Σάββατο 7 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κινήσεις εντυπωσιοθηρίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εδώ και λίγες μέρες η ΠΑΣΚΕ και η «Αγωνιστική Συνεργασία» (ΣΥΝ) στην ΟΜΕ - ΟΤΕ, έχουν προχωρήσει σε κατάληψη κτιρίου του ΟΤΕ επί της Γ΄ Σεπτεμβρίου. Η κατάληψη γίνεται από μια ολιγάριθμη ομάδα συνδικαλιστών, μετρημένων στα δάχτυλα. Απαραίτητοι όροι για την αποτελεσματικότητα οποιασδήποτε μορφής αγωνιστικής δράσης, αποτελεί η οργανωμένη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων και η προβολή ενός πλαισίου αιτημάτων που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες τους, θα συγκρούεται με την αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου. Ομως οι δύο αυτές παρατάξεις σε καμιά στιγμή δεν επιδιώξανε (ούτε βέβαια θα μπορούσαν) να εκπληρώσουν αυτούς τους όρους. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να οδηγήσουν στον ευτελισμό τις αναγκαίες κινητοποιήσεις. Να κρύψουν πίσω από την εντυπωσιοθηρία το γεγονός ότι μαζί με τη ΔΑΚΕ είναι αυτοί που με τη στάση τους όχι μόνο δεν εμποδίζουν, αλλά διευκολύνουν το πέρασμα των αντεργατικών και αντιλαϊκών σχεδιασμών της κυβέρνησης. Αλλωστε έβαλαν πλάτη στη διαβόητη συμφωνία της εθελουσίας εξόδου προκειμένου να ανατραπούν οριστικά οι εργασιακές σχέσεις στον ΟΤΕ, όπως και στην ιδιωτικοποίησή του επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ που ολοκληρώνεται τώρα με κυβέρνηση τη ΝΔ, την οποία δήθεν αντιμάχονται.

«Απόκληροι» 270.000 αγρότες

Σε βίαιο ξεκλήρισμα εξωθεί τους μικρούς αγρότες η ΕΕ μέσω του «ελέγχου υγείας» της νέας ΚΑΠ, που κόβει με το έτσι θέλω τις επιδοτήσεις σε όσους παραγωγούς έχουν κάτω από 10 στρέμματα ή λαμβάνουν επιδότηση μέχρι 250 ευρώ.

Αν εφαρμοστούν οι σχετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τότε 270.000 μικροί παραγωγοί στην Ελλάδα, που έχουν κλήρο κάτω από 10 στρέμματα ή αλλιώς ένα εκτάριο, χάνουν τις όποιες επιδοτήσεις δικαιούνται, από το 2010. Αν τελικά κοπούν όσοι λαμβάνουν επιδότηση μέχρι τα 250 ευρώ, τότε ο αριθμός των κομμένων γίνεται 200.000. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο αριθμό όσον αφορά τα ελληνικά δεδομένα. Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι δικαιούχοι ενιαίας ενίσχυσης είναι 920.000, τότε αν κοπούν όσοι έχουν από 10 στρέμματα και κάτω, το ποσοστό είναι 29,3%, ενώ αν κοπούν όσοι παίρνουν επιδότηση μέχρι 250 ευρώ, τότε το ποσοστό γίνεται 21,7%. Φαίνεται λοιπόν καθαρά πως ο «έλεγχος υγείας» της νέας ΚΑΠ βλάπτει σοβαρά τους μικρούς αγρότες και όσους λαμβάνουν μικρές επιδοτήσεις.

Για τίνος το καλό;

Δεν πρόλαβε καλά καλά να συμπληρώσει δυο εβδομάδες η υπουργική απόφαση για «πάγωμα» των λιανικών τιμών στα λάδια και η κυβέρνηση βρήκε το πρόσχημα να την άρει. Για το καλό των... ελαιοπαραγωγών, λέει τώρα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, που συναντήθηκε με βουλευτές της ΝΔ από την Κρήτη, υποσχέθηκε ότι θα άρει το «πάγωμα» για τη λιανική τιμή του ελαιόλαδου. Τώρα, για το καλό ποιων ακριβώς επιδεικνύει τέτοια σπουδή η κυβέρνηση, δε θέλει και πολλή σκέψη για να το καταλάβει κανείς. Αρκεί να αναλογιστεί ότι, πρώτον, οι παραγωγοί δεν έχουν να πουλήσουν λάδι αυτή την περίοδο, αλλά από το Νοέμβρη. Δεύτερον, ότι η τιμή παραγωγού ούτως ή άλλως συμπιέζεται εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής. Είτε με «πάγωμα» της λιανικής τιμής είτε χωρίς. Αυτό έγινε και με την προηγούμενη σοδειά - χωρίς υπουργική απόφαση - και το ίδιο θα γίνει και με την επόμενη. Ας τ' αφήσει αυτά που ξέρει η κυβέρνηση...

Οχι Γιάννης ... Γιαννάκης

Πρόστιμο ύψους 5,2 εκατ. ευρώ επέβαλε στη «DIA HELLAS» η Επιτροπή Ανταγωνισμού γιατί καθόριζε τις λιανικές τιμές στο δίκτυο των καταστημάτων της που αναπτύσσει με τη μέθοδο φρανσάιζινγκ, κάτι το οποίο, όπως αναφέρει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, απαγορεύεται από τη σχετική νομοθεσία γιατί «παραβιάζει το δίκαιο του ελεύθερου ανταγωνισμού». Ως εδώ καλά, μπορεί να σκεφτεί κάποιος. Εκεί, όμως, που αποδεικνύεται η υποκρισία που διέπει αυτούς τους περίφημους νόμους της «ελεύθερης αγοράς» και του «ανταγωνισμού» είναι ότι, όπως διευκρινίζεται, η εταιρεία - δικαιοπάροχος (στην προκειμένη περίπτωση η «μαμά» «DIA») μπορεί να καθορίσει «ανώτατες ή προτεινόμενες» τιμές, αλλά όχι να «καθορίζει άμεσα ή έμμεσα τις λιανικές τιμές»! Δηλαδή, να μην τις βαφτίζει υποχρεωτικές, αλλά μόνο «ανώτατες ή προτεινόμενες». Δεν είναι Γιάννης, είναι Γιαννάκης, δηλαδή! Η διατύπωση είναι το πρόβλημα.

Δεν εξανθρωπίζεται

Επτά αστυνομικοί του Τμήματος Κορίνθου κατηγορούνται για βασανιστήρια και άλλες κακουργηματικές πράξεις σε βάρος Ρουμάνου μετανάστη. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνέλαβαν τον άτυχο αλλοδαπό, τον έσπασαν στο ξύλο και μετά τον πέταξαν στα χωράφια για να μην αποκαλυφθεί το μέγεθος της κακοποίησης. Την ίδια στιγμή οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των κρατών του ευρωμορφώματος αποφάσισαν ότι όσοι εξαθλιωμένοι πρόσφυγες - των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας - καταφεύγουν εδώ και θεωρούνται παράνομοι, θα κρατούνται χωρίς δίκη μέχρι και 18 μήνες. Οτι θα φυλακίζονται ακόμα και παιδιά. Οτι θα αντιμετωπίζουν ως πρόσθετη ποινή την επιβολή απαγόρευσης επανεισόδου στην ΕΕ για διάστημα πέντε ετών. Οτι αν, ωστόσο, επιδείξουν διάθεση «συνεργασίας» με τις Αρχές, ίσως και να μην απελαθούν.

Με τον τρόπο αυτό τα κατασταλτικά κρατικά όργανα δύνανται να θέτουν σε κράτηση περισσότερους μετανάστες και να διώχνουν εκτός ΕΕ όσους και όποτε επιθυμούν και να φτιάχνουν χαφιέδες και ανθρώπους υποταγμένους στις ταγές τους. Η απόφαση αυτή αφορά κύρια εργαζόμενους σε οικιακές δουλειές, τουρισμό, γεωργία και βιομηχανία. Είναι δε συνέχεια της ήδη υπάρχουσας κοινοτικής οδηγίας 83 με την οποία κάθε αλλοδαπός πρόσφυγας ελέγχεται μόνιμα μήπως παραβιάζει τη «δημόσια τάξη και ασφάλεια», αλλά και ετέρας υπάρχουσας, της οδηγίας 86, η οποία προβλέπει περιορισμούς στην άσκηση του δικαιώματος των προσφυγών στην οικογενειακή ζωή. Διόλου τυχαία ο ευρωλάγνος και «ριζοσπαστικότατος» ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε στην Ελληνική Βουλή, με Ερώτησή του, οι οδηγίες αυτές να ενσωματωθούν στο ελληνικό δίκαιο.

Αυτή, λοιπόν, είναι η ΕΕ, αυτό το σύστημα στο οποίο καλούμαστε να επιβιώσουμε, αυτοί και οι εξωραϊστές του. Ενα σύστημα που γεννά και θρέφει αντιδραστικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς και όργανα, που ανά πάση στιγμή μπορούν να αποφασίσουν ότι ένας άνθρωπος αξίζει να τσακιστεί στο ξύλο και να πεταχτεί σαν σκουπίδι, δίχως να δώσουν λογαριασμό σε κανέναν. Ενα σύστημα που κρίνει πόσα ανδράποδα χρειάζεται να εισαγάγει για να κρατήσει εξευτελιστικά χαμηλά τα μεροκάματα και αυξημένη την παραγωγικότητα (βλ. Μανωλάδα). Τα δε επιπλέον - ειδικά όσα κρίνει «επικίνδυνα» για την «τάξη» του, όσα ενδεχομένως διεκδίκησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και ζωής - να τα χώνει μέχρι και ενάμιση χρόνο στο κρατητήριο, πριν τα απελάσει πίσω στην κόλαση. ΄Η τα «αναμορφώνει» στο διάστημα αυτό καταπώς θέλει, απειλώντας τα ότι θα τα στείλει πίσω στις χαροκαμένες πατρίδες τους, όπως τις κατέστρεψαν ο ιμπεριαλισμός, οι «ειρηνευτικές επεμβάσεις», οι πολυεθνικές. Ενα σύστημα που αποφασίζει ότι δικαιούται να φυλακίσει μανάδες, χωρίζοντάς τες από τα παιδιά τους, ή ανήλικα, στερώντας τα από τις οικογένειές τους.

Ενα σύστημα απάνθρωπο και αντιδημοκρατικό, που ούτε εξανθρωπίζεται, ούτε εκδημοκρατίζεται, όσες αυταπάτες κι αν πασχίζουν να σπείρουν διάφορα δεκανίκια του, προτείνοντας ηχηρά «ασπιρίνες» στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν Ελληνες και αλλοδαποί εργαζόμενοι, από κοινού και με την ίδια ρίζα. Την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Εξ ου και πρέπει να καταδικαστεί πολιτικά και στην πράξη, στη συνείδηση του κάθε λαϊκού ανθρώπου, κάθε προοδευτικού ανθρώπου, κάθε δημοκράτη. Με αντίστοιχη ενδυνάμωση του μετώπου πάλης, της λαϊκής συμμαχίας για τη λαϊκή εξουσία και το σοσιαλισμό.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

Τα γαλλο... ελληνικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΑ ΕΙΠΑΝΕ και τα συμφωνήσανε ο Κώστας Καραμανλής και ο φίλος του ο Νικολά Σαρκοζί. Θα πάνε αγκαλιασμένοι προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Αν ήταν να πάνε μόνοι τους (άντε μαζί με την Νατάσα και την Κάρλα), δε θα είχαμε και μεγάλο πρόβλημα.

Μόνο που μίλαγαν εξ ονόματος του γαλλικού και του ελληνικού λαού. Ο μεν πρώτος - θυμίζουμε - απέρριψε το «ευρωσύνταγμα» με δημοψήφισμα και ο δεύτερος (εμείς, δηλαδή) δε ρωτήθηκε καν.

Το ίδιο συμβαίνει τώρα και με την καρικατούρα του «ευρωσυντάγματος», την περίφημη Ευρωσυνθήκη. Δε ρωτάνε κανέναν και τολμάνε να λένε πως μας εκπροσωπούν.

Κι επειδή πολλά ειπώθηκαν για την ελληνο-γαλλική φιλία, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Ο Ελληνας εργαζόμενος είναι σίγουρα φίλος με τον Γάλλο εργαζόμενο. Δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν.

Για τον Σαρκοζί, αμφιβάλλουμε αν είναι όντως φίλος του γαλλικού λαού. Οι απεργίες, οι διαδηλώσεις και οι εξεγέρσεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια δε μας πείθουν καθόλου.

Πόσο δε μάλλον, όταν ο Σαρκοζί υπήρξε και παραμένει υπέρμαχος της σκληρής και βάναυσης αντιμετώπισης κάθε λαϊκής αντίδρασης.

Οχι πως ο «δικός μας» είναι καλύτερος. Ξέρουμε και τα μέτρα του, και τις αντιλήψεις του, και την αντιλαϊκή πολιτική του.

Προφανώς - μετά από αυτά - κατανοούμε γιατί αυτοί οι δύο τα πάνε τόσο καλά. Συνεννοούνται θαυμάσια, προκειμένου να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα που εκπροσωπούν.

ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ καταπιούμε την υποκρισία του ΠΑΣΟΚ, που κατέθεσε νομοσχέδιο για τις πυρόπληκτες περιοχές (λες και δεν τους ξέρουμε ή δεν είδαμε τις πολιτικές τους).

Αντε να μην πούμε τίποτε για τις ανοησίες περί «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» 1.000 ευρώ ανά οικογένεια για τους παραγωγούς.

Αλλά αυτό για την κάλυψη των ελαιοπαραγωγών - με αυτά τα χρήματα - έως το ...2014, να μην το σχολιάσουμε;


Γρηγοριάδης Κώστας

Κανείς δεν του είπε του Γιώργου Παπανδρέου πόσο θέλει για να μεγαλώσει μια ελιά;

Οι συλλογικές συμβάσεις βλάπτουν τον... ανταγωνισμό

Γρηγοριάδης Κώστας

Στην ωμή παραδοχή ότι η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας στέκεται εμπόδιο στην ανάγκη των εργοδοτών να κάνουν τις επιχειρήσεις τους πιο ανταγωνιστικές έναντι των άλλων, προχώρησε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, με εσωτερικό έγγραφό της προς το σύνολο των εργαζομένων.

«Η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας - σημειώνεται στο έγγραφο της διοίκησης - αποτελεί μια πρακτική που ίσχυε επί σειρά ετών. Καθώς οι συνθήκες της αγοράς μεταβάλλονται με ραγδαίους ρυθμούς μεταβάλλεται και η στρατηγική των τραπεζών. Και η ΟΤΟΕ δεν μπορεί να παραγνωρίζει αυτή τη νέα πραγματικότητα του έντονου ανταγωνισμού που έχει δημιουργηθεί στην τραπεζική αγορά». Με άλλα λόγια, η διοίκηση της Εθνικής λέει στους εργαζόμενους ότι το τραπεζικό κεφάλαιο στοχεύει στην κατάργηση της Κλαδικής Σύμβασης και την αντικατάστασή της σε πρώτη φάση από τις επιχειρησιακές συμβάσεις (απώτερος στόχος τους είναι οι ατομικές συμβάσεις εργασίας). Με αυτό τον τρόπο οι τραπεζίτες επιδιώκουν μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων να αποδυναμώσουν τη συλλογική αντίδραση των εργαζομένων και η κάθε τράπεζα να επιβάλλει, στο μέτρο που μπορεί, τις πιο άθλιες εργασιακές συνθήκες, ώστε να βγάζει περισσότερα κέρδη έναντι των άλλων τραπεζών.

Απέναντι στη λογική αυτή η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιπαρατεθεί. Γιατί είναι αυτή που πρώτη αποδέχεται και στηρίζει τη λογική της ενίσχυσης του ανταγωνισμού και της ταξικής συνεργασίας.

Νέα αντι-ΠΑΜΕ κολεγιά

Για μια ακόμη φορά, οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΣΥΝ) απέδειξαν πως αυτά που τους ενώνουν είναι πολλά και πρώτα απ' όλα η στρατηγική αντίληψη για το κίνημα και τους στόχους του. Στους εργατικούς χώρους που συνεργάζονται επίσημα, προστέθηκε και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ στη Θεσσαλονίκη (ΕΔΟΘ).

Την περασμένη Τετάρτη, στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΕΔΟΘ για την ανάδειξη της Εκτελεστικής Επιτροπής, με συμφωνία «κάτω απ' το τραπέζι» των δυο παρατάξεων, η ΠΑΣΚΕ έδωσε την ψήφο που έλειπε απ' τον ΣΥΝ για να εκλέξει 2η έδρα στην Εκτελεστική Επιτροπή (ΕΕ), αλλοιώνοντας τη βούληση των εργαζομένων όπως εκφράστηκε στο 6ο Συνέδριο της ΕΔΟΘ. Ετσι η ΠΑΣΚΕ (4 έδρες), μαζί με τον ΣΥΝ ελέγχουν την πλειοψηφία της 11μελούς ΕΕ.

Η κολεγιά αυτή έγινε για να εξασφαλιστεί η συνέχιση της συμβιβαστικής τακτικής στο Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και αποκαλύπτει την επιζήμια για το κίνημα τακτική του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και τη στήριξη που προσφέρει στον ένα απ' τους δυο πόλους του δικομματισμού.

Στην ίδια ρότα και οι δυνάμεις του αριστερού οπορτουνισμού («Παρεμβάσεις»), οι οποίες, αφού κατάγγειλαν τη θέση του ΠΑΜΕ για τα αντιπροσωπευτικά προεδρεία, πρότειναν την κοινή κάθοδο των παρατάξεων ΤΑΔΗΣΥ - ΣΥΝ - «Παρεμβάσεις», για να επιτευχθεί «η ανάκαμψη του συνδικαλιστικού κινήματος στην ΕΔΟΘ»! Και αφού η ΤΑΔΗΣΥ δεν έκανε δήλωση αποκήρυξης του αντιπροσωπευτικού προεδρείου, απείχαν απ' τις διαδικασίες, συμβάλλοντας με την αποχή τους να πάρει η ΔΑΚΕ την 4η έδρα στην ΕΕ και να μείνει η ΤΑΔΗΣΥ με 1 έδρα. Οι μεταξύ τους συμφωνίες είναι αυταπόδεικτες. Οπως εμφανής είναι και ο τρόμος τους για το γεγονός ότι η ΤΑΔΗΣΥ αναδείχτηκε φέτος τρίτη δύναμη, ενισχυμένη και με σταθερή άνοδο.

Δυσπιστία για την «ανθρωπιά» των μονοπωλίων

Δυσπιστία εκφράζει η πλειοψηφία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων απέναντι στην υποτιθέμενη «ευαισθητοποίηση» των επιχειρήσεων σε μια σειρά ζητήματα. Μέσα από την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ), η οποία αποτελεί στρατηγικό στόχο των επιχειρήσεων, το κεφάλαιο θέλει από τη μια να πετύχει «ταξική ειρήνη» κι από την άλλη να εισέλθει και να επενδύσει σε όλες τις πτυχές της ζωής. Αυτό φαίνεται από σχετική έρευνα ότι χρόνο με το χρόνο «ξεφτίζει» στη συνείδηση των εργαζομένων.

Τι θέλουν να πετύχουν οι επιχειρήσεις, αλλά μέχρι στιγμής «δεν τους βγαίνει» στο βαθμό που θα επιθυμούσαν; Οι απολυμένοι, οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι, οι συγγενείς ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στους τόπους δουλειάς, να αναγνωρίσουν «καλή διάθεση» και «προσφορά» από μεριάς των επιχειρήσεων, επειδή για παράδειγμα αυτές χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο χαρτί! ΄Η επειδή μια τράπεζα είναι χορηγός σε μια εκδήλωση κι ας «γδέρνει» εκατομμύρια εργαζόμενους... Βέβαια, η υπόθεση της ΕΚΕ καλά κρατεί και θα ενισχυθεί στο μέλλον, αφού είναι ζωτικής σημασίας για το κεφάλαιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα - εργαλείο για τις επιχειρήσεις, ήταν μια προσφορά - μεταξύ άλλων - και κάποιων ΑΕΙ της χώρας...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Υπόθεση του λαού το περιβάλλον

Για άλλη μια φορά, φέτος, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλονος, δόθηκε η ευκαιρία σε όλο και πιο πολλούς να αντιληφθούν τον καταστροφικό για το περιβάλλον χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Να κατανοήσουν ότι και στο ζήτημα του περιβάλλοντος υπάρχουν δύο διαφορετικές αντιλήψεις, που συγκρούονται μεταξύ τους: Η πρώτη είναι η αντίληψη της άρχουσας τάξης και των πολυεθνικών, για τις οποίες το περιβάλλον δεν είναι τίποτε άλλο παρά η δεξαμενή άντλησης πρώτων υλών, ο χώρος απόρριψης των αποβλήτων τους, ένας ακόμη κερδοφόρος, αλλά μόνο γι' αυτούς, τομέας. Η άλλη αντίληψη είναι του εργαζόμενου λαού, ο οποίος βλέπει το φυσικό, κοινωνικό, εργασιακό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό περιβάλλον που βιώνει να επιδεινώνεται διαρκώς κάτω από τις επιθέσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Που αισθάνεται ότι ο άμεσος και ο ευρύτερος χώρος όπου εργάζεται, δημιουργεί, ονειρεύεται και ξεκουράζεται απαιτεί τη φροντίδα του, την υπεράσπισή του, τον αγώνα για την αναβάθμισή του.

Βέβαια, τόσο τα μονοπώλια, όσο και οι κυβερνήσεις ή οι πολιτικές δυνάμεις που τα υπηρετούν, δεν έχασαν και πάλι την ευκαιρία να χύσουν κροκοδείλια δάκρυα για το περιβάλλον, στην προσπάθειά τους να πείσουν το λαό ότι τάχα και αυτοί ενδιαφέρονται για την προστασία του. Κι αυτό όταν την ίδια στιγμή συμμαχούν και εξαπολύουν ιμπεριαλιστικούς πολέμους με τους οποίους εξοντώνουν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, υφαρπάσσουν πλουτοπαραγωγικούς πόρους, καταστρέφουν πολύτιμα οικοσυστήματα. Μολύνουν ασύστολα τα ποτάμια και τις λίμνες, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Μετατρέπουν φυσικά αγαθά όπως τη γη και το νερό σε πανάκριβο εμπόρευμα. Συνάπτουν διεθνείς συμφωνίες, για να εμπορευτούν ακόμη και τους ρύπους, ώστε να εξασφαλίζουν στο διηνεκές το «δικαίωμά» τους να βομβαρδίζουν τον πλανήτη με επικίνδυνα για την υγεία δηλητήρια. Ετοιμάζουν, με πρόσχημα τις κλιματικές αλλαγές, μηχανισμούς «ταχείας επέμβασης» στις αναπτυσσόμενες χώρες, επικαλούμενοι δήθεν την ανθρώπινη ασφάλεια, ενώ στην πραγματικότητα στο στόχαστρό τους είναι τα δημοκρατικά δικαιώματα των λαών.

Την ίδια στιγμή, με συμμάχους κάποιες «μη κυβερνητικές οργανώσεις» προσπαθούν να εμπεδώσουν στο λαό το αίσθημα της συνευθύνης για τα περιβαλλοντικά προβλήματα και να καθιερώσουν τη λεγόμενη «πράσινη» ανάπτυξη και οικονομία, μέσω της οποίας επιχειρούν να αποκτήσουν νέες αγορές, να εμπορευματοποιήσουν και το φυσικό περιβάλλον, ώστε να εξασφαλίσουν νέα υπερκέρδη. Στην κυριολεξία, μπροστά μας εκτυλίσσεται ένας λυσσαλέος ανταγωνισμός μεταξύ των μονοπωλίων, της ενέργειας, της διαχείρισης του νερού και των αποβλήτων για το ποιο θα αποκτήσει δεσπόζουσα θέση σε μια τέτοια κερδοφόρα αγορά. Ποιο θα αποκομίσει περισσότερα «πράσινα» κέρδη. «Οι πράσινες μπίζνες, είναι οι καλύτερες μπίζνες», όπως ομολόγησε, άλλωστε, ωμά ο υφυπουργός Εξωτερικών Π. Δούκας.

Δε φταίει, λοιπόν, γενικά και αόριστα ο άνθρωπος, η εργασία και οι γνώσεις του ή οι επιστημονικές του κατακτήσεις για τις καταστροφές που γίνονται στο περιβάλλον. Φταίει η υποταγή τους στα μονοπώλια, στους νόμους του κέρδους, στις λεγόμενες «επιχειρηματικότητα» και «ανταγωνιστικότητα», η συγκέντρωση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και της γης σε λίγα χέρια. Φταίει η οικονομική κυριαρχία των μονοπωλίων, που επιτίθεται συνολικά στον άνθρωπο, στην κοινωνία, στο περιβάλλον. Και βέβαια μπροστά στις συνθήκες αυτές η άμυνα δε φτάνει. Απαιτείται η λαϊκή αντεπίθεση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ