ΕΘΝΟΣ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΜΕ ΤΟΛΜΗΡΗ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 10 ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΚΟΜΜΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
ΤΑ ΝΕΑ: ΠΑΝΕ... ΓΙΩΡΓΟ ΟΙ 600.000 ΝΕΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ.
ΤΟ ΒΗΜΑ: ΠΡΩΤΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ κ. Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗΣ!
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΧΑΜΑΙΛΕΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.
ΑΥΡΙΑΝΗ: ΧΤΥΠΗΜΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ.
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΛΑΘΩΝ - ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΩΝ.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΦΡΕΝΟ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ.
ΑΠΟΦΑΣΗ: ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΖΗΤΗΜΑ ΧΡΟΝΟΥ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΓΙΩΡΓΑΚΗ!
ΕΣΤΙΑ: ΡΙΖΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΣ - Η μόνη απάντησις της ΝΔ.
ΒΡΑΔΥΝΗ: ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΗΤΤΑΣ.
ΑΥΓΗ: ΛΙΣΤΟ-ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ 2005!
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΑΜΝΗΣΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΒΓΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ.
ΧΩΡΑ: ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΤΕ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΑΔΕΙΕΣ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΉ ΠΕΡΙΟΔΟ.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ.
Εμβριθείς αναλύσεις (1)... «Είναι ένα μεγάλο στοίχημα η δημοκρατική συμμετοχή και η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του τόπου, που οραματίζεται ο Γιώργος Παπανδρέου, με στόχο να αντιμετωπιστούν με συνεργασία όλα τα καθημερινά προβλήματα. Αυτό σημαίνει ότι η εξουσία πρέπει να πάψει να συμπεριφέρεται αλαζονικά και αυταρχικά... Ομως ο πολίτης περιμένει πιο χειροπιαστά πράγματα, ώστε να δει με ποια μέσα μπορεί το όραμα να γίνει πράξη για το κοινό όφελος. Να κάνει δηλαδή δική του υπόθεση τη συμμετοχική δημοκρατία. Μεγάλο το στοίχημα που έβαλε ο κ. Παπανδρέου» (Από το άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).
Εμβριθείς αναλύσεις (2). «Κι όσοι απλά άκουσαν τις σύντομες αναφορές του στο όραμα της συμμετοχικής δημοκρατίας ή έχουν τη δυνατότητα να διαβάζουν πίσω από τις λέξεις και να αποκωδικοποιούν φράσεις, εισέπραξαν σαφέστατα το μήνυμα ότι δεν έχουν να κάνουν με απλές προθέσεις ή κάποιες υπό διαμόρφωση σκέψεις, αλλά ότι ο νέος ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης είναι από καιρό έτοιμος ν' ανταποκριθεί στις ευθύνες που επωμίζεται» (Από το άρθρο του ΕΘΝΟΥΣ).
Νεοφιλελεύθερη άμιλλα... «Οι πολλές «προσαρμογές» του ΠΑΣΟΚ δεν είναι κατ' ανάγκην κακό πράγμα. Οσοι οργανισμοί δεν αλλάζουν εξαφανίζονται, όπως οι δεινόσαυροι. Η ΝΔ πρέπει να νιώθει υπερήφανη που οι αντίπαλοί της ασπάζονται έστω και καθυστερημένα, τις ιδέες της... Οσο το ΠΑΣΟΚ αρχίζει να μιμείται τη ΝΔ, η τελευταία πρέπει να προχωράει.. Οσο το ΠΑΣΟΚ ασπάζεται το φιλελευθερισμό, η ΝΔ πρέπει να γίνεται ακόμη πιο φιλελεύθερη. Ετσι θα ξεσκεπάζει και τον όψιμο φιλελευθερισμό του κυβερνώντος κόμματος...» (Από το άρθρο της ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ).
Τι θυμίζει... «Ας μην αναζητήσουμε προγράμματα και πολιτικούς στόχους στις προκριματικές εκλογές (σ.σ. στις ΗΠΑ), παρ' όλο που οι Αμερικανοί έχουν προβλήματα και θέλουν απαντήσεις σε αυτά... Αλλά είναι το στιλ των υποψηφίων, η ευχέρεια επικοινωνίας τους, η υποστήριξη που έχουν από προσωπικότητες και εφημερίδες εκείνα που καθορίζουν την επιτυχία τους, τουλάχιστον ώσπου να πάρουν το χρίσμα του υποψηφίου του κόμματος» (Στ. Ευσταθιάδης - ΒΗΜΑ).
ΤΟ ΟΡΑΜΑ... «Η «συμμετοχική δημοκρατία» είναι το όραμα του Γιώργου Παπανδρέου για τη νέα εποχή της χώρας. Με βάση αυτό στη χτεσινή του ομιλία στους υποψήφιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έθεσε δέκα προτεραιότητες - στόχους του για την κοινωνία, για τη χώρα, αλλά και για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανδρέου και ο Κ. Σημίτης αποθεώθηκαν στη χτεσινή πρώτη κοινή τους εμφάνιση, με τον πρωθυπουργό να λέει "τόπο στα νιάτα" και τον Γ. Παπανδρέου να κάνει κριτική για λάθη και παραλείψεις» (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).
...ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ... «Τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού προγράμματός του παρουσίασε ο Γιώργος Παπανδρέου στη χθεσινή συγκέντρωση των υποψηφίων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Ηταν ένα κοινωνικό μανιφέστο, όπου πρωταρχική σημασία αποδίδεται σε κρίσιμους τομείς, όπως η παιδεία, η οικονομική ανάπτυξη, τα προβλήματα των αγροτών και των ανέργων. Δημιούργησε ένα νέο πολιτικό σκηνικό, που αντικειμενικά επηρεάζει όλα τα κόμματα» (ΕΘΝΟΣ).
...Η ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ. «Με ολίγη και γενικόλογη αυτοκριτική, αλλά πολύ «συμμετοχική δημοκρατία» -τι εύρημα αλήθεια και τι να σημαίνει άραγε;- ο προαλειφόμενος νέος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, έκανε ντεμπούτο χθες, έχοντας όμως δίπλα του τον Κ. Σημίτη να επιμένει σε ρόλο κηδεμόνα και οδηγού της γραμμής του κόμματος. Η υπόγεια σύγκρουση των δύο ανδρών είναι εμφανής πια, καταδεικνύοντας τις δυσχέρειες που θα εμφανιστούν στο μέλλον στη συνεργασία της παπανδρεϊκής και της σημιτικής ομάδας» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).
ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ... «Το ΠΑΣΟΚ χάνει την εξουσία. Εν όψει αυτής της απώλειας άρχισε την αυτοκριτική, ενώ προχωρεί σε εικονική αλλαγή συμβόλων και συνθημάτων. Στόχος να πείσει τον ελληνικό λαό να το ξαναψηφίσει παρά το αμαρτωλό εικοσάχρονο παρελθόν του» (ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).
ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ... «Ενα μετά το άλλο τοποθετούνται τα κομμάτια στο παζλ του νέου πολιτικού σκηνικού, με τους επικεφαλής των δύο κομμάτων που θα διεκδικήσουν στις 7 Μάρτη τη διακυβέρνηση της χώρας να προσθέτουν ενδιαφέρουσες πινελιές στο προφίλ τους και στην - αναθεωρούμενη διά της μεθόδου της αλληλοεπιδράσεως - πολιτική των κομμάτων τους. Ο Γ. Παπανδρέου επιφυλάσσει καθημερινώς εκπλήξεις -δυσάρεστες για τους αντιπάλους, ιδιαιτέρως ευχάριστες για το κόμμα του» (ΒΗΜΑ).
Ο κόσμος έχει πληρώσει πανάκριβα τα εκάστοτε οράματα του ΠΑΣΟΚ - από το «σοσιαλισμός στις 18» και «η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες» μέχρι το «εθνικό» όραμα της πραγματικής σύγκλισης και της ΟΝΕ
Ο κόσμος όμως τους ξέρει, έχει βαρεθεί τα παπατζιλίκια, μπούχτισε από τα φύκια που πουλήθηκαν για μεταξωτές κορδέλες. Εχει πληρώσει ακριβά τα εκάστοτε οράματα του ΠΑΣΟΚ - από το «σοσιαλισμός στις 18» και «η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες» μέχρι το «εθνικό» όραμα της (πραγματικής) σύγκλισης και της ΟΝΕ... Κάθε Μεσσίας και το παραμύθι του... Τα οράματά τους ήταν στάχτη στα μάτια του κόσμου, για να κρύψουν την επερχόμενα κύματα αντιλαϊκών επιθέσεων. Στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ ήταν που στήθηκε ένα σιδηρόφρακτο καθεστώς αστυνομικής βίας, που χτυπήθηκαν ανελέητα οι λαϊκοί αγώνες, που ψηφίστηκαν τρομονόμοι... Ο πολίτης που έχει δικαιώματα στη συμμετοχική δημοκρατία τους είναι ο έχων και ο κατέχων. Οι υπόλοιποι είναι τα υποζύγια...
Από την άλλη, μήπως θα σταματήσει ο Γ. Παπανδρέου να υπερψηφίζει τους βομβαρδισμούς των λαών ή υπάρχει περίπτωση να αντισταθεί στους προληπτικούς πολέμους της νέας τάξης; Μήπως δηλαδή ο «δικός μας» Μεσσίας αντιλαμβάνεται τη δημοκρατία, όπως ο Μπους τον «εκδημοκρατισμό της Μέσης Ανατολής»; Μιλάει όμως για δημοκρατία αυτός που επιβλήθηκε με ένα άνωθεν «πραξικόπημα» των μεγάλων αφεντικών;