Τρίτη 26 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Περί «στρατηγικών συμμαχιών»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το «Βήμα» επανέφερε την προηγούμενη Κυριακή παλιότερη τοποθέτηση του Θ. Πάγκαλου, με την οποία ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ισχυριζόταν ότι από το 1989: «Το ΚΚΕ έχει στρατηγική συμμαχία με τη Δεξιά».

Αυτό τον ανυπόστατο και ψευδή πολιτικό ισχυρισμό, η εφημερίδα του συγκροτήματος έσπευσε να τον υιοθετήσει και να τον αναγάγει σε τίτλο του ρεπορτάζ της που ήταν αφιερωμένο στο Θ. Πάγκαλο, επιχειρώντας να συγκαλύψει, όπως και ο Γ. Παπανδρέου, αυτό που ολοένα και περισσότερο γίνεται κατανοητό ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα: Τη στρατηγική σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην εφαρμογή της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.

Ομως αυτή ακριβώς τη σύμπλευση παρουσίασε με γλαφυρό και πολιτικά τεκμηριωμένο λόγο ο Θ. Πάγκαλος μιλώντας στη ΝΕΤ στις 26/04/2007: «Στην εξωτερική πολιτική το μεγάλο ντοσιέ της ΕΕ μας δίνει την ευκαιρία να συμπλεύσουμε (σ.σ με τη ΝΔ) σε σειρά θεμάτων».

Τα ίδια επανέλαβε ο Θ. Πάγκαλος και στη ΝΕΤ στις 20/06/2007, όταν μετά την παράσταση χυδαιότητας εναντίον του «Ρ» τόνισε ότι «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφωνούν σε πολλά θέματα, αφού ακολουθούν την πολιτική της ΕΕ»... Αφού λοιπόν το «Βήμα» αποφάσισε να κάνει θέματα περί «στρατηγικών συμμαχιών», ας πάρει μια συνέντευξη από τον Θ. Πάγκαλο στην οποία να του ζητήσει να καταθέσει την άποψη του για μια πιθανή συνεργασία ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ...

Σχετικά με τον ΟΕΚ

Με επιστολή του προς την εφημερίδα μας, ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας Φ. Αγαδάκος και «προκειμένου - όπως γράφει - να μην υπάρχουν λανθασμένες εντυπώσεις», απαντά σε δημοσίευμα του «Ρ» για τη νέα σκανδαλώδη απόφαση του ΟΕΚ να προσλάβει δικηγόρους με ωρομίσθιο 64 ευρώ την ώρα, όπως κατήγγειλε η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας.

Ο αντιπρόεδρος του ΟΕΚ υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή που πάρθηκε τον προηγούμενο Φλεβάρη ήταν αναγκαία για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προέκυπταν από το Εθνικό Κτηματολόγιο και ότι το ύψος της αμοιβής των δικηγόρων ορίστηκε «σύμφωνα με την υπ' αρ. 120867/30-12-2005 Κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομίας - Δικαιοσύνης περί ελαχίστων αμοιβών των δικηγόρων...».

Απαντώντας, σημειώνουμε τα εξής: Η πλειοψηφία του ΔΣ του ΟΕΚ, από τις 15/2/2007 διαφωνούντος του Γ. Πάσουλα, μέλους της διοίκησης και προέδρου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, πήρε τη σχετική με τις αμοιβές απόφαση, χωρίς όμως να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της νομικής υπηρεσίας του ΟΕΚ.

Μάλιστα, ύστερα από τρεισήμισι μήνες και αφού η Ομοσπονδία Οικοδόμων είχε καταγγείλει το γεγονός, δηλαδή στις 15/6/2007 με έγγραφό του προς το Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, ο ΟΕΚ ζητούσε να μάθει αν οι αμοιβές αυτές είναι νόμιμες και αν αυτές εμπίπτουν στις διατάξεις της υπουργικής απόφασης στην οποία και αναφέρεται ο αντιπρόεδρος του ΟΕΚ.

Προκύπτει, λοιπόν, το συμπέρασμα πως όταν η πλειοψηφία του ΟΕΚ έπαιρνε την απόφαση (15/2/2007) για την πρόσληψη των δικηγόρων και την αμοιβή τους δε γνώριζε ούτε «αν οι ανωτέρω αποφασισθείσες αμοιβές εμπίπτουν στις διατάξεις της άνω Υ.Α.» ούτε «αν είναι νόμιμες»! Γεγονός που επιβεβαιώνει και τις καταγγελίες της Ομοσπονδίας Οικοδόμων αλλά και το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας.

Η «ιδιότυπη ασυλία»...

Μετά τη Μ. Δαμανάκη, μια άλλη εκ Συνασπισμού μεταγραφή στο ΠΑΣΟΚ, ο Ν. Μπίστης, ανέλαβε να εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή του στον Θ. Πάγκαλο και να εκλαϊκεύσει την αντιΚΚΕ γραμμή του κόμματός του. Με εκτενές άρθρο του στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία» - που τιτλοφορείται «Η ιδιότυπη ασυλία του ΚΚΕ» - ο Ν. Μπίστης αποφαίνεται ότι η επίθεση Πάγκαλου στο ΚΚΕ και το «Ριζοσπάστη» «ούτε προκλητική ούτε άδικη ήταν», αφού κατά τη γνώμη του το ΚΚΕ «έχει μείνει δεκαετίες πίσω και με το πάθος και την τύφλωση Γερμανών κομμουνιστών του Μεσοπολέμου εξισώνει στο λόγο του τους σοσιαλιστές με τη Δεξιά». Εδώ ξεχνάει προφανώς πως τα έργα και οι ημέρες των σοσιαλιστών του μεσοπολέμου κρίνονται με τα έργα τους. Τον τυφλό αντικομμουνισμό και αντισοβιετισμό τους. Κριτήριο λοιπόν είναι τα έργα των σοσιαλιστών και ποιων τα συμφέροντα εξυπηρέτησαν. Πάντως όχι των εργατών. Αλλά και στις σύγχρονες συνθήκες οι σοσιαλιστές κρίνονται από το ποιους εξυπηρετούν. Αλλωστε, πρόσφατα ο Κ. Μητσοτάκης είπε πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα μπορούσαν να συγκυβερνήσουν. Αλλά δεν ακούσαμε τέτοιους μύδρους από το ΠΑΣΟΚ.

Δεν πρωτοτυπεί βέβαια σε ό,τι αφορά στα περί «ιδιότυπης ασυλίας». Τα είπαν κι άλλοι πριν απ' αυτόν. «Σκονάκι» και η επιχειρηματολογία που τα συνοδεύει. Γράφει ο Ν. Μπίστης: «Δύο είναι οι λόγοι της ιδιότυπης ασυλίας. Ο πρώτος είναι ιστορικός. Το κόμμα των αγωνιστών, των εκτελεσμένων, των ανθρώπων που κυνηγήθηκαν από το μετεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς. Κατανοητό ως ένα βαθμό. Γιατί η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ προβάλλει τίτλους ιδιοκτησίας μόνο στο όνομα και τις χειρότερες παραδόσεις του σταλινικού κομμουνισμού».

Βέβαια, όταν οι κομμουνιστές πλήρωναν βαρύ φόρο αίματος δεν εξαγόραζαν καμία ασυλία, κατέκτησαν για το Κόμμα τους και όλο το λαό το δικαίωμα να υπάρχει και να δρα χωρίς την άδεια κανενός. Υπερασπίζονταν αξίες από τις οποίες ο Ν. Μπίστης και οι ομοϊδεάτες του απέχουν έτη φωτός.

... και τα γραμμάτια

Ο δεύτερος λόγος κατά το «σκονάκι» του Ν. Μπίστη: «Είναι ότι η αλλοπρόσαλλη πολιτική του ΚΚΕ βολεύει τη ΝΔ. Θέλει απλή αναλογική για ανίσχυρες κυβερνήσεις και αναζητεί μαζοχιστές πολίτες που θα θελήσουν να ζήσουν σε συνθήκες ελεγχόμενης από το ΚΚΕ ακυβερνησίας. Ξεπληρώνοντας γραμμάτια στη ΝΔ, με την οποία η άτυπη συνεργασία καλά κρατεί, η κ. Παπαρήγα επετέθη στο ΠΑΣΟΚ, που χρησιμοποίησε την ανύπαρκτη παντοδυναμία του στα ΜΜΕ για να προβάλει το ΛΑΟΣ. Στην πραγματικότητα, είναι το φάντασμα του Λεπέν που στοιχειώνει τον ύπνο τους». Δεν ξενίζει η εκτίμησή του. Αλλωστε τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ έχουν δηλώσει κατ' επανάληψη πως ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα είναι στην κυβέρνηση, θεμέλιο της δημοκρατίας τους είναι η «ισχυρή κυβέρνηση». Για να περνά ανεμπόδιστα η αντιλαϊκή πολιτική τους, συμπληρώνουμε εμείς. Τους πονάει το γεγονός πως μπορεί η λαϊκή βούληση να αναδείξει ανίσχυρη κυβέρνηση, ανίσχυρη αξιωματική αντιπολίτευση. Γιατί τότε ισχυροποιείται το λαϊκό κίνημα. Οσο για το φάντασμα του Λεπέν, ο Μιτεράν το εξέθρεψε στη Γαλλία.

Δεν ξέρουμε τι γραμμάτια ξεπλήρωσε ο Ν. Μπίστης για να γράψει όσα έγραψε. Ξέρουμε ότι δύσκολα «καταπίνεται» το γεγονός της ύπαρξης ενός ΚΚΕ, που δεν μπορούν να το βάλουν στο τσεπάκι. Κατανοούμε το άγχος τους αλλά «ούτε θέλουμε ούτε μπορούμε» να τους ελαφρύνουμε απ' αυτό.

Τους πονάει ο λόγος του ΚΚΕ

Τις τελευταίες βδομάδες - και από διαφορετικές πλευρές - πληθαίνουν οι επιθέσεις ενάντια στο ΚΚΕ. Κοινή συνισταμένη αυτών των επιθέσεων ο ισχυρισμός ότι το ΚΚΕ είναι ένα συντηρητικό μέχρι και αντιδραστικό κόμμα. Γιατί άραγε αυτή η πρεμούρα κομμάτων και αρθρογράφων; Είναι μόνο οι προεκλογικές σκοπιμότητες; Η ενορχηστρωμένη αυτή επίθεση έχει βαθύτερες αιτίες. Η πολιτική του ΚΚΕ, η ταξική του ανάλυση και η πρόταση διεξόδου προς τα λαϊκά στρώματα είναι καρφί στο μάτι της άρχουσας τάξης. Και επειδή μεγάλα τμήματα εργαζομένων, ακόμα και αυτοί που δεν το ψηφίζουν, στήνουν «αυτί ευήκοον» στο λόγο του ΚΚΕ, αυτό ανησυχεί την πλουτοκρατία και τους πολιτικούς της εκπροσώπους.

Βλέπεις, το ΚΚΕ τούς χαλάει τη μανέστρα. Εκεί που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προσκυνούν την «ανταγωνιστικότητα», εκεί που όλοι σκούζουν για την «εθνική ανάπτυξη», που δήθεν είναι για το καλό όλων, έρχονται οι κομμουνιστές και σπέρνουν το μικρόβιο της αμφισβήτησης, όταν λένε στους εργάτες ότι η κοινωνία μας είναι ταξική, όταν διακηρύσσουν πως αυτό που είναι όφελος για το μεγάλο κεφάλαιο και τους επιχειρηματικούς ομίλους, είναι χασούρα για τον εργαζόμενο. Οτι η αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων σημαίνει καθηλωμένους μισθούς για τους εργάτες, συντάξεις πείνας για τους συνταξιούχους, ανεργία και υποαπασχόληση για εκατοντάδες χιλιάδες νέους και γυναίκες. Αυτός ο καθαρός λόγος του ΚΚΕ, που ακουμπά στην ίδια την εμπειρία των λαϊκών στρωμάτων, είναι η βαθύτερη αιτία αυτών των επιθέσεων.

Ποιος, όμως, είναι ο συντηρητικός και ποιος ο προοδευτικός στην προκειμένη περίπτωση; Είναι άραγε συντηρητικό να θεωρείς τη δουλιά δικαίωμα; Να απαιτείς κατώτερο μισθό 1.300 και σύνταξη 1.050 ευρώ; Είναι συντήρηση να διεκδικείς δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας; Να θέλεις αναβαθμισμένη Παιδεία που να μη χρυσοπληρώνεται στα φροντιστήρια; Να θες ένα σχολείο που θα μορφώνει όλα τα παιδιά; Είναι συντηρητικό να απαιτείς οι αγρότες να μπορούν να μείνουν στα χωράφια τους, να τα καλλιεργούν και να γεύονται τους κόπους τους και να μην υπακούς στις ντιρεκτίβες της ΚΑΠ και της Εωρωπαϊκής Ενωσης; Μήπως είναι συντηρητικό ότι για όλα αυτά δε φταίει το «κακό το ριζικό μας», αλλά συγκεκριμένες πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ τις ίδιες εφάρμοζε και αυτή του ΠΑΣΟΚ; Και πως, τελικά, υπάρχει διέξοδος. Οτι αυτός ο φαύλος κύκλος μπορεί - και πρέπει - να σπάσει. Αν ο λαός πιστέψει στη δύναμή του. Αν πάψει να εμπιστεύεται τους δυνάστες του και τις κούφιες υποσχέσεις τους.

Και είναι άραγε προοδευτικό, στη σημερινή Ελλάδα, 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι να επιβιώνουν με λιγότερα από 500 ευρώ σύνταξη; Είναι προοδευτικό το επίδομα φτωχοκομείου των 1.000 ευρώ το χρόνο της ΝΔ ή το 1,5 ευρώ τη μέρα του ΠΑΣΟΚ; Είναι πρόοδος ότι έχουμε πάνω από 500 χιλιάδες ανέργους; Οτι τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν αδρά για την Υγεία και την Παιδεία, ότι ακριβοπληρώνουμε ακόμα και μια βουτιά στη θάλασσα σε μια χώρα που πνίγεται μέσα στο πέλαγος; Οτι στο βωμό του κέρδους, όλα αναρτήθηκαν στο ράφι της εμπορευματοποίησης, η γη, η θάλασσα, ακόμα και ο αέρας; Οσο, λοιπόν, και να λυσσομανάνε κατά του ΚΚΕ, δε θα τους βγει. Γιατί το «προοδευτικό» των αντι-κουκουέδων, είναι τόσο συντηρητικό, τόσο βαθιά αντιδραστικό, όσο και η τάξη που εκπροσωπούν.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Υψηλές θερμοκρασίες...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ λένε ότι ... «η Ελλάδα καίγεται» λόγω του καύσωνα όμως ακόμη και σε αυτή την περίπτωση δεν καιγόμαστε όλοι το ίδιο. Είναι όμως από τις σπάνιες περιπτώσεις που οι «κατέχοντες» έχουν κάτι λιγότερο και όχι κάτι περισσότερο όπως συνήθως. Απολαμβάνουν ...μικρότερες θερμοκρασίες.

Για τους εργαζόμενους - ακόμη και με 45 βαθμούς υπό σκιά - το μεροκάματο παραμένει ...μεροκάματο. Εκτός αν θεωρεί κανείς εγγύηση ότι η προστασία τους έχει αφεθεί στην καλή διάθεση των εργοδοτών.

ΤΙ ΡΗΞΙΚΕΛΕΥΘΗ πρόταση για «πιο δημοκρατικούς θεσμούς» από τον Γιώργο Παπανδρέου χτες στη Βουλή! Πραγματικά ανατριχιάσαμε. Θα αντιμετωπίζει λέει (αν φυσικά γίνει κυβέρνηση) τις προτάσεις για Εξεταστική Επιτροπή ως ...δικαίωμα της αντιπολίτευσης.

Δηλαδή όποτε βρεθούν 100 και πλέον βουλευτές να του ζητήσουν εξεταστική επιτροπή για οτιδήποτε, θα κάνει δεκτό το αίτημά τους. Φυσικά τέτοιες «δεσμεύσεις» δεν κοστίζουν τίποτε και εύκολα τις κάνει οποιοσδήποτε.

Ομως ακόμη και αλήθεια να λέει, μήπως μπορεί να μας πει ποιο κόμμα πλειοψηφεί πάντα σ' αυτές τις επιτροπές και κατά συνέπεια καθορίζει και τις αποφάσεις τους; Φυσικά το εκάστοτε κυβερνών κόμμα. Οπότε οι εξεταστικές επιτροπές μετατρέπονται σε ...παιχνιδάκι εντυπώσεων.

Αλήθεια όμως, αφού το ΠΑΣΟΚ έχει τέτοιες «άνετες» απόψεις για τις εξεταστικές επιτροπές, τότε γιατί στην επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος είχε απορρίψει την πρόταση του ΚΚΕ για υποχρεωτική εξεταστική επιτροπή εφόσον ζητηθεί από 100 βουλευτές;

Προφανώς γιατί το μόνο που κάνουν ως αντιπολίτευση είναι να δημαγωγούν ασυστόλως με ομιλίες του αρχηγού τους που όλως τυχαίως γίνονται την ώρα που ξεκινούν τα απογευματινά δελτία ειδήσεων.

Και η δημαγωγία τους έφθασε μέχρι την ...ευθεία κοροϊδία. Από τη μια καταθέτουν πρόταση εξεταστικής επιτροπής αποκλειστικά και μόνο για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων κι από την άλλη ο Γιώργος Παπανδρέου διακηρύσσει ότι αποδέχεται να ερευνηθεί και η περίοδος της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.


Γρηγοριάδης Κώστας

Για την... πολιτική ιστορία

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης στην «Ελευθεροτυπία» της προηγούμενης Κυριακής ισχυρίστηκε: «Το ΚΚΕ θα αποτελούσε εξαιρετικό έκθεμα σε ένα υποθετικό μουσείο πολιτικής ιστορίας. Είναι ένα από τα τελευταία προπύργια μιας όλο και πιο γεροντικής και εξωπραγματικής αριστεράς που είναι φοβική, εσωστρεφής και μεμψίμοιρη».

Είναι, λοιπόν, «γεροντική αριστερά» επειδή παλεύει για την κατάργηση των κερδών και των επιχειρηματιών και «προοδευτική» η ενίσχυσή τους όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Είναι «φοβική αριστερά» επειδή καλεί το λαό σε αγώνα κατά των ευρωατλαντικών δολοφόνων των λαών, συμμάχων του ΠΑΣΟΚ, ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ που εξαπολύουν πολέμους όπως στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και στους οποίους συμμέτοχος ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Επειδή παλεύει ενάντια στην κρατική κατά του λαϊκού κινήματος τρομοκρατία για την οποία νομοθέτησε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Είναι «εσωστρεφής αριστερά» επειδή υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας που εκχωρούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στους ευρωατλαντικούς συμμάχους στο όνομα της εξωστρέφειας του κεφαλαίου. Είναι, λοιπόν, «γεροντική αριστερά» γιατί δεν υπηρετεί όπως το «νεανικό προοδευτικό» ΠΑΣΟΚ, την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, την πιο γερασμένη κοινωνική πραγματικότητα...

Το μουσείο της ιστορίας του εργατικού κινήματος έχει αγώνα ενάντια στο 12ωρο, στο 15ωρο, έχει τη μεγάλη μάχη για το 8ωρο που κατάργησε το ΠΑΣΟΚ.

ΥΓ: Ειδικά στην περίπτωση του Μ. Χρυσοχοΐδη και των αναφορών του περί «πολιτικής ιστορίας» να του θυμίσουμε ότι ο ίδιος έχει καταγραφεί - σ' αυτή - ως ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που το Νοέμβρη του 1999 έδωσε την πολιτική εντολή στις δυνάμεις των ΜΑΤ να αιματοκυλήσουν και να πνίξουν με χημικά τους χιλιάδες διαδηλωτές του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος που καταδίκαζαν την επίσκεψη του μακελάρη των Βαλκανίων Κλίτον στην Αθήνα. Εκεί να δεις πρόοδο!!!

ΕΕ και ξερό ψωμί...

«Σήμερα, η ενοποίηση της Ευρώπης είναι περισσότερο αναγκαία από κάθε προηγούμενη περίοδο» (...) «Η ΕΕ χρειάζεται Σύνταγμα συνώνυμο με τη δημοκρατία, την ελευθερία, την κοινωνική προστασία και τη διαφύλαξη της ειρήνης» (...) «Διεκδικούμε το μετασχηματισμό της ΕΕ σε μια ισχυρή πολιτική, οικονομική, κοινωνική ένωση» (...) «Επιδιώκουμε ένα Σύνταγμα που θα υποχρεώνει την Ενωση και τα κράτη - μέλη να προωθούν την κοινωνική πρόνοια και την ευημερία» (...) «Θέλουμε να διαμορφώσουμε μια ΕΕ ως χώρο ελευθερίας και δικαιοσύνης. Μια ΕΕ που θα δεσμεύεται στην επιδίωξη της ειρήνης» (...) «Επιδιώκουμε να επανασυμφιλιωθούν οι πολίτες με την Ευρώπη»...

Θα μπορούσε να τα έχει πει οποιοσδήποτε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Τα είπε ο Μ. Σαμπατακάκης μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ. Αν αφαιρέσουμε τη «σάλτσα» που ούτως ή άλλως δε δένει, αφού κοινωνική, φιλειρηνική ΕΕ που να διασφαλίζει την ευημερία των λαών της δεν πρόκειται να υπάρξει όσο εξουσιάζουν οικονομικά και πολιτικά τα μονοπώλια, μένει το ζουμί της άκρατης υποστήριξης μιας ιμπεριαλιστικής διακρατικής Ενωσης. Ισως γι' αυτό η μόνη κριτική που μπόρεσε να ασκήσει και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος ήταν ότι «η Ελλάδα δεν είχε πρωθυπουργό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τη σύνοδό του για τη Συνταγματική Συνθήκη». Αβάσιμη, βέβαια, αφού κάθε άλλο παρά σαν απουσία μπορεί να ερμηνευτεί η πλήρης συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης στα όσα αντιλαϊκά και αντιδραστικά συναποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες, τα οποία κάθε άλλο παρά «σε λιγότερη Ευρώπη» οδηγούν όπως εκτίμησε ο Μ. Σαμπατακάκης. Σε ακόμα πιο ισχυρή ιμπεριαλιστική αντιλαϊκή ΕΕ οδηγούν...

Δουλεμπόριο στα ξενοδοχεία

Το Σάββατο και την Κυριακή οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας με απόφαση του σωματείου τους προχώρησαν σε απεργία στους Δήμους Αχιλλείων, Παρελίων και Μελιτιαίων, όπου μεγαλοξενοδόχοι της περιοχής χρωστάνε δεδουλευμένα στους εργαζόμενους από την προηγούμενη ακόμα σεζόν. Πέρα από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνολικά οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, ανάμεσα στα οποία και η καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων, η κινητοποίηση ανέδειξε μια ακόμη πλευρά του πώς οι μεγαλοξενοδόχοι συσσωρεύουν πλούτο και αβγαταίνουν τα κέρδη τους: σε ξενοδοχείο την περιοχής, σύμφωνα με το σωματείο, την Κυριακή το πρωί κατέφθασαν 4 νεαρές κοπέλες Λιθουανικής καταγωγής για να δουλέψουν 48 ώρες τη βδομάδα για 300 ευρώ το μήνα! Η εκμετάλλευση σε όλο της το μεγαλείο. Αλλά συνάμα, ένα ακόμα τρανταχτό παράδειγμα που επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα Ελληνες και μετανάστες εργάτες να δώσουν από κοινού τον αγώνα ενάντια στην εργοδοσία και την πολιτική που στηρίζει τα συμφέροντά της.

Αστόχησε;

Μ' ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια προσπαθεί να πιάσει ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνασπισμού Ν. Βούτσης. Με άρθρο του στην κυριακάτικη «Αυγή» επιχειρεί: Πρώτον, να κατηγορηθεί το ΚΚΕ ότι δεν έχει ανοιχτό μέτωπο με το ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη. Δεύτερον, να κατηγορηθεί το ΚΚΕ ότι ως προς την αντιμετώπιση του ακροδεξιού μορφώματος ταυτίζεται με τη ΝΔ. Τρίτον, να άρει τις υποψίες ότι μπορεί το ΠΑΣΟΚ να υποστηρίζει εμμέσως το ΛΑΟΣ για ευνόητους λόγους και φυσικά να (ξανα)κατηγορηθεί το ΚΚΕ για «υποκριτικές αντιπαραθέσεις», τις οποίες κορυφώνει από κοινού με την ηγεσία της ΝΔ προσάπτοντας «ιδιοτέλεια και τακτικισμό στο "σύστημα ενημέρωσης ΠΑΣΟΚ"». Κατόπιν αυτών, απλά αναρωτιόμαστε, το άρθρο του Ν. Βούτση στόχευε να χτυπήσει το ΛΑΟΣ; Αν ναι, μάλλον αστόχησε... Αλλά μάλλον η απάντηση είναι διαφορετική και αυτονόητη. Υιοθετούμε την καταληκτική του φράση: «Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του»...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιδραστικός μονόδρομος η ΕΕ

Οι αποφάσεις, αναφορικά με τη «νέα συνθήκη», όπως βάφτισαν το «ευρωσύνταγμα», της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ολοκληρώθηκε μετά από μαραθώνιες συνεδριάσεις τα ξημερώματα του Σαββάτου, έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που πραγματικά είναι η ΕΕ, δηλαδή ένας οργανισμός, που λειτουργεί αποκλειστικά υπέρ των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, σε βάρος των εργαζομένων και των λαών της Ευρώπης.

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ, με τις αποφάσεις τους στέλνουν στους λαούς της Ευρώπης ένα μήνυμα πυγμής, λέγοντάς τους ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην ενίσχυση των αντιδραστικών χαρακτηριστικών της ΕΕ και στην παραπέρα κατεδάφιση των λαϊκών δικαιωμάτων. Αντικατέστησαν τη λέξη «σύνταγμα» με τη λέξη «συνθήκη» για να διευκολυνθούν στη διαδικασία επικύρωσής της. Με τον τρόπο αυτό ακυρώνουν το «όχι» των δημοψηφισμάτων σε Γαλλία και Ολλανδία. Δεν απαιτείται πλέον δημοψήφισμα, λένε, αφού τώρα απλά πρόκειται για... «τροποποιητική συνθήκη». Αποκαλυπτικός ως προς τα παραπάνω ήταν και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ο οποίος παραδέχτηκε σε δηλώσεις του ότι «το μείζον ήταν να ξεπεραστεί το πρόβλημα και να διαφυλαχτεί ο πυρήνας της συνταγματικής συνθήκης».

Με ή χωρίς «συνταγματική συνθήκη», ό,τι έχει δρομολογηθεί από τα επιτελεία των Βρυξελλών δεν αλλάζει και το πώς θα λέγεται είναι ζήτημα περιτυλίγματος, που παράλληλα δίνει και κάποιες αφορμές για να διευθετηθούν ζητήματα εσωτερικών ανταγωνισμών, όπως και ζητήματα που αφορούν τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Οσον αφορά τα συμφέροντα των εργαζομένων και ευρύτερα τα λαϊκά συμφέροντα στις χώρες - μέλη, οι αποφάσεις έχουν ληφθεί εδώ και χρόνια και εφαρμόζονται με θρησκευτική ευλάβεια από τα όργανα της ΕΕ και τις κυβερνήσεις των χωρών, ανεξαρτήτως των όποιων «ευρωσυνταγμάτων». Στα πλαίσια αυτά, οι ηγέτες της ΕΕ, μέσα από το κείμενο των συμπερασμάτων που το ενέκριναν χωρίς δεύτερη κουβέντα, διαβεβαιώνουν ότι καμία αναβολή δεν πρόκειται να υπάρξει στη δρομολογημένη ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων και την ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής. Δεν παραλείπουν να υπενθυμίσουν τα περί ανατροπής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και «ελαστικοποίησης» των εργασιακών σχέσεων, αλλά και να επαναβεβαιώσουν όλο το κατασταλτικό πλέγμα που σηματοδοτεί η εφαρμογή της «Συνθήκης του Προυμ».

Από την άλλη, είναι γεγονός ότι η υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που έχουν κωδικοποιηθεί σε αυτό, προχωράει. Χαρακτηριστική περίπτωση το δικαίωμα του «βέτο», που στην πράξη έχει ατονήσει. Επίσης την ίδια περίοδο η ΕΕ ανανέωσε τη Στρατηγική της Λισαβόνας, ψήφισε την οδηγία Μπολκεστάιν, έχει βάλει μπροστά την αντεργατική Λευκή Βίβλο, με στόχο την κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και την καθιέρωση ατομικών συμβάσεων. Ακόμα ενίσχυσαν τους μηχανισμούς παρακολούθησης και καταστολής με ομόφωνες αποφάσεις για καθολική παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, κινητών, e-mail, μαζικό φακέλωμα με βάση διάφορα ατομικά χαρακτηριστικά (αποτυπώματα, DNA, ποινικό μητρώο).

Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι αυταπάτες έχουν τελειώσει. Φτιασιδώματα στην ιδεολογία που αναγάγει σε υπέρτατη αρχή το «ιερό δικαίωμα του κέρδους», δε χωράνε. Οι καυγάδες για τις μοιρασιές των ψήφων της πολιτικής εξουσίας τίποτα καλό δεν προμηνύουν για τους λαούς. Ελπίδα δίνει η καταδίκη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και η ενίσχυση του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ