικά τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης των φοροαπαλλαγών, αφού διαφορετικά «τιμωρείτε το "επιχειρείν"! Είναι σαν να λέτε ότι οι επιχειρήσεις οφείλουν να επενδύουν, όχι να εισπράττουν κέρδη».
Παρουσιάζοντας το ξοφλημένο «μείγμα πολιτικής» της ΝΔ, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ιρλανδίας, εξαίροντας την απόφασή της «όταν αναγκάστηκε να μπει στο Μηχανισμό, αρνήθηκε να αυξήσει τον εξαιρετικά προνομιακό φορολογικό συντελεστή της, μόλις 12,5%, για τις ξένες επενδύσεις. Πιέστηκε, αλλά αρνήθηκε». Επίθεση έκανε και στο μαθητικό κίνημα, λέγοντας ότι «τα σχολεία μας πάνε χρόνια τώρα που δεν παιδαγωγούν αυριανούς πολίτες, αλλά "ασκούν" τα παιδιά σε καταλήψεις και μπερδεύουν τα μυαλά τους».
Τα βάρβαρα μέτρα πλήττουν τους εύρωστους (!) ισχυρίστηκε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός
Eurokinissi |
Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή |
Ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να αποκαλέσει την αντεργατική επίθεση ενάντια σε εργαζόμενους και συνταξιούχους «δίκαιες κοινωνικές παρεμβάσεις που καταργούν προνόμια», φθάνοντας στο σημείο να υποστηρίξει ότι «περικόπηκαν κυρίως από τους εύρωστους μισθοί και συντάξεις»! Ανέφερε, παράλληλα, ότι οι αναπτυγμένες χώρες «πιεζόμαστε» για τη μείωση του εργασιακού κόστους, επειδή σε άλλες χώρες δεν υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα, αναφέροντας ότι «η ανταγωνιστικότητα πρέπει να αποκτηθεί με την επένδυση στην ποιότητα». Ειδικά για τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο που οδηγεί σε συντάξεις πείνας, υποστήριξε ότι «εξασφαλίζει την βιωσιμότητα των Ταμείων για τις επόμενες γενιές».
Επανέλαβε τα περί αναγκαιότητας των εφαρμοζόμενων πολιτικών, προκειμένου «να σώσουμε την οικονομία μας από τη χρεοκοπία» και «να σταθεροποιήσουμε την οικονομία της Ελλάδας». Γι' αυτό - σημείωσε - «να γίνουν όλες οι αναγκαίες μεγάλες αλλαγές, ώστε να εξασφαλίσουμε για τον Ελληνα μια οικονομία βιώσιμη και ανταγωνιστική», που «δεν θα χρειάζεται μνημόνια και επιτηρήσεις», κάτι που αποτελεί «στοίχημα για το έθνος, τον ελληνισμό και τις νέες γενιές».
Ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε για μια ακόμη φορά συναίνεση στις πολιτικές επιλογές υπέρ του κεφαλαίου, λέγοντας ότι «ζητούμε να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους μπροστά στην πρόκληση της ιστορίας» και «να αποδείξουμε στους πολίτες ότι πέρα από τη μικροκομματική διαχείριση υπάρχει και πολιτική ευθύνη».
Υποστήριξε προκλητικά ότι «η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει δείξει απίστευτη ωριμότητα», δηλώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ τάσσεται εναντίον των «παραγόντων του κατεστημένου». Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί, λέγοντας ότι «δηλώνω πιο αποφασισμένος από ποτέ να αλλάξω την Ελλάδα. Δεν θα χρεοκοπήσουμε, το 2012 θα μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης και το 2013 θα βγούμε από το μνημόνιο». Υποστήριξε, επίσης, ότι «η κρίση βρήκε την Ελλάδα σε κατάσταση κατάρρευσης», χαρακτηρίζοντας «διαβρωτική και άδικη» τη «συζήτηση για τη χρεοκοπία της χώρας».
Θέλοντας να αυτοπροβληθεί ως καταλυτική δύναμη στην καπιταλιστική ΕΕ, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι «φέραμε τα πάνω κάτω στην Ευρώπη και στήσαμε εκ του μηδενός το μηχανισμό στήριξης», ενώ έγιναν «προσεκτικές διαπραγματεύσεις για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους» για την οποία όμως «πρέπει να μείνουμε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας», δηλαδή στις πολιτικές υπέρ του κεφαλαίου.