Τετάρτη 17 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Φτάσαμε... » με τραγούδια

«Κάποτε θα δεις θα έρθει η ώρα/ μου είπες θα έρθει κι η στιγμή/ που όλοι θα φωνάξουμε "Τώρα!"/ "Τον κόσμο θέλουμε ξανά"/ "δικό μας ξανά" με μια κραυγή»... Ο Γιώργος Δημητριάδης, δυόμισι χρόνια μετά το «Σαν να μην πέρασε μια μέρα», επανέρχεται δυναμικά στη δισκογραφία με τη νέα του δουλιά «Ξύπνα! Φτάσαμε...». Ενα δίσκο - κατάθεση ψυχής, που αγγίζει μελωδικά και στιχουργικά φωτεινές μα και γκρίζες πλευρές της ζωής μας, όπως ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία. Τραγούδια που μιλούν για «τον κόσμο που θέλουμε ξανά», για τις «πόρτες κλειστές» και την «άδεια μέρα», που προσκαλούν σε ένα «παιχνίδι με το χρόνο», σ' ένα «ταξίδι» στο «Μαγικό χαλί» παρέα με «Τ' αεράκι του Μάη».

Το μεράκι και η αγάπη του Γ. Δημητριάδη για τη μουσική, που στο παρελθόν μας έχουν προσφέρει ξεχωριστές στιγμές, είναι οι κινητήριες δυνάμεις και του καινούριου δίσκου του. Ενός άλμπουμ, με ποικίλα μουσικά ακούσματα, καθώς σε αυτό συνυπάρχουν ρυθμικά ροκ κομμάτια και μπαλάντες, και με την καθοριστική συμβολή των «Μικρών Ηρώων». Στο δίσκο υπάρχουν και τρία τραγούδια σε στίχους των Αρη Δαβαράκη και Σταμάτη Πανταζόπουλου, ενώ σε κάποια κομμάτια συνυπάρχουν οι Κώστας Λειβαδάς και Μανώλης Φάμελλος.

Το Σάββατο και την Παρασκευή, ο Γ. Δημητριάδης θα παρουσιάσει τα καινούρια τραγούδια του στο «Χάουζ οφ αρτ» (Σαχτούρη 4, Ψυρρή).

Μελωδικές συναντήσεις
  • Αφιερωμένη στον Γιώργο Σεφέρη είναι η εκδήλωση, που διοργανώνει η «Ελληνογερμανική Αγωγή», σήμερα (7.30 μ.μ.), στην Παλλήνη. Θα μιλήσει ο κριτικός λογοτεχνίας Δ. Δασκαλόπουλος, ενώ η Χορωδία του Γυμνασίου θα παρουσιάσει το έργο «Ασμα Ασμάτων», σε μουσική Τερψιχόρης Παπαστεφάνου, υπό τη διεύθυνση του Μιχ. Γληνιαδάκη. Θα τραγουδήσουν, επίσης, ο Γιάννης Θωμόπουλος και η Ευτυχία Μισύρη. Στον ίδιο χώρο, ο ζωγράφος Σωτήρης Σόρογκας θα εκθέσει έργα του, που έχουν συγγένειες ή αφετηρίες τη Σεφερική ποίηση.
  • Ενα ρεσιτάλ αυτοσχεδιασμού, με μοναδικό όργανο τη φωνή θα δώσει η Χαρά Αργυροπούλου, αύριο (10.30 μ.μ.), στο Μικρό Μουσικό Θέατρο (Βεΐκου 33, Κουκάκι). Στον ίδιο χώρο, την Παρασκευή και το Σάββατο, το «Κώστας Μαγγίνας Τρίο» προσεγγίζει παραδοσιακές τζαζ φόρμες μέσα από σύγχρονες ερμηνευτικές σκοπιές.
  • Την «Ενάτη Συμφωνία» του Γκούσταβ Μάλερ, το τελευταίο ολοκληρωμένο συμφωνικό έργο του μεγάλου Αυστριακού συνθέτη, θα παρουσιάσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στη συναυλία που θα δώσει, την Παρασκευή (8.30 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής, με μαέστρο τον διαπρεπή Πολωνό αρχιμουσικό Γιάτσεκ Κάσπζικ.
  • Τραγούδια που έχει μελοποιήσει ο Γιάννης Σπυρόπουλος - Μπαχ από την ανέκδοτη ποιητική συλλογή του Γιώργου Σκούρτη «Τα νυχτερινά των πόλεων» ερμηνεύει την Παρασκευή (11 μ.μ.), στις «Φωνές» (Αρτεμώνος 9, Ν. Κόσμος). Στο πιάνο, η Λίλα Σούση. Θα παρουσιάσει, επίσης, αποσπάσματα από τα «Λόγια του Κεραμικού», «Various» και κινηματογραφική μουσική του.
  • Την ετήσια μεγάλη συναυλία του στο Παλλάς (Βουκουρεστίου 1) διοργανώνει ο Σύλλογος Φαρακλάδων «Η Εύγερος» Κεφαλονιάς, αύριο (8.30 μ.μ.). Η Μεικτή Χορωδία και Μαντολινάτα του συλλόγου θα παρουσιάσει έργα Ελλήνων συνθετών, από το 1930 μέχρι σήμερα, υπό τη διεύθυνση του Παναγιώτη Μπαρμπάτη.
  • Εργα των Γ. Κωνσταντινίδη, Α. Ξένου, Γ. Μηνά κ.ά. θα παρουσιάσει το Κουιντέτο πνευστών «ΤΑL», τη Δευτέρα (8.30 μ.μ.), στο «Ατενέουμ» (Αδριανού 3, Θησείο).
«Ηλέκτρα» στη Ν. Υόρκη

Στο «Κάρνεγκι Χολ» της Ν. Υόρκης θα παρουσιαστεί στις 11 Ιουνίου η όπερα του Μίκη Θεοδωράκη «Ηλέκτρα», με τη Συμφωνική Ορχήστρα και χορωδίες της Ν. Υόρκης και τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων σολίστ. Η παγκόσμια πρεμιέρα της «Ηλέκτρας» έγινε το 1995 στο Λουξεμβούργο, ενώ το λυρικό έργο στη συνέχεια παρουσιάστηκε, επανειλημμένως, στην Πολωνία, μαγνητοσκοπήθηκε και μεταδόθηκε από το «Canal +».

Το 1996 η «Ηλέκτρα» παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο και το 1998 στο Μέγαρο Μουσικής. Η ηχογράφηση του έργου, υπό τη διεύθυνση του Μ. Θεοδωράκη, έγινε στην Πετρούπολη, το 1998. Το CD θα κυκλοφορήσει στις αρχές Ιουνίου, ενώ στη συνέχεια θα κυκλοφορήσουν και τα CD των έργων «Μήδεια» και «Αντιγόνη» του συνθέτη. Στη χώρα μας ήρθε ο αρχιμουσικός Π. Τιμπόρις για να διευθύνει σε δοκιμές την ορχήστρα «Εναρμόνια», προκειμένου να προετοιμαστούν οι σολίστ για την παράσταση της Ν. Υόρκης, την οποία θα παρακολουθήσει και ο συνθέτης.

Ο καταστροφικός σεισμός του Σεπτέμβρη, μεταξύ άλλων, λάβωσε και το Λαϊκό Σχολείο Παραδοσιακής Μουσικής του Αριστείδη Μόσχου, με αποτέλεσμα την επτάμηνη διακοπή των μαθημάτων. Τώρα, που το κτίριο έχει πλέον ανακαινιστεί, το σχολείο ξεκινά και πάλι τη λειτουργία του. Σήμερα, στις 8μμ, στο Λαϊκό Σχολείο (Β. Ηρακλείου 4, απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο) θα τελεστεί ο αγιασμός και θ' ακολουθήσει μουσική εκδήλωση από μαθητές και δασκάλους του. Είσοδος ελεύθερη.

Μιούζικαλ στη Λυρική

Στη μαγεία του μιούζικαλ προσκαλεί η Εθνική Λυρική Σκηνή, που από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή παρουσιάζει το μιούζικαλ «Ακολούθησε εκείνον που ακολουθεί ένα όνειρο». Πρόκειται για συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το ΚΘΒΕ και το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, που το προηγούμενο Σαββατοκύριακο παρουσιάστηκε στη Βέροια. Η παράσταση στηρίζεται σε μια σύνθεση τραγουδιών και μουσικής από 23 μιούζικαλ και κινηματογραφικές ταινίες. Το σενάριο που βασίζεται σε αυτό το υλικό αποτελεί μια περιπλάνηση στον κόσμο του θεάματος. Στη συμπαραγωγή συμμετέχουν: 16μελής ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Νιάρχου, που ενορχήστρωσε όλα τα κομμάτια, η Μεικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης, σε διεύθυνση της Μαίρης Κωνσταντινίδου, η Παιδική Χορωδία Δημοτικής Επιχείρησης Βέροιας, σε διεύθυνση της Ελένης Αναγνώστου, δεκαμελής ομάδα του Μπαλέτου της ΕΛΣ και 14 σολίστ. Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Καραχισαρίδη, τα σκηνικά - κοστούμια της Σοφίας Παντουβάκη και οι χορογραφίες της Ρωξάνης Παπανικόλα. Τραγουδούν: Σταμάτης Μπερής, Παύλος Μαρόπουλος, Ελένη Σταμίδου, Σοφία Καπετανάκη, Ελένη Αναγνώστου, Τάσος Αποστόλου, Κλαούντια Ντέλμερ, Αλεξάνδρα Πασχάλη κ. ά.

Η μαγεία ενός μεγάλου δημιουργού

Ορχήστρα των Χρωμάτων
Ορχήστρα των Χρωμάτων
Ενα παλιό της όνειρο και συνάμα ένα τολμηρό εγχείρημα πραγματοποιεί η Ορχήστρα των Χρωμάτων, καθώς στις 24 του Μάη (8.30μμ), θα ερμηνεύσει, σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση, την αριστουργηματική «Τουρανγκαλίλα Συμφωνία» του Ολιβιέ Μεσσιάν, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη. Είναι η πρώτη φορά που ελληνική ορχήστρα παρουσιάζει αυτό το ανατρεπτικό, κολοσσιαίο έργο, για συμφωνική ορχήστρα και δύο σολίστ (πιάνο: Roger Muraro και κύματα Μαρτενό: Jeanne Loriod). Το έργο αποτελείται από δέκα μέρη και παρά τη μεγάλη του διάρκεια (1 ώρα και 25 λεπτά) εκτελείται χωρίς διάλειμμα. Είναι εμπνευσμένο από τον ερωτικό μύθο του Τριστάνου και της Ιζόλδης, χωρίς όμως αφηγηματική πρόθεση. Σκοπός του συνθέτη είναι η σύνδεση των εννοιών του έρωτα και του θανάτου με τις έννοιες της αιωνιότητας, της κοσμικής υπερβατικότητας και του θείου.

Στην παρουσίαση του έργου και στον κορυφαίο συνθέτη αναφέρθηκαν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο μορφωτικός ακόλουθος της Γαλλικής Πρεσβείας Ντ. Ταλπέν, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας Γιώργος Κουρουπός (υπήρξε μαθητής του Μεσσιάν), ο διευθυντής της Ορχήστρας Μίλτος Λογιάδης και η μουσικολόγος Αλέκα Συμεωνίδου.

Ο Ολιβιέ Μεσσιάν υπήρξε χωρίς αμφιβολία η σημαντικότερη μουσική μορφή της Γαλλίας του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, όχι μόνο ως συνθέτης, αλλά και ως οργανίστας και παιδαγωγός. Πρόκειται για μια μοναδική περίπτωση τολμηρού νεωτεριστή, που ξεφεύγοντας από τη γενική μόδα της εποχής, τον σειραϊσμό, κατάφερε να δημιουργήσει έναν εντελώς προσωπικό, αυστηρά συγκροτημένο, μουσικό κώδικα. Βάση της μουσικής του γλώσσας αποτέλεσαν το Γρηγοριανό μέλος, η αρχαία Ινδική ρυθμική, αλλά και οι προσωπικές του εντατικές μελέτες των τραγουδιών των πουλιών. Η πρεμιέρα της «Τουρανγκαλίλα» δόθηκε το 1949 στην αίθουσα της Συμφωνικής της Βοστόνης, υπό τη διεύθυνση του Λέοναρντ Μπερνστάιν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ