Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η σκοπιά

Γρηγοριάδης Κώστας

Κι απ' τη μύγα ξίγκι προσπαθούν να βγάλουν ορισμένοι, γνωστοί για τα διόλου... φιλικά αισθήματα που τρέφουν για το ΚΚΕ, προκειμένου να το διαβάλουν. Στο χτεσινό «Εθνος», λοιπόν, σε ρεπορτάζ που υπογράφει ο Π. Τσούτσιας σχετικό με τις αντιδράσεις που υπήρξαν για τις δηλώσεις του Β. Πολύδωρα, παρατίθενται ορισμένα αποσπάσματα από την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με πρόλογο την επισήμανση πως αυτή εκδόθηκε «με καθυστέρηση 24 ωρών» και «δεν αναφέρει ούτε μία φορά το όνομα του υπουργού Δημόσιας Τάξης». Μάλλον ο συντάκτης δε διάβασε προσεκτικά την ανακοίνωση στην οποία δέσποζε ο τίτλος: «... με αφορμή τις δηλώσεις του Β. Πολύδωρα», αλλά αυτό ας το προσπεράσουμε. Το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση, ακριβώς επειδή οι δηλώσεις Πολύδωρα και ο εξ αυτών θόρυβος, αποτελούν μια κυβερνητική προσπάθεια δικαιολόγησης του διαρκώς εντεινόμενου κρατικού αυταρχισμού και της διογκούμενης καταστολής σε βάρος του εργατικού κι ευρύτερα του λαϊκού κινήματος. Και το 'κανε έγκαιρα και εύστοχα, τονίζοντας μάλιστα ότι το λαϊκό κίνημα και θα αγωνίζεται και θα διεκδικεί όχι με βάση τους νόμους του αστικού κράτους που του αφαιρούν δικαιώματα αλλά με βάση τα συμφέροντα των εργαζομένων με δεδομένο ότι «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».

Προφανώς, όμως, ο συντάκτης του «Εθνους» κρίνει τα πράγματα από την αντίθετη σκοπιά. Και ξεχνά, βέβαια, ότι κανείς δεν αντέδρασε όταν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, επί κυβερνήσεων του τελευταίου, εγκαλούσαν το ΚΚΕ πως κινείται στα όρια της νομιμότητας. Και τότε, απ' την ίδια σκοπιά έβλεπαν τα πράγματα.

Πάντα στην καρδιά μας

Σε πολλούς τομείς πρόσφερε ο ξεχωριστός συνάδελφος Γιάννης Διακογιάννης, που χάθηκε πρόωρα. Μια προσφορά, που τη διέκρινε πάντα η συνέπεια, η τιμιότητα, η ευαισθησία και πάνω απ' όλα η προσήλωσή του στην υπεράσπιση των συλλογικών και ατομικών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ανάμεσα σε άλλα, υπήρξε και δραστήριο μέλος της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Κι όπως θυμίζει η Συντονιστική Επιτροπή, σε σχετικό δελτίο Τύπου, «αξέχαστη θα μείνει η κατάθεση - καταπέλτης στο δικαστήριο, όταν η Δημοκρατική Συσπείρωση προσέφυγε για πρώτη φορά, με σκοπό την αποκαθήλωση του συστήματος καμερών παρακολούθησης (c4i)».

Πράγματι, «θα κρατάμε πάντα στην καρδιά μας την αγνότητα και τη μαχητικότητα που τον διέκρινε».

Απ' τ' άγραφτα...

Ε, αυτό είναι απ' τ' άγραφτα. Και, όμως ...γράφτηκε. «Στην ...Ευρωπαϊκή Ενωση απέδωσε το ΚΚΕ την επίθεση του υπουργού Δημόσιας Τάξης στον ΣΥΝ», γράφει η χτεσινή «Αυγή», υπό τον τίτλο «ΚΚΕ - Φταίει η ΕΕ!», σχολιάζοντας τη σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Και προκειμένου ...να μη μείνει η παραμικρή αμφιβολία στους αναγνώστες της παραθέτει και το σχετικό απόσπασμα της ανακοίνωσης: «Οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούν από τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση, για να δικαιολογήσει την ανάπτυξη του πολύμορφου κρατικού αυταρχισμού, που ενιαία μεθοδεύεται και οργανώνεται σε όλη την ΕΕ από τις συντηρητικές και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις και έχει στόχο να προστατέψει την αντιλαϊκή πολιτική τους από τη λαϊκή αγανάκτηση και πάλη».

Ωστε, οι δηλώσεις Πολύδωρα δεν αποτελούν μια προσπάθεια δικαιολόγησης της ανάπτυξης ενός πολύμορφου κρατικού αυταρχισμού; `Η, μήπως, η ανάπτυξη αυτή δε μεθοδεύεται ενιαία σε όλη την ΕΕ από τις συντηρητικές και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις; Μα, μόλις τις προάλλες, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ευρωένωσης, συναποφάσισαν νέες κατευθύνσεις για την παραπέρα ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών και αντιδημοκρατικών μέτρων. Χώρια, που ό,τι σχετικό έχει γίνει μέχρι σήμερα, αποτελεί επίσης την εφαρμογή ευρωενωσιακών αποφάσεων (τρομονόμοι, φακέλωμα και παρακολουθήσεις, κλπ.)

Αραγε, ποια να ήταν η αφετηρία της «Αυγής» για να γράψει τα παραπάνω, το αντι-ΚΚΕ μένος ή η ευρωλιγούρα και το ευρωπροσκύνημα;

Η επιβεβαίωση

Οι δηλώσεις Πολύδωρα ζυμώνουν την αντίληψη για τον παραπέρα, δραστικό περιορισμό των κοινωνικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών, τόνισε προχτές στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος και συμπλήρωσε ότι προωθείται ένας πολύμορφος κρατικός αυταρχισμός με πρόσχημα τα διάφορα επεισόδια «κουκουλοφόρων», τα οποία ουσιαστικά υπονομεύουν τους λαϊκούς αγώνες.

Και η επιβεβαίωση των εκτιμήσεων αυτών ήρθε από τα πλέον αρμόδια χείλη, καθώς, παίρνοντας λίγο μετά το λόγο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ερμήνευσε τις θέσεις του Αντ. Σκυλλάκου, ως ασέβεια προς το Σύνταγμα, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι το «πεζοδρόμιο είναι εκτός κοινοβουλευτικής πρακτικής» και καλώντας προκλητικά τον κομμουνιστή βουλευτή «να μην πατάει σε δυο βάρκες».

Να, λοιπόν, ποιο είναι το όραμα του Β. Πολύδωρα και, προφανώς, της κυβέρνησης. Ενα αστικοδημοκρατικό καθεστώς, όπου «το πεζοδρόμιο», δηλαδή οι εργατικοί και λαϊκοί αγώνες, θα είναι παράνομοι. Είναι μακράν νυχτωμένοι. Οπως αποδείχτηκε στην πράξη και με όλους όσοι στο παρελθόν επιχείρησαν, με τον έναν ή άλλο τρόπο, να βάλουν στο «γύψο» τα δημοκρατικά δικαιώματα και τους αγώνες του λαού και της νεολαίας.

Τα ... αποζημιωμένα

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΩΡΑ, ΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙ κανείς; Η αστυνομία διεκδικεί δικαστικά από ομάδα νέων - εκ των οποίων κάποιους συνέλαβε - ένα χρηματικό ποσό, το οποίο να καλύπτει το κόστος των δακρυγόνων που χρησιμοποίησε για να τους διαλύσει!

Τα σκέπτονται και τα κάνουν αυτά ή τα έχουν χάσει μέσα στην παραζάλη τους εκεί στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και την κυβέρνηση γενικότερα;

Ωρα είναι τώρα να βγει (και πάλι) ο Βύρωνας Πολύδωρας και να ζητά λεφτά από συνδικάτα, φοιτητικούς συλλόγους, φιλειρηνικές οργανώσεις κι όποιον άλλο μπορείτε να φανταστείτε για ...τις φθορές που υφίστανται τα κλομπ των ΜΑΤ, όταν χτυπάνε τους διαδηλωτές.

Υπάρχει επίσης και η λύση της φορολόγησης διαδηλωτών, προκειμένου να καλύπτονται οι υπερωρίες των ασφαλιτών που χρησιμοποιούνται, για να «μετράνε κεφάλια» να «φακελώνουν», να παρακολουθούν και, ενίοτε, να κάνουν και καμιά προβοκάτσια.

Μήπως να προσθέταμε και κάποιο πρόστιμο για τη ...φθορά του οδοστρώματος από το βηματισμό όσων συμμετέχουν σε πορείες;

Αυτά μπορεί να φαίνονται αστεία, όχι όμως και σε μια περίοδο που ο υπουργός Δημόσιας Τάξης από το βήμα της Βουλής λέει ότι οι διαδηλώσεις ευθύνονται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ...χριστουγεννιάτικη αγορά και όχι μόνον αυτή.

Λες και είναι κάποιος διαδηλωτής που εμποδίζει τον κόσμο να ψωνίσει και όχι το γεγονός ότι ρίχνει μια ματιά στο πορτοφόλι του και τον πιάνει σύγκρυο, βλέποντας πως είναι άδειο...

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ τις προεκλογικές δεσμεύσεις της η Νέα Δημοκρατία, όπως άφησε να εννοηθεί χτες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης. Αραγε - ακόμη κι αυτοί που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες εκλογές - θεωρούν ότι ...έτσι έχουν τα πράγματα;

Αν προεκλογικά η ΝΔ είχε υποσχεθεί ακρίβεια, ανεργία, φορομπηχτικά μέτρα, ξεπουλήματα και καθήλωση μισθών, τότε στα σίγουρα θα είχε δίκιο ο υπουργός. Ομως - ως συνήθως - αλλιώς τα παρουσίαζαν τότε...


Γρηγοριάδης Κώστας

Η πρόκληση του MEGA

Η προχτεσινή εκπομπή του Αλ. Παπαχελά στο «Mega», για τα λεγόμενα «παιδιά της Βέρμαχτ» και την καμπάνια που γίνεται ανά την Ευρώπη γι' αυτά, θα μπορούσε να εκληφθεί ως ατόπημα. Αλλά επειδή τα διάφορα κρούσματα πληθαίνουν, μάλλον έχουμε να κάνουμε με μία καραμπινάτη πρόκληση, αφού πρόκληση και προσβολή της ιστορικής μνήμης είναι να προσπαθούν να μας μυήσουν στην ιδέα, του πόσο καλοί άνθρωποι ήταν αυτοί που συγκροτούσαν το φασιστικό στρατό του Χίτλερ.

Η εκπομπή υποτίθεται αφορούσε κάποιους σημερινούς εξηντάρηδες, που είναι καρπός σχέσεων που είχαν κάποιοι Γερμανοί αξιωματικοί ή και στρατιώτες με κοπέλες των χωρών που ήταν υπό γερμανική κατοχή. Οχι τόσο για τις γυναίκες που απέκτησαν έναν ανεπιθύμητο καρπό, ως αποτέλεσμα βιασμού και οι οποίες χρόνια και χρόνια ανέβαιναν το Γολγοθά της επιζητούμενης λήθης. Αλλά κύρια για τις περιπτώσεις γυναικών που συνειδητά συνευρέθηκαν με τον Γερμανό στρατιωτικό. Ερωτεύτηκαν και αγάπησαν, όπως είπε η εκπομπή. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι για τις κοινωνίες των υποδουλωμένων πληθυσμών, οι γυναίκες που επέλεξαν να κάνουν σχέσεις και να γεννήσουν τα παιδιά του εισβολέα και καταχτητή, δεν ήταν δα και το παράδειγμα προς μίμηση. Ντροπή και όνειδος ήταν, που η κάθε μικροκοινωνία προσπαθούσε - και σωστά - να ξεπλύνει με κάθε τρόπο.

Σήμερα, χρόνια μετά, και προσεγγίζοντας το θέμα με ανθρωπιστικούς όρους, να συμφωνήσουμε ότι εκείνα τα παιδιά, αφότου η συντριβή του φασισμού στον πόλεμο αποτέλεσε γεγονός, έζησαν μια ζωή που είχε τα προβλήματά της. Ισως πολλά, πάρα πολλά προβλήματα που, τις περισσότερες φορές, εδράζονταν στις αρχικές, αλλά και στις μετέπειτα επιλογές των μανάδων τους. Εντάξει, αυτό είναι μια πραγματικότητα που μπορεί να σημειωθεί και να αξιολογηθεί.

Από αυτό το σημείο όμως, μέχρι το να τολμά σήμερα το «Mega» να στήνει εκπομπές ωραιοποίησης της ολοκληρωτικής στρατιωτικής - πολεμικής μηχανής που σκόρπισε τον θάνατο σ' ολόκληρη την ήπειρο, πάει πολύ. Είναι μάλιστα ύποπτο, σε μια εποχή που εντείνονται οι προσπάθειες να ξαναγραφεί η ιστορία, ένα μεγάλο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι, να επιχειρεί να κάνει διαχωρισμό, να εξατομικεύσει και να προβάλει το ρόλο του στρατιώτη - μονάδα, σε αντιδιαστολή από την πολεμική κρεατομηχανή που υπηρετούσε και που προκάλεσε δεκάδες επί δεκάδων εκατομμύρια θύματα.

Σε κάθε περίπτωση γεννά πελώρια ερωτηματικά και εύλογους συνειρμούς να ρίχνεις σκιά και να προσπερνάς τη φρίκη και τον όλεθρο που έσπειρε η δράση του χιτλερικού στρατού, και επιστρατεύοντας διάφορους «ειδικούς» και «ειδικές» να επικαλείσαι τις... ανάγκες που είχε ξεχωριστά ο κάθε στρατιώτης ως νέος να κάνει σχέσεις με το άλλο φύλο, επιχειρώντας μάλιστα να εμφυσήσεις την ιδέα του πόσο καλύτεροι και πιο ρομαντικοί καβαλιέροι ήταν για τις νέες της εποχής οι Γερμανοί καταχτητές, σε σχέση με τους ντόπιους αγροίκους...

Επιμύθιο; Χρειάζεται προσοχή και επαγρύπνηση, ακόμα και σε φαινομενικά αθώες εκπομπές και καμπάνιες. Υπάρχει ανάγκη να μην ξεχνάνε οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Και απαιτείται να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτοί που έχουν βαλθεί να παραχαράξουν ακόμα και την πολύ πρόσφατη ιστορία, θα συνεχίσουν το βρώμικο έργο τους, αν η αντίδραση, η αντίσταση και η εναντίωση των λαών, δε στραπατσάρει τα σχέδιά τους.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Ας της το θυμίσουν...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ατομο απασχολούμενο ακόμα και μία ώρα τη βδομάδα καταγράφεται ως εργαζόμενο, ενώ τα άτομα τα οποία δεν εργάζονται και ταυτόχρονα δεν αναζητούν εργασία λόγω της απογοήτευσής τους, δεν καταγράφονται ως άνεργα. Τα παραπάνω επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα κριτήρια καταγραφής της ανεργίας. Επιβεβαιώνει έτσι ότι η εικόνα που παρουσιάζουν τα κράτη - μέλη, εφαρμόζοντας τα παραπάνω κριτήρια, είναι επίπλαστη και καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα.

Το παράδοξο στην υπόθεση δεν είναι βέβαια η απάντηση της Επιτροπής, αφού κατά καιρούς, από τα πιο επίσημα χείλη, έχουν δημοσιοποιηθεί τα νόθα κριτήρια για την καταγραφή της ανεργίας. Εκείνο που προκαλεί πραγματικά γέλια (αν όχι και κλάματα) είναι το ποιος κατέθεσε την ερώτηση προς την Κομισιόν. Πρόκειται για την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Μπατζελή, η οποία μάλιστα σχολιάζει σχετικά: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχεται ότι ο ορισμός της ανεργίας σε επίπεδο ΕΕ καθώς και ο τρόπος καταγραφής και μέτρησής της, τη διευκολύνουν στην τυπική και μόνο στατιστική περιγραφή της ανεργίας, αλλά δεν καταγράφουν το πρόβλημα στην ουσία του και παραγνωρίζουν τις πραγματικές διαστάσεις της ανεργίας»(!)

Μήπως πρέπει κάποιος από το κόμμα της να της θυμίσει ότι τα ίδια ακριβώς κριτήρια χρησιμοποιούσε και το ΠΑΣΟΚ επί των κυβερνήσεών του για να συγκαλύψει την ανεργία και να προπαγανδίσει την αποτελεσματικότητα δήθεν της πολιτικής του στην καταπολέμηση της ανεργίας, όπως ακριβώς κάνει σήμερα και η ΝΔ;

Οι δυσκολίες

Κατανοούμε τις δυσκολίες, που έχει ο Β. Πολύδωρας και οι δυνάμεις καταστολής, να πιάσουν ορισμένους έστω εκ των «κουκουλοφόρων», να τους βγάλουν τις μάσκες και να αποκαλύψουν τα πρόσωπα και τις ταυτότητές τους. Αλλωστε, η δυσκολία αυτή είναι διαχρονική και δικομματική. Τα ίδια συνέβαιναν και επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό συνέβαινε και συμβαίνει τόσα χρόνια τώρα, παρότι πολύ συχνά, οι δυνάμεις καταστολής έχουν έρθει και συνεχίζουν να έρχονται σε πολύ «στενή επαφή» με τους «γνωστούς αγνώστους».

Φαντάζεστε τι έχει να γίνει εάν συλλάβουν κάποιους «κουκουλοφόρους» και αποδειχτεί, εκ των υστέρων, ότι ανάμεσα σε «ανεγκέφαλους» και παρασυρμένους νεαρούς υπάρχουν και άτομα, που έχουν στενή, ακόμη και έμμισθη σχέση, με τους μηχανισμούς καταστολής και τα οποία εκτελούσαν «αποστολή»; Χώρια, που αν αρχίσουν οι συλλήψεις και οι καταδίκες, δε θα μπορούν τόσο εύκολα να παρασύρουν νεαρούς στον γνωστό και ακίνδυνο για το σύστημα «κλεφτοπόλεμο» και, επομένως, θα χάσουν το καλύτερο μέχρι σήμερα πρόσχημα και δικαιολογία της αυξανόμενης συνεχώς κρατικής βίας και καταστολής σε βάρος του οργανωμένου εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Διάκριση χωρίς νόημα...

Φαίνεται πως κάποιοι έχουν ανάγκη από ...φιέστες και εκδηλώσεις, για να δικαιολογήσουν το θεσμικό τους ρόλο. Αλλιώς πώς να εξηγήσει κανείς την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθήνας να τιμήσει, λέει, τους επικεφαλής των παρατάξεων «Ελεύθερη Αυτοδιοίκηση Τώρα» και «Ενεργοί Πολίτες», Γιάννη Τζαννετάκο και Μανώλη Γλέζο αντίστοιχα, επειδή ...αποχωρούν από αυτό.

Μόνη «παραφωνία» στη σχετική συνεδρίαση του Σώματος, οπότε και αποφασίστηκε η εν λόγω τιμητική διάκριση, αποτέλεσαν οι σύμβουλοι της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ), Ηλ. Νικολόπουλος και Γ. Θεοδωράτος, οι οποίοι αφού διευκρίνισαν πως τιμούν τους ανωτέρω, αλλά και όλους τους νομαρχιακούς συμβούλους, έκαναν σαφές πως η προσφορά στο λαό και στο συμβούλιο είναι υποχρέωση και δε «χωρά» βράβευση. Συγκεκριμένα, στην τοποθέτησή τους οι σύμβουλοι της ΝΑΣ υπογράμμισαν πως «μια τέτοια διάκριση είναι αυτοβράβευση». Και συμπλήρωσαν: «Θεωρούμε ότι η προσφορά είναι υποχρέωση προς το λαό και προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο. Υποχρέωση ανειλημμένη. Γι' αυτό εκλεγόμαστε. Αλλο είναι να τιμάς κάποιον για τους αγώνες του. Αλλωστε, χιλιάδες αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για τα λαϊκά, τα εργατικά, τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, για την ειρήνη, κατά των πολέμων, κλπ. Μ' αυτή τη λογική πρέπει να τους τιμήσουμε όλους».

Η υψηλότερη αύξηση κεφαλαίου...

Την υπερκάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου - που αποφάσισε πριν από πέντε μήνες - ανακοίνωσε χτες το θεραπευτήριο «Υγεία». Υπερκάλυψη σημαίνει «συνολική άντληση 59.920.000 ευρώ που αποτελεί την υψηλότερη αύξηση κεφαλαίου (σ.σ. η υπογράμμιση είναι του ίδιου του "Υγεία") που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε εταιρεία του κλάδου», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, στην οποία σημειώνεται ακόμη ότι η ζήτηση των μετοχών ήταν τόσο μεγάλη από γιατρούς, ώστε δεν ικανοποιήθηκε το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού επιχειρηματιών, επενδυτών και συνεργατών γιατρών, ενώ η μέτοχος MARFIN CAPITAL S.A. δεν άσκησε όλα τα δικαιώματά της. Και, βέβαια, το «Υγεία» εκφράζει την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των μετόχων στην αύξηση του κεφαλαίου και λυπάται - όπως αναφέρει στην ανακοίνωση - που δεν μπόρεσε να ικανοποιήσει το σύνολο των αιτημάτων.

Πρωτίστως, όμως, το «Υγεία» μπορεί να είναι ικανοποιημένο απ' την απόδοση των κεφαλαίων στον κλάδο της Υγείας, καθώς είναι τετραπλάσια απ' τη μέση απόδοση της ελληνικής οικονομίας. Και στο μεσοδιάστημα απ' την απόφαση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, το «Υγεία» ανακοίνωσε τη συμφωνία με τον «Ερυθρό Σταυρό» για τη δημιουργία ιδιωτικού μαιευτηρίου στο χώρο του «Ασκληπιείου» της Βούλας, καθώς και επενδύσεις στην Αλβανία. Εννοείται, στο πλαίσιο πάντα της προωθούμενης πολιτικής της εντεινόμενης εμπορευματοποίησης της Υγείας και της υποβάθμισης των ανάλογων δημόσιων υπηρεσιών...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αγώνας που μας θέλει όλους

Η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να βρουν μια τέτοια ημερομηνία συζήτησης του άρθρου 16, ώστε να μην μπορούν να ξεδιπλωθούν μεγάλοι αγώνες, φαίνεται πως δεν αποδίδει όπως θα ήθελαν τα δυο κόμματα. Οι φωνές που αντιδρούν στην αλλαγή του άρθρου 16 ακούγονται δυνατά, έξω από τη Βουλή, στους δρόμους της Αθήνας, σε γειτονιές, σ' όλη τη χώρα. Φοιτητές, εκπαιδευτικοί, μαθητές κι εργάτες ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια και στη συνταγματική αλλαγή για την πλήρη και οριστική εμπορευματοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Δεν μπορείς να αγωνίζεσαι ενάντια στους μάνατζερ, στην κατάργηση του ασύλου και της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων, ενάντια στην ευέλικτη ζώνη και το χαράτσι των γονιών για τη μόρφωση των παιδιών τους... και να μένεις αδιάφορος στην αναθεώρηση του άρθρου 16 για να μπουν ασύδοτοι οι επιχειρηματίες στην εκπαίδευση. Πολύ περισσότερο, όμως, ισχύει το ότι: Δεν μπορεί να αντιδρά κανείς στην αναθεώρηση του άρθρου 16 χωρίς να περιλαμβάνει στο διεκδικητικό του πλαίσιο την απαίτηση για κατάργηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας στην εκπαίδευση που σήμερα υπάρχει αυτοτελώς, αφού μεγάλο κομμάτι της είναι επιχειρήσεις, (ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια κλπ.), ενώ ήδη οι εταιρείες διεισδύουν σ' όλες τις βαθμίδες της με διάφορους τρόπους. Πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να ισχύει αυτό που κάποιες δυνάμεις προβάλλουν ότι χρειάζεται ένας καλός δημόσιος τομέας και ας υπάρχει και ο ιδιωτικός. Γιατί όσο υπάρχει παράλληλα ο ιδιωτικός με το δημόσιο τομέα σε «ενιαία αγορά», τόσο θα ενισχύεται η ταξική διαφοροποίηση, τόσο θα υπερισχύουν και στο δημόσιο τομέα οι κανόνες, οι αξίες και οι αρχές του ιδιωτικού. Ενα τέτοιο δημόσιο δε θα αναπτύσσεται σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες του λαού.

Το άρθρο 16 δεν αφορά απλώς την ίδρυση κάποιων ιδιωτικών πανεπιστημίων. Με την αναθεώρηση του άρθρου, θα αναγορευτούν σε «πανεπιστήμια» διάφορα κέντρα κατάρτισης και κολέγια που πουλούν ακριβά υποβαθμισμένες δεξιότητες με ημερομηνία λήξης (σύμφωνα με τις πρόσκαιρες πάντα ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς), γεγονός που θα συμβάλει στην επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης στα δημόσια πανεπιστήμια. Κι όταν λέμε «ιδιωτικοποίηση», δεν εννοούμε ότι κάποιος θα τα αγοράσει και θα περάσουν σε χέρια ιδιωτών. Θα παραμείνουν δημόσια, αλλά θα λειτουργούν σαν ιδιωτικά, με επιχειρησιακό σχέδιο, δίδακτρα, πληρωμή συγγραμμάτων από τους φοιτητές και κυρίως, με ενίσχυση εκείνων των ειδικοτήτων που προτιμούνται από την αγορά, με προσαρμογή των σπουδών σε αγοραία πρότυπα, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της ανάπτυξης της επιστήμης. Αντίστοιχα, όπως θα μπαινοβγαίνουν οι επιχειρήσεις στα πανεπιστήμια, θα διευκολυνθεί και η εντονότερη επιχειρηματική λειτουργία των σχολείων, θα διαμορφώνεται το πρόγραμμά τους κατ' αναλογία, ώστε να προετοιμάζει τα παιδιά της εργατικής τάξης για τις απαιτήσεις των επιχειρηματιών.

Για όλα αυτά, λοιπόν, για όλα όσα βροντοφώναζαν φοιτητές κι εργατιά στις αρχές του καλοκαιριού και πριν λίγο καιρό μαζί με τους εκπαιδευτικούς, για αυτά διαδηλώνουν και πάλι μέσα στις γιορτές. Καθημερινά εξορμούν στις γειτονιές, ανάβουν φωτιές στην πολιτική κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ, υπογράφουν την απαίτησή τους για αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν Παιδεία, ενιαία για όλα τα παιδιά. Για να τους ξεσηκώσουν όλους. Γιατί αυτός ο αγώνας μάς θέλει όλους ανεξαιρέτως στις επάλξεις. Για να γίνει πανελλαδικό «μπλακ - άουτ» στις 10 Γενάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ