Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στάχτη στα μάτια των ασφαλισμένων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μόνο ως κίνηση αντιπερισπασμού, που έχει στόχο να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, μπορεί να ερμηνευτεί η απόφαση του Β. Μαγγίνα να συγκροτήσει «ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων», με αντικείμενο τη διαμόρφωση «υποστηρικτικής γραμμής» για την αντιμετώπιση της παραπομπής στο Ευρωδικαστήριο σχετικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο.

Και αυτό γιατί την ίδια στιγμή κεντρική θέση στις προωθούμενες ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα είναι η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων. Η κυβέρνηση, δηλαδή, επιδιώκει την «εξομοίωση» του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο στα 65 έτη. Με μεγάλη χαρά, λοιπόν, θα «συμμορφωθεί» με μια τέτοια απόφαση του ευρωδικαστηρίου. Αλλωστε, ποτέ μέχρι τώρα δεν είπε ό,τι το αντίθετο. Οτι δηλαδή δε θα υπακούσει... Το κυριότερο όμως είναι ότι ποτέ μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν απέκρουσε την ουσία της παραπομπής στο ευρωδικαστήριο, αντίθετα την ενθάρρυνε. Και αυτό γιατί ποτέ δεν ξεκαθάρισε ότι η σύνταξη των δημοσίων υπαλλήλων είναι κοινωνική ασφάλιση και όχι επαγγελματική όπως θέλουν να τη χαρακτηρίσουν...

Οι μύχιοι φόβοι των μονομάχων

Γρηγοριάδης Κώστας

Η επίσημη θέση της κυβέρνησης για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, πέρα από τα περί μη ανάμειξης στα εσωτερικά του, είναι η έκφραση της ευχής να ξεπεράσει την κρίση χάρη αφενός της σταθερότητας του (δικομματικού) συστήματος εξουσίας και αφετέρου γιατί μια «ισχυρή αντιπολίτευση» βοηθάει την κυβέρνηση «να γίνει καλύτερη». Με το τελευταίο, τα κυβερνητικά στελέχη διευκρινίζουν ότι εννοούν μια «καλή» αντιπολίτευση που βάζει πλάτη στα αντιλαϊκά μέτρα και ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση από τη σκοπιά γιατί δε βαδίζει πιο γρήγορα...

Πέρα από τα παραπάνω όμως πλανάται και μια ανησυχία για την έκβαση της εσωκομματικής διαμάχης στο ΠΑΣΟΚ. Την εξέφρασε ο γαλάζιος βουλευτής Γ. Μανώλης, ο οποίος μιλώντας χτες (στον «Φλας») δεν έκρυψε ότι «όταν υπάρχουν τέτοιες εξελίξεις (σ.σ. στο ΠΑΣΟΚ) είναι πολύ πιθανό να παρασύρουν και άλλα κόμματα». Και έσπευσε να διευκρινίσει: «Στα μεγάλα κόμματα εφόσον υπάρξουν ρήξεις, υπάρχουν διασπάσεις - δε μιλάμε τώρα για διασπάσεις του είδους που είχαμε και στο παρελθόν να φεύγει ένα μικρό κομμάτι, μιλάμε για διασπάσεις μεγάλες, αν αρχίσουν τα κόμματα και λειτουργούν έτσι θα απελευθερωθούν δυνάμεις και μετά μπορεί να έχουμε και άλλες εξελίξεις». Μάλλον αβάσιμες οι φοβίες του, αλλά ποτέ δεν ξέρεις...

Συνήγορος αντιλαϊκής πολιτικής

Και ενώ μέχρι σήμερα δεν είχε να πει λέξη για τις επιπτώσεις στους καταναλωτές της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τώρα ο «Συνήγορος του Καταναλωτή» συμμετέχει, όπως ανακοίνωσε, στη «διαβούλευση» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάρτιση της «χάρτας των δικαιωμάτων των καταναλωτών ενέργειας». Ο «Συνήγορος του Καταναλωτή», δηλαδή, θεωρεί ένα το κρατούμενο την «απελευθέρωση» και ευθυγραμμίζεται πλήρως με την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ για την Ενέργεια. Σ' αυτό το πλαίσιο, παίζει πρόθυμα το ρόλο του συνηγόρου της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής δίνοντας άλλοθι για την εφαρμογή της. Να πόσο ανεξάρτητες είναι τέτοιου τύπου αρχές.

Οι βόμβες διασποράς

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μας πληροφόρησαν στα μέσα της βδομάδας πως το ΝΑΤΟ ενημέρωσε τις αρχές της Σερβίας για το πού έριξε τις βόμβες διασποράς που δεν έχουν εκραγεί ακόμα. Πρόκειται για εκείνες τις βόμβες που θεωρητικά απαγορεύονται από το λεγόμενο πλέον διεθνές δίκαιο, που οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις αρνούνταν τότε ότι τις χρησιμοποίησαν, που επίσης κάθε φορά που έσκαγαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία διέσπειραν το θάνατο και τον τρόμο στους αμάχους αποκεφαλίζοντας ή ακρωτηριάζοντας ανθρώπους στην αγορά μαζί και μικρά παιδιά. Τώρα ξαφνικά παραδέχονται το έγκλημα και επίσης παραδέχονται πως έχουν ρίξει τέτοιες βόμβες που ακόμα δεν έχουν εκραγεί και ο κίνδυνος παραμένει. Τι να πρωτοσκεφτεί κανείς; Πως αυτό το έγκλημα μαζί με τόσα άλλα έγινε και με τη συνενοχή της τότε ελληνικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τις διευκολύνσεις που παρείχε στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα; Οτι στη συνέχεια με απόφαση της ίδιας κυβέρνησης συμμετέχουμε στις δυνάμεις κατοχής του Κοσσόβου; Οτι η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την ίδια πολιτική; 'Η μήπως πρέπει να θυμηθούμε ότι το άλλοθι για το άλλο έγκλημα στο Ιράκ ήταν τάχα τα όπλα μαζικής καταστροφής; Δηλαδή, όπλα που έτσι και αλλιώς είχε χρησιμοποιήσει ο ιμπεριαλισμός στο έγκλημα ενάντια στη Γιουγκοσλαβία.

Μοντέλο φτώχειας

Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, αλλά και του επικεφαλής της «Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» Ν. Αναλυτή, δείχνουν καθαρά ποιο θα είναι το περιεχόμενο της λεγόμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Κυβέρνηση και «Σοφοί» ουσιαστικά ομολογούν ότι αυτό που επιδιώκουν είναι ένα ασφαλιστικό σύστημα, όπου όλους θα τους ρίξουμε στον «πάτο του βαρελιού». Τι μας είπε ο Γ. Αλογοσκούφης; Οτι «το ΙΚΑ είναι ένα καλό μοντέλο για τους μισθωτούς»..! Δηλαδή ο θεματοφύλακας και πρωτεργάτης της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης λέει στους εργαζόμενους ότι «μοντέλο» είναι εκείνη η πραγματικότητα, που, σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του ΙΚΑ για το 2006, το 58,5% των συνταξιούχων του, μισό και πλέον δηλαδή εκατομμύριο συνταξιούχοι, είχαν σύνταξη μέχρι 480 ευρώ.

Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης, αυτή την εξαθλίωση και τη μιζέρια ετοιμάζουν πλέον για το σύνολο των εργαζομένων. Σ' αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη έτοιμες τις κατάλληλες μελέτες. Την Εκθεση Σπράου του 1997, τη μελέτη των Αγγλων αναλογιστών στην οποία στηρίχτηκε το «πακέτο Γιαννίτση», τις οποίες απλώς θα «επικαιροποιήσουν», όπως είπε και ο Ν. Αναλυτής, με τη νέα μελέτη που έχουν παραγγείλει στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Ταυτόχρονα όμως έχουν ήδη έτοιμη και μια μεγάλη υποδομή, που δημιουργήθηκε με τους αλλεπάλληλους αντιασφαλιστικούς νόμους που ψηφίστηκαν από το 1990 μέχρι το 2005 και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ. Τι έκαναν αυτοί οι νόμοι; Σταδιακά και τμηματικά πετσόκοβαν ασφαλιστικά δικαιώματα. Με αλλεπάλληλα χτυπήματα μείωσαν τις συντάξεις όλων των ταμείων, αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωσαν τις παροχές, επέβαλαν αμοιβές που βάρυναν τους ασφαλισμένους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Και ταυτόχρονα στον αντίποδα, δηλαδή για τις επιχειρήσεις, εξασφάλισαν την εισφοροδιαφυγή και τις εισφοροαπαλλαγές, μείωσαν τις εισφορές τους, ενώ το κράτος και αυτό μείωσε τις εισφορές του στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης και δεν πλήρωνε αυτά που τυπικά είχε αναλάβει να πληρώνει.

Στη νέα φάση, η επίθεση της κυβέρνησης επικεντρώνεται σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα που θα τη φέρουν πιο κοντά στο στρατηγικό της στόχο, που είναι και στόχος της πλουτοκρατίας. Στην απόλυτη εφαρμογή του νόμου Ρέππα, δηλαδή ενοποιήσεις ταμείων, υπαγωγή στο ΙΚΑ και συγχώνευση επικουρικών. Παραπέρα μείωση των συντάξεων μέσω του υπολογισμού τους σε ένα μεγαλύτερο διάστημα από την πενταετία, που μπορεί να φτάσει μέχρι και τον μισό εργάσιμο βίο. Περιορισμός των λεγόμενων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ώστε όσο γίνεται πιο πολλοί εργαζόμενοι να δουλεύουν τουλάχιστον μέχρι το 65ο έτος της ηλικίας τους και παραπέρα μέχρι το 67ο, όπως νομοθετήθηκε και με τον νόμο Ρέππα. Η αναθεώρηση της λίστας των ΒΑΕ, και η χειροτέρευση των όρων απονομής των αναπηρικών συντάξεων εξυπηρετούν τον ίδιο ακριβώς στόχο. Την αύξηση του πραγματικού εργάσιμου χρόνου συνταξιοδότησης. Τα λεγόμενα νέα «κίνητρα» και τα «αντικίνητρα» θα εξυπηρετούν και αυτά τον ίδιο σκοπό.

Απέναντι σ' αυτή τη νέα επίθεση οι εργαζόμενοι, όλα τα λαϊκά στρώματα πρέπει να σταθούν ενωμένοι και με αποφασιστικότητα. Καθοριστικός παράγοντας σ' αυτή την οργανωμένη αντίσταση και πάλη θα είναι η εκ των προτέρων και άνευ όρων απόρριψη του «κοινωνικού διαλόγου», που επιζητεί η κυβέρνηση.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Τα κέρδη πάνω από την υγεία του λαού...

Γρηγοριάδης Κώστας

Στην επανεξέταση προς το αυστηρότερο των οριακών τιμών των επικίνδυνων ουσιών που υπάρχουν σε υγρά απόβλητα (π.χ. εξασθενές χρώμιο, νικέλιο, αρσενικό, κάδμιο κ.ά.), υποσχέθηκε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, με αφορμή το νερό - δηλητήριο που πίνουν τα Οινόφυτα, η Θήβα, ο Ωρωπός, η Αυλίδα, και η Τανάγρα.

Το θέμα, όμως, δεν είναι απλά να γίνεται ένα «παιχνίδι» με τα όρια των ρύπων, αφού - εκτός του ότι είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχει έστω και ένα ίχνος επικίνδυνης ουσίας στο πόσιμο νερό - θα υπάρχουν πάντα κάποιοι να αμφισβητούν τα οποιαδήποτε όρια. Εκείνο που απαιτείται είναι η κατάργηση του μοντέλου ανάπτυξης που ακολουθούν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ως προτεραιότητα και στρατηγική έχει την καπιταλιστική κερδοφορία. Διότι αυτή η πολιτική είναι που εκτρέφει την ασυδοσία των επιχειρηματιών - όπως στην περίπτωση του Ασωπού - να μολύνουν, να καταστρέφουν και να υποθηκεύουν την υγεία των κατοίκων. Και κάτι τέτοιο, ασφαλώς, μόνο η πάλη του λαού μπορεί να επιβάλει...

ΥΓ: Μας έκανε εντύπωση επίσης που ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κατά τις προχτεσινές δηλώσεις του για τον καθαρισμό του Ασωπού, δεν είπε κουβέντα για την αναγκαιότητα παροχής καθαρού νερού από την ΕΥΔΑΠ, προς τους κατοίκους των περιοχών που ανιχνεύτηκε το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο, παρότι το υπουργείο του εποπτεύει τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Προέχει, τελικά, τόσο πολύ για την κυβέρνηση η κερδοφορία των ιδιωτών μετόχων της από την υγεία του λαού;

Η γύμνια...

Τα κρούσματα της φυματίωσης στα σχολεία του Χαλανδρίου αποκάλυψαν, για μια ακόμη φορά, τη γύμνια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στη χώρα μας. Ιδιαίτερα, αποκαλύπτουν την εγκατάλειψη στην τύχη τους ιδιαίτερων πληθυσμών, όπως οι Τσιγγάνοι και οι μετανάστες που δεν έχουν καμία ασφαλιστική κάλυψη.

Εκτός απ' τη γύμνια, αναδεικνύονται και οι επιπτώσεις της πολυδιάσπασης της υπάρχουσας ΠΦΥ: Να παρέχεται, δηλαδή, από διάφορους φορείς και κυρίως ιδιώτες ή να εκχωρείται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να ενισχύονται οι ιδιώτες. Αυτά τους νοιάζουν και όχι οι δωρεάν παροχές υπηρεσιών Υγείας και η πρόληψη.

Ετσι, με αφορμή τα κρούσματα στο Χαλάνδρι, άρχισε ένας χαρτοπόλεμος μεταξύ του υπουργείου Υγείας και της Νομαρχίας Αθηνών για το ποιος ήταν υποχρεωμένος να κάνει τους εμβολιασμούς στους Τσιγγάνους: Το υπουργείο Υγείας - με την επικούρηση του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και εθελοντικών οργανώσεων - ή η Νομαρχία με την επικούρηση του ΚΕΕΛΠΝΟ;

Καταδεικνύεται, δηλαδή, πόσο σωστή είναι η θέση του ΚΚΕ για την ανάπτυξη της ΠΦΥ στα πλαίσια ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος, που θα δίνει έμφαση στην πρόληψη, θα έχει ως επίκεντρο το Κέντρο Υγείας (αστικού ή αγροτικού τύπου), με τον οικογενειακό γιατρό και όλες τις απαραίτητες ειδικότητες και θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες Υγείας. Η θέση του ΚΚΕ αποκτά ακόμα μεγαλύτερη επικαιρότητα, καθώς ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι αιχμή του δόρατος των μεταρρυθμίσεων στην Υγεία θα είναι το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ, που θα κατατεθεί μέσα στον Οκτώβρη...

... και μια παλιά κατάκτηση

Τελευταία παρουσιάζονται συνεχώς αυξανόμενα τα κρούσματα από ασθένειες που παλιότερα ή είχαν εξαφανιστεί ή είχαν περιοριστεί στο ελάχιστο στις λεγόμενες «αναπτυγμένες χώρες».

Για την έξαρση των παλιών νοσημάτων είχε προειδοποιήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ως «συνέπεια της κατάρρευσης των κομμουνιστικών καθεστώτων», όπως έλεγε για τις ανατροπές στις τότε σοσιαλιστικές χώρες. Τα συστήματα Υγείας σε αυτά τα καθεστώτα, υπογράμμιζε τότε ο ΠΟΥ, ήταν κρατικά με καθολική κάλυψη και - ιδιαίτερα σε πρωτοβάθμιο επίπεδο - παρείχαν επαρκή πρόληψη στον πληθυσμό.

Ολα αυτά έγιναν καπνός μετά τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες. Η πλημμυρίδα απ' τους ακάλυπτους πια μετανάστες δεν αφήνει ανέπαφη και τη χώρα μας.

Οι άνθρωποι - που, συνήθως, δουλεύουν ανασφάλιστοι και για ένα κομμάτι ψωμί - δε φταίνε σε τίποτε για την απογύμνωσή τους από δικαιώματα και αγαθά που κάποτε ήταν υποχρέωση των λαϊκών κυβερνήσεών τους. Τα επισημαίνουμε, γιατί πρέπει να υπογραμμίζονται, πρωτίστως, οι κοινωνικές αιτίες κάποιων φαινομένων, που δε διακρίνονται πάντα εύκολα.

Να μην ξεχνιόμαστε

Παπαγεωργίου Βασίλης

Φρεσκάροντας... τη μνήμη του πρωθυπουργού για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στις ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις, έστειλε τα συγχαρητήριά του ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας για την επανεκλογή της ΝΔ. Οπως απροκάλυπτα αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «ο Φ. Μπράβος αναφερόμενος στα όσα είχαν πει στην πανηγυρική γενική συνέλευση της ΕΑΕΕ για τα 100 χρόνια της τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, υπογράμμισε το ζωτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης στον 2ο και 3ο πυλώνα συνταξιοδότησης...». Ετσι, για να μην ξεχνιόμαστε...!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με νέα δύναμη και ευθύνη

Με τη νέα δύναμη και την ευθύνη στους αγώνες της εργατικής τάξης και της νεολαίας, πραγματοποιείται την Κυριακή 7 του Οκτώβρη, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το 33ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», με κεντρική ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η μεγάλη κόκκινη γιορτή της νεολαίας, που ταυτόχρονα σηματοδοτεί το πλατύ άνοιγμα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στους εργαζόμενους και τους νέους. Εχει στόχο την οργάνωση και ενίσχυση της αντίστασης και της αντεπίθεσης των λαϊκών στρωμάτων στην αντιλαϊκή λαίλαπα που επέρχεται.

Το κεντρικό σύνθημα του 33ου Φεστιβάλ δίνει το στίγμα: «Μη στριμώχνεσαι στα μέτρα τους - Με το ΚΚΕ για τη ζωή που μας αξίζει». Οι δυνάμεις του αστικού κατεστημένου, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, έχουν ξεκαθαρισμένη τη θέση τους, για το πώς επιδιώκουν να είναι το μέλλον της νέας γενιάς. Οραμά τους έχουν μια νεολαία υποταγμένη, που θα μορφώνεται με βάση τις επιταγές των πολυεθνικών, που θα δουλεύει μισή μέρα, θα κολλάει μισό ένσημο, θα ζει μισή ζωή. Η νεολαία δε χωράει σε αυτό το «όραμα». Και η ψήφος εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και νέων, που έκαναν το βήμα στις τελευταίες εκλογές, που διεκδικούν τη ζωή που τους αξίζει, ήταν ένα βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Η εκδήλωση του 33ου Φεστιβάλ είναι, παράλληλα, το εφαλτήριο μιας πλατιάς εξόρμησης στους χώρους δουλιάς, στους χώρους εκπαίδευσης, στους τόπους κατοικίας, εκεί όπου ζει και εργάζεται η νεολαία, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, που θα 'χει συνέχεια και μετά την κόκκινη γιορτή. Ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της ΚΕ που καλεί τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ «να οργώσουν κυριολεκτικά κάθε τόπο δουλιάς, μόρφωσης και κατοικίας, εκεί που εργάζεται και ζει η εργατική τάξη και η νεολαία, τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα». Επιδίωξη, μέσα από αυτή την πλατιά εξόρμηση, είναι η συνάντηση με νέους και νέες, εργαζόμενους, ώστε να ενισχυθεί ο δεσμός τους στο πεδίο των αγώνων, στην πολιτική δράση, στο διάλογο για την εναλλακτική λύση της λαϊκής εξουσίας που προβάλλει και παλεύει το ΚΚΕ.

Η μάχη για την πλατύτερη και μαζική διακίνηση των εισιτηρίων έχει ήδη ξεκινήσει. Η τιμή του είναι 5 ευρώ και αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τα έσοδα του Φεστιβάλ θα διατεθούν για την ενίσχυση των μαθητών των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας, όπως έχει ανακοινώσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννης Πρωτούλης. Μια πρωτοβουλία αγωνιστικής έμπρακτης αλληλεγγύης προς τη νεολαία και τους εργαζόμενους των περιοχών που επλήγησαν.

Το 33ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» είναι εδώ συνεχίζοντας την αγωνιστική διαδρομή του. Οι νέοι και οι νέες, οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι του μόχθου, η εργαζόμενη διανόηση, πρέπει να δώσουν μαζικό, μαχητικό «παρών». «Προχωράμε μπροστά για να ανταποκριθούμε στους αγώνες που έρχονται», αναφέρει το Γραφείο Τύπου της ΚΝΕ, και το Φεστιβάλ είναι το πρώτο βήμα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ