Σάββατο 21 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

MEGA-συγγνώμες

Ποιος να το 'λεγε. Το κανάλι των εργολάβων - προμηθευτών αναγκάστηκε να υποχωρήσει στη δικαστική διαμάχη του με την Οικολογική Κίνηση Δράμας και Σερρών. Αυτοί που ανεβάζουν, στηρίζουν και διατηρούν κυβερνήσεις τα βρίσκουν σκούρα από μια ομάδα πολιτών που δεν έμαθαν να εξαγοράζονται και να διεκδικούν μέχρι τέλους το δίκιο τους. Η ιστορία γνωστή. Καλοκαίρι του 1999, το MEGA κάνει πρώτη είδηση τους λύκους που «άφησαν» οικολόγοι και κατασπάραξαν πρόβατα στις Σέρρες. Οι οικολόγοι καταθέτουν μήνυση και το κανάλι καταδικάζεται στις 5/11/2004 για συκοφαντική δυσφήμιση (είδατε ταχύτητα η Δικαιοσύνη;). Γίνεται έφεση, αλλά λίγο πριν από την εκδίκαση οι μέχρι τότε αδιάλλακτοι δικηγόροι του καναλιού ζητούν «συμβιβασμό», υποσχόμενοι εκπομπή για τη δράση των οργανώσεων, πληρωμή των δικαστικών εξόδων και ζητώντας συγγνώμη! Συμπεριφορές άγνωστες από τους κατασκευαστές των ειδήσεων (φυσικά, ο χαρακτηρισμός δεν αφορά μόνο αυτό το κανάλι, αλλά το σύνολό τους) που ίσως δείχνει ότι τα τηλεοπτικά δίκτυα δεν είναι τόσο πανίσχυρα, τουλάχιστον όχι όσο νομίζουμε κι ότι μπορούν να επέλθουν ρωγμές.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

Συγγνώμη Ι

Διαβάζουμε από το κείμενο των δικηγόρων του καναλιού «...με τις ειδικές εκπομπές του καναλιού δεν υπήρχε καμία πρόθεση να μειωθεί η κοινώς γνωστή προσφορά των Οικολογικών Κινήσεων Σερρών και Δράμας και πολύ περισσότερο να προσβάλλουμε την υπόληψη των εγκαλούμενων μελών αυτών...»

Συγγνώμη ΙΙ

Κι ακόμα «...οι εκπομπές αυτές δημιουργήθηκαν από καλόπιστο (χα-χα-χα) δημοσιογραφικό (σ.σ. άντε για βραβείο παιδιά) ενδιαφέρον. Εάν από την παρουσίαση της είδησης(;)προκλήθηκαν δυσμενείς εντυπώσεις ...δεν ήταν στις προθέσεις μας...». Είπατε τίποτα;

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
Καλημέρα κυρά-Γη, τ. 112

Με μικρή καθυστέρηση κυκλοφόρησε η πολύ καλή πράσινη εφημερίδα της Δράμας από την ομώνυμη οικολογική κίνηση. Με πλούσια, επίκαιρη και ενδιαφέρουσα, όπως πάντα, αρθρογραφία (πολλά στοιχεία χρησιμοποιήσαμε στο κεντρικό μας θέμα). Στο παρόν τεύχος μπορείτε να διαβάσετε για τον αμίαντο, το ξεχασμένο τσουνάμι και τις συνέπειές του, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τις ενεργειακές κυβερνητικές αθετήσεις, το παιδί και τον κυβερνοχώρο και πολλά νέα από τη δράση της οργάνωσης.

Ανυπεράσπιστοι καταναλωτές

Γρηγοριάδης Κώστας

Εδώ και χρόνια, ένας από τους προσφιλείς τίτλους των εφημερίδων που σχετίζεται με τα διατροφικά ζητήματα, ως προς την ποιότητα των προϊόντων που καταναλώνουμε, ήταν «Αν ξέρουμε τι τρώμε» που είχε πρωτοχρησιμοποιήσει, από τη δεκαετία του ογδόντα, ο μακαρίτης δημοσιογράφος Κ. Μπαζαίος. Από τότε πέρασε πολύς καιρός και η κατάσταση όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί, αλλά αντίθετα έχει επιδεινωθεί. Κοτόπουλα με διοξίνες, τρελές αγελάδες, δηλητηριασμένα οπωρολαχανικά και πρόσφατα τα μεταλλαγμένα ήρθαν να προστεθούν στα γεύματά μας, καθιστώντας τα μικρές ωρολογιακές βόμβες στον οργανισμό μας με ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία μας.

Αντικολλητικές ουσίες και χημικά τοξικά

Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί άλλη μια παράμετρος εξίσου επικίνδυνη για την υγεία μας. Αναφερόμαστε στα μαγειρικά σκεύη, τα οποία χρησιμοποιούμε ευρέως. Τα αντικολλητικά τηγάνια που έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν υψηλές θερμοκρασίες σε μικρό χρόνο, άρα γρήγορο μαγείρεμα, και ταυτόχρονα λιγότερη διαδικασία στο πλύσιμό τους. Τα συγκεκριμένα σκεύη έχουν αντικολλητική επίστρωση από τεφλόν. Ενα πλαστικό που ανακαλύφθηκε από την εταιρία Dupont στις HΠΑ, τη δεκαετία του τριάντα, αλλά η ευρεία χρήση του ξεκινά στα μέσα της δεκαετίας του πενήντα από την εταιρεία Τεφάλ στη Γαλλία. Η ετήσια παραγωγή του σήμερα υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια σκεύη. Επιστημονικές έρευνες που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι κάθε φορά που χρησιμοποιούνται τα σκεύη αυτά απελευθερώνονται 15 τοξικές χημικές ουσίες, εξαιτίας της θερμικής αποσύνθεσης του τεφλόν.

Από τα χημικά όπλα στα ...τηγάνια μας

Αέρια και μικροσωματίδια ορισμένα από τα οποία ανιχνεύονται πλέον στο αίμα πολύ μεγάλων ποσοστών των μικρών παιδιών στις χώρες που χρησιμοποιούνται τα σκεύη αυτά. Και φυσικά αναφερόμαστε στις αναπτυγμένες χώρες. Στις ΗΠΑ λ.χ. γίνεται λόγος για ποσοστά που ξεπερνούν το 90%! Η πλέον γνωστή τοξική ουσία που βρίσκεται στο πιάτο μας από τη διαδικασία αυτή έχει την επωνυμία C8. Ερευνες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι το κοκτέιλ των χημικών που απελευθερώνεται μπορεί να προξενήσει μεταλλάξεις στο πάγκρεας, στο συκώτι και τους μαστούς. Αλλά και αναπτυξιακές ανωμαλίες στα έμβρυα. Επιστήμονες της οργάνωσης EWG, των ΗΠΑ, πραγματοποιώντας δοκιμές στα αντικολλητικά σκεύη κατέγραψαν ότι στη διάρκεια πέντε λεπτών αναπτύσσεται θερμοκρασία 380 βαθμών Κελσίου και εκλύονται οι προαναφερόμενες χημικές ουσίες. Μια από αυτές, το τετραφθοροαιθυλένιο έχει καταχωρηθεί εδώ και χρόνια στις καρκινογόνες ουσίες. Αλλες τρεις (φθοριούχο καρνοβύλιο, περφθοροϊσοβουτένιο, μονοφθοροακετικό οξύ) είχαν χρησιμοποιηθεί παλιότερα στην κατασκευή χημικών όπλων. Για την τρίτη χημική ουσία, όπως επισημαίνεται, μπορεί μια ποσότητα ενός κουταλιού να προξενήσει το θάνατο 100 ατόμων. Κι όλα αυτά στο πιάτο μας, στο βωμό του γρηγορότερου μαγειρέματος και των καθαρότερων σκευών!

«Επιστημονικές αβεβαιότητες και επιχειρηματικές δράσεις

Στο εργοστάσιο Dupont που προαναφέραμε καταγράφηκαν συμπτώματα σε εργαζόμενους όπως: γενική αδιαθεσία, σφίξιμο στο στήθος, αναπνευστικά προβλήματα, πονοκέφαλος, βήχας και υψηλός πυρετός, τα οποία ενώ στην αρχή έγινε προσπάθεια να αποδοθούν σε γρίπη. Στην πραγματικότητα προέρχονταν από τις εκλύσεις των χημικών τοξικών και έχουν πάρει την ονομασία «πυρετός των πολυμερών». Μάλιστα, δύο στις εφτά εγκύους γέννησαν παιδιά με διάφορες ανωμαλίες. Η εν λόγω εταιρία πλήρωσε πριν από ένα χρόνο πρόστιμο 300 εκατομμυρίων δολαρίων, επειδή διέρρευσε C8 σε πόσιμο νερό, προκαλώντας διάφορες ασθένειες στους κατοίκους της γύρω περιοχής. Κι ενώ πλήθος ερευνών πλέον αναφέρονται στην επικινδυνότητα του τεφλόν η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έκρινε ότι οι επιπτώσεις από την έκλυση των χημικών τοξικών είναι ασήμαντες και δεν επιφέρουν την παραμικρή επίπτωση στην υγεία των πολιτών. Αρα, δεν υπάρχει λόγος για τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου. Βέβαια, η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας της ίδιας χώρας έκανε λόγο για «επιστημονικές αβεβαιότητες» ως προς την τοξικότητα του C8 και απείλησε την εταιρία με πρόστιμο, επειδή δεν κοινοποίησε τις μελέτες της που εντόπιζε την ουσία αυτή στο αίμα των εργαζομένων της...

Η Ευρώπη (ξανα)κλείνει τα μάτια

Αλλά εκτός της Αμερική υπάρχει και η Ευρώπη. Η Επιτροπή Περιβάλλοντος στην Οδηγία για τον έλεγχο των χημικών εξαίρεσε τη συγκεκριμένη ουσία όπως και όλες όσες είχαν παρασκευαστεί πριν από το 1981. Ετσι, οι καταναλωτές παραμένουν πειραματόζωα στο έλεος των πολυεθνικών και θύματα της διαφήμισης που εγγυάται αστραφτερά σκεύη, γρήγορο μαγείρεμα και κοινωνική υπεροχή στους χρήστες των προϊόντων αυτών, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους αναχρονιστές. Αν και κανείς δε μας εγγυάται τι κρύβουν και τα υπόλοιπα σκεύη. Ομορφος κόσμος στ' αλήθεια...

Πηγές:

Ρ. Παππά, Καλημέρα κυρά-Γη, τ. 112

Tyler G. & Miller J.: Living in the environment: Principles, Connections and Solutions, 1997.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ