Σάββατο 18 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Φτηνά κολπάκια

Οπως ενημερώνει η «Αυγή», σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, από το σύνολο των ανέργων μόλις το 12% αναζητά αποκλειστικά πλήρη απασχόληση. Από τους υπόλοιπους, το 82,9% είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση... Τι θέλει να πλασάρει η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ; Οτι δεν φταίει η κυβέρνηση ή οι εργοδότες για τις δουλειές - λάστιχο που πλειοψηφούν συντριπτικά στις νέες προσλήψεις, αλλά η «θέληση» των ανέργων για μερική απασχόληση. 'Η ότι αφού οι άνεργοι, κατά πλειοψηφία, επιθυμούν μη πλήρη και σταθερή δουλειά, η κυβέρνηση δεν τους πάει κόντρα... Φτηνά κολπάκια από τα προπαγανδιστικά επιτελεία της. Στο βαθμό που ευσταθούν αυτά τα στοιχεία, είναι άλλη μια ένδειξη των χαμηλών απαιτήσεων που έχει καλλιεργήσει η κυβέρνηση, σε συνέχεια των προκατόχων της, στην εργατική τάξη. Το «δουλειά να 'ναι κι ό,τι να 'ναι», που κυριαρχεί σαν άποψη ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια κάτω από την πίεση της τεράστιας ανεργίας, έχει υπεύθυνους με όνομα: Τα αστικά κόμματα, τις κυβερνήσεις τους, το κεφάλαιο και τις συνδικαλιστικές τους πλειοψηφίες.

«Μπουγιουρντί» και «μπαγιόκο»

Απ' το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός καυχήθηκε χτες για τη νοσοκομειακή κάλυψη των ανασφαλίστων λέγοντας ότι πια δεν τους στέλνουν «μπουγιουρντί» για τα έξοδα της νοσηλείας τους. «Μπουγιουρντί» - δηλαδή ειδοποιητήριο για τα έξοδα νοσηλείας - δεν στέλνεται. Ομως, το «μπαγιόκο» - δηλαδή η χρέωση για το «κόστος» της νοσηλείας - παραμένει. Και γι' αυτό ο πρωθυπουργός δεν είπε κουβέντα. Σε πρόσφατη συνάντηση με την ΕΙΝΑΠ, ο υπουργός Υγείας παρέθεσε τα παρακάτω στοιχεία: Μετά την ψήφιση του νόμου για την «πρόσβαση των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα Υγείας», έχουν σωρευτεί στα δημόσια νοσοκομεία χρεωστικά 155 εκατ. ευρώ. Επιπλέον 28 εκατ. ευρώ είναι βεβαιωμένες οφειλές ανασφάλιστων για τη νοσηλεία τους πριν από την ψήφιση του νόμου, που έχουν αποσταλεί στην Εφορία και τώρα φτάνουν ως «μπιλιετάκια» (από 1.000 έως 6.000 ευρώ) στους οφειλέτες, οι οποίοι αδυνατούν να τα καταβάλουν. Ο υπουργός διατείνεται ότι το θέμα έχει ρυθμιστεί και το ίδιο επανέλαβε χτες και ο πρωθυπουργός. Μένει να αποδειχτεί στην πράξη. Ωστόσο, ακόμα και αυτή η ελάχιστη παροχή προς τους ανασφάλιστους δεν καλύπτεται με επιπλέον κρατική επιχορήγηση στα νοσοκομεία, αλλά από τις πάγιες πιστώσεις για τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων, που για τα έτη 2016 και 2017 παρέμειναν καθηλωμένες στα 1,156 δισ. ευρώ. Μ' άλλα λόγια, ανασφάλιστοι και ασφαλισμένοι υποφέρουν απ' τις ίδιες περικοπές στην ώρα της ανάγκης και της νοσηλείας.

Σύννεφα

«Υποτιμήσαμε το μέλλον. Πιστέψαμε ότι οι ΗΠΑ θα παράκμαζαν και ότι ο 21ος αιώνας θα ήταν ένας ευρωπαϊκός αιώνας. Η Αμερική όμως δεν είναι σε παρακμή. Η Νοτιοανατολική Ασία επίσης βρίσκεται σε άνοδο. Η Ευρώπη δεν είναι τόσο σημαντική όσο πίστευαν οι Ευρωπαίοι ότι θα ήταν και η ηγεσία της δεν είναι ευχαριστημένη». Τάδε έφη, μεταξύ άλλων, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, μιλώντας στο αμερικανικό περιοδικό «National Interest». Οι διαπιστώσεις του Ν. Κοτζιά εκφράζουν ευρύτερες ανησυχίες για τη θέση της ΕΕ στον παγκόσμιο ανταγωνισμό και αντανακλούν τις σοβαρές διεργασίες στο εσωτερικό της. Ανάλογοι «προβληματισμοί» αποτυπώθηκαν και στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας, όπου διαπιστώνεται με έμφαση η «διαμόρφωση νέων γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών πλαισίων, με την κυριαρχία της ασιατικής έναντι της ευρωατλαντικής περιοχής», γεγονός που κάνει επιτακτική τη «στρατηγική αυτονομία» της ΕΕ και την «ενίσχυση της επιχειρησιακής της ικανότητας να δρα εξωτερικώς (...) σε ένα ταχέως επιδεινούμενο περιβάλλον ασφάλειας». Εξ ου και προτείνει μέτρα για παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, με σύσταση μόνιμων δομών τύπου Ευρωστρατού και εκτίναξη των πολεμικών δαπανών. Με άλλα λόγια, στην κούρσα του παγκόσμιου ανταγωνισμού, η ΕΕ φοβάται πως θα μείνει ακόμα πιο πίσω και παίρνει τα μέτρα της, προετοιμάζοντας στρατιωτικές δυνάμεις για επεμβάσεις και «συγκρούσεις υψηλής έντασης» ανά τον κόσμο. Εν ολίγοις, τα σύννεφα ενός πιο γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου πυκνώνουν επικίνδυνα, βάζοντας πιο σοβαρά και σύνθετα καθήκοντα στο λαό και στο κίνημα.

Κοκορομαχίες

Και τι δεν άκουσαν όσοι είχαν την υπομονή να παρακολουθήσουν την πρόσφατη «τηλεμαχία» των εκπροσώπων Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Τζανακόπουλου, και της ΝΔ, Β. Κικίλια. Ο ένας έλεγε στον άλλο ότι «είστε βουτηγμένοι στα σκάνδαλα». Ο άλλος απαντούσε ότι «το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η καρέκλα σας και η μεγάλη ζωή». Παρά την προσπάθειά τους όμως να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση, μερικά πράγματα δεν κρύβονται. Είπε λοιπόν ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ: «Αυτό που έχουμε (σ.σ. εννοεί τη διαφορά από τη ΝΔ σχετικά με τη διαπραγμάτευση) είναι ότι συμφωνήσαμε με τους εταίρους στην αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος». Για να τον εγκαλέσει ο εκπρόσωπος της ΝΔ: «Πότε θα κλείσει η αξιολόγηση;». Και εδώ είναι το θέμα. Οτι τη διαπραγμάτευση και το κλείσιμο της «αξιολόγησης», που συνεπάγονται σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, τα θεωρούν και οι δύο απαραίτητη προϋπόθεση για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Τα άλλα όλα είναι κοκορομαχίες για το θεαθήναι.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1844 Στον απόηχο της Επανάστασης της 3ης του Σεπτέμβρη του 1843 (κύριο αίτημα της οποίας ήταν η κατάργηση της απόλυτης μοναρχίας και η ψήφιση Συντάγματος), ο Οθωνας ορκίζεται ενώπιον της Γ' Εθνοσυνέλευσης ως Συνταγματικός Βασιλεύς.

1848 Αστικοδημοκρατική επανάσταση στα γερμανικά κράτη. Ο λαός του Βερολίνου ξεσηκώνεται και στήνει οδοφράγματα, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες με τον στρατό. Εκατοντάδες ήταν οι νεκροί. Στην επανάσταση αυτή, που ξέσπασε σχεδόν ταυτόχρονα σε μια σειρά χώρες (Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ουγγαρία, κ.α.) η εργατική τάξη πήρε δραστήριο μέρος με τα δικά της αιτήματα. Στην επανάσταση του 1948 - 1949 στη Γερμανία μετείχαν ενεργά τόσο ο Καρλ Μαρξ όσο και ο Φρίντριχ Ενγκελς.

1858 Γεννιέται ο Γερμανός μηχανικός Ρούντολφ Ντίζελ, εφευρέτης της μηχανής εσωτερικής καύσης που πήρε το όνομά του.

1913 Δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη ο βασιλιάς Γεώργιος Α'. Δράστης ήταν ο Αλέξανδρος Σχινάς.

1919 Συνέρχεται το 8ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας (μπολσεβίκων), που ψηφίζει το νέο Πρόγραμμα του Κόμματος. Διαπάλη υπήρξε, μεταξύ άλλων, στο θέμα της πολιτικής ουδετεροποίησης της μεσαίας αγροτιάς, ώστε να μην ταχθεί με την αστική τάξη και να μη γίνει εμπόδιο στους επαναστατικούς μετασχηματισμούς. Στην πολιτική αυτή αντιτάχθηκαν οι Μπουχάριν και Πιατακόφ, οι απόψεις των οποίων καταψηφίστηκαν. Το Συνέδριο επίσης διατύπωσε τις βασικές αρχές της συγκρότησης του Κόκκινου Στρατού ως ταξικού τακτικού στρατού.

1921 Ο Κόκκινος Στρατός συντρίβει το αντεπαναστατικό κίνημα στην Κρονστάνδη. Οι στασιαστές ναύτες κατέλαβαν το φρούριο της Κρονστάνδης με κεντρικό σύνθημα: «Ναι στα σοβιέτ - όχι στους μπολσεβίκους». Τελικά, ο Κόκκινος Στρατός, πολεμώντας κάτω από δύσκολες συνθήκες, ανακατέλαβε το φρούριο.

1921 Υπογράφεται στη Ρίγα η Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ της Πολωνίας και της Σοβιετικής Ρωσίας. Με τη Συνθήκη αυτή, η Πολωνία, εκμεταλλευόμενη την ήττα του Κόκκινου Στρατού έξω από τη Βαρσοβία, καθώς και τη στήριξη του γαλλικού και βρετανικού ιμπεριαλισμού, κατάφερε να προσαρτήσει τις περιοχές της Δυτικής Ουκρανίας και Δυτικής Λευκορωσίας.

1936 Πεθαίνει στο Παρίσι ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

1939 Γεννιέται ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος.

1940 Χίτλερ και Μουσολίνι συναντώνται στο πέρασμα Μπρένερ των Αλπεων και συμφωνούν για την είσοδο της Ιταλίας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

1947 Ιδρύεται το Αρχηγείο Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

1965 Ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Αλεξέι Λεόνοφ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που «περπάτησε» στο Διάστημα. Ο Α. Λεόνοφ ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης (ΚΚΣΕ), βραβευμένος μεταξύ άλλων με το παράσημο «Λένιν» (δις), τον τίτλο του «Ηρωα της Σοβιετικής Ενωσης» (δις), κ.ά.

1967 Επιτροπή αποτελούμενη από τους Κώστα Λουλέ, Δημήτρη Στρατή, Γιάννη Μιχαλόπουλο και Νίκο Κοσίντα παραδίδει στον Πρόεδρο της Βουλής 65.980 υπογραφές για τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ.

1996 Πεθαίνει ο μεγάλος Ελληνας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης (Οδυσσέας Αλεπουδέλης). Βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας (1979).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ