Τετάρτη 28 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
KTHNOTΡΟΦΟΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Τους εξοντώνει η καραντίνα

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της Χαλκιδικής, εξαιτίας της απαγόρευσης μετακίνησης των αιγοπροβάτων του νομού που επιβλήθηκε το Σεπτέμβρη του 1999, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού.

Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι του νομού, έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές ΑγγελοςΤζέκης και ΓιώργοςΧουρμουζιάδης, επισημαίνοντας: «Το αποτέλεσμα από την απαγόρευση στη μετακίνηση των ζώων είναι χιλιάδες αιγοπρόβατα να αντιμετωπίζουν έλλειψη νερού και τροφής. Ετσι, και τα ζώα πεθαίνουν και ολόκληρες περιοχές απειλούνται με αποψίλωση, γιατί τα ζώα αναζητώντας τροφή καταστρέφουν καθημερινά εκτάσεις πρασίνου».

Μπροστά στο κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα που δημιουργείται, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας:

  • Τι μέτρα θα πάρει ώστε οι κτηνοτρόφοι να μη χάσουν τα ζώα τους, εξέλιξη που θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, αλλά και προκειμένου να προστατευτεί το περιβάλλον.
  • Θα επιδοτήσει τους αγρότες για τις ζωοτροφές που χρειάζονται για την τροφή των ζώων και θα δημιουργηθεί η υποδομή η οποία είναι αναγκαία (π.χ. νερό κ.ά.), προκειμένου να γίνει δυνατή η παραμονή και επιβίωση μέσα στο καλοκαίρι των αιγοπροβάτων. Επίσης, αν θα αποζημιώσει τους κτηνοτρόφους για τις ζημιές που ήδη έχουν υποστεί ή θα υποστούν εξαιτίας αυτής της κατάστασης (θάνατοι αιγοπροβάτων, μείωση παραγωγής γάλακτος κ.ά.).
  • Τι μέτρα θα πάρει για την εξάλειψη της μάστιγας του καταρροϊκού πυρετού.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΝΤΟΜΑΤΑ
Την πληρώνουν οι παραγωγοί

«Πάτημα» στους μεταποιητές βιομηχανικής ντομάτας, να δώσουν φέτος στους παραγωγούς ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές, δίνουν οι αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων της Κομισιόν.

Η αρμόδια διαχειριστική επιτροπή της ΕΕ πήρε απόφαση για μείωση της επιδότησης στη μεταποίηση βιομηχανικής ντομάτας κατά 20,5%. Από 12,8 ευρώ ανά 100 κιλά (43 δραχμές το κιλό) γίνεται 8,3 ευρώ ανά 100 κιλά (28 δραχμές το κιλό). Τα επιτελεία των Βρυξελλών, στο όνομα των επιταγών της ΟΝΕ και του ΠΟΕ, κόβουν την επιδότηση στους βιομηχάνους - μεταποιητές, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι οι τελευταίοι δεν πρόκειται να βγουν ζημιωμένοι. Το «τίμημα» της περικοπής της επιδότησης θα το πληρώσουν φέτος ακόμα πιο ακριβά οι παραγωγοί. Οι βιομήχανοι, με το επιχείρημα ότι δε βγαίνουν, θα εντείνουν τους εκβιασμούς σε βάρος των αγροτών και θα τους «πληρώνουν» στα χαρτιά με την ελάχιστη τιμή που όρισε η αρμόδια διαχειριστική επιτροπή (8,8 ευρώ ανά 100 κιλά, που μεταφράζεται, σε 29,5 δραχμές το κιλό), αλλά στην πράξη θα αρπάξουν την παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας σε ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές από αυτές που έδιναν τα προηγούμενα χρόνια.

ΡΥΖΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Ξανά στο στόχαστρο της Κομισιόν

Σύσκεψη για το «θεαθήναι» χτες στο υπουργείο Γεωργίας

Σύσκεψη αποπροσανατολισμού των ρυζοπαραγωγών, ενόψει των νέων καταστροφικών μέτρων που πρόκειται να επιβάλει η Κομισιόν, πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Γεωργίας.

Τα επιτελεία των Βρυξελλών προτείνουν την κατάργηση της τιμής παρέμβασης στο ρύζι από το 2001 και την αντικατάστασή της από την ιδιωτική αποθεματοποίηση. Αν αυτό γίνει πράξη, σε συνδυασμό με τα «δεινά» που προκάλεσαν και προκαλούν η προηγούμενη αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς και οι επιταγές του ΠΟΕ, θα έχει ολέθριες επιπτώσεις για το εισόδημα των ρυζοπαραγωγών. Η κατάργηση της παρέμβασης θα έχει αποτέλεσμα την εξάλειψη της ελάχιστης προστασίας που υπάρχει για τους ρυζοπαραγωγους και η τιμή του προϊόντος θα κατρακυλήσει στα πλέον εξευτελιστικά επίπεδα. Τραγικό παράδειγμα αποτελεί άλλωστε το λάδι, όπου ήδη η ΕΕ προχώρησε στην κατάργηση της παρέμβασης.

Το υπουργείο Γεωργίας μπροστά σε αυτή την αρνητική εξέλιξη, κατά την προσφιλή του τακτική, το έριξε ξανά στις συσκέψεις. Οπως ανακοινώθηκε χτες, με πρωτοβουλία του αρμόδιου υφυπουργού Β. Αργύρη, έγινε σύσκεψη με τους εκπροσώπους των βιομηχάνων, εμπόρων - εξαγωγέων και των υποτακτικών διοικήσεων των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ. Και στη «φειδωλή» αυτή ανακοίνωση αναφέρεται μόνο ότι οι συμμετέχοντες «σε κλίμα καλής συνεργασίας» συζήτησαν τα θέματα: «Της μακροχρόνιας πολιτικής, της αναθεώρησης της ΚΟΑ και της διεπαγγελματικής ρυζιού». Κι αφού ο υφυπουργός Γεωργίας διαφώτισε... τους ρυζοπαραγωγους και τα ΜΜΕ για το τι έγινε στη σύσκεψη, πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ότι στις 14 του Ιούλη θα γίνει και νέα σύσκεψη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Θα «ποτίσει» με πρόστιμα τους αγρότες

Στο όνομα της προστασίας των υδάτινων πόρων «ανοίγουν χρυσές δουλιές» για τους ιδιώτες

Στην «αποξήρανση» των μικρομεσαίων αγροτών προχωράει η κυβέρνηση, με «εργαλείο» τις επιταγές της ΕΕ και της «Ατζέντας 2000» για τη δήθεν προστασία του περιβάλλοντος και των υδάτινων πόρων. Στα πλαίσια αυτά, χτες, ο υπουργός Γεωργίας - στη διάρκεια ειδικής συνέντευξης Τύπου με θέμα την απερήμωση - ανακοίνωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιβολή προστίμων στους αγρότες για περιβαλλοντικές παραβάσεις.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση, στο όνομα της προστασίας των υδάτινων πόρων, βάζει σε εφαρμογή, χωρίς να το ομολογεί, το σχετικό κανονισμό της ΕΕ, που ψηφίστηκε στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2000» και προβλέπει περιβαλλοντικές ποινές στους αγρότες που θα μπορούν να φτάνουν μέχρι και το 20% της επιδότησης. Φαίνεται, επίσης, ότι η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τα αφεντικά της ΕΕ, εγκαινιάζει νέες μεθοδεύσεις για τη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και το μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Η ουσία πάντως είναι ότι η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Γεωργίας, θέτει σε εφαρμογή ένα σκανδαλώδες σχέδιο, με πρόφαση την απερήμωση και την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων. Και το σχέδιο αυτό μεθοδεύεται έντεχνα, ώστε να γίνει πράξη χωρίς πολλές πολλές αντιδράσεις. Χτες, ο υπουργός Γεωργίας μπροστά σε ένα «τσούρμο» πανεπιστημιακών και άλλων παραγόντων σχετικών και άσχετων με το αντικείμενο, ανακοίνωσε ένα γενικόλογο προσχέδιο δράσης κατά της απερήμωσης, για να πει εκτός κειμένου ότι «κύριος στόχος του υπουργείου είναι η διασύνδεση της επιδότησης με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, γιατί οι επιδοτήσεις θα εξαρτώνται πλέον από εκεί». Οσο για τη συνέχεια της προετοιμασίας του εδάφους, όπως φάνηκε από τα λεγόμενα του υπουργού Γεωργίας, θα δοθεί στο Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής στις 10 του Ιούλη.

Η υποκρισία όμως της κυβέρνησης έγκειται και στο γεγονός ότι επιχειρεί να φορτώσει τα σπασμένα της πολιτικής στους αγρότες, με το επιχείρημα ότι ο αγροτικός τομέας καταναλώνει το 83% των υδάτινων πόρων της χώρας. Αν υπάρχει όμως πρόβλημα εξάντλησης των υδάτινων πόρων της χώρας, αυτό δεν οφείλεται στους αγρότες αλλά στην πολιτική που ακολούθησαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Ποτέ μέχρι τώρα δεν έγινε κανένα σοβαρό έργο για τη διαφύλαξη των υδάτινων πόρων. Δεν έγιναν τα απαραίτητα εγγειοβελτιωτικά έργα (φράγματα και δίκτυα άρδευσης) και το πιο σοβαρό είναι ότι δε δόθηκε κανένα βάρος στην προστασία του δασικού πλούτου της χώρας, που είναι ο βασικός παράγοντας εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα.

Η κυβέρνηση, όμως, προσπερνάει σκόπιμα τα παραπάνω και δημιουργεί ένα σκηνικό, ώστε να προχωρήσει και άλλα παράλληλα σχέδια: Την ιδιωτικοποίηση των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και κατ' επέκταση τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Ετσι οι αγρότες, εκτός από πρόστιμα, θα πληρώνουν και μεγάλα «χαράτσια» στους ιδιώτες διαχειριστές των υδάτινων πόρων για να μπορούν να ποτίζουν τα χωράφια τους.

ΒΕΡΙΚΟΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Σε «ελεύθερη πτώση» οι τιμές

Αμεσα μέτρα ζητά από την κυβέρνηση το ΚΚΕ, με Ερώτηση στη Βουλή

Με τον κίνδυνο νέας οικονομικής καταστροφής βρίσκονται για άλλη μια χρονιά αντιμέτωποι οι βερικοκοπαραγωγοί της Κορινθίας, εξαιτίας της «ελεύθερης αγοράς» και του «ανταγωνισμού», που εξυπηρετεί και υποθάλπει η πολιτική της κυβέρνησης, όπως επισημαίνεται σε Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή. Οι βουλευτές του Κόμματος ΠαναγιώτηςΚοσιώνης και ΣπύροςΣτριφτάρης ζητούν, μεταξύ άλλων, από την κυβέρνηση την οικονομική ενίσχυση των βερικοκοπαραγωγών με εθνική επιδότηση, καθώς, όπως τονίζουν, «οι προοπτικές για τη διάθεση της παραγωγής και σε ικανοποιητικές τιμές για τους παραγωγούς, δε διαγράφονται ευνοϊκές».

Στην Ερώτηση του ΚΚΕ, σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Ηδη, με την έναρξη της συγκομιδής, ασκούνται οι γνωστοί εκβιασμοί από τους εξαγωγείς, τους βιομηχάνους κομπόστας και χυμών και τους εμπόρους, για να αγοράσουν το βερίκοκο με όσο το δυνατό χαμηλότερες και ασύμφορες για τον παραγωγό τιμές». Ετσι, οι τιμές διαμορφώνονται, κατά περιοχή, περίπου στις 75 - 95 δρχ./ κιλό για την εξαγωγή, 60 - 70 δρχ./ κιλό για την κομπόστα και 30 - 35 δρχ./ κιλό για την πούλπα, ενώ είναι βέβαιο ότι στην πορεία θα κατρακυλήσουν χαμηλότερα. Ακόμα, η ελάχιστη τιμή, που θεωρείται οριακή για να καλυφθεί μόνο το κόστος της παραγωγής, είναι 100 δρχ./ κιλό.

«Με δεδομένη τη φθαρτότητα του προϊόντος και τη δυνατότητα απόσυρσης του 30% της εμπορευθείσας ποσότητας (σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς) - υπογραμμίζεται στην Ερώτηση του Κόμματος - οι παραγωγοί δεν έχουν κανένα μέσο προστασίας από την ασύδοτη δράση του εμποροβιομηχανικού κεφαλαίου. Μεγάλο μέρος της παραγωγής κινδυνεύει να μείνει αδιάθετο και να σαπίσει στα χωράφια, με δραματικές επιπτώσεις στο γεωργικό εισόδημα και την ίδια την καλλιέργεια».

Προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα για τους βερικοκοπαραγωγούς, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας αν η κυβέρνηση προτίθεται:

  • Να ενισχύσει οικονομικά τους βερικοκοπαραγωγούς με εθνική επιδότηση, έτσι ώστε να διαμορφωθεί τελικά ικανοποιητικό εισόδημα, που θα τους επιτρέψει τη συνέχιση της καλλιεργητικής προσπάθειας.
  • Να ζητήσει την κοινοτική χρηματοδότηση, προκειμένου να διευκολυνθεί η διάθεση της παραγωγής του βερίκοκου για επισιτιστικούς σκοπούς στο εσωτερικό και εξωτερικό, είτε ως νωπό είτε ως μεταποιημένο.
  • Να προχωρήσει στο πάγωμα ή την ευνοϊκή ρύθμιση των καλλιεργητικών δανείων, που έχουν πάρει φέτος οι βερικοκοπαραγωγοί από την ΑΤΕ.
  • Να πάρει μέτρα, ώστε να προστατευτούν οι παραγωγοί από την ασύδοτη εκμετάλλευση των εξαγωγέων, βιομηχάνων και εμπόρων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ