Παρασκευή 7 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι αριστεροί δεν έχουν «διλήμματα»

Γρηγοριάδης Κώστας

Δυναμώνει συνεχώς η πίεση που ασκείται τα τελευταία 24ωρα πριν τις κάλπες πάνω στους αριστερούς και στα φτωχά λαϊκά στρώματα, που έχουν αγανακτήσει και αηδιάσει από τη μακρόχρονη δυναστεία των δύο «μονομάχων». Θεοί και δαίμονες έχουν επιστρατευτεί, για να εκβιάσουν, τρομοκρατήσουν και κλέψουν την ψήφο των αριστερών, αλλά και όλων εκείνων που έχουν γυρίσει τις πλάτες τους στο καθεστώς του δικομματισμού. Το σύστημα κορυφώνει με μυριάδες τρόπους τις τελευταίες ώρες την επιχείρηση εγκλωβισμού τους. Γι' αυτό κρατάνε σκόπιμα ομιχλώδες το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης, μέσω των δημοσκόπων και ενισχύουν το κλίμα «ανασφάλειας», ώστε να μπορέσουν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα του διλήμματος «Σημίτης ή Καραμανλής».

Ομως όσοι είναι αριστεροί, όσοι αισθάνονται ότι δεν έχει καμία σχέση η εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της πράσινης και γαλάζιας Δεξιάς, δεν -πρέπει να- έχουν κανέναν ενδοιασμό, κανένα δίλημμα: Οσο μικρότερη είναι η εκλογική δύναμη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μαζί, τόσο καλύτερη και φωτεινότερη θα είναι η ερχόμενη Δευτέρα. Και ταυτόχρονα: Οσο πιο ισχυρό είναι το ΚΚΕ, τόσο πιο αποτελεσματικά θα σηκωθούν ατίθασοι πύργοι της αντίστασης, τόσο πιο κοντά έρχεται το όνειρο για το βασίλειο του ελεύθερου ανθρώπου. Για τους αριστερούς δεν υπάρχουν διλήμματα.

«Μαυρίστε» τους

Οι απανταχού της χώρας χαμηλοσυνταξιούχοι μπορούν να κοιμούνται πλέον ήσυχοι. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Κώστας Σημίτης, όπως λένε και τα διαφημιστικά μηνύματα, συγκεκριμενοποίησε χτες την εξαγγελία του, για το ύψος της σύνταξης, στο τέλος της επόμενης τετραετίας. Το «πάνω από τις 150.000 δραχμές» έγινε πλέον συγκεκριμένο. Η κατώτερη σύνταξη θα γίνει 152.000 δραχμές είπε ο πρωθυπουργός..!

Οι συνταξιούχοι όλης της χώρας, επομένως, μπορούν, χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό και αμφιβολία, να τον «μαυρίσουν» κι αυτόν, όσο και τον έτερο «μονομάχο», που τους υπόσχεται δυο χιλιάδες λιγότερο. Στο κάτω κάτω της γραφής, οι 138.000 δραχμές, σημερινή κατώτερη σύνταξη (μαζί με το ΕΚΑΣ), θα ξεπεράσει τις 152.000, στην επόμενη τετραετία, με 3% αύξηση το χρόνο. Και θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν υπάρχει ένα δυνατό ΚΚΕ, ένα ισχυρό αντίπαλο δέος κι ένας γερός μοχλός ανάπτυξης του λαϊκού κινήματος και της αντίστασης.

Γκαιμπελική επιχείρηση γκαλοπολογίας

«Οργιο φημών με γκάλοπ-φαντάσματα. "Γκαιμπελικές" μέθοδοι προπαγάνδας για χειραγώγηση της κοινής γνώμης». Ακόμη και η «Εξουσία» - το προαναφερόμενο είναι ο χτεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος της - αγανάκτησε με την άκρατη γκαλοπολογία των τελευταίων ημερών και σημειώνει στο σχετικό θέμα, το οποίο συνοδεύεται και από μια φωτογραφία εποχής του Γκαίμπελς: «Στο γκρίζο σκηνικό των διαρροών, των ψεμάτων και των παραπλανητικών πληροφοριών προχωρά προς το νήμα του τερματισμού ο εκλογικός αγώνας. Είναι φανερό ότι τα κόμματα επιλέγουν ως τελευταίο εκλογικό όπλο τη διοχέτευση πρόδηλα ψευδών φημών για αποτελέσματα δημοσκοπήσεων προκειμένου να δημιουργήσουν εντύπωση νίκης».

Συμφωνούμε με όλα τα παραπάνω, όχι όμως και με την παρατήρηση, πως «απέτυχε παταγωδώς ο νόμος για απαγόρευση δημοσκοπήσεων». Το σωστό θα ήταν πως οι «μονομάχοι» του δικομματισμού έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια το νόμο, που και οι ίδιοι ψήφισαν πρόσφατα στη Βουλή, αποδείχνοντας ακόμη μια φορά το πραγματικό πολιτικό ήθος και ύφος τους.

Τι θα εξυπηρετήσει;

Αρκετοί, βέβαια, με αφορμή την επιχείρηση γκαλοπο-χειραγώγησης του δικομματισμού, καταφέρονται ενάντια στην απαγόρευση της δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων, τις δυο τελευταίες βδομάδες της προεκλογικής περιόδου. Δεν εξηγούν, όμως, γιατί. Για να έχουν το μανδύα της νομιμότητας οι γκεμπελικές μέθοδοι χειραγώγησης της κοινής γνώμης; Για να έχουν «πιασάρικα» θέματα οι εφημερίδες, τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις, που προτιμούν να παίζουν το ρόλο του «διαμορφωτή» της κοινής γνώμης, αντί του ενημερωτή;

Πραγματικά, δεν μπορούμε να καταλάβουμε ποια λογική και καλώς εννοούμενη σκοπιμότητα θα μπορούσε να εξυπηρετήσει η δημοσιοποίηση των όποιων δημοσκοπήσεων - ακόμη και των πλέον εγκύρων - λίγες μέρες πριν τις εκλογές, ακόμη και σε όλη τη διάρκεια της επίσημης προεκλογικής περιόδου.

Μήπως, μπορεί κάποιος εκ των διαφωνούντων, να μας βοηθήσει..;

Δήλωση Θ. Τσουκάτου στον «Αλφα Νιους 98,7»: «Εμείς κάνουμε πολιτικές συγκεντρώσεις. Δε βάζουμε τραγούδια και ορχήστρες».

Σωστά. Το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί, συνήθως, μπαλόνια, βαρκούλες, πυροτεχνήματα, κλπ. Κοινώς τρακατρούκες και φούσκες...

Το Ιντερνετ τού ελειπε...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΡΏΤΑ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, ε, τώρα, ο Σημίτης! Σειρά του ήταν να εμφανιστεί ως λάτρης των νέων τεχνολογιών και του Ιντερνετ, και μας εμφανίστηκε να δίνει συνέντευξη στο διαδίκτυο...

Πρέπει να αισθανόταν ιδιαίτερα άνετα πάντως, αφού απαντούσε σε ...μηχανές, έστω κι αν εξέφραζαν ανθρώπινες γνώμες.

Είναι γνωστό ότι το ...απεχθάνεται αυτό το είδος (των ανθρώπων). Ολο ζητάνε, ζητάνε....

Είχε, λέει, και συμμετοχή 3.500 χιλιάδων ανθρώπων.

Αν - όπως υποψιαζόμαστε - η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν στελέχη και μέλη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, είναι βέβαιο ότι θα κουράστηκε ο άνθρωπος να απαντάει στην ίδια ερώτηση: «Πότε θα διοριστούμε στο δημόσιο;».

Εκτός πια αν έχετε την αυταπάτη πως το μέσο μέλος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, που έχει μια ευκαιρία στη ζωή του να μιλήσει με τον Σημίτη, θα χαραμίσει το χρόνο του να ρωτά για τη ...σοσιαλιστική προοπτική του κινήματος και το κοινωνικό του πρόσωπο.

Ας μην κοροϊδευόμαστε...

Ε, ΟΧΙ δα, ολόκληρη φωτιά στη Σάμο και θα την άφηνε να πάει χαμένη!

Ο λόγος για τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο, που πήρε αεροπλάνο από τα Χανιά και πήγε στο φλεγόμενο νησί, αφού πρώτα, φυσικά, φρόντισε να ενημερώσει περί αυτού όλα τα ΜΜΕ.

Αν νοιάζεται, πάντως, τόσο πολύ, τον πληροφορούμε ότι το πλούσιο σε δάση νησί δεν είναι η πρώτη φορά που καίγεται, όπως δεν είναι και η πρώτη φορά που διαμαρτύρεται για την έλλειψη επαρκούς δασοπροστασίας.

Αν πραγματικά ενδιαφερόταν, είχε όλο το χρόνο στη διάθεσή του, όσο ήταν κυβέρνηση το κόμμα του, για να προσφέρει κάτι ουσιαστικό.

Προφανώς, όμως, εφτά χρόνια τώρα, είχε ...σοβαρότερα πράγματα να κάνει, από το να εξασφαλίσει τη δασοπροστασία σ' ένα συνοριακό νησί.

Βοηθούσε ...τους «μεγάλους συμμάχους» της χώρας, να βάλουν φωτιές στα Βαλκάνια...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Γι' αυτό εμείς ψηφίζουμε ΚΚΕ!

Μένουν δυο μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Ψηφίζουμε.

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΚΚΕ!

ΚΚΕ, γιατί ξέρουμε ότι οι εκλογές δεν αλλάζουν τον κόσμο, αλλά δε θα επιτρέψουμε στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ να κάνουν τον κόσμο χειρότερο, και να τον κάνουν με την ψήφο μας, με την ανοχή μας, με τη συγκατάθεσή μας.

ΚΚΕ, για να μετατρέψουμε τις εκλογές σε πεδίο μιας νικηφόρας και ελπιδοφόρας μάχης, για να βγει από την κάλπη πεντακάθαρο το μήνυμα των αγώνων για το αύριο, για την αντίσταση, για την αντεπίθεση του λαού, ενάντια στο πρασινογάλαζο νεοφιλελεύθερο καθεστώς της συντήρησης, της λιτότητας, της υποτέλειας.

ΚΚΕ, γιατί δε συμβιβαζόμαστε, δε συναινούμε, δε «ΣΥΝ-διαλεγόμαστε» με την εξουσία των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστών, δεν επιτρέπουμε σε κάποιους να καπηλεύονται και να συκοφαντούν την Αριστερά, δε θα αφήσουμε να πουλούν σαν αριστερό «πρότυπο» τη λογική και την πρακτική των «αριστερών κατοικιδίων» της πλουτοκρατίας.

ΚΚΕ, γιατί δε θα επιτρέψουμε πια να μας εγκλωβίσει κανείς σε διλήμματα ψεύτικα, γιατί δεν υπάρχει «καλή» ή «κακή» αΔΗΚΚΙα, γιατί εμείς δε θέλουμε να συγκυβερνήσουμε με το «καλό» ΠΑΣΟΚ, γιατί εμείς θα παραμείνουμε και μετά τις εκλογές στο πλευρό εκείνων, που γνώρισαν και το «κακό» και το «καλό» ΠΑΣΟΚ στις ουρές της ανεργίας και στα συλλαλητήρια για την ειρήνη.

***

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΚΚΕ.

Γιατί το Λαϊκό Μέτωπο που έχει ανάγκη ο τόπος έδωσε τις πρώτες του εξετάσεις και πέτυχε.

Στους αγώνες για το μεροκάματο, στην πάλη της αγροτιάς, στο κίνημα για την Παιδεία, στα οδοφράγματα ενάντια στο ΝΑΤΟ, στο συναπάντημα των ανθρώπων του Πολιτισμού, οι κομμουνιστές ήταν εκεί.

Το Λαϊκό Μέτωπο ήταν εκεί και θα είναι και την επομένη των εκλογών. Οι κομμουνιστές ήταν στην πρώτη γραμμή. Εκεί που επί Οτσαλάν χτύπαγε η καρδιά του λαού, εκεί που τις 78 μέρες των βομβών οι σύντροφοι από τα παλιά ξανασυναντήθηκαν. Ηταν εκεί που γινήκαμε σύντροφοι με ανθρώπους, που ποτέ δεν το φανταστήκαμε και ποτέ δεν το φαντάστηκαν. Το ΚΚΕ ήταν στην αμερικανική πρεσβεία, όταν επέδραμε ο ευρω-ατλαντισμός, ήταν στην Ιονική όταν επέδραμε ο «εκσυγχρονισμός». Το ΚΚΕ ήταν στα σχολεία όταν εισέβαλαν οι ασφαλίτες. Ηταν και θα είναι πάντα μπροστά.

Ηταν, όμως, εκεί και το ΠΑΣΟΚ μαζί με τη ΝΔ. Οι κ.κ. Σημίτης και Καραμανλής μαζί χειροκρότησαν το «κήρυγμα» του Κλίντον τη μέρα που η Αθήνα τέθηκε σε καθεστώς αμερικανοκρατίας. Μαζί χειροκροτούν τους «ευρω-βομβαρδιστές» των Βαλκανίων. Μαζί ξεπούλησαν το δημόσιο πλούτο και τώρα συναγωνίζονται ποιος, μετά τις 10 Απρίλη, θα ξεπουλήσει γρηγορότερα και ό,τι άλλο απέμεινε. Μαζί διαπιστεύονται στα κιτάπια της ΟΝΕ, διεκδικώντας την εμπιστοσύνη των αφεντικών του ΣΕΒ και της Κομισιόν, δίνοντας υποσχέσεις ότι η «πράσινη» ΟΝΕ θα είναι πιο αδυσώπητη για τους εργαζόμενους από τη «γαλάζια» ΟΝΕ και το αντίστροφο. Ηταν, λοιπόν, κι αυτοί εκεί. Αλλά ήταν στην αντίπερα όχθη. Γι' αυτό ας γίνει η ψήφος μας κύμα, ας γίνει η παλίρροια του «δεν πάει άλλο», που θα μουσκέψει τα σχέδια του δικομματισμού.

***

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΚΚΕ.

Γιατί δεν πάει άλλο. Ψηφίζουμε ΚΚΕ, γιατί διεκδικούμε, δικαιούμαστε, θα επιβάλουμε την «άλλη» πολιτική. Την πολιτική που με μοχλό το Λαϊκό Μέτωπο θα ορθώνεται κάθε μέρα και πιο καθαρά ως το αντίπαλο δέος απέναντι στην ομοιομορφία του δικομματισμού και των παραποτάμων του. Γιατί το μέτωπο των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των ιμπεριαλιστών και των «πρασινογάλαζων» υπηρετών τους είναι και θα αποδειχτεί ανίσχυρο μπροστά στο Μέτωπο του λαού.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

«Ανθυγιεινή» η μεταρρύθμιση

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Αναγνωρίζουμε τα προβλήματα και έχουμε δεσμευτεί για τις λύσεις. Που δεν είναι η ανατροπή και η κατάργηση του ΕΣΥ, αλλά η λειτουργική μεταρρύθμιση και βελτίωσή του» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στα χτεσινά «Νέα», αναφερόμενος στο θέμα της υγείας.

Βέβαια, ο πρωθυπουργός δεν αναφέρει πώς θα γίνει αυτή η «λειτουργική μεταρρύθμιση», αλλά περιγράφεται σαφώς στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και στο κεφάλαιο «ένταξη του ιδιωτικού τομέα (υγείας) στην εθνική πολιτική υγείας». «Ενα σύγχρονο ΕΣΥ δε φοβάται τον ανταγωνισμό με τον ιδιωτικό τομέα, αντίθετα επιζητεί συνεργασίες στη βάση της διαφάνειας, του αμοιβαίου συμφέροντος και της ικανοποίησης των αναγκών υγείας του πολίτη».

Δηλαδή, η λεγόμενη μεταρρύθμιση θα είναι μια λειτουργική... ιδιωτικοποίηση. Κι έπειτα, τι αξία θα είχε μια πολιτική, χωρίς λειτουργικότητα γι' αυτόν προς όφελος του οποίου γίνεται η μεταρρύθμιση;

Ιδανική συνεργασία

Η συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα - και για την ακρίβεια με την επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της υγείας - ακούγεται, ίσως, καλά εκ πρώτης όψεως από κάποιους.

Ιδού όμως ένα δείγμα αυτής της συνεργασίας, όπως την υποστηρίζουν με άρθρα τους ορισμένοι σύμβουλοι του πρωθυπουργού: Τα ανακαινισμένα ξενοδοχειακά τμήματα του ΕΣΥ θα μπορούσαν να είναι «ιδανικοί "παρτενέρ" της ιδιωτικής ασφάλισης» (σ. σ. χρησιμοποιούν αυτές ακριβώς τις εκφράσεις). Δηλαδή στα καλά κρεβάτια των δημόσιων νοσοκομείων θα πηγαίνουν εκείνοι που έχουν ιδιωτική ασφάλιση - ή ανήκουν στα λεγόμενα ευγενή ταμεία - και μπορούν να πληρώσουν νοσήλια σε τιμές αγοράς.

Για τους πολλούς ασθενείς θα εξακολουθήσει το στοίβαγμά τους στους γνωστούς θαλάμους ή στους διαδρόμους.

Κι ύστερα οι άνθρωποι ζητούν την ψήφο του Ελληνα πολίτη για να... προασπίσουν το ΕΣΥ απ' την ιδιωτικοποίηση της ΝΔ.

Αλίμονο - εκτός απ' τους ασθενείς - και στην όμορφη γλώσσα μας που χρησιμοποιείται για τέτοια μεγάλα ψέματα.

Σόου και στο διαδίκτυο

Απαντήσεις μέσω διαδικτύου έδωσε χτες ο Κ. Σημίτης - πήρε μέρος δηλαδή σ' ένα ακόμη τηλεοπτικό προεκλογικό σόου - αλλ' απ' ό,τι είδαμε τις έδινε προφορικά και άλλοι τις «περνούσαν» στο διαδίκτυο.

Το σημειώνουμε, γιατί προσπαθούμε, εδώ και μέρες, να βρούμε απάντηση στα όσα έχουν ειπωθεί περί εξασφάλισης του εργασιακού μέλλοντος της σημερινής νεολαίας, μέσω του εξοπλισμού των σχολείων με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κλπ. Μήπως, το χτεσινό σόου αποσκοπούσε στο να δώσει την απάντηση αυτή; Κι αν είναι έτσι, πόσους και πόσες χειριστές-στριες χρειάζονται οι διάφοροι έχοντες και κατέχοντες την πολιτική και οικονομική εξουσία, για να τους «περνάνε» τις ιδέες τους στο διαδίκτυο;

Απλώς, αναρωτιόμαστε...

Υ.Γ. Αλήθεια, ο κ. Σημίτης δεν είναι εξοικειωμένος με τη χρήση του υπολογιστή και του διαδικτύου; Και τι δουλιά θα κάνει στο ενδεχόμενο ήττας την Κυριακή;

Η παράταση της Αποκριάς

«Αγνώριστοι» έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες οι δύο «μονομάχοι». Αν δεν τους γνώριζε ο λαός και από την καλή και από την ανάποδη, θα μπορούσε κανείς να πιστέψει ότι μόνο το συμφέρον του λαού τούς απασχολεί. Ο Κ. Σημίτης αποκήρυξε το ρόλο του επάρχου της «νέας τάξης» και της ΟΝΕ και έβαλε το μανδύα του σοσιαλιστή, ο οποίος εγγυάται εισόδημα πάνω από τον πληθωρισμό, τετραετία που η κοινωνική πολιτική και η καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου θα κυριαρχεί κ.ο.κ. Από την άλλη, ο Κ. Καραμανλής, από καλύτερος σύμμαχος της κυβέρνησης Σημίτη, φοράει τη μάσκα του «φιλελευθερισμού με κοινωνική αλληλεγγύη» και του εκφραστή «όλων των Ελλήνων». Εχουν επιστρατεύσει το πιο γλυκό χαμόγελό τους, το πιο ανθρώπινο προσωπείο τους, το ειλικρινές ενδιαφέρον τους, τις υποσχέσεις και τις «δεσμεύσεις» τους.

Το χειρότερο είναι ότι πιστεύουν πως μπορεί να ξεγελάσουν τους «ιθαγενείς». Το αντίθετο ακριβώς καταφέρνουν. Μόνο απέχθεια, όμως, προκαλεί αυτό το δικομματικό θέατρο, αυτή η παράταση της Αποκριάς. Την Κυριακή, θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει. Κόκκινο παντού.

Δεν καλοκαταλάβαμε ένα από τα τελευταία τηλεοπτικά σποτ του ΠΑΣΟΚ. Μιλάμε γι' αυτό, που λέει, ανάμεσα σε άλλα: «Αν αφαιρέσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το κράτος πρόνοιας...» κλπ., κλπ. Για τον απολογισμό της αντιλαϊκής και αντικοινωνικής τους πολιτικής, το βγάλανε;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ψήφος πολύτιμη

Ημάχη της ψήφου δεν έχει τελειώσει. Ακούραστα συνεχίζουμε και για την τελευταία ψήφο. Είναι πολύτιμη για το Κόμμα, για το κίνημα. Και επίσης ένταση της δουλιάς στους ετεροδημότες. Εκεί που τα κόμματα του δικομματισμού επιδιώκουν, δίνοντας «τζάμπα» εισιτήρια, να «εξαγοράσουν» τζάμπα ψήφους.

Καμιά ψήφο δεν πρέπει ν' αφήσουμε να χαθεί από το ΚΚΕ, γιατί τότε θα είναι χαμένη για το λαό. Ακόμη και στο τελευταίο χωριό και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή, είναι πολύτιμη, έχει τη σημασία της για το εκλογικό αποτέλεσμα. Θα μετρήσει διπλά, ως ψήφος καταδίκης του δικομματισμού και ενίσχυσης του λαϊκού κινήματος, της λαϊκής αντιπολίτευσης, του κοινωνικοπολιτικού μετώπου πάλης. Δε μετράνε μόνο οι βουλευτικές έδρες. Βεβαίως, αν κανένα από τα δυο κόμματα των ισχυρών επιχειρηματιών δε συγκεντρώσει πλειοψηφία εδρών για να σχηματίσει κυβέρνηση, ή συγκεντρώσει ισχνότατη τέτοια πλειοψηφία, με την ταυτόχρονη υπερψήφιση του ΚΚΕ, θα γίνει το αποφασιστικό βήμα στη δυναμική της ανάπτυξης των κοινωνικοπολιτικών αγώνων του λαού, της συγκρότησης του Λαϊκού Μετώπου, αφού θα συντελούνται διεργασίες παραπέρα αποδυνάμωσης του δικομματισμού.

Και η τελευταία ψήφος στο ΚΚΕ είναι πολύτιμη. Γιατί στη διαμόρφωση συσχετισμών στη Βουλή επιδρά και ο καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος, που οι νοσηρής σύλληψης διατάξεις του μπορούν να οδηγήσουν σε εκλογή κομμουνιστών βουλευτών και στις πιο «απρόσμενες» περιφέρειες, κυρίως με τους μηχανισμούς της Γ΄ κατανομής εδρών και της διαβόητης «εξομάλυνσης», στις οποίες επίσης πρέπει να ενισχύεται το ΚΚΕ.

Αν και μένουν μόνο δυο μέρες για ν' ανοίξουν οι κάλπες, οι σειρήνες των επιτελείων της πλουτοκρατίας ηχούν με μεγαλύτερη ένταση στον ένα και μοναδικό σκοπό: Να συγκεντρώσουν και τα δυο κόμματά τους, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό και ποσοστό ψήφων, σε συνδυασμό με την ανάδειξη ισχυρής, για τα συμφέροντά τους, κυβέρνησης. Θέλουν την επομένη των εκλογών να σηματοδοτήσουν τη νίκη τους στηριγμένη στην πιο ευρεία λαϊκή συναίνεση. Θέλουν να κάνουν το λαό υποχείριο της αντιλαϊκής τους πολιτικής. Και τα δυο κόμματα της ελληνικής ολιγαρχίας δεν πρόκειται να σταματήσουν έως την ώρα της κάλπης το έργο της υφαρπαγής μέσω των εκβιασμών και της κινδυνολογίας, με κάθε μέσο, θεμιτό ή αθέμιτο, δεν έχει σημασία. Αλλωστε, τα ψεύτικα διλήμματα στο μεταξύ τους συναγωνισμό για τον καλύτερο διαχειριστή, συνοδευόμενα με τις ανέξοδες υποσχέσεις προς τους «πληβείους», ως δολώματα για να «τσιμπούν» ψήφους, είναι το δείγμα μιας τακτικής που δεν πρόκειται να διστάσει μπροστά σε τίποτα αυτές τις μέρες, ούτε στην εξαχρείωση, ούτε σε διάφορες μορφές εξαγοράς συνειδήσεων, προκειμένου να στριμώχνει τους απλούς ανθρώπους του μόχθου στη στρούγκα του δικομματισμού.

Θα τους κάνει ο λαός το χατίρι να ξαναπανηγυρίζουν σε βάρος του το βράδυ των εκλογών; Θα χαθεί άλλη μια ευκαιρία, από τους λαϊκούς ανθρώπους, να ορθώσουν το μπόι τους, να αποκαλύψουν τη δύναμη της αφυπνισμένης λαϊκής συνείδησης ενάντια στα κόμματα της κοινωνικοπολιτικής τους καταπίεσης; `Η θα σπάσουν τον ήχο των σειρήνων με την αποφασιστική ενίσχυση της δικής τους φωνής υπερψηφίζοντας το ΚΚΕ; Καμιά επανάπαυση λοιπόν μέχρι την κάλπη. Επαγρύπνηση λαϊκή οδεύοντας προς το νήμα για να σιγουρέψουμε την καταδίκη τους, να γίνουν ανίσχυροι, με ισχυρή την αντιπολιτευτική φωνή και δράση του λαού. Με τη σιγουριά της προοπτικής του αντίπαλου στην πλουτοκρατία δέους. Με την ψήφο στο ΚΚΕ, γιατί είναι η πιο κερδισμένη.

Επιτέλους, φτάνει!

Ε, όχι πάλι

στους «τρανούς»,

να γίνεις

δεκανίκι

και να χαρούν

στην πλάτη σου

μία καινούργια

νίκη.

########

Ε, όχι πάλι

στους «τρανούς»

να γίνεις

σκαλοπάτι,

να ξαναβγάλεις,

δηλαδή,

μονάχος σου

το μάτι.

########

Ε, όχι, τούτη

τη φορά,

θηλιά

μη ξαναβάλεις,

ψήφο στο κόμμα

του λαού,

στο «Μέτωπο»

της πάλης!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ