Παρασκευή 2 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υποκρισία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Και τι δεν ακούστηκε για τις προχτεσινές συμπλοκές μέσα κι έξω από το κτίριο της Νομικής! Αρχισαν, ξαφνικά, κάποιοι να πέφτουν από τα σύννεφα, άλλοι να μιλούν για παθογένεια της Παιδείας, να συμβουλεύουν με «πατρικό» ύφος ότι δε λύνονται έτσι τα προβλήματα ή να ωρύονται ότι οι γονείς στέλνουν τα παιδιά τους στα πανεπιστήμια, για να σπουδάσουν κι όχι να κάνουν καταλήψεις και να δέρνονται... Ακούστηκε και προβλήθηκε κάθε είδους ερμηνεία και «βαθυστόχαστη ανάλυση» για το γεγονός, φτάνει αυτή να αποπροσανατόλιζε από την πραγματικότητα των αγώνων.

Είναι, όμως, πράγματι πρωτόγνωρα αυτά τα φαινόμενα; Οι διάφοροι «έγκριτοι» αναλυτές δεν έτυχε να ακούσουν για απεργοσπαστικούς μηχανισμούς που κινητοποιούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όποτε θέλουν να χτυπήσουν έναν αγώνα; Δεν έτυχε να ξανακούσουν ποτέ για τους φουσκωτούς της ΟΝΝΕΔ; Την περίοδο της δολοφονίας του Τεμπονέρα πού ήταν αυτοί οι κύριοι και οι κυρίες, «διάβαζαν» όπως ο Χριστόδουλος στη χούντα;

Αν έχουν κότσια, ας πάρουν πραγματικά θέση να πουν ότι συμφωνούν με την καταστολή των κινητοποιήσεων, με τα χημικά, με τους τραμπούκους κ.ο.κ. Αν δεν μπορούν, τουλάχιστον ας σιωπήσουν. Ας αφήσουν την υποκρισία και τα κροκοδείλια δάκρυα για το τι γίνεται στις σχολές.

Η σκάλα στο ... πουθενά!

Πέτροβας Σπύρος

Δε χρειάζεται να είναι κανείς «ειδικός», προκειμένου να βγάλει συμπεράσματα για τους σοβαρούς κινδύνους από τη σκαλωσιά - έκτρωμα της φωτογραφίας, η οποία κυριολεκτικά ακουμπά στον αέρα και πάνω της πατάει μια σκάλα. Και βέβαια δεν είναι η μόνη παρατυπία, αφού ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας λείπουν από το συγκεκριμένο εργοτάξιο - κρεματόριο των νέων Εστιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες οι οικοδόμοι της πόλης, στο πλαίσιο των περιοδειών τους για το συλλαλητήριο και την απεργία.

Το συνδικάτο κατήγγειλε τις ελλείψεις στην Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ μαζί με τον Γραμματέα της Ομοσπονδίας απαίτησαν την άμεση διακοπή των εργασιών. Αντ' αυτού, η Επιθεώρηση περιορίστηκε αρχικά στην επιβολή ενός απλού προστίμου, εξισώνοντας τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν για τη ζωή των εργατών με μια χούφτα λιγότερα ευρώ κέρδος για την εργοδοσία, τα οποία έτσι και αλλιώς θα ανακτήσει διπλά και τρίδιπλα. Για να έρθει αύριο η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να νίψουν για μια ακόμα φορά τα χέρια τους αν - ο μη γένοιτο - κάποιος από τους μεροκαματιάρηδες σκοτωθεί ή σακατευτεί στο εργοτάξιο. Μόνο κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων, η Επιθεώρηση υποχρεώθηκε τελικά να διακόψει τις εργασίες...

Πού καιρός για τους εργαζόμενους...

Δεν είναι έτοιμη, λέει, η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ να ασχοληθεί με το ζήτημα των αντεργατικών σχεδιασμών που προωθούνται στην Τράπεζα της Ελλάδας, ύστερα από συμφωνία που έκανε η διοίκηση της Τράπεζας με την πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων.

Με αυτό το πρόσχημα αρνήθηκε, χτες, να συζητήσει το ζήτημα όταν το έφεραν οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου. Αλλωστε, είχε άλλα, πιο ...σημαντικά πράγματα να ασχοληθεί που ...αφορούν στις ανάγκες των εργαζομένων και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως, για παράδειγμα, τη στελέχωση του ΙΝΕ της ΟΤΟΕ! Από την άλλη, πώς να βρει χρόνο να ασχοληθεί η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ με τέτοια ζητήματα αφού το κύριο μέλημά της αυτό τον καιρό είναι να τριγυρνά ως αυτοχριζόμενος μάνατζερ στα γραφεία των διοικητών των τραπεζών, ζητώντας την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος...!

Η Γιουροβίζιον του κιτς

Με τον μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα να ανακοινώνει ότι το «Yassou Maria» θα είναι το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον 52ο Διαγωνισμό Τραγουδιού Γιουροβίζιον και να ασπάζεται το νέο μας «πρέσβη» Σαρμπέλ, έκλεισε η αυλαία της προχτεσινής βραδιάς στο «Αθηνών Αρένα». Για την ιστορία του «θεσμού», τη δεύτερη θέση πήρε το «No Madonna» του Δάντη και την τρίτη το «With Love» με την Τάμτα.

Το κιτς και η σαχλαμάρα πρωταγωνίστησαν στην γκλάμουρ βραδιά επιλογής της ελληνικής συμμετοχής, που διοργανώθηκε από την κρατική τηλεόραση και παρουσιάστηκε από δυο αστέρες της ιδιωτικής τηλεόρασης, την Μαρία Μπακοδήμου και τον Φώτη Σεργουλόπουλο. Δημόσιο χρήμα, που η ΕΡΤ εισπράττει από τον ελληνικό λαό, δόθηκε για να ταΐσει πλουσιοπάροχα μια φτηνή σε αισθητική βεγγέρα, πλήρως ταυτισμένη με το ύφος, τις προδιαγραφές των γνωστών σόου της ιδιωτικής τηλεόρασης. «Ευχαριστούμε την ΕΡΤ που μας έδωσε τη δυνατότητα να ξοδέψουμε δημόσιο χρήμα... Οσο περίσσεψε από τους περσινούς παρουσιαστές και την Αννα Δρούζα», ήταν η εξυπναδίστικη ατάκα των δύο παρουσιαστών και, συνάμα, μια μεγάλη αλήθεια... Γιατί η ΕΡΤ δε φείδεται εκατομμυρίων, όταν πρόκειται να χορηγήσει τον ψευδεπίγραφο «πολιτισμό» του κιτς και της αρπαχτής... Αλλωστε, το απέδειξε περίτρανα πέρσι με τη ρωμαϊκή φιέστα που στήθηκε στην Αθήνα και η οποία στοίχισε στον ελληνικό λαό περισσότερα από 12 εκατ. ευρώ. Το «κοστούμι» για τη φετινή συμμετοχή της Ελλάδας στη Γιουροβίζιον ανέρχεται, σύμφωνα με όσα ήδη έχουν ανακοινώσει οι διοικούντες την ΕΡΤ, στα 700.000 ευρώ...

Η ΕΡΤ είναι γαλαντόμα, σκορπώντας ασφαλώς δημόσιο χρήμα. Εξάλλου, η κυβέρνηση τής έχει δώσει το «πράσινο φως». Το δήλωσε και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος. Δεν τον ενδιαφέρουν, είπε, τα λεφτά που ξοδεύτηκαν στην προχτεσινή βραδιά. Μήπως δικά του είναι; `Η, μήπως, καλύφθηκε από το «πολιτιστικό» επίπεδο του «πακέτου» της βραδιάς; Αν μη τι άλλο, είναι πρόκληση από πλευράς της κυβέρνησης να δίνει τέτοιες απαντήσεις, τη στιγμή που καθηλώνει μισθούς και συντάξεις, κάνει δραστικές περικοπές στον πολιτισμό και καταδικάζει στην ανέχεια δοκιμασμένους πολιτιστικούς φορείς και καλλιτέχνες, στέλνοντάς τους στις αγκάλες χορηγών και σύγχρονων μαικηνών.

Η προχτεσινή βραδιά, αναμφίβολα, πρόσφερε μια πρώτη γεύση για το τι θα επακολουθήσει στο φετινό θεσμό της ευρωπαϊκής πολιτιστικής ενοποίησης, δηλαδή της ισοπέδωσης, στον τομέα της μουσικής, που λέγεται Διαγωνισμός Τραγουδιού Γιουροβίζιον. Εκεί που πολιτισμοί, διαφορετικότητα, γλώσσες, αισθητική ενταφιάζονται σε μια χωματερή εφήμερου τραγουδιού, σκορπώντας απλόχερα χρήμα των λαών, για να τους καλλιεργήσουν συνείδηση αποδοχής, ως τρόπου ζωής, μιας εικονικής πραγματικότητας, της χλιδάτης αντικουλτούρας. Εκεί που «κόβουν και ράβουν» η μουσική βιομηχανία και τα μονοπώλια του θεάματος γενικότερα, εκεί που συνεχίζει να στήνεται ένα προκατασκευασμένο «παιχνίδι» γιουρο-ύπνωσης και ο πολιτισμός στον τοίχο...


Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ

Εγγυήσεις...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ εκ των κυβερνώντων νόμιζαν ότι τα προβλήματά τους εστιάζονται στο κέντρο της Αθήνας, όπου διαδηλώνουν φοιτητές και εκπαιδευτικοί κατά του νόμου - πλαισίου, ας ρίξουν μια ματιά και στην περιφέρεια.

Τους βεβαιώνουμε ότι τα τρακτέρ στις εθνικές οδούς δε βγαίνουν ούτε για όργωμα, ούτε για φρεζάρισμα. Για αντίσταση και διεκδίκηση βγαίνουν.

Κι ο αγώνας τους αρκετά κοινά με τις κινητοποιήσεις στην Παιδεία έχει. Φοιτητές και αγρότες σε αντιλαϊκές πολιτικές που υλοποιούνται από τη ΝΔ και στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ αντιτίθενται. Αντικειμενικά.

Γι' αυτό, άλλωστε, δεν έχουν και δε θα έχουν διαφορετική αντιμετώπιση. Ψέματα, συκοφαντίες και όπου απαιτείται αυταρχισμός. Αυτή είναι η κυβερνητική συνταγή, με επίκληση, φυσικά, την υποτιθέμενη «στήριξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού».

ΕΝΤΑΞΕΙ, ΣΩΘΗΚΑΜΕ... Αφού το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου είπαν ότι «εγγυόμαστε ένα ελάχιστο αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης», λύθηκαν τα προβλήματά μας. Γιατί τι καλύτερο για τον μισθωτό και τον συνταξιούχο από μια ...εγγύηση του ΠΑΣΟΚ;

Βέβαια, δεν μπορούσε κανείς να πάρει στα σοβαρά τις «εγγυήσεις» αυτού του κόμματος όταν ήταν κυβέρνηση. Πόσο μάλλον τώρα, που είναι αντιπολίτευση, και τα λόγια είναι ...τσάμπα.

Επίσης πώς συνδυάζεται το «αξιοπρεπές επίπεδο», όταν η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι σύνταξη της τάξης των 550 ευρώ, μόνον αυτοί μπορούν να το εξηγήσουν.

Οσο γι' αυτά τα «ελάχιστα επίπεδα», κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων, μυρίζουν πάντα.

ΔΗΛΑΔΗ, ΘΕΛΟΥΝ όντως να μας πείσουν ότι το τι κατεύθυνση θα έχουν οι σχεδιασμοί για το Ασφαλιστικό εξαρτώνται από το περίφημο πόρισμα της «Επιτροπής Σοφών» που έχουν δημιουργήσει;


Γρηγοριάδης Κώστας

Οχι πως έχουμε καμία αμφιβολία το τι αντιλαϊκά συμπεράσματα θα βγάλει η επιτροπή. Απλά, είναι αστείο να υποστηρίζουν ότι ...τώρα σκέπτονται αυτά που έχουν ήδη αποφασίσει.

Ξεχνάει πού βάζει την υπογραφή της...

Γρηγοριάδης Κώστας

Διαμαρτύρεται η υπεύθυνη Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, κατά κόσμον Μαρία Δαμανάκη, για το νέο πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» 450 εργαζομένων στον ΟΤΕ, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για μια προκλητικά απαράδεκτη απόφαση».

Η... διαμαρτυρία του στελέχους του ΠΑΣΟΚ είναι το λιγότερο προκλητική - ανεξάρτητα από το περιεχόμενό της - γιατί ξεχνά να πει ότι το νέο πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» έγινε με πρόταση της πλειοψηφίας της ΟΜΕ-ΟΤΕ, η οποία μάλιστα υπέγραψε σχετική συλλογική σύμβαση. Με άλλα λόγια την υπογραφή του σε αυτή τη σύμβαση έβαλε φαρδιά πλατιά πρώτος πρώτος ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Π. Κούτρας, επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Ξεχνά να πει ότι μόλις πριν δύο περίπου χρόνια και πάλι η παράταξη της ΠΑΣΚΕ μαζί με τη ΔΑΚΕ υπέγραψαν την κατάπτυστη σύμβαση που προέβλεπε τη μείωση του προσωπικού του ΟΤΕ κατά 5.200 εργαζόμενους και την κατάργηση της μονιμότητας. Τέλος, ξεχνά να πει ότι τέτοια προγράμματα «εθελούσιας εξόδου» εφαρμόζουν σε ετήσια βάση οι διοικήσεις του ΟΤΕ από το 1996. Τότε δηλαδή που αν δεν το θυμάται η κ. Δαμανάκη ήταν κυβέρνηση το κόμμα της, το ΠΑΣΟΚ, μέχρι και το 2004 όταν και ανέλαβε τη σκυτάλη της αντεργατικής πολιτικής η κυβέρνηση της ΝΔ. Τότε που την απόλυτη πλειοψηφία στην ΟΜΕ-ΟΤΕ μέχρι και το 2006 την είχε η ΠΑΣΚΕ.

Χρήσιμη υπενθύμιση

Ενα στοιχείο που λέει πολλά: Σχεδόν 40% των Μοσχοβιτών δε διαβάζουν πια βιβλία και 50% δεν αγοράζουν βιβλία. Τα παραπάνω δεν είναι «κομμουνιστική προπαγάνδα», αλλά στοιχεία που βρήκαμε σε δήλωση του Βλαντίμιρ Ζαμουρούγεφ, στελέχους της Δημαρχίας της Μόσχας. Στην πόλη όπου το διάβασμα ήταν καθημερινότητα, σήμερα είναι ένα ...χόμπι ορισμένων; Στη Μόσχα όπου οι Σοβιετικοί πολίτες ζούσαν με ένα βιβλίο στο χέρι, σήμερα το σνομπάρουν; Προφανώς δεν είναι θέμα εποχής, προφανώς δεν είναι θέμα γενεών. Είναι θέμα συνθηκών ζωής και κοινωνικο-οικονομικών συστημάτων. Ο σοσιαλισμός θέλει ένα λαό μορφωμένο και διαβασμένο και δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για να τον διαμορφώσει ως τέτοιον πρώτ' απ' όλα δημιουργώντας συνθήκες δουλιάς και ζωής τέτοιες, που και βάσανα και άγχος να μην έχει, και ελεύθερο χρόνο να έχει, και να αγαπά το διάβασμα, ξεκινώντας από το σύστημα της εκπαίδευσης έως την οργάνωση ολόκληρης της κοινωνικής ζωής. Αντίθετα, ο καπιταλισμός έναν τέτοιο λαό τον φοβάται, ενώ δημιουργεί συνθήκες αμορφωσιάς για την πλειοψηφία του λαού, φτώχειας και μιζέριας, προκειμένου να τον χειραγωγεί. Το συμπέρασμα δε διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας, αλλά είναι χρήσιμο με κάθε αφορμή να το υπενθυμίζουμε. Ειδικά σε μια περίοδο που, στη χώρα μας, η - ήδη εμπορευματοποιημένη - Παιδεία ετοιμάζεται να γίνει Παιδεία της επιχειρηματικότητας.

Στην υπηρεσία...

Μαθήματα ...εργοδοτικού συνδικαλισμού παραδίδει ακόμα μια φορά η συμβιβασμένη πλειοψηφία (ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ) στη διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου της ΛΑΡΚΟ. Αφού, όχι απλά «αποστασιοποιήθηκε», αλλά και υπονόμευσε τις απεργιακές κινητοποιήσεις που διοργανώνουν εδώ και μήνες οι εργαζόμενοι απ' τα εργολαβικά συνεργεία (με μπροστάρη το ταξικό Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας), το σωματείο ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε στάσεις εργασίας την Παρασκευή και το Σάββατο.

Βέβαια, στην ανακοίνωση που έβγαλε δε ...«χώρεσαν» ούτε δύο αράδες για τις δεκάδες τρομοκρατικές απολύσεις που μεθόδευσαν εργολάβοι και ΛΑΡΚΟ, των οποίων η ακύρωση, δε φαίνεται να απασχολεί τις ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ. Ταυτόχρονα, το σωματείο συνεχίζει ν' αλείφει βούτυρο στο ψωμί της εργοδοσίας. Αφού, ζητά μεν την καταβολή του μισθού χωρίς καθυστέρηση, αλλά προσπερνά εντελώς ανερυθρίαστα τις απαράδεκτες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα εργολαβικά συνεργεία. Δε λέει λέξη για το ότι, μετά τον αποκλεισμό του κλαδικού συνδικάτου απ' το εργοστάσιο, οι εργολάβοι υπογράφουν πλέον μόνο δίμηνες συμβάσεις και καταστρατηγούν κατάφωρα την κλαδική σύμβαση.

... της εργοδοσίας

... Αλλωστε, το επιχειρησιακό σωματείο ουσιαστικά δεν εναντιώθηκε ποτέ στους εργολάβους, γι' αυτό κι έσπευσε να υπογράψει τριετή σύμβαση (δηλαδή εργασιακή «ειρήνη») με τη ΛΑΡΚΟ, σα να μην τρέχει τίποτα.

Μάλιστα, στην ανακοίνωση, διευκρινίζεται πως η εταιρεία «μας διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα θα έχει λυθεί μέχρι την Πέμπτη 1.3.2007». Η διοίκηση του σωματείου επιμένει να καλλιεργεί την αυταπάτη πως... η σημερινή διεύθυνση της ΛΑΡΚΟ μπορεί να προστατεύσει τους εργαζόμενους.

Στον αντίποδα, το ταξικό Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας μιλά τη γλώσσα της αλήθειας και σημειώνει ότι η ενωμένη ταξική πάλη παραμένει η μόνη λύση. Μέσα και από τη Γενική Συνέλευση, κάλεσε ξάστερα όλους τους εργάτες, σε συνέχιση του αγώνα όχι μόνο για την επαναπρόσληψη των απολυμένων, αλλά και για να τερματιστεί το άθλιο καθεστώς των εργολάβων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να βγουν συμπεράσματα

Τα προβλήματα της αγροτιάς που συνεχώς οξύνονται, για τη μεγάλη μάζα των μικρομεσαίων αγροτών είναι γνωστά. Ο γενικός προσανατολισμός της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες και παρανοήσεις. Στις σύγχρονες συνθήκες εξέλιξης του συστήματος οι αγρότες - κύρια του μικρού και μεσαίου κλήρου - στην Ελλάδα, αποτελούν βαρίδι για την οικονομική ολιγαρχία. Ο μεμονωμένος αγρότης, που θέλει να καλλιεργήσει και να πουλήσει τα προϊόντα του για να ζήσει την οικογένειά του, είναι ...ασύμφορος και μη ανταγωνιστικός. Ανταγωνιστικές, για τη λογική τους, είναι οι μεγάλες πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα, που εισάγουν φτηνά, αμφίβολης ποιότητας προϊόντα και τα πωλούν σε τιμές σύμφωνα με τις ανάγκες της κερδοφορίας τους όπως και τα μονοπώλια στη βιομηχανία τροφίμων. Ανταγωνιστικές θα μπορούσαν να αποδειχθούν και επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα, που θα βάλουν στο χέρι τις εκτάσεις από όπου σήμερα διώχνονται μαζικά οι αγρότες και θα βάλουν τους μέχρι σήμερα καλλιεργητές στη δούλεψή τους για ένα κομμάτι ψωμί.

Οι αγώνες των αγροτών που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη φανερώνουν ότι υπάρχουν τμήματα της αγροτιάς, που συνειδητοποιούν το μέγεθος της καταστροφικής πολιτικής και βγαίνουν στο δρόμο της διεκδίκησης. Οι κινητοποιήσεις για την αναπλήρωση των χαμένων εισοδημάτων, για σωστές και έγκαιρες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, για καλύτερες τιμές και για ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και των αγροτών και για άλλα αιτήματα, κινούνται σε θετική κατεύθυνση.

Το ζητούμενο, όμως, για τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες, για τους ξωμάχους που έχασαν ή κινδυνεύουν να χάσουν άμεσα τον κλήρο τους, είναι να βγάλουν τα αναγκαία και ουσιαστικά συμπεράσματα, για τις πραγματικές αιτίες των δεινών που αντιμετωπίζουν. Συμπεράσματα για τους υπεύθυνους αυτής της κατάστασης, αλλά και συμπεράσματα για το πώς θα πορευτούν από εδώ και πέρα. Η τριετία της κυβέρνησης Καραμανλή αποδεικνύει ότι οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν για ...καλύτερες διαπραγματεύσεις και ...αποτελεσματικότερες παρεμβάσεις της ΝΔ, στα πλαίσια της ΕΕ και της ΚΑΠ, ήταν σκέτος αποπροσανατολισμός. Μια αυταπάτη, με αρχή, μέση και τέλος, που δείχνει ότι οι αγρότες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τη ΝΔ. Οι αγρότες, παράλληλα, από την πείρα της τελευταίας δεκαπενταετίας γνωρίζουν ότι ούτε από το ΠΑΣΟΚ έχουν να περιμένουν κάτι διαφορετικό, αφού την πολιτική της ΚΑΠ εφάρμοζε ως κυβέρνηση και συνεχίζει να την ενστερνίζεται. Πρόκειται, λοιπόν, για κόμματα που, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφοροποιήσεις τους, ταυτίζονται στη γενική στρατηγική. Και στο βαθμό που η στρατηγική είναι η εξυπηρέτηση του κεφαλαίου, η ΕΕ και η ΚΑΠ, η κατάσταση για τους μικρομεσαίους αγρότες, όσο περνάει ο καιρός, θα επιδεινώνεται περισσότερο.

Ενας είναι ο τρόπος να ξεφύγει η αγροτιά από τη δίνη της κρίσης και της συνεχούς υποβάθμισης. Η συνειδητοποίηση της ανάγκης να συμπορευτούν με τις δυνάμεις που πραγματικά δίνουν τη μάχη για μια ριζικά διαφορετική πολιτική σε όλο το φάσμα των κοινωνικο-πολιτικών σχέσεων και, ταυτόχρονα, για μια εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση του τομέα της αγροτικής οικονομίας και των αγροτών. Και η δύναμη αυτή στις σημερινές συνθήκες είναι οι κομμουνιστές και το ΚΚΕ, που με αποφασιστικότητα, συνέχεια και συνέπεια δίνουν όχι μόνο τη μάχη της αντίστασης στα σχέδια της οικονομικής ολιγαρχίας, αλλά προτείνουν και συγκεκριμένες λύσεις για τη δημιουργία των προϋποθέσεων της ανατροπής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ