Σάββατο 22 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

1594 O Ερρίκος της Ναβάρας μπαίνει στο Παρίσι, ως βασιλιάς Ερρίκος ο Δ`, και ξεκινά τη δυναστεία των Βουρβόνων, που από το 1700 επεκτάθηκαν και στην Ισπανία, όπου βασιλεύουν ακόμη.

1821 Πραγματοποιείται ένα αποφασιστικό βήμα για την απελευθέρωση της Καλαμάτας, που ήταν και η πρώτη μεγάλη νίκη της Επανάστασης του 1821.

1895 Στο Παρίσι, οι αδελφοί Λιμιέρ, Αύγουστος και Λουδοβίκος, προβάλλουν την πρώτη κινηματογραφική ταινία διάρκειας ενός ολόκληρου λεπτού.

1919 Στο 8ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας (μπολσεβίκων) ψηφίζεται το νέο Πρόγραμμα, που είχε καταρτιστεί υπό την καθοδήγηση του Β. Ι. Λένιν. Η νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης έλυσε το βασικό πρόβλημα που είχε βάλει το προηγούμενο Πρόγραμμα. Τώρα έμπαινε το καθήκον της οικοδόμησης του σοσιαλισμού.

1935 Στο Βερολίνο εγκαινιάζεται η πρώτη εκπομπή «Τηλεόρασης Υψηλής Ευκρίνειας».

1945 Σχηματίζεται στο Κάιρο ο Αραβικός Σύνδεσμος με ιδρυτικά μέλη τα κράτη: Αίγυπτος, Ιράκ, Ιορδανία, Λίβανος και Συρία.

1946 Η Βρετανία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Υπεριορδανίας με την ονομασία Βασίλειο της Ιορδανίας.

Ο Καρατζαφέρης προχτές λειτουργούσε ως κοινός απεργοσπάστης, μεταδίδοντας δελτία ειδήσεων από το κανάλι του, μέρα απεργίας των δημοσιογράφων. Αλλά χτες έκανε κηρύγματα «επαναστατικότητας» στη Βουλή, πιάνοντας στο στόμα του από τον Τσε Γκεβάρα μέχρι τον Γρηγόρη Λαμπράκη! Καρατζαρουραίικα πράγματα...

Διαδηλώνοντας με τον Ρέππα!

Το μήνυμα ενότητας του ΣΥΝ έχει σίγουρα αποδέκτες. Ποιους; Εκείνους τους οποίους αφορά: Τον Παπανδρέου, τον Βενιζέλο, τον Πολυζωγόπουλο, τον Πρωτόπαπα και όλους τους υπόλοιπους υπερασπιστές του νόμου Ρέππα. Ολους αυτούς δηλαδή με τους οποίους βρέθηκε την Τετάρτη ο κ. Τσίπρας, να διαδηλώνει υπέρ των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων! Τι άλλη απόδειξη χρειάζεται: Οι εργάτες να είναι στους δρόμους και οι «αριστεροί», τόσο... ανανεωμένοι και τόσο... αντικαπιταλιστές, που διαδηλώνουν παρέα με το κόμμα του Ρέππα!

5 χρόνια Ιράκ - πετρέλαιο... επί 5!

Γιατί ξεσπάει ένας πόλεμος; Ποιος κερδίζει και ποιος πληρώνει έναν πόλεμο; Πώς μετριούνται τα κέρδη όσων κηρύσσουν ιμπεριαλιστικούς και άδικους πολέμους;

Με αφορμή ότι προχτές συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από την εισβολή και κατοχή του Ιράκ, μπορούμε να αποτολμήσουμε μια απάντηση:

Αν δει κανείς τα στοιχεία για τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, το 1991, θα διαπιστώσει ότι τα έξοδα εκείνου του πολέμου ανήλθαν στα 40 δισ. δολάρια. Ποιος πλήρωσε εκείνα τα χρήματα; Και πώς;

Τα πλήρωσαν οι ίδιοι που πληρώνουν και σήμερα την εισβολή και κατοχή στο Ιράκ. Το κόστος, δε, του σημερινού και επί πενταετία συνεχιζόμενου πολέμου έχει ξεπεράσει τα 504 δισ. δολάρια!

Ιδού πώς γίνεται η «πληρωμή»:

Τότε, το 1991, πριν την έναρξη της «Καταιγίδας της Ερήμου», η τιμή του πετρελαίου ήταν 15 δολάρια το βαρέλι. Μεσούσης της πολεμικής εκστρατείας η τιμή του βαρελιού εκτινάχτηκε μέχρι και στα 42 δολάρια.

Σήμερα η τιμή του βαρελιού έχει ξεπεράσει τα 110 δολάρια. Από 25 που είχε το 2003, όταν οι Αμερικάνοι έμπαιναν στη Βαγδάτη.

Ποιος, λοιπόν, και πώς πληρώνει τον πόλεμο των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων τους; Απλό: Τον πληρώνουν αυτοί που πληρώνουν για το πετρέλαιο. Δηλαδή... εμείς! Ετσι συνέβαινε το 1991. Ετσι συμβαίνει σήμερα. Ετσι συμβαίνει πάντα όταν οι πολυεθνικές, θέλοντας να μεγεθύνουν την κερδοφορία τους, κάνουν πολιτική με τον τρόπο που περιέγραφε ο Κλαούζεβιτς. Κάνοντας δηλαδή πόλεμο, όπου «πόλεμος, η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα».

Υποκριτές

Οταν το 1999 μετέτρεπαν τη χώρα σε αλάνα για τα ΝΑΤΟικά τανκς, όταν η Σούδα αποτελούσε το άγρυπνο μάτι των δολοφόνων και η Θεσσαλονίκη το επιμελητειακό τους κέντρο, οι Σημίτης - Παπανδρέου προσποιούνταν ότι η Ελλάδα «δεν συμμετείχε» (!) στο έγκλημα κατά της Γιουγκοσλαβίας. Προηγουμένως είχαν στείλει υπό τη σημαία του ΝΑΤΟ ένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να συμμετέχει στις δυνάμεις κατοχής της ...«ειρηνευτικής δύναμης» KFOR στο Κοσσυφοπέδιο.

Στις αρχές του φετινού Μάρτη, κι ενώ μια νέα φλόγα με την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου άναψε, το ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να πάρει θέση - υπό τις νέες συνθήκες - για τους Ελληνες φαντάρους που έστειλε να υπηρετούν το ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο, αλλά και για τους νέους που αναμένεται να σταλούν εκεί ως «ευρωπαϊκή», αυτή τη φορά, δύναμη κατοχής. Συγκεκριμένα, στις 6 του Μάρτη 2008, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, απαντώντας σε ερώτηση του «Ρ», ήταν κατηγορηματικός.

-- «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»: «Κύριε πρόεδρε, πριν από λίγο αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, είπατε ότι αυτές θα ανοίξουν τον "ασκό του Αιόλου" για την περιοχή. Την ίδια στιγμή η επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να συμμετέχει στις ευρω-ενωσιακές δυνάμεις κατοχής που βρίσκονται στην περιοχή και μάλιστα να αναλάβει έντονη πρωτοβουλία. Πώς συμβιβάζονται αυτές οι δύο θέσεις;»

-- Γιώργος Παπανδρέου: «Ποτέ δεν θεώρησα ότι ήταν δυνάμεις κατοχής. Ηταν δυνάμεις, οι οποίες, μετά από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πήγαν εκεί, ως ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές δυνάμεις. Σε αυτές συμμετέχουμε. Δε συμμετέχουμε σε καμία δύναμη κατοχής».

Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γ. Παπανδρέου διατυμπανίζοντας τη θέση του ΠΑΣΟΚ για διατήρηση των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή και αποστολή κι άλλων στο πλαίσιο της ΕΕ.

Γιατί τα θυμίζουμε όλα αυτά; Γιατί προχτές ο στενός συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Π. Μπεγλίτης, ιδού τι ...ανακάλυψε:

«Η παρουσία του ελληνικού τάγματος, υπό γαλλική διοίκηση, στην περιοχή της Μιτρόβιτσα, όπου εξελίσσονται οι συγκρούσεις και η κατάσταση εκφεύγει κάθε ελέγχου, δημιουργεί - δήλωσε - σοβαρούς προβληματισμούς για την ασφάλεια των Ελλήνων στρατιωτών, πολύ περισσότερο μάλιστα εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι έχουν, ήδη, εμπλακεί στην αποτροπή των συγκρούσεων».

Ούτε τρεις βδομάδες δηλαδή μετά την τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου ότι «καλώς συμμετέχουμε» στην KFOR, το ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι η υποκρισία του δεν έχει όρια και ...θυμήθηκε τους κινδύνους που διατρέχει το ελληνικό τάγμα.

Μάλιστα, ο κ. Μπεγλίτης έκανε ένα βήμα παραπέρα: Η ανατροπή της απόφασης του ΟΗΕ που ορίζει το Κοσσυφοπέδιο ως επαρχία της Σερβίας «καθιστά μετέωρη - όπως είπε - πολιτικά και νομικά, την παρουσία στο έδαφος του Κοσσόβου της ειρηνευτικής δύναμης, στην οποία συμμετέχει και ελληνικό τάγμα 350 ανδρών».

Αλλά αν είναι έτσι τότε γιατί το ΠΑΣΟΚ δε ζητά τη συνολική απομάκρυνση των Ελλήνων φαντάρων - που το ίδιο έστειλε - απ' όλο το Κοσσυφοπέδιο; Γιατί αρκείται να ψελλίζει ότι οι Ελληνες πρέπει απλώς να απομακρυνθούν από τη Μιτρόβιτσα; Δηλαδή, αν μετατεθούν στην Πρίστινα, θα έχουν ικανοποιηθεί ο πατριωτισμός και ο ...διεθνισμός του «σοσιαλιστικού» ΠΑΣΟΚ;

Το ΠΑΣΟΚ, με τη στάση του, το απέδειξε πάλι: Για ένα κόμμα που - εκτός από το Κόσσοβο - έχει στείλει Ελληνες φαντάρους από τη Βοσνία μέχρι το Αφγανιστάν, η υποκρισία είναι το σύνηθες καταφύγιο του.

Ευρω-αντικομμουνισμός!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ