Η ίδρυση της ΠΑΣΥ «ταράζει τα λιμνάζοντα ύδατα» στο αγροτικό κίνημα, καθώς δημιουργεί προϋποθέσεις για την αποτελεσματικότητα και την προοπτική των αγώνων της αγροτιάς
Η ΙΔΡΥΣΗ της ΠΑΣΥ - ως ανάγκη των καιρών και προσταγή του μέλλοντος - «ταράζει τα λιμνάζοντα ύδατα» στο αγροτικό κίνημα της χώρας μας, καθώς δημιουργεί προϋποθέσεις και θέτει τις βάσεις για να είναι αποτελεσματικοί και να έχουν προοπτική οι αγροτικοί αγώνες. Γι' αυτό και γεμίζει με ελπίδα κι αισιοδοξία την αγροτιά της πατρίδας μας. Γι' αυτό και προκαλεί αγωνία κι ανησυχία στους διαμορφωτές, τους εκάστοτε διαχειριστές και στους λογής - λογής υποστηρικτές της αντιαγροτικής πολιτικής, που εφαρμόζεται στη χώρα μας.
ΜΕ ΤΗΝ ίδρυση και δραστηριοποίηση της ΠΑΣΥ, ο μικρομεσαίος αγρότης βρίσκει το στέρεο, αγωνιστικό στήριγμά του. Τώρα ξέρει πως, βγαίνοντας στο δρόμο της πάλης για την επίλυση των προβλημάτων του και την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα προβλήματα, θα μπορεί να στηρίζεται στην ΠΑΣΥ, για την καλή οργάνωση, τον αποτελεσματικό συντονισμό και την προοπτική των κινητοποιήσεων, καθώς και για τη σωστή ιεράρχηση, προβολή και διεκδίκηση των αιτημάτων του.
Η ΠΑΣΥ, ως πανελλαδικό συντονιστικό όργανο των αγώνων της αγροτιάς, δεν είναι απλώς μια άλλη αγροτική οργάνωση. Είναι το «κάτι άλλο». Είναι η ελπίδα και η απαντοχή του Ελληνα αγρότη. Είναι «το καύχημα και το καμάρι» του ξωμάχου, στον αγώνα που δίνει για να μην ξεριζωθεί από τη γη του, για ένα καλύτερο αύριο της αγροτιάς και της Ελλάδας...
Πάνω από 1.000 αγωνιστές της αγροτιάς από κάθε γωνιά της Ελλάδας πήραν μέρος στην ιδρυτική σύσκεψη της ΠΑΣΥ στη Λάρισα
Το κλίμα που επικράτησε στη σύσκεψη δείχνει ότι οι εκπρόσωποι των αγωνιζόμενων αγροτών έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως τη σημασία της δημιουργίας της ΠΑΣΥ, για το παρόν και το μέλλον. Αυτό απέδειξε η σοβαρότητα των ομιλιών που έγιναν και οι οποίες στάθηκαν στην ουσία των πραγμάτων και, ιδιαιτέρως, στην προοπτική που ανοίγει στο αγροτικό κίνημα η ίδρυση και η λειτουργία της ΠΑΣΥ. Εκδηλη, βεβαίως, ήταν και η χαρά και η αισιοδοξία των συμμετεχόντων, καθώς, επιβεβαιωνόταν και στη σύσκεψη η μεγάλη απήχηση που βρίσκει η ΠΑΣΥ στον αγροτικό κόσμο της χώρας μας, όπως, άλλωστε, συνάγεται και από το γεγονός ότι μέχρι στιγμής εκατοντάδες Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και Ενώσεις Συνεταιρισμών, Αγροτικοί Σύλλογοι και συνεταιρισμοί,.καθώς και οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα από όλη την Ελλάδα, δήλωσαν συμμετοχή στην ΠΑΣΥ.
«Η σημερινή παρουσία μας εδώ - τόνισε ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, που παρουσίασε στην κεντρική εισήγηση στην ιδρυτική σύσκεψη της ΠΑΣΥ - θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά στο αγροτικό κίνημα. Θα βάλει στο περιθώριο τις ξεπουλημένες ηγεσίες και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να αναζωογονηθεί συνολικά στο αγροτικό κίνημα, έστι ώστε να παίζει το ρόλο του και να προστατεύει τους αγρότες από την επίθεση των πολυεθνικών και των εμπορομεσαζόντων. Μπορούμε να το κάνουμε πράξη αυτό, αρκεί να δραστηριοποιήσουμε τους αγροτικούς συλλόγους, τους συνεταιρισμούς, τις επιτροπές αγώνα, αρκεί να λειτουργήσουμε τους αγροτικούς συλλόγους, βγάζοντάς τους από την αδράνεια που έχουν πέσει. Τώρα μπορούμε, έχουμε το εργαλείο που λέγεται ΠΑΣΥ, να δράσουμε ενωτικά και αγωνιστικά».
Ο Β. Μπούτας έκανε έκκληση σε όλους τους αγρότες, τους αγροτικούς συλλόγους και τους συνεταιρισμούς, τις Ομοσπονδίες και τις Ενώσεις «να συμβάλλουν με τις ιδέες, τις προτάσεις και τη συμμετοχή τους στο δυνάμωμα αυτής της συσπείρωσης, που θα χαράξει μια νέα πορεία και θα διεκδικεί λύσεις, σύμφωνα με τα συμφέροντα των μικρών και μεσαίων αγροτών, της κοινωνίας ολόκληρης και όχι μιας χούφτας που μας εκμεταλλεύεται. Θα συμπαραστέκεται αγωνιστικά με τους άλλους εργαζόμενους στην πόλη και στο χωριό για τα κοινά προβλήματα». Ως βάση αυτής της συσπείρωσης τίθεται το αγωνιστικό πλαίσιο που προτείνεται και, όπως ανέφερε και ανέλυσε ο Β. Μπούτας, αφορά:
Για τα οργανωτικά ζητήματα την εισήγηση έκανε ο Θανάσης Τσαλόπουλος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Λάρισας, ο οποίος τόνισε ότι «στόχος της ΠΑΣΥ είναι σε κάθε χώρο που ζουν και δουλεύουν οι αγρότες να δημιουργηθούν επιτροπές στήριξης της ΠΑΣΥ, που θ' αποτελούνται από τις τοπικές αγροτικές οργανώσεις, τις τοπικές συντονιστικές επιτροπές αγώνα, αλλά και αγρότες που θέλουν με την πάλη τους να συμβάλουν στη λύση των προβλημάτων τους. Τέτοιες Επιτροπές μπορούν να συγκροτούνται σε επίπεδο δήμου, επαρχίας και νομού. Οι Επιτροπές αυτές, μέσα από συσκέψεις, επεξεργάζονται τα προβλήματα που απασχολούν την περιοχή τους, διαμορφώνουν τα αιτήματα, οργανώνουν και συντονίζουν την πάλη των αγροτών και των οργανώσεών τους, για την προώθηση και λύση των προβλημάτων τους. Εξυπακούεται ότι για την καλύτερη λειτουργία τους, αυτές οι Επιτροπές θα έχουν μια Γραμματεία, η οποία θα παίζει συντονιστικό ρόλο».
Τη διαδικασία για τον ορισμό των μελών της Πανελλαδικής Επιτροπής και της Γραμματείας της ΠΑΣΥ, συντόνισε ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.
Την αισιοδοξία τους για «καλύτερες μέρες», που έρχονται για το αγροτικό κίνημα με την ίδρυση της ΠΑΣΥ, αναφέρθηκαν στις παρεμβάσεις τους στη σύσκεψη αγωνιστές της αγροτιάς από όλες τις περιοχές της χώρας.
Ο Σταύρος Βιτάλης, πρόεδρος του Συνδικάτου Ροδακινοπαραγωγών Πέλλας - Ημαθίας, επισήμανε: «Αυτός ο ρημαδιασμένος τόπος αποδεικνύει ότι υπάρχει πάντοτε μια Ελλάδα που θέλει και έρχεται η ώρα να σταθεί στα πόδια της.... Οι αγρότες έχουμε αξιοπρέπεια και δε θα επιτρέψουμε σε κανένα να μας την προσβάλει και να την ποδοπατήσει».
Ο Τάσος Χαρτομαζίδης, από τη Ροδόπη σημείωσε: «Η πρωτοβουλία για την ίδρυση της ΠΑΣΥ έχει θορυβήσει τα ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης και των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων. Αυτό πρέπει να το εκλάβουμε σαν μήνυμα ότι κάτι τρίζει στα θεμέλιά τους».
Ο Νίκος Χρηστάκης, πρόεδρος του ΔΣ του δήμου Κύρου και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Κτηνοτρόφων Κιλκίς, τόνισε: «Μέχρι τώρα οι αγώνες ήταν σπασμωδικοί και κατά τόπους. Εχουμε να κάνουμε, όμως, με μια συνολική πολιτική, την οποία πρέπει να ανατρέψουμε συνολικά, παλεύοντας μαζί με τους εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα».
Ο Τάσος Πασχαλούδης, από τη Θεσσαλονίκη, σημείωσε: «Αποδεικνύεται ότι οι αγρότες και συνείδηση και θέληση και ευαισθησία έχουν. Εμείς είμαστε χαρούμενοι γιατί πετυχαίνουμε αυτή τη συσπείρωση, κάποιοι άλλοι, όμως, πικραίνονται τρομερά. Αυτό που προέχει είναι να μείνουμε συσπειρωμένοι και είναι σίγουρο ότι θα επιβάλουμε λύσεις».
Ο Δημήτρης Πολύζος, πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Τρικάλων υπογράμμισε: «Το ΔΣ της Ενωσής μας, αποφάσισε την ένταξή της στην ΠΑΣΥ. Καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες για να πετύχουμε τους στόχους μας... Η ανάγκη μάς έκανε να προχωρήσουμε στην ίδρυση της ΠΑΣΥ, καθώς είναι γνωστό τι είναι, τι θέλουν και τι κάνουν η ΓΕΣΑΣΕ, η ΣΥΔΑΣΕ και η ΠΑΣΕΓΕΣ».
Ο Κώστας Αλεξίου, πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Γεράνειας Ελασσόνας, τόνισε: Μεταφέρω την αγανάκτηση και την οργή του αγροτικού κόσμου γι' αυτούς που κάνουν τους κουφούς και δήθεν δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος και την οξύτητα των προβλημάτων μας. Την οργή μας γι' αυτούς που μας κυβερνάν και θέλουν να βγάλουν από τη μύγα ξίγκι. Μόνο ο ενωμένος αγώνας μας, μέσα από την ΠΑΣΥ, θα φέρει αποτελέσματα».
Ο Νίκος Μωραΐτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, είπε: «Είναι επιτακτική ανάγκη να ενώσουμε τις αγωνιστικές φωνές μας με τα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού, όχι μόνο για το ασφαλιστικό που "καίει" και μας, αλλά για όλα τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται».
Ο Σήφης Γείτονας, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αρτας, υπογράμμισε: «Η σημερινή σύσκεψη είναι ένα πάλης ξεκίνημα κι αισθάνομαι ένα φτερούγισμα χαράς κι αγωνιστικής αισιοδοξίας. Ο αγώνας για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής θα ενταθεί και θα φέρει αποτελέσματα».
Ο Βασίλης Αρμενιάκος, δήμαρχος Θυναλίων Κέρκυρας, επισήμανε: «Είμαι εδώ και ως εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αγωνίζεται κόντρα στην κυβέρνηση, να κρατήσει τα λαϊκά χαρακτηριστικά της. Και στην Κέρκυκα ερημώνουν χωριά, καθώς η ελαιοκαλλιέργεια πλήττεται, εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζεται».
Ο Θανάσης Χειλάκης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αιγιαλείας, τόνισε: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την πλήρη και τελική δικαίωση των στόχων μας. Υπάρχουν δυσκολίες και εμπόδια, αλλά είμαστε αισιόδοξοι».
Ο Χαρίλαος Αρχοντής, υπογράμμισε: «Η ΠΑΣΥ δεν ήρθε ως "κεραυνός εν αιθρία". Είναι η έλλειψη ουσιαστικής, ταξικής εκπροσώπησης των εργαζομένων αγροτών που μας έφερε εδώ... Ο αγώνας που κάνουμε σε τοπικό επίπεδο είναι ανάγκη να πάρει πανελλαδική και, γιατί όχι, πανευρωπαϊκή διεθνή διάσταση».
Χαιρετισμοί του Τάκη Τσιόγκα, προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και του Β. Αναγνωστόπουλου, νομάρχη Καρδίτσας
Στην κοινή καταγωγή και την αγωνιστική συμπόρευση της αγροτιάς με την εργατική τάξη, αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του στη σύσκεψη, ο Τάκης Τσιόγκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. «Η πλειοψηφία της εργατικής τάξης της χώρας μας και ιδιαίτερα της Θεσσαλίας - είπε - είναι παιδιά της αγροτιάς. Παιδιά που μεγάλωσαν στην αυλακιά, που μάζευαν βαμβάκι στη σακούλα, που έζησαν στην καλύβα και έπαιξαν στη θημωνιά». Συνέχισε τονίζοντας: «Τα λέμε αυτά για να υπογραμμίσουμε πως καθήκον της εργατικής τάξης είναι ο κοινός αγώνας με την αγροτιά. Εχουμε καθήκον να σταθούμε δίπλα στους αγρότες που, όπως και οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, δέχονται επίθεση από την κυβέρνηση, τους μεγαλοεμπόρους, τους μεγαλοβιομηχάνους, το μεγάλο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό κάναμε, ως Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στη διάρκεια των μεγαλειωδών αγροτικών κινητοποιήσεων, τα τελευταία χρόνια, στη Θεσσαλία. Αυτό θα συνεχίσει να κάνει η εργατική τάξη, αφού κοινός είναι ο δρόμος που πορευόμαστε».
Στην ανάγκη καθολικής συσπείρωσης των αγροτών στον αγώνα για το δίκιο τους και το μέλλον τους, αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του, ο Β. Αναγνωστόπουλος, νομάρχης Καρδίτσας. «Αυτή είναι η μόνη μας ελπίδα», τόνισε κι αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της αντιαγροτικής πολιτικής που οδηγεί τον αγρότη στο ξεκλήρισμα και στην ανάγκη συνέχισης και έντασης των αγροτικών αγώνων.
Στην Πανελλαδική Επιτροπή της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, που συγκροτήθηκε στη διάρκεια της πανελλαδικής σύσκεψης στη Λάρισα, συμμετέχουν 53 στελέχη του αγροτικού κινήματος από όλη τη χώρα και είναι οι: Αγγελής Νίκος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Μαγνησίας, Αρμενιάκος Βασίλης, δήμαρχος Θυναλίων Κέρκυρας, Αρχοντής Χαρίλαος, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Βαλιώτης Βαγγέλης, δήμαρχος Οινούντων, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Λακωνίας, Βιτάλης Σταύρος, πρόεδρος του Συνδικάτου Ροδακινοπαραγωγών Πέλλας - Ημαθίας, Γαλανόπουλος Μπάμπης, πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Πολυγύρου Χαλκιδικής, Γείτονας Σήφης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Σπυρίδωνα Αρτας, μέλος ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αρτας, Γιαννόπουλος Χρήστος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Γραβαλάς Σωκράτης, αγρότης από τη Θεσσαλονίκη, Ζεγγίνης Λευτέρης, μέλος ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πέλλας, Θανόπουλος Αλέκος, πρόεδρος Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Νομού Αχαΐας, Καλαϊτζάκης Μπάμπης, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Βουκολιών, μέλος της Παγχανιώτικης Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, Καλογερής Ηλίας, αγροτοσυνδικαλιστής από την Ικαρία, Καλογερόπουλος Μπάμπης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Χριστιάνων Καλαμάτας, Καραβαγγέλης Παναγιώτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Βοιωτίας, μέλος ΔΣ της Ενωσης Συνεταιρισμών Λιβαδειάς, Καραγιαννίδης Χρήστος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σαππών Ροδόπης, Καραμανίδης Νικηφόρος, μέλος ΔΣ της Ενωσης Συνεταιρισμών Εβρου, Καραμήτσος Γιώργος, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου Εύβοιας, Κεραμίδης Ανανίας, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Ανθεμίων Ημαθίας, Κόζαρης Γιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φωκίδας, Κτενάς Τάκης, μέλος ΔΣ της Ενωσης Συνεταιρισμών Λευκάδας, Κυριακάκης Κυριάκος, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Αρχάνων Ηρακλείου Κρήτης, Μαρούδας Ρίζος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Λάρισας, Μητσιάκος Βασίλης, μέλος ΔΣ της Ενωσης Συνεταιρισμών Κοζάνης, Μιχαλόπουλος Στέλιος, αγρότης από τη Φθιώτιδα, Μπακούλας Μπάμπης, γεωπόνος από τη Λάρισα, Μπανάκος Θόδωρος, αγρότης από την Πρέβεζα, Μπαρτζιώτας Κώστας, αγροτοσυνδικαλιστής από τη Φωκίδα, Μπασδέκης Κώστας, γεωπόνος από τη Φθιώτιδα, Μπούτας Βαγγέλης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Μπρόζος Ηρακλής, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγγλιβερίου Θεσσαλονίκης, Μωραΐτης Νίκος, πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, Πανόπουλος Λάμπρος, αγρότης από το Νομό Αττικής, Παντζαρτζής Χρήστος, μέλος ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αξού Γιαννιστών, Πατάκης Γιάννης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Πίσσαρης Γιάννης, μέλος ΔΣ Αγροτικού Συλλόγου Ροδολίβους Σερρών, Πολύζος Δημήτρης, πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Τρικάλων, Πολυχρονίδης Κώστας, πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Κοζάνης, Ρίσκος Γιώργος, μέλος ΔΣ Αγροτικού Συνεταιρισμού Κυμίνων Θεσσαλονίκης, Σκαρλάτου Ζωή, πρόεδρος Παραγωγών Λαϊκής Αγοράς Νομού Εβρου, Σκοπελίτης Σταύρος, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Λέσβου, Σοφιανίδης Γιώργος, αντιπρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κιλκίς, μέλος ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κιλκίς, Στεφανίδης Γιάννης, αγρότης από τη Δράμα, Στεφανούδης Βαγγέλης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Τούμπας Σερρών, Στόκας Μάκης, μέλος ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ημαθίας, Τσαλόπουλος Θανάσης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Λάρισας, Τσιγάρας Τάκης, μέλος ΔΣ του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων, Τσιοτινός Σπύρος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», Τσιώτος Παναγιώτης, αγρότης από την Κορινθία, Φαλάγκας Γιώργος, αγρότης από την Καρδίτσα, Φρονιμόπουλος Γιώργος, αγροτοσυνδικαλιστής από το Κιλκίς, Χερμπαντίδης Νίκος, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Κορινού Πιερίας, Χρηστάκης Νίκος, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κύρου Πέλλας, πρόεδρος Κτηνοτροφικής Ομοσπονδίας Πέλλας.
Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής της ΠΑΣΥ είναι 9μελής και συμμετέχουν οι: Αρχοντής Χαρίλαος, Βαλιώτης Βαγγέλης, Βιτάλης Σταύρος, Γραβαλάς Σωκράτης, Ζεγγίνης Λευτέρης, Μπακούλας Μπάμπης, Μπούτας Βαγγέλης, Μωραΐτης Νίκος, Σκοπελίτης Σταύρος.
Την κυβερνητική πολιτική και στο θέμα της λειψυδρίας κατήγγειλαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ με τη συζήτηση Επερώτησης του Κόμματος στη Βουλή, για το τεράστιο αυτό πρόβλημα που αγκαλιάζει όλη σχεδόν τη χώρα.
Με συγκεκριμένα στοιχεία από όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας, αποκάλυψαν ότι το πρόβλημα δεν είναι αποτέλεσμα της ανομβρίας και των μικρών βροχοπτώσεων, όπως ισχυρίζεται η κυβερνητική προπαγάνδα, αλλά απόρροια της κυβερνητικής πολιτικής και των επιλογών της. Μιας πολιτικής που όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται για τη λύση του προβλήματος, αλλά συνειδητά το αφήνει να οξύνεται προκειμένου να πληγεί η αγροτιά και να μειωθεί ο αριθμός των αγροτών όπως επιτάσσουν οι επιλογές της ΕΕ.
Μια μαγική εικόνα της χώρας έδωσε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ν. Αλευράς στην ομιλία του, ισχυριζόμενος ούτε λίγο ούτε πολύ ότι γίνεται κοσμογονία έργων σε όλη την περιφέρεια και για το πρόβλημα της λειψυδρίας ευθύνονται απλώς και μόνο τα καιρικά φαινόμενα και η ανομβρία.
Θέλοντας να δείξει ότι γίνονται έργα, είπε ότι στις 15 του Ιούνη θα εγκαινιαστεί το φράγμα του Ευήνου, κόστους 100 δισ. δρχ. Κατά τον υφυπουργό, η μοναδική αιτία για τη λειψυδρία είναι τα καιρικά φαινόμενα, αφού όπως είπε η χρονιά που πέρασε ήταν από τις χειρότερες των τελευταίων ετών. Στους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ, είπε, το διάστημα Οκτώβρη - Δεκέμβρη 2000 υπήρχαν 25 εκατομμύρια κυβικά νερού αντί των 140 που υπήρχαν το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ο Ν. Αλευράς είπε ότι παράλληλα με τις καιρικές συνθήκες υπήρξε και αύξηση της κατανάλωσης του νερού, ενώ η κυβέρνηση με τα μέτρα που πήρε αντιμετώπισε τις διαρροές που υπήρχαν στο υπάρχον δίκτυο μεταφοράς του νερού.
Στην κριτική για την ανυπαρξία έργων είπε ότι δεν «υπάρχουν απεριόριστοι πόροι για έργα», ενώ απέδωσε ευθύνη και στους Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δεν προγραμμάτισαν νέα έργα. Ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι έργα γίνονται σε όλη την Ελλάδα, όπως στη Θεσσαλονίκη με πρόσθετες γεωτρήσεις, στη Θεσσαλία με το φράγμα του Σμόκοβου και τον Αχελώο, έργο που κατά τον υπουργό αποτελεί προτεραιότητα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.
Την ίδια ωραιοποιημένη εικόνα ειδικά για τον αγροτικό τομέα παρουσίασε στην τοποθέτησή του και ο υφυπουργός Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης.
Την επισήμανση αυτή έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης, εισηγούμενος την Επερώτηση, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα θέμα που αφορά την ίδια τη ζωή και την ποιότητά της, την ανάπτυξη της οικονομίας, την προστασία του περιβάλλοντος και το μέλλον των μεγάλων πόλεων και της υπαίθρου.
Ο εισηγητής τόνισε ότι παρόλο που οι αρμόδιοι φορείς διαβεβαιώνουν ότι η χώρα μας έχει σχετικά αρκετούς υδάτινους πόρους, εντούτοις η λειψυδρία προσλαμβάνει μόνιμα χαρακτηριστικά και επεκτείνεται σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας. Αντέκρουσε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι φταίει για τη λειψυδρία η ανομβρία, τονίζοντας ότι τα μετεωρολογικά δεδομένα της τελευταίας εικοσαετίας δε δείχνουν ότι το ύψος των βροχοπτώσεων είναι χαμηλότερο παλαιότερων περιόδων. Ακόμα και φέτος από φθινόπωρο σε φθινόπωρο το ύψος δεν είναι χαμηλότερο του μέσου όρου.
Ο Σπ. Στριφτάρης πρόσθεσε ότι παρόλο που οι ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί, ούτε αυτό δικαιολογεί τη λειψυδρία, γιατί μεταξύ άλλων ούτε οι δυνατότητες για άρδευση εξαντλούνται, αφού από τα 17 εκατομμύρια στρέμματα που είναι δυνατόν να αρδευτούν, αρδεύονται μόνο τα 13,2 εκατομμύρια στρέμματα. Και από αυτά μόνο το 44% αρδεύονται από συλλογικά αρδευτικά έργα και τα υπόλοιπα από ιδιωτικά έργα.
Η έλλειψη υποδομής για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων είναι εμφανής, συνέχισε ο βουλευτής, αναφέροντας για παράδειγμα την περιοχή των Ιωαννίνων, τα οποία έχουν το μεγαλύτερο βροχομετρικό ύψος κάθε χρόνο και όμως ο μικρός κάμπος των Ιωαννίνων πάσχει από λειψυδρία.
Αρα, τόνισε, η αιτία για τη λειψυδρία πρέπει να αναζητηθεί στην κυβερνητική πολιτική, που υπηρετώντας τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες που είχαν για την ανάπτυξή τους τα πολυεθνικά μονοπώλια, σπατάλησε τεράστια ποσά για έργα που μπορεί να φαίνονται και ορισμένα να είναι ωφέλιμα για την ανάπτυξη της χώρας, αλλά δεν είναι στις προτεραιότητες της οικονομίας που έχει ανάγκη ο λαός και η χώρα στο σύνολό της. Και πρόσθεσε:
«Ενώ διαχειριστήκατε δύο κοινοτικά πλαίσια στήριξης και έχετε τώρα και το τρίτο για τους υδάτινους πόρους δε δώσατε δραχμή. Εκτός εάν θεωρείτε χρηματοδότηση τα 85 δισ. δρχ. που εγγράψατε στο Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο για μία οκταετία, χρήματα που δε φθάνουν ούτε για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων και τη συντήρηση των ήδη υπαρχόντων έργων.
Με την πολιτική σας καταστρέψατε εκατομμύρια στρέμματα δάσους, με αποτέλεσμα να χάνονται τεράστιες ποσότητες ύδατος. Με την πολιτική σας αφήσατε ανεξέλεγκτη τη διάνοιξη γεωτρήσεων από ιδιώτες, εξυπηρετώντας ψηφοθηρικούς σκοπούς και δίνοντας τεράστια ποσά στους κατασκευαστές γεωτρήσεων, κάνοντας τους αγρότες να δουλεύουν μία ζωή για να αποσβέσουν τις γεωτρήσεις και τα τρακτέρ».
Ανύπαρκτη η πολιτική βούληση για λύση του προβλήματος από την πλευρά της κυβέρνησης
Η πολιτική για τους υδάτινους πόρους που ακολουθεί η κυβέρνηση στην περιοχή της Μακεδονίας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αγροτική της πολιτική επισήμανε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης τονίζοντας παράλληλα ότι για τους υδάτινους πόρους «το πρόβλημα του προγραμματισμού είναι βαθιά πολιτικό», όμως «η κυβέρνηση δεν έχει στον προσανατολισμό της να λύσει τα λαϊκά προβλήματα». Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανάγκη ύδρευσης από τον ποταμό Αλιάκμονα, προσθέτοντας παράλληλα ότι η ΕΥΑΘ (οργανισμός ύδρευσης Θεσσαλονίκης) οδηγείται στην ιδιωτικοποίηση. Αναφερόμενος στη Δυτική Μακεδονία τόνισε ότι αν ήθελε η κυβέρνηση μπορούσε να κάνει σημαντικά έργα που θα συνέβαλλαν στην ενίσχυση της άρδευσης και της αγροτικής παραγωγής στην περιοχή, «αλλά πώς να γίνει όταν υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική με τις ποσοστώσεις;», αναρωτήθηκε ο βουλευτής.
Παράλληλα έκανε εκτεταμένη αναφορά στα προβλήματα των σημαντικότερων πόλεων και περιοχών της Βόρειας Ελλάδας. Οπως επισήμανε, στο Κιλκίς η λίμνη Δοϊράνη χρειάζεται πολλά κυβικά νερού για να διατηρήσει τη φυσική της κατάσταση, ενώ στον Εβρο και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη υπάρχει επίσης μεγάλο πρόβλημα ύδρευσης και το φράγμα που κατασκευαζόταν στην περιοχή σταμάτησε λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Η ιδία κατάσταση, επισήμανε ο Αγγελος Τζέκης, ισχύει και στις Σέρρες και στην Κομοτηνή, όπου υπάρχουν ποτάμια και λίμνες αλλά δεν αξιοποιούνται. Αναφερόμενος στην κυβέρνηση τόνισε: «Δε θέλετε να υπάρξει ανάπτυξη του αγροτικού τομέα» υπενθυμίζοντας πως «όταν συζητούσαμε τον προϋπολογισμό» είχαμε πει τότε ότι είναι χαμηλότερος από πέρυσι για τα έργα ύδρευσης - άρδευσης «να λοιπόν η πολιτική σας βούληση»!
Την άμεση ανάγκη κατασκευής έργων υποδομής στη Θεσσαλία, επισήμανε στη δική του τοποθέτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ, Δημήτρης Τσιόγκας σημειώνοντας πως «παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι ανάγκες οι κυβερνήσεις δεν προχώρησαν σε έργα υποδομής». Αναφέρθηκε επίσης στη μη υλοποίηση της εκτροπής του άνω ρου το Αχελώου προς τη Θεσσαλία, τονίζοντας ότι άμεσα χρειάζεται να γίνουν και τα φράγματα πύλης Μουζακίου κ.ά. Ο Δημήτρης Τσιόγκας έκανε λόγο για «έλλειψη σύγχρονων δικτύων και στην ύδρευση και στην άρδευση», καθώς και «στην έλλειψη Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης υδάτινων πόρων». Τόνισε δε ότι «το πρόβλημα της λειψυδρίας δεν είναι πρόσκαιρο και καιρικό, αλλά πολιτικό και μόνιμο», σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει τις προτάσεις του για να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά και ριζικά αυτό το πρόβλημα. Κατέληξε επισημαίνοντας ότι «ο λαός της Θεσσαλίας θα ασκήσει πιέσεις με όλα τα μέσα», αφού «ό,τι έχει γίνει σήμερα, έχει γίνει κάτω από την πίεση του κινήματός του».
«Το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι τεράστιο στα νησιά» επισήμανε παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, τονίζοντας ότι «αντιμετωπίζεται με τη μεταφορά ή την αφαλάτωση, όμως το κόστος μεταφέρεται στους κατοίκους και το αγαθό αυτό γίνεται πανάκριβο». Αναφερόμενος συνολικά στις νησιωτικές περιοχές τόνισε ότι «υποσχέσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος υπήρξαν, αλλά τα έργα δεν προχώρησαν είτε έμειναν ημιτελής». Δίνοντας μια εικόνα της κατάστασης σημείωσε ότι στη Λέσβο οι «ταμιευτήρες» (σσ νερού) δε λειτουργούν, στη Νάξο γίνεται ένα φράγμα που δε λέει να τελειώσει, στην Τήνο το φράγμα έχει γίνει σχεδόν βούρκος, ενώ όπως είπε στην Κρήτη το πρόβλημα είναι και εκεί έντονο ιδιαίτερο ιδιαίτερα στην Κέντρο-ανατολική Κρήτη. Παράλληλα σχολίασε ότι «επιπτώσεις στη λειψυδρία έχει και η αγροτική σας πολιτική», αφού εγκαταλείπονται αγροτικές καλλιέργειες που μπορούσαν να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση. Σημείωσε καταληκτικά ότι «αν δεν παρθούν μέτρα, το αύριο θα είναι ακόμα χειρότερο» τονίζοντας ότι «εδώ χρειάζεται και θα παρέμβει οπωσδήποτε το λαϊκό κίνημα».
Το προβλήματα στους υδάτινους ορίζοντες «είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής που έχει σχέση άμεση με την πολιτική που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ενωση», επισήμανε χτες στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Παναγιώτης Κοσιώνης, ασκώντας μάλιστα κριτική στη Νέα Δημοκρατία, η οποία καταγγέλλει για ανικανότητα την κυβέρνηση ενώ στην ουσία συμφωνεί με τις επιλογές και την πολιτική της.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, επισήμανε ότι εδώ και χρόνια έχουν προειδοποιηθεί οι κυβερνήσεις για τις περιβαλλοντικές αιτίες που δημιουργούν το πρόβλημα της λειψυδρίας, χωρίς όμως να έχουν κάνει κάτι γι' αυτό. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στον νομό Αχαΐας υποστήριξε ότι «έχουμε μελέτες του ΙΓΜΕ που λένε ότι είναι 3ος ή 4ος από πλευρά υδάτινων πόρων στην Ελλάδα και όμως αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα», σημειώνοντας ότι λόγω της ύπαρξης ποταμών «θα απαιτούνταν μικροεπεμβάσεις» μέχρι σήμερα «δεν έχει γίνει τίποτε». Κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στο θέμα του φράγματος Πύρου - Παπαπύρου και την κωλυσιεργία με βάση τη λογική του ότι εντάσσεται στα «μεγάλα έργα» σημείωσε ότι «εμείς για τα μεγάλα έργα έχουμε πει: είναι θέμα προτεραιοτήτων», τονίζοντας ότι η διευθέτηση υδάτινων πόρων του νομού μέσω του φράγματος δεν υλοποιήθηκε «γιατί αρνήθηκε η ΕΕ να το χρηματοδοτήσει, γιατί δε χρηματοδοτεί έργα που έχουν να κάνουν με την αγροτική ανάπτυξη». Κατέληξε λέγοντας ότι ζητάμε διευθέτηση των υδάτινων πόρων, «μπορούν να γίνουν αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση».