Ποιοι και γιατί προετοίμασαν το «ζυγούς λύσατε»
Ηταν μια μάχη στα πλαίσια του πολύμορφου και μακρόχρονου «πολέμου» της αγροτιάς κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Κάθε μάχη αυτού του «πολέμου», ανεξαρτήτως πώς καταλήγει, χρεώνεται στα «θετικά» του αγροτικού κινήματος.
Και δεν μπορεί παρά να είναι θετικό το γεγονός ότι:
Eurokinissi |
Είναι φανερό γιατί πραγματοποιήθηκαν και πού σκόπευαν οι απανωτές επισκέψεις στη Θεσσαλία του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κ. Λαλιώτη και σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας. Και δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη επίσκεψη έγινε στην παραμονή έναρξης και η δεύτερη «στα μέσα» της κινητοποίησης. Στόχος των «απρόσκλητων επισκεπτών» ήταν η υπονόμευση του αγώνα και ο αποπροσανατολισμός της «κοινής γνώμης» σχετικά με τα πραγματικά προβλήματα και αιτήματα της αγροτιάς. Προς τούτο χρησιμοποιήθηκαν όλα τα διαθέσιμα μέσα, όπως υποσχέσεις και ρουσφέτια, εκβιασμοί και απειλές.
Εκβιαστικά κι απειλητικά λειτούργησαν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, περί «κλίματος αστάθειας», που δήθεν δημιουργούσε η αγροτική κινητοποίηση. Μια δήλωση που υπονοούσε σαφώς ότι αν συνεχιστεί και «σκληρύνει» η πάλη των αγροτών, η κυβέρνηση θα κατέφευγε πάλι στη βία των ΜΑΤ, για να «ξεμπλοκαριστεί» από τους αγρότες.
Μπορεί να φαίνεται ότι αυτές οι υπονομευτικές ενέργειες της κυβέρνησης και του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ «έπεσαν στο κενό», αλλά όλο και κάπου «έπιασαν τόπο», αν ληφθεί υπόψη ότι αρκετοί αγρότες - ιδίως από τους προσκείμενους πολιτικά στο κυβερνών κόμμα - είτε πιστεύοντας στις ψεύτικες υποσχέσεις, είτε υποτασσόμενοι σε εκβιασμούς, δε συμμετείχαν στην κινητοποίηση.
Στην ίδια κατεύθυνση υπονόμευσης της αποτελεσματικότητας του αγώνα των αγροτών κινήθηκε και η ηγεσία της ΝΔ. Διότι προσπάθεια υπονόμευσης του αγώνα της αγροτιάς είναι:
Το καινούριο σε τούτη την κινητοποίηση, σε σχέση με τις προηγούμενες, είναι ότι στην «υπονομευτική δουλιά», συμμετείχαν, μάλλον ανοιχτά και εν πολλοίς προκλητικά, και γνωστά αγροτοσυνδικαλιστικά στελέχη της ΝΔ.
Αυτό σε κάποιους που δεν παρακολούθησαν από κοντά τα γεγονότα και τις εξελίξεις, αλλά απλώς άκουγαν τις «ενωτικές» δηλώσεις αυτών των στελεχών στην τηλεόραση, μπορεί να τους προκαλέσει έκπληξη κι απορία. «Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ», όμως, που γνωρίζουν τι, πότε, πώς και γιατί έγινε όλο αυτό το διάστημα, θα μπορούσαν να υποστηρίξουν πως τούτος ο αγώνας της αγροτιάς δέχτηκε και «πισώπλατο χτύπημα».
Εξ αρχής και στην πορεία κάποιοι από τους «πρωτοκλασάτους» αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ έκαναν ό,τι μπορούσαν για να φέρουν αυτή την κινητοποίηση «στα μέτρα» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Να «σμικρύνουν», δηλαδή, το εύρος, το βάθος και την προοπτική του αγώνα της αγροτιάς. Να σημειώσουμε, όμως, ότι δεν αναφερόμαστε σε όλους τους αγροτοσυνδικαλιστές που πρόσκεινται στη ΝΔ, ούτε, βεβαίως, στους «απλούς» αγωνιστές αγρότες, που μπορεί να πρόσκεινται πολιτικά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να το ψηφίζουν, όμως, όχι μόνο δε μετείχαν στις προσπάθειες υπονόμευσης του αγώνα τους, αλλά έδωσαν μέχρι τέλους, με λεβεντιά και συνέπεια, τη μάχη κι έφυγαν από τα μπλόκα με τη γεύση της πίκρας πως «προδόθηκαν» από τους «δικούς» τους ανθρώπους.
Εν πρώτοις υπήρξαν διαφωνίες για το περιεχόμενο και την προοπτική του αγώνα, όπως εκφράστηκαν στο διεκδικητικό πλαίσιο και με την ιεράρχηση των αιτημάτων.
Αυτοί οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ «σούφρωναν τα χείλη τους» όταν στο διεκδικητικό πλαίσιο προτάσσονταν αιτήματα για κατάργηση των αντιαγροτικών κανονισμών της ΕΕ, που επιβάλλουν περιορισμούς στις καλλιέργειες, ποσοστώσεις στην παραγωγή και πρόστιμα συνυπευθυνότητας. Κι «έβγαζαν σπυράκια», όταν «έμπαινε» το αίτημα για «ειδική προστασία» των μικρομεσαίων αγροτών, όπως π.χ. να μην πληρώνουν πρόστιμο συνυπευθυνότητας οι βαμβακοκαλλιεργητές μέχρι 100 ιδιόκτητων και 150 νοικιασμένων στρεμμάτων.
Το γεγονός ότι δέχτηκαν - έστω μετά βασάνων - το αίτημα για κατάργηση του καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι αποτελεί μεγάλη κατάκτηση των συνεπών αγροτοσυνδικαλιστών.
Ομως, παρά το γεγονός ότι το διεκδικητικό πλαίσιο εγκρίθηκε ομοφώνως στις δυο πανελλαδικές συσκέψεις - του Παλαμά και των Φαρσάλων - οι προσπάθειες για αλλοίωση, αναπροσαρμογή ή και για αναποδογύρισμά του, δε σταμάτησαν ποτέ. Π.χ. λίγο πριν την τελευταία συνάντηση εκπροσώπων των αγροτών όλης της χώρας με την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας οι εν λόγω αγροτοσυνδικαλιστές - κυρίως ο Θ. Κοκκινούλης και ο Θ. Νασίκας - πίεζαν για να προταθεί σαν βασικό αίτημα αιχμής το... Μητρώο Αγροτών! Κι αυτό παρά το γεγονός ότι και οι ίδιοι γνώριζαν πως έτσι «έδιναν πάσα» στο υπουργείο Γεωργίας να εμφανιστεί ότι αποδέχεται τα βασικά αιτήματα του αγροτικού ξεσηκωμού. Διότι δε θα κόστιζε και τίποτα στον Γ. Δρυ - όπως το έκανε, άλλωστε - να πει «ναι» στο Μητρώο Αγροτών, για να «περάσει αβρόχοις ποσί» το «όχι» του, στα επείγοντα και ουσιαστικά, ταυτοχρόνως, αιτήματα που αφορούσαν στο βαμβάκι και στις αποζημιώσεις για τις καταστροφές από τον παγετό.
Η πρόθεση αυτών των αγροτοσυνδικαλιστών να «βοηθήσουν» τη «στριμωγμένη» κυβέρνηση φάνηκε και από τη θέση που πήραν υπέρ της απόφασης του υπουργείου Γεωργίας να επιδοτηθεί μόνο το βαμβάκι που παρήχθη από τα δηλωμένα στον ΟΣΔΕ στρέμματα, καθώς και η συμφωνία τους με τη θέση του υπουργείου και του Κ. Λαλιώτη - εν μέσω κινητοποίησης τον προσκάλεσε στον Τύρναβο ο Θ. Νασίκας - ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται για ικανοποίηση των αιτημάτων των πληγέντων από τον παγετό.
Διαρκής και «κάθετη» ήταν η διαφωνία των συγκεκριμένων αγροτικών στελεχών της ΝΔ και σε ό,τι αφορά στην ανάγκη εναλλαγής των μορφών πάλης, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικός ο αγώνας της αγροτιάς.
Κατ' αρχήν η διαφωνία ήταν για τον πανελλαδικό χαρακτήρα της κινητοποίησης - ο Θ. Κοκκινούλης δήλωνε ότι «οι Θεσσαλοί δεν μπορούν να σηκώσουν στην πλάτη τους όλους τους αγρότες της Ελλάδας» - κι όταν αυτό δεν τους «πέρασε», οι αντιδράσεις τους επικεντρώθηκαν στο ενδεχόμενο να κλείσουν οι δρόμοι. Με προεξάρχοντες τους Θ. Νασίκα, Αρ. Μποτό και Χρ. Σιδηρόπουλο, έδωσαν τη μάχη να μην πάνε τα τρακτέρ της Θεσσαλίας στα Τέμπη, όπου, με δεδομένη την αδιαλλαξία της κυβέρνησης, θα οδηγούνταν σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού. Κι όταν δεν το κατάφεραν - η πρόταση του Θ. Νασίκα «να πάρουμε τα τρακτέρ και να πάμε στην Αθήνα», προκαλούσε θυμηδία, καθώς όλοι ήξεραν πως την έκανε για να εμφανιστεί... υπερεπαναστάτης κι επειδή ήταν ανέφικτη - αναγκάστηκαν μεν να πάνε κι αυτοί στα Τέμπη, αλλά ποτέ δε δέχτηκαν να αποκλειστεί ο δρόμος.
Η «κρυφή δουλιά» για να υλοποιηθεί η θέση της ΝΔ κατά του αποκλεισμού των δρόμων συνεχίστηκε καθ' όλο το διάστημα της κινητοποίησης και κορυφώθηκε το περασμένο Σάββατο στην πανελλαδική σύσκεψη στα Τέμπη, όπου το κλίμα που είχε διαμορφωθεί δεν επέτρεψε να «περάσει» η πρόταση του Β. Μπούτα για παραμονή των τρακτέρ στα μπλόκα και νέα κλιμάκωση του αγώνα με συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Αντιθέτως αποφασίστηκε η αναστολή της κινητοποίησης, την οποία, εμμέσως πλην σαφώς, είχε προαναγγείλει το βράδυ της Παρασκευής στον «Αλφα» ο Θ. Νασίκας, ο οποίος μιλώντας πριν με δημοσιογράφους έλεγε με νόημα: «Τους ζυγούς λύσατε»!
Ετσι, λοιπόν, εξελίχτηκαν οι προσπάθειες υπονόμευσης του αγώνα της αγροτιάς από τους μηχανισμούς της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ και κάποιους αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ κι αυτό το αποτέλεσμα έφεραν.
Βεβαίως, ο αγώνας των ξωμάχων συνεχίζεται μέχρι την επίτευξη του στόχου, που είναι η ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής και η εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής, η οποία θα αναπτύσσει παραγωγικά την αγροτική οικονομία, για την ικανοποίηση των σύγχρονων διατροφικών και καταναλωτικών αναγκών του ελληνικού λαού.
Πρέπει, όμως, από αυτήν την κινητοποίηση να βγουν τα αναγκαία συμπεράσματα που το αγροτικό κίνημα θα πάρει σοβαρά υπόψη του για την από δω και πέρα ανάπτυξη των αγώνων. Συμπεράσματα πολιτικά είναι ανάγκη να βγάλει ο αγροτικός κόσμος - για την πολιτική της ΕΕ και το ρόλο του ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αλλά και για το «ποιόν» κάποιων συνδικαλιστών που αναδεικνύει - ώστε αναλόγως να πράξει, όταν κι όπου στήνονται οι κάλπες...
«Κάποτε επιτέλους ας αναγνωριστεί ότι η ΝΔ κάνει άλλου τύπου αντιπολίτευση», αναφωνεί ο επίτιμος
Η ΝΔ βοήθησε να μην κλείσουν οι δρόμοι. Η κυβέρνηση επιτέλους ας αναγνωρίσει την προσφορά της! Αυτό δήλωσε ευθέως ο Κ. Μητσοτάκης μιλώντας χτες το βράδυ σε εκπομπή του «Αντέννα». Σε μια προσπάθεια να αναδείξει τη συμβολή της ΝΔ στην επιβολή αντιλαϊκών μέτρων, ο Κ. Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε για τις κινητοποιήσεις των αγροτών τόνισε ότι οι δρόμοι δεν έκλεισαν επειδή η ΝΔ ήταν αντίθετη. Ο αποκαλυπτικός διάλογος έχει ως εξής:
Δημοσιογράφος: «Πάντως η αντιπολίτευση (σ.σ. αξιωματική) ήταν παρούσα στα τρακτέρ που έκλειναν το δρόμο...
Κ. Μητσοτάκης: «Ναι, αλλά η αντιπολίτευση ήταν η αιτία που δεν έκλεισαν οι δρόμοι(!). Η αντιπολίτευση είχε το θάρρος να πει, ότι είναι εναντίον της διακοπής της κυκλοφορίας και γι' αυτό δεν έγινε η διακοπή. Νομίζετε ότι αν η ΝΔ είχε πει το αντίθετο, θα είχαν φύγει οι αγρότες από τα μπλόκα;»(!). Και συνέχισε ακάθεκτος: «Κάποτε επιτέλους ας αναγνωριστεί ότι η ΝΔ κάνει άλλου τύπου αντιπολίτευση».
Κατά τα λοιπά, στη συνέντευξη ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε υπέρ της θέσπισης κώδικα δεοντολογίας στα ΜΜΕ και εφαρμογής του από το νέο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ενώ εκτίμησε ότι ο Κ. Σημίτης δε θα πάει σε πρόωρες εκλογές επειδή ξέρει ότι θα τις χάσει.
Αγωνιστικό συλλαλητήριο πραγματοποίησαν χτες οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Λήμνου, με κύριο αίτημα να ανατραπεί η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα πραγματοποίησαν συγκέντρωση στον κεντρικό δρόμο Μύρινας - Μούδρου και στο ύψος του Λιβαδοχωρίου, απαιτώντας λύσεις στο οξυμένα προβλήματά τους. Λίγο αργότερα, προχώρησαν στο σημείο αυτό σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου.
Χτες το απόγευμα, αντιπροσωπεία συνδικαλιστών των σωματείων και συλλόγων εργαζομένων του νησιού, επισκέφθηκαν τους αγρότες για να τους εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και τους επέδωσαν σχετικό ψήφισμα συμπαράστασης. Την αλληλεγγύη του προς τον αγώνα των αγροτών εκφράζει με ψήφισμα συμπαράστασης και το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.
Eurokinissi |
Οι αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών της Αιτωλοακαρνανίας παρά την αποχώρηση από το μπλόκο του Ευήνου - μετά από δύο βδομάδες συνεχούς παρουσίας, η οποία, μάλιστα, έγινε συντεταγμένα και με ψηλά το κεφάλι προχθές, Κυριακή μεσημέρι - δηλώνουν αποφασισμένοι, ενόψει και της συνάντησης των αγροτών στη Λάρισα, να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις με όποια μορφή επιλεγεί μέσα από τις συνελεύσεις των αγροτών που θα ακολουθήσουν.
Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Νίκος Μωραΐτης, «παρά την υπονόμευση του αγώνα, κανείς δεν αποχώρησε πρόωρα από το μπλόκο, αλλά από κοινού αποφασίσαμε. Αυτό που μας κατέβασε στο δρόμο, είναι η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Αν δεν αλλάξει προς το καλύτερο για μας, ο δρόμος του αγώνα είναι αναπόφευκτος κι επιβεβλημένος. Οι αγωνιστικές διαθέσεις υπάρχουν, γιατί η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο, που να μας ικανοποιεί. Ο εφησυχασμός που προσπαθούν να ενσταλάξουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν περνούν, καθώς τα προβλήματα είναι οξυμένα. Οι καπνοπαραγωγοί, για παράδειγμα, ανησυχούν για το μέλλον τους και δεν εφησυχάζουν, παρά την τριετή αναστολή που πήραν για τη συνέχιση των επιδοτήσεων. Αποκαλύφθηκε πως και το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ήταν ένα φιάσκο, καθώς η εμπορική τιμή του καπνού συνεχίζει την πτωτική πορεία που έχει τα τελευταία χρόνια. Κοντολογίς, μόνη ελπίδα για να παραμείνουμε στα χωριά και τα χωράφια μας είναι συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική νίκη».
Νομοθετική ρύθμιση - πρόκληση προωθεί για ψήφιση στη Βουλή, η κυβέρνηση
Τα εκκοκκιστήρια με βάση τον κώδικα βιβλίων και στοιχείων και τα όσα ορίζονται στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εκκοκκιστική περίοδο 2001/2002, όφειλαν να εκδώσουν τιμολόγια και να πληρώσουν τους παραγωγούς ένα μήνα μετά την παράδοση του βαμβακιού. Τώρα έρχεται η κυβέρνηση εκ των υστέρων και αναιρεί τις ίδιες τις αποφάσεις της, καθώς και όσα ορίζονται στο σχετικό κοινοτικό κανονισμό, προκειμένου να συγκαλύψει και νομότυπα τα «ανομήματά» της. Ετσι δίνει τη δυνατότητα στα εκκοκκιστήρια να εκδώσουν τιμολόγια, όποτε βολεύει την κυβέρνηση: Για τις μη επιλέξιμες ποσότητες που παραδόθηκαν ως τις 15 Δεκέμβρη 2001, μέχρι τις 31/1/2002, αλλά με ημερομηνία έκδοσης 31/12/2001. Για τις ποσότητες που παραδόθηκαν από τις 16 Δεκέμβρη και μετά προβλέπεται η τιμολόγηση των μη επιλέξιμων ποσοτήτων βαμβακιού να γίνει το αργότερο μέχρι 28/2/2002. Το εξωφρενικό της υπόθεσης είναι ότι η εκκοκκιστική περίοδος έχει λήξει, η 31η του Γενάρη έχει παρέλθει και μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο δεν αποκλείεται να περάσει και η 28η Φλεβάρη...
Ομως η κυβέρνηση επιμένει σε μια πρακτική εξόφθαλμης κοροϊδίας και προσαρμογής των νόμων στα μέτρα της. Εύλογα λοιπόν δημιουργούνται μια σειρά ζητήματα όσον αφορά τη συνέπεια της κυβέρνησης. Ενα από αυτά είναι ότι οι κυβερνώντες, με προεξάρχουσα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, διαλαλούσαν από την έναρξη της εκκοκκιστικής περιόδου, ότι δεν υπάρχουν μη επιλέξιμες ποσότητες και πως οι παραγωγοί πληρώνονται μέσα σε ένα μήνα. Ομως τελικά και μη επιλέξιμες ποσότητες υπάρχουν και είναι 200.000 και πλέον τόνοι και δεκάδες χιλιάδες βαμβακοπαραγωγοί θα πληρωθούν για τις ποσότητες αυτές, μόνο με την εξευτελιστική εμπορική τιμή, που έχουν επιβάλει οι πολυεθνικές. Κι η κυβέρνηση στο σωρό των «παρανομιών» που διέπραξε από πέρσι το Μάη και μετά σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών, ετοιμάζεται να κάνει πράξη μια ακόμα «παρανομία», ώστε να βγει στη συνέχεια και να διαλαλήσει υποκριτικά ότι έτσι προασπίζονται τα συμφέροντα των αγροτών...
Με άλλα λόγια η κυβέρνηση έχει προαποφασίσει ότι η επιδοτούμενη ποσότητα βαμβακιού θα είναι μέχρι 1.146.000 τόνοι, για να εμφανίσει πως η εξόφληση της επιδότησης θα είναι 50 δραχμές, ασχέτως αν στα εκκοκκιστήρια έχουν ήδη παραδοθεί, με βάση τα όσα έγιναν γνωστά, 1.343.000 τόνοι και 10.000 τόνοι περίπου περιμένουν ακόμα να παραδοθούν. Το γεγονός ότι 200.000 τόνοι και πλέον, «παρανόμως» δε θα επιδοτηθούν, προφανώς για την κυβέρνηση εντάσσεται απλώς στη «νομιμότητα» της εκσυγχρονιστικής πολιτικής της!
Δυναμικό αγροτικό συλλαλητήριο ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ
Δυναμικό και μαχητικό συλλαλητήριο με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα πραγματοποίησαν χτες το πρωί, στη Χαλκίδα, οι αγρότες της Βορειοκεντρικής Εύβοιας και της περιοχής των Ψαχνών, διαμαρτυρόμενοι για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μια πολιτική, που πολλοί από τους σημερινούς αγρότες της περιοχής Μαντουδίου τη βίωσαν για πρώτη φορά και ως πρώην εργαζόμενοι των μεταλλευτικών επιχειρήσεων «πρώην Σκαλιστήρη» και «πρώην Παπαστρατή», όταν με κυβερνητική ευθύνη (τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ) μπήκε λουκέτο στο όνομα της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς και του ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα η οικονομία να εκτιναχτεί στο 75%, η φτώχεια και η εξαθλίωση να μπει σε όλα τα σπίτια. Η οργή και η αγανάκτηση των βαμβακοπαραγωγών του Μαντουδίου, γι' αυτό το δεύτερο κύμα δοκιμασίας που εκφράζεται τώρα με το επιχειρούμενο ξεκλήρισμα από τη γη και τα χωριά τους, ήρθε να ενωθεί με την κραυγή απόγνωσης και διαμαρτυρίας των σιτοπαραγωγών της Λίμνης και της περιοχής Ψαχνών, για να σταματήσει η κοροϊδία και ο εμπαιγμός. Το πετσόκομμα της επιδότησης των σιτοπαραγωγών της Εύβοιας λόγω υπέρβασης του πλαφόν, οι 1.600 παραγωγοί που δε δικαιούνται επιδότηση και τα προβλήματα χαρτογράφησης που άφησαν απέξω 25.000 στρέμματα καλλιέργειας σιτηρών, ήταν οι σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι και τους οδήγησαν στο δυναμικό συλλαλητήριο που είχε χρόνια να ζήσει η Χαλκίδα.
«Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά», είχε δηλώσει στο «Ρ» μια μέρα νωρίτερα ο Νίκος Ευγενικός, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δάφνης και σιτοπαραγωγός ο ίδιος. «Μας κοροϊδεύουν, πήγαμε στην Ενωση Εύβοιας και μας είπαν ότι έγινε λάθος στη μηχανοργάνωση. Αλλοι μας λένε στην καταγραφή. Η υπόθεση είναι ότι η κυβέρνηση έκοψε πάνω από 700-800 εκατομμύρια της επιδότησης σιτηρών, επειδή λέει υπερβήκαμε το πλαφόν του νομού».
Τα τρακτέρ σε... προσυγκέντρωση έξω από τη Χαλκίδα |
Ο Δημήτρης Χριστοδούλου, βαμβακοπαραγωγός, από το Σπαθάρι (μέχρι το 1990 δούλευε στο συγκρότημα «πρώην Σκαλιστήρη») είχε μια καλή παραγωγή φέτος και υπολόγιζε ότι θα μπορέσει με τα χρήματα να βγάλει κάποια χρέη από πάνω του. Πού, όμως, τέτοια πράγματα...
«Το πλαφόν που μπήκε απ' το υπουργείο, μας λέει, είναι στα 300 κιλά ανά στρέμμα, κατά μέσο όρο. Αρα 100-150 κιλά ανά στρέμμα κάθε παραγωγού είναι μη επιλέξιμα και τα δώσαμε στους εκκοκκιστές με εμπορική τιμή 60-70 δρχ. το κιλό κι αυτά θα δούμε αν θα τα πάρουμε αφού έγινε ανάκληση τιμολογίων. Πώς θα ζήσουμε αφού έχουμε μικρό κλήρο; Δε χωράει συζήτηση ότι μοναδική μας ελπίδα είναι ο αγώνας. Και να σας πως γιατί το λέω αυτό: Παλιά, στου Σκαλιστήρι, μας έλεγαν "μην κάνετε αγώνα, σταματήστε τις κινητοποιήσεις γιατί θα κλείσει το έργο". Οταν σταματήσαμε, όχι μόνο δε συνέχισε η λειτουργία του, αλλά 3.500 εργαζόμενοι βρεθήκαμε χωρίς δουλιά και μπήκε οριστικά λουκέτο».
Τι θα γίνει με τα προβλήματα του βαμβακιού, της επιδότησης των σιτοπαραγωγών, με τις καταστροφές από την πρόσφατη κακοκαιρία; Απάντηση δε δόθηκε ούτε απ' τον νομάρχη, ούτε από τη φιλοκυβερνητική και νεοδημοκρατική διοίκηση της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Εύβοιας, με τους οποίους συναντήθηκε η Επιτροπή Αγώνα των αγροτών. Το σίγουρο είναι ότι «έχει λάκκο η φάβα». Μήπως πάει καλύτερα η ελαιοπαραγωγή, τα οπωροκηπευτικά, οι άλλες καλλιέργειες, οι αγροτικές υποδομές; Σαφώς όχι. Η αντιαγροτική επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ είναι «εφ' όλης της ύλης». Κι έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί, απ' το σύνολο των αγροτών σε συντονισμένο και μακροχρόνιο αγώνα, όπως τόνισε απευθυνόμενος στους παραγωγούς, το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Στ. Λιαγκάκης. Γι' αυτό τα μπλόκα που βγήκαν το Σάββατο στην Ιστιαία, στη Λίμνη, στην Αγία Αννα και στον κόμβο του Μαντουδίου στη Χαλκίδα και τον αποκλεισμό για δύο ώρες της κεντρικής οδού της πόλης, θα έχουν συνέχεια. Αυτή ήταν και η ομόφωνη απόφαση των αγροτών που πήραν μέρος.
Στη συγκέντρωση που έγινε έξω από τη Νομαρχία Εύβοιας αγωνιστικό χαιρετισμό και τη συμπαράσταση της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ μετέφερε ο Γ. Αργύρης, μέλος του Γραφείου της ΝΕ και γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Χαλκίδας. Χαιρέτισαν επίσης ο δήμαρχος Χαλκίδας και ο δήμαρχος Λίμνης.
Σε ένα ακόμα επεισόδιο κοροϊδίας καταναλωτών και αγροτοκτηνοτρόφων, με πρόφαση τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων, ετοιμάζονται να «πρωταγωνιστήσουν», την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, οι αρμόδιοι κυβερνώντες και οι αρμόδιοι κοινοτικοί ελεγκτές.
Ενόψει μιας επίσκεψης ελέγχου που θα πραγματοποιήσει στις 14 και 15 Φλεβάρη ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών της ΕΕ, μαζί με την κουστωδία του, το υπουργείο Γεωργίας έσπευσε να βγάλει άλλη μια καθησυχαστική ανακοίνωση, με σκοπό να υποβαθμίσει το θέμα. Η ΝΔ με τη σειρά της, διά ανακοινώσεως των υπευθύνων τομεαρχών Γεωργίας και Ανάπτυξης, έσπευσε να ασκήσει τη συνήθη υποκριτική αντιπολιτευτική κριτική. Οι κοινοτικοί ελεγκτές έρχονται βέβαια για τους δικούς τους λόγους, με προφανή σκοπό να τραβήξουν το αυτί της Ελλάδας, γιατί δεν ανταποκρίνεται στις υποδείξεις της ΕΕ. Αν τα παραπάνω δεν αποτελούν ένα τρίπτυχο υποκρισίας και κοροϊδίας, τότε τι αποτελούν;
Το ζήτημα, όμως, είναι ότι οι όποιες σχετικές αποφάσεις της ΕΕ αποσκοπούν πρωτίστως στην εξυπηρέτηση των βρώμικων κερδοσκοπικών συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνο δε λαμβάνει κανένα μέτρο για την προστασία των καταναλωτών και του εγχώριου ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, αλλά ...προς μεγάλη απογοήτευση των κομισάριων της ΕΕ, δεν υλοποιεί ούτε καν τις δικές τους υποκριτικές εντολές «βιτρίνας». Και το δεύτερο, οι κοινοτικοί δεν το συγχωρούν... Οσο για την ουσία του προβλήματος, η κυβέρνηση ούτε που δείχνει να νοιάζεται και εξακολουθεί να μη λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας των καταναλωτών και της εγχώριας ζωικής και φυτικής παραγωγής.
Ενας σωρός τσακισμένα κλαδιά τα καρπερά ελαιόδεντρα... |
Ο «Ρ» βρέθηκε πριν λίγες μέρες στις πλαγιές του Ψηλορείτη που επλήγησαν από την κακοκαιρία. Η διαδρομή από τα Λιβάδια, τον Αξό, τα Ζωνιανά και τα Ανώγεια, μιλούσε από μόνη της: τα λιόδεντρα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, σπασμένα από το βάρος του χιονιού κι ο καρπός, οι ελιές αμάζευτες... Πολλά από τα δέντρα ήταν τόσο τσακισμένα που εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τέσσερα και πέντε χρόνια να ξαναγίνουν όπως πριν. Η λέξη που μπορεί να περιγράψει την κατάσταση: καταστροφή!
Κι αυτές είναι οι ζημιές που μπορεί να δει ο καθένας με τα μάτια του. Υπάρχουν όμως κι εκείνες που δε φαίνονται, που είναι ακόμα πιο τραγικές!
Τα χέρια συνεχίζουν να δουλεύουν στο φουλ στο τυροκομείο του Συνεταιρισμού, όμως η παραγωγή γάλακτος έχει πέσει στο μισό! |
Η απώλεια ζώων στα ποιμνιοστάσια γύρω απ' το χωριό φτάνει το 20%. Σε μερικά η πρόσβαση δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα κι εκεί οι ζημιές δεν έχουν καταμετρηθεί. Επίσης, πολλά από τα ζώα αρρώστησαν από το κρύο κι αυτές οι αρρώστιες (μαστίτιδες, πνευμονίες) αρχίζουν τώρα να εκδηλώνονται σταδιακά. Οι εκτιμήσεις λένε πως οι απώλειες θα φτάσουν το 50% των ζώων που εκτρέφονται στην περιοχή.
Η μεγαλύτερη ζημιά, όμως, είναι στην παραγωγή γάλακτος που σύμφωνα με τον Γ. Φασουλά, μειώθηκε κατά 50 - 60%. «Παίρναμε πάνω από 3.500 τόνους γάλα και τώρα φτάσαμε να παίρνουμε μόλις 1.100 - 1.200» και θα υπάρχει συνέχεια με τις αρρώστιες που εκδηλώνονται. Ενώ οι αρμόδιοι κάτι ψέλλισαν για αποζημιώσεις στις ελιές και τα ζώα. Για την παραγωγή γάλακτος τους ξεκαθάρισαν: δεν αποζημιώνεται!
Τα έξοδα των κτηνοτρόφων είναι ήδη αυξημένα, από τα καύσιμα, τις ζημιές σε σπίτια, τα γενικότερα προβλήματα. Οι επιδοτήσεις είναι ήδη μειωμένες και καθυστερούν κι από πάνω, ενώ προστίθενται γραφειοκρατικά κολλήματα για να τις πάρουν.
«Κατεβήκαμε μαζί με τους προέδρους των άλλων συνεταιρισμών και τους δημάρχους, στο Νομάρχη Ρεθύμνου, αλλά δεν πήραμε καμιά επίσημη δέσμευση», μας είπε ο Γ. Φασουλάς. Οι έλεγχοι για τα ζώα δεν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ για τις ελιές... «δεν είδαμε ακόμα κανέναν, καμιά επιτροπή, να περάσει για έλεγχο των καταστροφών». Επίσημη απάντηση δεν έχει δοθεί αλλά κι αυτά που ακούγονται ανεπίσημα, καθόλου δεν ικανοποιούν τους αγρότες. «Ακούσαμε ότι δίνουν 15.000 για το μικρό αρνί και 24.000 για το μεγάλο. Ομως αυτό για να αντικατασταθεί θέλει 37.000. Πάλι χαμένοι θα 'μαστε».
«Θα απευθυνθούμε ξανά στο νομάρχη και στο υπουργείο Γεωργίας», μας είπε ο Γ. Φασουλάς και μετά «ποια άλλη λύση υπάρχει από το να κατεβούμε σε διαδήλωση...». Οι άνθρωποι στα Ανώγεια έχουν μάθει να αγωνίζονται για το δίκιο τους. Τούτη τη φορά όμως, η αγανάκτηση ξεχειλίζει! «Αν τους κατεβάσεις τώρα στο Ρέθυμνο δεν μπορείς να τους ελέγξεις. Θα κάψουν τη Νομαρχία! Είναι τόσο αγανακτισμένοι, που όπου υπάρχει δημόσια υπηρεσία θα τη διαλύσουν!!»
Κι είναι μια αγανάκτηση που συσσωρεύεται χρόνια, από την πολιτική που θέλει το ξεκλήρισμα των αγροτών, που δεν τους παρέχει καμιά βοήθεια ή προστασία. Μια ζώνη με τρία χωριά στον ορεινό Μυλοπόταμο, που οι κάτοικοί τους έχουν τουλάχιστον 300.000 ζώα και δε βρίσκεται εκεί ούτε ένας κτηνίατρος, ούτε ένας γεωπόνος. Η περηφάνια και η γενναιότητά τους δεν αφήνει να φανεί εύκολα η εικόνα της εγκατάλειψης. Ομως η συζήτηση σ' ένα από τα καφενεία στα Ζωνιανά, ήταν αποκαλυπτική: εκατό κάτοικοι του χωριού κατεβαίνουν τα καλοκαίρια και δουλεύουν στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. Ανθρωποι δεμένοι με τη γη, που έμαθαν να ζουν από αυτή και να της δίνουν ζωή, τώρα πια δεν μπορούν. Κι ήρθε το σχόλιο ενός από τους γηραιότερους: «δηλαδή, έτσι θέλουν να μας κάνουν όλους, να καθαρίζουμε τραπέζια και να στρώνουμε κρεβάτια;!»