Σάββατο 14 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Απόλυτη ταύτιση

Γρηγοριάδης Κώστας

Η ουσία της αντιπολίτευσης που ασκεί το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση της ΝΔ, και στον τομέα της παιδείας, είναι αποκαλυπτική της απόλυτης σύμπλευσης των δυο κομμάτων. Ετσι, με αφορμή την προχτεσινή προσπάθεια του υπουργού Παιδείας να παρουσιάσει ότι στα πανεπιστήμια ο νόμος - πλαίσιο «περπατάει» χωρίς να «σκοντάφτει» πουθενά, η απάντηση του ΠΑΣΟΚ είναι ένας «λυγμός» για όσα... δεν εφαρμόζονται.

Λέει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ: «Μπορεί οι διατάξεις που υλοποιούν το νόμο να έχουν εκδοθεί, αλλά ο νόμος δεν υλοποιείται. Ο εσωτερικός κανονισμός δεν έχει υιοθετηθεί από τα πανεπιστήμια. Τα συγγράμματα δε διανέμονται με το νέο τρόπο. Οι τετραετείς προγραμματισμοί δεν έχουν πουθενά κατατεθεί, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νέου νόμου. Τα τμήματα δεν καταρτίζουν ακαδημαϊκό προγραμματισμό. Η αξιολόγηση βουλιάζει στη γραφειοκρατία»...

Συμφωνεί με όλες τις παραπάνω ρυθμίσεις του νόμου - πλαισίου του ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, αυτά αποτελούν και δικές του προτάσεις. Εκείνο που εντοπίζει - προκειμένου να ασκήσει κριτική στα μέτρα της διαχείρισης - είναι ότι δεν εφαρμόζονται όπως πρέπει! Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι ο νόμος - πλαίσιο δεν υιοθετείται από τα πανεπιστήμια, «τα οποία αντιστέκονται στην αποσπασματικότητα και την προχειρότητα των μέτρων»! Τι κι αν η αντίσταση των φοιτητών στο νόμο - πλαίσιο έχει να κάνει με το σύνολό του που είναι άκρως αντιδραστικό... Το ΠΑΣΟΚ μεταφράζει τις αντιδράσεις όπως το... βολεύουν. Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό, ότι το ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζει: «Ο κάθε νόμος του κράτους οφείλει να εφαρμόζεται». Μπρος στο στόχο των μονοπωλίων να ρίξουν και το τελευταίο εμπόδιο για να έχουν «στο χέρι» τα πανεπιστήμια, ο δικομματισμός στοιχίζεται.

Μεταπτυχιακά... τουριστικής ανάπτυξης

Πολλές φορές ο νυν υπουργός (αλλά και η πρώην) Παιδείας έχει καταγγείλει (στα λόγια) τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ότι δημιούργησαν Τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ στην επαρχία, χωρίς σχέδιο και υποδομές, για να ικανοποιήσουν τους τοπικούς παράγοντες. Θα είχε ίσως αξία αυτή η καταγγελία αν δεν την αναιρούσαν σε κάθε ευκαιρία με την πρακτική τους και με τις θέσεις τους, που δε διαφέρουν από αυτές του ΠΑΣΟΚ.

Μόλις χτες ο υπουργός Παιδείας, κατά την περιοδεία του στην Κρήτη, τοποθετήθηκε σε αίτημα τοπικών παραγόντων για δημιουργία Παραρτήματος ΤΕΙ στη νότια πλευρά του Νομού Ηρακλείου. Είπε τα εξής: «Η δική μου αντίληψη και αντιπρόταση ήταν, μια που προχωρούμε το νέο νόμο για τα μεταπτυχιακά και για τα ερευνητικά ιδρύματα, να πάμε σε αυτή τη βαθμίδα, διότι η δημιουργία ενός τέτοιου Τμήματος μεταπτυχιακών στο νότο, που θα είναι θεματικά συνδεδεμένο με τη φυσιογνωμία της ανάπτυξης της περιοχής, μπορεί να φέρει με δίδακτρα ξένους φοιτητές και να δημιουργήσει τοπικά εισοδήματα αλλά και παραγωγή γνώσης που θα επιτρέψει στις παραγωγικές τάξεις της περιοχής να αναπτυχθούν περισσότερο προωθώντας τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους».

Δηλαδή, αντί για Τμήμα, να φτιάξουμε ένα μεταπτυχιακό, που θα φέρει φοιτητές - πελάτες στις επιχειρήσεις της περιοχής!

ΑντιΚΚΕ σαΐνι...

Από κόρακα «κρα» θα ακούσεις... Από τον Πάσχο Μανδραβέλη αγοραίο αντικομμουνισμό... Δίχως να μπει καν στο κόπο να διαβάσει και πολύ περισσότερο να παραθέσει τις θέσεις του ΚΚΕ, τις κόβει και τις ράβει στα μέτρα της αντιΚΚΕ εμπάθειάς του και τις σερβίρει ως «βαθυστόχαστη» ανάλυση για να «καταδείξει» τάχα τον πραγματικό ρόλο του Κόμματος. Την ίδια «συνταγή» εφάρμοσε και σε χθεσινό λιβελογράφημα στην «Καθημερινή». Ξεκινώντας από τη διαστρέβλωση της θέσης του Κόμματος για την Ιστορία της Γ' Λυκείου, ισχυριζόμενος ότι «σιώπησε» για την παραποίηση ιστορικών γεγονότων και τον αντιεπιστημονικό χαρακτήρα του βιβλίου, στη συνέχεια καταλήγει περιχαρής στο βαρύγδουπο εύρημα: «Το ΚΚΕ δεν αντιπαρατίθεται με τον καπιταλισμό βάσει ταξικής ανάλυσης, αλλά χρησιμοποιεί εθνικές φοβίες για να πλήξει κάθε απόπειρα εκσυγχρονισμού»... Τέτοια «σαΐνια» πώς να μην είναι στην πρώτη γραμμή της χρήσιμης γκεμπελικής προπαγάνδας ντόπιων και ξένων επιτελείων;

Αδιόρθωτος

Για άλλη μια φορά χιούμορ του τύπου «από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα» κάνει ο «ΒΗΜΑτοδότης» όπου ανακατεύει το κοστούμι «Αρμάνι» που φορούσε σε κάποια Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θ. Παφίλης με όποιο αντικομμουνιστικό συνειρμό του έρχεται στο κεφάλι εκείνη τη στιγμή. Τι να πούμε; Πως εμφανίζεται σαχλός που θέλει να μη φοράει άλλος αυτό που φοράει ο ίδιος; Πως στο όνομα του αντικομμουνισμού δεν τον πειράζει, αν φαίνεται και ανόητος; Πως δεν είναι η πρώτη φορά που εκτίθεται; Υπάρχουν κι άλλα ερωτήματα αλλά τα φυλάμε. Ετσι κι αλλιώς είναι αδιόρθωτος.

Κοιλοπονάει... το σύστημα

Ενα ακόμα επεισόδιο ήρθε να προστεθεί στο μακροχρόνιο εσωκομματικό σίριαλ του ΠΑΣΟΚ, που όμως δεν είναι μια απλή εσωκομματική υπόθεση του συγκεκριμένου κόμματος. Αποτελεί ευθεία αντανάκλαση ευρύτερων προβλημάτων και διεργασιών που συντελούνται στο δικομματικό αστικό πολιτικό σύστημα.

Η αποπομπή του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σημίτη, από το διάδοχό του, τον Γ. Παπανδρέου, σαφώς και δεν είναι αποτέλεσμα μιας διαφωνίας για ένα καθαρά τεχνικού χαρακτήρα ζήτημα, δηλαδή για τη θέση του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την έγκριση της νέας Ευρωσυνθήκης. Εξάλλου, η θετική ψήφος και των δύο είναι δεδομένη και αποτυπώθηκε και κατά τη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή, όπου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν από κοινού το μεταμφιεσμένο «ευρωσύνταγμα». Η αφορμή της «σύγκρουσης» επομένως Παπανδρέου - Σημίτη είναι προσχηματική. Επίσης, δεν υφίσταται ουσιαστική πολιτική διαφωνία μεταξύ των δύο, δεδομένου ότι ο Γ. Παπανδρέου ήταν μόνιμος υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη, ο οποίος και παρέδωσε το «δαχτυλίδι» της διαδοχής.

Η κρίση που υποβόσκει στο ΠΑΣΟΚ μπορεί μεν κατά καιρούς να εκδηλώνεται με αντιθέσεις προσώπων, π.χ. Παπανδρέου - Βενιζέλος, Παπανδρέου - Σημίτης, ωστόσο μέσα από αυτήν εκφράζεται η σοβαρή ανησυχία των κυρίαρχων κύκλων της άρχουσας τάξης, για το αν και κατά πόσο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να παίξει το ρόλο του ως ο άλλος πόλος του δικομματισμού. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο εκδηλώνονται κατά καιρούς στους κύκλους του ΠΑΣΟΚ διάφορες πρωτοβουλίες, μέσω των οποίων επιχειρούν ν' απαντήσουν τα επιμέρους κέντρα του ΠΑΣΟΚ, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σε αυτές τις ανησυχίες και ταυτόχρονα να πάρουν διαπιστευτήρια από την άρχουσα τάξη. Το πράγμα θα ήταν πιο απλό εάν το όλο πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν απόρροια και της ευρύτερης διεθνούς κρίσης της σοσιαλδημοκρατίας, μέσα σε ένα κλίμα πλήρους ταύτισής της με όλες τις στρατηγικές επιλογές της λεγόμενης νεοφιλελεύθερης διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος.

Γίνεται φανερό πλέον ότι αυτό που επιβεβαιώνεται είναι η χρεοκοπία όλων εκείνων των αντιλαϊκών πολιτικών διαχείρισης του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος, με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμα πιο επιθετικό, ακόμα πιο αρπακτικό απέναντι στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Ομως, μη δημιουργηθούν αυταπάτες ότι θα καθίσουν όλοι αυτοί με σταυρωμένα τα χέρια. Εξάλλου, όπως έχει διδάξει και η ιστορία, η άρχουσα τάξη, εφόσον η δύναμη του μαζικού λαϊκού κινήματος δε βάζει εμπόδια στις επιλογές της, αξιοποιεί τα όποια προβλήματα υπέρ της εδραίωσης της εξουσίας της.

Δεν είναι τυχαίο ότι μαζί με το θόρυβο που βγαίνει από το ΠΑΣΟΚ ακούγονται και όλες αυτές οι φωνές περί συγκλίσεων με τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και επιχειρούνται διάφορες μεταμφιέσεις και φτιασιδώματα στην κατεύθυνση της ανάδειξης ενός αξιόπιστου πόλου αστικής διακυβέρνησης. Κοινός παρονομαστής τους είναι όχι η αναζήτηση διεξόδου υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, αλλά η εξαπάτηση των εργαζομένων και των ευρύτερων λαϊκών μαζών, με τελικό σκοπό τη διαχείριση της λαϊκής αγανάκτησης στο πλαίσιο του συστήματος. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο μαζικός απεγκλωβισμός εργαζομένων από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, χωρίς το λάθος στήριξης του οπορτουνισμού, πρέπει να εκφραστεί με συσπείρωση στην πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Την πρόταση συγκρότησης του μετώπου πάλης για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία που γίνεται ακόμα πιο επίκαιρη.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Πικρή ... ιρλανδική μπίρα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΛΑΤΕ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ! Μην τσακώνεστε εκεί στο ΠΑΣΟΚ. Εχουμε και συγκεκριμένη πρόταση συμφιλίωσης.

Ας βρεθούν ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Κώστα Σημίτη και ας φιλιώσουν πίνοντας μια δροσερή ...ιρλανδική μπιρίτσα (μιας κι έχουμε καλοκαίρι).

Μόνο που φοβόμαστε ότι και τους δύο η ιρλανδική μπίρα (και γενικώς ό,τι έχει σχέση με την Ιρλανδία) δεν τους δρόσισε. Τους ...πάγωσε για τα καλά. Χώρια που, όπως είναι γνωστό, είναι ιδιαίτερα πικρή...

Γιατί ό,τι κι αν λένε, ό,τι κι αν κάνουν, υπέρ της Ευρωσυνθήκης είναι και οι δύο. Ας μην το ξεχνάμε.

Ετσι, μοιράζονται την απογοήτευση όλων των «πρόθυμων» της Ευρώπης που σκίστηκαν για να «περάσει» η Συνθήκη αυτή μιας και αυτό απαιτούν οι πολυεθνικές.

Φυσικά από Δευτέρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μας λέει για την αξία της «λαϊκής βούλησης» αλλά ...«η καρδούλα του το ξέρει» αν το εννοεί.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΙΡΛΑΝΔΙΚΟ «ΟΧΙ» βρέθηκε και κάποιος Ευρωπαίος παράγοντας - καμία σημασία δεν έχει το όνομά του - και διαπίστωσε ότι υφίσταται «έλλειμμα επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τους πολίτες της»!

Μάλλον για γέλια είναι αυτού του είδους οι σπασμωδικές αντιδράσεις. Δεν υπάρχει κανένα έλλειμμα επικοινωνίας γιατί απλούστατα δεν υπάρχει ...καμία επικοινωνία.

Για ποιο λόγο, δηλαδή, η ΕΕ να επικοινωνήσει με τους πολίτες της; Μήπως την απασχολεί το τι θέλουν, τι γνώμη έχουν και τι χρειάζονται;


Γρηγοριάδης Κώστας

Αν την απασχολούσε έστω και κατ' ελάχιστο θα προσπαθούσε να περάσει την Ευρωσυνθήκη ...στη λούφα (όπως ακριβώς έγινε και με την Ελλάδα);

Θα νομοθετούσε για την κατάργηση του 8ωρου, τη βδομάδα των 65 και 72 ωρών εργασίας, τη διάλυση των ασφαλιστικών συστημάτων, την ενοικιαζόμενη εργασία και τόσα άλλα;

Θα ήταν «πρώτη και καλύτερη» σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τον πλανήτη μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ;

Οι απαντήσεις είναι βέβαια αυτονόητες...

Χαρμόσυνο μήνυμα από τον ιρλανδικό λαό

Χαρμόσυνα, το δίχως άλλο, τα νέα από την Ιρλανδία, μετά το νέο ηχηρό χαστούκι του ιρλανδικού λαού ενάντια στην ΕΕ των μονοπωλίων. Το ηρωικό «όχι» στην Ευρωσυνθήκη της Λισαβόνας επιβεβαιώνει περίτρανα γιατί οι 27 κυβερνήσεις της ΕΕ επέλεξαν να «επικυρώσουν» την αντιδραστική Ευρωσυνθήκη -παραλλαγή του εκτρωματικού «ευρωσυντάγματος» - μέσω των Κοινοβουλίων και να καταργήσουν τα δημοψηφίσματα. Ακριβώς γι' αυτό την ονόμασαν «μεταρρυθμιστική συνθήκη», και όχι συνταγματική, για να παρακάμψουν την ετυμηγορία των λαών. Μόνο ένας λαός, ο ιρλανδικός, είχε την ευκαιρία να εκφραστεί μέσω δημοψηφίσματος και έστειλε μήνυμα αντίστασης και ελπίδας σε όλους τους λαούς της ΕΕ. Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στη συνέχεια - η προϊστορία της ΕΕ δεν αφήνει περιθώρια για ψευδαισθήσεις όσον αφορά στην παράκαμψη του «όχι» των λαών - το «όχι» του ιρλανδικού λαού έχει μεγάλη πολιτική αξία στην πάλη των λαών. Παρά το γεγονός ότι όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ, το πολιτικό σύστημα, η πλουτοκρατία της Ιρλανδίας είχαν πέσει πάνω στον ιρλανδικό λαό, εκβιάζοντας και τρομοκρατώντας για να μην καταψηφίσει τη Συνθήκη της Λισαβόνας, τελικά έσπασαν τα μούτρα τους. Από τη νίκη του ιρλανδικού λαού αντλούν κουράγιο και δύναμη όλοι οι λαοί της Ευρώπης.

Τιμητές ... οι «πραξικοπηματίες»!

Μέγιστη υποκρισία και αθλιότητα αισχίστου είδους αποτελεί η δήθεν «ιερή οργή» των ευρωλάγνων, επειδή το «Οχι» του ιρλανδικού λαού μπλοκάρει όλη την πορεία της ΕΕ. Οργανο του ευρω-κατεστημένου το πρακτορείο «Ρόιτερ», σπεύδει να επισημάνει πως «η νίκη του στρατοπέδου του "Οχι" σημαίνει πως μια χώρα με λιγότερο από το 1% του πληθυσμού της ΕΕ, που ανέρχεται σε 490 εκατομμύρια, μπορεί να καταστρέψει μια συνθήκη που με κόπο διαπραγματεύτηκαν επί χρόνια ηγέτες και των 27 χωρών - μελών». Χρειάζεται απύθμενο θράσος να εμφανίζονται τιμητές της δημοκρατίας αυτοί που αφαίρεσαν, πραξικοπηματικά, από τους λαούς το δικαίωμα να εκφραστούν μέσω δημοψηφισμάτων για τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Αν ήθελαν πραγματικά να μην ήταν το 1% που «καταστρέφει» την Ευρωσυνθήκη, ας έκαναν δημοψηφίσματα σε όλα τα κράτη - μέλη. Τότε θα είχαν την «παρηγοριά» ότι η αντιδραστική Ευρωσυνθήκη θα καταψηφιζόταν από τη συντριπτική πλειοψηφία των λαών...

Στα μέτρα τους...

Ανεπίδεκτη μαθήσεως είναι η ηγεσία του Συνασπισμού. Οταν οι λαοί της Γαλλίας και της Ολλανδίας διατύπωναν ένα ηχηρό «Οχι» στο «ευρωσύνταγμα» έσπευδαν να το «αποστειρώσουν» απ' το «μικρόβιο» της αμφισβήτησης της ΕΕ και να το ερμηνεύσουν σαν «Ναι» στην ΕΕ. Χτες ο λαός της Ιρλανδίας είπε «Οχι» στην Ευρωσυνθήκη και τι κατάλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας; Οτι ο λαός της Ιρλανδίας με το «όχι» είπε «ναι» σε μια δημοκρατική και κοινωνική ΕΕ! ΄Η όπως ακριβώς το δήλωσε: «Η απόρριψη της μεταρρυθμιστικής συνθήκης από τον ιρλανδικό λαό δείχνει ότι το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης ή θα είναι δημοκρατικό και κοινωνικό ή δε θα υπάρχει».

Μα, οι λαοί που απέρριψαν πρώτα το «ευρωσύνταγμα» και τώρα την Ευρωσυνθήκη, που θα ήταν πολύ περισσότεροι αν είχαν πραγματοποιηθεί δημοψηφίσματα παντού, γνωρίζουν απ' την ίδια τους την πείρα ότι η αντιδραστική αντιλαϊκή πορεία της ΕΕ δεν έχει γυρισμό. Αν υπήρχε δυνατότητα να γίνει κοινωνική και δημοκρατική, τα επιτελεία της θα την αξιοποιούσαν για να αμβλύνουν τις λαϊκές αντιδράσεις. Αλλά δεν υπάρχει καμία.

Η... αντιπολίτευση

Δήλωσε χτες ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος: «Θέλω να πω όμως ότι όλα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχνεται η αντιπολίτευση σε προγραμματικές θέσεις, σε δράσεις απέναντι στη ΝΔ και ότι είναι ο πυρήνας μιας εναλλακτικής προσπάθειας που νομίζω ότι ήδη βρίσκει μεγάλη στήριξη στην κοινωνία».

Κι αυτά τα λέει ο πρόεδρος μιας Κοινοβουλευτικής ομάδας, τέσσερα μέλη της οποίας επέλεξαν προχτές το βράδυ να απουσιάζουν απ' την κρίσιμη ψηφοφορία για την εκτρωματική για τους λαούς «ευρωσυνθήκη», γιατί αν δεν απουσίαζαν μπορεί και να μην την καταψήφιζαν. Ο λαός έχει νου και μπορεί να βγάζει συμπεράσματα.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η Ιστορία μας διδάσκει

Το Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, φέτος, είναι μια γιορτή αφιερωμένη στα 90 χρόνια ζωής και δράσης του Κόμματος και στα 40 χρόνια της Νεολαίας του. Είναι μια όαση πολιτισμού στην έρημο της υποκουλτούρας. Και είναι, κύρια, ένα «μάθημα» Ιστορίας. Ενα ταξίδι στις ανταριασμένες θάλασσες του παρελθόντος και σ' όσα όμορφα «δεν έχουμε ζήσει ακόμα». Ενα δρασκέλισμα προς τα πίσω και ένας μεγάλος δρασκελισμός στο σήμερα και το αύριο. Διότι η Ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και της Νεολαίας δεν είναι μόνο μια ιστορία πρωτοπόρας πράξης, αλλά και μια ιστορία πρωτοπόρων ιδεών. Ιδεών που πότισαν και ποτίζουν το λαό και την κοινωνία.

Το μεγάλο ταξίδι, που ξεκινά το 34ο Φεστιβάλ, το οποίο καταλήγει με το κεντρικό τετραήμερο στην Αθήνα από 18 έως 21 του Σεπτέμβρη, θα αποτελέσει ένα σπουδαίο, πολυδιάστατο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός. Με τις 200, μέχρι σήμερα, προγραμματισμένες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Με τα 30 Μαθητικά Φεστιβάλ σε όλη τη χώρα. Με τα Φεστιβάλ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ σε 35 πόλεις. Με τη συμμετοχή, πάνω από 300, ερασιτεχνικών συγκροτημάτων, δεκάδων θεατρικών ομάδων και άνω των 30 κομμουνιστικών και αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων νεολαίας στο χώρο του Φεστιβάλ, αναδεικνύεται μια πρωτόγνωρη δραστηριότητα, η οποία θα αγκαλιάσει τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τα πλατιά λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού.

Οι συζητήσεις που θα αναπτυχθούν, άπτονται των μεγαλύτερων λαϊκών και νεολαιίστικων προβλημάτων καθώς και των καθηκόντων του κινήματος για το παρόν και το μέλλον. Το Φεστιβάλ θα αποτελέσει την πιο μεγάλη εξόρμηση της ΚΝΕ στη νεολαία. Θα απευθυνθεί με ιδιαίτερη στόχευση στους νέους εργαζόμενους, στα νέα ζευγάρια. Θα μιλήσει για τα προβλήματα των νέων στις μεταβατικές ηλικίες. Θα φωτιστούν πλευρές από τη ζωή των νέων μεταναστών. Από αυτό το Φεστιβάλ οι νέοι και οι νέες έχουν να κερδίσουν πολλά. Και, κύρια, όσοι δε γνωρίζουν την Ιστορία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όσοι δεν είναι ή δεν αισθάνονται κομμουνιστές.

Οι καινούριοι καρποί πέφτουν και οι σπόροι τους δε θ' αργήσουν να έρθουν στο φως. Μέσα και από το Φεστιβάλ, που έρχεται και ήδη απλώνει παντού τα φτερά του, αντλούμε διδάγματα από την Ιστορία του Κόμματος και της ΚΝΕ, για να συνδυάζουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά αυτό που και το σύνθημά μας λέει: «Με πρωτοπόρα θεωρία, πρωτοπόρα δράση, για το μέλλον μας, το σοσιαλισμό». Αλλωστε, η αφομοίωση της Ιστορίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βοηθά το σήμερα, δίνει δύναμη για το αύριο.

Μπροστά στις προκλήσεις του μέλλοντος, η γνώση της αγωνιστικής Ιστορίας του ΚΚΕ και της Νεολαίας του αποτελεί μια τεράστια παρακαταθήκη. Παρακαταθήκη γραμμένη με το αίμα των ηρώων, με τους αγώνες, τα βασανιστήρια, τις εξορίες, τις φυλακές. Μέσα από τις ιδέες, που τόσο γερά θεμέλια έβαλαν στην ιστορία αυτού του τόπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ