ΤΟ ΒΗΜΑ: ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ - Για τον «κεντρικό» ρόλο του ΟΗΕ στο μεταπολεμικό Ιράκ.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΑΛΜΑ ΠΑΡΑ ΤΟΥΣ ΤΡΙΓΜΟΥΣ ΛΟΓΩ ΠΟΛΕΜΟΥ.
ΤΑ ΝΕΑ: Η.Π.Ε. (Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης) ΜΕ ΡΟΔΑ ΚΑΙ ΑΓΚΑΘΙΑ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Η Ευρώπη μας» - Η ΑΘΗΝΑ ΠΟΥ ΕΝΩΝΕΙ.
ΕΘΝΟΣ: ΕΥΡΩΠΗ MADE IN GREECE.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΥΡΩΠΗ ή ΒΑΒΕΛ.
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Η ΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΦΩΤΙΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΜΕ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ.
ΕΣΤΙΑ: ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΡΟΣΗΜΟ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ.
ΑΥΓΗ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΕΛΗ, ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ.
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΔΕΚΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ «ΓΑΜΟΙ»... ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ, ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ.
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΜΟΝΙΜΟΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ.
ΑΥΡΙΑΝΗ: ΘΥΕΛΛΑ.
ΧΩΡΑ: ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΠΟΥ «ΕΦΑΓΕ» ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ.
ΒΡΑΔΥΝΗ: ΤΑ ΕΝΝΕΑ SOS ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ.
Μέρες του 1967... «Η Ελλάδα, προεδρεύουσα χώρα της Ε.Ε., θυμήθηκε και έζησε χθες στον "παλμό" περασμένων "μεγαλείων" της περιόδου του 1967. Κυβέρνηση, προεδρία, αρμόδιοι υπουργοί και υπηρεσίες παραδόθηκαν με ανακούφιση στην ασφάλεια των αστυνομικών αρχών, που φαίνεται ότι η πρόσφατη έντονη "συνάφεια" με Αμερικανούς εκπαιδευτές τους για την αντιμετώπιση της "μεγα-τρομοκρατίας" τους ξύπνησε όλα τα βαθιά ριζωμένα κατάλοιπα περασμένων δεκαετιών στην Ελλάδα» (Κύρα Αδάμ - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).
Τι εστί «συνεργασία»: «Στην πραγματικότητα, η παρούσα διεύρυνση αποφασίσθηκε με δεδομένο ότι υιοθετείται στην πράξη η λογική των πολλών ταχυτήτων. (...) Ακριβώς επειδή προωθείται στην πράξη η λογική της "μεταβλητής γεωμετρίας" με κέντρο τον υπό διαμόρφωση σκληρό πυρήνα, η διεύρυνση δεν είναι τόσο αντιφατική με την εμβάθυνση όσο παλαιότερα. Οπως έδειξε η ONE και η συνθήκη Σένγκεν, η ενοποιητική διαδικασία θα προωθείται μέσω της ενισχυμένης συνεργασίας στους κρίσιμους τουλάχιστον τομείς. Το ίδιο μοντέλο θα ακολουθηθεί κατά πάσα πιθανότητα και στο επίμαχο ζήτημα της αυτόνομης ευρωπαϊκής αμυντικής δομής... Με άλλα λόγια, ο σκληρός πυρήνας της E.E. θα δημιουργεί - με αντιφάσεις και παλινδρομήσεις - ένα τετελεσμένο και οι υπόλοιπες χώρες - μέλη θα πρέπει να προσαρμοσθούν ή να μείνουν εκτός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται» (Σταύρος Λυγερός - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).
Ποια «Ενωση»; «H έγκυρη τουρκική εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" δημοσίευσε πρόσφατα ένα σύντομο, αλλά αποκαλυπτικό διάλογο μεταξύ του προέδρου Μπους και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών τότε κ. Γιασάρ Γιακίλ, στον Λευκό Οίκο στις 25.2.03... Το θέμα της συζήτησης ήταν η διέλευση αμερικανικών στρατευμάτων από την Τουρκία. Σε μια στιγμή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε (μάλλον δειλά και ευγενικά) ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια ευρωπαϊκή διαδικασία και στην Ευρωπαϊκή Ενωση ακούγονται διαφορετικές φωνές. O Τεξανός πρόεδρος των HΠA του απάντησε: "Μα, υπάρχει ακόμα Ευρωπαϊκή Ενωση; Την έκοψα στα τρία"!» (Αντ. Καρκαγιάννης - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).
ΤΟ «ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ»... «Στους πρόποδες της Ακρόπολης, σε ένα χώρο με ισχυρούς συμβολισμούς για τις αξίες της Δημοκρατίας και του διαλόγου, η Ευρώπη, εν μέσω κρίσεως και κλίματος διαίρεσης που έφερε ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ, έκανε ένα από τα πιο αποφασιστικά ενοποιητικά βήματα στην ιστορία της. Από χθες με την υπογραφή των πράξεων προσχώρησης των 10 νέων χωρών, μαζί και της Κύπρου, στον υπέροχο χώρο της Στοάς του Αττάλου κοντά στην Αρχαία Αθηναϊκή Αγορά, αριθμεί 25 μέλη και φιλοδοξεί να διαμορφώσει μια πρωτοποριακή ένωση χωρών, παράδειγμα για ολόκληρο τον κόσμο» (Από το βασικό θέμα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»).
ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΡΗΓΜΑ: «Με καλούς οιωνούς ξεκίνησε χθες έπειτα από μια επιβλητική τελετή στη Στοά του Αττάλου η νέα, διευρυμένη Ευρώπη, καθώς οι "25" κατόρθωσαν να κλείσουν το ρήγμα που είχε ανοίξει στην ευρωπαϊκή ενότητα ο πόλεμος στο Ιράκ. Επιχειρώντας ένα συμβιβασμό των αντιτιθέμενων απόψεων που είχαν εκφραστεί, συμφώνησαν για το ρόλο που έχει να παίξει ο ΟΗΕ στην ανασυγκρότηση του Ιράκ, μετά τις αλλεπάλληλες επαφές που είχε ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού» (Από το πρωτοσέλιδο θέμα του «ΒΗΜΑΤΟΣ»).
ΡΟΔΑ ΚΑΙ ΑΓΚΑΘΙΑ: «Ενα βήμα για τη μετατροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ...Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης με 25 χώρες και 450 εκατομμύρια κατοίκους έγινε χθες με την υπογραφή της διακήρυξης των Αθηνών. Πίσω από τα ...ρόδα της νέας διεύρυνσης κρύβονται, όμως, τα ...αγκάθια μιας ευρωπαϊκής Βαβέλ πολλών ταχυτήτων και πολιτικών» (Βασικό θέμα των «ΝΕΩΝ»).
ΜΕΓΑΛΟ ΒΗΜΑ: «Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την προσχώρηση 10 νέων μελών, είναι ένα μεγάλο βήμα για την ενοποίηση όλου του άλλοτε διαιρεμένου ευρωπαϊκού χώρου, όπως τονίστηκε απ' όλους τους ηγέτες στη χθεσινή τελετή, ιδιαίτερα, μάλιστα, από εκείνους της Ανατολικής Ευρώπης. Μεγάλο γεγονός ήταν και για την Κύπρο και την Ελλάδα, που οι προσπάθειές τους δικαιώθηκαν (Από το άρθρο της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»).
Αποδείχτηκε πανηγυρικά ότι η ΕΕ είναι ένας «άλλος πόλος» του ιμπεριαλισμού, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί το «αντίπαλο δέος» προς όφελος της ειρήνης και των λαών
Δεν έφτανε η αφαίρεση του προσθετικού ποδιού. Επρεπε να νιώσει τη «σιδερένια φτέρνα»... Ευτυχώς υπάρχει «η ΕΕ της ελπίδας»... |
Ο «προληπτικός» πόλεμος κατά του Ιράκ ανέδειξε τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, ταυτόχρονα όμως έδειξε τον τρόπο που «γεφυρώνονται», έστω μέχρι τον επόμενο σκυλοκαυγά για τη λεία. Το «ρήγμα» ΗΠΑ - ΕΕ (γαλλογερμανικού άξονα) προκλήθηκε όταν οι Αμερικανοί αποφάσισαν να αφήσουν τους «Ευρωπαίους» απ' έξω από την αρπαγή των πετρελαίων του Ιράκ και να τους προσγειώσουν ανώμαλα από τα πλανητικά τους όνειρα... Η γεφύρωση του «ρήγματος» γίνεται με τη χτεσινή ταπεινωτική δήλωση αποδοχής της ηγεμονίας των ΗΠΑ εκ μέρους των «Ευρωπαίων», οι οποίοι βέβαια θα πληρώσουν και το ανάλογο τίμημα για την αρχική τους «απροθυμία», για να αποφύγουν νέο στραπατσάρισμα. Καταδείχτηκε ότι η ΕΕ παραμένει «φόρου υποτελής» στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και η ίδια η «διευρυμένη» ύπαρξή της ακόμα, εξαρτάται από αυτόν.
Κανένα απολύτως όφελος ή συμφέρον δεν έχουν οι λαοί από τη «χειραφέτηση» της ΕΕ, δηλαδή τη στρατιωτική (πολεμική) αυτονομία της. Το ακριβώς αντίθετο, θα την πληρώσουν με αίμα. Ταυτόχρονα δεν πρέπει να διαφεύγει ότι η «ολοκλήρωση της ενοποίησης», μέσω της ΚΕΠΠΑ, θα σημάνει, αν βέβαια γίνει, και το «τέλος» της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας, αφού όλες οι εξουσίες θα μεταφερθούν σε υπερκρατικό όργανο...