Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η ΟΜΕ ΟΤΕ και οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εγινε και αυτό: Σε επιστολή που συνυπογράφουν ο πρόεδρος της ΟΜΕ ΟΤΕ και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Π. Κούτρας και ο γραμματέας της Ομοσπονδίας και στέλεχος της ΝΔ, Π. Μπιρμπιλής, προς τα σωματεία του τεχνικού προσωπικού (ΠΕΤ-ΟΤΕ και ΕΕΤΕ-ΟΤΕ), τους ενημερώνουν ότι στις 11 Νοέμβρη «πραγματοποιείται η εκλογική διαδικασία ανάδειξης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ», σημειώνοντας ότι «όλα τα εκλογικά κέντρα υποστηρίζονται από τον ΟΤΕ και την COSMOTE». Αξιολογούν την εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ως «δημοκρατική διαδικασία (...) πρωτόγνωρη και έντονου κοινωνικού ενδιαφέροντος» και γι' αυτό η επιτυχία της θα είναι «μια ακόμα απόδειξη των δυνατοτήτων και του Ομίλου του ΟΤΕ, αλλά και των εργαζομένων του»! Και καλούν τους εργαζόμενους «να βοηθήσετε εθελοντικά το Σάββατο 10/11 και την Κυριακή 11/11 για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών που μπορούν να προκύψουν».

Τρεις παρατηρήσεις: Πρώτον, επιβεβαιώνεται ότι παρά τις δημαγωγικές αντεγκλήσεις τους, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ νίβουν ο ένας το χέρι του άλλου, στο όνομα των ...πρωτόγνωρων δημοκρατικών διαδικασιών. Δεύτερον, καλλιεργούν από κοινού την ψευδαίσθηση του «κοινωνικοεταιρισμού», αφού θεωρούν ότι η «επιτυχία» του ΟΤΕ στη συγκεκριμένη μπίζνα θα είναι και επιτυχία των εργαζόμενων. Και τρίτον, το κάλεσμα σε «εθελοντική» επιφυλακή και εργασία το Σάββατο είναι τουλάχιστον πρόκληση. Αφού η συνδικαλιστική πλειοψηφία που υπέγραψε την εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης - κυρίως του τεχνικού προσωπικού - το καλεί σήμερα να προσφέρει δωρεάν εργασία, για να βγάλει πρόεδρο ένα από δύο κόμματα του κεφαλαίου.

«Σύμβουλος» ασφαλιστικών εταιρειών;

Τη στιγμή που οι εργαζόμενοι δίνουν σκληρές ταξικές μάχες, για να μην προχωρήσουν οι ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα, τη στιγμή αυτή διάλεξε ο επιστημονικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ Γ. Ρωμανιάς, να εκφράσει την υποστήριξή του στην ιδιωτική ασφάλιση. Μιλώντας σε εκδήλωση μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας («Ασπίς»), ο Γ. Ρωμανιάς εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στις ασφαλιστικές εταιρείες να συμμετέχουν στη διαχείριση των επαγγελματικών Ταμείων, που πρέπει να αποκτήσουν πιο ευέλικτη μορφή. Δε λέμε, πολύ «ρεαλιστής» ο σύμβουλος, αλλά τι σχέση έχουν οι θέσεις του, που αντικειμενικά ενθαρρύνουν την επέλαση των ασφαλιστικών εταιρειών στο ασφαλιστικό σύστημα, με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης, με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων και των συνταξιούχων;

Ενστολοι κουκουλοφόροι...

«Απευθυνθείτε στην ΕΛ.ΑΣ.», ήταν η απάντηση του Ευ. Αντώναρου όταν ρωτήθηκε χτες από το «Ρ» «γιατί οι Διωκτικές Αρχές αισθάνονται την ανάγκη να φορούν κουκούλες κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους στα Ζωνιανά».

Ομως οι ένστολοι κουκουλοφόροι δεν είναι μια τεχνική λεπτομέρεια των επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ., όπως θέλησε να το παρουσιάσει ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οι κουκουλοφόροι, που όλως τυχαίως δε συλλαμβάνονται ποτέ, έχουν χρησιμοποιηθεί για να προβοκάρουν και να πλήξουν ποικιλόμορφα τους λαϊκούς αγώνες χρόνια τώρα. Και είναι πλήθος οι μαρτυρίες ότι πίσω από τις κουκούλες κρύβονται συχνά πυκνά όργανα της τάξης. Το ότι τις φοράνε και «επίσημα», βεβαιώνουν την εκτίμηση ότι πίσω από τις κουκούλες κρύβονται και ένστολοι, όπως αποδείχτηκε και με τη «ζαρντινιέρα» στη Θεσσαλονίκη. Εκτίμηση που ελπίζουμε ότι δε θα επαληθευτεί, ακόμα μια φορά, στο γιορτασμό του Πολυτεχνείου την ερχόμενη βδομάδα...

Τουριστική ... αξιοποίηση

Εχει πάρει φόρα ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Α. Σπηλιωτόπουλος και όπως πάει - πιστός πάντα στις κυβερνητικές κατευθύνσεις - δεν πρόκειται να αφήσει απούλητη ...συγνώμη, «αναξιοποίητη», πέτρα για πέτρα τουριστικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα.

Μιλώντας στη Βουλή για τα «Ξενία», τα ξενοδοχεία που εγκατέλειψε και άρχισε να ξεπουλά ο ΕΟΤ αρχικά και στη συνέχεια η ΕΤΑ ΑΕ, είπε ότι αποτελούν κομμάτι της τουριστικής ιστορίας και ότι σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι η εκμετάλλευση της ιστορίας αυτής, αλλά η αξιοποίησή της! Βεβαίως, είτε την εκμεταλλευτείς, είτε την αξιοποιήσεις, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Περισσότερα κέρδη για τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού. Οπότε, η ηθική διάκριση μάλλον αποδυναμώνεται στην περίπτωση της κυβερνητικής τουριστικής πολιτικής.

Εξάλλου, πρόσθεσε ότι «όπου μπορούμε» θα διατηρείται η αρχιτεκτονική όψη των «Ξενία». Το «όπου μπορούμε» είναι σαφώς μια σχετική και όχι απόλυτη δέσμευση. Απόλυτη δέσμευση της κυβέρνησης είναι ότι θα εξυπηρετήσει την υπερκερδοφορία των επιχειρηματιών με επιδοτήσεις, χωροταξικές και πολεοδομικές διευκολύνσεις, νέους νόμους και συμφέρουσα εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας...

Ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί

Το 1991 οι δυνάμεις του κεφαλαίου, κάθε μορφής οπορτουνιστές - οπαδοί του ...δημοκρατικού σοσιαλισμού, χαιρέτισαν τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες, κάνοντας λόγο για... νίκη της δημοκρατίας κατά του ολοκληρωτισμού!

Σήμερα, βέβαια, κανείς δε μιλά για τη δημοκρατία που ...δεν άνθισε. Οι κεφαλαιοκράτες ασχολούνται με την καταλήστευση των λαών, οι δε όπου Γης οπορτουνιστές, μετά την παταγώδη διάψευση των ελπίδων τους, για τη δημιουργία ενός νέου δημοκρατικού κόσμου, έχουν αλλάξει τροπάρι... Ως γνήσιοι χαμαιλέοντες, έχουν φτάσει στο σημείο να ...γιορτάζουν ακόμη και την Οχτωβριανή Επανάσταση, την οποία, όσο ήταν ζωντανή, την πολεμούσαν με πρωτοφανή λύσσα.

Αντί της ...νέας δημοκρατικής τάξης, που θα δημιουργούσε η - σχεδόν - ολοκληρωτική επικράτηση του κεφαλαίου στον πλανήτη Γη, ζούμε σήμερα υπό τη σκιά μιας νέας έντασης και όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, μια κατάσταση πέρα για πέρα επικίνδυνη για τους ίδιους τους λαούς. Λεία του ανταγωνισμού αυτού, το εκ νέου μοίρασμα των εδαφών που «ελευθερώθηκαν» μετά τις ανατροπές, ο έλεγχος των πρώτων υλών, κυρίως των ενεργειακών, και φυσικά των αγορών, καθώς κάθε ιμπεριαλιστική δύναμη επιδιώκει την όσο το δυνατόν απρόσκοπτη αναπαραγωγή του «δικού της» κοινωνικού κεφαλαίου. Οι μορφές εκδήλωσής του ποικίλες. Ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι σε Ιράκ, Αφγανιστάν και Γιουγκοσλαβία, απειλές για νέες στρατιωτικές επεμβάσεις (Ιράν), σε πολιτικό επίπεδο παρεμβάσεις και στήριξη «φιλικών» κυβερνήσεων, κάτι που το είδαμε να εμφανίζεται σε πολλές πρώην σοσιαλιστικές Δημοκρατίες της Ασίας και της Ευρώπης, αλλά και ένταση του οικονομικού ανταγωνισμού, με αιχμή τον έλεγχο των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αλλά και τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στις αγορές συναλλάγματος, με τη συνεχή υποχώρηση του δολαρίου και την αλματώδη άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου, αποτελούν στοιχεία του παζλ του ιμπεριαλιστικού αυτού ανταγωνισμού, ο οποίος βέβαια, ανάλογα και με την οικονομική συγκυρία (πιθανή οικονομική κρίση στις ΗΠΑ και όχι μόνο), προσλαμβάνει διάφορες μορφές και παραστάσεις.

Οι λαοί της Ευρώπης και του κόσμου ολόκληρου, στα 16 αυτά χρόνια, σίγουρα δεν είδαν να ανθίζει η δημοκρατία. Αυτό μόνο ως σύντομο ανέκδοτο μπορεί να ειπωθεί. Είδαν, όμως, πολλά, άλλα ενδιαφέροντα πράγματα. Είδαν αίμα. Πολύ αίμα. Το αίμα που χύθηκε και χύνεται στις κάθε μορφής ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όπου οι απώλειες της ανθρώπινης ζωής έχουν στοιχεία εκατόμβης. Αλλά και οι λαοί που διαβιούν σε συνθήκες «ειρήνης» διαπιστώνουν σήμερα μια πρωτοφανή υποχώρηση του βιοτικού τους επιπέδου, κατακτήσεις αιώνων να αφαιρούνται - στο όνομα του ανταγωνισμού - η φτώχεια να απειλεί δισεκατομμύρια πληθυσμούς, παλιές ασθένειες να εμφανίζονται εκ νέου, ενώ η οικολογική και διατροφική κρίση έχει πάρει πρωτόγνωρες μορφές και ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Και η όξυνση αυτή των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων για δισεκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη συνοδεύεται από μια πρωτοφανή συσσώρευση κεφαλαίου, το οποίο όσο μεγεθύνεται, τόσο οξύνονται τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα λαών και πληθυσμών.

Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν τον ιστορικά ξεπερασμένο χαρακτήρα του κεφαλαίου. Οχι μόνο λύση στα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της ανθρωπότητας δεν μπορεί να δώσει, αλλά η περαιτέρω διατήρησή του ισοδυναμεί με τεράστιους κινδύνους για την ανθρωπότητα. Στην κρισιμότητα των καταστάσεων, ο Σοσιαλισμός προβάλλει σαν η μόνη ελπίδα για τους ανθρώπους της δουλιάς. Ο 21ός αιώνας μπορεί και πρέπει να γίνει ο αιώνας των σοσιαλιστικών επαναστάσεων.


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

«Τσουβαλιάσματα... »

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΩΡΑΙΟ ...ΠΑΙΓΝΙΔΑΚΙ βρήκαν κάποια Μέσα Ενημέρωσης με την υπόθεση της ΠΓΔΜ. Αρέσκονται στο να κατηγοριοποιούν όπως τους αρέσει τις πολιτικές θέσεις των κομμάτων. Αντιγράφουν προφανώς και την τάση κάποιων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τον όλο θόρυβο...

Ετσι, λοιπόν, έχουμε «τα κόμματα που συμφωνούν με τη σύνθετη ονομασία» ή «τα κόμματα που συμφωνούν με τη χρήση του όρου Μακεδονία» ή οτιδήποτε άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Προφανώς, αυτά τα «τσουβαλιάσματα» κάποιους βολεύουν. Προφανώς, όσους δε θέλουν να γίνεται λόγος για το ρόλο της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και τις προσπάθειες δημιουργίας κρατών - προτεκτοράτων. Αυτά ...πειράζουν, φαίνεται.

ΠΕΡΙΕΡΓΟ, ΠΑΝΤΩΣ, και το ...υποτιθέμενο ξεκαθάρισμα που έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη, δηλώνοντας ότι το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ «δεν είναι θέμα για πρόωρες εκλογές». Γνωρίζει μήπως ...άλλα θέματα, που «είναι» για πρόωρες εκλογές;

ΜΑΛΛΟΝ ΑΣΤΕΙΑ η κατάσταση του ΠΑΣΟΚ, όταν προσπαθεί να «αντιπολιτευτεί» την κυβέρνηση για τις αυξήσεις της τάξης του 4% στις συντάξεις του δημόσιου τομέα.

Δεν μπορεί, βλέπετε, να καταδικάσει το ύψος των αυξήσεων (μια και ανάλογες αυξήσεις έδιναν και οι δικές του κυβερνήσεις) και ψάχνει να βρει ...άλλους χαρακτηρισμούς. Ετσι κατέληξαν να λένε ότι πρόκειται για αυξήσεις «τυπικές»!


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ομως, οι αυξήσεις δεν είναι «τυπικές». Είναι «απαράδεκτες», «ευτελιστικές» και «κοροϊδία». Τους ίδιους χαρακτηρισμούς μπορεί, όμως, να δεχτεί και η στάση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο μάταια προσπαθεί να κρύψει τη σύμπνοιά του με την κυβερνητική πολιτική.

ΟΥΤΕ ΚΑΝ τα ελάχιστα πρόστιμα που τους επιβάλλονται δεν πρόκειται να πληρώσουν οι βιομηχανίες που ρυπαίνουν τον Ασωπό. Το εξάγουμε από τη δήλωση του Γιώργου Σουφλιά περί τού ότι όλες οι εταιρείες μπορούν «να προσφύγουν στα δικαστήρια»...

Οπότε μετά από καμιά 10αριά χρόνια που θα βγουν οι τελεσίδικες αποφάσεις ...ψάξε βρες τι έγινε.

Οι «ειδήσεις» των αστικών ΜΜΕ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Είναι είδηση το γεγονός ότι προχτές Τετάρτη το απόγευμα οι εργάτες διαδήλωναν στο κέντρο της Αθήνας για την Κοινωνική Ασφάλιση και τα μεροκάματα; Είναι είδηση ότι όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε 65 και πλέον πόλεις της χώρας δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση που οργάνωσε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο; Για τα αστικά μέσα ενημέρωσης, ραδιοτηλεοπτικά και εφημερίδες, προφανώς δεν είναι. Αυτή την απάντηση δίνουν τα αφεντικά των μέσων αυτών, τα στελέχη τους, αλλά και οι μισθωτοί τους, που λένε ότι «καλύπτουν» το εργατικό ρεπορτάζ, που φαίνεται πως τους είναι άγνωστες οι κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ, αφού εκτός ορισμένων εξαιρέσεων και, αυτές με μπόλικη μιζέρια, τήρησαν σιγήν ιχθύος.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που τα αστικά μέσα ενημέρωσης «θάβουν» τις δραστηριότητες του ΠΑΜΕ. Δεν είναι η πρώτη φορά και ούτε βέβαια η τελευταία, που οι αγώνες της εργατικής τάξης δεν καταγράφονται ούτε σε μονόστηλο. Ούτε βέβαια περιμέναμε άλλη, «αντικειμενική» όπως τη λένε οι διάφοροι κονδυλοφόροι της, μεταχείριση από την αστική τάξη και τους αστούς ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης. Καταγράφουμε μόνο το γεγονός και τα όρια της αστικής, αντικειμενικής δημοσιογραφίας..! Ορια που σαφώς καθορίζουν και διαχωρίζουν την «αλήθεια» και τα συμφέροντα των αστών, από την αλήθεια και το συμφέρον των εργαζομένων.

Να τιμωρηθούν οι πολιτικοί αυτουργοί

Εγκλημα εκ προμελέτης, που έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες ίσως εκατοντάδες, που έχουν διαπραχθεί μέχρι τώρα, αποτελεί η εν ψυχρώ και πισώπλατη εκτέλεση του οικονομικού μετανάστη στην παραμεθόρια περιοχή του Νομού Φλώρινας. Το κυρίαρχο, βέβαια, δεν είναι οι - αδιαμφισβήτητες έτσι και αλλιώς - ευθύνες του 29χρονου συνοροφύλακα, αλλά οι εγκληματικές ευθύνες των πολιτικών και ηθικών αυτουργών, που διευκολύνουν την «εκπυρσοκρότηση» των όπλων που βρίσκονται στα χέρια των οργάνων της τάξης. Είναι οι πολιτικοί που εκφράζουν την πολιτική της μηδενικής ανοχής απέναντι στους κατατρεγμένους και τα θύματα της νέας τάξης, που κραυγάζουν ότι «η χώρα δεν αντέχει άλλους λαθρομετανάστες», που υπερασπίζονται τη λογική της «Ευρώπης - φρούριο» και «επαναπροωθούν» με κάθε τρόπο (διάβαζε βίαιο) τους ξένους μετανάστες, που δεν αναγνωρίζουν τα δικαιώματα των μεταναστών, οι πολιτικοί που ποτέ δεν καταδίκασαν το «διεμβολισμό» τους στο Αιγαίο ή τη «στοχοποίησή» τους στον Εβρο ή στη Φλώρινα... Οσο δεν τιμωρούνται οι ηθικοί αυτουργοί και δεν ανατρέπεται η πολιτική τους, οι δολοφονίες των μεταναστών, όπως η προχτεσινή, θα συνεχίζονται «κανονικά»...

Και στο ληστή ψωμί και στο χωροφύλακα χαμπέρι!

Το λόγο για τον οποίο δεν εφαρμόζεται ακόμα η ρύθμιση του νόμου - πλαισίου για την περικοπή δωρεάν διανομής συγγραμμάτων ζητάει από τον υπουργό Παιδείας ο ΣΥΡΙΖΑ!

Συγκεκριμένα, με Ερώτηση που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γρ. Ψαριανός, καλεί τον υπουργό να απαντήσει «για ποιους λόγους αναβάλλεται η εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης για τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων του ν.3549/2007 (σ.σ. νόμος - πλαίσιο)»!

Να θυμίσουμε ότι στο άρθρο 15 του νόμου - πλαισίου (αυτό στο οποίο αναφέρεται η Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ) ανάμεσα σε άλλα προβλέπεται η κατάρτιση λίστας συγγραμμάτων, από τα οποία δωρεάν παρέχεται ένα μόνο σύγγραμμα ανά μάθημα. Τα υπόλοιπα θα τα πληρώνουν από την τσέπη τους... Και στην πλειοψηφία των μαθημάτων η διδακτέα και εξεταστέα ύλη ξεπερνούν κατά πολύ το ένα σύγγραμμα... Γι' αυτό άλλωστε και οι φοιτητές και σπουδαστές έχουν ξελαρυγγιαστεί δυο χρόνια τώρα να φωνάζουν ότι ο νόμος - πλαίσιο περιορίζει τη διανομή συγγραμμάτων και απαιτούν δωρεάν διανομή όλων των συγγραμμάτων και σημειώσεων.

Οσο για τον ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η πρώτη φορά που τάσσεται υπέρ της περικοπής της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων: Στις 28 «τροπολογίες» του ΣΥΝ στο νόμο - πλαίσιο, στο άρθρο 15 προτείνεται οι φοιτητές να έχουν «δικαίωμα δωρεάν προμήθειας ενός συγγράμματος και ενός βοηθήματος ανά μάθημα από τους ανωτέρω καταλόγους»!

Κατά τα άλλα, ο ΣΥΝ και οι δυνάμεις του σε ΟΛΜΕ και ΠΟΣΔΕΠ ζητούν να ...ηγηθούν του φοιτητικού και του εκπαιδευτικού κινήματος! Και από την άλλη, ουσιαστικά ζητούν την εφαρμογή του νόμου - πλαισίου! Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Φοιτητές και σπουδαστές έχουν ήδη καταλάβει τον υπονομευτικό ρόλο που παίζει ο ΣΥΝ στο κίνημα...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απεμπλοκή από το φαύλο κύκλο

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και την Ελλάδα είναι μια σαφής επιβεβαίωση των θέσεων και της πολιτικής, που αταλάντευτα το ΚΚΕ υπερασπίζεται. Ταυτόχρονα, είναι μια χρεοκοπία της κυρίαρχης πολιτικής, που, υπό τη μορφή συμφωνίας του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, πλην ΚΚΕ, αποφασίστηκε το 1992.

Μέσα σε συνθήκες όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, καθώς σήμερα στο βαλκανικό παιχνίδι έχουν μπει για τα καλά όλοι οι ιμπεριαλιστικοί πόλοι, με τους ισχυρούς της ΕΕ να έχουν εδραιώσει τη διείσδυσή τους, τις ΗΠΑ να επιδιώκουν να εγκαθιδρύσουν κράτη - προτεκτοράτα και τη Ρωσία να διεκδικεί μέσω των αγωγών το δικό της μερίδιο, βγαίνει στην επιφάνεια και πάλι το πρόβλημα με τη γειτονική χώρα, αλλά με ακόμα πιο περίπλοκο τρόπο. Στο μεταξύ, οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα αναζητούν η κάθε μια τη θέση της μέσα σε αυτό το πλαίσιο και από δίπλα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα διεκδικούν ρόλο στο μεγάλο τραπέζι της λεηλασίας, που στήνουν τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία. Τα συμφέροντα αυτά, σε συνδιασμό με τη διαπλοκή τους με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, υπαγορεύουν, τελικά, τις πολιτικές επιλογές της χώρας.

Ειδικότερα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που από κυβερνητικές θέσεις διαχειρίστηκαν το πρόβλημα από το 1992 και μετά, έχουν τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση. Οχι μόνο δεν αναγνωρίζουν, έστω και αργά, τις ευθύνες τους, αλλά ενισχύουν παραπέρα το φαύλο κύκλο της προσδοκίας λύσης και διεξόδου στα ίδια πλαίσια μ' αυτά που διαιωνίζουν την κατάσταση όξυνσης. Για να βρίσκει πρόσφορο έδαφος το «διαίρει και βασίλευε» των ιμπεριαλιστών, οι οποίοι σε τελική ανάλυση, κι αν ακόμα δώσουν λύση, αυτή θα υπηρετεί τους νεοταξικούς σχεδιασμούς και όχι τα συμφέροντα των λαών της περιοχής.

Παγίδευσαν, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τη χώρα στα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια που αφορούν τα Βαλκάνια, τροφοδότησαν εθνικισμούς και στείρες αντιπαλότητες, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν σαν εισιτήριο για την είσοδο στα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια, αλλά και για μικροκομματικούς λόγους, παίζοντας με τη φωτιά και, μάλιστα, όλα αυτά με δεδομένες τις προτεραιότητές τους και τις στρατηγικές επιλογές για πρόσδεση στο νεοταξικό - ιμπεριαλιστικό άρμα. Το επικίνδυνο αυτό τοπίο συμπληρώνουν παράγοντες της Ιεραρχίας, όπως ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος και εθνικιστικοί παράγοντες, όπως το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη, που η προπαγάνδα τους είναι η άλλη όψη του νομίσματος εξυπηρέτησης των ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Είναι αυτοί οι οποίοι κάθε φορά βάζουν τη φωτιά στο φιτίλι που έχουν τοποθετήσει τα κάθε λογής επιτελεία της νέας τάξης. Η Ιστορία έχει διδάξει για το ρόλο των αντιδραστικών δυνάμεων, που, στο όνομα του έθνους, τίναζαν στον αέρα τη χώρα.

Ο ελληνικός λαός, ανασκαλεύοντας τη μνήμη του και αξιοποιώντας την πείρα του, μπορεί να είναι ο καταλύτης για θετικές εξελίξεις, απομονώνοντας εθνικισμούς και πατριδοκαπηλίες, μακριά από νεοταξικές δοξασίες περί «ανάπτυξης» και πιέζοντας για λύση με γνώμονα τα συμφέροντά του και των άλλων λαών και όχι των μεγαλοεπιχειρηματιών και των μονοπωλιακών ομίλων. Μόνο έτσι θα μπει φραγμός στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και θα χτιστούν οι πραγματικές γέφυρες φιλίας και ειρήνης στα Βαλκάνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ