Τετάρτη 30 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υπερωρίες οι αφισοκυνηγοί

Γρηγοριάδης Κώστας

Υπερωρίες φαίνεται πως κάνουν αυτές τις μέρες οι αφισοκυνηγοί σε ορισμένους δήμους του Λεκανοπεδίου, αλλά και η ΓΣΕΕ, έχοντας εξαπολύσει πραγματικό σαφάρι σε βάρος του προπαγανδιστικού υλικού που το ΠΑΜΕ έχει αναρτήσει για την απεργία της Πρωτομαγιάς. Είναι και αυτό ένα σημάδι της «αγωνίας» τους για το γεγονός ότι το κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερη ανταπόκριση. Πολύ περισσότερο μπροστά στην Εργατική Πρωτομαγιά, το ταξικό περιεχόμενο της οποίας καμιά σχέση δεν έχει με τα κελεύσματα της συναίνεσης που απευθύνουν στους εργάτες και τις εργάτριες οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες. Οσες αφίσες κι αν κατεβάσουν, όποιο μέσο και αν χρησιμοποιήσουν, δεν πρόκειται να πετύχουν το σκοπό τους και το ξέρουν. Για μια ακόμη χρονιά, οι χιλιάδες εργάτες που θα διαδηλώσουν με το ΠΑΜΕ θα δώσουν απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου και των κομμάτων του, αλλά και στις συμβιβασμένες πλειοψηφίες, που θα (ξανα)προσπαθούν απελπισμένα να κρύψουν τη γύμνια τους.

ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά

«Η απαγόρευση σκοτώνει»! Αυτός είναι τίτλος ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ» σχετικά με το 4ο Κανναβικό Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ της Αθήνας. Οι διοργανωτές του φεστιβάλ μπορεί να ισχυρίζονται ότι στόχος τους είναι να «χτυπήσουν» τις ναρκωτικές ουσίες, ωστόσο με το εν λόγω φεστιβάλ θα γιορταστεί στη χώρα μας η Ημέρα Παγκόσμιας Δράσης για την αποποινικοποίηση της κάνναβης... Ετσι - λέει - θα μειωθεί η βλάβη που προκαλεί το υπαρκτό πρόβλημα των ναρκωτικών.

Τις επόμενες μέρες θα στηθεί το καθιερωμένο πλέον πανηγυράκι της ναρκοκουλτούρας με θέμα την κάνναβη! Τα επιχειρήματα γνωστά και ...ατράνταχτα: Η απαγόρευση σκοτώνει και όχι η χρήση. Αφού είναι το αλκοόλ νόμιμο, γιατί να μην είναι και τα «μαλακά» ναρκωτικά κλπ.

Ο χρήστης δε βοηθιέται από τη φυλάκιση και τις ποινές, χρειάζεται βοήθεια και ουσιαστική στήριξη. Χρειάζεται πρώτα και κύρια ανάδειξη των αιτιών του προβλήματος των ναρκωτικών και αγωνιστική, ανυπόταχτη στάση απέναντι σε αυτές. Χρειάζεται ένα μεγάλο «όχι» σε όλα τα ναρκωτικά, χρειάζεται πολιτική πρόληψης, που είναι ανύπαρκτη, χρειάζονται «στεγνά» προγράμματα απεξάρτησης, σύγχρονες, δημόσιες και δωρεάν θεραπευτικές μονάδες. Η ναρκοκουλτούρα, με πρόσχημα την αποποινικοποίηση, βρίσκεται στον αντίποδα της πάλης για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, για μια κοινωνία απαλλαγμένη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά.

«Απλησίαστες» οι μάνικες των πρατηρίων

«Φωτιά» έχουν πάρει οι τιμές στα υγρά καύσιμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα λαϊκά νοικοκυριά. Την πραγματικότητα αυτή, επιβεβαιώνει και το τελευταίο δελτίο του υπουργείου Ανάπτυξης, που μας πληροφορεί πως η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώθηκε στις 23 του Απρίλη στα 1,141 ευρώ ανά λίτρο, από 1,131 ευρώ ανά λίτρο στις 18 Απρίλη (αύξηση 0,88% μέσα σε μια βδομάδα). Ομως, δεκάδες χιλιάδες γιωταχήδες που ταξίδεψαν για το Πάσχα εκτός των «τειχών» των μεγάλων πόλεων, πλήρωσαν την αμόλυβδη βενζίνη μέχρι και 1,25 ευρώ το λίτρο (κυρίως στα βενζινάδικα του εθνικού οδικού δικτύου και της επαρχίας) και όχι με 1,141 ευρώ το λίτρο που εμφανίζεται στο δελτίο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης.

Η ανοδική πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου, όπου κανείς δεν αμφισβητεί πλέον ότι πρόκειται για μια τεχνητή, κερδοσκοπική, μεθόδευση, δίνει τις απαραίτητες δικαιολογίες για την αύξηση των λιανικών τιμών των καυσίμων. Ωστόσο, όσο αυξάνονται τα υπερκέρδη των μεγάλων εταιρειών διύλισης και εμπορίας, επιβεβαιώνεται ότι ένα μέρος της αύξησης των τιμών στα πρατήρια μεταφράζεται σε αυτόματο και αυθαίρετο κέρδος.

Κατά τα άλλα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι έχουμε τις χαμηλότερες τιμές στη βενζίνη και στο πετρέλαιο, νομιμοποιώντας έτσι και πολιτικά την κερδοσκοπική τακτική των εταιρειών του κλάδου εμπορίας.

Πίσω από τη βιτρίνα

Το κοινωνικό του προφίλ προσπαθεί να φτιάξει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων, δήθεν, πολιτιστικών - λαϊκών παραδόσεων, όπως αυτή του γιορτασμού του Πάσχα στην παραλία της πόλης. Η εικόνα του φετινού γιορτασμού, με τους εκατοντάδες συνταξιούχους και άλλους πολίτες να τσακώνονται για ένα πιάτο φαγητό στην παραλία της Θεσσαλονίκης, ήταν αρκετή για να γκρεμίσει το προφίλ της κοινωνικής ευημερίας και της καλοπέρασης του Θεσσαλονικιού, που θέλει να παρουσιάσει η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ηταν αρκετή για να δείξει πως τέτοιες εκδηλώσεις, απλώς επιβεβαιώνουν το πού οδηγούν οι αντιλαϊκές πολιτικές που υλοποιούν οι δημοτικές αρχές που πρόσκεινται στην κυβέρνηση και δεν μπορούν να κρύψουν την εξαθλίωση, για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.

Η πείνα και η σαπίλα του καπιταλισμού

Το τελευταίο διάστημα έχουν πλημμυρίσει τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και οι οθόνες των τηλεοράσεων από εικόνες και ευαισθησία - τις περισσότερες φορές δήθεν - για τη ζοφερή εικόνα της πείνας που ταλανίζει τον πλανήτη. «Διατροφική» ή «επισιτιστική κρίση» την ονομάζουν, όμως είναι κατά βάση έκφραση της κρίσης και της σαπίλας της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Σε μια περίοδο που οι παραγωγικές δυνάμεις έχουν φτάσει σε επίπεδο να μπορούν να καλύψουν πλήρως τις βασικές ανάγκες των ανθρώπων, εκατομμύρια άνθρωποι και ιδιαίτερα παιδιά, πεθαίνουν κάθε χρόνο γιατί δεν έχουν να φάνε ένα πιάτο φαΐ, δεν έχουν πόσιμο νερό να πιουν.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με αποτέλεσμα διάφοροι διεθνείς οργανισμοί, που σήμερα βεβαίως με τον αρνητικό συσχετισμό βρίσκονται στον έλεγχο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους... ότι βαδίζουμε σε μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή. Ομως οι διάφοροι υπάλληλοι, τοποθετημένοι από τη διεθνή κεφαλαιοκρατία σε διάφορα πόστα, έχουν το θράσος να εγκαλούν τις φτωχές χώρες για την κούρσα ανόδου των τιμών βασικών ειδών διατροφής. Ετσι τεχνοκράτες όπως ο ΓΓ του ΟΗΕ, ή επικεφαλής «ευαγών ιδρυμάτων» όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, βρήκαν τη λύση. Είναι αρνητικό, λέει ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, να περικόπτουν οι παραγωγές χώρες τις εξαγωγές, για να αντιμετωπίζουν τις εγχώριες ανάγκες τους. Σε απλά ελληνικά, με παράδειγμα ενός προϊόντος πρώτης ανάγκης όπως είναι το ρύζι: «οι λαοί των χωρών που το παράγουν να αφοσιωθούν στην παραγωγή για την εξαγωγή, για να μην ανεβαίνουν οι τιμές στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη, ε, και ας πεθάνουν και από την πείνα οι ίδιοι». Τέτοιος κυνισμός.

Τεχνοκράτες όπως ο Ζέλικ, ουσιαστικά λένε και αυτό που πραγματικά ισχύει και οδηγεί στην αθλιότητα εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι τα υπερκέρδη τους. Γιατί ο Καμποτζιανός εργάτης-αγρότης είτε η χώρα εξαγάγει 10 είτε 100 τόνους ρύζι λόγου χάρη, τον έλεγχο του κυκλώματος διακίνησης και εμπορίας τον έχουν τα πολυεθνικά μονοπώλια, που αγοράζουν στη φτήνια και πουλάνε... χρυσάφι και ανεβοκατεβάζουν τις τιμές στα χρηματιστήρια και στην πραγματική οικονομία. Το γεγονός π.χ. της προώθησης των βιοκαυσίμων από δημητριακά, εξυπηρετεί τα μονοπώλια και όχι τους λαούς ή την «οικολογική ισορροπημένη ανάπτυξη», όπως ισχυρίζονται.

Η ανθρωπιστική καταστροφή δεν είναι επερχόμενη αλλά παρούσα, υπαρκτή σήμερα και επιτείνεται και οξύνεται από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, τον διαρκή πόλεμο καταλήστευσης της Μαύρης Ηπείρου, τη λεηλασία χωρών και λαών της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Αυτή την πραγματικότητα, ήδη αρχίζουν να συνειδητοποιούν σημαντικές μάζες εργαζομένων σε όλες αυτές τις περιοχές του λεγόμενου «Τρίτου Κόσμου», και βλέπουν τον κύριο ένοχο, δηλαδή το βάρβαρο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα. Αυτή τη συνειδητοποίηση των εργατών, είναι που τρέμουν και θέλουν να αποφύγουν οι ιμπεριαλιστές.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Η ... περηφάνια των αγωγών

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΠΟΡΕΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ αυτής της χώρας να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα και να μετράνε και το τελευταίο ευρώ, αλλά ...από αγωγούς σκίζουμε!

Πήγε ο Καραμανλής στη Μόσχα, τα βρήκε με τον Πούτιν και έτσι θα έχουμε έναν ακόμη αγωγό με φυσικό αέριο.

Οι κατασκευάστριες εταιρείες θα πάρουν τα μερίδιά τους, οι κοινοπραξίες εκμετάλλευσης του αερίου τα υπερκέρδη τους και γενικώς ο κάθε εμπλεκόμενος το ...«κατιτίς» του.

Σε μας θα μείνει η ...περηφάνια της επέκτασης των διμερών σχέσεων και οι φιέστες που βλέπουμε στις οθόνες μας.

Εχει πάντως (όπως λένε και ξαναλένε) οι κυβερνώντες και άλλη διάσταση αυτή η ιστορία. Με τους αγωγούς δε θα έχουμε πια ...μονομερή εξάρτηση της χώρας.

Λες και αν έχουμε ...πολυμερή εξάρτηση δε μας μπλέκει σε σχέδια άλλων.

ΕΧΕΙ ΜΠΕΙ για τα καλά η άνοιξη και μαζί της ήρθε και η περίφημη «Εαρινή Εκθεση» της Κομισιόν για την οικονομία.

Το πρόβλημα είναι πως και αυτή προβλέπει, επιτάσσει και προωθεί ...βαρυχειμωνιά για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

Ψηλά θα πάει - λέει - ο πληθωρισμός, μεγάλο είναι και το έλλειμμα, οπότε πρέπει να εφαρμοστεί η ...γνωστή συνταγή.

Αλλαγές στο Ασφαλιστικό (κι άλλες;), «συγκράτηση» μισθών και όσο δυνατόν περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις.

Ο Αλογοσκούφης, φυσικά, είναι απόλυτα σύμφωνος με τις εκτιμήσεις αυτές. (Πώς να μην είναι αφού κι αυτός έχει συμβάλει στη δημιουργία τους).

Ομως, μας διευκρίνισε ότι δε χρειαζόταν την Κομισιόν και τις προτάσεις της. Ούτως ή άλλως ...αυτά θα έκανε. Οπότε δεν προβλέπεται κανένα περαιτέρω μέτρο.

Βέβαια, εμείς δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τον πιστέψουμε. Το κακό πάντα μπορεί να γίνει χειρότερο.


Γρηγοριάδης Κώστας

«Το μαύρο άσπρο... »

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Εν τω μεταξύ ο "Ριζοσπάστης", προσπαθώντας να εκφράσει την απομονωτική πολιτική της ηγεσίας του ΚΚΕ, συνεχίζει τη γνωστή τακτική διαστρέβλωσης των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την ευρωσυνθήκη. Σε "ρεπορτάζ" από τη συνέντευξη Τύπου, με τον εύγλωττο τίτλο "ΣΥΡΙΖΑ: Ναι μεν αλλά και για την ευρωσυνθήκη", επιχείρησε να κάνει το μαύρο άσπρο». Αυτός είναι ο πρόλογος ρεπορτάζ στην προχτεσινή «ΕΠΟΧΗ». Δικαίωμά τους να διαφωνούν με τον τρόπο που ο «Ρ» σχολίασε θέσεις που εκφράστηκαν στη συνέντευξη Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωσυνθήκη. Αλλά το μαύρο - άσπρο κάνουν αυτοί που σκορπάνε αυταπάτες στο λαό, πως η ΕΕ των μονοπωλίων μπορεί να αποκτήσει κοινωνικό και φιλολαϊκό χαρακτήρα, πως μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκό ευρωσύνταγμα, πως η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας μπορεί να υπάρξει χωρίς ευρωστρατό κ.ο.κ..

Το μαύρο άσπρο κάνουν αυτοί που ο ένας τάσσεται ευθαρσώς υπέρ του ευρωστρατού (Δ. Χατζησωκράτης στη ΝΕΤ), βγαίνουν οι μισοί να τον διαψεύσουν και οι άλλοι μισοί να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τη διάψευση.

Το μαύρο άσπρο κάνουν αυτοί που χαρακτηρίζουν «αιχμηρή, προωθημένη, ριζοσπαστική» την πρόταση για «αποδέσμευση των πολιτικών στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ» (Αλ. Αλαβάνος στη συνέντευξη Τύπου) τασσόμενος υπέρ του ευρωενωσιακού ιμπεριαλιστικού κέντρου.

Το μαύρο άσπρο κάνουν όσοι γράφουν «η ενοποίηση της Ευρώπης είναι περισσότερο αναγκαία από κάθε προηγούμενη περίοδο» (...) «διεκδικούμε τον μετασχηματισμό της ΕΕ σε μια ισχυρή, πολιτική, οικονομική, κοινωνική και οικολογική ένωση» (...) «η ΕΕ χρειάζεται Σύνταγμα» (Μ. Σαμπατακάκης, ΠΓ και υπεύθυνος του ΣΥΝ για την ευρωπαϊκή πολιτική, στην κυριακάτικη «Αυγή»).

Τι καταλαβαίνει άραγε όποιος διαβάσει απ' τη συνέντευξη Τύπου την πρόταση του Γ. Μπανιά για την ΚΕΠΠΑ: «Κάνει σημαντικό βήμα η Συνθήκη. Και στους δύο αυτούς τομείς η πολιτική ασκείται υπέρ των θεμελιωδών αρχών και συμφερόντων της Ενωσης» (...) «Είναι φανερό ότι η Κοινή Εξωτερική Πολιτική, και Πολιτική Αμυνας, αποσκοπεί σε αναβάθμιση του ρόλου της Ενωσης στη συνεργασία της με τις ΗΠΑ».

Τι συμπεράσματα βγάζει όποιος ακούει ένα ηχηρό ΝΑΙ στην ΕΕ και το Σύνταγμά της, έστω και με την «ουρά» επιθέτων όπως «φιλειρηνικό, οικολογικό, κοινωνικό, δημοκρατικό»;

Μαζί και αχώριστα

Ενα μάτσο συκοφαντίες σε βάρος του ΚΚΕ και του «Ρ» έγραψε ο αρθρογράφος της εφημερίδας «ΑΛΦΑ ΕΝΑ» και μέλος της ΕΓ της ΚΕ του ΛΑ.Ο.Σ. (αριστερός πατριώτης - Αλέξης Οικονόμου υπογράφει, άλλη λαθροχειρία, αν και η αριστεροσύνη, όπως φαίνεται, έγινε στις μέρες μας του «συρμού»), επειδή χαρακτηρίσαμε πολιτική απατεωνιά τη λαθροχειρία που ίδιος έκανε γράφοντας σε προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας του περί ομοιοτήτων ανάμεσα σε θέσεις του ΚΚΕ και του ΛΑ.Ο.Σ. (πονηρός θέλει να το παίζει ο τύπος και οι συν αυτώ για να δημιουργούν συνειρμούς προοδευτικότητας της πολιτικής ενός αντιδραστικού κόμματος), αλλά και από την κριτική που ασκήσαμε στις θέσεις που εξέφρασε ο Γ. Καρατζαφέρης στη Βουλή σχετικά με το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Και λέμε του «συρμού» γιατί με το να επιχειρεί ένας εθνικιστής να ταυτιστεί με τις θέσεις του ΚΚΕ θα χρησιμοποιήσει αναγκαστικά μεθόδους τόσο σκουριασμένες όσο και οι θέσεις και οι ιδέες που πρεσβεύει ο χώρος στον οποίο επέλεξε να ανήκει. Δικαίωμά του. Αλλά όσο κάνει λαθροχειρίες, θα κάνει απατεωνιές. Σαν τους κουτοπόνηρους, αν και άλλος είναι ο ρόλος τους, γι' αυτό το «παίζουν» λαϊκίζοντας. Πάντως, για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται πως εθνικισμός και αντικομμουνισμός πάνε πάντα μαζί και αχώριστα.

«Πόλεμος συμμοριών»

«Πόλεμος συμμοριών» είναι ο τίτλος άρθρου που φιλοξενεί η κυριακάτικη «Αυγή» γύρω από τον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης και τις δολοφονικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού. Μετά από αυτό τον τίτλο, το να κάνουμε κριτική στο περιεχόμενο του άρθρου και τις ίσες αποστάσεις που διατηρεί ανάμεσα σε θύτες και θύματα είναι μάλλον περιττό...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
1η του Μάη

Η αυριανή 1η του Μάη είναι μέρα κόκκινη, βαμμένη με το αίμα χιλιάδων εργατών. Μέρα διεκδίκησης, αναμέτρησης με το κεφάλαιο και τους εκφραστές του. Η εργατική τάξη επιθεωρεί τις δυνάμεις της. Προετοιμάζεται για τους αυριανούς αγώνες. Με τη βεβαιότητα ότι η ριζοσπαστικοποίηση της πάλης της, το δυνάμωμα της σύγκρουσης με τον ανειρήνευτο εχθρό της, θα τη φέρει πιο κοντά στο να εκπληρώσει τον ιστορικό της ρόλο: Να κατακτήσει την εξουσία από τους δυνάστες της. Να πάρουν οι εργάτες στα χέρια τους τον πλούτο που αυτοί παράγουν με τα χέρια και το μυαλό τους.

Αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο της Πρωτομαγιάς. Αυτό είναι το αόρατο νήμα που συνδέει τους εξεγερμένους εργάτες του Σικάγου, τους καπνεργάτες του Μάη του '36, τους εκτελεσμένους κομμουνιστές και άλλους πατριώτες στην Καισαριανή το '44, κάθε μικρή και μεγάλη αναμέτρηση στο πεδίο της ταξικής πάλης. Αυτό το περιεχόμενο προσπάθησαν με λύσσα και χωρίς επιτυχία να αλλοιώσουν στο πέρασμα του χρόνου το κεφάλαιο και τα κόμματά του, οι συνδικαλιστικοί και άλλοι εκπρόσωποί του. Αυτό που τους τρομάζει είναι τα ιδανικά με τα οποία θωρακίζει τους εργάτες η Πρωτομαγιά. Είναι το μήνυμα της ρήξης και της ανατροπής που διαχρονικά φέρει μαζί της η κορυφαία εργατική επέτειος.

Αυτό το μήνυμα είναι σήμερα πιο επίκαιρο παρά ποτέ. Η επιθετικότητα του κεφαλαίου μεγαλώνει. Ο,τι κέρδισαν με αγώνες και αίμα οι εργάτες σήμερα παίρνεται πίσω. Η πλουτοκρατία ζητάει να κερδίσει νέο έδαφος στην πάλη που κάνει για να αγοράζει ακόμη πιο φτηνά την εργατική δύναμη, να βαθύνει την εκμετάλλευση. Το μαρτυράνε οι μετανάστες κολίγοι της Ηλείας. Οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η κατάργηση του οκτάωρου, της σταθερής και μόνιμης δουλειάς με πλήρη δικαιώματα. Οι μεροκαματιάρηδες των 500 και 600 ευρώ το μήνα, οι χιλιάδες ωρομίσθιοι και «μερικώς απασχολούμενοι». Το μαρτυράει ακόμα η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στα Βαλκάνια και αλλού. Η κατοχή στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, οι απειλές των Αμερικανών και Ευρωπαίων μακελάρηδων σε βάρος της Κούβας και όποιου λαού διεκδικεί το αυτονόητο, να ορίζει δηλαδή ο ίδιος την τύχη του, να αποφασίζει για το μέλλον του.

Η Πρωτομαγιά θυμίζει πως οι εργάτες και οι εργάτριες έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Ιστορία. Πως δεν αρκεί να διεκδικούν τη βελτίωση της θέσης τους σ' ένα σύστημα που βασίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Πως δεν αρκεί να υπερασπίζονται κεκτημένα ή να χαράσσουν γραμμές άμυνας. Αλλά ότι έχουν καθήκον να αντεπιτεθούν. Να διεκδικήσουν τα πάντα γιατί τα πάντα τους ανήκουν. Σ' αυτόν τον αγώνα καλεί τους εργαζόμενους του ΠΑΜΕ. Αυτό το αναλλοίωτο μήνυμα φέρει μαζί του ο αυριανός ταξικός γιορτασμός στην Αθήνα και σε 69 ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ