Παρασκευή 20 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι εμποροβιομήχανοι, οι μόνοι κερδισμένοι

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σοβαρή μείωση για ακόμη μία χρονιά δέχτηκε το εισόδημα των αγροτοκτηνοτρόφων στη χώρα μας, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του κόστους παραγωγής. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας η «ψαλίδα» μεταξύ τιμών παραγωγού και του κόστους παραγωγής σε 12μηνη βάση (Απρίλης 2007 - Απρίλης 2008) διαμορφώθηκε στο -2,2%. Στην αύξηση του κόστους συνέβαλαν κατά κύριο λόγο οι αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου (+31,1%), των λιπασμάτων (+29,6%), των ζωοτροφών (+25,9%) κ.ά. μην επιτρέποντας στους Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφους να κερδίσουν οι ίδιοι απολύτως τίποτα από την αύξηση των τιμών των προϊόντων τους. Την ίδια στιγμή ο οικογενειακός προϋπολογισμός των λαϊκών στρωμάτων συρρικνώθηκε επιπλέον, εξαιτίας των μεγάλων αυξήσεων που σημειώθηκαν στις τιμές των προϊόντων φυτικής παραγωγής (17,3% κατά μέσο όρο), αλλά και στα κτηνοτροφικά προϊόντα (4,2%) κατά μέσο όρο. Φυσικά, οι μόνοι κερδισμένοι από την αύξηση των τιμών των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων είναι, ως συνήθως, οι εμποροβιομήχανοι και οι πολυεθνικές τροφίμων. Η κατάσταση αυτή, που χρόνο με το χρόνο χειροτερεύει, προτάσσει άμεσα την ανάγκη της κοινής αγωνιστικής συστράτευσης μικρομεσαίας αγροτιάς και εργαζομένων ενάντια στον κοινό τους εχθρό, που δεν είναι άλλος από την πολιτική των μονοπωλίων.

Κυνικός αντικομμουνισμός

Δημοψήφισμα «για να αποκλειστούν απ' το κοινοβούλιο οι φασιστοειδείς κάπηλοι της Αριστεράς», ζητάει ο Χρ. Γιανναράς στην «Καθημερινή της Κυριακής», με μια ανάλυση που μας γυρνάει πίσω ολόκληρες δεκαετίες. Μέσα σε ένα πρωτοφανές παραλήρημα υποστηρίζει ότι «όσοι σέβονται και τιμούν τα κοινωνικοκεντρικά οράματα που συνιστούν την Αριστερά, την αδιαπραγμάτευτη αξίωση της ελευθερίας, οφείλουν να καταγγέλλουν τη διολίσθηση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ σε φασιστικές πρακτικές ως καπηλεία και προδοσία στην Αριστερά». Ο Χρ. Γιανναράς, θυμίζοντάς μας τους εκπροσώπους των μετεμφυλιακών καθεστώτων στην Ελλάδα, κατηγορεί το ΚΚΕ, γιατί καλεί το λαό να ανατρέψει στην πράξη τους αντιλαϊκούς νόμους.

Εμποδίζεται, λέει, «η εφαρμογή νόμων ψηφισμένων από τη Βουλή, όχι για να συντονιστούν τα κόμματα με κάποια έκτακτη αυθόρμητη έκρηξη λαϊκής οργής, όχι για να στρατευτούν με ανθρώπους κατάφωρα αδικημένους ή πεινασμένους. Το κάνουν μόνο για να κολακέψουν τις ανερμάτιστες μάζες, ψυχοπαθολογικές περιπτώσεις ατόμων αδίστακτων σε αντικοινωνική βαναυσότητα»!!! Για τον Χρ. Γιανναρά ο οποιοσδήποτε αντιστέκεται στη δικτατορία του κεφαλαίου είναι «ανερμάτιστη μάζα» και «ψυχοπαθολογική περίπτωση». Επίσης, για ποιες πλειοψηφίες, άραγε, μιλάει; Ποιες πλειοψηφίες έδωσαν την έγκρισή τους στην καταστρατήγηση οποιουδήποτε ανθρώπινου δικαιώματος και επιστροφής στο μεσαίωνα; Και γιατί κάνει λόγο για βία μειοψηφιών; Ο ίδιος βεβαίως μπορεί να ανήκει στην ελίτ των εκφραστών της πλουτοκρατίας, δηλαδή μιας μικρής κοινωνικής μειοψηφίας που βιάζει με την αντιδραστική πολιτική των κομμάτων της τη συντριπτική πλειοψηφία λαού και νεολαίας. Αλλά πάει πολύ να τσαντίζεται γιατί το ΚΚΕ τούς χαλά την ησυχία της απόλαυσης να εκμεταλλεύονται. Μέχρι εδώ, όμως, τα δικά μας σχόλια. Αντιλαμβανόμαστε ότι ο χρόνιος αντικομμουνισμός χτυπάει στον εγκέφαλο...

Ελεος...

Και η ψευτοκοινωνική πολιτική, συνεχίζεται. Τελευταίο κρούσμα, η «Συναυλία αγάπης» που πραγματοποιούν ο Δήμος Παπάγου και το 1ο Σύστημα Προσκόπων της πόλης, με τη συμμετοχή της Κ. Γαρμπή, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στο Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθήνας. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 15 ευρώ.

Αντί δηλαδή, η διοίκηση του Δήμου Αθήνας και η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνολικά, να διεκδικήσει μαζικά, δυναμικά την ουσιαστική κοινωνική πολιτική πρόνοιας, ενταγμένη σε ένα δημόσιο σύστημα, προχωρά στις διάφορες «συναυλίες αγάπης», «μαραθώνιους αγάπης» κ.ο.κ. Και σαν να μη φτάνει η κοροϊδία απέναντι στους αστέγους, απέναντι στους ανθρώπους που οι πολιτικές του δικομματισμού έχουν εξωθήσει στη φτώχεια, κοροϊδεύουν και τους υπόλοιπους εργαζόμενους, καλώντας τους να συμμετέχουν σε αυτή τη συναυλία με το σύνθημα να κάνουν όλοι μαζί «την καλή πράξη του μήνα». Ελεος!!!

Περήφανα γηρατειά σε απόγνωση...

Αυξάνει ο αριθμός των Ιαπώνων ηλικιωμένων που κάνουν (κυριολεκτικά!) χαρακίρι, γιατί αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων υγείας και... αφραγκίας! Δεν πρόκειται για αυθαίρετο σχόλιο αλλά για επίσημη παραδοχή Ιαπώνων αξιωματούχων που παραδέχτηκαν χτες ότι μόνο μέσα στον τελευταίο χρόνο αυξήθηκε κατά 9% ο αριθμός των αυτοχείρων παππούδων και γιαγιάδων της... διπλανής πόρτας.

«Ποσοστό ρεκόρ» είπαν ανερυθρίαστα οι κρατικοί αξιωματούχοι, που χρόνια τώρα αιματοβάφουν τα χέρια τους με τα κάθε λογής αντιλαϊκά «εκσυγχρονιστικά οικονομικά μέτρα» για την τόνωση του καπιταλισμού. Οσο για τους πανεπιστημιακούς κοινωνιολόγους παρατρεχάμενούς τους; Αυτοί ομολογούσαν ψυχρά ότι η πρώτη αιτία που οδηγεί αρκετούς Ιάπωνες γέροντες στην ύστατη πράξη απόγνωσης είναι τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που με τη σειρά τους προκαλούν εξίσου σοβαρά προβλήματα υγείας...

Και μη νομίζετε ότι μιλάμε για μερικές εκατοντάδες ηλικιωμένους που αποφασίζουν να δώσουν μόνοι τους τέλος στη ζωή. Οι άνω των 65 ετών ηλικιωμένοι Ιάπωνες ήταν πέρσι πάνω από 27.000.000 ή το 21,5% του συνολικού πληθυσμού ή δυόμισι φορές ο πληθυσμός της Ελλάδας...

Αφερέγγυος ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

Εγκλωβισμένος στις αντιφάσεις που αναπαράγει η οπορτουνιστική του φύση βρίσκεται ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και στο θέμα της Ευρωσυνθήκης. Απ' τη μια είναι αναγκασμένος μπρος στο προφανές και πρωτοφανές σε αντιλαϊκότητα και αντιδραστικότητα περιεχόμενό της να δηλώνει πως την απορρίπτει. Η άρνησή του αναιρείται απ' το «ναι» στην ΕΕ, την υπεράσπισή της. Γι' αυτό και στήριξε στο Ευρωκοινοβούλιο τις βασικές κατευθύνσεις της Ευρωσυνθήκης (το σχετικό ψήφισμά του, στις 11/7/2007, ψηφίστηκε από όλα τα ευρωπαϊκά αστικά κόμματα και έλαβε και δέκα ψήφους από την Ομάδα της Αριστεράς GUE, ανάμεσά τους και αυτήν του ΣΥΝ).

Κατά την ψηφοφορία στη Βουλή στις 11/6 για την Ευρωσυνθήκη 4 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προτίμησαν την αποχή... Ενας εξ αυτών δήλωσε δύο μέρες μετά («Αυγή» 13/6): «Θεωρούσα ότι είναι κακό να ψηφίσω "όχι" και απαράδεκτο να ψηφίσω "ναι", οπότε απείχα. Αν μπορούσα να ψηφίσω επιμέρους θα ψήφιζα "όχι" κατά 70% και "ναι" κατά 20-25%»! Πέραν της αναγνώρισης θετικών πλευρών, ανύπαρκτων στην πραγματικότητα, πόσο «αριστερή» θέση είναι η μη καταψήφιση μιας Συνθήκης που έστω κατά τους υπολογισμούς του σε ποσοστό 70% θα έπρεπε να απορριφθεί;

Μετά το ηχηρό χαστούκι του ιρλανδικού λαού στην Ευρωσυνθήκη ο Συνασπισμός ανασκουμπώθηκε και έπιασε δουλειά για να εξασφαλίσει στο μέτρο των δυνάμεών του πως δε θα καρπίσει στις λαϊκές συνειδήσεις ο σπόρος αμφισβήτησης της ΕΕ. Δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας: «Δείχνει (σ.σ. το αποτέλεσμα) ότι το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης ή θα είναι δημοκρατικό και κοινωνικό ή δε θα υπάρχει». Υπεραμυνόμενος την ανάγκη ύπαρξης του ιμπεριαλιστικού ευρωενωσιακού κέντρου, ο πρόεδρος του ΣΥΝ πρόσφερε τις υπηρεσίες του σε όσους εργάζονται να μην αναπτυχθεί ένα κίνημα που θα το αμφισβητεί, στο οποίο μπορεί να δώσει ώθηση το ιρλανδικό «όχι». Το βράδυ της περασμένης Τρίτης στη Βουλή ο Φ. Κουβέλης δήλωνε: «Να φύγει η Ελλάδα από την ΕΕ; Να πάει πού; Οταν τα μεγάλα ολοκληρώματα είναι εκείνα που διαμορφώνουν δυνατότητες για δημοκρατικούς αγώνες προς προοδευτικές κατευθύνσεις»! Τα κεφάλια μέσα δηλαδή. Εξόχως «αριστερή» θέση, πασπαλισμένη με τόνους αυταπατών πως η ΕΕ μπορεί να στραφεί σε προοδευτική κατεύθυνση!

Αποκαλυπτική όμως ήταν και η δήλωση του επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνου, πως «η Ιρλανδία σήμερα έχει την καλύτερη δυνατότητα διαπραγμάτευσης». Αυτό έκανε ο ιρλανδικός λαός κατά τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξουσιοδότησε την κυβέρνησή του να διαπραγματευτεί... «Αποστείρωση», διαστρέβλωση, «απονεύρωση» του ιρλανδικού «όχι». Απ' το φόβο απόρριψης της ΕΕ που πηγάζει απ' την προειδοποίηση την οποία απηύθυνε στην κυβέρνηση: «Αυτές είναι οι αντιλαϊκές πολιτικές που βλέπει ο λαός και φοβάται και φεύγει». Κάντε κάτι λοιπόν να τον μαντρώνετε στη λυκοσυμμαχία!

Η ψηφίδα που έλειπε για να ολοκληρωθεί το ψηφιδωτό της «αγίας οικογενείας» της ΕΕ, που φιλοτεχνεί ο ΣΥΝ, τοποθετήθηκε από την Μ. Φραγκάκη, υπεύθυνη του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Συνασπισμού. Ισχυρίστηκε πως το ηχηρό «όχι» του ιρλανδικού λαού στην Ευρωσυνθήκη «απορρίπτει τα όποια μέτρα εκδημοκρατισμού της Ενωσης που παραχωρεί η Συνθήκη, ως ανεπαρκή σε σχέση με τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων πολιτών». Θετική αλλά ανεπαρκής η Ευρωσυνθήκη!

Μετά απ' όλα αυτά δεν ξέρουμε πόσοι ακόμα αναρωτιούνται αν ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι πράγματι κατά της Ευρωσυνθήκης.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Υποκριτές...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΙ ΕΓΙΝΕ, ΒΡΕ παιδιά; Θυμήθηκε ο Τσουκάτος ότι πριν από 9 χρόνια είχε δει κάτι λεφτά από τη «Ζήμενς» να πηγαίνουν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ;

Φαίνεται πως δεν του φάνηκε αρκετά σοβαρό θέμα για να μας το πει τότε, ενώ τώρα άλλαξε αντίληψη περί των σχέσεων του ΠΑΣΟΚ με τις πολυεθνικές.

Προφανώς, το τι έχει γίνει από το 1999 έως σήμερα και το πόσα τέτοια εμβάσματα έχουν φτάσει στα ταμεία των «μπλε» και των «πράσινων» το αφήνει στη ...φαντασία μας.

Επειδή, όμως, μέσα στο δαιδαλώδες σκηνικό των «οφ σορ» εταιρειών των λογαριασμών σε ελβετικές τράπεζες και των οικονομικών λαβυρίνθων του όλου συστήματος ποτέ δε βρίσκεις άκρη με αυτά, υπάρχουν και ...άλλα κριτήρια.

Απλούστατα, μπορεί κανείς να αναζητήσει το ποιους ωφελούν οι πολιτικές που προωθεί κάθε κόμμα, ώστε να καταλάβει ποιοι το στηρίζουν (και) οικονομικά.

Κι όταν βλέπουμε με σαφήνεια (πολλές φορές χωρίς καν προσχήματα) τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να νομοθετούν ανοιχτά υπέρ των συμφερόντων των εταιρειών γενικώς (ενίοτε και ...ειδικώς), κατανοούμε το τι συμβαίνει.

Ο «πράσινος» Τσουκάτος σήμερα ή κάποιος «μπλε» των ομολόγων χτες απλά έρχονται και πρακτικά να επιβεβαιώσουν την κατάσταση.

ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΟΛΟ μιζο-χαμό, έχουμε και τον Γιώργο Παπανδρέου να έχει ...υψωθεί πάνω από τη σαπίλα και να κάνει αφ' υψηλού κάθαρση στο ΠΑΣΟΚ με αναστολές κομματικής ιδιότητας!

Αν ο ίδιος, πάντως, είχε λίγες κανονικές ...αναστολές, μάλλον θα έπρεπε να βγει να εξηγήσει πώς συνδυάζονται οι εξαγγελίες περί διαφάνειας που κάνει κάθε λίγο και λιγάκι με την πραγματικότητα.

Και θα βρεθεί σε ...δύσκολα διλήμματα. Βλέπετε, σε αυτές τις περιπτώσεις, ή ξέρεις και «κάνεις την πάπια», ή δεν καταλάβαινες τι γίνεται γύρω σου.

Τίποτε από τα δύο, πάντως, δεν ταιριάζει στο προφίλ του «μεγάλου ηγέτη», για το οποίο πασχίζουν και ο Γ. Παπανδρέου και ο Κ. Καραμανλής.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ισως αυτοί οι δύο θα πρέπει να βρεθούν να το συζητήσουν το θέμα. Εχουν αμφότεροι αντίστοιχες εμπειρίες.

Και με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ο ΣΥΝ

Γρηγοριάδης Κώστας

Από δω το 'φερναν, από κει το 'φερναν, τελικά το είπαν. Λίγες μέρες πριν, σε συνέντευξή του σε κυπριακή εφημερίδα («Σημερινή»), ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαστε εχθρικοί προς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια» και δήλωσε ότι «το κύρος του δημόσιου πανεπιστημίου δε θίγεται από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια»!

Σε συνέχεια της δήλωσης του προέδρου του ΣΥΝ, χτες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης στη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά τόνισε ότι είναι υπέρ της ιδιωτικής χορηγίας στα μεταπτυχιακά, αρκεί να ...μην έχουν «ανταποδοτικό χαρακτήρα»! Λες και υπάρχει περίπτωση, ιδιώτες να «προσφέρουν» απλόχερα χρήματα στα μεταπτυχιακά χωρίς κανενός είδους αντάλλαγμα, ακόμα και αν αυτό το αντάλλαγμα δεν είναι εμφανές με την πρώτη ματιά!

Αλλωστε, η συμμετοχή ιδιωτών στην έρευνα και την εκπαίδευση είναι ένα ζήτημα που έχει πολλάκις υπερασπιστεί ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Από την τοποθέτησή τους στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την έρευνα το περσινό καλοκαίρι, όπου εγκαλούσαν την αγορά γιατί δεν ...επενδύει, μέχρι τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΝ, που πρόβαλε ως αίτημα τη συναλλαγή των πανεπιστημίων με την αγορά, για να καταλήξει τελικά πρόσφατα στην κυπριακή εφημερίδα να πει ότι είναι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Οπως ακριβώς είναι υπέρ και των ιδιωτικών σχολείων κλπ.

Η συρρίκνωση της βαμβακοκαλλιέργειας

Η ΕΕ συνεχίζει ακάθεκτη την πολιτική συρρίκνωσης της βαμβακοκαλλιέργειας, με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των υποτακτικών διοικήσεων των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ. Η Ειδική Επιτροπή Γεωργίας της ΕΕ ψήφισε να μειωθεί το πλαφόν για τον υπολογισμό του συνδεδεμένου πριμ στο βαμβάκι στα 2.500.000 στρέμματα από 3.700.000 στρέμματα. Δηλαδή να μειωθεί κατά 1.200.000 στρέμματα.

Στη λογική της συρρίκνωσης της αγροτικής παραγωγής και του αριθμού των αγροτών που επιβάλλουν η νέα ΚΑΠ και οι θιασώτες αυτής της πολιτικής, προβάλλεται ως άλλοθι ότι αν η βαμβακοκαλλιέργεια μειωθεί στα 2.500.000 στρέμματα, τότε το συνδεδεμένο στρεμματικό πριμ θα είναι 80,56 ευρώ το στρέμμα. Ομως γιατί να μην είναι τόσο και ακόμα μεγαλύτερο το πριμ για 4.000.000 ή για όσα στρέμματα θέλουν να καλλιεργήσουν οι βαμβακοπαραγωγοί; Δυστυχώς όμως η βαμβακοκαλλιέργεια οδηγείται εδώ χρόνια στη συρρίκνωση, με διοικητικά μέτρα περιορισμού, που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Και μετά την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ μειώθηκε ακόμα περισσότερο. Κι όπως φαίνεται ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ επιδιώκουν τη συρρίκνωση της βαμβακοκαλλιέργειας και να βγάλουν από τη μέση τους μικρομεσαίους παραγωγούς, προκειμένου να μοιράζονται οι όποιες επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ σε λίγους μεγαλοπαραγωγούς.

Οι προτεραιότητες του Δήμου Αθήνας

Οι προτεραιότητες που έχει βάλει η διοίκηση του Δήμου, είναι ολοφάνερες κάθε φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ορισμένες φορές, όμως, ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.

Ετσι, όταν η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», σε παλιότερη συνεδρίαση ζήτησε την ικανοποίηση του αιτήματος της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) για οικονομική ενίσχυσή της από το δήμο, η διοίκηση Κακλαμάνη απέρριψε το αίτημα με το σαθρό επιχείρημα ότι είναι τακτική της διοίκησης να μη δίνει σε κανέναν ενίσχυση.

Και το σαθρό του επιχειρήματος δε χρειάστηκε παρά λίγες μέρες για να φανεί. Στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η διοίκηση έφερε σαν θέμα την υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» με τον ...Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων και το Σύνδεσμο Αθηναίων Καταδρομέων!!! Το καταπληκτικό είναι ότι σε αυτό, προβλέπεται η παραχώρηση από την πλευρά του Δήμου ενός κτιρίου 200 τ.μ. στο Σύνδεσμο Εφέδρων. Ως ...αντάλλαγμα, οι έφεδροι θα δίνουν 100 μέλη τους στο δήμο για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών! Το γεγονός παρουσιάστηκε και σε πρόσφατη «φιέστα» στο λόφο του Λυκαβηττού.

Μπορεί, λοιπόν, να μη δίνει ενίσχυση στην ΠΕΔΥΕ, που συσπειρώνει το φιλειρηνικό κίνημα σε μια αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση, αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα να δώσει ως ενίσχυση μέρος της δημοτικής περιουσίας, στο Σύνδεσμο Εφέδρων...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εξοντώνουν τους πρόσφυγες

Εγκρίθηκε και από το Ευρωκοινοβούλιο (έτσι γίνεται προκειμένου να εμφανιστούν με δημοκρατική επίφαση οι αποφάσεις της Κομισιόν) άλλη μια επαίσχυντη κοινοτική οδηγία. Προβλέπει ότι όσοι εξαθλιωμένοι μετανάστες, που επιλέγουν το δρόμο της αναγκαστικής προσφυγιάς ως συνέπεια των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, καταφεύγουν στην ΕΕ και θεωρούνται παράνομοι, θα κρατούνται χωρίς δίκη μέχρι και 18 μήνες. Οτι θα φυλακίζονται ακόμα και παιδιά. Οτι θα αντιμετωπίζουν ως πρόσθετη ποινή την επιβολή απαγόρευσης επανεισόδου στην ΕΕ για διάστημα πέντε ετών. Οτι αν, ωστόσο, επιδείξουν διάθεση «συνεργασίας» με τις Αρχές, ίσως και να μην απελαθούν. Με τον τρόπο αυτό τα κατασταλτικά κρατικά όργανα δύνανται να θέτουν σε κράτηση περισσότερους μετανάστες, να απελαύνουν εκτός ΕΕ όσους και όποτε επιθυμούν, να φτιάχνουν ανθρώπους τσακισμένους από τη βαρβαρότητα του αδίστακτου καπιταλισμού ή και χαφιέδες.

Αυτή είναι η ΕΕ. Διακρατική Ενωση του μεγάλου κεφαλαίου, που αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, θύματα της δικής της ιμπεριαλιστικής πολιτικής, σαν κοινούς εγκληματίες. Μια ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία που πρώτα βομβαρδίζει το Αφγανιστάν και κατόπιν διαμαρτύρεται για το πώς θα «διαχειριστεί» τους πρόσφυγές του. Καταληστεύει χώρες και λαούς και ακολούθως κατατρέχει τους οικονομικούς μετανάστες τους, μέσω της στυγνής εκμετάλλευσης, ακόμη και της τσάμπα δουλειάς, προκειμένου να φουσκώνουν παραπέρα τα πορτοφόλια της ολιγαρχίας.

Αυτό είναι ένα σύστημα που κρίνει πόσα ανδράποδα χρειάζεται να εισαγάγει για να κρατήσει εξευτελιστικά χαμηλά τα μεροκάματα, για να αυξάνονται ολοένα τα κέρδη. Τα δε επιπλέον - ειδικά όσα κρίνει ότι δεν του χρειάζονται ή κρίνει ότι είναι «επικίνδυνα» για την «τάξη» του, όσα ενδεχομένως διεκδίκησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και ζωής - να τα χώνει μέχρι και ενάμιση χρόνο στο κρατητήριο, πριν τα απελάσει πίσω στην κόλαση. 'Η να τα «αναμορφώνει» στο διάστημα αυτό καταπώς θέλει, απειλώντας τα ότι θα τα στείλει πίσω στις χαροκαμένες πατρίδες τους, όπως τις κατέστρεψαν οι «ειρηνευτικές επεμβάσεις» και οι πολυεθνικές.

Διόλου τυχαία, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ υπερψήφισαν την οδηγία, οι του ΠΑΣΟΚ - χρόνια στη δικομματική κυβερνητική εναλλαγή - πληθώρα αντιμεταναστευτικών και αντιδραστικών μέτρων ενέκριναν και εφάρμοσαν, οι δε του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ευρωλάγνοι και διπρόσωποι αποσιωπούν το γεγονός ότι το εν λόγω κατάπτυστο κείμενο είναι συνέχεια της ήδη υπάρχουσας οδηγίας, υπ' αριθμόν 83, με την οποία κάθε αλλοδαπός πρόσφυγας ελέγχεται μόνιμα μήπως παραβιάζει τη «δημόσια τάξη και ασφάλεια», αλλά και ετέρας υπάρχουσας, της Ν. 86, η οποία προβλέπει περιορισμούς στην άσκηση του δικαιώματος των προσφυγών στην οικογενειακή ζωή. Οδηγίες, την ενσωμάτωση των οποίων στο ελληνικό δίκαιο έχουν ζητήσει οι της Κουμουνδούρου με Ερώτησή τους στην ελληνική Βουλή.

Είναι προφανές από τα παραπάνω και αναγκαίο, ότι, με βάση την ίδια την πραγματικότητα, η ΕΕ, κάθε κράτος - μέλος της, το απάνθρωπο σύστημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και όλοι οι θιασώτες του, όσοι σπέρνουν αυταπάτες ότι δήθεν εκδημοκρατίζεται και εξανθρωπίζεται, όλοι αυτοί που προτείνουν μέτρα - «ασπιρίνες» για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν Ελληνες και αλλοδαποί εργαζόμενοι, πρέπει να αποδοκιμαστούν. Να καταδικαστούν πολιτικά τα κόμματα του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου και στην πράξη, στη συνείδηση του κάθε λαϊκού ανθρώπου, κάθε προοδευτικού ανθρώπου. Με αντίστοιχη ενδυνάμωση του ΚΚΕ και της πολιτικής του μετώπου πάλης, της λαϊκής συμμαχίας για τη λαϊκή εξουσία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ