Τρίτη 20 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Η τιμή θα είναι ... καλύτερη από τη χειρότερη

Αποκαλυπτικός και ταυτόχρονα προκλητικός ήταν ο Κ. Σημίτης, μιλώντας για τους αγρότες. Ερωτηθείς αρχικά για τις κινητοποιήσεις, είπε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αποφάσεις για "μπλόκα"». Οπως ανέφερε, «υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με δύο προϊόντα: Το ένα προϊόν είναι ο καπνός. Αύριο - συνέχισε - στην ΕΕ πρόκειται να συζητηθεί το θέμα αυτό. Η ΕΕ δεν έχει πάρει απόφαση. Η Ελλάδα θα εναντιωθεί σε σχετικές αποφάσεις». Οσον αφορά στο βαμβάκι, ο Κ. Σημίτης επιχείρησε να περιορίσει το όλο πρόβλημα στη φετινή τιμή και τους ελέγχους. «Θα πρέπει - είπε - να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι, ώστε να προκύψει η τελική τιμή, η οποία, αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να προσδιοριστεί, λόγω του καθεστώτος της συνυπευθυνότητας. Νομίζω - κατέληξε - πως αυτή η τελική τιμή δε θα είναι, βεβαίως, η υψηλή περσινή τιμή, αλλά δε θα είναι και η χαμηλή τιμή, την οποία υπολογίζουν μερικοί ότι θα προκύψει. Θα είναι καλύτερη»...

Λίγο αργότερα, δηλώσεις για τις κινητοποιήσεις των αγροτών έγιναν και από τον Κ. Λαλιώτη, ο οποίος επιδόθηκε σε αναφορές για τους «στενούς δεσμούς» του κόμματός του με την αγροτιά. Βεβαίως, δεν παρέλειψε να επιτεθεί στη ΝΔ, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι ένα τεράστιο κομμάτι του ελληνικού λαού επιχειρείται (ξανά) να αξιοποιηθεί σαν «μπαλάκι» του δικομματικού «πινγκ - πονγκ»...

ΒΑΜΒΑΚΙ
Καραμπινάτος αποπροσανατολισμός

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, επικαλούμενη «παρατυπίες» και «κυκλώματα», βγάζει εκτός επιδότησης μεγάλες ποσότητες πραγματικής παραγωγής

Με νέα «φτηνά» επικοινωνιακά τρικάκια επιδιώκει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας να «φουσκώσει» το δήθεν ενδιαφέρον της για το βαμβάκι και κυρίως να εξαπατήσει και αποπροσανατολίσει τους αγωνιζόμενους βαμβακοπαραγωγούς, καθώς και την κοινή γνώμη. Στα πλαίσια αυτά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο - για οφθαλμοφανείς λόγους δημιουργίας εντυπώσεων - πως εντοπίστηκε «κύκλωμα παράνομης συγκέντρωσης βαμβακιού». Και η διατύπωση αυτή ήρθε να δώσει τροφή στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, ηλεκτρονικά και έντυπα, αθηναϊκά και επαρχιακά, για ρεπορτάζ και τίτλους περί καταπολέμησης των απατών και του αέρα στο βαμβάκι.

Χτες στο υπουργείο Γεωργίας, υπουργός και υφυπουργοί παραχώρησαν... «ειδική» συνέντευξη Τύπου και βγήκε και σχετική ανακοίνωση, αλλά δεν έγινε αναφορά σε «κυκλώματα». Εγινε μόνο λόγος για «σημαντικές παραβάσεις και παρατυπίες». Γι' αυτό, όπως δήλωσε ο Γ. Δρυς κάνοντας την εισαγωγή της δημοσιοποίησης της μεγάλης αυτής επιτυχίας... του ΟΠΕΚΕΠΕ και της κυβέρνησης, «το υπουργείο Γεωργίας λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση των συμφερόντων των Ελλήνων βαμβακοπαραγωγών». Και αμέσως μετά έφυγε για να πάει στις Βρυξέλλες για... να υπερασπιστεί, λέει, τα συμφέροντα των Ελλήνων βαμβακοπαραγωγών και καπνοπαραγωγών.

Η ουσία είναι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας έστησε ένα ολόκληρο σκηνικό κοροϊδίας των βαμβακοπαραγωγών, που αυτές τις μέρες πραγματοποιούν μεγαλειώδη συλλαλητήρια στη Θεσσαλία, ενάντια στον καταστροφικό κανονισμό για το βαμβάκι και στις συνακόλουθες κυβερνητικές αποφάσεις. Ετσι ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν 10 παράνομες αλάνες σε Πέλλα, Ημαθία και Θεσσαλονίκη με 3.150 τόνους βαμβακιού, δίνοντας και ονόματα μεσιτών... στη δημοσιότητα, καθώς και έξι εκκοκκιστήρια στα οποία φέρεται να παραδόθηκαν χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία των παραγωγών συνολικά 2.232 τόνοι. Οπως ειπώθηκε χτες, επίκειται και υπουργική απόφαση με «τσουχτερά πρόστιμα» και οι παραπάνω ποσότητες χαρακτηρίζονται μη επιλέξιμες.

Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, που με «παράνομα» μέσα επιχειρεί να περιορίσει την επιδοτούμενη ποσότητα βαμβακιού, ανακοινώνει παρατυπίες που έγιναν με βάση τα όσα ορίζουν δικές της αποφάσεις και εγκύκλιοι, οι οποίες ως μόνη επιδίωξη είχαν να πετύχουν το προαναφερόμενο σχέδιο. Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι οι 3.150 τόνοι που βρέθηκαν στις 10 παράνομες αλάνες είναι «παράτυποι» με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση του Σεπτέμβρη που καταργούσε τις αλάνες, αλλά δεν είναι αέρας. Είναι πραγματικές ποσότητες παραγωγής, που ανήκουν σε συγκεκριμένους βαμβακοπαραγωγούς. Το ίδιο ισχύει και με τους 2.232 τόνους, που δεν παραδόθηκαν αυτοπροσώπως στα 6 εκκοκκιστήρια. Η παρατυπία εδώ έγκειται στην ίδια Κοινή Υπουργική Απόφαση, καθώς και σε μια εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ στις 12/11, η οποία καταργούσε όλες τις εξαιρέσεις αυτοπρόσωπης παράδοσης βαμβακιού. Και το ερώτημα που προκύπτει, ανάμεσα σε άλλα, είναι: Τι θα πει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας αν οι θιγόμενοι βαμβακοπαραγωγοί, που αποδεδειγμένα έβγαλαν αυτή την παραγωγή, προσφύγουν στη Δικαιοσύνη;

ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
«Αγροτοθύελλα» και στα Τρίκαλα!

Η αγροτιά αποφασισμένη να κλιμακώσει και να συντονίσει πανελλαδικά την πάλη της για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Το χτεσινό, πρωτοφανές σε συμμετοχή αγροτών και τρακτέρ, συλλαλητήριο των Τρικάλων έρχεται ως συνέχεια εκείνων που πραγματοποιήθηκαν, με ανάλογη επιτυχία, την περασμένη βδομάδα στην Καρδίτσα και στα Φάρσαλα κι αποδεικνύει ότι το σύνολο της θεσσαλικής αγροτιάς βρίσκεται στις επάλξεις του αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στηριζόμενοι στη δύναμη του δίκιου τους και περιφρουρώντας την ενότητά τους, οι Θεσσαλοί αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν την πάλη τους - αύριο πραγματοποιείται σύσκεψη εκπροσώπων των αγροτικών συλλόγων του Νομού Καρδίτσας, όπου θα συζητηθεί η πορεία κλιμάκωσης του αγώνα και την ερχόμενη Παρασκευή γίνεται το συλλαλητήριο, με τρακτέρ, στον Τύρναβο - κι είναι έτοιμοι να συντονίσουν τα αγωνιστικά βήματά τους με τους συναδέλφους τους όλης της Ελλάδας.

Οι αγρότες συνειδητοποιούν ότι ο αγώνας πρέπει να είναι συνεχής και μακρύς, δηλώνουν πως έχουν την υπομονή και την επιμονή να τον φέρουν εις πέρας και διαμηνύουν, προς όλες τις κατευθύνσεις, πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τις «πολεμίστρες», αν δεν «πείσουν» τους πάντες - καλόβουλους και κακόβουλους - ότι για να υπάρξει παρόν και μέλλον της μικρομεσαίας αγροτιάς, είναι ανάγκη ν' ανατραπεί αυτή η αντιαγροτική πολιτική και να εφαρμοστεί μια άλλη, μια φιλοαγροτική πολιτική που θα αναπτύσσει την παραγωγική βάση της χώρας μας και θα ικανοποιεί τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του ελληνικού λαού.


Στις επάλξεις του αγώνα περιμένουν οποιονδήποτε επιχειρήσει ν' αναμετρηθεί με τη δύναμη του δίκιου τους κι όποιον δηλώνει ότι θέλει να συζητήσει μαζί τους. Αλλά δεν αποδέχονται συζητήσεις «περί ανέμων και υδάτων», ή για το πόσες και ποιες υποχωρήσεις είναι διατεθειμένο να κάνει το αγροτικό κίνημα ή απλώς για την επίλυση κάποιων, επιμέρους και μεμονωμένων, προβλημάτων των αγροτών, που θα τα ξαναβρούν, σε λίγο, μπροστά τους. Βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, όπως τα ιεραρχούν και τα προβάλλουν οι ίδιοι, παλεύοντας στους δρόμους. Διότι και στο παρελθόν οι κυβερνώντες ζήτησαν διάλογο από τους αγρότες κι αποδείχτηκε ότι δεν ήθελαν να τους ακούσουν, για να δώσουν μακροπρόθεσμη κι ουσιαστική λύση στα αγροτικό πρόβλημα, αλλά επιχειρούσαν, μέσω του «διαλόγου», να επιβάλουν την, άνευ όρων, «παράδοση» της μαχόμενης αγροτιάς.

«Δεν ξανάγινε»

Ηταν συγκλονιστικό το χτεσινό συλλαλητήριο στα Τρίκαλα.

Χιλιάδες αγρότες, που ήρθαν από κάθε γωνιά του νομού και πάνω από 1.000 τρακτέρ, που ξεκίνησαν, σε φάλαγγες, από τα καμποχώρια, «κατέλαβαν» το κέντρο της πόλης.

«Δεν ξανάγινε αυτό», έλεγαν οι αγροτοσυνδικαλιστές και συμπλήρωναν με νόημα: «Και πού είστε, ακόμα...».

Οι ομιλίες στην τεράστια συγκέντρωση άρχισαν με το χαιρετισμό της Φρίντας Καλογήρου, μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών, η οποία αναφέρθηκε στα βάσανα, τις αγωνίες και τους αγώνες της Ελληνίδας αγρότισσας και στο βήμα ακολούθησε ο Φ. Σαλαγιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Αλληλεγγύη».

Στην ομιλία του ο Σπύρος Τσιοτινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», κατήγγειλε τον υπουργό Γεωργίας, Γ. Δρυ, που - όπως τόνισε ο ομιλητής - «έντρομος από τις πρόσφατες μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου κι ευρισκόμενος σε κατάσταση σύγχυσης, άρχισε να κατηγορεί και να συκοφαντεί το αγροτικό κίνημα». Και ο Σπ. Τσιοτινός συνέχισε λέγοντας: «Οχι, κύριε υπουργέ, δεν υποκινούμαστε από κανένα, παρά μόνο από τα τεράστια κι εκρηκτικά προβλήματα, που μας δημιουργεί η πολιτική την οποία υπηρετείτε».

Κοινός ο αγώνας

Μιλώντας για τις προσπάθειες υπονόμευσης του αγώνα της αγροτιάς, υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση και οι θιασώτες της παγκοσμιοποίησης προσπαθούν να πλαγιοκοπήσουν το αγροτικό κίνημα. Εξαπολύουν τα διάφορα "βαποράκια" για να υπονομεύουν την ενότητά μας. Καλλιεργούν τη θολούρα και την ηττοπάθεια, "σπέρνουν" το ψέμα και την απάτη. Ομως ο αγροτικός κόσμος είναι ενωμένος όσο ποτέ άλλοτε... Αδικα πασχίζουν να μας χωρίσουν σε κόκκινους, πράσινους, μπλε. Θα τους απογοητεύσουμε, θα διαφυλάξουμε την ενότητά μας ως κόρη οφθαλμού».

Στη συνέχεια ο Σπ. Τσιοτινός αναφέρθηκε στην κοινότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όλα τα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης. Δεχόμαστε - είπε - ολομέτωπη επίθεση όχι μόνο με την καταστροφή της αγροτικής οικονομίας, αλλά και με την κατάργηση της δωρεάν Παιδείας και Υγείας, με τα αντιασφαλιστικά μέτρα, με τους τρομονόμους κ.ά., για να τονίσει την ανάγκη του κοινού αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται και πλήττει το ίδιο βάναυσα αγρότες και εργάτες, βιοτέχνες και μικρέμπορους, τη νεολαία και τους συνταξιούχους.

Το ψήφισμα

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης αναφέρονται τα αιτήματα των αγροτών, που, ανάμεσα στ' άλλα, ζητούν:

  • Την κατάργηση του κανονισμού για το βαμβάκι, την απαλλαγή των μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών από το πρόστιμο συνυπευθυνότητας για την παραγωγή που θα σοδέψουν από τα πρώτα 100 ιδιόκτητα στρέμματα και τα 150 νοικιασμένα.
  • Τη μη κατάργηση των επιδοτήσεων στα καπνά και την αύξηση των δικαιωμάτων καλλιέργειας των καπνοπαραγωγών.
  • Την κατάργηση του προστίμου συνυπευθυνότητας και την αύξηση των δικαιωμάτων καλλιέργειας στα σιτηρά, καθώς και την απόδοση των αποζημιώσεων για τις καταστροφές από την ξηρασία.
  • Να παραμείνει η ΑΤΕ στο δημόσιο τομέα και να ρυθμιστούν τα αγροτικά χρέη, αφού αφαιρεθούν τα πανωτόκια και οι τόκοι υπερημερίας.
  • Να χρηματοδοτηθούν επαρκώς και να ολοκληρωθούν εγκαίρως τα αρδευτικά έργα, για ν' αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας.
  • Να ελεγχθούν οι πολυεθνικές, για να χτυπηθεί η κερδοσκοπία και η ακρίβεια στην αγορά των αγροτικών μέσων και εφοδίων και να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθλιο παιχνίδι με «δύο γλώσσες»

Τη δοκιμασμένη τακτική της «διγλωσσίας» χρησιμοποιεί η ΝΔ απέναντι στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Επίσημα, η θέση της Ρηγίλλης είναι ότι «δε στηρίζουμε μορφές αγώνων που στρέφονται εναντίον άλλων κοινωνικών ομάδων», αλλά την ίδια στιγμή ορισμένα στελέχη και βουλευτές, κυρίως από τις αγροτικές περιοχές (Σ. Χατζηγάκης, Θ. Νασίκας) εμφανίζονται ως «διαφωνούντες». Το «περίεργο» είναι ότι η ηγεσία του κόμματος δεν αποδοκιμάζει την «αντικομματική» στάση τους...

Στόχος αυτού του παιχνιδιού που παίζεται στις πλάτες των αγροτών και των στημένων, εν πολλοίς, διαφωνιών είναι και η ηγεσία να είναι συνεπής με τη θέση αρχής ότι δε στηρίζει ποτέ λαϊκούς αγώνες και από την άλλη να εμφανίζεται, μέσω κυρίως των τοπικών βουλευτών και στελεχών, ως «φίλος» των αγροτών μόνο και μόνο για να υφαρπάζει την ψήφο τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες αυτές τις μέρες που οι μαζικοί αγώνες των αγροτών έφεραν στο προσκήνιο το πρόβλημα ουσιαστικά της επιβίωσής τους, η ηγεσία της ΝΔ ούτε καν φραστικά δεν έχει διαφοροποιηθεί από την εφαρμοζόμενη πολιτική. Ο εκπρόσωπος Τύπου Θ. Ρουσόπουλος συνέχισε και χτες τη γνωστή τακτική της ανταλλαγής φραστικών διαξιφισμών με την κυβέρνηση και σε δήλωσή του επέκρινε την κυβέρνηση ότι «κάνει το μαύρο - άσπρο» και ότι επιρρίπτει τις ευθύνες σε όλους τους άλλους και όχι σε αυτούς «που κυβερνούν επί είκοσι χρόνια». Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του βουλευτή Τρικάλων Σ. Χατζηγάκη, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε αποκλεισμό δρόμων αν... του το ζητήσουν οι αγρότες, ο Θ. Ρουσόπουλος απέφυγε να τον αποδοκιμάσει και περιορίστηκε να υπενθυμίσει ότι ισχύει η γνωστή θέση της ηγεσίας.

Από την πλευρά του ο Σ. Χατζηγάκης επανήλθε και χτες δηλώνοντας ότι «λέει "ναι" στους αγώνες των αγροτών» και προσθέτοντας ότι «εάν οι αγρότες μου ζητήσουν να συμμετάσχω σε ένα πιθανό αποκλεισμό δρόμου θα το κάνω»(!). Ο Θ. Νασίκας, μέλος της ΚΕ της ΝΔ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Λάρισας, είπε χτες (στον «Πλάνετ») ότι «δεν είναι σκοπός μας να κάνουμε κινητοποιήσεις για να κλείσουμε τους δρόμους, δίνουμε στην κυβέρνηση την ευκαιρία που χρειάζεται ώστε να προσπαθήσει να διορθώσει τα πράγματα φέτος». Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στον Θ. Ρουσόπουλο για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα, λέγοντας ότι «πριν ξεκινήσουμε, πριν βγει τρακτέρ στις εθνικές οδούς, δεν μπορεί ο κ. Ρουσόπουλος να λέει τέτοια πράγματα». Την αδυναμία διαφοροποίησης επιβεβαίωσε σε δήλωσή του ο Μ. Εβερτ, ο οποίος απλώς κάλεσε τον πρωθυπουργό να θέσει το θέμα στην πρώτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ!

ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Τρία χρόνια ζωής...

Τριετή παράταση στην καταβολή της επιδότησης στα καπνά δίνει η Κομισιόν, αλλά μετά, όπως διεμείφθη, τέρμα! Οπως έγινε γνωστό χτες, στις Βρυξέλλες, αύριο Τετάρτη, θα ανακοινωθεί η σχετική πρόταση της Κομισιόν, η οποία θα προβλέπει τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος στα καπνά μέχρι το 2004. Κι από το 2005 αρχίζει το πετσόκομμα επιδότησης και των καπνοπαραγωγών.

Η εξέλιξη αυτή προδικάζει το άμεσο ξεκλήρισμα των καπνοπαραγωγών, οι οποίοι πρέπει να εξαπολύσουν ένα χωρίς προηγούμενο συντονισμένο αγώνα επιβίωσης, αν θέλουν να μείνουν στα χωριά και τα χωράφια τους. Παράλληλα, η εξέλιξη αυτή δεν αφήνει κανένα περιθώριο για «πανηγυρισμούς» και αναφορές σε διαπραγματευτική επιτυχία από την κυβέρνηση και τις υποτακτικές ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ. Γιατί όλοι οι παραπάνω «πάλευαν» για τριετή παράταση της καταβολής της επιδότησης και το ερώτημα που έχουν αφήσει αναπάντητο, είναι τι θα γίνει μετά το 2004 με τους καπνοπαραγωγούς;

ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Αύριο η αγροτική σύσκεψη

Μεγάλη σύσκεψη των αγροτών της Φθιώτιδας θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 6.30 το απόγευμα στο Λιανοκλάδι - στο Δημαρχείο - με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής της ΠΑΣΥ και στόχο τη λήψη αποφάσεων για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Αγωνιστικό είναι και το κλίμα που μεταφέρεται απ' άκρη σ' άκρη του νομού, ενώ, ήδη, στα βόρεια της Φθιώτιδας, στην περιοχή Δομοκού, υπήρξε η πρώτη προειδοποιητική κινητοποίηση την προηγούμενη βδομάδα, αφού χιλιάδες βαμβακοπαραγωγοί, καπνοκαλλιεργητές και ελαιοπαραγωγοί από τη δυτική και την ανατολική Φθιώτιδα, όπως και την περιοχή Δομοκού βρίσκονται σε τραγική κατάσταση από τις αντιαγροτικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης.

Αυτή ήταν η κοινή εκτίμηση και διαπίστωση και της σύσκεψης της προηγούμενης Παρασκευής που έγινε στο Λιανοκλάδι και στην οποία μίλησε ο Βαγγ. Μπούτας, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ. Μια μάζωξη που προοριζόταν για σύσκεψη εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, αλλά πριν καν αρχίσει μετατράπηκε σε μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας με την προσέλευση πολλών αγροτών της περιοχής, το δε Δημαρχείο Λιανοκλαδίου ήταν αδύνατο να χωρέσει τον «όγκο» της οργής και αγανάκτησης που επικρατεί ανάμεσα στους ξωμάχους.

«Αστυνόμος» Πρωτόπαππας

Αμφισβήτηση της ομαλότητας της πολιτικής και κοινωνικής ζωής (!) αποκάλεσε χτες η κυβέρνηση - διά του εκπροσώπου της - τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Ερωτηθείς, ειδικά, για το ενδεχόμενο οι αγρότες να προχωρήσουν σε καταλήψεις δρόμων, ο Χρ. Πρωτόπαππας απάντησε: «Η κυβέρνηση δε συμφωνεί με καμία ενέργεια, η οποία θέτει σε αμφισβήτηση την ομαλότητα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής στη χώρα μας και τα δικαιώματα των πολιτών»...

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Τύπου προχώρησε και σε ...προληπτική κατασταλτική συμπεριφορά ακόμα και κατά ...προθέσεων! Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην «πρόθεση» (!) «ορισμένων βουλευτών να συμμετάσχουν ή να παρακινήσουν σε κλείσιμο εθνικών οδών. Αυτό είναι το πρόβλημα. Το κλείσιμο των εθνικών οδών», δήλωσε, για να συμπληρώσει ότι «το κλείσιμο εθνικής οδού είναι ένα θέμα που στρέφεται κατά του ελληνικού λαού». Κατά τ' άλλα, ο Χρ. Πρωτόπαππας πρόσθεσε στη συνέχεια: «Απλώνουμε χέρι συνεργασίας προς τους αγρότες»...

Ο διάλογος του διαλόγου...

Ολους σχεδόν τους επιθετικούς προσδιορισμούς που επιδέχεται η λέξη διάλογος χρησιμοποίησε τις τελευταίες μέρες ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς. Επιδιώκοντας να εμφανίσει τους αγωνιζόμενους βαμβακοπαραγωγούς της Θεσσαλίας ως αδιάλλακτους, άρχισε να μιλάει για «εποικοδομητικό διάλογο», «εξαντλητικό διάλογο», «εφ' της ύλης διάλογο», «ανοιχτό διάλογο», αλλά για λήψη μέτρων επίλυσης των προβλημάτων που υπάρχουν και τα οποία προκάλεσε η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και οι συνακόλουθες αποφάσεις μιας αδιάλλακτης κυβέρνησης, δε μίλησε μέχρι τώρα.

Στο μεταξύ ο Γ. Δρυς αναφερόμενος στο θέμα του βαμβακιού και ερωτώμενος σε ποια βάση θα κάνει διάλογο με τους εκπροσώπους των αγωνιζομένων βαμβακοπαρωγών ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός, δηλώνοντας την περασμένη Παρασκευή στο υπουργείο Γεωργίας: «Εγώ συζητώ για το στάτους το οποίο υπάρχει. Ο κανονισμός ψηφίστηκε την άνοιξη του 2001. Δεν υπάρχει καμία διαδικασία αναθεώρησης του Κανονισμού».

Προχτές Κυριακή σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ δήλωσε σχετικά: «Μπορούμε να μιλάμε για βελτιώσεις του Κανονισμού αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε για ανατροπή του κανονισμού, μόλις μερικούς μήνες μετά την ψήφισή του. Ο κύριος Ανωμερίτης πέτυχε ένα καλό διακανονισμό. Θα μπορούσε όμως να είναι καλύτερος. Αλλά εχθρός του καλού δεν είναι το κακό. Είναι το καλύτερο».

Χτες, ο Γ. Δρυς ρωτήθηκε αν ξέρει ή όχι ότι ο κανονισμός που ψηφίστηκε για το βαμβάκι ήταν πρόταση του προκατόχου του και του Ισπανού υπουργού Γεωργίας και είναι μάλιστα επαχθέστερος κι από τη σχετική πρόταση της Κομισιόν. Κι η απάντησή του ήταν: «Το γνωρίζω αυτό το θέμα. Ξέρω πάρα πολύ καλά πώς ψηφίστηκε ο κανονισμός τον Απρίλιο του 2001. Εκείνο που έχει σημασία είναι να δούμε πώς είναι δυνατόν οι Ελληνες βαμβακοπαραγωγοί να αντιμετωπίσουν από καλύτερες θέσεις το νέο κανονισμό». Κι ακολούθως έριξε πάλι μια πρόσκληση ανοιχτού διαλόγου στους βαμβακοπαραγωγούς...


Κ.Δ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η αγωνιστική συνέχεια σήμερα στους δρόμους

Οι αγρότες της Θεσσαλονίκης με τρακτέρ σε πολλά κομβικά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου. Οι καπνοπαραγωγοί κατάγγειλαν τα καταστροφικά μέτρα ΕΕ - κυβέρνησης

Αποψη από τη χτεσινή αγωνιστική κινητοποίηση στα Τρίκαλα
Αποψη από τη χτεσινή αγωνιστική κινητοποίηση στα Τρίκαλα
Χιλιάδες καπνοπαραγωγοί και αγρότες από όλες τις περιοχές της Ελλάδας συγκεντρώθηκαν χτες στη Θεσσαλονίκη, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, που οδηγεί σε συνεχή συρρίκνωση του εισοδήματός τους και σε ερήμωση την ελληνική ύπαιθρο. Κατήγγειλαν την ΕΕ για υποκρισία στο θέμα της επιδότησης του καπνού, που οδηγεί στην εξάλειψη της παραγωγής του προϊόντος στη χώρα μας, την ίδια ώρα που στην Ευρωπαϊκή Ενωση εισάγεται από τρίτες χώρες το 70% των καπνών. Οι αγρότες, κρατώντας μαύρες σημαίες, διαδήλωσαν κατά της αντιαγροτικής πολιτικής, φωνάζοντας, εκτός των άλλων: «Να μη γίνει στάχτη το εισόδημα των καπνοπαραγωγών», «Κάτω τα χέρια από τον καπνό».

Το συλλαλητήριο υποχρεώθηκαν να οργανώσουν οι τριτοβάθμιες αγροτικές οργανώσεις, κάτω από την πίεση των ιδιαίτερα οξυμένων προβλημάτων και των αγροτών, που βρίσκονται σε απόγνωση μετά και τις τελευταίες καταστροφικές αποφάσεις για τον καπνό, το βαμβάκι και μια σειρά άλλα προϊόντα.

Την υπόθεση για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων την παίρνουν τώρα στα χέρια τους οι ίδιοι οι καπνοπαραγωγοί, που είναι αποφασισμένοι, όπως έδειξαν με την αγωνιστική τους παρουσία, χθες, να συντονίσουν τους αγώνες τους με τους άλλους αγρότες και ιδιαίτερα με τους βαμβακοπαραγωγούς και τους ελαιοπαραγωγούς, που αντιμετωπίζουν τα ίδια οξυμένα προβλήματα. Από τους ίδιους γίνεται κατανοητό ότι για να αντιπαλέψουν αποτελεσματικά την αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης, θα πρέπει να προχωρήσουν, παραπέρα, σε κοινό μέτωπο με τους άλλους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τη νεολαία κλπ., που πλήττονται επίσης.

Ωστόσο, στις παρεμβάσεις τους, οι ομιλητές των τριτοβάθμιων οργανώσεων, ενώ, από τη μία, πολλές φορές τόνισαν ότι το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης αποτελεί την αρχή μιας πορείας, δεν παρουσίασαν κανένα χρονοδιάγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων ή και κλιμάκωσης του αγώνα των αγροτών. Γεγονός, που ενισχύει τις εκτιμήσεις πως στόχος τους είναι η εκτόνωση της γενικευμένης δυσαρέσκειας των αγροτών και όχι η κλιμάκωση του αγώνα.

Οι αγρότες Θεσσαλονίκης

Πάντως, συνέχεια στον αγώνα τους δίνουν σήμερα οι αγρότες της Θεσσαλονίκης με τις συγκεντρώσεις με τρακτέρ, που προγραμματίζουν σε κομβικά σημεία του νομού. Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα, που διοργανώνουν τις κινητοποιήσεις, περιόδευσαν, χτες, σε πολλά χωριά του νομού και ενημέρωναν τους αγρότες. Ηδη, από το μεσημέρι πολλοί παραγωγοί άρχισαν να συγκεντρώνονται με τα αγροτικά τους μηχανήματα στις πλατείες των χωριών. Οπως δήλωναν οι παραγωγοί, είναι αναγκασμένοι να βγουν και πάλι με τα τρακτέρ τους στους δρόμους, καθώς τα τελευταία μέτρα και οι αποφάσεις για τον καπνό, το βαμβάκι, την κτηνοτροφία και τα άλλα αγροτικά προϊόντα χειροτερεύουν την κατάστασή τους, έτσι που αδυνατούν ν' αντεπεξέλθουν στις στοιχειώδεις ανάγκες των οικογενειών τους.

Οι αγρότες Πέλλας

Από αύριο, κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι αγρότες του Νομού Πέλλας, βγάζοντας τα τρακτέρ τους και τα αγροτικά αυτοκίνητα στις πλατείες των χωριών. Την απόφαση αυτή έλαβαν στη διάρκεια μεγάλης συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ στην Αραβησσό της Ν. Πέλλας, μετά από κάλεσμα της ΠΑΣΥ. Κύρια αιτήματα, όπως αναφέρονται στο κείμενο του ψηφίσματος, είναι η ανατροπή της πολιτικής απόφασης για τον καπνό, πληρωμή του συμπήρυνου ροδακίνου, μη ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ και για ουσιαστικές αποζημιώσεις για τις φετινές ζημιές, κατάργηση και μη εφαρμογή του νέου κανονισμού, κατοχύρωση τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων κλπ.

ΚΑΠΝΑ
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος κυβερνητικού εγκλήματος

Οσο μεγαλύτερες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης για τον ορατό πια κίνδυνο να καταργηθούν οι επιδοτήσεις στα καπνά, τόσο μεγαλύτερες είναι οι προσπάθειές της να αποπροσανατολίσει τους καπνοπαραγωγούς και να συγκαλύψει τις ευθύνες της.

Μάλιστα η κυβέρνηση μαζί με τις υποτακτικές της οργανώσεις -ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και ΠΑΣΕΓΕΣ- έφθασε στο σημείο να συνδιοργανώνει αγροτικό συλλαλητήριο για να εκτονώσει την αγανάκτηση των αγροτών και να χρησιμοποιήσει αυτό το συλλαλητήριο σαν «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για να εξαγνίσει την καταστρεπτική για τους καπνοπαραγωγούς και τη χώρα μας πρότασή της να αναβληθεί η πρόταση της ΕΕ για την κατάργηση των επιδοτήσεων στα καπνά μέχρι το 2004.

Η αρνητική όμως κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα στα καπνά δεν είναι κεραυνός σε ξάστερο ουρανό. Είναι αποτέλεσμα τουλάχιστον μιας πενταετίας στην οποία η ελληνική κυβέρνηση και οι ηγεσίες των ΓΕΣΑΣΕ, ΣΕΔΑΣΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, όχι μόνο δεν έκαναν καμία ενέργεια για να αποτρέψουν το μεθοδευμένο σχέδιο της ΕΕ να καταργήσει τις επιδοτήσεις στα καπνά, αλλά -παριστάνοντας τους αφελείς- χειροκροτούσαν κάθε μέτρο της ΕΕ που υλοποιούσε αυτό το σχέδιο και το εμφάνιζαν σαν επιτυχία της κυβέρνησης και της Ελλάδας.

Για να συγκαλύψει τους πραγματικούς λόγους κατάργησης των επιδοτήσεων στα καπνά η ΕΕ τη συνέδεσε με την αντικαπνιστική εκστρατεία και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Την απαράδεκτη αυτή συσχέτιση κατήγγειλε ο αείμνηστος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης με το γνωστό επιμύθιο άλλο αντικαπνιστική και άλλο αντικαπνική εκστρατεία. Δεν έκανε όμως το ίδιο και ο τότε υπ. Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Κ. Γείτονας, στο αντίστοιχο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ, ο οποίος υπερψήφισε τη σχετική έκθεση.

Η απαράδεκτη συσχέτιση της αντικαπνιστικής και αντικαπνικής εκστρατείας δεν έμεινε στα ψηφίσματα, αλλά βρήκε συγκεκριμένη έκφραση για πρώτη φορά στο άρθρο 14 του κανονισμού 1636/98 για τον καπνό, όπου αναφέρεται ότι: «Προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταστροφή προς άλλες δραστηριότητες των παραγωγών καπνού οι οποίοι αποφασίζουν μεμονωμένα και εκουσίως να εγκαταλείψουν τον τομέα, εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα εξαγοράς των ποσοστώσεων με αντίστοιχη μείωση των εθνικών κατωφλίων εγγύησης». Δηλαδή με το άρθρο αυτό θεσπίστηκαν κίνητρα εθελοντικής κατάργησης της καπνοκαλλιέργειας και μεταστροφής των καπνοκαλλιεργητών σε άλλες δραστηριότητες, επειδή η καλλιέργεια καπνού, όπως αναφέρεται στο αιτιολογικό του κανονισμού, αντιστρατεύεται τις επιταγές της δημόσιας υγείας και της διατήρησης του περιβάλλοντος.

Τον κανονισμό και το άρθρο αυτό το υπερψήφισε η ελληνική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μαζί με τις ηγεσίες των ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, τον εμφάνισαν σαν επιτυχία, επειδή η επιδιωκόμενη κατάργηση της καπνοκαλλιέργειας ήταν εθελοντική και όχι υποχρεωτική.

Η εθελοντική όμως κατάργηση προετοίμασε το έδαφος για το επόμενο βήμα της υποχρεωτικής κατάργησης.

Στην «Ατζέντα 2000» θεσμοθετήθηκε «η στρατηγική για την αειφόρο ανάπτυξη της Γεωργίας» που στην καθομιλουμένη για όσους ξέρουν και θέλουν να διαβάζουν σημαίνει δραστική περικοπή των επιδοτήσεων με προσχήματα την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Οι πραγματικοί όμως λόγοι της περικοπής των επιδοτήσεων ήταν η προσαρμογή της κοινοτικής αγροτικής παραγωγής στα δεδομένα της αγοράς, επειδή -σύμφωνα με έκθεση της επιτροπής του 1999- η αγροτική παραγωγή αυξανόταν με ετήσιο ρυθμό 2%, ενώ η κατανάλωση με 0,5% παραβλέποντας ότι 1 δισ. άνθρωποι λιμοκτονούν ή υποσιτίζονται.

Την «Ατζέντα του 2000» για την «αειφόρο ανάπτυξη της Γεωργίας» την υπερψήφισε ο Ελληνας πρωθυπουργός το 1999, με αποτέλεσμα να παρθεί ομόφωνα κατ' αρχήν απόφαση στην ΕΕ να περικοπούν οι επιδοτήσεις, με προσχήματα την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Την εγκληματική αυτή ενέργεια η κυβέρνηση και οι ηγεσίες των ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ προσπάθησαν να τη συγκαλύψουν με το επιχείρημα ότι στόχος της κοινοτικής και της ελληνικής γεωργίας είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα. Διαψεύδονταν όμως από την πραγματικότητα επειδή την ίδια περίοδο οργίαζαν οι διοξίνες στα κοτόπουλα, η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια στα βοοειδή, ενώ η ΕΕ ομόφωνα ψήφιζε την οδηγία για την απελευθέρωση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών που προκαλούν απρόβλεπτες αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία.

Τη γενική κατεύθυνση της «Ατζέντας 2000» για την αειφόρο ανάπτυξη της γεωργίας εξειδίκευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο πρόεδρός της Ρ. Πρόντι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 15-5-2001 στα πλαίσια της παρουσίασης της στρατηγικής για την αειφόρο ανάπτυξη της γεωργίας ανακοίνωσε τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων στον καπνό, που αποδέχτηκε με σχετική πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Νοέμβρη του 2001.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ρ. Πρόντι στη σύνοδο κορυφής στο Γκέτεμποργκ, τον Ιούνη του 2001, εισηγήθηκε στα πλαίσια της «αντιμετώπισης απειλών που στρέφονται κατά της δημόσιας υγείας» τον «αναπροσανατολισμό της στήριξης που προέρχεται από την κοινή γεωργική πολιτική με στόχο αντί της ποσότητας να επιβραβεύεται συνεχώς περισσότερο η ποιότητα στις μεθόδους παραγωγής και απόδοσης, περιλαμβανομένης της σταδιακής εξάλειψης των ενισχύσεων στον καπνό με ταυτόχρονη θέσπιση μέτρων για την ανάπτυξη εναλλακτικών εισοδηματικών πόρων και οικονομικών δραστηριοτήτων για τους καπνεργάτες και τους καπνοκαλλιεργητές».

Δηλαδή ο κ. Πρόντι πρότεινε να καταργηθεί η καπνοκαλλιέργεια και να δοθούν κάποια ανταλλάγματα στους καπνεργάτες και καπνοκαλλιεργητές.

Στην πρόταση αυτή ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν έφερε καμία αντίρρηση, με αποτέλεσμα να εγκριθεί ομόφωνα. Μάλιστα, η κυβέρνηση με τη βοήθεια των διοικήσεων των ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ προσπάθησαν να παραπλανήσουν και να εφησυχάσουν τους καπνοπαραγωγούς και την κοινή γνώμη, ισχυριζόμενοι ότι αφού δε συζητήθηκε η πρόταση του Πρόντι δεν πάρθηκε και απόφαση. Γνώριζαν όμως όλοι αυτοί ότι όλες οι εισηγήσεις του προέδρου της Επιτροπής γίνονται αποφάσεις εκτός από εκείνες που θα απορρίψει η σύνοδος κορυφής μετά από αντίρρηση ορισμένων αρχηγών κρατών. Τέτοια αντίρρηση όμως δε διατυπώθηκε συνειδητά από τον Ελληνα πρωθυπουργό, με αποτέλεσμα να δημοσιευτεί σαν απόφαση στα πρακτικά της συνόδου κορυφής η εισήγηση για την κατάργηση των επιδοτήσεων στα καπνά και να αποκαλυφθεί η υποκρισία κυβέρνησης, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΕΔΑΣΕ και ΠΑΣΕΓΕΣ και ο εμπαιγμός των καπνοπαραγωγών.

Τώρα που το μεθοδευμένο σχέδιο έφθασε στο τελευταίο στάδιο υλοποίησής του η κυβέρνηση, η ΓΕΣΑΣΕ, Η ΣΕΔΑΣΕ και η ΠΑΣΕΓΕΣ που όλα αυτά τα χρόνια υπερψήφιζαν και χειροκροτούσαν τα μέτρα της αντικαπνικής εκστρατείας προσποιούνται τους ανήξερους και τους αγωνιστές και διοργανώνουν συσκέψεις και συλλαλητήρια για να εκφυλίσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των καπνοπαραγωγών και να συγκαλύψουν τον υπονομευτικό τους ρόλο.

Και αυτό γιατί έστω και τώρα δε ζητούν να αποσυρθούν άμεσα οριστικά και αμετάκλητα οι προτάσεις της Επιτροπής για περικοπή των επιδοτήσεων στα καπνά. Αλλά ζητούν να αναβληθεί η περικοπή μέχρι το 2004 και να συζητηθεί μαζί με τα άλλα αγροτικά προϊόντα, για να εξασφαλιστούν ικανοποιητικά ανταλλάγματα για τους καπνεργάτες και καπνοπαραγωγούς.

Αποδέχονται δηλαδή τη λογική και την πρόταση της Επιτροπής και διαφωνούν στο χρόνο και στο ύψος των ανταλλαγμάτων.

Με αυτή την πρόταση της κυβέρνησης, των ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και ΠΑΣΕΓΕΣ που δεν υπάρχει λόγος να μη γίνει αποδεκτή από την ΕΕ δε συμφωνούν οι καπνοπαραγωγοί και οι καπνεργάτες επειδή δεν υπάρχει κανένας λόγος να καταργηθεί η καπνοκαλλιέργεια στη χώρα μας και στην ΕΕ.

Η ΕΕ των 370 εκατ. κατοίκων παράγει μόνο 347 χιλ. τόνους καπνά και καταναλώνει 705 χιλ. τόνους, ενώ οι ΗΠΑ των 263 εκατ. κατοίκων με την αντικαπνιστική υστερία παράγουν 586 χιλ. τόνους καπνού και θα αυξήσουν την παραγωγή τους.

Η κατάργηση της κοινοτικής καπνοκαλλιέργειας δε θα μειώσει το κάπνισμα, αλλά θα αυξήσει κατακόρυφα τις εισαγωγές καπνού, κύρια από τις ΗΠΑ.

Οι καπνοπαραγωγοί και οι καπνεργάτες δε θα πρέπει να παρασυρθούν από τα αγωνιστικά προσωπεία της κυβέρνησης και των ηγεσιών των ΓΕΣΑΣΕ, ΣΕΔΑΣΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ. Αντίθετα θα πρέπει να αποκαλύψουν το ρόλο τους και να συντονίσουν την πάλη τους με όλους τους αγρότες επειδή παρόμοια μέτρα με τα ίδια προσχήματα παίρνονται ή ετοιμάζονται να παρθούν και για άλλα βασικά προϊόντα, όπως το βαμβάκι με πρόσχημα την νιτρορύπανση και τη λειψυδρία. Το λάδι με πρόσχημα την ερημοποίηση της γης κ.ο.κ.

Για να είναι όμως αποτελεσματική αυτή η πάλη δε θα πρέπει να περιορίζεται στα στενά κλαδικά αιτήματα, αλλά να βοηθάει να βγαίνουν και πολιτικά συμπεράσματα. Να βοηθάει να καταλαβαίνουν οι αγρότες ότι δε μπορούν να περιμένουν τίποτα καλό από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και όσα κόμματα θεωρούν μονόδρομο την ΚΑΠ και τον ΠΟΕ. Να καταλαβαίνουν όλοι οι αγρότες, μαζί με τους εργάτες και τους επαγγελματοβιοτέχνες πρέπει από την άμυνα να περάσουν στην επίθεση. Να ανατρέψουν στο σύνολό τους αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές και να συμβάλλουν στη διαμόρφωση των πολιτικών προϋποθέσεων για να εφαρμοστεί μια φιλοαγροτική πολιτική στα πλαίσια μιας γενικότερης φιλολαϊκής οικονομίας.


Του
Γιάννη ΣΦΥΡΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ